-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mazka05
őstag
válasz
Multibit #68571 üzenetére
Szia köszönöm szépen a gyors választ.
Az eszközökÉ
- Samsung galaxy S7 Edge
- laptop Lenovo Y70 Gamer laptop [link]
- Egy mini pc,A mini pc-én biosban kerestem, hogy milyen wifi kártya van benne de nem találtam meg. Van erre valami program vagy win10 belül megtudom lesni?
-
ekkold
őstag
válasz
Multibit #68478 üzenetére
Igazad van, valóban nem mindenkinek való ilyen router. Az Asus RT-AC58U valóban hasonló hardver, és kb 6eFt-al kerül többe. Gyakorlati tapasztalatom viszont nincs vele. Anno úgy találkoztam először miktrotik cuccokkal, hogy a munkahelyemen szóltak, hogy be kellene konfigurálni pár routert. Mi az nekem - gondoltam én, aztán amikor megláttam a menüjét, kicsit elkerekedett a szemem
de némi utánolvasás, meg néhány netes video segített a kezdetekben. Aztán amikor az ember kezd ráérezni ennek a logikájára, utána már egyre jobban tetszik. Akiben kicsit több számítástechnikai érzék van, mint az "egység sugarú userek" esetében, az meg tudja szeretni. Meg aztán nem szégyen segítséget sem kérni, ha valami nem sikerül - akár itt a fórumban is.
-
stellaz
veterán
válasz
Multibit #68387 üzenetére
nah.. megtaláltam a demo oldalát a mikrotiknek….. azt hiszem mégis visszamondom a rendelést
Akkor ránézek az asusra, annak a kezelő felülete elég egyértelműnek látszik.
(Xiaomi volt az eredeti elképzelés, aztán ahhoz képest lett majdnem dupla áron a mikrotik, de ahogy jobban ásom bele magam, jobban helyére kerülnek a dolgok)
-
stellaz
veterán
válasz
Multibit #68374 üzenetére
Az Asus jóval drágább, de valójában egy informatikus ismerősöm ajánlotta a mikrotiket (előtte sose hallottam róla), hogy annak nagyon jó a termék támogatása. Eredetileg a xiaomi mi 3g -t vettem volna.
Olyan a lakás, hogy most is legalacsonyabb adó teljesítmény mellett is maximum mindenhol a jelerősség, ha ez miatt lenne jobb az Asus.
-
-
válasz
Multibit #68206 üzenetére
Az alsóbb kategóriákban pláne megy, gondolom aszerint, mikor milyen hardvert kapnak nagyobb tételben olcsóbban.
Bár (HW) NAT van így is, de akkor is számít bizonyos felhasználási mód mellett a CPU-k különbözete.hackeeeee: TL-WR1043N van még sok helyen készleten, ha elég a 2.4 GHz wifi és más tekintetben is megfelel, akkor érdemesebb lehet azt venni az erősebb CPU miatt.
-
Bazsy
aktív tag
válasz
Multibit #68104 üzenetére
Mivel a telefonokkal sokat skypeozunk és mászkálunk, így jó lenne ha nem szakadna meg mikor AP-t vált a jel, de legjobb lenne 1-el lefedni. Ha csúnya sem gond mert berakom a gardróbba (ahol a router is van úgyis), ami az új lakásban középen lesz hálisten és csak gipszkarton falakkal.
-
Songo
senior tag
válasz
Multibit #68094 üzenetére
Igen erről csupa jót mondanak. Néztem tegnap is de valamiért a legtöbb helyen 4 portos van fenn
de itt most van 8as is belőle.
Nem 100%os nast szeretnék arra építek 1et időval ha lesz rá időm
Jelenleg az a funkció érdekel csak, hogy legyen benne torrent és utána le tudjam játszani a tv-n és ehhez ne kelljen a gépemet járatni.
Amiről még jókat írnak az a Linksys WRT AC3200. Ugyan csak 4 portos de akkor max tényleg a switches megoldás lenne. főleg hogy most ahogy számolgatom hosszú távon a 8 port is kevés így fölösleges érte alapból iszonyat pénzt fizetni.
A nappaliban kötöttségek nélküli wifit szeretnék ahol a router is el lesz helyezve így az 5g-s mindenképpen.
Amúgy az ára kevésbé riaszt annak a linkelt szörnnynek mint hogy esetleg mégsem felel meg a célra
Erről a Linksysről mit tudtok mondani? Régen volt Linksysem akkor jól működött szerettem.
köszi
-
vasbonifac
újonc
válasz
Multibit #67979 üzenetére
Van a lakás több helyiségében is utp kábel kimenet, de csak a bejáratnál lévő kábelben van internet. Eddig nem foglalalkoztam a dologgal, de most szöget ütött a fejembe.
Más lakásokban már 3x köttettem be internetet és mindig az volt, hogy az új szolgáltató hozta a saját kábelét, amit össze-vissza vezetett a lakásban. Nagyon nem értek a villanyszereléshez, de szerintetek lehet az, hogy az épület éptésekor (kb. 10 éve) valamelyik szolgáltató kiépítette a lakásban a saját kábelét és egy másik szolgáltató csak új kábel bevezetésével tudja behozni a lakásba az internetet? Tehát ha megtudnám, hogy melyik szolgáltató kábele van a falban, akkor egyszerűen előfizetnék arra és akkor mindjárt a lakás közepére kerülhetne a router? -
Rick3D
senior tag
válasz
Multibit #67876 üzenetére
Nem tudok sajnos embereket megváltoztatni ... Az egyiknek az a baja hogy nem elég gyors a wifi a másiknak meg hogy az erős wifi jeltől lebetegszünk mert gyengíti az immunrendszert .... Szóval ne legyen túl erős a jel de a kábelt se akarja használni , nem kettő hanem 4 tűz között vagyok. Így már azért más nem ?
Mint amikor egy Mustangtól várod el hogy 5l fogyasszon ugyan akkora teljesítmény mellett.
87U látom esélyesnek, utánanéztem és nagyon okos dolog ez a MU-MIMO. -
Rick3D
senior tag
válasz
Multibit #67874 üzenetére
Alapos tervezést próbáltam kivitelezni ami többé kevésbé sikerült is. Régi építésű családi ház ami sajnos annyit tesz hogy a falban futó csövek olyan vékonyak hogy nem fért el benne pluszba még egy kábel sem , nem hogy kettő vagy több és akkor az esztétikáról még szó sem esett. Előbányásztam a ház alaprajzát , lemértem a távolságokat és hogy hol érdemes átvezetni stb... jó pár napba telt mire 4 helységben cm pontosan ott vannak a lyukak ahol kell lennie
Csóri fúróm is majdnem tropára ment. Esztétikailag pedig rohadt nehéz egy ilyen esetben tartani a szintet, arról nem is beszélve hogy pár helyen a stukkó is bánta (láttad volna asszony képét, még az a szerencse hogy nem gipsz és így tudom pótolni
) Megpróbálom azért ,fehér műanyag sínt veszek és azzal elfedni a majd lógó kábeleket, több mint a semmi ...
Egyébként én is azzal kezdtem hogy lanon kellene megoldani mert mérföldekkel jobb a kapcsolat mint wifin. Aztán ki lettem okosítva hogy a laptop nem PC és annak wifi való mert "ő ugyancsak nem fogja ki/be rakosgatni a kábelt" Próbálom a többséget még meggyőzni mert én mind a kettő eshetőségre felkészültem de nem könnyű eset. -
Rick3D
senior tag
válasz
Multibit #67870 üzenetére
A fene se akarna ennyit kiadni. Szeretnék stabil gyors wifi kapcsolatot biztosítani TV,laptopok,telefonok részére. Évek óta fennálló probléma hogy ha az egyik laptopon töltenek akkor a másiknak jóformán semmije se marad és vagy fordítva. Elég nagy tolerancia szükséges ehhez nap mint nap , főleg ha az egyik fél pl : játszik de a másik gyorsan leakarna tölteni valamit ( gyorsan
) A mobilokon 360p-n kívül nem tudok streamot nézni mert olyan gagyi a jelerősség és a sebesség is mondjuk 10 méterrel és jó pár vastag fallal odébb.
Igazából nekem elég lenne 4 db gigás port is abból csak 3 lenne használatban , szükség esetén 4 de az már kiugró alkalom volna. Nézzetek nyugodtan hülyének de nem tudom pontosan mi az a MIMO és már egy kissé be is sokalltam a témától.Nem tudom hogy van-e én csak mindenkinek a kedvére akarnék tenni és megszüntetni a problémákat ezzel kapcsolatban. ( Samsung galaxy J5 2016,Huawei P1-P2 lite,Asus X550c laptopok 2db, 2db TV,Epson l386 nyomtató ,+ PC - ezek az eszközök vannak alapból.)
Amit ki kellene szolgálnia a routernek : Játék,Torrent,Streamelés,Stream nézés, +(esetleg később 4k tartalom) Port forwarding , a klienseknek tudjak max határokat adni, általános böngészés.
+DMZ,NAT,VPN -
törölt tag
válasz
Multibit #67755 üzenetére
alapvetően fingom nincs mi a dedikált AP, meg a mesh rendszer, de igazából nem is érdekel, bocsi. szóval én pölö, ahogy az átlagfelhasználók döntő többsége, sehogy nem fogom őket állítgatni. ahogy a belső antennás, sima rútereket se, de előkerült már a téma több helyen, ott is számít, hogyan és merre forgatod.
de van azért értelme ebből a szempontból is a több antennának. persze egy szar kimenő teljesítményű rúterre aggathatnak akárhány antennát, még csomót is köthetnek rá, az szar marad. -
speedygonzi2
tag
válasz
Multibit #67717 üzenetére
Értem amit mondasz, részben egyet is értek. De jelenleg nem tudok a földszinten levő (étkező)asztalhoz kábelt varázsolni. Már egy AP bezsinórása is csak kompromisszumokkal oldható meg.
Az én laptomom ha fent van a dolgozóban a dokkolón akkor zsinóron van.
Viszont ha 2-en vagyunk akkor szeretünk külön szinten dolgozni, hogy ne zavarjuk egymást,
Hozzáteszem hogy ha egyedül dolgozok itthonról soha nincs hálózati gondom, tehát a router a feleségem laptopjával nem rezonál olyan szépen...Az irodában is csak Wifi-t használok, gondoltam csak vannak olyan eszközök amik mebizhatóan müködnek egy ekkora hálózattal.
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Multibit #67677 üzenetére
Tudom. Csak most a bekötés elvitte a pénzem. 2 havidíj, plusz a bekötés 15K. 5K-m maradt routerre, meg van itthon még két gyerek.
Azért kérdeztem hogy 3K-ért vennék egy 841n-es routert, az jobb mint a jelenlegi tplink 543G-és őskövület, mert ezzel jelenleg 18Mb/s jön át WIFI-n, ami nem túl szerencsés. -
Ender74
csendes újonc
válasz
Multibit #67606 üzenetére
Nézd! Én nem értek hozzá, azért kértem hozzáértő segítséget. Csak azt tudom mondani, amit nekem is mondtak. Nem azt mondták hogy nem megy vele, hanem hogy problémás, és gond lesz vele.
Nem fogok kockáztatni még ha jobbak is az ASUSok. TP link lesz.
TP-Link 1043N Úgy átom ez csak 64 MB-os.
Eddig TP-LINK Archer C5 v2 ezzel szemeztem.
TP-Link Archer C7 ez is tetszik, de nem vagyok meggyőzve hogy megéri a felárat.
-
Ender74
csendes újonc
-
Losicica
csendes tag
válasz
Multibit #67582 üzenetére
Megnéztem az asus honlapját és én is rájöttem már este, hogy alapverzióban csak B1 van.
9-kor nyit a bolt, hívom is őket, remélem ez a vonalkódos H/W ver a dobozon is megvan, és akkor már rendelek is. Bár mivel már 2017-ben is ahogy látom B2-t gyártottak, csak nem adnak régebbit már
Köszi!
-
válasz
Multibit #67531 üzenetére
Az a baj, hogy a stickekkel gyakran roppant gyatra sebesség érhető el, szerintem a nem illesztett USB-driver miatt.
Én Asus RT-AC87 és N18 routerekkel próbáltam D-Link DWM222 és Huawei 3372 stickeket, és max. 25-30 Mbps jött össze, holott a stick 100 Mbps körül fogadta a jelet.
Gusztustalan egy helyzet, de sajnos ez van.
MaCS
-
-
válasz
Multibit #67239 üzenetére
Sajnos így van...
Amúgy pontosítom magamat: nem általában a rádiófrekvenciás rész a kritikus (hiszen már a CPU is simán rádiófrekvencián dolgozik), hanem a rádiós rész. Bár óriási a fejlődés a szuperszámítógépes modellezésnek köszönhetően, a rádiózás még mindig nagyrészt tapasztalati tudásra épülő fekete mágia.
MaCS
-
-
válasz
Multibit #67187 üzenetére
Mivel telefonról írtam a bejegyzést, ezért nyelvi, helyesírási pontatlanságok lehetnek benne. Sajnos bő tapasztalatom a 1043-assal sincs, heatsink mod nélkül, a rá csatlakozott PS4-nél multiban eldobálta a jelet, és a ping-ek elszálltak. Jelerősségben lehetett volna kicsit borsosabb. N18-ról szintén olvasok pár negatív véleményt, nem tudom megéri-e a felárat?
-
Dr.FantastiK
őstag
válasz
Multibit #66941 üzenetére
Koszonom.
@Soma01 , neked is !
van most egy oskovulet D-Link DIR-655 routerem, {2008-ba vettem,
}} ami kb 25 meteres korzetben, kint is bent is annyira gyenge a jel, hogy meres szerint a WiFi-n 1 MB ala' megy a Download !
van jel, de nagyon gyenge.!!
Ennel szerintem mar 'barmi' erosebb lenne . . .
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
Multibit #66903 üzenetére
Én sem az építőanyagra gondoltam, hanem a "panel" szó alatt a lakótelepet, több ezer lakással.
Gubek-Einste
Akkor ezt mondanád. Dual band wifivel: Asus AC58U
És nem magyar menüvel?
Gondolom ez is web felületet hoz fel, és ha rányomok fordítóra, akkor is be tudnám állítani.
Most ez van, és ez után raknám be. EVW3226
-
zsolee73
tag
válasz
Multibit #66746 üzenetére
Köszönöm, megvettem, és nem informatikusként beüzemeltem, ráadásul még működik is
Volna még két kérdésem:
ha két ugyanilyen EAP 225 eszközt helyezek el a házban, akkor azonos SSID-t adható nekik, vagy mindegyiknek különböző kell pl. 'TP emelet" és "TP földszint"?
És ilyenkor hogy történik a váltás? A laptop csak akkor kapcsolódik majd rá a másik AP-re, ha az elsőnek a jelét végleg elveszti?A BSA (Band Steering Automatically) funkciót külön be kell kapcsolni, vagy ez automatikus?
Elnézést a béna kérdésért...
-
-
-
válasz
Multibit #66527 üzenetére
Meg aztán egy-egy példány hibás is lehet, akár éppen csak egy kicsit is. Sajnos előfordul, és méginkább sajnálatos, hogy a hírek szerint az utóbbi időkben gyakrabban.
Nekem elég sok N18 áll a "felügyeletem" alatt, de tényleges hibára vagy működési anomáliára egyetlen alkalommal sem emlékszem, ezért merem ezt a típust nyugodt szívvel ajánlani.
MaCS
-
TongPo72
csendes tag
válasz
Multibit #66444 üzenetére
Köszi az infot. A közeljövőben egy laptop vagy asztali gép lesz majd kábelen. Olyan 10-15 másik wifi hálózatot látok laptopon/telefonon a lakásból, de a többségük igen gyenge. Nem tudom ez mennyire számít "szennyezettnek". A dual band routereknél mi a 'best buy'?
Üdv, T
-
shapphire
aktív tag
válasz
Multibit #66263 üzenetére
Részben talán off, de...
Beüzemeltem az általam említett típust a HGW mögé. (TP Link WR940N)
Egyik napról a másikra visszaesett a DSL net sebessége.
A modembe belépve a vonali adatoknál ugrásszerűen megnőtt a FEC hibák száma a letöltés irányába. (nem is kicsit, több százszoros)Ez több, mint gyanús. Valaki találkozott már ilyennel?
Ez a router miatt van? Beállítás?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest