- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Beri
addikt
válasz
FefeeX #27586 üzenetére
Azért fogyaszt többet, mert szimultán dualband. Ilyen egyszerű. A wifis sebességteszteket meg ha 2.4 onlyban nyomták volna, mint a másikkal (természetesen nem írják le a "how we test" lapon, de ha számít a hatótáv, úgyis az a nyerő), van rá egy fogadásom, hogy koppra ugyanazt kapták volna.
-
FefeeX
veterán
válasz
FefeeX #27577 üzenetére
Ugyan nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy szükségem van új routerre, de a marketing annyira megfogott, hogy ez azt hiszem eldőlt... Aztán pedig keresgettem is neten, és a 3600 vs 4300 téma is eldőlt... A jóval magasabb fogyasztás mellett ugyanolyan körülmények közt sokkal rosszabbul teljesített több tesztben is a 4300, (és 4-5 ezerrel drágább is)
-
Beri
addikt
Nem hiszem, hogy a 1043 többet tud WAN-on, csak azt, hogy a 320N is kevés.
Az, hogy mért nem tesztelték, az már más tészta..."Jahj, olvasni és értelmezni. Mire ki mit válaszol... Írtam, hogy a Linksys 22k, a TP meg 27k. Erre írta, hogy a TP-n van USB, a Linksys-en meg nincs."
Én meg arra céloztam, hogy nem az USB miatt kerül annyiba az a TP-Link. -
-
ahogy nézem a notidat, anno gyárilag MS6833B vagy MS6855B (ralink chipset) wifi modulokkal szerelték. hát, ezekhez nem kell a gigabites router (csak a 120/10 net miatt), de még az n szabványos router sem...
ilyen modulok; mini pci type-III interface, 124 pin card
lehet ilyen csatolással belső n wifi modult beszerezni, 8 - 10 e ft környékén többet is láttam már! mondjuk ezek 2 antennásak - ellentétben az újabb szériás 3 antennásakkal -, de vélhetően gyorsabb lenne, mint a jelenlegi modul! és nem kell kihúzogatni, mint az usb csatolásút. bár az usb csatolású meg több munkaállomáshoz is felhasználható...
ha meg esetleg új noti, akkor n wifi legyen benne!
mindegy, a wrt320n mind a két választástól függetlenül szuper lesz!
vagy inkább egy tp-link tl-wr1043nd -
a wrt320n természetesen már 3 antennával rendelkezik. fogadás és küldés - ezáltal lefedettség/távolság és arányosan a sebesség - szempontjából van jelentősége, hogy 2 vagy 3 antnnával van szerelve egy router. nekem nem kellett gigabit képes router, de kellett egy n router, ami átviszi az n wifi modullal rendelkező notimra wifi útján a 30/3 netet, és a 3x3 mimo miatt esett a választásom a tp-link tl-wr941nd típusra.
ez a kiterjesztett g elég tág fogalom, mivel több "szabvány" is képviselteti magát, és nagyon változó - bizonyos esetekben kötött -, hogy mi mivel kompatibilis!
kiterjesztett g szempontjából elég sok n képes router górcső alá került részemről, mivel néha azonos időben megy két noti wifi kapcsolatos nettel, és az egyik noti n wifi modulos, amíg a másik csak g de ez tudja a super-g átvitelt. sokat tesztet olvasgattam, több router típust is kipróbáltam, de nem sikerült összehozni, hogy n és super-g is legyen egy 3 antennával rendelkező router. azt tapasztaltam, hogy ezen router típusok esetében már nem nagyon fektetnek hangsúlyt a kettő párosítására, illetve nehéz összehozni különböző párosítgatással...
pontosan milyen wifi modul van a notidban?
volt egy asus wl-520gc típusú routerem, ami g szabványos létére 125m, és bekapcsolt kiterjesztés mellett az atheros ar5007eg wifi modullal 28 mbit/s sebességet is képes volt átvinni, amíg ez a router az intel 4965agn modullal csak 25 mbit/s maximumot vitt át g módban. most a tl-wr941nd router esetében más a helyzet, a 4965agn viszi a maximum netet (30-31 mbit/s), amíg az ar5007eg nem kezeli/ismeri fel az új router kiterjesztését, és csak a g szabvány jellemző sebességén történik a kommunikáció, ami ~ 20 mbit/s(még szerencse, hogy a g-s notit többnyire a párom használja, enyém az n-es!
)
-
nem a gigabites wrt320n, hanem a "sima" wrt120n kontra tl-wr941nd (antennák száma; 2 vs 3) összehasonlításáról volt szó, amikor is az utóbbi gyorsabb n átvitelre képes, amennyiben az ellenoldal is megfelelően n képes!
az n szabvány kontra g szabvány pedig azért került szóba, mert adott esetben az n átviteli sebesség szempontjából nincs jelentősége, hogy a két említett router közül a kérdező melyiket veszi meg, hiszen a notija g szabványos wifi modullal rendelkezik!
jó, most a g átvitel esetében is feszegethető lenne, hogy melyik router és ellenoldali wifi modul milyen chipset által vezérelt, mert például az atheros chipset kiterjesztett módját használni képes ellenoldali eszköz g átvitel esetén is jelentős különbséget mutat a különböző kiterjesztett módokat használni nem képes eszközökhöz képest, és erre a másik oldalon is van példa, de ennek meg n szabvány szempontjából nincs jelentősége... -
Beri
addikt
Nagyon jól hangzik az a 145Mbit, de szerintem a gyakorlatban még a 120at sem hozza a router. Csak abból indulok ki, hogy ők a wrt54g-vel, meg gl-el is ilyen 50 megabit körüli értékeket értek el, viszont azok ilyen 40-42 megabitet tudnak max. egy szálon, mondjuk ftp-ről. Ha netán torrentezne vele a kedves tulajdonos, akkor ez a ~40megabit 35 köré esik vissza, ami nem csak le, csak föl, hanem ÖSSZsebesség. Ott a processzor vége. Ha az upload épp mondjuk 8 megabittel szalad, a down annyival kevesebb.
Vagyis én azért 120-as fibert osztani nem 320N-t vennék, inkább a D-Link DIR-655.
-
atesss
addikt
Mivan, a UPC a 60-as fiberpowerhez 3 külső, publikus IP címet ad ?
Milyen csomagoknál van ez még így ?
Illetve ezt a 3 IP-t kihasználni csak switch-en keresztül lehet, vagy az átlagos routerek is mennének ilyen üzemmódban ?Azt jól gondolom, ha egy Gigabites switch-et kötsz be, az akkor egy akár 990Mbit-es kapcsolatot is meg tud osztani (minden darab), mert gyakorlatilag nem csinál a processzorát terhelő munkát (pl. routolást) ?
-
J.R.Ewing
tag
TPlink a legolcsóbb, ami nem egy nagy minőség
hát ezt vissza kell utasítsam...
nem méregdrága, és nem nagy felfuttatott márka, de minőségileg semmi kifogásolható nincs benne. a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik, és nyugodtan olvasgathatsz pár review-t róla külföldi oldalakon is...PMT: ilyen árban csak a TP-LINK jöhet szóba.
-
Tutivesztes
tag
-
ecaddict
senior tag
Már lejárt a mod időm, de az N15 sem 38, legalábbis árgép szerint.
-
ecaddict
senior tag
Az N15-ösről már korábban megírtam a véleményem.
Mivel az általad említett routerek egyike sincs birtokomban, inkább nem hasonlítgatnám őket. Sorry, remélem valakinek akinek van megírja a véleményét.
Ha több IP-d van akkor a switch reális alternatíva. Ha nincs égetően szükséged az n-es WiFi-re (pl. régi laptopok sem tudják) akkor nem is biztos, hogy a router csere megérné.Még mindig reménykedek, hogy az N16-os olcsóbb lesz mint az N15 (naiv vagyok?), de majd meglátjuk.
Mindenesetre ilyen árban (mint az N15) nem hiszem, hogy bármely router siker termék lenne...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- REpont és hulladékgazdálkodás
- Vigneau interaktív lokálblogja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Filmvilág
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- VoLTE/VoWiFi
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest