-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Azt hallottam, hogy egy Bluetooth-os (2.4 Ghz miatt) egeret bezavarhat egy router wifi-je, vagy fordítva. Létezik ilyen? Igaz ez? -
törölt tag
Sziasztok!
Megvettem a TP-LINK TL-WR941ND -t. Pikk pakk sikerült is munkára bírni.
Volt egy gondom az előző routerrel (szomszéd panel lakásban gyenge volt a jel).
A TP-vel majdhogynem 1.5-szer jobb lett. Simán csatlakozott hozzá az usb-s d-link vevővel az asztali gép.
Eddig még tetszik!Remélem ez a jövőben sem fog változni a majdani nagyobb terhelésnél (gyorsabb net).
-
törölt tag
Köszi!
Összegezném akkor, csak hogy jól értem e az információkat:
Ugye az volt a dilemmám, hogy gigabites routert vagy nem gigabitest vegyek. Meg az, hogy érdemes-e vennem gigabites routert annak elenére hogy nem gigabites a notim. Amiért ez felmerült az az, hogy a majdani 80\25 (PPPoE-s) netet (amit csak wifin használnék) melyik bírná jobban, melyiknél jönne ténylegesen vagy legalábbis legközelebb a 80\25-höz941nd és 1043nd esetében nincs különbség, megközelítőleg azok a sebességek lesznek amit a (#6510)-ben írtál. Itt nem számít gigabites-e a router vagy sem mert wifiről beszélünk.
Különbség a két router között (gigabit vs. nem gigabit) vezetékes kapcsolatnál jelentkezik. Éspedig a 1043nd jobban bírná a 80\25-öt mint a 941nd, ahogy a (#6502)-ben Beri írta. Ezek alapján jó nekem a fele annyiba kerülő 941nd.
Ez így rendben van?Viszont megint van valami amit nem értek:
Itt [link] egy upc-s 60 megás net-ről van szó és csak 30-35 mega ment át neki wifin a 941nd-vel. 1043nd-vel viszont átment a 60 mega wifin is. Akkor ha nem számít a gigabit wifinél, miért ment jobban a net a 1043nd-vel? A gigabiten kívül miben tud még többet a 1043nd a 941nd-nél? -
törölt tag
Köszi! Pont a design ami kissé eltántorított az eredeti elképzelésemtől (TP-Link) a Liknsys felé. De ha jobb a TP, akkor az marad. Egyébként miben tud többet a TP?
Valami még nem tiszta számomra:
Router vásárlás előtt vagyok (Gigabit vs. nem Gigabit), és olyat szeretnék venni, ami bírná a közeljövőben várható digis"gyorsnetet"(80\25). Olvasgattam a témában itt és a többi témába vágó topicban. Odáig eljutottam, hogy ilyen nethez Gigabites routert ajánlotok (LINKSYS WRT320N).Még azt kérdezném, ha a noti nem Gigabites akkor egy Gigabites router képességeit sem tudom kihasználni? Ergo értelmetlen lenne ilyen routert venni és elégedjek meg egy lassabb digis nettel (30\20), amit elvisz egy szintén ajánlott router (TL-WR941ND)?
Azért lenne ez fontos kérdés, mert árban nem egy kategória a kettő, és nem szeretnék 20 k körüli router megvenni amiről később kiderül, hogy ki sem tudom használni. -
törölt tag
Értem, akkor én is v3-ra törekszem.
Ilyen van a notimban: Intel(R) WiFi Link 5100 AGN
Ezt találtam róla: [link]Ez egy 2008 májusi cikkből idézet:
"Első körben le kell szögeznünk, hogy jelenleg a szabvány a Draft-N 2.0-s változatánál tart, tehát még nem végleges, de használható. Sőt, a Wi-Fi Alliance szerint a 2.0-s előzetes szabvánnyal kompatibilis termékek nagy valószínűséggel az idén végleges formáját öltő 802.11n-nel is teljesen kompatibilisek lesznek. Persze kivételes esetben előfordulhat nagyobb változás..."Ez alapján elvileg működnie kell gond nélkül, de hát sose lehet tudni...
Beri: köszönöm, remélem nem lesz gond!
-
törölt tag
Megint lenne egy kérdésem!
Egy D-link usb-s vevő és egy TP-Link TL-WR941ND vajon gond nélkül együttműködik? -
törölt tag
Rendben! Köszönöm mindenkinek, akkor a tl-wr941nd lesz a dologból.
Olvastam a v3-as a pereferált a tl-wr941nd-ből. Miben jobb ez mint a v2?Még azt is kérdezném, hogy néztem a notim specifikációját és ilyet ír:
Network Support : 802.11a/g/Draft-N
Wireless Technology : Wireless LAN (802.11a/g/Draft-N)Mi az hogy Draft-N? Az N oké, de mi az a Draft? Nem okoz ez kompatibilitási gondot egy N-es routernél?
-
törölt tag
Igen tervben van a jövőben 30-as net.
Akkor n-es router kell, a notimban n-es a vevő, tehát ez ok. A másik noti az csak b\g-t tud (de ez nem gáz ha majd nem megy rajta a net 30 Mbit\s-el).
És a 3. gép a cikis, az egy asztali és annál van az usb-s vevő(ez van a másik lakásban).Összegezve akkor mindenképp a 941ND -t javasolod? Aztán vagy jobb lesz a hatótáv (jobb jel a másik lakásban) vagy nem, de a majdani 30\20 hoz az kell, mert a dlink nem tudná a 30\20-at. Jól értem?
-
törölt tag
Egy emeleten van a két lakás kb.: 20-25 m-re van a router és a másik gép usb-s vevője.Közte fal, ajtó, bútorok.
Szerinted javulna a vételi helyzet egy 941ND-vel? Megér 2k különbséget egy [link] ilyenhez képest?
Elsősorban vételi nehézségek leküzdése lenne a szempont. Hosszú távú szempont meg egy esetleges sávszél növekedés (majd később másik net előfizetés). Ez esetben a linkelt d link bírna e mondjuk egy 30\20-as netet (a jelenlegi 10\06-ot bírná szerintem simán)? Vagy ebben is a 941ND a jobb? -
törölt tag
Fogható a jel, megy is róla a net, de az 54 Mbps lan sebességből olyan 12-18 Mbps a jelerősség. Ha net sebességet mérek, akkor ez lecsökken 5,5 Mbps-re. A net ennyivel jön max a 10 Mbps-ből. De ami a nagyobb gond, az az, hogy sokszor eltűnik a jel (ha valaki mászkál a lakásban, vagy a lécsőházban) Antenna csere nem játszik sajna, a jelenlegi routerem nem cserélhető antennás. Az tuti kell egy új router, nade milyen?
Mi a best buy (ár\érték,stb) mostanában?
-
törölt tag
Sziasztok!
Adott egy panel épület. Egyik lakásból a másikba megy a net wifin egy alap routerrel. Az a gond, hogy eléggé elveszik a jel a másik lakásnál. Ezen lehetne-e segíteni egy nagyobb hatótávú routerrel? Vagy mindegy ebben az esetben, mert amúgy is elveszik a jel a sok vasbeton fal között?
Még azt kérdezném, hogy egy router esetébe az antennák száma mit jelent? Mivel tud többet egy 3 antennás egy 1 antennástól? Esetleg a több antenna a hatótávval, átviteli sebességgel arányos?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Eladó Apple Ipad Air 5 10 9 / M1 /WIFI + CELLULAR / 256GB Újszerű állapotban!
- GAMER PC RTX 3060 Ti 32GB RAM FULL HD / 1440p
- MSI Claw A1M 036 Konzol
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +Új RTX 3080 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP Prodesk 600 G3 mini PC i5 7500T / WIFI / 8GB DDR4 / 256GB SSD / Type-C / 3x DP
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged