- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Igazából semmi különös, 1 fal, ez kb. 15 centi vastag, meg egy üveg fal ami kb. a fele, 100nm nettó négyzetméter földszint,a ház első felében a szolgáltatói, ellenkező oldalon a vásárolt. Tehát kb. 15 métert kell két routernek látnia, a szolgáltatói most a ház 3/4-ben elég, de kell a maradék is, mert ott az iroda is, meg pár kütyü. Azokon kívül, mit írtam, ennyit kell tudnia. köszi
-
Rodzser Mór
senior tag
Nem vidítottál fel
Arra van tapasztalat, hogy ha esetleg nem válik be a kibontott és kipróbált szerkentyű, mert nem ér el a kívánt helyre az ereje, akkor vissza lehet küldeni/visszafizetik az árát?
Van szerepe a hatótávban, hogy kívül (szemmel láthatóan) mekkora és hány db antennája van egy ilyen cuccnak? Mert a fent példaként linkelt TPLink szerkentyűn nicns antenna kívül.
-
-
asus1
aktív tag
Félreértesz szerintem.
16 lakás van egy tömbben, szintenként 2, viszont szinteltolás van és a földszinten vagyunk.
Modem jelenleg a lakás közepen helyezkedik el és ott is maradna a routerrel együtt. A jelenlegi Netgear N900 is lefedi a lakást, ezzel nincs is baj, csak ugye az nem tudja már vezeték nelkül az 1Gbit/s-ot. (450Mbit-et tud.) -
asus1
aktív tag
Falak távolsága, típusa. Panel, válaszfalak 8-cas tégla. Nappali, fürdő, wc, konyha, háló.
Szinteltolásos a lakás, egy szinten ketten laknak.
igen él még a 120ezerig, de ha nem muszáj annyit sem adnék érte.
Kábelen max xbox lenne.
És ha támogatná a wifi6-ot, az a jövőbe nézve szerintem előny lenne. -
Veron
addikt
ha a nappaliban van egy AP, úgy egész rendben van a konyha lefedettsége. legalábbis az AC65P-vel, ZenWifivel nem tudom milyen lesz.
igen a lenti kis szobába (tároló) 6 LAN port kell, tehát egy Gb switch kell majd ide. mindegy, nem tétel, szerencsére a Zen cuccnak is Gb portjai vannak.
remélem, megbirkózik a gigabit nettel! -
Veron
addikt
-
Alex91
félisten
Ezt lattam en is, de itt WiFi-n kapcsolodik a node...
Egyebkent nem tudom, de az az erzesem, hogy Mikrotikkel kezdett, aztan rajott, hogy keves, es itt meg az AC65P-t ajanlottak neki, de sajna ez se lett eleg...
Na en ezert vettem dragabb routert eleve, es mondjuk azert nem a TP-Link AX50-est, mert abban nincs mesh, ha megse lett volna eleg. -
Alex91
félisten
Vagy kezdi elolrol, es megprobalja ezzel: [link]
Mondjuk kicsit harmatos lehet, de probalhat egy 2 db-os packot, es valami erosebb routert az ONT melle. Mindharom WiFi belove meshben.
Es mondjuk biztos, hogy az AiMesh mukodik ugy is, ha nem kozvetlenul kapcsolodik a node egy AiMesh routerhez? -
Veron
addikt
Elég lesz az AC wifi egyelőre, a topológia világos.
Szerettem volna Mikrotik rendszert, de nagyon virsli az ac2 teljesítménye, ezért Asus alapok maradnak.
Az emeletre jó lenne a desigos cucc, ha nem fér bele a keretbe, akkor ezt elengedem.
A keret további 50 ezer JMF az AC65P mellé. Ebbe a meglevő router mellé két Lyra mini, vagy két AC57U fér bele, vagy egy AX58U és egy Lyra mini, feltéve, hogy az 58U erősebb, mint a 65P és lefedi a földszintet. Kérdés még, hogy a Lyra mini és AC57U jelszintje hogyan aránylik egymáshoz. Méretükből adódóan utóbbi valószínűleg jobb. Remélem, jól mondom!
Unortodox megoldásként 2 db 65P sima APként, roaming megfelelő beállításával. Erre mondtátok, hogy szívás lenne. -
sesomaru1989
aktív tag
-
-
Dönc
tag
Köszi,
valami ilyesmire gondoltam én is, akkor egyelőre hagyom ezt a kérdéskört, aztán majd, ha nem lesz ennyire kritikus az internet elérés, vagy anomáliákat tapasztalok, akkor keresek valami olyan routert, amivel van tapasztalat.
Igen, a c2 maradna majd ap-nak, ha jól helyezem el valószínűleg az lefedné a hosszú, de keskeny udvart is. -
Veron
addikt
kezdem elengedni a design cuccot fent. a hap ac2 jó lett volna mert kicsi, nincs kilógó antennája és PoE-s, szóval egy kábellel kevesebb. (feleségem mikor meglátta ott az AC65P-n azt kérdezte, mi az a Sauron.
)
egyébként fent a hap ac2 is egész jól beterítette a szintet, az AC65P meg kimondottan szépen.
a tárolóba téve az Asust még valamennyi jel fogható a konyhában. ha mellé vennék két Lyra Minit a nappaliba és emeletre, lehet már az is sokat dobna a sebességen.@dkess: 2 db AX58U-t az AC65P mellé gondoltad a nappaliba és az emeletre?
(milyen házad van neked 45 cm tégla + 12 cm szigeteléssel? ősszel befűtesz, tavasszal még fent van a meleg.)
@Alex91: AC65P-ket AP-ként használva miért lenne szívás, ennyivel hatékonyabb az AiMesh? Mert arra is gondoltam, hogy veszek még kettőt és le van tudva a gond. legalább függőlegesen lehet állítani és így jobban elfér.
-
Veron
addikt
becsülöm a türelmed, és Alexét is. köszönöm.
haladunk a cél felé, de néhány keresztkérdés következik.-AX92 budget függvényében cserélhető AX58-ra is? tudom a wifije gyengébb, egyéb paraméterre értettem.
-az AX-ek mellett az AC65P (alternatív AsusWRT van rajta) megfelelő fő routernek?
-mi van ha veszek az AC65P mellé még két ugyanilyet és ezeket AP-ként használom? ez -miben rosszabb, mint az AiMesh megoldás?
-a Lyra Mini jelerősségéről tudtok valamit, AC65P mellett labdába rúghat?
-AC57 (mint legolcsóbb AiMesh router) jelerősségben tud annyit, mint az AC65P?
-mi a magyarázat arra a jelenségre, hogy a Miikrotikem 1/2 - 2/3 letöltési sebességet produkál Asushoz képest wifin, de felöltésben kb. ugyanannyit? -
woodworm
veterán
"A "feketeleves" a következő: az Asus AiMesh és pl. a ZenWiFi Mesh nem kompatibilisek egymással"
Erre valami referencia?
Kerestem, de nem találtam semmit. A zenwifi eszközöknél feltüntetik az aimesh kompatibilitást, a marketinganyagban találni közös hálózatról képet.(#85340) eladogeppc
De keresztben (2,4GHz >> 5GHz, 5GHz >> 2,4GHz) vagy kábelen nem próbáltad? -
sesomaru1989
aktív tag
Szia,
Ezzel szemeztem, ez most 21k ahogy néztem.
TP-Link Archer AX10 AC1500 Router
Annyit még hozzátennék a leírtakhoz, hogy aktívan HO-ban vagyok, és VPN-zek bőszen, tehát a stabilitás elengedhetetlen. Bér sztem ezek a routerek már atom stabilak.OpenWrt-t miért gondolod jobbnak mint a gyári FW? én anno nagyon sokat szenvedtem vele a 1043nd-vel. Lehet az én hozzá nem értésemből adódott, de nem sikerült sose jól belőni....
-
Veron
addikt
Kicsit pontosítok, méregettem közben.
Szóval az nem igaz, hogy a konyhában 0 a jelerősség, de nagyon kicsike a Mikrotikkel. Viszont a nappaliba téve az Asust egész elfogadható, ezzel meg tudok barátkozni.Ezen az úton haladva egy erős router/AP mehet a nappaliba. A kék körös helyre kell egy router vagy switch mert ott végződnek a LAN kábelek és ott a NAS is. Ha csak egy switch megy oda, akkor félő, hogy megjáratom az adatot a routerig és vissza.
Az emelet egyszerűbb, mert ott a szint közepén lesz az eszköz és minden max. 1 Ytong falnyira van. Viszont ide valami dizájnosabb eszköz kellene, ezért nem engedtem el a Lyra Minit.
-
Veron
addikt
nincs baj a Mikrotikkel, persze a töredékét nem használom ki, mert nem értek hozzá egyelőre.
nem rossz az ötleted, de van két gond.
1. a parkettaszegő ragasztva van, ha leszedem a festést is javítani kell. valamint a konyhában nincs szegő, ott a lábazat hidegburkolatból van, tehát csak a sarokig mehetne a piros vonal
2. kék körös piros pöttynél mindenképp kell lennie egy routernek/switchnek, mert ott vannak az UTP végződések -
petyus_
senior tag
Szia!
65nm-es lakás, nem lett arányos a kép, csatolok egy újat az alaprajzról. 8x8 méter durván a lakás, a baloldali rész nappali + konyha, középen és jobb oldalt két hálószoba, a nappali 3,3, a többi szoba 2,6m széles. Az alul berajzolt rész az erkély, nappaliban végig teli ablakokkal, a középső hálóban is teli ablak van (ezalatt azt értem, hogy 260 magasságú ablak).
A router egyből a bejárati ajtó mellett van (ott jön be a net), egy kis polcon a sarkoban, mellette az ONT, innen megy egy kábel a bal alsó sarokba a -58-as helyhez, de a kábelt az asztalihoz használom, munkahelyi laptop viszont wifiről megy. A router mellett a folyosón állva -35dBm-et mértem.
@pinnacle: köszi, megnézem majd másik csatornán akkor, hátha erősebb.
@dkess 85298: utána nézek ennek is, köszi.
-
eladogeppc
veterán
Köszönöm nektek !
Mindettől függetlenül nekem elég lehet ez ? Asus RT-AC65P
Jelenleg max 30 ezer forintig tudok elmenni. Ezen lenne USB is ha akarnék variálni.
Egyenlőre a TV-re szeretnék laptop képet streamelni amit a TP-Link 1043ND meg tudott szépen oldani FullHD-ban is, csakhogy kihalt illetve az Archer C5-öm is. -
viktorhu
veterán
Elvileg 1492 a pppoe beállítás oldalán, afölött törnek a csomagok (a pppoe is foglal belőle, ezért nincs meg az 1500). Nekem tudja is a routerem, ha dhcp-re állítom a kapcsolatot (pl. kábelnet), akkor 1500 a default, pppoe esetén leviszi 1492-re.
Lehet így tesztelni:
ping -f -l 1464 google.com
Erre elvileg jó ping eredménynek kell jönnie, és jó az 1492.
Onnan növelve elvileg ezt kapnád:
Packet needs to be fragmented but DF set.
Akkor sok az MTU.
-
enginev3.0
félisten
Elég jó az Ont, gyorsabban életre kel mint az 5565(?)v2 ,
A wifije szerintem piszok jó, legalábbis közelben bőven 600mbps-t mérek vele telefonon
De még a földszinten is bőven jut a sebességbőlMenüje és beállítások kb 1:1ben olyan mint az előző ONT volt
A v2 ONT évekig ment, de csak passztrough módban, végig a routerem kezelt mindent, nagyon jó volt, aztán csere előtt az utolsó héten jött a hiba, hogy nagy sebesség esetén sok weboldal nem töltött be -amivel most tele van a Telekom topic- , de nem foglalkoztam vele, mert már úton volt az 5670
Megjött, kihagytam a routert, mivel csak 1db 2.5gbites port kellett úgy is
Jött az első pofon
Nincs normális ddns szolgáltató
Felraktam a duckdns programot gépreMásodik pofon
Nem képes lanon vagy wifin elérni a saját Ddns címet, amit az Asus router simán megoldott
Külső hálózatról ment, de hát a megszokott dolgokat az ember nehezen engedi elJött a harmadik pofon, 150MB/sra állítottam a max letöltési sebességet
Egyszerre több torrent letöltés esetén volt ONT lefagyas, de leginkább továbbra is az jött elő hogy sok weboldal nem tölt be percekig, majd megjavul
Egyedi DNS címet továbbra sem lehet állítani, ami egy vicc, csak kliens szinten, hát ezt pont nem fogom minden laptopon és telefonon megtenni
Utána jött az ötlet, oljunk bele pénzt, vettem egy második hálókártyát, a gépbe, így egy ppoe kapcsolat jutott az asusra, egy az ONT-ra, megvolt a 2gbit a gépen, 2 hálókártyára elosztva
De így volt olyan program ami mindig újra csatlakozott mert nem tudott mit kezdeni a 2 kapcsolattal, és nem is tudtam állítani rajta hogy csak az egyiket használja
Aztán lett egy ont lefagyas, minden LED világít, telephone pirosan, wifire nem ment fel, azt írta a telefont hogy rossz jelszó, gépen nincs net, asuson nincs net
ONT restart
2 nappal később megint ugyan ez lett, délelőtt negyed 10kor, szóval nem is volt nagy terhelés, mert csúcsidőn kívül volt
Bejelentettem, tegnap hoztak új ONT-t, most itt tartok
Jelenleg 1gbitet használok, asusszal, de ont-ben is hagytam ppoe-t, mert az adja a wifit, mivel gyorsabb a wifije mint az ac57u-nak
Próbáltam azt is, hogy csak gépet kötöttem rá 2.5gbiten és a gépem kezelte le a ppoe kapcsolatot, de a weboldal hibák akkor is előjöttek
És így sem töltött be a DDNS, belső hálón belül
Még gondolkodok, hogy legyen e új routerem, de jelenleg 100ezret nem adok 2.5gbites routerre, se 70et
Akkor az ax56 vagy ax58-nak gyakorlatilag nincs értelme, max a wifi miatt , de a 2gbitet nem lehet kihasználni vele
Egy kérdés: mi értelme a 6000mbites ax wifinek, ha max gigabites netet lehet rájuk kötni?
Szerk: 1gbites nettol nem tudom hogy megfekszik-e valóban, az hogy ez már az én hibám hogy 500-600 kapcsolatot is raengedek lehet az én hibám, de ha abból indulok ki hogy egy 15ezres router elbírja, akkor ettől is elvarnam
-
blakey
titán
Abból indult ki, hogy max. 50e-ből (50ezerig, de azért nem baj ha alatta van), és ez itt a kulcskérdés, annyiból van olyan ami ajánlható? Nem nagyon, épp ezért került képbe az AX92U, de mint tudjuk, a határ a csillagos ég és a kérései szerint nem szeretne 100-150e-ért routert venni, ennyit nem ér számára a 2Gbps és akkor itt jön képbe ez a nagy sávszélesség hülyeség, emberekre rásózzák aztán hónapokig, évekig ki sem tudják használni, mert eszköz hiányában ez a "pazarlás" netovábbja, hasonló egy max. AC-ra képes eszközök esetében egy AX-es router ahogy pl. nálam is, bár én leginkább tesztelés miatt vettem. Szóval tök jó, hogy mindenben van tartalék de semmi értleme ha soha nem fogjuk használni. Ha nekem lenne valamilyen oknál fogva egy 2Gbps-os netem akkor már olyan routert vennék és olyan eszközöket amik képesek erre de 2millió alatt nem nagyon úsznám meg, router, gép, telefon, NAS, HDD-k vagy inkább SDD-kkel, stb. Áh, elborult egy világ és az emberek megeszik ezt, enyém legyen a nagyobb, az erősebb, a legújabb, stb.
-
Daywalkerke
aktív tag
Mai napon sikerült személyesen is megnéznem ezt a Mikrotik erősítőt és a routert aminek a jelét felerősíti és kiderült, hogy a router egy TP-Link TL-WR1043ND router, ami 5Ghz-es jelet nem tud sugározni, ezért most egy viszonylag megfizethető 5Ghz-es jelet is sugározni képes routert keresek ismerősömnek, aminek az 5ghz-es jelét fel lehetne erősíteni a Mikrotik-el.
Ezen fórum összefoglalójának 2.4GHz vs. 5GHz részénél is azt olvastam, hogy ahol nagyon sok a 2.4Ghz-es jel ott célszerűbb egy 5Ghz-es jelet adó routerrel próbálkozni.
Az alábbi két routert találtam az árukeresőn ami még viszonylag megfizethető árban van:Melyiket ajánlanád (ajánlanátok) a kettő közül?
Firmware tekintetében ahogy látom az Asus weboldalán elég jól frissítik mindkettőt, 2020-as mindegyik legfrissebb firmware-je. -
enginev3.0
félisten
Tehát akkor gondolom ezek a routerek nem tudnak 2db ppoe kapcsolatot kezelni?
Az megoldható, hogy egy ppoe kapcsolatot WAN-on keresztül kezel az asus router
Egy ppoe kapcsolatot kezel az ONT, amiből megy még egy kábel az asus LAN 1 portjára, és így összefogni a két darab kapcsolatot az asus routerrel?
Az ki is ment a fejemből, hogy esetleg két darab ppoe kapcsolatot nem tudnak kezelni....
5670-es eszközöm van, de inkább hagyjuk, nálam simán kifekszik, nem olyan stabil mint most egy ac57u padavannal, ami hardverileg egy vicc router, mégis nevetve elbírja a terhelésem, az ONT meg képes újraindulni, vagy bármit megtesz, ha kicsit neki fekszek torrentezni vagy egyéb jóságot csinálni, nekem ilyen eszköz nem kell fő routernek
Legvégső esetben marad a mostani hálózatom, és csak 1/1gbitet használok belőle, 100ezres routereket nem akarok venni, nekem annyit nem ér ez a dolog, 50ezret még csak-csak, de ennél többet már semmiképp
szerk.: arról nem is beszélve hogy az ONT ddns szolgáltatása egy vicc
Az ax86u még szóba jöhetne, ha találnék belőle használtan, de annyit sem adok érte boltban
-
Godimodi
tag
Értem.
Van egy régebbi wr1043nd router, amit korábban használtak. Mivel ahol jelenleg a wifis modem van, ott fúras nélkül fel tudom vinni a patch kábelt a padlásra ( ott jön be az optika), ezért arra gondoltam, a wr1043nd-t felvinném az emeleti szoba mellé, az ajánlott C20 pedig a nagyszobába kerülhetne, kvázi középre. Mit gondolsz erről? -
Nashville
tag
Végül sikerült megvásárolni az éjszaka az ASUS AX58U- t, nagyon bízom ebben a routerben. Mire megérkezik szeretnék előkészülni, hogy a beüzemelés már zökkenőmentes legyen. Csak két lépés választ el a kiépítésig, ha meglesz a router.
1. Lépés: ebben a Hitron routerben nem találom a bridge beállítási lehetőséget, a fehér színű Connect Box- ban ott volt a lehetőség, régebben át tudtam állítani mikor a TP-Link is üzemben volt pár éve. A szolgáltatótól kell ezt kérni vajon?
2. Lépés: Mielőtt még megszületik az igény a másik előfizetésre addig is a TP-Linket beállítanám annak megfelelően amit írtál Router módban. A feltöltést nem piszkálnám akkor és a letöltésnek akkor elég lenne 150-200, ha jól értelmeztem a példádat?Amikor ezt írtad "Persze, ha használna valamit amit zavarna a dupla NAT" itt mire gondolsz? Milyen tevékenységet zavarna a dupla NAT?
Még egy utolsó kérdés, amikor azt írtad, hogy "ne dugdozza át a bejövő UTP -t a fenti router LAN portjába …" itt arra gondolsz, hogyha az 1- es csatiban csatlakozva adtam át, akkor ne dugja át a 2, 3, vagy 4- es csatiba? -
magyarc
tag
Köszönöm! Az MTU 1480-ra van állítva. A Digi nem válaszolt, hogy milyen MTU-t állítsak be. Valahol pedig azt olvastam, hogy 1480-on stabilabb a kapcsolat, mint 1500-on. De kipróbálom az 1500-as is majd.
Viszont semmilyen "Priority" vagy "QOS"' beállítási lehetőséget nem találtam. A "QOS"-re keresve pedig ezt dobja ki:
Advanced > Network > Internet > Some features like Parental Controls, QoS, NAT Forwarding, and VPN Server will be unavailable if the internet connection type is set to DS-LITE.
Jól értem, hogy ezt a DS-Lite beállítást a Digi csinálja és nem én?Az Internet/ Advanced Setting oldalon ezek vannak még:
Service Name: üres
Access Concentrator Name: üres
Detect Online Interval: 10sec
IP Address: Get dinamically from ISP
DNS Address: Get dinamically from ISP
Connection mode: Auto (On Demand, Tima based, Manual) -
Nashville
tag
Így van sajnos megvan kötve a kezem, mert más társaság nem szolgáltat az utcánkban csak a Telekom valami ósdi szóra sem érdemes netet. Van a Vodafone- nak is már ezres nete, de a szerelő azt mondta, hogy inkább hagyjuk ha békét akarunk.
Ezzel az 500- as nettel is sok a baj a covid óta, mindig elmegy valahogy a jelszint, egy jó párszor rendbe kellett már rakatni velük. Korábban is max. 384 volt (3 éve alkunk itt ez volt a plafon), ma viszont mértem 510- et is szóval valamit csináltak. Egy fiatal lelkes srác cserélt ki egy egységet az utcai hengeres dobozban, azt mondja olyan egység volt belerakva ami TV- hez való, nem Internethez. Atyaég!!!
Mióta megcsinálta a srác azóta szuperjól működik, csak maradjon is így.
Hehehe az okosotthon csak tisztességes dologra lenne használva.
Az egész ház fűtését szeretném racionalizálni a szobák hőmérsékletének és páratartalmának monitorozását oldanám meg, hogy hol szükséges beavatkozni, melyik helyre legcélszerűbb rakni a termosztátot, hogyan a leggazdaságosabb, hol van esetleg egy penészesedés veszély, amire a páratartalom utalna. Mivel a tetőtérben van a kazán azt is jó lenne "látni" valahogy. Aztán, ha valami miatt lekapcsol a kismegszakító akkor küldjön értesítést a telefonomra, hogy tudjak intézkedni a visszakapcsolás érdekében, hogy ne olvadjon le a hűtő ha senki sincs itthon, továbbá lenne vízkilépés érzékelő, melyre lehetne akciótervet kiépíteni, vagy értesítéssel vagy egy olyat is olvastam valahol korábban, hogy egy főcsap elzáró szerkezet elzárná a vizet a házban. A többi okosotthonos dolog már a mi szintünkön belül dolgozna egy kis Alexával megspékelve, világítás- , zenék vezérlése, klíma vezérlés és más egyéb ami még jön, ahogy elkezdem beleásni magam abba a témába is.Ezek miatt kell a stabil, nem szakadozós Internet.
-
Nashville
tag
Nagyon szépen köszönöm az elmélkedést és a segítséget. Teljesen jól értelmezted a jogviszonyokat a házunkban.
A válaszod utolsó bekezdése a Non-plus ultra lesz valószínűleg a megoldás. Akkorát nevettem mikor olvastam, mert ez lett volna a 3. Megoldási lehetőség, csak először hallani szerettem volna a bonyolultabb megoldásokat.
Szóval megerősítettél ebben az irányban, de azért nagyon tanulságos volt a #85182 posztod is.
Rendelem is az Ipon- ból az AX58U- t, úgy látom ott a legkedvezőbb úgyis megyek BP- re hétfőn. -
magyarc
tag
Nálunk 1000/300 FTTH szolgáltatás van. Igen gyanús, hogy tényleg nagyjából a fele lett a sebesség. Holnap reggel megnézem, a közvetlen csatlakozást, addig talán magára talál a Digi.
A router webes kezelőfelületén "speed limit"-re keresve nincs találat. A "limit" szó is csak a Guest network és az USB beállításoknál szerepel. Hol kell ellenőrizni a "speed limit"-et? -
Richvargas
tag
Igazad van, köszönöm szépen!
Jó volt a korábbi ajánlás a kevés infó ellenére, mert a kert/földszint részt, vagy az emeletet külön-külön jól megoldja, de egyben már nem. Utána olvastam a korábbi hozzászólásokban, így Asus lehetne jó, két eszközzel, ugye a Cat6 kábelek már megvannak, csak még azon gondolkodom, hogy AC66U, AC68U, vagy AX55. Mivel árban kb. ugyanott vannak, és a köztük lévő egy-két ezer különbség szerintem nem kéne, hogy számítson, ha valamelyik jobban megéri. -
Godimodi
tag
Köszi a választ!
A szürke téglalap pincelejáró. Bocsának, közben kiokosítottak, hogy az 1-es jelölésű épületben, az emeleten (A piros X-szel jelölt szobától balra, egy emelettel feljebbi szoba)is vannak wifi problémák, és nem a 2-es épület a prioritás, hanem hogy az 1-es lakásban legyen mindenhol wifi. Így milyen eszközt ajánlanátok? Tégla falak vannak, a födém nem tudom pontosan miből van sajnos. Felvinném az UTP-t de sajnos nem rajtam múlik. Valami jó ár érték arányú jelerősítőt keresnék. -
Richvargas
tag
Köszönöm a segítséget; közben néhány nap teszt meg állítgatások után kiderült, hogy kevés/gyenge a házhoz ez az eszköz.
Újabb segítséget kérnék.
Családi ház, vastag födém, plusz kert, úgy néz ki, hogy még egy router/ismétlő helyett inkább egy 2-3 darabos MESH cucc lenne jobb választás.
Mi javasolt?
- AC vs AX? Megéri a Wi-fi 6? Drágább, de... ?!
- Asus, TP-Link, melyik gyártó, típus ajánlott? Advanced features jó lenne, mint mondjuk egy régi dd-wrt esetén, ha valami miatt ismét állítgatni kéne.
- Nem értek hozzá, de be lehet majd őket állítani úgy, hogy a kábelen kapott netet osszák meg, és ne a wireless jelet továbbítsa?
Köszönöm! -
jonnyka87
csendes tag
köszönöm, ezekből fogok választani, és be fogjuk utpzni a házat a felújításnál, ez zseniális ötlet, nem is tudom miért nem volt a fejemben
"Két router:
- dolgozóban amúgy is lesz az ONT miatt,
- biliárd szoba (itt akár mehetne a hálóval közös falhoz is - nem oda ahol a fentebbi képen van). Később esetleg a nappaliban, ha kellene, de próbáljuk meg megúszni nélküle.
Amennyiben Mesh nélkül:
- AX -et akarunk, akkor AX50 (30K HUF/db),
- elég az AC is, akkor AC65P (25K HUF/db).
Amennyiben Mesh -el:
- AX -et akarunk, akkor AX58U (49K HUF/db - ezt még leírni is fáj a megadott értékhatár miatt - a dolgozóban lehet AX56U is 40K HUF -ért ...),
- elég az AC is, akkor AC57U V3 (17K HUF/db). Persze ez lehet az "olcsóbbított" Mesh nélküli verzió is ..."öhm, jöhetnek a hülye kérdések?
milyen az a mesh nélkül, illetve mesh-sel? melyik mit csinál?utánaolvastam itt: https://pcworld.hu/pcwpro/mesh-halozat-osszeffoglalo-tipp-269055.html
szóval őszintén a gyakorlatban fog nekem kelleni mesh?
AX / AC között mi a különbség, mi az amiért AX-et akarnék?hja és még 1 dolog: nekem most fontosabb, hogy "jövőbiztosra" ki legyen építve a rendszer, minthogy spóroljak pártízezer forintot, úgyhogy nem gond, ha kiszaladunk abból a 40-60k-ból, azt csak egy körülbelüli összegnek írtam
köszönöm ismét a válaszokat
-
jonnyka87
csendes tag
villanyvezetékek teljesen cserélve lesznek
azt sejtem hogy ennyire nem szörnyű a helyzet, itt a layout: [link]
szóval a kép alja az utcafront, valahova a piros pötty környékére képzeltem el a nast / routert, a jobb oldali bekarikázott a nappaliban a tv, a jobb felső bekarikázott a hálóban a tv, kb ezek le is fedik, hogy hova kéne eljutnia normális sebességnek
így esetleg látunk valami élhetőbb megoldást?
végső soron a biliárd szobába, vagy a nappaliba is el lehet vinni a nast / routert, ha úgy látjátok, hogy az sokat javít a szitun - javít?
-
Elk_hound
tag
A vázolt célra jobbnak látom a powerline-t csak pont-pontban használni, a távoli routerhez backbone-ként. A kombók wifi-jénél szerintem a legtöbb (bármelyik) router többet tud AP-ként.
Tapasztalatom szerint a technológia nem alkalmas "igazi" hálózat (az általad említett szobánkénti telepítés) kiépítésére, ha kettőnél több van egy vezetéken és bármelyik nagy mennyiségű adatot forgalmaz, drasztikusan romlik a hatékonyság.
(Az aluvezeték/fázis kérdésben teljesen egyetértek, ezt meg kell nézni.)
-
jonnyka87
csendes tag
hú köszi a választ
"Amennyiben jól sejtem, akkor tégla-vályog. Ez milyen formán vegyes? Alja tégla-felül vályog avagy mondjuk egy 50nm -hez lett hozzáépítve tégla? Melyik végébe fog bemenni a net (gondolom az utca felőli vályog ...)"
50nm vegyes (vályog+tégla) volt, ehhez lett hozzáépítve még téglából egy házrész, ezen a házrészen lesz a net"Ez a bruttó-nettó különbség micsoda?"
bruttó m2 a falakkal együtt, nettó m2 a falak nélkül (tehát az élhető tér)"Azt jól sejtem, hogy egy harmadik szoba lett hozzáépítve? Minden helyiségbe kellene WiFi (avagy pl. a konyha/fürdőbe elég, ha "átszivárog" valami)?"
igen jól sejted, és mindenhova kéne a wifi normálisan, főleg mert a legtávolabbi helyiség a hálószoba, ahol lesz tv"Az optika beljebb hozható adott esetben és/vagy a házat hosszában be lehetne UTP -zni (akár több kábellel)?"
hááááát, jobban örülnék, ha nem, minden szempontból a legegyszerűbb,. ha bejön az utcafrontról a dolgozóba a net, és ott meg is áll, az ott lévő routerre rákötöm zsinórral az asztali gépet + a nast, és onnan jusson el mindenhova a wifi"Van korábbi WiFi -s tapasztalat ezen ingatlanban?"
nincsen"Úgy nem vagyok biztos, hogy az egyik nagyon a sarokból "keresztüllőjük" egy eszközzel a teljes ingatlant hosszában (legalábbis a kép alapján ami összeállt nekem)."
mindenesetre ez lenne az ideális, már ha egyáltalán reális (több routerre nyitott vagyok)"Költségkeret?"
nyilván minél kevesebb annál jobbnincs konkrét keret, de azért feltételezem hogy ilyen 40-50-60ezerből megoldható?!
-
raycoon
tag
"Pontosan, ráadásul az AX vals sebességtöbbletet, távolságra/falakra/zavarokra sokkal kevésbé érzékeny az AC -nél."
AC-s eszközökkel is meg van ez ez előnye az AX-nek (kevésbé-érzékenység)?
"Ugye ott most van egy olyan router ami most 35K HUF. Nem tudom mennyiért vette annakidején, de akár ebből is ki lehet indulni, mint pl. keret."
26 volt (2018), megdöbbentő, hogy most mennyi! -
yusukee
aktív tag
Szia!
Köszi a választ ismét. Azért akarok openwrt-t, mert az eddigi routereimben alapból nem volt nekem jó QoS. Most még nagyon lassú a netem (15/2) és muszáj valami. A alkalmazás / priority flag alapú sajnos nem jó, mert a Playstation-nél nem tudtam rendesen megoldani, hogy a játék letöltés ne egyen meg mindent, de menjen ha tud. Na most OpenWRT-n a "piece of cake" féle tökéletesen bevált. Nem igazán láttam jó videót, ami asusnál / tp-linknél részletesen bemutatná ezt. Így ha az alap firmware mégsem jó, tudok menni openwrt-re. A TP-Link AX50 meg intel chipsetes, azt olvastam, hogy kb soha nem lesz rá.
De még nézegetek az újféle TP-link firmware-ről videókat, hátha jó lenne azon a QoS nekem. Ha nem, akkor lesz az ASUS
-
Real_Necro
veterán
Úgy tűnik más megoldásom nem lesz, ha sebességet is szeretnék wifin. A digi eszköze nem mozgatható, onnan megy mindenfele a kábelezés is, tudom, kissé szerencsétlen megoldás, hogy a falon van megannyi utp aljzat, de előző tulaj így kötötte és ezt kezdtem áthúzni meg bővíteni cat6ra.
Az járható, hogy a központi hely meg a szuterén kapjon 1-1 ap-t, ott vannak gigabites switcheim, így viszont már nagy erő sem kell mert látótávolságban max kb 6-7 méterre lenne, fal nélkül.
Nem zárkózom el használt ac eszközöktől sem.Ha a wifi adottságokat nem nézem, kábeles sebességben adhat többet egy új router?
Letöltést, távoli backupot, felhőt synology nas végzi, ezen kívül netflix meg távmunka megy, de ott céges vpn munkaszerverekre csatlakozunk be. -
-
Real_Necro
veterán
Elgondolkoztam, hogy nekem a ház két végébe és a szuterénbe nem lenne jobb egy ilyen "hármas"? Bár sokat nem tudok róla, cégnél Ubiquity eszközökből van 7 összekapcsolva, annak a webes felületét ismerem, bár ahhoz cloud is kellett, mert szerveren futtatva állandóan leállt... Ja és ugye router szerepet nem látnak el.
-
zsberecz
csendes tag
Ertem en amit irsz, meg az lenne az alap, de nem fogok 1 LAN portot felaldozni a PC-nek a fo routeren
Eleg lesz egy LAN kabel a node routerrol is. Nem mozgat nagy fileokat, filmeket Netflixen nez, NAS-t a TV-n hasznalja.
Ugye van 4 LAN portotd, abbol egy backhaul, 1 NAS, 1 SWITCH, egy meg a nVidia Shield (4K filmeket nem a TV-rol nezek direkbe a felirat kezeles miatt - Samsung Q65Q85). A beamert meg nem is hasznalom miota megvan a 65-s TV, megy majd a nyaraloba - eddig annak is kellett kabel, hogy huzza a NAS-rol a filmeket.Nekem a ceges laptopra eleg WiFi, gyerek gepe kap LAN-t a node ruterrol (neki inkabb a latency fontos nem a savszel). Az en asztalim meg kint csucsul svajcban (10 honapja be se kapcsoltam...)
Ami miatt WiFi 6 kell: future proof(er) megoldas es mar most is 20 eszkoz van regisztravla a routerre, amibol folamatosan tobb mint 10 aktiv. A kinti router/AP (udvari es garazs) majd LAN-t kap a switchbol. -
hkari
őstag
A 1 db AX92U + 3 db AX55 opciót választom. Megrendelem, és maximum 14 nappal megy vissza
Ez lesz a legjobb megoldás, mert mindenhova megy UTP szerencsére, és a nagyon kajálós eszközök kábelen vannak.
Nappaliba megy akkor a AX92U, mert ott vagyunk a legtöbbet és a legtöbben is. Plusz ott van a plex szerver is.
Beszámolok majd róla
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
hkari
őstag
Jelenleg 2 DB AC68U van a házban. Egy 2 szintes házról van szó, ahol Falfűtés van, és nagyon megeszi a wifi jelet. Ezért az egyik router a padláson van és lefele szór, a másik a földszinten van. Úgy terveztem, hogy mivel nagy az alapterület a padlásra raknék két darab AX92U-t, ezzel valószínüleg tökéletesen lefedném a 2. szintet, és az elsó szinten maradhatna a 2DB AC68U.
Viszont, akkor ezek szerint 3 darabra lenne szükség legalább. Talán egy elég lenne a földszintre. Jel erősségre a AX92 vajon erősebb a AC68U-nál?
Sajnos sokszor leesik a sebesség Wifin 3-10 megabitig. Ethenet backhaul módban vannak.
Köszi a segítséget!
-
zsberecz
csendes tag
Szia,
Hat duo pack lesz, meg hetfoig varok hatha lesz akcio. Penteken jon haza haver jovo heten, majd elhozza nekem.
En ugy vagyok vele, hogy lesz backhaul a ket router kozott, de a gyerek majd kabelt kap a NOD routertol. Minek huzzak oda meg egy kabelt? Igy is keve a LAN port a fo routernel, ezert is van switch is mellette
A Netgear Nighthawk MK63 akciorol lemaradtam, a 3-as pakk volt kb 85k HUF. De utolag jo is, mert nekem a NOD routernel is kell LAN port
A regi AC68u meg lesz masik NOD router udvarra, majd kesobb ha megy az AX92U az emeletre, akkor az lesz a dolgozo szobaban, udvarra meg egy AP kulteri antenna. -
Daywalkerke
aktív tag
Köszönöm szépen a részletes válaszodat, de valószínű, hogy mivel nem voltam teljesen egyértelmű így szerintem félreérthetted a jelen állapotot.
Jelenleg ez a Mikrotik erősítő 2.4Ghz-es jelet gond nélkül átküldi abba a szomszédos társasházba ahol nincsen internetszolgáltatás, tehát ezzel a részével nincsen gond, azonban ha már egy olyan helyiségben szeretne valaki okostelefonnal vagy tablettel erre a Mikrotik által sugárzott jelre rácsatlakozni ahol már egy fal áll a mobil és a Mikrotik között akkor már a jel sokszor nagyon gyenge és így hiába továbbít alapból 30-40MBit/sec sebességű jelet a Mikrotik, az abban a helyiségben ahol fal van már jobb esetben is csak 1-2Mbit, de van, hogy 0.6Mbit.
Sajnos én ennyire profin nem értek a wifi technológiához mint te, ezért is érdeklődöm itt a fórumban, hogy mik lennének a lehetőségek, amivel lehetőség szerint legegyszerűbben fel lehetne erősíteni a Mikrotik által küldött jelet abba az épületben ahol nincs internetszolgáltatás. -
"A magánvéleményem, hogy router vagy NAS nemigazán torrentre valók."
Ezzel én ezért vitatkoznék.
Egyrészt, mi, ha nem a NAS nem. A NAS-oknak otthoni környezetben az egyik alapfunkciója a torrentezés, mondhatni, pontosan a NAS az erre való céleszköz -- megfelelően paraméterezve.
De ki merem jelenteni, hogy az otthoni felhasználók nagyon nagy többségének (tehát nem nagybani visszaosztóknak, hanem a megnézésre fogyasztó/szabály szerinti seedelőkenk) egy mezei router is pont megfelel erre a célra.
Az ismeretségi körömben számos AC68, AC56, AC66 üzemel évek óta a legcsekélyebb panasz nélkül. A család által elfogyasztható tartalom megy rajtuk, mellette simán tanulnak a gyerekek távolról, mennek a játékok és minden, amit a neten csinálni szokás.
Van (mellesleg hálózati szakember) barátom, aki egy AC87-est használ legalább öt éve úgy, hogy brahiból nem hajlandó kiesni a legfőbb szolgáltató top 1000 felhasználójából, mégis on-line dolgozik, videokonferenciázik a routerrel, miközben a családja 1-2 médiakliensen filmet néz.
Persze a megfelelő igényekhez kell választani a megfelelő eszközt, mégpedig lehetőleg előre tekintve, ráhagyással, de ez a kérdés szent meggyőződésem szerint nagyon túl van tolva.
MaCS
-
zsberecz
csendes tag
Szia, nem olcsobb
En svajcban elek, itt ugye 8% az AFA, igy 110K egy duo csomag, szoval igy rendelem (2x1 db az dragabb kb 5k huffal).
Nekem mindenkepp kell 2, kesobb 3 is. Nagyon szar az eloszlas: 100nm ami nem sok, de a falak falak bezavarnak es a router helye sem optimalis, de fix (NAS es par eszkoz aminek kabel kell ott vannak). Jovore lesz tetoter is, oda megy fel majd akkor az egyik AX-92u, lent meg az AC-68u eleg lesz a dolgozo szobaba melohoz. Meg akkor lehet egy AP lesz majd az udvarra es a tobbi epulet lefedesere. Gyerek sziv a jatekkal
Mar a Sonos is dobalja neki a zenet
Tul sok az eszkoz es elegge leterheli a halozatot igy. Tuti javithatnek rajta, de amugy is boviteni akarok, hisz kezdodik az "okos otthon" project is lassan a felujitassal.
A kabele backhaul kapcsolat megoldhato, de csunya lesz (12 eve mas volt az elgondolas arrol, hogy mi az elorelatas
), de jovore ugyis majd vesunk parat.
-
Daywalkerke
aktív tag
Újból köszönöm szépen a nagyon részletes válaszodat (el se hiszem, hogy a mai világban vannak még ilyen segítőkész emberek).
Megkérdeztem ismerősömet és jelenleg neki abban az épületben ahol van internetszolgáltatás egy MikroTik SXT 2 kültéri antennája van, ezt kb. pár éve rakták fel neki és eddig ez küldte át a szomszédos házba a 2.4Ghz-es jelet, amit közvetlenül a wifi képes eszközök (okostelefonok, laptopok, stb.) tudtak is fogadni.
Kérdésedre válaszolva még, a két ház között nincsen fal vagy semmilyen egyéb szilárd építmény, így az 5Ghz-es jelet szerintem ugyanúgy át tudná ez az antenna küldeni mint a 2.4Ghz-es jelet, illetve rákeresve erre a Mikrotik eszközre elvileg tudja az 5Ghz-et is (árukereső termékleírás oldalán is ez van írva, hogy 5Ghz-es is).Az általad írt újabb antenna felszerelése azon házra ahol nincs internetszolgáltatás is szóba jött már, de ha egy konnektoros erősítővel vagy routerrel meg lehetne oldani akkor inkább azt szeretné ismerősöm, ezért is érdeklődöm itt ilyen konnektoros eszközről vagy routerről ami tudja ezt a technológiát, hogy az általa kapott 5Ghz-es jelet továbbítja 2.4Ghz-es jellel (is).
-
raycoon
tag
Nos, igazából tényleg így van, hogy amiről nem tudok, az kevésbé fáj..
De pont azért kérdezek, hogy esetleg kiderül valami olyan, amiről nem tudok, hogy jó lenne. (Pl megpróbáltam összevetni a mostani meg az általad említett egyik router-t és a mostani tud IPSec-et, a másik nem. Tökjó, csak nem tudom, hogy ez jelent-e nekem bármit is.Vagy a pár helyen felhozott hardveres NAT.)
Az AX-es témakör. Persze, egyetértek, hogy nem mára (vagy a múltra), hanem a jövőre kell készülni. Én is mindenkinek ezt ajánlom. Viszont nem vagyok nagyon híve a "fogyasztói társadalomnak". Ha látom, hogy ezzel lehet nyereségem a jövőben, akkor oké. De itt azon kívül, hogy gyorsabb lesz, még nem tudom, hogy mit nyerek. Ha a lefedettség nagyobb lesz és stabilabb, esetleg az eddigi gyenge "sarkokban" erősebb lesz a jel és a sebesség is közelebb lesz az elméleti maximumhoz, akkor jöhet. De csak azért, hogy az elméleti maximum nőjön, ahhoz nekem felesleges. Ahova nagyon kell, ott meg tudom oldani kábellel. Ahol meg kell a "kényelem", ott meg nem érzem, hogy a sebesség plafon emeléssel nyernék. Az eszközök meg? A 3 itthoni telefonból egy támogatja (egyik sincs egy éves sem). A ProBook (G5/G6/G7) egyike sem támogatja, majd csak a G8 fogja. A TV ősöreg Samsung talán az utolsó 3D-s eresztésből (és a router mellett van, szóval kábeles). HiFi, BluRay dettó. Chromecast Audio is ac-s. Ha torrent menne, akkor azt a NAS csinálná kábelesen. De őszintén? Nem igazán torrentezek és ha mégis, akkor sem érdekel, hogy 2 perc, vagy 1 óra.. Lehet, hogy túl öreg vagyok?
Szóval, két irányt látok: marad minden egy wifi nélküli router-rel, amiről jelenleg semmi infóm nincs még. Vagy (ha árban nem nagyon megyek a wifi nélküli router főlé) egy új wifi router, ha azzal nyernék pl lefedettségben. Viszont, ha jól gondolom, akkor a lefedettségen segíthetnék valami mesh megoldással is. Csak megint a pénztárca mélyére kellene nézem.
"Sima" router-ekkel kapcsolatosan van valami plusz infó, vagy olyan oldal, amiről össze tudom gyűjteni? Vagy ezek inkább azért lennének jók, mert szanaszét lehet őket paraméterezni, ami nekem látszólag úgysem kell? -
Nashville
tag
Köszi szépen, megnéztem a linkelt posztodat és a kollegával folytatott kommunikációdat.
Szeretem mikor így körbe vannak járva a dolgok.Nagyon erősen hajlok az AX58U felé. Még olvasgatok a témában, mert egyre több kérdés van ami feljön menet közben.
Még annyit kérdeznék, hogy ezzel a modellel kivitelezhető lenne az hogy telefonokról fotók szinkronizálódnának a rácsatlakoztatott winyóra, továbbá, ha rámásolok filmeket, zenéket a PC- n keresztül azt a TV- n + mobileszközökön le tudjam játszani wifi kapcsolattal és a harmadik igény pedig a torrentezés lenne. Gondolom ez már túl sok (főleg a torrent miatt) erre már NAS kell igaz? Ha ezeket tudná ha csak lassabb sebességgel is akkor ki tudnám tolni a NAS beszerzését, mert az még sokkal lejjebb van a prioritási listámban.
Az is nagy segítség lenne, ha linkelnél egy oldalt vagy egy ilyen remekül megírt posztot, hogyha működik ez a három dolog akkor hogyan is kell majd megoldanom. Köszi. -
raycoon
tag
Igazából azért nem írtam, hogy milyen feature-őket kellene tudnia, mert nem vagyok tisztában, hogy mik lehetnének. Az alapfogalmakon túl meg nem sokat tudok. Jó lenne valami behatolás védelem, ami eddig volt nem sok (MAC address szűrés) és nem is tudom, hogy mi egyéb van. A NAS-t alapvetően nem akarom kinyitni a "világra", de ki tudja, hogy egy hónap múlva nem kell-e. Ehhez az alapokat gondolom minden tudja (NAT/portforward?). A VPN támogatás gondolom jó lehet, de nem tudom, hogy ezek között van-e több féle, melyik miért jó, stb. Szóval "fogalmatlan" vagyok még..
Arra én is gondoltam, hogy lehetne egy csere és mehetne ez kintre, de egyrészt jelenleg szerintem semelyik eszközöm nem támogatja a WiFi6-t és nem tudom, hogy mást nyernék-e vele (lefedettség, "térerő" nagyobb lenne?). A sebesség egyelőre nem hajt, mert ami most van az is elég. A stabilitás jobban érdekel, de azt a kritikus alkalmazás esetén megoldom kábelesen, ha kell.
Ezért elsőre céleszközben gondolkodtam, de meggyőzhető vagyok..
-
Daywalkerke
aktív tag
Ismét köszönöm szépen válaszodat.
Egy az informatikához egyáltalán nem értő ismerősöm kérte segítségemet, hogy van két szomszédos társasház és az egyikben van vezetékes internet szolgáltatás, a másikban viszont semmi, ezért az elmúlt években egy Mikrotik wifi erősítővel volt a 2.4Ghz-es wifi jel a másikba átlőve abba a házba ahol nincs net, de az elmúlt években (mivel a környéken van még több társasház is) rengeteg lakásba lett wifi router, így 2.4Ghz-es wifi jelből is már több tucat van, így a Mikrotik erősítő által küldött 2.4Ghz-es jel is elveszik sokszor a sok 2.4Ghz-es jel között, viszont az 5Ghz-es jelekből 1 vagy 2db van csak az egész környéken, ezért gondoltam, hogy akkor a Mikrotik erősítővel csak egy 5Ghz-es jelet küldenénk át a másik épületbe és ott egy àtalakítóval (ami egybe wifi erősítő is) már abba a házba ez adná tovább a wifi jelet, de mivel az abba a házba akik használnák a wifit azok közül soknak az eszközei régebbiek és csak 2.4Ghz-es jelet tudnak fogadni, ezért keresek egy ilyen eszközt ami az általa fogadott 5Ghz-es jelet tudja felerősítve továbbítani 2.4Ghz-en is. -
Kroni1
veterán
"továbbra is a "legerősebb" ajánlásom UTP kábel a két szint közé"
Van arra valami infó, hogy mennyivel jobb mesh-ben egy kábelen összekötött mesh controller és mesh node router teljesítménye ahhoz képest ha ezek csak wifin kapcsolódnak egymáshoz?! Gondolom ahol lehet a kábeles sokkal jobban ajánlott, csak kíváncsi vagyok ez gyakorlatban mit mutathat..
-
engineeeer
tag
Rendben köszönöm.
Még lenne egy elég amatőr kérdésem.
A digis routerbe optikán jön a net, viszont az eddig tárgyalt routereken ethernet port van.
Amikor megjön az új router vennem kell-e átalakítót vagy a digis eszköz megmarad és azt kössem rá a WAN portból az új router WAN portjára ethernet kábellel?
-
bvdub
csendes tag
Nagyon szépen köszönöm a részletes választ és a segítséget!
A kábelezés szerencsére csak a hét második felében valósul majd meg, így szólok a villanyszerelőnek, hogy akkor Cat6 kábeleket húzzon be.
Sajnos viszont a Telekom állítása szerint csak akkor cseréli nekem a már meglévő HGW-t ha az elromlott (talán említettem, hogy Kaon CG3000-t küldtek, ami a specifikációk alapján AC-s), így ez nem tudom, mennyire valósítható meg. NAS-ként egyébként Synology DS218 van betervezve.
Igen, a feleségem dolgozószobája lent van, konkrétan a garázzsal szemben, viszont oda nem tudjuk átvezetni a falban az UTP-t (abba az irányba nem került cső kialakításra), feleségem pedig megőrül, ha kábeleket lát, így nála marad a WiFi
Még egyszer köszönöm az ajánlásokat!
-
engineeeer
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Kerékpársportok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kuponkunyeráló
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Konteó topic
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- Asus A15 FA506QM 15.6" FHD IPS Ryzen 7 5800H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Lenovo T440s intel core i5-4210u,4GB/120GB SSD,jó akkumulátor! Fix 25 ezer ft
- HP Elite x360 2in1 Notebook! IPS 13,3" Touch / i7-1355U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest