-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veron
addikt
válasz
Alex91 #85290 üzenetére
szerintem is be kellene terítenie a szintet, nem olyan nagy azért. valószínűleg a hűtő, csövek a faban stb. árnyékolnak. az Asust nem tettem oda, egyszerűen nem nagyon fér el ott, de lehet kipróbálom.
mi lenne ha a routert hagynám a kék karikás helyen és egy Lyra Minit tennék a másik pöttyhöz? a kettő együtt csak lefedi már a szintet, nem? -
enginev3.0
félisten
válasz
Alex91 #85238 üzenetére
Én nagyjából ezt akarom, csak nem tudom melyik router tudja ezt
Meg persze kicsit el is vesztem, nem tudom miért gondoltam hogy a dual wan esetén mindent a router kezel, pedig ugye ahhoz 2db ppoe kapcsolat kéne a routeren, ami nem megoldható, szóval egyet az ONT-nek kell kezelnie, egyet meg az asus-nak
Akkor az ax58 nem tud ilyet?
Nekem a lényeg, ha lehet akkor a 2gbites net kihasználása, és az ONT legnagyobb mértékben való felszabadítása a terhelés alól, ha ez nem megoldható ilyen árú eszközökkel, akkor marad a sima gigabites kapcsolat itthon
-
Nashville
tag
válasz
Alex91 #85181 üzenetére
Értem, azért is lenne a 2- es Megoldási lehetőség, ha a Mesh annyira jót tesz, hogy a felhasználói igényeket úgy ki tudná úgy szolgálni, hogy egy sávszél igényes hálózatos játék vagy torrentezés nem okozna olyan mértékű lassulást a rendszerben, ami élvezhetetlenné teszi a többiek Internetezését, pl videochat megszakadását, akkor lehetne ezen a Mesh hálózaton az összes szint. Ha a Mesh nem erre való (azért Mesh megértésének még csak a felszínét kapargatom) akkor maradna a szétosztás.
Az 1. Megoldás a szétosztás lenne korlátozással viszont ha a Mesh kiszolgálná az igényt, akkor feleslegessé tenné a korlátozást ami a tetőteret érintené.
Lehet kicsit bonyolult amit akarok. Érdekel a faék egyszerű biztos megoldás is, lehet túl sokat olvasgattam azért ez a bonyolítás.Szerk: közben látom dkess is válaszolt.
-
zsberecz
csendes tag
válasz
Alex91 #85000 üzenetére
Szia, epp most akarok RT-AX92U duo pakkot rendelni. Nekem kabeles a kapcsolat a 2 kozott vagy WiFi alapu? Eddig hogy jon be? Kezd keves lenni a sok eszkoz mellett az RT-AC68u, ezt cserelnem, tavasszal meg a 68u kimenne a teraszra udvari es garazs lefedettseg miatt mint mesh pont. Szivesen vennek par tapasztalatot es otletet
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85000 üzenetére
@Nashville,
Továbbá apróság, de a AX58U nagyságrendileg kétszer olyan sebességgel tud USB -re írni/olvasni. Itt írogattam is róla: [link] .
"Csak router" -ként egész jó darab. 50K -ig határban még az AX73 -at (38K HUF) is ajánlani lehetne. WPA3 -at is tud meg Mesh -t is (igaz csak WiFi -s backhaul -al). Van többeknek is itt a fórumon ...
Ugyanakkor az általad támasztott feltételekkel és költséghatárral az ajánlott a AX58U lenne ...
@Nagynozi,
Amit a Deco -król tudni érdemes:
- alapvetően nem olcsók (csak Mesh kábeles backhaul -al esetén érdemes gondolkodni benne),
- a Deco Mesh tud kábeles backhaul -t is - érdemes is használni,
- 1 WAN port és 1 LAN port. Valamennyire és áttételesen is következik ebből, hogy max. hármas pakk -ban árulják. Igazából amennyiben kábelre is szeretnénk kötni dolgokat (akár további Deco egységet - illetve akár lent, akár fent), akkor plussz switch(ek) nélkül nem ússzuk meg.
- alapból nem szerelhetőek falra. Kapható hozzá kit (többfajta is) amivel lehet, de nem olcsó ...Továbbá:
- háromféle kiszerelésben árulják (később is bővíthetőek) egy termékcsaládon belül: egy darabos, két darabos és három darabos pakk.
Az AX -es WiFi -vel három termékvonal van:
- X1800 - Deco X20 széria
- X3000 - Deco X60 széria
- X6600 - Deco X90 széria (egyik RJ45 port 2.5 Gbps -es)
- 4/5G SIM -es - Deco 5G széria. Ez a X90 -re épül + a mobilrészleg - brutál WiFi, egyik RJ45 port 2.5 Gbps -esNeked az X20 -ból a tripla pakkot ajánlották. A fentebbiek alapján lehet dönteni, hogy ez a számodra megfelelő és amennyiben igen, akkor milyen konfigurációban.
Némi képekkel kiegészített marketing leírás a családról: [link]
-
blakey
titán
válasz
Alex91 #84964 üzenetére
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy van olyan 15-20e Ft-os router ami CFW-vel képes lefedni akkora területet. Persze ehhez fórumokat kell olvasgatni. Pl. egy 1200GU (AC57U V1) Padavannal nagyon jó teljesítményre képes, simán használom az AX92U helyett és nincs hiányérzetem. Persze utóbbi jobb, de akkor is, töredék áron lehet jót venni, csak nem olyan egyszerű.
-
blakey
titán
válasz
Alex91 #84844 üzenetére
Azért nem minden esetben az ár határozza meg a valós tudást. Pl. jelenleg még kapható az ASUS RT-1200GU AC57U V1), Padavan fimrware-el egy qrva jó router, nagyon szeretem, néha előveszem és az AX92U helyett használom, semmilyen hátrányom nincs belőle, lefedettségben egy picit annál is jobb, a legtávolabbi pontokon még sebességben is kiváló. Szóval vannak olcsón is jó routerek, de ha a gyári szoftvereket vesszük alapul akkor már előfordulhat, hogy minél drágább annál jobb, de egyáltalán nem törvényszerű. Az AC65P jó router, de gyárilag nagyon butított, pedig ha gyárilag is többet tudna akkor az 50-60e-s kategóriában versenyezne, pontosan ezért érdemes OpenWrt-vel használni, mert azzal nagyon jó router lesz, de az OS megköveteli a picit nagyobb tudást.
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #84704 üzenetére
Igen, erről én is elmélkedtem tegnap ezen hozzászólásomban a "Kicsit más" rész után: [link]
@woodrworm,
Jaja, igazad van - azzal, hogy a kérdéssel kapcsolatban idéztem illetve linkeltem az Asus illetve az OpenWRT -sek álláspontját ... Én már csak ilyen "vitageneráló" vagyok ...
-
blakey
titán
válasz
Alex91 #84405 üzenetére
Mondjuk nagyon nem kell kapcsolgatni, automatikusan csatlakoznak az AC-s eszközök is, visszafelé kompatibilis.
jános
Nagyon én sem értettem, de nekem amiatt jó amit előzőleg írtam, de van egy másik ok amiért jó, mégpedig MESH hálózatban azon a sávon sebességcsökkenés nélkül lehet használni a két router közötti kapcsolatot viszont így akkor csak egy 5GHz-es sáv lesz elérhető, ráadásul a gyengébbik. Nyilvná kábeles kapcsolat esetében megmarad a két 5 GHz-es sáv. -
-
-
Mátésum
aktív tag
válasz
Alex91 #83922 üzenetére
Hát, igazából ez a sávszélesség azért van, mert ezt adták. Szerintem az életben nem fogom kihasználni. Magvárom, mit tesznek be, de nas-t semmiképp nem akarok. Torrent huszár sem vagyok, viszont idegesít, hogy a seed miatt megy egy asztali gép, tehát ez kicsit nekem a felesleges fogyasztás miatt lenne, hogy lehessen torrentezni a routeren.
Szóval, ha mégis lenne ötlet, azt továbbra is szívesen veszem. -
viktorhu
veterán
válasz
Alex91 #83919 üzenetére
Van most új ONT nekik, aminek van 2,5 gigás lan portja.
Szerintem annak van értelme, hogy ha van erre alkalmas eszköz a háznál, akkor azt direktben ebbe a portba kell bedugni, egy gigabitesbe meg mehet az AP a lakás másik részéből. Vagy két gigabitesbe két AP, és akkor legalább terhelésosztásnak lehet hasznosítani.
-
StLui
veterán
válasz
Alex91 #83851 üzenetére
Köszi,
ilyesmire gondoltam, ha még ajánlott is akkor pláne, (gondolom az ár miatt nem annyira) Win 95 óta küzdök a hálózatokkal, de még most sem megy igazán, nekem való bolondbiztos otthonra. Meg is néztem egy-két leírást, videót róluk, mert elég sokféle van jó nagy árszórással.
-
-
Peterhappy
őstag
válasz
Alex91 #82936 üzenetére
Sehol
A Router oldalán írták hogy max 300-t tud. A laptopok 100mbps-t tudnak, így egyelőre az elméleti 300 (vagy 100?) sincs kihasználva. Csak úgy gondolkodtam, hogy ha 10 (de legalábbis 5+) évre veszek routert, akkor tudjon nagyobb sebességet mert lehet, hogy pár év múlva már a mobilok is 1gbps felett tudnak majd.
Szavatolás tekintetében biztos, hogy igazad van, főleg hogy a tetőtér miatt mindenhol ferde falak vannak.
Megnézem, köszönöm szépen!
-
manu75
aktív tag
válasz
Alex91 #82834 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Egy Deco S4 3db-os lett a befutó, igaz kb. 2 órája megy csak de a korábbihoz képest egy álom. Remélem így is marad. Még a médialejátszóm is flottul kommunikál pedig azt hittem azzal majd kínlódnom kell. Az emeleten is max a wifi switchekkel sem kell bajlódnom, mert a tévén is megy minden wifin még a Netflixet is simán viszi így másik porton a gyerkőcöknél a számítógépbe megy, nálunk meg a lejátszóba. Hozzáfűzöm kábelesen vannak összekötve az egységek mivel ez ki van építve, nem tudom, hogy mennyire segíti a jobb kapcsolatokat, de nagyon elégedett vagyok.
-
manu75
aktív tag
válasz
Alex91 #82832 üzenetére
Vennék egy két darabból álló mesht. A földszinten van a modem abból megy az egyik meshbe a net, a meshből kimegy egy switchbe. A switből megy a földszinten lévő tévéhez az ottani switcbe meg megy az emeletre a mi szobánkba egy másik switchbe ami adja a tévének meg a médialejátszónak. A gyerekek szobájába beteszem a másik mesht és ebből a meshből meg switchen keresztül szétosztom és akkor a gyerekeknél is lesz wifi meg a földszinten is. Kicsit össze vissza írtam, de ez így működne?
-
manu75
aktív tag
válasz
Alex91 #82829 üzenetére
Szia! Kicsit bővebben is kifejtenéd, megnéztem vagy 20 féle routert az elmúlt 3 napban, de nem jutottam előrébb, mert mindig akadt negatív tapasztalat a vastagabb falaknál. Lányom nyúz, hogy nincs wifi én meg itt bénázok persze mondom neki az én koromban épphogy volt vezetékes telefon meg a hétcsatornás tv mégis elvoltunk.
-
meili
tag
válasz
Alex91 #78483 üzenetére
@Gubek-Einste, @Alex91
Rendben, vezetékezni nem szeretnék, arra vagyok kíváncsi, hogy mi az, ami kihozható vezeték nélküli rendszerből. Ebben az esetben az AP-s megoldás és a fent linkelt Synology routeres verzió számomra nem megfelelő.
A Mesh rendszert hogyan tudom elhelyezni az AP-s és a repeateres megoldás koordináta rendszerében? Gyorsabb, mint a repeater, lassabb, mint az AP, viszont vezeték nélkül működik? Tudom, hogy ez is környezetfüggő, de mekkora sebességet lehet elérni egy olyan eszközön, ami a Mesh rendszer egy alegységére csatlakozik? Ha mindenképpen vezeték nélküli megoldásban gondolkozok, akkor milyen Mesh rendszert ajánlotok?
A Meshnek még abban látom az előnyét, hogy esetleg az egyik alegységet bármikor könnyen kitehetem mondjuk a teraszra, és így, ha szükséges, akkor a kert távolabbi részében is van hálózat.2,4 GHz erőltetése:
Nem értem, hogy milyen előnye van az 5 GHz-nek a 2,4 GHz-cel szemben, ha a kliens oldal úgysem tudja kihasználni az általa nyújtott sebességet, az alacsonyabb frekvencián viszont nagyobb a lefedettség. -
meili
tag
válasz
Alex91 #78478 üzenetére
Rendben, meggyőztetek, kell az erősebb cucc.
Egyébként nekem elég lenne, ha mondjuk 250 Mbit/sec-et tudnának a routerre csatlakozott eszközök. Ha jól sejtem, ez a 2,4 GHz-en elméletileg 800 Mbit/sec-et tudó routerekkel simán lehetséges. Ebben az esetben viszont nem kellene használnom az 5 GHz-es frekvenciát, és a 2,4 GHz pedig érzésre nagyobb területet tud lefedni.
Jól sejtem, hogy az AP-kat minden esetben kábellel kell csatlakoztatni a routerekhez? Gyakorlatilag az a különbség az AP és a repeater között, hogy a repeater vezeték nélkül csatlakozik a routerre, emiatt nagyobb lesz a ping és az azon keresztül csatlakozott eszközökön lassabb lesz a net? Milyen sebességet tud egy repeater?
Egyébként még nem ástam bele magam nagyon, de az okosotthon legtöbb eszköze nem közvetlenül, egyesével csatlakozik a WIFI-re, hanem egymással kommunikálnak és egy gatewayen keresztül csatlakoznak a WIFI-re. Tehát simán lehet, hogy 30 db érzékelő csak egy plusz lekezelni való egységet jelent a WIFI számára, és az általuk létrehozott hálózati forgalom is elhanyagolható.
-
meili
tag
válasz
Alex91 #78459 üzenetére
Jobban örültem volna, ha egy routerrel megoldható lenne a dolog. Úgy gondolod, hogy a C2300 nem elég ehhez? Azért ez nem akkora lakás, hogy egy jobb router ne fedje le szerintem, de igazából nem értek hozzá.
Mit értesz az alatt, hogy drágább Mesh rendszer? Ahogy nézem, bőven 6 számjegyű összegekért is lehet kapni, ennyit nem szánnék rá. Van konkrét javaslatod a fenti paraméterekre?Köszönöm!
-
kmarci25
veterán
válasz
Alex91 #78401 üzenetére
Tehát egy powerline adapternél nincs maximális sebesség, amit átenged?
Ez nekem új...
Ilyeneket olvasok az említett eszköz datasheet-jében:
Data transfer rate up to 500Mbps over electrical wires,
Interface: 1* 10/100Mbps Ethernet PortEzek alapján gondoltam, hogy kérek segítséget egy ehhez passzoló router keresésében.
-
joseph66
csendes tag
-
tailor
őstag
válasz
Alex91 #77003 üzenetére
Gondolkodtam benne, de mivel albérlet, nem feltétlenül ruháznék be ennyire komoly összeget, amennyibe egy normális mesh rendszer kerül...
Esetleg ha egy 2. routert beállítok AP-ként a jelölt helyre: [kép] ?Itt van egy UTP kiállás, amit szerintem össze lehetne kötni az elsődleges routerrel.
-
TeeJay
félisten
válasz
Alex91 #76986 üzenetére
mivel láthatólag egyre többeknek van DIGI 1000 FTTH meg Telekom 1000/1000 FTTH
és ezek ugye pppoe csatlakozással mennek egyre többeknek ez a tuti tanács hogy
ASUS AC57U vagy AC65P vagy Xiaomi Mi3G ha még kapható
mert ezekben van a Mediatek MIPS 2magos proci meg a f@sza HWNAT és még akkor is érződik milyen villámgyors ha nem torrentezik az ügyfél mert nagyon jól hasít több telefonnal is egyszerre.
Persze Broadcom procisban is van már HWNAT-os AC86U néven csak az 60ezres történet míg az előző három 10-20ezer körül kapható
Mondjuk mivel jön mostanában a DOCSIS 3.1 is Telekomnál meg gondolom UPC/Vodafone is be fogja hozni oda is ajánlható simán főleg az AC65P a 4antennás 1733-as AC wifi miatt
igaz ott nincs pppoe szóval ott kevésbé lényeg a HWNAT -
-
-
TheMiller
tag
válasz
Alex91 #76424 üzenetére
Kb. Notin is akad ugyan az SMB-n, mint TV-vel DLNA-n, de nincs szó folyamatos akadásról, csak néha a legjobb pillanatokban.
Külsős tartalom, pl. a youtube 4k-ban sem akad, pedig a fenti két eszköz 2Ghz-n van.Mivel jelenleg a router csinál mindent (SMB, DLNA, torrent, + alap router funkció), gondoltam valamerre csak el lehetne mozdulni, hogy azt a 10-30%-ot, ami hiányozik az otthoni "hálózati teljesítményből", el lehessen érni. - Vagy NAS, vagy erősebb router irányba.
A kábeles megvalósítást értem és teljesen jogos, de mivel itt normálisan nem megvalósítható, nem opció. Ezért keresnék wifis megoldást továbbra is.
-
libit
tag
válasz
Alex91 #76392 üzenetére
hm, valtozatossag kedveert most egy Synology Mesh Router MR2200ac...
(#76391) samuki
ha a wdr3600 birta tempoval, akkor valoszinuleg a sokat emlegetett ASUS RT-AC57U vagy nagytestvere a ASUS RT-AC65P (most best buy) birni fogja es nem kerul 130€-ba mint a linkelt synology es vannak kulso antennai is
mivel a switched gigabites ahogy Gubek-Einste is irta, ha nincs vele gond, maradhat, nem lesz szuk keresztmetszet -
woodworm
veterán
válasz
Alex91 #76383 üzenetére
Az olcsó tp-linket most hoztad fel. Mindkét gúnyos hozzászólásodnak a két legtöbbször ajánlott asus router egyike vagy mindkettő volt az érintettje. Nem fog itt senki megsértődni, ha értelmes ellenérvet hozol fel, de a szurkálódást a mindennapi említés miatt nélkülözni kellene. Ha alternatív ajánlatod van, írd le.
-
woodworm
veterán
válasz
Alex91 #76379 üzenetére
Azt nem látod a szemellenződtől, hogy az ajánlott két készülék nem az olcsó szar kategóriát képviseli. Az akcióknak köszönhetően jelenleg nagyon jó az áruk, a hardver pl. az ársáv többi routeréhez képest egy szinttel magasabb kategóriát képvisel.
Részemről befejeztem, értelmetlennek látom a vitát, nem fogunk előrébb lépni. Ajánlj inkább az utolsó kérdezőnek egy biztonságosabb asust. Csak ne automatikusan egy drágábbat válassz ki, hanem jelezd, hogya biztonság szempontjából az mennyivel tud többet a két említettnél. -
woodworm
veterán
válasz
Alex91 #76377 üzenetére
Az utolsó két posztoló közül (akiket megválaszoltál) egyik sem mesh rendszert keresett. Az első olcsón szeretett volna nagy lefedettséget, a másik pedig alap készüléket nagyobb biztonsággal.
Egyébként két mesh router nem fed le nagyobb területet, mint két sima. Ez mindig készülékfüggő. Egyedüli előnyük az egységes hálózat, mindemellett jelenleg ennek erősen megkérik az árát.
-
-
-ZeeZee-
senior tag
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Alex91 #75469 üzenetére
Ok, értem amit írsz. Kis igényű vagyok, mivel elég korlátozottak voltak az eddigi lehetőségek. 10Mbitre meg elég volt ez is. Viszont, most, hogy kitárul a világ valószínűleg nem lesz elég e jelenlegi. A szolgáltatói esuzközt ugyanúgy tudom majd konfigurálni, mint egy sima routert? DHCP-t beállítani rajta, DDNS-t futtatni? A fent írt switchekkel el tudom majd érni, hogy menjen az IPTV rajtuk?
-
stigma
addikt
válasz
Alex91 #74972 üzenetére
Hi, igen, nézegettem, első körben beszerzünk egy jobb routert vagy épp kipróbáljuk az enyémet (Asus RT-AC87U) és utána megnézzük hogy legyen.
Sajnos a wifi-s használt powerline adapterekkel lehet olcsóbban kijönnénk, mint a Mesh, viszont ugye nem egy kategória a kettő, összehasonlítani nem nagyon lehet.Azért köszi az infót és az ötletet.
-
enterlaci
senior tag
válasz
Alex91 #56636 üzenetére
Igen, ezt látni a leírt legmesszebb lévő ponton is.
A baj csak az, hogy mostanában valószínűleg eldobálja magát. A net elmegy és a router sem elérhető.A szolgáltatóval is vannak problémáink, de 100x bejelentettük már és az a válasz, hogy aszinkron jel meg messze van a legközelebbi elosztójuk meg öreg a kábelhálózat satöbbi... Az utca páratlan oldalán lakótelep, 100Mbites nettel simán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest