- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Az átlagnál kisebbek ugyan, de bírják a strapát
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A fejlődő országokban jobban bíznak az emberek az AI-ban
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Üzemidőre és teljesítményre gyúr a OnePlus Nord 5
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
masterful87
senior tag
válasz
hszilard666 #31396 üzenetére
-
.DLL
veterán
válasz
hszilard666 #31396 üzenetére
5000 Ft egy darab hajlított vasért? Oké, ha lehet magyart, de ez úgy is kínai, onnan rendelve kb. feleannyiért kapsz olyat amire 3 dolgot is ráaggathatsz. Semmi nem indokolja, hogy itt ekkora szorzót tegyenek rá, csak a lehúzás faktor. :\
-
_seth_
veterán
válasz
zolikaDB #31390 üzenetére
1100D amivel többet tud az a magasabb iso, +2 MP és a videó. Videózni nem szoktam, 2MP már sokat nem jelent, a magasabb iso jó dolog, de 3200 elég lesz a 40D-n is
Stabis f4 és 2.8-as obival valamint 1.4-es fixel kivitelezhető lesz kb minden
40D amivel többet tud: masszív darab jó fogással, gyors kezelhetőség (2 tárcsa + joy), felső lcd és dedikált gombok, 9 keresztszenzoros af pont, nagyobb és fényesebb kereső, szenzortisztítás, 6,5-ös sorozat (1100d 3fps), kicsivel jobb képminőség, gyorsabb zár (amíg bírja), nagyobb kijelző.
Kinek mire kell
Akinek kell a videó az már hamar el is döntötte a kérdést
-
válasz
hszilard666 #31393 üzenetére
Az, de működik, használatos.
-
válasz
hszilard666 #31391 üzenetére
Vakupapucs. Angolul hot shoe.
Amúgy szerintem tuti van ebayen olyan állvány, amivel oda több dolgot tudsz tenni
Pont Kínából ne lenne?
-
hszilard666
veterán
Sziasztok!
Bocsi hogy ilyet kérdezek, de mi a hivatalos neve annak a csatlakozónak a mi a dslr ek tetején van? Oda szoktuk rögzíteni a mikrofonokatA másik kérdésem hogy létezik arra a csatira "elosztó"? Hogy több cuccot tudjak rá aggatni a gépre, mondjuk világítást, és mikit
-
válasz
Canonfan #31382 üzenetére
YN-500-am van, aki kézbe vette, vagy azt hitte hogy Canon 580, vagy azt, hogy 430. Gondom nincs vele, a csavaros rögzítés inkább a gagyi kínai műanyag vakutalppal okoz gondot, a gépen, és rádiós kioldón (JJC) nem. Nem sokkal macerásabb, mint a karos rögzítés, a vaku ára viszont fele volt kb. egy használt 430-nak...
Eneloop akku javasolt, vagy Recyko, ami ugyanazt tudja (bírja az összevissza töltést, és kicsi az önkisülése) , meg egy normális automata töltő hozzá, akármit veszel, mert egy gagyi töltő ugyanolyan hamar kinyírja, mint a sima Ni-Mh akkukat. Ne sajnáld a pénzt akkura és töltőre, meghálálják. Nem az a kérdés, ki gyártja, hanem hogy milyen tevhnológia
Az újtechnológiás akkuk (Recyko, Eneloop) megeszik a nikkelt reggelire, még ha kisebb kapacitásúak is, mert a hirtelen terhelést (amit egy vaku feltöltése jelet elsütés után) is jobban bírják.
-
barrasz
aktív tag
Sziasztok!
A mai napon kaptam egy Canon 700D-t és a beállításnál egy kissé elakadtam,valamit elnyomkodtam,és az istenért sem találom.
Most olvasgattam a kézikönyvet de nem tudtam rájönni a dologra.
Ha valaki meg tudná mondani azt,hogy hol tudom beállítani azt,hogy mikor a szememhez emelem a gépet akkor a kijelző kikapcsoljon.Vagy nincs élőkép vagy amikor a keresőbe nézek akkor sem kapcsol ki.
A segítséget előre is nagyon köszönöm. -
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Lehet elsőre furcsa lesz a kérdésem, de szeretném megkérdezni ti mit gondoltok.
Én vakuvásárlás előtt állok jelenleg, és most a Yongnuo YN-568EX II-vel szimpatizálok erősen, (és ennek az ára (50e )lenne a max keret is) és azt szeretném megkérdezni tőletek, hogy a régebbi, csavaros vakürögzítés az aktív használatban mennyire lassabb illetve megszokható?
Azért érdekelne, mert az utóbbi időben egy Canon 430 EXII-őt szoktam használni (ami nem saját csak kölcsön szoktam kérni) és annak már az újabb, karos rögzítése van, ami kényelmes szerintem,
de a hagyományos csavaros megoldással még nincs tapasztalatom.
Canon vakuban nem gondolkodok az áruk miatt, de láttam a Mikrosat oldalán, hogy van már az 568 EX II -nek egy nagytestvére a YN-685 [link] ami gyorscsatlakozós, és 6 ezressel drágább ami beleférne még, de viszont az 568 EX II is bőven elég nekem az YN-685 plusz funkcióira nem is lenne szükségem, ki sem tudnám használni...
Illetve azt szeretném megkérdezni még tőletek, hogy vakuba ti milyen kapacitású és márkájú aksikat szoktatok használni, megéri beruházni eneloop (pro) aksikra, vagy bármilyen nevesebb gyártó (pl Varta) is megteszi?
Válaszotokat, és bármilyen infót előre is köszönök szépen!
-
_seth_
veterán
válasz
*Ropi* #31378 üzenetére
Semmi komolyra nem kell gondolni, max meglátom mennyi is az a 640 mm
Persze ha ilyen ködös idő lesz akkor még a keresőben sem fogok túl sokat látni
masterful87: Pontosan onnan van, már csak az maradt nála amelyik 50e expo felett van és még semmit sem cseréltek rajta. Én vigyázni fogok rá, beteszem a táskába alulra, időnként feltöltöm az akkuját (akkuit, 1 eredetit kaptam vele, de rendelek majd hozzá 2 utángyártottat) és itt végeztünk is, de ehhez is egy ilyen remélhetőleg megbízható gép kellett.
Korábban téma volt, hogy zárcsere után nullázzák-e az exposzámot, ezt a camera kft csinálta és nincs nullázva.
-
válasz
masterful87 #31379 üzenetére
Tönkre még mehet, de csere után még jó ideig menni fog, gondolom
-
_seth_
veterán
válasz
*Ropi* #31376 üzenetére
Tartalék váznak újítottam egy 40D-t, 57e expo van benne, 53e exponál cserélték benne a zárat és takarítottak "keresőt" és szenzort (2012. 11 hó), 54,5 exponál az expo gombot és szenzort tisztítottak (2013. 3 hó), eladás előtt pedig expo kiolvasás, szerviztörténet került lekérésre és egy szenzort tisztítás is megtörtént (2015. 12 hó).
40e+20e+4e volt a három camera kft-s köre a váznak, ennél kevesebbért vettem.
Jó állapotban van, persze itt-ott ki van fényesedve de üzemel szépen, valóban tiszta ahol annak kell lennie, sok expo nem fog nálam sem beleszaladni, de tartaléknak jó lesz.Ez a darab is 50e fölötti exposzámot ért el, ha ugyanannyit tud a zárcsere után az nekem megfelel
Holnap kisétálok a folyópartra, 70-200 + 2x + 1,6x a crop miatt = 640 mm 5.6, de inkább F8, persze les nélkül nincs sok értelme, de hátha
-
_seth_
veterán
Canon 40D vázak esetén a zár viszonylag hamar meghalt, a zárcserekor berakott új zárak élettartama jobb vagy ugyanolyan mint amivel eredetileg szerelték?
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #31369 üzenetére
Nem a váz firmware-je tartalmazza az objektívek periférikus megvilágítást (ezt 2008 - a DiG!C 4 óta) és kromatikus aberrációt (ezt 2012, a DiG!C 5 óta) korrigáló profiljait, hanem külön lehet feltölteni a váz adatbázisába az EOS Utility segítségével: minden váz gyárilag 25 objektívét kapja meg (jellemzően az "L"-ekét) és maximálisan 40 darabig bővíthetők. A program adatbázisa minden lehetséges variációt tartalmaz az 1.4x és 2x extenderekkel együtt használva is (külön profilként, nem az adott objektív profilja tartalmazza).
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #31372 üzenetére
Pedig eltelt pár hónap mire kiadták az 50 STM profilját. AZ én 5D3-am sem ismerte fel csak lens registration után. Eos utilityből talán a kettővel ezelőtti változat volt az első amibe bekerült.
-
válasz
bbkmachine #31366 üzenetére
Amit Ropi ír, illetve ha va olyan slave módja, akkor simán bármilyen villanásra elvillan
Mondjuk ez nem túl hatékony, nekem a YN-500 néha csak 1/40 körül adott jó eredményt, ha a gép belső vakuja villantotta.
-
*Ropi*
félisten
válasz
speedyrg #31362 üzenetére
"Mi lehet az oka?"
A már sokszor említett inkompatibilitás a 3rd party termékek esetében.
"Viszont gondoltam a 15-85 re is. Mennyire jó darab?"
Korrekt obi: az IS és a szalagkábel csak annyira mint más Canon üvegeknek (magyarán nem jellemző).
(#31364) bbkmachine: El: tud a beépített vakujával olyasmi vezérlést, mint a Nikon Commander mode / CLS.
-
válasz
bbkmachine #31364 üzenetére
Sztem legalábbis a beépített vakuval el.
Rádiós kínai kioldók meg vannak ebayről olcsón, pár ezerért is. -
bbkmachine
aktív tag
Üdv! 430EX-II vakut el tudom sütni vázról levéve a 70D-vel?
-
speedyrg
tag
Kellemes ünnepeket a Canon társaknak. Egy kis segítségre lenne szükségem. Az alany egy 70d. Yn 500 vakum van. A 700 d vel zokszó nélkül működött távvezérlve. Ezzel sajna nem. Mi lehet az oka? Illetve stabis alapobit vennék. Korábban egy 18-135 stm volt. Sajna el kellett adnom de igazából teljesen meg voltam vele elégedve. Viszont gondoltam a 15-85 re is. Mennyire jó darab ? Esetleg tipushibája ?
Vagy valami más ? Előre is köszönet a segítségért. -
válasz
Morgal #31357 üzenetére
Igen, elég sokat, bár pár éve utoljára, 1100D-vel
Fotóztam pár évig kompakttal is rendezvényt, az után meg a belépő DSLR áldás. (Záridő és rekesz gombokkal, nyomkodva.)
1100D-re is fanyalgott sok teszt, hogy nincs gumírozás a markolaton, engem meg egyáltalán nem zavart.De amíg nem fotózásból élsz, addig szerintem ez nem az a rettenetes gond. Ha abból élsz, akkor meg ott van az, amit a felsőkategóriás gépekről írtam
-
Morgal
aktív tag
Fotóztál már órák hosszáig egy témát? Egyik rally fotós ismerősömnek pl egy áldás volt a 40D egy 1000D után, amikor egész nap kint vagy és fotózol, nagyon ki tud állni az ujjad. Mellesleg gyorsabb is eltekerni egy tárcsát, mint lenyomni egy gombot és még eltekerni egy tárcsát
Hát igen a jó üveg az mindennél többet ér!
-
válasz
Morgal #31355 üzenetére
Nemtom, a 2 tárcsa vs 1, nekem nem jelent gondot a rekeszhez külön gombot nyomni, de amikor kézbeveszel egy felsőkategóriás vázat, az tényleg más érzés...
Mondjuk nekem az alsóbb kategóriás Nikonok minőségérzete jobban tetszik, de... igazából egy idő után már annyira lényegtelen, hogy műanyag érzés vagy nem... Jó képet adjon, jó üveg legyen rajta -
Morgal
aktív tag
válasz
zolikaDB #31350 üzenetére
A Canon hivatalosan már nem támogatja az 5D-t, de mivel nagyon lement az ára igencsak nagy ütemben jelentek meg az utángyártott alkatrészek száma az interneten - külön kínai ipar épül szerintem erre
Mert azért valljuk be elég régi gép, de mégis fullframe és akinek kompromisszumok mellett is fontos a teljes képkocka, annak igencsak jó vétel lehet.
Természetesen jobban megéri egy középkategóriás xxD vázat venni, mint egy újabb generációs de amatőr szériába tartozót - de ez mind igényektől függ, hogy mire szeretnéd használni. Ha érdekel a videózás akkor érdemlegesebb a 60D-t választanod, az 50D szinte ugyanaz, csak masszívabb felépítés és van benne vakuszinkron csatlakozó, AF finomhangolás, gyorsabb sorozat stb. de kimaradt belőle a videó (ez a Nikon D90-el jelent meg "párban"). Mindkettő előnye, hogy ezekben már két tárcsás a vezérlés (tehát külön-külön tárcsával állíthatod a rekeszt és a záridót) nem kell lenyomni pluszban egy gombot, mint az alsóbb kategóriákban lévő gépeknél.
Az alsóbb kategóriás gépek egyik sajátossága egyébként ez a "műanyag" érzés, amikor megfogod. Természetesen ettől függetlenül azért tartósak, nem fognak széthullani
de köszönő viszonyban sincsenek egy két vagy egy számjegyű váz építésével.
-
.DLL
veterán
-
Még egy kérdés,
ML-lel a raw videót akartam kipróbálni, de valamiért 5mp után leállt, ez miért van? -
.DLL
veterán
válasz
zolikaDB #31350 üzenetére
Vannak amik leszivárognak, pl. növekedő sorozat sebesség, kereszt AF szenzorok száma, stb. de fogásban, kereső méretében, világosságában, váz kialakításában az ##D gépek mindig jobbak lesznek, mint az alsó kategóriások. A zár is gyorsabb a nagyobb vázakon, vakuszinkron idő jobb, ez is lehet szempont, akku nagyobb, többet bír, stb. De szép fotót készíteni mindegyikkel lehet, egy jobb váz csak kiterjeszti a használhatóságot.
-
zolikaDB
veterán
Koszonom!
Egy masik, buta kerdes! Egy 100D, 1200D, 700D elleneben mondjuk egy 50D, 60D hasznaltan jobb valasztas?
Index forumon sok hasznalt gepet latok viszonylag jo aron, pl ma is egy 50D 8000 koruli expoval 118e huf...
Annyit tudok, h pl 5D elso gwneraciohoz mar maga a Canon nem biztosit alkatresz utanpotlast, es ott a zar bajos lehet. Szoval nem ennyire oreg gepre gondoltam. Vagy fejlodik annyit a technika, h a komolyabb funkciok, megoldasok leszivarognak az also(bb) kategoriakba? -
zolikaDB
veterán
Boldog karacsonyt Canonosok!
Egy olyan kerdesem lenne, hogy a Nikon D7000-el mely Canon gepek vannak egy "sulycsoportban"? -
-
-
*Ropi*
félisten
Az új vázakon azért van értelme a 100%-os nézetnek, mert a váz eleve 100% méretű jpg-t ment a rawba, viszont a régebbiek nem teljes méretűt, így a többszörös leméretezés interpolálási pixelveszteségei miatt nem látható helyesen a kép (csak 100, 75, 50 és 25%-os leméretezésen arányosan pontos a megjelenítés). Ezen még az ML sem tud változtatni, ha csak nem generál külön nézőképet magának.
-
-
*Ropi*
félisten
Igen, még a 40D kijelzőjén is még csak úgy lehetett nagyjából megbecsülni, hogy jó-e az élesség, ha a vázon maximális élességet állítottam be a jpeg motornak. Az újabb vázakon már van olyan opció, hogy a nagyító gomb megnyomásával instant 100%-os a belenagyítás: azzal már könnyen ellenőrizhető (meg persze azóta már jobb a kijelzők felbontása is).
-
-
@ablakos: Infra vevő, ha jól tévedek, a vezeték nélküli kioldóknak van (RC-6)
/bocsi hogy nem válasz de félrenyomtam/
-
válasz
vihartigris #31336 üzenetére
Értem, tehát ez egy szolgáltatás(Amúgy szerintem én nem tettem jó helyre az AF pontot, pont annyival félre, hogy már mögé ment
Volt elég fény, hogy pontosan fókuszáljon.)
-
válasz
szpeti40 #31334 üzenetére
Mindig... Bele kell nézni, mert az AF is gyakran téveszt, meg a fotós is, még ha látszólag jó is a kép. Most jártam így, végre pózolt az asszony, jól világított adventi vásár, csomó jó lövés, nem néztem bele.
otthon derült ki, hogy a felénél a hátteret találta el a dögje -
-
fr3ntzen
aktív tag
Boldog Karit nektek !
-
bubi92
őstag
Olyan merült fel bennem, hogy meglehet-e oldani egyfajta dualboot-ot. Ha fényképezek bőven elég lenne a gyári fw, viszont videóhoz nem ártana a ML.
Van erre megoldás -
Sziasztok!
Miért van az, hogy amelyik kép a gépen (500D) tűéles, az a monitoron teljesen életlen még a fókuszban lévő terület is.
Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!
-
válasz
*Ropi* #31326 üzenetére
Így van, de a mélymerülés azért inkább (amennyire én tapasztalom a saját eszközeimmel; meg azokkal a rengeteget állt cuccokkal, amiket újjá kell élesztenem) akkor fordul elő, ha sokat áll a cella.
Haver CHDK-val szépen tudja követni a tiltást az S100 kompakt + 18650 cella kombón, az még vígan megy 3V felett kicsivel is
(A gépet én "javítottam".)
-
*Ropi*
félisten
Minden attól függ, mekkora árammal történik a kisütés: ha mondjuk 1A-rel meríted, akkor gyorsabban csökken a feszültsége és letilt az elektronika, viszont ahogy a terhelés megszűnik a terheletlen feszültsége visszaugrik ~3.6V-ra. Ha viszont 1 mA-rel meríted, attól kémiailag máshogy alakul a cella szerkezete és amire eljut odáig, hogy letiltson, addigra nem marad feszültségtartaléka és valóban meghal a cella (a Li-Ion 2.5 volt alatt, a Li-Po 2.6 alatt károsodik véglegesen): ez nem a felügyelő elektronika hibája, hanem a lezajló kémiai folyamatok sajátossága. Amikor egy cellának terheletlenül 3V-ra esik a feszültsége, abban már nincs kivehető energia. Az alsó lekapcsolási pont egyébként 3.2 - 3.3V-nál van ezeknél a celláknál a kémiai instabilitást megelőzendő (tárolni 40%-os kapacitáson szokták, az olyan 3.77 - 3.80V).
-
-
Canonfan
senior tag
Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos infót aksi ügyben!
Akkor ha jól értem a dolgokat, akkor a noname (gagyi) Li-Ion aksik akkor inkább a töltésnél hajlamosak elfüstölni, ha rossz példányt fogtam ki, nem a gépben. Ha ez így van, akkor végülis megtarthatom a CameronShino aksit is, de szigorúan utolsó esély aksinak, inkább akkor a gyáriban és a jupio-ban bízok.
-
*Ropi*
félisten
válasz
hszilard666 #31321 üzenetére
Ez a kérdés a DSLR videós topikba való.
-
hszilard666
veterán
Sziasztok!
Melyik a jobb miki dslr hez?
Rode VideoMic GO
vaaaagy
Rode VideoMic -
-
*Ropi*
félisten
válasz
Domonkos8 #31312 üzenetére
Szia!
Lehet elkerülte a figyelmedet, de van kifejezetten "Milyen cserélhető objektíves gépet?" témájú topik!
-
copass
veterán
válasz
Domonkos8 #31312 üzenetére
kezdő-haladónak tudnia kéne már hogy mit akar és ahhoz milyen eszköz kell.
de ha a kezdőt felét nézzük akkor totál felesleges a 70D neked , vegyél egy 700D-t és több mindent próbálj ki. obik, vakuk, stb. obinak indításnak elég 18-135, 1.8/50 stm, 2.8/24 stm, 1.8/50 stm. azért stm mind, mert a 700D videó közben is pöpec lesz a fókusz. -
Domonkos8
tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném, nagyon sokat nézelődtem, és olvastam utána annak, hogy milyen gépet vegyek, aonban beleszerettem a canon eos 70d-be és ennek vakságában nem tudok más gépet értelmesen értékelni. Ezzel z a probléma, hogy, ha objektíveket is akarok venni, akkor végtelenszer kettő pénzt fogok elkölteni.
Szóval, ti milyen gépet ajánlanátok nekem? Szempontok:
Az ár egy általános felhasználású objektívvel együtt (ef 18-135) ne legyen több 250.000ft-nál. (felőlem lehet használt is, új is. Csak az obi használt, vagy csak a váz, teljesen mindegy)
Kezdő-haladó fotósból, akarok egy fejlődni, de ehhez kellene egy gép, ami ezt a fejlődést sokáig elégségesen ki tudná szolgálni. (egy jó ideig nem lesz pénzem új gépre, legfeljebb obikat fogok vásárolgatni pl.: 50mm, 17-55/ 10-18)
A videó is elég fontos lenne, mert bár még csak egy diákfilmet forgattam, szívesen próbálkoznék kisfilmekkel.Így elsőre ezek jutottak eszemb, nagyon örülnék, ha kitudnátok segíteni a vakságból!
-
Morgal
aktív tag
Megéltük az is amikor az 5D Classic 50ezer Forintba kerül
(Egy neppernek ez jó kis fogás lesz!)
Update! 30 perc alatt kelt el
-
m3ss
veterán
válasz
krisz12356 #31299 üzenetére
ha csak az af miatt valtanal, akkor nem hiszem, hogy megerne. bar ha nem kell sokat rafizetni megerheti. koveto 6d-n se lesz jo. de ennek ellenere joval tobbet talal szelso pontokkal, mint az 5d2. kozepso is haraposabb, kevesebbet szor.
azert van par elonye, normalis auto iso, 2 vegpontu fokuszkalibracio, 1-2 stopnyi zaj elony, tarcsak konfiguralhatosaga, halkabb zarhang. hatramya is...1/180, 1/4000, szarabb fogas, joystick hianya. -
*Ropi*
félisten
válasz
Colonel993 #31302 üzenetére
Korrekt amit írtál, én azért vettem szándékosan szigorúan sarkosabbra a szabályokat, mert arra jobban figyelnek az emberek, mint ha annyit tudnak, hogy agyon vannak védve és "hülyebiztosak".
Az alulmerülést viszont valóban kifelejtettem, jó, hogy írtad. Pont az IMAX miatt jutott egyébként eszembe a túltöltés (nekem is van és újra kellett kalibrálnom a feszültégosztója miatt, mert kicsit fölé lőtt).
-
*Ropi*
félisten
válasz
krisz12356 #31299 üzenetére
Az igazi előnye a 6D szenzorának az 5D2-ével szemben, hogy ISO 25600-ig vállalható, míg a 5D2 csak 6400-ig. Az AF rendszer szélső pontjai ugyanúgy semmit sem érnek, egyedül a középső jobb. Ha kell a valóban magas ISO akkor vedd meg, egyébként meg amit _seth_ írt.
-
válasz
Colonel993 #31302 üzenetére
Haverom mostanában rossz laptopakkukból bontja a 18650-eket, leteszteli, mit tudnak az egyes cellák, és ami jó, az megy a fejlámpába, S100-ba, ilyesmikbe.
Én mondjuk cellaszintű töltéssel nem szórakoztam ennyit, inkább csak töltőmodul + akkuk mindenféle dologra felrakásával, és elem helyett boldogan használásával
Mindezzel együt, ahogy korábban írtam, legnagyobb baj a kínai olcsó akkukkal, hogy nagyon gyorsan elhasználódnak, de mást nem tapasztaltam. -
_seth_
veterán
válasz
krisz12356 #31301 üzenetére
Akkor nem a 6D hozná a megváltást
Csak kis eltérés van a két váz rendszere között, ha gyorsabb kell vagy több AF pont, jobb konfigurálhatóság akkor 5D3 ami megéri a váltást. Használtan néha egész jó áron felbukkannak már.
-
Colonel993
senior tag
válasz
*Ropi* #31298 üzenetére
A felsorolt dolgokkal kapcsolatosan hozzáfűznék pár módosítást, mivel gyermekkoromtól kezdve az első generációs Lítium származék akkuktól kezdve a saját műhelyemen át a korábbi munkáim és hobbijaimig végig kísérték az életem ezek az akkumulátorok minden előnyükkel és nyűgjükkel egybekötve.
A Lítium cellák valóban érzékenyek a túltöltésre, de nem ilyen kritikus szinten.
1V vagy 10mV eltérésű feszültségplusz nem a legfontosabb pontja ennek a résznek.
Sokkal inkább, hogy azt hány mA vagy A-rel (áramerősség) kapja, illetve, hogy meddig.
Ezek kimatekozható dolgok, ha valakinek van rá fétise.
Figyelembe kell venni a cella kapacitást (mAh) ha több cella van, azok kapcsolása szerint a feszültséget (V) illetve a kisülési terhelhetőséget (C).
Túlmerítésre sokkal de sokkal kényesebbek.Az "új", okos telefonok körében debütált töltési eljárás, mint áttörés (muhaha...) is gyakorlatilag arra épül, hogy magas tűréshatárral felkészített cellákat töltenek különböző feszültség és áramerősség "turmixokkal" adott százalékos egységenként változóan.[Pölö 12V, valamennyi mA]
A cellák forrfülek direkt csatlakozása a cellákon gyakorlatilag a 2008-as ISO előírások alapján, megfelelnek olvadóbiztosítékoknak.
Túl az előír nem rendeltetés szerű használatnál, és persze ami robbanásveszélyre adhat okot; hőt generál.
Ekkor a forrfülek és a cellák csatlakozása megbomlik és az akkupakk használhatatlanná válik.(illetve ezek újraélesztésére is vannak trükkök, mert a biztonsági fólia alatt ahol a lítium lapocskákkal van kontaktban a belső fül általában olyan anyagból készül ami nem forrasztható / nem tapad rá a forrasztóón, és a túlzott hőintenzitás / sokadik forrasztási próbálgatás után az elektrolit és lítium származékok gázosodnak és tönkrement az akku, ezekre pillanathegesztéssel viszik fel a biztonsági fólián kívülre vezetett forrfüleket, ha valakinek valami oktán egy drágább pakja egy véletlen rövidre zárás folytán lesült a forrfüle, ezen eljárással menthető, de szakmókust igényel.
DE senkit se biztatnék rövidre zárt cellák újbóli felhasználására, mivel kapacitás méretével hatványozottan nő a kockázat a hibára, mivel igen komoly erők tombolnak a cellákon belül ilyenkor és a nem izolálható összeolvadt lítium lamellák a burkolaton belül a későbbiekben kiszámíthatatlan kockázattal bírnak.)Egy Li-Po vagy Li-Ion cellát egyszerre nagyon könnyű szánt szándékkal tűzorkánná változtatni (Pl.: szöget versz bele),
Egyszerre nagyon nehéz, majd lehetetlen véletlenül vagy az épp rendeltetés szerű (+ kicsit nem rendeltetésszerű) használat mellett csúnya robbanós, lángolós dologra bírni.
Túlon-túl sok biztonsági megoldásokkal vannak ellátva.Litium Polimer cellák esetén a külső fólia réteg egy különleges lángálló, a korábbi "LiPo Safety fire bag" anyagára emlékeztető anyagból készül már a legótvarabb csincsi RC LiPo gyárban is.
Ez a borítás erősen gátolja a direkt nyílt láng kívülre jutását, illetve a hőből is felfog jelentős mennyiséget.
Inkább lesz belőlük egy jó nagy füstgép, mintsem egy tűzgolyó.Úgyszint a Li-Ion, csakis a hengeres cellás gyártás lehetőség miatt, a külső és belső héj illesztése mentén adja ki a keletkező túlnyomást, elkerülve a direkt nyílt láng kívülre jutását.
Töltési elektronikával / biztonsági elektronikával ellátott akku pakkoknál alapvető a pontos feszültség és áramerősség számontartása, ha valami kiesik a normákon előírtakból, az elektronika leblokkol az output felé a programozásnak megfelelően (végleg, valamennyi ideig, következő helyes csatlakoztatási kísérlet, stb...)
Ugyan ezen elektronikák természetesen a hőmérsékletet is figyelik.Ezek az integrált elektronikák többnyire igen utálatos dolgok.
Egyfelől mert plusz egy dolog ami elromolhat (és könnyebben is mint más komponens), másfelől a gyártók irányából megadott potenciális töltési ciklus szám limitáció.
Ami a korábban posztolt információkkal ellentétben NEM MINDIG indokolt.
Nem egyszer bontottunk/tam IBM vagy Lenovo ThinkPad akkupakkokat, amire a gép már azt mondta, hogy kaki.Aztán mikor újracelláztam, nulláztam a chippet működött Happy End; 2 hét múlva random előkaptam a kibontott cellákat és megjárattam őket IMAX B6-al, összeforrasztottam egy pakkot belőle, és a mai napig stabilan kitud szolgálni 70%-os kapacitással igen komoly elvárásokat (RC, Drone) mint legvégső emergency solution.
Erre persze nincsen szabály/átlagosítás, valamennyi cég csinálja valamennyi termékével... aztán van amelyik nem.Ellenben nem egyszer Pl.: egy üzleti szériás notebook akkujának elég egy nullázás és megint van egy bőven használható és stabil akkunk.
[Ez ugyebár kicsit bosszantó mikor nem tizen hanem huszon akár harminc ezres tétel egy új eredeti akkupakk]Itt hozzácsatolnám, hogy régebbi Panasonic cellák 4EVA !
Sorry a terjedelemért, és ha valahol valami hülyén jött össze.
Fáradtság.Remélem valakinek valami kérdésre válaszoltam most vagy a jövőben.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest