Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- iPhone topik
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
copass
üzenetére
Az, hogy szorít neki, az nem jelenti azt, hogy mindenben követi Trump intézkedéseit.
Magyarország továbbra is egyértelműen kiáll a Huawei mellett.
Trump ezzel szemben szigorúan feketelistára tette a Huaweit.
Tehát a magyar kormány egyértelműen tesz Trump véleményére, ha nem ért vele egyet.
Viszont a Kaspersky szoftvereket letiltotta a magyar kormány, az előzőekből világosan látszik, hogy nem Trump állásfoglalását szolgai módon követve, hanem azért, mert valós kockázatot láttak a magyar szakértők a Kaspersky ténykedése mögött

-
copass
veterán
erre azért ne fogadj nagy értékben...egyre rafkósabban terjednek ezek, hivatalos oldalról is dobott át engem egy olyan oldalra ahol megnyitás közben háttérben már futott is volna a zsaroló script...
Donki Hóte:
viktor még szorított is neki, ó ne fárassz már!
-
atosz
őstag
-
válasz
copass
üzenetére
amúgy meg arra a kormányra hivatkozol aki letérdel trumpnak!
Valamit nagyon benéztél, mi nem térdelünk le Trumpnak, pl. a Huawei is forgalmazhat nálunk mobilhálózati eszközöket, mert úgy véli a kormány, hogy nincs kockázat.
Ha lenne kockázat, akkor mi is tiltanánk a Huawei eszközöket, mint ahogy a valós kockázatot rejtő Kaspersky szoftvereket le is tiltották (pedig ott az oroszok álltak a háttérben, akik amúgy elég nagy spanok, de azért van egy határ)

-
PuMbA
titán
válasz
copass
üzenetére
Nem tudom. Zsaroló szoftvert tuti nem nyelek be, mert olyan oldalakra nem megyek és letölteni se töltök le illegális dolgokat
A Kaspersky ugyanúgy 6, 6, 6 pontot kap mindenre, mint a Defender ebben a 2020 októberi hónap tesztjében (12,316db tesztelt malware esetén az oldal szerint): [link] -
copass
veterán
nézd meg a videót amit linkeltem korábban, úgy benyeli a zsarolót mint kacsa a nokedlit.
a defender minta alapján azonosít, a kaspersky meg viselkedést figyel ezért hatékonyabb.
sokkal jobban teljesít a kaspersky. -
copass
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
kormányzati szerv itt bárki is? vagy a mi a tök?
én (+több iroda is rengeteg géppel) használom már nagyon régóta.pedig én aztán minden szart letöltök és ha be is kaptam valamit, nem kódolt le semmit a zsaroló mert megcsípte.
amúgy meg arra a kormányra hivatkozol aki letérdel trumpnak! ne legyél már ennyire naív!
megfogja a zsarolót? meg. leszarom hogy grisáék csinálják. 20+ éve léteznek és sose volt gondja senkinek velük. egy valag kutatásuk és fejlesztésük van.
erre jön egy izraeli hekker aki jófejségből segít az NSA-nak, annak az NSA-nak akik hantáznak összevissza!
mutass már nekem egy vírusírtó céget is aki megengedi bármilyen független szakértőnek hogy megnézze a forráskódjukat?
majd ha a defendered benyeled a zsarolót, akkor majd picsoghatsz itt hogy jajj hova tüntek a képeim...
szóval ne mond meg itt nekem hogy mit ajánljak és mit ne!
-
válasz
copass
üzenetére
Nem baromság, a Magyar Kormány rendeletben tiltotta meg, hogy a kormányzati szervek használják a Kaspersky Lab vírusirtó szoftvereit.
Ha te használod, akkor saját kockázatodra tedd nyugodtan, de ne ajánlgasd másnak

-
copass
veterán
válasz
tvamos
üzenetére
"szerinted"!
csak nekem fura hogy egy izraeli kémelhárító megtöri a kasperskyt és véletlenül belefut egy orosz hekkerbe akiről tudja hogy az a titkosszolgálattól van. jah és az NSA a biztosíték rá hogy ez így van!
tényleg hihető...
minden eszközt felhasználnak kémkedésre, erről van szó. izrael is feltörte a kasperskyt, az persze oké.
olyan ez mint amikor visszaadták vmi kelebnek az ellopott cuccát egy fecnivel: nem tudtuk hogy a tiéd!
-
KTTech
veterán
válasz
SkyTrancer
üzenetére
Akkor maradnak az alap dolgok: USB driverek a gyártótól beszerezve (nem az alaplap gyártójától, hanem a chip gyártótól), legfrissebb kiadásban, első körnek. Safe módban lepucolni azt ami fent van (a drivert is törölni teljesen a registryből is), és fel az új.
-
tvamos
nagyúr
válasz
copass
üzenetére
Szerintem a Huawei-en keresztul siman kemkedik a CCP, az osszes amcsi keszuleken keresztul meg ok kemkednek. Ez sima ugy. Mindenki kemkedik, ugy, ahogy csak tud. Attol, ha a fejed a homokba dugod, nem lesz baromsag.
Truprol meg annyit, hogy ha valakinek uldozesi maniaja van, nem biztos, hogy nem uldozik.
-
copass
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
baromság.
kasperky együttműködik az interpool-al 20 éve, mi a szarról beszélünk?
narancsfejű akciója ez is, ahogy nekiment a huawei-nek is...
az megvan hogy a twitter jelszava az volt hogy MAGA2020!
egyszerűen csak megtehette. nemzetbiztonsági kockázatban az a jó hogy nem kell bizonyítani semmit senkinek. elég csak süketelni.
"A cég azt is felajánlotta, lehetővé teszi, hogy független szakértők ellenőrizzék termékei forráskódját és frissítéseit, de amerikai tisztviselők szerint ez üdvözlendő, ám nem elégséges." = tudják hogy nem fognak találni semmit... -
-
copass
veterán
válasz
szpeti40
üzenetére
defender minden csak nem biztonságos...kaspersky security cloud, ingyenes és mindent megfog.
-
-
válasz
SkyTrancer
üzenetére
Hát bátor ember vagy, ha még a defendert is kinyomtad

-
KTTech
veterán
válasz
SkyTrancer
üzenetére
Milyen víruskergető van fent? Némelyik szeret túlságosan érdeklődő lenni USB irányában (és letilt mindent).
Nekem mióta megvan az RP soha nem volt ilyen gondom (előtte meg CF volt, igaz, a kártyaolvasó nem változott, egy 3.5"-os Kingston). -
SkyTrancer
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Az asszony régi laptopján van win7 majd megnézem, de ugyebár a fényképezővel formázom mindig, szóval amit ő megad magától
Gondolom FAT lesz, de megnézem -
válasz
SkyTrancer
üzenetére
Win7 mit mutat, milyen fájlrendszerre van formázva a kártya?
-
SkyTrancer
senior tag
Valaki találkozott már olyan problémával, hogy DSLR gépből kivett SD kártyát a win10 nem látja ?
Van egy Kingston Molbile Lite G4 típusú USB-s kártyaolvasóm, első pár alkalommal szépen ment, azóta ha bedugom látszólag minden oké, de nem tudom megnyitni a képeket, mert nem lát meghajtót a gép
Betűt sem tudok hozzárendelni, mert nem található a megadott fájl ezt írja, holott azt a gép látja a felügyeleti eszközöknél hogy mekkora méretű kártya lett behelyezve. Nem értem
Vettem egy másik kártyaolvasót, hátha valamivel összeakad, az sem jó
Ugyan ezen olvasók Win7-nél kiválóan mennekWin10 azóta már sokszor volt újratelepítve, nem változott a helyzet
Egyik usb-ben sem jó, és semmilyen kártyát nem tudok használni, ami a fényképezőből jött kiCsak én szívok ezzel évek óta és kábelezgetek folyton, pc és Fényképező között ?
-
-
atosz
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Sajna ilyet nem találtam IOS-re. Te min használod?
-
-
atosz
őstag
Sziasztok,
Nem régen hozájutottam egy 70D-hez és elkezdtem tanulgatni. A feleségemé lesz majd, aztán meglátjuk, hogy kitanulja e vagy megy a süllyesztőbe.

Mindenesetre a WiFi funkcia nagyon jó, mert ő pl. csakis telefonon mókol. Két app van ugye:
1. EOS Remote (ugyan működik, de mindig jelzi, hogy használjam az újabb CameraConnect alkalmazást
2. CameraConnectNa most az EOS Remote működik úgy, hogy a Canon az AP, teljesen jók a szolgáltatások.
Viszont a CameraConnect csakis úgy megy, hogy ugyanazon a hálózaton lógunk (azaz a kamera is kliens és nem ő az AP), ami azért erősen lekorlátozza a lehetőségeket.Természetesen a telefon (iPhone Xs) látja a kamerát, rá is csatlakozik, de egyszerűen az app nem látja.
Mi lehet a gondja vajon?
-
törölt tag
válasz
kigyi_23
üzenetére
Nagyjából egyetértek veled úgy, hogy 350D-t és EOS R-t is használtam sokáig, illetve R5 is volt nálam napokon át. Mindegyiknek sok elégedett használója van. Tökéletes masina nincs, de ezen nem érdemes sokat rugózni. A legnagyobb hype-ot a kiherélt tesztek és a folyamatos infódömping tartja életben.
-
kigyi_23
addikt
válasz
üzenetére
Nincs olyan váz aminél nem kell kompromisszumot kötni. Mindegyiknél van valami defekt. Vagy az ára olyan amit már épeszű ember hobbi célra nem ad ki, de még ott is a legtöbb esetben van valami amiért lehet húzni a szánkat. Hát ez egy ilyen világ. Van itt olyan kolléga aki 350D-vel esküvőzött sokáig pedig azt aztán bottal se piszkálnák meg itt sokan. Az R egy nagy csalódást keltő készülék lett, de csak azoknak akik felültek a Hype vonatra és túl sokat vártak tőle. Árkategóriában majdnem jól elhelyezett cucc. Egy kártyás és hiányzik belőle ez az, de hát nem is másfél milla mint az R5
Egy százassal lőttek fölé, ha ez 500 körül lenne nagyon szimpatikus darabnak tűnne egyből, ha pedig 500 alatt akkor meg pláne nem lenne kérdés annak aki egy régebbi canon-ról váltana csak azért, hogy frissebb, jobb, újabb FF váza legyen. -
törölt tag
válasz
murdock25
üzenetére
Mindannyiunknak mások a szempontjai, ezért nagyjából semmi értelme az ilyen ajánlásoknak. Az enyémnek sem. Engem pont nem érdekel a két kártyahely, más dolgok zavarnak az EOS R esetében, amiket az R5-nél szerencsére már nem követtek el. Sportfotózás alatt is sok mindent lehet érteni. Egy F1 verseny és egy vízilabda meccs teljesen más feladat, pedig mindkettő sport. Az 5D4 tudását bizonyos szempontból még egy 80D is felülmúlja, de ne vedd ezt győzködésnek, csupán egy privát véleménynek!
-
murdock25
tag
válasz
üzenetére
Mint EOS R tulaj azért megjegyezném, hogy az EOS R-t hívhatjuk sok mindennek, de játékszernek azért nem. Ok, tudom, hogy single card slot meg a burst mode is nagyon elmarad, de azért ezek sem szükségesek mindenkinek, ill. bizonyos kompromisszumok mellett is használhatóak az adott feladatra (pl. sportfotózás).
S ahogyan Peet91 is írta, számos tekintetben az 5D mkIV tudását hozza az EOS R. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy az R 600 körül mozog, az R6 pedig 1 milla, akkor azért érdemes elgondolkodni. -
Peet91
aktív tag
válasz
BEndre34
üzenetére
Nagyon vegyesek a vélemények a Canon obi - Sony váz adapterezés használhatóságáról. Sigma MC-11 az egyik legnépszerűbb megoldás, de az az igazság, hogy a drágább, jobb AF-el rendelkező Sony vázaknál is van probléma a fókuszálással, egész egyszerűen nem lehet hibátlanul összehangolni. Tekintve hogy az a6000 egy régebbi, és alapvetően középkategóriás váz, én nem várnék túl nagy harmóniát, plusz az átalakító magában 50k körül van használtan. Én inkább váltanék Canon-ra, az olcsóbb (inkább azt mondom, hogy jobb ár/érték arányú) használt obik miatt. A 80D egy tök jó váz, párom azt használ nagy megelégedéssel. MILC-ben talán az EOS RP lehet legközelebb az A7II-höz árban, de az RP még így is drágább egy százassal átlagosan, vagy többel (mondjuk nyilván újabb is).
-
Peet91
aktív tag
válasz
Darkside1984
üzenetére
6DmkII-ről váltottam EOS R-re. A szenzora az 5DmkIV továbbfejlesztett változata, ergo dinamika szempontjából hozza amit kell, sőt. Nekem amiért nagyon bejött a váltás, az az Eye-AF, illetve a méret, nomeg a képminőség, felbontás és dinamika szempontjából egyaránt. A kezelőszervek véleményesek, nekem ki van kapcsolva az Touch Bar, de nem hiányzik, nem érzem hiányát a több gombnak, kiváltképp, hogy a Sony A7III-on található gombennyiség, már egyenesen overkill. Nincsenek natív üvegeim, csak L-es EF obikat használok adapterrel, 16-35 2.8 II, 70-200/2.8, illetve Sigma 50/1,4 Art, és tökéletes az adaptáció, villámgyors az AF, nem téved, és ami a legjobb, hogy gyaktag nincs szükség micro adjustment-re, hiszen a szenzoron fókuszál, így nem tud elcsúszni. Az egyetlen hátránya az adapternek, hogy jó 3 centivel megtoldja a gép hosszúságát, ami egy teleobinál válik kényelmetlenné kicsit, cserébe egy fun fact: az EF 16-35 2.8 II adapterrel együtt koppra ugyanolyan hosszú, mint a natív RF 15-35 2.8 IS. Ami miatt ez releváns, és volt szerencsém kipróbálni a legtöbb RF obit, az az, hogy a natív lencsékből a 70-200, illetve a fixek amik kompaktabbak EF-es társaiknál, cserébe többet tudnak (képminőség, fényerő, stabilizáció.
Az egyetlen egyértelmű hátránya az R-nek, az a single card slot.
Remélem segítettem, ha van még valami ami érdekel, kérdezz nyugodtan.

-
BEndre34
tag
Sziasztok! Segítséget / tanácsot szeretnék kérni.
Anno kapott a párom egy Sony a6000 gépet, hogy a rendezvények idején, ahol segíteni szoktam, ne "unatkozzon" annyira. Viszont nagyon megtetszett neki a dolog és a kit objektív (55-210mm f/4.5-6.3) helyett szeretnék valami komolyabbat venni neki (napsütésben még jó szokott lenni az eredmény, de amikor elkezd lemenni a nap vagy sok a felhő....
). Leginkább sport rendezvényekre megyek/megyünk, ahol futókat, sárkányhajókat, hegyi és országúti kerékpárosokat tud fotózni. Sajnos a Sony fix rekeszértékű objektívei (pl.: SONY 70-200 mm) még használtan is nagyon (mármint nekem nagyon, nem ár/érték szempontjából) drágák, viszont a Canonnak (Ef 70-200 F/4 L IS USM) barátibb az ára, így arra gondoltam, átalakítóval és Canon objektívvel oldanám meg (az elektronikus átalakító miatt így más Canon obi is lehet a későbbiekben).
Az első kérdésem ez lenne: Ez így járható út, vagy csak amolyan szükség megoldás és a végeredmény látja majd kárát? (itt az APS-C <> FF már más kérdés)
Ez viszont felvette azt a kérdést, hogy érdemesebb-e a gépet (objektívelv együtt) lecserélni Canonra?
Ebből viszont adódik a második, összetettebb kérdés: Érdemes-e cserélni a fenti tevékenységek fotózása kapcsán és mire? A Sony a6000 paramétereinek (amennyire értek hozzá) talán a Canon EOS 80D felel meg (igen, DSLR, de sok helyen ajánlják sport fotózásra, megfizethető, használt gépként). Ha pedig a(z) FF felé elmennénk esetleg (kerek születésnap lesz, úgyhogy talán...), akkor mi lenne Canonban a Sony a7II megfelelője (gondolom itt már inkább MILC mint DSLR vonal jönne be)?Segítségeteket előre is köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Darkside1984
üzenetére
Az EF obik is jól működnek a Canon EOS Rx MILC-eken, némelyik jobban teljesít, mint tükrös vázon, meg hát ugye itt másként is működik a fókuszálás. Ám az új RF objektívek kisebbek, könnyebbek, okosabbak és eleve elhagyható az EF/RF adapter is, szóval számomra is fájdalmas a kérdés.
-
Darkside1984
csendes tag
válasz
üzenetére
Köszi!
Ami még eszembe jutott. MILC-en EF obik mennyire működnek jól adapterrel? Főként az autofókusz sebességére gondolok. Van egy 100-400L mkII-őm és kettéhasadna a szívem, ha el kellene adnom.
Sony A7 mkIII-n is gondolkodtam EF adapterrel, de ott állítólag csökken a fókusz sebessége.
(panningelni szoktam, ahhoz kellene a gyors fókusz) -
törölt tag
válasz
Darkside1984
üzenetére
Ha most kellene gépet vennem, már nem vennék tükröst. Nézegesd meg az R6-ost, vagy ha szükséges a nagy felbontás és van rá pénz, az R5 a nyerő választás. Ha nagyon olcsón akarod megúszni a váltást, akkor pedig 6D Mk2. 5DMkIV szerintem ma már nem annyira jó opció, hacsak nem jutsz hozzá nagyon olcsón. Van még az R és az RP, de ezek szerintem inkább játékszerek.
-
Darkside1984
csendes tag
Sziasztok!
Erősen gondolkodom egy 5D mk IV-n. (6D mk I-ről váltanék), de ha van MILC-ben hasonló kvalitású gép, akkor lehet amellett tenném le a voksom. MILC-ben nem igazán vagyok otthon.
Viszonylag sokat fotózom naplementénél és szürkületben, ezért fontos lenne nekem, hogy magas ISO-nál ne legyen kuka a kép. A 6D eddig jól bevált, de ahogy olvastam, az 5D IV ezen a téren (is) ugrott egy nagyot.
Szóval a kérdés az volna, hogy van alternatíva MILC-ben, vagy maradjak az 5D-nél? -
zümzümm
senior tag
Közben megtaláltam... Hát nekem eddig ez jól kiamardt basszus, pedig mennyi macerától mentett volna meg.
Egy kicsit még a faithful-al is sárgás nekem a bőrszin, de sokkal kezelhetőbb mint adobe colorral. De lehet hogy csak át kell állnia a szememnek...
Köszönöm! -
zümzümm
senior tag
A gyártó színprofilt hol állítom be LRben vagy CameraRawban? A Profile lenyílóban csak Adobe Landscape, Adobe Vivid és hasonlók vannak.
-
zümzümm
senior tag
Sziasztok,
Bőrszínnel kapcsolatos Canon raw vs jpg kérdésem lenne.
Hogyan lehet raw-ból elővarázsolni azt a bőrszínt amilyen a jpg-n van? Egyszerűen akárhogy tologatom a csúszkákat nem sikerül elérnem azt a bőrszínt.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Igen, biztosan igazad van. Te melyik objektivet hasznalod?
-
válasz
tvamos
üzenetére
Lehet, hogy nem bizalomgerjesztő, de 3 eFt-ért kb. azt nyújtja, mint a korábban linkelt objektívbe szerelt fényforrás 30 eFt felárért

Annyiból praktikus ez a kis izé, hogy kis helyen elfér (össze lehet hajtani), a fényforrás közel és távolabb is állítható a fényképezni kívánt objektumhoz, állítható le és fel is a fényforrás. A fénye új elemmel viszonylag jó.
Használni ritkán használom, mert nagyon ritkán fényképezek kis dolgokat (és itt kanyarodunk vissza az eredeti felvetésemhez) és akkor is a mobiltelefonommal sokkal egyszerűbben tudok majdnem olyan jó közeli képeket csinálni, mint fényképezőgéppel.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hát nem tudom... nem tűnik túl bizalomgerjesztőnek... Mennyit használod?
-
válasz
duni84
üzenetére
Nekem van egy ilyen adapterem, 3000 Ft-ért vettem, nagyjából ellátja a feladatát. És ez fordítógyűrű használata esetén is előrefelé világít

-
duni84
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
a nem hivatásos, meg a nem temérdek idővel rendelkező fotósnak jól jön, hogy nem kell "bulky configuration"-nel járnia. biztos van piaca, mert nem ez az egyetlen ilyen objektív.
-
copass
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
nagyon pici tárgyakat jobban megtudod világítani, szűk helyen.
-
Ezt mondom én is, ha létezik körvaku, akkor miért jó az objektívbe beleépíteni egy (harmatos teljesítményű) LED fényforrást?
-
törölt tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Évek óta használok objektívek szűrőmenetére rögzíthető vakukat makrófotózáshoz.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ez miért baj?

-
copass
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
körvaku nagyon régóta létezik.
-
-
duni84
aktív tag
válasz
tvamos
üzenetére
ez makró "vaku", ami közel sem ugyanaz, mint a normál vaku, amit felcsattintasz a papucsba. vannak kifejezetten makro vakuk is (aranyárban, de még a kínai knockoff is drágább, mert réteg termék és egy fokkal jobban kidolgozottabbnak kell lennie, mint a megszokott derítő vakunak).
szóval hasznos tud lenni, ha amúgy szeretsz makrózni, de nem akarsz magaddal cipelni még egy fényképezőgépnyi vakut vagy épp nem tervezel variálni a makro vaku pozícióival. felgyorsítja a tanulási folyamatot + mindig kéznél van. de pl ezzel nem fogod egy portré fotózásnál megvilágítani a modelled arcát, mert nem arra van. sok review-ban (írott/youtube) bemutatják, hogy mi az, amire pont jó. a külső vakus opciót azért nem demózza senki, mert annak se értelme, se nem jó rá
-
tvamos
nagyúr
Azt szeretnem megtudni toletek, hogy ha veszek egy ilyen objektivet, akkor tudok-e villantani egyszerre a beepitett, meg a kulso vakuval. (Nincs meg a kamera se meg, de M50 lesz...)
-
3800+
őstag
Sziasztok!
Beléptem én is a klubba egy 2000D-vel. Ismerkedünk még, de az lenne a kérdésem, hogy hogyan a legjobb tárolni a vázat? Az objektív tiszta hogy állítva, de a téma összefoglalóban linkelt leírás nekem ellentmondásos:
...ha tüköraknával lefele tárolja az ember (pl. nem veszi le az objektívet a vázról, hanem arra támasztja le), az pár hónap alatt lelazítja a tükröt, ...
utána pedig:
Ezért a vázat az aljával lefelé kell letenni (Tehát a tüköraknával lefelé...Akkor most a tükörakna lefele vagy felfele egészséges?
-
KTTech
veterán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Sokkal jobb a fogása, mint egy 350D-nek volt, én 12 órán keresztül nyomtam az 550EX-el az esküvőt vele
Nincs gond az RP-n sem egy ekkora vakuval (főleg, hogy tartani elsősorban az obinál kell ezt is tartani, de nem volt ez másképp a nagyobb gépeimmel sem), viszont E-TTL nélküli vaku nem ajánlott mellé. -
Ugye a RP-n van a vakupapucsban középérintkező, így viszonylag széles választékban lehet vakufronton nézelődni. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy az RP markolata eléggé kicsi, így egy nagy és nehéz vakuval kiegészített gép tartása hosszú időn keresztül fárasztó lehet.
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
RP-hez szeretnénk vakut. Godox TT350/685 néztük ki, TTL mindkettő.
Első pici, 20 deka, akár zsebben is kényelmesen elfér. 685 40 deka, nem tudom mérete miatt mennyire ajánlott az RP-re. Ellenben már nagyobb terekre is alkalmas, ha a helyzet úgy kívánja (?)
Mindenes fénykeltőnek melyiket ajánlanátok? -
-
tvamos
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
"Vannak a nyaralások alatt bőven olyan témák, amiket nem lehet kihagyni, le kell fényképezni."
Ilyen mar nagyon regen nem volt. Altalaban sokkal jobb kepeket tudok letolteni a netrol. Szelfizni szoktunk telefonnal, nekem az altalaban eleg. Vagy a gyereket lefotozom valamivel... de arra is eleg a telefon.
-
És amikor Párizsban vagytok, akkor az asszony fényképezi le az Eiffel tornyot, mert te nem veszel gépet a kezedbe az utazások alatt

Vannak a nyaralások alatt bőven olyan témák, amiket nem lehet kihagyni, le kell fényképezni.
Nem vagyok repülőgép buzi, de amikor pár éve Korfun voltunk, akkor kimentünk repülőgépeket fényképezni (Korfun olyan a repülőtér, hogy leszállni csak a tenger felől lehet, a repülőtér előtt 500 méterrel viszont van egy gát a tengerben, ahová be lehet menni és feletted kb. 100 méterrel húznak el a leszálló repülők).
Kár lett volna ezeket a képeket nem elkészíteni

-
tvamos
nagyúr
Teljesen "beleszerettem" a onedrive azon szolgaltatasaban, hogy elokeresi az aznap keszult kepeket. Persze, emlekszem az eszemenyekre... de ez, hogy eszembe juttatja, milyen klasszat kirandultunk tavaly elott ugyan ez nap... az piszok jo. Meg akkor is, ha a legjobb pillanatrol epp lemaradtam, es emlekszem ra, nem felejtem el sosem, de megsem jut pont az eszembe.
Nagyon franko dolog a jo memoria, a fenykep meg szinten szuper dolog. Neha eloveszek veletlenszeruen kepeket, es nezegetem. Foleg, miota egyedul vagyok... meg a COVID dolog miatt megjobban magam vagyok.
(#41116) Donki Hóte
Aki kertben (sőt, még a lakásban is) futkorászó gyermeket akar fényképezni, az biztosan nem fix obival teszi ezt, hanem egy minimum háromszoros átfogású zoom obival
A legtobbjuk mobillal fotoz, tehat fix objektivvel. Ahoz kepest egy zoom nagy elorelepes. Onnan a kovetkezo lepes az, hogy a sokkal nagyobb meretu, ISO-ban es dinamikaban is jobban teljesito szenzorra tesz egy fenyeros fixet, hogy ne kelljen villogtatni, vagy hasznalja a fenyevekkel jobb (tudom, a fenyev tavolsag mertekegyseg...) vazba beepitett vakut, esetleg akar mar derit is, vagy hasznal kulso vakut taviranyitoval... 1000 lehetoseg van ma mar aranylag megfizetheto aron, es mind-mind mukodhet mar teljesen automatikusan. Nem kell mindent manualban csesztetni. Mire belonem manualisan az expo-t el is mulna, amit fotozni akarok, a gep meg megcsinalja 200ms alatt.De mondom, ezek az en szempontjaim, ha most keresnek megint gepet, akkor meg tudnam fogalmazni, az egy masik kerdes, hogy elhajtanatok tanulni... pedig nem ez a problema. Ha sokat gyakorolnek... de nincs ra ido, es kedvem sincs hozza, es ez nem is opcio annak, akinek nem a fenykepezes az elsodleges hobbija.
-
PuMbA
titán
-
Így van, nyilván sok fotós van, aki azért utazik, hogy fényképezhessen, de pl. én azért fényképezek, mert elutaztam valahova. Az emlékek felidézésében pedig nagyon sokat segítenek az utazás során készített fényképek.
Nem a memóriám rossz, hanem szerencsére viszonylag sokszor sikerült szép helyekre utazni, pl. szép állapotban fennmaradt amfiteátrumban voltam Rómában, Veronában, Pulában, El Jemben és Arlesban is, fénykép nélkül elég nehéz lenne a részleteket felidézni. Vagy pl. Vörös tengeri színes halakat is több helyen sikerült fényképezni, na ott már néha a fénykép alapján sem mondom meg, hogy azokról a halakról Sharm el Sheikhben, vagy Marsa Alamban készült a kép.
-
Surfym@n
senior tag
A fotózásról elég egyszerűen gondolkozol, ami nem gond, de még érvelsz is mellette, az már neked lesz kellemetlen, mikor rólad alkotnak ezalapján véleményt...
A fotózásnak létezik művészibb oldala is, nem csak dokumentarista / képriport vonal. Még az utóbbihoz is kell valmilyen fantázia, elgondolás - afféle rendezőelv -, ami alapján a képriportot elkészíted. Egy jó 10-12 képből álló képriport is szavak nélkül elmondja azt a történetet, amit a fotós közölni szeretne a nézővel. Nem csak 1 perc alatt ellőtt 12 kockáról szól a sztori...
A jó kép már a fejedben ott van, csak elő kell hívni. Ha az ember megnéz hetente 1-2 ezer jó fotót a neten minden nevesebb oldalról, azzal nagyot fejlődik a képi világa. Mikor már több hete űzöd ezt, akkor ha arra fogékony vagy, fel fognak tűnni bizonyos összefüggések. Mitől lesz egy kép sikeres, lenyűgöző, amin nem görgetsz tovább, hanem megakasztja a szemed. Ha ezek után kezdesz utánaolvasni olyan részeknek, mint képkompozíció, kompozícios szabályok stb, akkor nemcsak a száraz maszlag marad meg a fejedben, hanem a korábban látott képekben is fel tudsz ismerni ilyeneket. Aztán máris másképp fogod nézni a képeket. Ezek után jössz majd arra rá, hogy mi nem jó egy képen (itt lehet letérni egy mellékvágányra, ahol tucatnyi fotelfotós tanyázik). S a végén, mikor elmész kirándulni, megállsz egy izgalmas helyen, s beugranak képek, amik arra ösztönöznek, hogy Te is alkoss valami hasonlót. De nem átlagost, hanem valami különlegeset, amilyet eddig még nem láttál... papíron, weben, de a fejedben már ottvan. Ha azt sikerül "kiexponálnod" akkor már az jó kép lesz.
A fotózásnak van szociális vagy társasági oldala is. Ha mindenki úgy gondolkozna, hogy minek fotó elég ha visszaemlékszem rá, akkor sokat kell mesélned, s legalább olyan jól, ahogy a regényírók tudnak, hogy akinek mesélsz, az el tudja azt képzelni, amit Te láttál. Nem véletlenül mondta azt egy nagy fotós (Ansel Adams), hogy a képen mindig két ember van jelen: a fényképész illetve a néző. Az emberek többsége nem (csak) magának fotóz, hanem azért, hogy a kép segítségével megoszthassa gondolatait. (Nos ez is kinek jobban megy, kinek kevésbé - most nem ez a lényeg.)
Biztos van még több oldal is (üzlet, reklám, kommunikáció, oktatás) lényeg, hogy előbb tájékozódj, aztán érvelj. Jobban jössz ki belőle...
-
PuMbA
titán
válasz
üzenetére
Én sem szeretek annyira sima emlékeket / helyeket fotózni, főleg nem nagy mennyiségben. Egyrészt az élményt teljesen meg akarom élni és nem a fényképezéssel foglalkozni, másrészt telefonnal 2mp alatt lekattintom és ennyi. Az meg hogy utazás közben fényképezéssel foglalkozzak, kizárt dolog. Elmegyek aztán teszegetném az állványt meg keresném a kompozíciót.... nem azért megyek el, hogy otthon megnézzem, hogy hol jártam, hanem hogy amíg ott vagyok, minden percben ott legyek és szívjam az atmoszférát / élményeket magamba elsőkézből és nem OVF-en vagy EVF-en keresztül. Felmegyek a netre és meg tudom nézni fényképről azt a várost, ahol jártam vagy Google Maps-en.
-
KTTech
veterán
válasz
tvamos
üzenetére
Azért, amikor az 5DmkII AF-e feladta a P30Pro még lazán fókuszált a barátnőmnél és olyan képeket készített, ami sok LR-be került nekem... természetesen nem belenagyítva, de 65"-on se néz ki rosszul. A vaku persze lassú (de nem sokszor van rá szükség, olyan jól lát kevés fénynél a fő szenzora), mondjuk az 5D-hez képest luxus minőségű
tekintve hogy nem volt benne, a külső meg nincs mindig nálam. Eléggé fáj a hátam már ahhoz, hogy csak az abszolút minimumot vigyem magammal... és ez most az RP a 24-105-el, egy pótakkuval és pár memókártyával (meg egy USB-s akkutöltővel és egy 10000mAh PD-s akkuval, ami gépen belül is tud tölteni, valamint megeteti a telómat is). Ennyivel simán lenyomtam egy nyaralást, a Disneyland-es túráimat, pedig ott használtam rendesen... a 70-200/4L IS meg bent marad általában a kocsiban a vakuval, esetleg az állványt viszem (a nehéz Manfrotto ment az 5D-vel jött helyette egy könnyű Slik). Ha tudom, hogy kell deríteni (és nem tudom máshogy megoldani), akkor jön a vaku egy Demb-el.Az emberek nagy része teljesen feleslegesen vesz tükrös gépet, mert semmi szüksége rá, aztán használja továbbra is a telefonját, mert a tükrös gép nagy és nehéz, nincs kedve cipelni sem. Ez hatványozottan igaz a félprofi megoldásokra. Arra meg már egy 350D is bőven elég volt, hogy P módban legyen használva, JPG only beállításon. Sőt, még esküvőket is gond nélkül lehetett vele fotózni (és ezt tapasztalatból mondom), csak ez valahogy már elfelejtődött...
Aki meg akar tanulni fotózni, annak meg szintén elég egy ilyen gép. Van rajta Av, Tv és M mód, ez minden amire szüksége van. -
Plexicushio
senior tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ez így van, fixel kínszenvedés bármilyen szaladgáló kutyus.
-
válasz
tvamos
üzenetére
Aki kertben (sőt, még a lakásban is) futkorászó gyermeket akar fényképezni, az biztosan nem fix obival teszi ezt, hanem egy minimum háromszoros átfogású zoom obival.
A fix obik jellemző gúnyneve a "gyalogzoom", hiszen minden álló dolgot tökéletes képkivágással le lehet velük fényképezni, csak megfelelő távolságba kell menni a témától

Sajna ezt egy szaladgáló gyerekkel nem tudod megtenni, oda kell egy zoom obi, vagy a képeid kétharmadát ki kell selejtezni (és sajna sokszor pont azokat, amiken a legjobban nézne ki a gyerek, ha látszana teljes egészében).
Sőt, kutya esetén ez méginkább igaz, mert egy gyereket csak-csak rá tudsz venni, hogy a fix obidnak megfelelő távolságban álljon meg egy kicsit, de egy kutyát nemigen tudsz arra rávenni, hogy menjen el tőled 10 méterre és ott játszon a labdájával

-
tvamos
nagyúr
-
m3ss
veterán
válasz
üzenetére
azert nem elkepzelhetetlen scenario, hogy vki napkozben kiviszi napra a fenykepezot, felcsavar egy 1.8as fixet es nyitva fenykepez. plane kisebb szenzorral, ahol siman vehetsz 1.2-es 1.4-es uvegeket nem is horror aron. plane milcekkel, ahol konzisztensen talalsz nyitva is.
kb osszes gyarto ujabb fix obijai siman jo kepminoseget adnak nyitva is. most hogy van-e ertelme nyitva/kozel nyitva fotozni mar kerdeses, total szubjektiv. de ahogy latom forumon a tendenciakat, rengetegen vesznek fix obikat, total nem elkepzelhetetlen nekem hogy kellhet nekik az 1/8000 is. -
törölt tag
"egy random szeptember vegi delutan 3 orasi balatoni fotozas siman tele van 1/5000 - 1/8000 kepekkel. f1.4-f2 kozotti par kep igy hirtelen egy anyagbol amit most csinalok"
Azt hiszem, ilyen szituációban és beállításokkal én biztosan nem fotóznék. Bizonyára ezért nincs szükségem 1/8000 záridőre.
-
törölt tag
válasz
zümzümm
üzenetére
"Szoval a nagyobb dinamika tartomanyt, a tobb fokusz pontot, a gyorsabb pontosabb af-t, stb...ami egy "komolyabb" vaz velejaroja, csak egy gyakorlott profi fotos tudja kihasznalni, a kezdo es amator pedig nem."
Biztosan van rá kivétel, de általánosságban nem ezen múlik a kezdők fotóinak minősége. Ahhoz, hogy ezek valódi előnyt jelentsenek, el kell érni egy bizonyos tudásszintet, amikor már nem a paraméterek beállítása a legnagyobb kihívás fotózás közben.
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 10900X 10 mag 20 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Lian Li Vector V100R FSP 650W
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080 10GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A Kaspersky ugyanúgy 6, 6, 6 pontot kap mindenre, mint a Defender ebben a 2020 októberi hónap tesztjében (12,316db tesztelt malware esetén az oldal szerint):