Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Alex91

félisten

válasz szakalinho #76165 üzenetére

Nem ismerem, ezt egy felhasznalo irrta rola:

Gigabites net, egy darab ethernet porton keresztül jön be a szintes családi házunkba a tetőtéren keresztül és egy darab wifi router nem nyújtott megfelelő lefedettséget.
    Pl. :
    -a különböző "okos" eszközök vezérlése akadozott, ami elég kellemetlen, ha mondjuk egy okos konnektorra egy szivattyú van kötve...
    -4k tévén esélytelen volt 4k tartalmat nézni függetlenül attól, hogy a tartalom forrása a saját NAS-unk vagy esetleg youtube stb. volt.
    -A kisebb felbontású média tartalmak lejátszása sem volt mindig stabil, ami hosszú távon nagyon idegesítő tud lenni.
    -A kertben pedig már helyenként jel sem volt, illetve ahol volt, ott is olyan alacsony sávszélességgel és instabilitással, ami miatt böngészésre is alkalmatlanná vált a net.

Az egyre növekvő sávszélesség igény miatt (4k tv-k, mobilok, tabletek, notebookok, okos konnektorok) elhatároztam magam és kibővítettem a hálózatot egy 8 portos switchel (nagyjából minden helységre jut így egy-egy utp kábel) és két konnektorba dugható range extenderrel - amiket access point üzemmódban a switchre kábellel kötve használtam.

Sávszélesség és stabilitás szempontjából működött a fejlesztés, de hamarosan újabb problémákba ütköztem.
    -A helységek közötti mozgások során, ameddig egy pici jelet is kapott bármely mobil eszköz, addig nem váltott - a már közelebb lévő hozzáférési pontra. Ez apróságnak tűnhet, azonban hosszú távon szintén nagyon idegesítővé tud válni.
    -Mind a routernek és a range extendereknek más-más ssid-t kellett (? ! Fenntartom a lehetőségét, hogy én állítottam be rosszul : -) ) adnom, hogy stabilan működjön a hálózatom, ráadásul a 2g és 5g frekvenciák is külön ssid-n jelentek meg, azaz összesen 6db ssid közül kellett az éppen adott helyzetben megfelelőt manuálisan kiválasztanom.

Végül a range extendereket lecseréltem TP-Link Deco M4 (2pack) -re. Az áram és az utp kábel így számomra adott volt, bár elvileg kábel nélkül is telepíthető lenne az eszköz (eszközök).

Minden, a korábbiakban felsorolt problémám megoldódott.
    -A két teljes értékű eszköz (bármelyik használható lenne routernek) , egy androidos appal nagyjából 5 perc alatt beállításra került (access point módban).
    -A routerem wifi funkcióját lekapcsoltam (hogy egyetlen ssid maradjon) , hátha a két eszköz elég lesz a teljes ház és a kert lefedésére:
    Meglepetésemre, egyelőre úgy néz ki, hogy a pincétől kezdve a földszinten és a kerten át, az emeletig bezárólag mindenhol van legalább 60mbit/s állandó sávszélesség.
    -Az eszköz(ök) közelében 3-500 mbit/s sávszélességet mértem Galaxy s9-el.
    -A kertbe mostmár nyugodtan ki lehet ülni és akár online játékkal is el lehet tölteni az időt, mivel még itt is 150-300 mbit/s sávszélességet mértem 8-15 ms ping mellett.

Összességében egyelőre nagyon elégedett vagyok a termékkel, bátran ajánlom a kertes házban élők számára.
    Amióta megvásároltam és telepítettem a terméket, nem kellett gondolnom a wifire. Én pontosan ezt vártam el a vásárlás előtt és úgy néz ki, hogy bejött.

Előnyök
    Egyetlen ssid. (Automatikusan vált a 2g és 5g frekvenciák között. )
    Fast roaming. (Gyorsan vált jelerősség alapján az eszközök között az erősebb javára. Galaxy s9-el teszteltem. )
    Nagy területet lefed. (Inkább térfogatot mondanék, hisz emeletes, 600m2-es telken lévő családi házban van. )
    Stabil.
    Gyors.
    Access point-ként lehet használni.
    Nagyon könnyű telepíthetőség.
    Bármikor bővíthető a rendszerem további, bármilyen "deco" termék hozzá adásával.
    És nem utolsó sorban a hasonló eszközökhöz képest ez a termék szép dizájnnal rendelkezik, nyugodtan lehet látható helyre tenni.

Hátrányok
    Rövid ideje használom, eddig még nem tapasztaltam semmilyen hátrányt.

Új hozzászólás Aktív témák