-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
HdRew
őstag
válasz
kmarci25 #97131 üzenetére
Mondhatni az AC old gen, az AX next gen.
Az AX ha minden igaz sokkal jobb abban a tekintetben, hogy ha több wifi jel is van a környezetedben, akkor nem fogják ütni egymást, és az AX-et támogató eszközökben hatalmas ugrás tapasztalható meg sebességben is.
És amennyiben az AX-re felrakható a Merlin firmware, ami elég valószínű, azt tedd meg mindenképp, érdemes!
-
szaboi6512
őstag
válasz
kmarci25 #97128 üzenetére
A Keretbe éppen beleférne az Asus AX58U eszköz.
-
válasz
kmarci25 #83562 üzenetére
Persze, tudom, követem is humigabi beszámolóit, amelyeket lelkiismeretesen megoszt velünk.
De ha valaki csak elolvas egy hozzászólást, amelyben csak annyi áll, hogy EAP225 (ami önmagában egy létező típus), nem fog keresgélni, hogy a kommentelő véletlenül nem EAP225 Outdoort értett-e alatta.
MaCS
-
humigabi
aktív tag
válasz
kmarci25 #83557 üzenetére
Ezt csak a próba tudja megmondani. Az EAP225 nekem azért tetszett meg annak idején, mert két külső antennája van és jól is tolja, de jól is fogja a klienseknek/től a jelet. Lesz két routered, de nem biztos, hogy jó lesz a hálózatod. Az EAP itthonról rendelhető, ki tudnád próbálni, ha nem vált be, 14 napon belül visszaküldöd.
-
humigabi
aktív tag
válasz
kmarci25 #83553 üzenetére
Amit Intruder2k5 MODERÁTOR ajánl az nagyon jó, de ide neked elég lenne egy ilyen is Tp-Link EAP225 outdoor. Kábellel összekötni a szolgáltatói routerrel, keresni neki a nappaliban egy jó helyet, routeren lelőni a wifit, AP-n beállítani mindkét sávot (2.4-5), SSID-ket, aztán hadd menjen. Nekem ilyenek vannak Mesh-ben, bitang jók.
-
válasz
kmarci25 #83550 üzenetére
Érdemes lenne elgondolkodni egy komolyabb, mondjuk Ubiquiti UniFi Access Point-on is.
-
viktorhu
veterán
válasz
kmarci25 #83550 üzenetére
Ha új routerrel próbálkozol, akkor az elhelyezéssel érdemes játszani majd.
Hardveresen nem kell erős router, mert elég, ha AP módban használod, tehát kb. switch + wifi AP-ként fog menni, inkább az adás erőssége az érdekes a te esetedben, bár mondom az is ronthat is akár a helyzeten ahelyett, hogy javítana.
A szomszéd is a 13-asra költözött? Érdemes lenne egy mobillal körbejárni a lakást a wifi analyzer alkalmazással, hogy melyik szobában melyik csatorna lenne a leghasználhatóbb.
-
viktorhu
veterán
válasz
kmarci25 #83546 üzenetére
Volt ilyenem egy irodában, 2-3 megabitet lehetett elérni csúcsidőben, semmit nem ért a nyers erő.
Kiharcoltam, hogy mindenki madzagra, aki lehet, aztán azt lehet még megpróbálni, hogy lehet, hogy a lakás másik része nincs már annyira teleszemetelve - ha oda kábelen elvinnéd a netet, és onnan sugároznád a wifit egy másik routerrel, az is segíthetne legalább azon a részen.
A 2,4 GHz-es wifi sávszélességét le kell venni 20 MHz-re, és úgy keresni neki helyet, meg ami nem megy madzagról, annak adni 5 GHz-et valahogyan. Ha a telefonoknak nem megy az 5GHz, azzal nem sokat tudsz csinálni, de pl. tévé simán megy kábelen, ha a laptopnak nincs LAN bemenete, akkor USB-s LAN adapter vagy 5GHz-es USB adapter...
-
válasz
kmarci25 #83539 üzenetére
Nálunk rengeteg wifi van a környéken, több tucatot látok csak a lakásban. Én azt csinálom, hogy 5 GHz-en megy minden, ami képes rá, a maradék néhány eszköznek pedig a 2.4GHz-et áttettem a 13-as csatornára. Ez ugyan nem teljesen szabványos, mert ugye csak az 1-11 csatorna, ami biztosan támogatott minden eszköz részéről, és nem is teljesen átfedésmentes, mert aki a 11-esen van, az félig átfedi, de sokkal-sokkal jobb, mint bármelyik másik csatorna. Szerencsére az összes, csak 2.4GHz-et ismerő eszközöm tudja kezelni a 13-as csatornát.
-
viktorhu
veterán
válasz
kmarci25 #83537 üzenetére
Ott nem a combosság lesz az elsődleges probléma, sőt, nekem a routeremen vissza is kellett vennem a jelerősséget, mert a visszaverődés rontotta a vételt. Amit lehet, érdemes kábelen csatlakoztatni, hogy az interferenciát csökkentsd, amit nem, azt meg 5 GHz-en.
Erősebb wifivel csak tovább növeled a hangzavart, megpróbálva túlkiabálni azt.
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest