- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
djg
aktív tag
Nem, abszolút nincs szükség gigabitre, a netem 8MBit le/384kbit fel. Ha ez javulni is fog idővel annyira biztos nem, tehát ez "feleseges extra" rá. Engem csak az foglalkoztat, hogy az áráért a legjobb wifi sebességet küldje (nem torrentre, csak böngészésre).
Tehát szívesebben kiadok ekkora összeget nem gigabites, de jobb wifi képességűre.Csak mivel látszólag ennek nagy antennái vannak, ráadásul 3 db, gondoltam jól működne.
Ennek ellenére ha van jobb ötleted nagyjából hasonló árban, kérlek írd meg.
Köszönöm válaszod!
-
djg
aktív tag
Nem szeretném terheli torrenttel. A kábeles részét is használnám, a PC ott lenne mellette. Az igény csupán az lenne, hogy lent is legyen net, tudja betölteni normális sebességgel az oldalakat és ne szakadjon meg. A nappali közvetlen a szobám alatt van, a plafon az akadály, kb. 20-30 cm vastag beton. Az is gond persze, hogy nem a router van alul. Ha jól tudom lefele nehezebben sugároz.
Ezt az igényt ki tudná elégíteni? (Önmagában elég durván néz ki, 3 antennával).
Ha nem, mi tudná kielégíteni ezt?Köszi a választ!
-
frodo
csendes tag
Köszi a gyors választ!
Igazából nem ismerem ezeket a gyártókat, már mint a nevüket igen, de még nem találkoztam közvetlenül a termékeikkel. Mennyire megbízhatóak? Nem tapasztaltatok fagyásokat, vagy nem melegszenek túl, nem kell őket hetente újraindítani? Lehet a mai routereknél már nem jelentkeznek ilyen hibák, de az előző routeremet már vagy 2 éve vettem, akkor még nagyon nézelődni kellett :-) -
törölt tag
Köszi!
Összegezném akkor, csak hogy jól értem e az információkat:
Ugye az volt a dilemmám, hogy gigabites routert vagy nem gigabitest vegyek. Meg az, hogy érdemes-e vennem gigabites routert annak elenére hogy nem gigabites a notim. Amiért ez felmerült az az, hogy a majdani 80\25 (PPPoE-s) netet (amit csak wifin használnék) melyik bírná jobban, melyiknél jönne ténylegesen vagy legalábbis legközelebb a 80\25-höz941nd és 1043nd esetében nincs különbség, megközelítőleg azok a sebességek lesznek amit a (#6510)-ben írtál. Itt nem számít gigabites-e a router vagy sem mert wifiről beszélünk.
Különbség a két router között (gigabit vs. nem gigabit) vezetékes kapcsolatnál jelentkezik. Éspedig a 1043nd jobban bírná a 80\25-öt mint a 941nd, ahogy a (#6502)-ben Beri írta. Ezek alapján jó nekem a fele annyiba kerülő 941nd.
Ez így rendben van?Viszont megint van valami amit nem értek:
Itt [link] egy upc-s 60 megás net-ről van szó és csak 30-35 mega ment át neki wifin a 941nd-vel. 1043nd-vel viszont átment a 60 mega wifin is. Akkor ha nem számít a gigabit wifinél, miért ment jobban a net a 1043nd-vel? A gigabiten kívül miben tud még többet a 1043nd a 941nd-nél? -
syler
aktív tag
Ahha az egyik oldalon ezt gigabitesnek irtak
De mar latom, hogy nem az. Ugy latom 20 k alatt nem uszom meg. Mi a feneert nem tudnak gigabites routert csinalni wifi nelkul? Nekem abszolut nincs ra szuksegem. Ennek ellenere ki kell fizetnem, mert nincsen sima gigabites wifi nelkul
-
poweradi
csendes tag
Megoldódott hála az égnek, rosszul voltak sorbakötve a szálak...
Még annyi segítséget kérnék, hogy a port forwardingot hogy tudom beállítani ezen a modellen (TP-WR941ND) a lenti routeren (Edimax) van port forwarding funkció be is van állítva egy port amin keresztül aktív tudok lenni utorrenten. ezen a routeren port forwardingon belül van Virtual server, port triggering, DMZ, UPNP funkciók de nemtudom melyiket kell állítani, ahhoz, hogy működjön:S -
qfm
őstag
Nincs n-es wifim, viszont attól még a jövőben nem baj ha támogatja. Csak nem is feltétel. A d-linké nyílt forráskódú, azért is gondoltam hogy esetleg több lehetőség rejlik benne, bár lehet tévedtem.
Megnézem amit linkeltél, esetleg ha van még valakinek tippe, szívesen fogadom, és utána nézek.
Üdv
-
törölt tag
Értem, akkor én is v3-ra törekszem.
Ilyen van a notimban: Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Ezt találtam róla: [link]Ez egy 2008 májusi cikkből idézet:
"Első körben le kell szögeznünk, hogy jelenleg a szabvány a Draft-N 2.0-s változatánál tart, tehát még nem végleges, de használható. Sőt, a Wi-Fi Alliance szerint a 2.0-s előzetes szabvánnyal kompatibilis termékek nagy valószínűséggel az idén végleges formáját öltő 802.11n-nel is teljesen kompatibilisek lesznek. Persze kivételes esetben előfordulhat nagyobb változás..."Ez alapján elvileg működnie kell gond nélkül, de hát sose lehet tudni...
Beri: köszönöm, remélem nem lesz gond!
-
törölt tag
Rendben! Köszönöm mindenkinek, akkor a tl-wr941nd lesz a dologból.
Olvastam a v3-as a pereferált a tl-wr941nd-ből. Miben jobb ez mint a v2?Még azt is kérdezném, hogy néztem a notim specifikációját és ilyet ír:
Network Support : 802.11a/g/Draft-N
Wireless Technology : Wireless LAN (802.11a/g/Draft-N)Mi az hogy Draft-N? Az N oké, de mi az a Draft? Nem okoz ez kompatibilitási gondot egy N-es routernél?
-
törölt tag
Igen tervben van a jövőben 30-as net.
Akkor n-es router kell, a notimban n-es a vevő, tehát ez ok. A másik noti az csak b\g-t tud (de ez nem gáz ha majd nem megy rajta a net 30 Mbit\s-el).
És a 3. gép a cikis, az egy asztali és annál van az usb-s vevő(ez van a másik lakásban).Összegezve akkor mindenképp a 941ND -t javasolod? Aztán vagy jobb lesz a hatótáv (jobb jel a másik lakásban) vagy nem, de a majdani 30\20 hoz az kell, mert a dlink nem tudná a 30\20-at. Jól értem?
-
djbahool
senior tag
Köszönöm a segítségeket!
Megvettem a routert.
Tud ARP táblát menteni.
Kérdésem, hogy akkor kell forwardolni vagy sem?
Ha kell akkor melyik portot és hova?
ARP tábla beállításnál mit és hogy kell beálítani?
Az ARP tábla macadresséhez a router vagy a sajátgépem mac címe kell? -
petakpa1
őstag
Szerintem valamit félreértettél. Pont azt írtam, hogy nem leszek sznob, és megveszem a TP-Linket a Linksys helyett. Az SMC-ről meg csak megemlékeztem, mint a régi szép idők hálókártyájáról, nem állítva azt, hogy most az a jó. (By the way használtam SMC vezetékes routert is 1-2 éve, és semmi gondom nem volt vele, igaz nem volt extreme usage-nak kitéve, persze ebből megint csak nem következik az, hogy most is az a jó.)
-
Beri
addikt
Teoretikusan bármelyik (ugye 54Mbitps
).
De attól én még mindig fenntartásokkal kezelem a kis 120N-t, de ez csak az én véleményem. Inkább az áráért egy 841ND vagy egy 941ND és akkor még marad fagyiraViktoár: A 642G-t próbáltam, nem rossz cucc annyi pénzért. Az 542G pedig csak annyiban kevesebb, hogy nem 108Mbites a wifije.
-
Beri
addikt
A linksys wrt120n nem igazi n-es router, azt szerintem felejtsük el.
Szerk.: nem kevés 4 megához, de attól még nem lesz n-esViktoár: Ha a vonallal van gáz, várd meg, míg megoldják és vegyél egy olcsó routert, ahogy az előbb írtam. Az egyben router-adsl modem cuccokkal nincs sok tapasztalatom, meg drágábbak is a sima routereknél, tehát ha a modemed rendben van, használd csak nyugodtan tovább, vagy válaszd a TP-LINK TD-W8920G-t, annak még nem meredek az ára (viszont nem láttam még működés közben), az a linksys már fölösleges pénzkidobás 21k-ért szerintem.
-
SoLo83
csendes tag
Hát köszönöm!
Ezért szeretem ezt a fórumot, mert színvonalas, nem mellé beszélős választ kaphat az ember!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, most meggondolom az eddigiek alapján.
Ha még abban segítenétek, hogy milyen fw t tennétek fel a két routerre? Mert én csak gyárit tudtam az ASUS ra bár nem is nagyon foglalkoztatott mert ehhez a részéhez nem konyítok sokat.. -
SoLo83
csendes tag
A linksysel szimpatizálok... de sajnos más nem nagyon jöhet szóba mert cserélik a routert így az eboltról kell választanom routert.
Ami fontos még nekem h a p2p jó legyen....
És a Wifi. 3 gép csatlakozik majd rá ami aktívan dolgozik.
Az egyik webserver a másik kettő meg netezget.... -
Mymelody
aktív tag
-
Mymelody
aktív tag
Köszi sokat segítettél, nem azt mondom, hogy most már mindent értek, de beljebb vagyok
Utolsó "amúgy meg ~háromszor" kijelentésedet viszont nem értem mire vonatkozik
30mbit/s bejövő netem a max 300mbit-es router-en miért nem jön át 3-szor? Hiszen az is csak 90mbit
Köszönöm a türelmet -
-
Chandler
senior tag
Köszi
És ezek jó minőségűek, nem fog elromlani fél év után, meg nem fog szakadozni a net naponta? Csak mert eddig mindig olcsó szar routert vettem (D-link di-604, meg valami olcsó asus) és azok elromlottak meg szakadt velük a net, a d-link még egész jó volt de ez az asus...
Szóval ezzel gyors lesz a net, meg stabil is, meg minden ugye? -
Alex91
félisten
-
benecz
tag
Fú,hát elsőre egy kicsit bonyolult.
A pcmet szeretném meghagyni,úgy ahogy van,tehát a mondemből usbvel.A másik szálat,az etelnet kábelosrészre kellene valami,hogy vezeték nélkül menjen a notimon a net.Nekem ez most wlan,vagy wifi lenne?GOndolom wlan.
A szabvány,hogy g vagy n azt miből tudom megmondani? van egy olyan matrica a gépemen,hogy wifi 802.11 n ...
Ahogy nézegettem 10 ből azért ki lehetne hozni nem?
Amúgy ez úgy működne,hogy megveszem,bedugom a hálózatbe,beldugom az etelnetkábelt e reuterba és a notim már fogja is?Vagy telepíteni kellene a notin?Meghalytó nélkül picit necces lenne nekem.....
Kérném a felvilágosítást egy hozzáértőtől! -
törölt tag
én annyit vártam tőle, h legyen stabil meg qos + printer + scanner. igazából nincs szükségem háttértárra meg letöltésre, bár eljátszogattam a gondolattal, de ehhez valami értelmes firmware kell, mert ehhez szerintem a gyári megbízhatatlan.
eddig meggyilkolhatatlan, qos ftp mellett egész jó, p2p alatt meg egy majdnem nagy büdös nulla. mondjuk én sokat nem torrentezek. printer megy, scannernek még utána kell néznem, mert 99%-ig biztos voltam benne, h a passzív, usb ellátású scanner kudarcra van ítélve és igazam lett, de már amúgyis csereérett.
ebben van valakinek ötlete, milyen aktív tápos scannert lenne érdemes beszerezni, amivel sanszosabb, h megy a router alatt? -
Beri
addikt
A 120N szvsz felejtős. Sokan panaszkodtak már mindenféle szoftveres hibára, plusz az a 90Mbit csak a mesében annyi. PPPoE eleve levág belőle eleget, a többi dologról meg már írtam párszor. Ha olcsó router kell, TP-Link a nyerő, ha 20k felett is rászán a vevő, akkor meg marad a D-Link DIR-655, a linksys wrt320N (ami jó cucc, csak a wan sebessége miatt fenntartásokkal kezelem 120as fiberhez), meg most már asus n16.
Az N16 pedig biztosan jobban fog majd szólni egy dd-wrt-vel, csak még egy kis idő, mire elkészül rá (tudtommal még nincs, csak ilyen prealpha-izé). Én még mindig hiszek benne, mint a wl-500gp utódjában, de kezd meggyengülni a hitem a fórumokat olvasva... Lehet, hogy esténként mantrázgatnom kéne otthon a sötétben a gyári specifikációkat?
-
ecaddict
senior tag
Az a baj ezzel a smallnetbuilderes mérésekkel, hogy sosem lehet tudni mit mérnek és hogyan. Pl. a NAS throughput-nál nem adták meg milyen fájlrendszert ill. milyen adathordozót használtak.
Ime egy mérés az Asus fórumból.
Valahogy egyik fájlrendszerrel sem jön ki az a 2 MB/s amiről írnak. OK a fórumban Windows 7-et használnak, de ez sem magyarázza ezt a méretes különbséget (6.5/3.8 MByte/s Ext3, 3.5/3.97 NTFS olvasás/írás).Linux-ról meg NFS-t használva valamivel még jobb értékek jönnek ki (az NFS gyorsabb mint a Samba, olvasásra Ext3/NFS-el megközelítheti a 10 MByte/s-et).
OK ez nem egy igazi NAS sebessége, de streaming-re ill. távoli megosztásra teljesen jó.
-
ecaddict
senior tag
Per pillanat vsz. nem igazán lehet tudni az RT-N16 sebességét, merthogy nem igazán vannak még jó tesztek.
A DIR-655-nak viszont nem értem mire lehetne használni az USB csatiját. XBitlabs szerint WLAN profilok töltögetésére. Hát nem igazán tűnik nekem funkcionálisnak.
Aztán custom firmware sincs/lesz rá.Szóval, ha valaki ténylegesen is szeretné használni a router USB interfészét akkor az Asus a jobb választás. Egyébként más router is jó lehet.
-
Spirit
őstag
Wan-to-lan néztem már tesztet, hát egy ideig nem fogjuk kinőni az tuti. Gondolom Cat6-os kábel ajánlott azért hozzá. Elegem van már abból,hogyha az én gépemről néz valaki HD filmet, én meg torrentezek esetleg, akkor néha-néha akad a film..Pedig 100mbit-nek is elégnek kellene lennie. Ráadásul itt a noti is, aminek wifi kellene.
Már csak legyen tartós is, ezzel a routerrel is kihúztam majd 5 évet.
Mégegyszer köszönök mindent! -
palbence
tag
nem, csak médialejátszóra és laptopra streamelnék 1080p-t, meg az adatátvitel is fontos, ezért gondoltam, hogy nem árt a gigabites csatlakozó. szóval akkor a quadband felesleges? azért kéne nekem ilyen router, mert tényleg nagyon vastagak a vasbeton falak. akkor azt hiszem maradok a dir-655nél. köszi
-
törölt tag
attól, h te nem találkozál vele, nekem keresgélem kellett, és van rájuk fújás bőven, a wrt oldalon is, a wag meg nagyjából gyári hulladék. spec nekem tökmindegy, de a linksys-t többet még szaros bottal sem piszkálom.
igazából, ami itt van, az már tényleg inkább small office, nem home. és azért hiába írják rá, soho, de ezek home cuccok, az üzemi terhelést nem szeretik, max. csak elviselik. -
törölt tag
azért érdemes körbenyalni ezt az új linksys by cisco sorozatot, mert nem sikerültek a legfényesebben. én spec beszoptam egy wag160n-el. szépen kiderült róla, h brutális betegségekkel küszködik, kb. a 2. héten előjött minden, amire a fórumokon panaszkodnak. a qos egy gagyi, a dhcp server bugos, olyan alap dolgok hiányoznak, amit elvárnék ennyi pénzért, wifi oldalról meg egy rémálom az egész, win hack sem segített. fenének sincs kedve 2-3 naponta kihúzgálni. az új dizájn miatt melegednek is rendesen. maxra pörgetve a wifit, szépne fagyogatott, de néha szimpla használat mellett is újraindult.
tudom, tudom, akinek itt van linksys, az dicséri. de azért érdemes beírni a gugliba h linksys crap, és csodálkozni a rengeteg találaton, mióta a by cisco rákerült. volt egy jó sorozatuk, oszt most ebből élnek.
pl. http://www.amazon.com/review/R344PEPAM4Q7B9
részemről leírtam őket. kicsit a zsebembe nyúltam, hétfőn megjön a draytek vigor 2110n meg egy dlink 321 modem, pedig jobb szerettem eddig az egybe cuccokat. tisztább, szárazabb érzés. oszt ha ezzel is csak a baj lesz, akkor beveszek egy vödör xanaxot. vagy megüt a guta.
-
-
FefeeX
veterán
ohh, akkor félrenéztem... Akkor ezek szerint a 320n-ben már teljes értékű az n kapcsolat... A 120n esetében is ott az n, így érdekes, hogy csak 2 antennás, és nem tudom a sebességre ez hogyan hat, de nálam már gigabit lan nélkül sajna nem jön szóba router...
Melyik routerek tudják egyébként az n-es gigabitesek közül a kiterjesztett g-t, valamint hogy tudom meg, hogy a notim (MSI M655X) tudja-e ezt a kapcsolatot?
-
Gaben01
őstag
Jól összezavarodtam,gyorsan vissza is mondtam a rendelést.Azt hiszem olvasgatok még,nem kapkodok.
Itt 5 év van feltüntetve,nekem logikusnak tűnik,hogy ennyi garanciát ad rá az ipon.
A helyzet az,hogy a nejem huga pont alattunk lakik,a gépe majdnem a router alatt van és tőlünk kapja a netet.Salakbeton épületben lakunk,nem tudom mekkora a padló vastagság.Az n-es szabvány másodlagos,a jelerősség sokkal fontosabb.Ebből a szempontból a TP-Link szimpatikusabb.De mondom,nem kapkodok,inkább olvasgatok még teszteket. -
Gaben01
őstag
De nagyon jól tetted,hogy linkelted
.A linksys termékekről eddig is jó véleményem volt és itt is igazából csak a beépített antenna volt a visszatartó részlet.A kinézet annyira nem érdekes,mert az asztal a sarokban van és a hátuljára van föltéve a router a modemmel együtt,egyik sincs az asztalon.
-
Gaben01
őstag
az átviteli sebesség gigabites módra van állítva? Ezt hol tudom állítani?
XP van és az optimalizáló fönn van.Most aztán teljesen tanácstalan vagyok,annyi véleményt kaptam.
Elvileg az alapi hálókártya elég,ha gigabites módra van állítva az átviteli sebesség.Ajánlanál nekem innen max 15K-ig egy jobb 10/100-as routert? -
Gaben01
őstag
A notikban g szabványos wifi modul van (ettől még lehetne n szabványú rouetrt használni vagy csak g-t?),a gépemben az alaplapi hálókártyát használom (Realtek 8111B chip (10/100/1000 Mbit) p35-ds4
Iagzából ha egy új routerrel tudná a router nélkül mért értékeket,én már azzal is elégedett lennék.Ettől függetlenül szívesen fogadok minden javaslatot,akár gigabites hálókártyára vonatkozóan is vagy csak routerre.
A notiknál igazából mindegy a sávszél,csak böngészés van,az asztalin van letöltés és kábellel csatlakozik a routerhez. -
mellesleg; normálisan kihasználni csak akkor tudnád a 120/10 netet, ha gigabites router (például; linksys wrt320n / 21-22 e ft környékén már beszerezhető), és gigabites hálókártya kapcsolódna! wifi esetében még az n szabványos wifi modult sem kimondottan elég...
-
petrusz82
aktív tag
-
petrusz82
aktív tag
Az én gépemen megy a letöltés is nagy erővel,de a notin ilyen nem lesz.Jól értem akkor,hogy ha van letöltés,akkor az én gépemen is lehetnek gondok,ami UTP-vel van összekötve a routerrel?Sokat nem szánok rá,mert egyenlőre a noti csak kölcsönbe van egy évre kb.Mindenképpen újat szeretnék.
-
petrusz82
aktív tag
A notiban nincs modul,akik eddig használták egy usb-s kütyüvel vették a jelet.Jelenleg 8 Mbit-es netem van,de a laptopon nem lényeg a nagy sebesség,mert semmi komolyabb letöltés nem lesz vele.Csak E-mail,meg böngészés.
A távolság pedig nem nagy,max 10 méter.Két fal van a két szoba közt,közte a fürdőszoba. -
De az atheros-om semmilyen kiterjesztést nem tud tudtommal
Akkor meg akármit csinálok sima g sebességnél nem fog többet szülni.
Emiatt vagy veszek egy sima g routert(WR642G)6,5k-ért vagy n-es szabványt is ismerőt(WR841ND) 8k-ért.
Nem tudom mennyire számít,de 20 vagy 26 mbit nekem mindegy,mert az internetem 1 mbit.Másolni meg ha sokat akarok,akkor bedugom a kábelt és jön 18 mb/s-el kb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest