- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LTE frekvenciák
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kisza25 #34186 üzenetére
A mobilnézet miatt mondod, vagy úgy általában?
-
sb
veterán
válasz
kisza25 #34099 üzenetére
Félrenéztem, felül vannak. És talán nem is annyira kicsi ott a légtér a szíváshoz. Mondjuk biztos nem hideg ott se a levegő.
@imibogyo
Túlbeszéltük szerintem.
1. Árban mást láttunk. +3k-ért nem kérdés. Főleg ha kell/kihasználod. Én 250-eseket néztem mint említettem, kb. 25 vs 40k árkülönbséggel.
2. Másra használod, sokan nem mozgatnak semmi nagy cuccot rajta, nem éreznék meg.
3. Bónusz: én pl. HTPC-be néztem volna helytakarékosság miatt, de oda végleg felesleges pl. az extra sebesség extra áron és a többletfogyi/melegedés meg kifejezetten elriasztott. Direkt SATA-s M.2 lapokat nézegettem, de olcsóbb H110 közül csak MSI-n van M.2 és csak PCIe. De már ez is egy egyéni preferencia. -
sb
veterán
válasz
kisza25 #34097 üzenetére
Nekem desktopban is bentről fúj.
De alsó tápos így nem kap extra hőt.
Én sem erőltetném, de 1-2 halk táp kisebb procival azért simán elbírja még halkan a plussz hőt. Meg ITX-ben gyakran van más probléma is. Lásd itt is: ha megfordítod akkor meg 2cm-ről, a ház fala mellett kábeleken keresztül kell szívnia... és ott se biztos, hogy hűvös van a zárt előlap mögött. -
Ribi
nagyúr
válasz
kisza25 #34093 üzenetére
Hőellenállással jól szemléltethető.
Proci ígyis úgyis mondjuk 50W-al fűt. Az, hogy a hő távozása mennyire van megkönnyítve az a te dolgod. De az 50W amivel a környezetet fűti az midnig is 50W marad. Melegebb lesz a levegő ami kjön a bordák közül, de amint elkeveredik már ugyanannyira hűl le mintha orkán lenne belül. Mert ígyis úgyis bemelegszik belül egy idő utána ha nem szellőzik rendesen. Szóval tulajdonképp mindegy milyen meleg a proci, csak a 70 fokos proci a saját környezetét (alaplapon az alkatrészeket) jobban fűti. -
Pete55555
addikt
válasz
kisza25 #34087 üzenetére
A legegyszerűbb, ha felülre vágsz egy 12-es ventinek lyukat...
Csak gondolj bele, ha 70 fokos a proci akkor több "hő marad" a prociban. Ha jobban hűtöd, akkor lesz ~50 fokos, tehát több hő fog róla "lejönni" a bordán keresztül, ami a ház levegőjét fűti.
Persze ez nem ennyire egyszerű, sok más tényező is van, de nagyjából így működik.Most le akartam írni, részletesebben, de inkább nem megyek bele hogy működik a kisebb/nagyobb hőmérséklet különbségek közötti hősugárzás, hővezetés...
(#34091) kisza25
Ha el tudod vezetni a hőt - márpedig itt van kifele fújó venti, akkor azért előrébb leszel egy jobb hűtővel, már csak azért is, mert így a meleg proci nem fűti annyira a VGA-t. (Tudom, lehet ez úgy tűnik, hogy ellent mond a fenti állításomnak, pedig nem...)
-
sb
veterán
válasz
kisza25 #34089 üzenetére
Úgy kell, hogy induljon is további belerúgásra.
A belső fordítás amúgy annyin segít, hogy a vga nem melegszik. A ház belső/zárt része ettől még nem szellőzik jobban. Bár az igaz, hogy ha nem (annyira) melegít semmit közvetlenül akkor felesleges foglalkozni az ott rekedt melegebb levegővel.
Szerintem amúgy tök egyszerűen be lehetne oda applikálni egy ventit a táp fölé ami kicsit kimozdítja a levegőt. Az se egy nagy "mod".
-
sb
veterán
válasz
kisza25 #34082 üzenetére
Aha. Az egy rész zárt így ott mindenképpen megreked a levegő. Épp erről írtam fentebb a kockaházakkal kapcsolatban, nálam ezért van felső venti.
Ezt csak házon belüli áramlással tudod szellőztetni, mivel kifújni ott helyileg nem lehet sehol, a többi venti pedig távol van (halk működéshez) és amúgy is van passzívan szellőző oldallap pl. ahonnan könnyebben tudnak levegőt szívni vagy ott kifújni. Így az a rész érintetlen marad kb. áramlás szempontjából. Egy belső venti applikálásával lehetne max így megoldani.
Ez a ház fejjel lefelé egyébként egy tökéletes lenne.
A meleg felfelé szállna, felül pedig kivinné a házból a hátsó venti és a táp (befelé fordított ventivel). Sőt, ha a hátsó venti befelé fújna, a táp kifelé, a kettő között meg lenne egy torony hűtő irányba állítva akkor nagyon hatékonyan át lenne szellőztetve... és felül, szóval megrekedt meleg levegő abszolút nem lenne benne.szerk: Nagyon csúnya a ház talpa?
Goose-T: Egyre gondoltunk. -
Goose-T
veterán
válasz
kisza25 #34080 üzenetére
Tökmindegy, milyen hűtőt teszel a procira, az akkor is ugyanannyi hőt fog termelni, csak hatékonyabban fogja szétteríteni a környezetében, ami még tovább is ronthatja a helyzetet. Az én Metisemben egyébként először úgy próbáltam ki a hűtést, hogy a hátsó venti kifelé fújt (nincs a képen), de úgy nagyon rossz volt a hatásfok. Miután megfordítottam, hogy befelé fújjon, sokkal jobb lett.
Amúgy lehet, hogy jobb lenne a gépembe már egy toronyhűtő, ami szépen beleállna a légáramba, de ez a konfig jövőre (Raven Ridge-re várok) úgyis menni fog egy Chieftec FI-01B-be, abba meg csak ezzel a hűtővel fér bele. Addig meg már nincs kedvem tökölni a hűtőcserékkel, mert az nem egy kellemes meló ITX méretben.
Nem is maga a hűtőcsere, hanem szétszedni és összerakni a gépet. Örülök, hogy most egyben van, és működik.
-
törölt tag
válasz
kisza25 #34077 üzenetére
Ha van kedved vele időt tölteni, és méricskélni, akkor nézd meg:
-mennyit ér ha leragasztod a kivágásokat alul.
-teszel öntapadós szivacs csíkot U-alakban a ház alá, a táp kivágása köré, úgy, hogy előrefelé tudja csak kitolni a meleget a tápNem tudtam hogy ennyire szellős a VGA körül, jól változtattál VGA-t!
-
törölt tag
válasz
kisza25 #34074 üzenetére
sajnálom!
Ezzel az elrendezéssel a ref. VGA még jobban küzdene: Három ventilátor próbálja kiszívni a levegőt a házból, és oldalt a szűk perforáción tud csak beáramlani a levegő.
Jelenleg, pluszban a vga-nál tud beáramlani levegő egy része, szerintem pont így jó a VGA-nak.Ha tervezték a szellőzését a háznak
Akkor az alaplap felett/alatt kellett beáramlania a levegő egy részének, és kellett hagyni annyi vákuumot, hogy fentre is maradjon erő elegendő levegőt beszippantani.
Megnézném egy A4-es papírlappal, hogy mennyire erős a vakum az egyes perforációknál, ami mutatja milyen erős a beáramlás. Ha kevés fent a beáramlás/szellőzés, akkor egy nagyobb statikus nyomású ventilátorral kipróbálnám ki és tesztelném újra, minthogy globálisan csökkenteném a vákuumot, azzal hogy csökkentem máshol a légellenállást, növelve helyileg a légáramlást.
Mi a véleményed erről a logikáról?
Ha elől/fent megáll a meleg levegő levegő az nem feltétlen baj, ha a többi helyen a hőmérséklet jó elégséges a légmozgás. Nem biztos hogy fúrnék oda, emiatt plusz likakat
-
törölt tag
válasz
kisza25 #34071 üzenetére
Ha az alaplap mögötti oldallemezt megfordítod, gátolni fogja az alaplap alatti lemez a légáramot, takarják egymáson a kivágást.
Mielőtt szétvágod:
Az előlap és az U-alakú lemez közé tegyél valamit próba képen, ami elemeli a kettőt egymástól, ha lesz pár mm az előlap és a palást között, be tudja szívni, áthúzza az egész házon a levegőt, teljes hosszában.
De nem biztos hogy jó lesz a VGA-nak, mert megszűnik a levegő beáramlása a felső lemezen és a VGA-n keresztül, és ugyanúgy melege lesz, fent a sarokban... -
törölt tag
válasz
kisza25 #34056 üzenetére
Nem akartam megsérteni
Ezek az igényeim:
4 db 7200-as, 3,5"-os Hdd 24/7-ben, nagy Pci-expres VGA, PCI stúdió hangkártya 2 slotos, 2db Firewire csatlakozó/FW kártya, a külső hangkártyákhoz, I7 a munkához, I5 a játékhoz, ja és néma csend a zenehallgatáshoz. Bekapcsolom-> megy, ne keljen bios-t álligatani, vagy kapcsolgatni semmit.
A többi nem mutatvány(#34058) kisza25 :Én okoztam a zavart az erőben.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
kisza25 #34011 üzenetére
Valahogy engem nem nyűgöz le ez az M.2 csatolós SSD, főleg hogy így melegszik. Amikor írtátok másoknak hogy olyan alaplapot kéne venni amin van M.2, én is elkezdtem azokat nézegetni, aztán láttam hogy mivel jár a használata, brutális hőfok... Azért a 2,5" sem túl nagy, olyan sok ssd-t meg nem vesz az ember ilyen árak mellett hogy emiatt ne tudjon egy házat használni.
Ennek még azért ki kellene forrnia kicsit (hehe) hogy használhatóbb legyen, legalábbis ha ennyire melegszik szerintem mini-ITX-be nem való.
-
patomi
őstag
válasz
kisza25 #34011 üzenetére
Pontosan ez az. Hátul szépen át tud mindent melegíteni. Viszont ha arra gondolunk, hogy nem hülye gyerekek tervezték ezeket a lapokat, elvileg nem nagyon lehetne ezzel gond. De lehet oda tenni mSATA ssd-t is azzal szerintem nem lesz ilyen gond. (átlag felhasználás mellet úgysem érezni a tempó különbséget)
-
válasz
kisza25 #34003 üzenetére
Megfordult a fejemben...
(#34004) patomi
Igazad lehet, már összefolynak a dolgok, sokmindenről volt szó...
De akkor ezt a microATX-es CA-I-t megjegyzem magamnak a ZEN eljöveteléig.Egyébként ez a melegedés tényleg ekkora probléma? Mindenki ezzel riogat, de az SSD ajánló topikban senki nem tudott róla. Vagy legalábbis nem válaszoltak.
-
mrbig25
őstag
-
mrbig25
őstag
válasz
kisza25 #33963 üzenetére
"ha minden venti kifele fúj akkor a gépben vákuum lesz és az oldalnyílásokon szépen megy befelé a levegő
"
Éppen ezért mondtam, hogy a hátsó venti befelé fújjon. Mert Nálad a táp is kifelé fúj, meg a hátsó venti is.
A tápot mindegy hogy hogyan forgatod, az ígyis-úgyis kifelé fogja vinni a levegőt alul.
Vizuális típusoknak -
dni
őstag
válasz
kisza25 #33943 üzenetére
Jó összeállítás lett, én is kedvet kaptam ehhez a ház + táp kombóhoz.
Láttam a hsz-ek között, hogy nem m.2 foglalaltú ssd-t választottál, mert tartottál a melegedéstől. Elkezdtem utána nézni valamilyen megoldásnak, mert ezzel én is szembesüni fogok ha sikerül beszerezni az mm-100-at és láttam, hogy Arctic Thermal compound nevű hővető anyagot kell rakni az ssd-re és ha hozzá ér így a házhoz, akkor át tudja adni a hőt és máris nincs sebesség/teljesítmény probléma a 98 fokos hőmérséklet miatt.
Mi a véleményetek, hosszútávon működhet? -
kisza25
félisten
válasz
kisza25 #33924 üzenetére
Elsőre magabiztosan teljesen készre szereltem, kábelek elrendezve minden, bedugom hálózatra, monitorra, bekapcsolom, semmi, hideg veríték, újra, semmi.
Végignézem az összes csatlakozót, bekapcsolom semmi.
Na mondom, most találd ki melyik a hibás alkatrész, amikor minden új
Szétszedtem, összeraktam, elindult, nem adott képet
El kellett mennem otthonról, visszaértem, na mondom nekifeszülök harmadszor is, mondom azért teszek egy próbát és simán bekapcsolom, hátha..... és elindult
10 perc alatt felment a win, de most szedhetem szét, hogy újra elrendezem a kábeleket, meg szerintem a tápot is megfordítom.
Már van egy érdekesség a VGA-val kapcsolatban, idle nem forog a ventije, még nem terheltem, remélem nem hibás, hanem csak 75W miatt meg merték lépni 1 ventivel -
válasz
kisza25 #33820 üzenetére
Grats, jó összeállítás!
Jó választás az a Zalman táp, 15k nem sok érte!Gondolj arra, hogy egy konzol 125k, a géped meg simán hozni/überelni fogja a mostani konzolgeneráció teljesítményét, egészen a NextGen-ig. (Esetleg VGA-t kell majd cserélned menet közben, de annyi belefér, nem?
)
-
válasz
kisza25 #33802 üzenetére
Értem, bár én Budapestiként ennyire nem függök a garitól, de 1150-es lapból is csak kevesebb lesz.
Igazából nem lenne olyan nagy bukó, csak a DDR4 miatt húzom a számat.
(Bár lehet, azt is LeC-től venném, mint a mostani TeamGroup kit-et.)(#33803) Iscariah
Ja, biztosíték semmire nincs. -
cinemazealot
addikt
válasz
kisza25 #33787 üzenetére
Sajnos nem sokra mész a proci hűtő lecserélésével ha a táp 8 cm-es kavarója még mindig visít, mint a hülye, a vinyó meg búgatja a házat.
Uhh... az szép, nem is figyeltem. Mázli, hogy egy hónapja bevásároltam.
(#33788) Iscariah
Engem az bosszant nagyon, hogy a 2010-ben összerakott LGA1156-os i5-ös konfigomhoz már csak memóriát kapok, alaplapot meg nem. Pedig már az is defektes, hogy egyem a szívét. -
mrbig25
őstag
-
válasz
kisza25 #33685 üzenetére
Alapszabály: tápon ne spórolj!
Viccet félretéve én azt a 3-4k HUF-ot nem ezen fognám meg, és a későbbiekben is nagyobb lenne a mozgástered VGA szempontjából, ha le akarnád cserélni a 950-est: a Metis-be mehetne hosszabb, akár tápcsatis VGA is, pl. egy félpasszív Asus STRIX nem lenne rossz.
A korábban általad linkelt videóban tök jó a felső lemezre tervezett szellőzés, alapból így kellene árulniuk, bár szerintem venti nélkül a rács is elég lenne egy ilyen - viszonylag - keveset fogyasztó konfignak.(#33683) AxBattler
Hüjjje vagyok, a Csifihez nem adnak átalakítót....Bocs, késő volt már.
-
válasz
kisza25 #33680 üzenetére
Hát ja...
BeQuiet SFX Power 400W - 19k
Chieftec Smart SFX-350BS - 12.5k
Zalman ZM450-FX - 20k
Zalman ZM350-FX - 14.5kUtóbbit venném, tényleg benne van az átalakító + hozzá egy PCIE 6pin adaptert:
SATA -> VGA PCI-e 6pin, vagy 2xMolex -> VGA PCI-e 6pinÖsszesen 15k, és ha minőségi tápot szeretne az ember, akkor ált. ennyi alatt nem ússza meg.
Vagy ha spórolni akarsz, akkor válaszd a Chieftec-et, az -2k. -
HookR
addikt
válasz
kisza25 #33625 üzenetére
Például:
- ID-Cooling IS-60
- Thermalright AXP-100Illetve, ha a proci fölé nem teszel 2.5"-es meghajtót sem...
"CPU cooler height (max.): ~60mm with 3,5“ HDD/SSD / ~70mm with 2,5“ HDD/SSD"
...akkor elvileg 80mm körüli magasság áll rendelkezésre, amibe már elférne:
- Be quiet! Shadow Rock LP
- Raijintek Pallas (Ez már nem biztos)Minden eset a gyári helyett valami csendes 120x25mm-es ventivel értendő.
Szerencsésebb lenne, ha a ház jobb oldala középtájt is perforálva lenne. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kisza25 #33551 üzenetére
Kickstarteren volt, de már elfogyott.
1x A4-SFX Black (950 units)
1x A4-SFX Black (350 units)
1x A4-SFX Black and Silver (100 units)
2x A4-SFX Black (50 units)
2x A4-SFX Silver (50 units)Az oldal alján lehet feliratkozni és írnak, ha ismét elérhető lesz.
Future Availability:
If more than 1000 cases are sold during the Kickstarter campaign, there will be future availability of the A4-SFX. Otherwise, we will focus on new small-form-factor projects. This may be your only chance to get a A4-SFX, so don't wait!Szóval tuti lesz gyártásban később, mivel 1614-et adtak el belőle.
-
VTom
veterán
-
válasz
kisza25 #33517 üzenetére
Ha nem folyamatosan 120%-on nyomatod a gépet, jó lesz a benne lévő SFX-250VS.
gtx 950: <120W még tápcsatival is
i5-6500: <70W
RAM, SSD, Chipset: <20WSzumma <210W, ergo Furmark + prime95 kombóval kb teljesen leterheled a 12V-os ágad 220W-os kapacitását, de bírni fogja, főleg a mindennapi fél-idle fogyasztásoknál. Ránézésre minőséginek tűnik a táp belseje.
Ez is sokmindent elmond a tápról: " We increased the load to the power supply CHIEFTEC SFX-250VS up to 320 W, which equals a gain of +28% to the rated power. After overcoming this mark there was overload protection (OPP). At the same time the values of the voltages on the output lines of the power remained in the normal range."
-
válasz
kisza25 #33474 üzenetére
Ha csak a játékok (Space Hulk Deathwing, GTA5, Dark Souls 3, TR3, Witcher 3) jelentik számomra a komolyabb igénybevételt, akkor a következő két 65W-os proci között van lényegi különbség?
i5-4440S vs. i5-4590SÚgy tippelem, nem sokat oszt vagy szoroz, főleg többszálas igénybevételnél.
(#33474) kisza25
Úgy már érthető. -
válasz
kisza25 #33469 üzenetére
Igen, az ASRock-nál kiemelik a 5 Power Phase design-t, de az MSI-n is 5 "kockát" számolok a procifoglalat körül, csak nem egy sorban, és VRM hűtő borda nélkül - utóbbi szvsz nem akkora probléma a Skylake (tuningmentes, esetleg alulfeszelt) fogyasztása, és egy normális CPU hűtő mellett.
GTX950 mondjuk tényleg jó kis kártya, és M.2 nélkül is lehet élni, ez biztos.
Hosszabb távon, játékra viszont tényleg kell az i5. Lehet, én is upgrade-elek nemsokára, bár én maradok Haswell-en. -
-
válasz
kisza25 #33465 üzenetére
H110-es ASRock lap helyett inkább vennék Giga-t, vagy MSI-t, ezeken már van M.2-es SSD-foglalat is.
GTX 950-eseket már nem vennék, mindjárt itt a köv. generáció, mindkét oldalon, szvsz érdemes kivárni. Bár ha használtat veszel apróról, akkor megérheti, most mindenki elad... de ez itt OFF.
+1 a tápcserére.DELL 7559-re ráuntál?
Pedig az ugrás, amit a RAM-bővítéssel elértél, elég látványos lehetett... -
Mercutio_
félisten
válasz
kisza25 #33206 üzenetére
Igen volt, amíg nem játszol tök csendben van
Most beszereztem egy Asus GTX950 75W-os verziót, igaz amennyi időm van játszani lehet jobban jártam volna ha megvárom az őszt, hátha ekkora fogyasztással az új generációs kártyák között lesz lényegesen erősebb, vagy méretben kisebb
-
Mercutio_
félisten
válasz
kisza25 #33198 üzenetére
Kb ugyanakkora a 2 kártya, csak szerintem a gigánál valamiért a teljes magasságú hátlap méretét adták meg.
Giga mérete mITX lapban
MSI kézben (talán 1-2 centivel rövidebb)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztalos klub
- Erőgép kompakt tábla formájában a Redmitől
- EAFC 25
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Windows 11
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Építő/felújító topik
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged