-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tpeter77
addikt
válasz
Soma01 #95213 üzenetére
Önmagában a PoE-s táp 15ezerrel drágább, arra nem is gondoltam, hogy az AP-hez gyárilag adnak tápot... úgy gondoltam, azt utólag kell beszerezni.
Az AP beállítását az OC200 vezérlőn kívül mivel lehet még megoldani?
Ez a videó végre megvilágosított, hogy mire való az OC200
Nagyon klassz, ennél a megoldásnál lenne jó maradni. -
tpeter77
addikt
válasz
Soma01 #95156 üzenetére
szia,
Wifit 40-45 kliens használ összesen. Ennél több nem fordul elő.
Az alsó szinten 20, a felső szinten 25 eszköz fordul elő maximum.
Többségében telefonok és tabletek csatlakoznak.
Havonta 1-2 alkalommal felcsatlakozik 1-2 laptop vagy tablet, de az 3-4 eszköznél nem jelent többet és csak pár órás terhelés generál.Vezetékesen 2 eszköz csatlakozik: egy a beléptető, a másik a kamera rendszer.
A modem után konkrétan hány darab és milyen eszközparkot kell beszerezni?
Várom a javaslatokat. Köszönöm. -
FeRRaR1
őstag
válasz
Soma01 #95183 üzenetére
De a wifin és a kábelen lévő eszközök közötti forgalom is átmenne + a net. Csak a nettel nem lenne gond.
Essejó
Megnéztem pár 4K filmet, a legtöbbnek 70 és 90 mbps között van a bitrátája.
Amennyiben menne a 2,5 g a router és switch között akkor jó lenne. Egyébként meg nem szeretnék két eszközt ha nem muszáj és akár korlátozhat is.
blakey
Mértem 247 megás írást is a nasra mikor biztonsági mentett a 2. PC-ről ami viszonylag komoly Asus PCE-AC88 wifin van a házon belüli nagyon nehezen kábelezhető helye miatt.
Szvsz sok lenne amiket össze írtam eddig a gigabitnek. Így nem akarnék switchet itthonra ha jobban megoldható 8 portos routerrel.
AX88U jónak tűnik és értelmes fejlesztése a meglévőnek ha feladja a harcot. Köszönöm mindenkinek a véleményét.
-
orso0355
őstag
válasz
Soma01 #94950 üzenetére
Köszönöm, így már értem!
Annyit szánok rá, amennyibe kerül
Ketten vagyunk, mindent összeadva 3 mobil, egy okostévé, 2 laptop, meg egy Mi TV stick a készlet, általában nem egyszerre. Mivel most már sokat vagyunk a kertben, és gyakran hallgatunk online zenéket, ezért lenne jó kint is egy kis delej, illetve így kint is tudnék/tudnánk dolgozni homeoffice esetén.
Akkor a digis eszköz mellé kell 1 új, illetve egy ugyanolyan a kert felőli oldalra, ezek ketten fogják alkotni a wifit, ha igaz.
Kint is vannak konnektorok, teraszon, esőtől, naptól azért védett helyen. Érdemes lenne olyasmit találnom, amit kintre is bedughatok. -
Marcsello31
őstag
válasz
Soma01 #94927 üzenetére
Telekom netet használnék, a telekomosok szerint teljes a 4g kültéri lefedettség, meg kérdeztem őket. Így van, nem igen szeretnék 60 fölé menni, Akár 80as netem is lehetne a telekomnál ha a jó megoldást választom, Konzolomra kellene a jobb net, a felhő alapú játék már nem megy a jelenlegivel 2 mega feltöltés miatt. Tényleg gáz, hogy nem lehet kölcsönözni, Én a telekony netet használnám amúgy. A rokonodnak akkor egy b525-232es routere van? Van rá egy script amivel maga állíthatja be az lte csatornákat, nálam ment, volt olyan csatorna ahol a letöltés alig ment, viszont a feltöltés Lte 4gén a telekomnál legalább 65mega volt, Loli. És volt olyan csatorna alol routeren simán felmentem 120mega fölé, letöltéskor. atomstabil az a router. Van egy xiaomni remdi note 4 midóm 2016os verzió, úgy ahogy tudja az ltet, a telekom netje 3 egyésget mutat a padláson magasban, telefonon 6mega letöltést produkált, de a telefonomnak nincs antennája, legalábbis külső.
-
Marcsello31
őstag
válasz
Soma01 #94925 üzenetére
Értem, persze, sajnos erre áldoznunk kel, mert ne hogy később kalapáccsal verjük szét, vagy még rohangáljunk hogy kell valami, ez is egyszeri befektetés, ami később visszahozza az árát, elvileg. Szerintem van olcsóbb megoldás is, ha teheted, nézz szét és érdeklődj sokfelé, az antennának is tudnia kell az 5gét, nem csak a routermodemnek, és nagyon sok sim kártyás router van már, ott is eltérő melyik válik be jobban az adott helyen, nekem még a b535 232 router is tettszik, az is 4g+os, antenna képes, és választhatunk 4g csatornákon. Bármi is lesz nem lesz olcsó, de inkább drágább egyszer, és jó lesz évekig, sztem elég volna egy jó 5g router majd lanon belül szétosztani tovább nem?
Ha félre értelmeztem javíts ki nyugodtan, kezdő vagyok még a témában, jelenleg én a b535 232 és a mikroti között pattogok van még két hónapom hogy eldöntsem. próbálok úgy kalkulálni hogy ne nullázódjak le.
A youtbeon sok segítséget látni nézz szét szerintem ott is, van aki két antennát használ vertikálisan és horizontálisan, ne kérdezd.
-
Marcsello31
őstag
válasz
Soma01 #94923 üzenetére
Hali! Akkor nem linkeltem és szóltam hiába, valakik már régebben írták ezt itt a fórumon hogy lett egy új változata ennek, és ez már mindent visz és tud, csak a pénz tárcánk szab határt sajnos. Nem tudom hogy van e 5gés változata, ha lesz, vagy találok be linkelem, Szerintem idő kérdése és az is megjelenik, 1ik előnye ezeknek a tányéros mikrotikes antennáknak, hogy elég csak a lan kábelt bedugni, nem kel semmi spéci kábel csatlakozó semmi.
a tápot is lanról kapja, "az adaptert is a lanba kötjük. a wifi netem is így megy.
Az érzékenysége meg szerintem messze a legjobb, nem reklámozni szeretnék, csak segíteni, én is gyűjtögető üzemmódban vagyok, még 3 hónap, s lesz annyim, hogy vehessek egy mikrotikes antennát úgy, hogy ne hasaljak bele. Már ha nem döl össze ez az egész "kraft".
5G hálózat hazánkban csak foltokban van még nem?.
-
simpley
őstag
válasz
Soma01 #94820 üzenetére
mobilon illetve wifi-n nem fontos a sebesség.
LAN-on meg jön ugye nyilván az a sebesség amiért előfizettünk és itt van inkább jelentősége, a sebességnek. Gondolom egy-egy fotó vagy videohívás minőségét nem befolyásolja a wifi sebességét ha nem 1000 mbps a sebesség csak mondjuk 300.. Ennek inkább akkor lenne jelentősége, ha folyamatosan töltögetnénk le gigabájt méretű fájlokat, nem? -
Beni2360
félisten
válasz
Soma01 #94767 üzenetére
Ha egy ilyen AC1200-as Xiaomi jelismétlőt kábellel összekötve kiviszem a zárt verandára akkor onnan fúlón fogja a wifit sugározni a jeleket?Gondolom AP módban igen. Megtaláltam a választ a neten.Igen egy új wifi elérést fog létre hozni mint itt a szobában az ASUS routerem ami AP-ban üzemel.
-
mikk2000
őstag
válasz
Soma01 #94752 üzenetére
A digi ad valamit, de nem garantálja hogy a wifi megy, mert nem "kötelessége" wifit szolgáltatni, így ha nem működik, old meg magad dolog van...
Pár ezerért újak is vannak, a használt hiába olcsóbb, csomagküldéssel ott vagyok mint ha boltban venném meg. Persze nekem "n" is elég lenne, főleg mivel a wifi kártyám sem tud többet és a teló sem.
-
-
válasz
Soma01 #92174 üzenetére
Elnézést egyértelműnek tűntek nekem erre a válaszok.., de jogos a kérés :)
- két szintes ház
- béléstest födém
- maximum 2-3 fal
- 5-10 kliens (laptop, telefon, pár okos konnektor)
- 10 mbites net van így csak ennek a stabil kiszolgálása a cél
- családi házas részen vidéki faluban van a ház 2-3 wifi van csak a közelben- új routerben gondolkodom és nagyjából 20e ftig -
helixP
nagyúr
válasz
Soma01 #92043 üzenetére
Igen, van ilyen eszközöm, és Telekom megoldás vezetékes részével nem is volt bajom, stabil WiFi-re lenne szükségem.
BB9000: Igen, ezt meg is tettem (14 napon túl voltam, de rendesek voltak ebben, elfogadták), de a régi eszközt nem tudják visszaadni, mert bürokratikus bla bla...
-
istnag
addikt
válasz
Soma01 #91862 üzenetére
Most Deco M4 et néztük, 2 es pack 35 körül van, ez még elmenne, de félek, hogy a processzor nem tudja kiszolgalni ezt a pár db eszközt, mert ez a legolcsobb kategória es nem tudom milyet sikerült belerakni. Plusz wifi 6 sincs. Úgyhogy
. Ha felmegyunk 35 ig van ennél korszerűbb, jobb megoldás? Mondjuk Ax73? Azt sem tudom kell e még a wifi 6...
-
Anonymus23
veterán
válasz
Soma01 #91852 üzenetére
Meg még egy dolog, amit te szerintem nem veszel figyelembe, hogy TP-Linknél NEM lehet OneMeshbe kötni két routert, hanem egy router, és számtalan Repeatert lehet csak, és azokat is CSAK Wifin, azaz NINCS kábeles backhaul.
Ebből a szempontból a TPL megoldása sokkal rugalmatlanabb az Asuséhoz képest.
TP Linket kifelyezetten MESHként javasolni, csak megkötésekkel szabad, mert messze nem olyan jó a Wifi-s backhaul, semmint egy egy kábeles megoldás. Ezt azért érdemes egyelőre figyelembe venni!!! -
worxland
addikt
válasz
Soma01 #91846 üzenetére
Ahová le tudod tenni a routert, onnan mennyire lenne a legtávolabbi pont, ahol még wifit szeretnél és hány fal van köztük, és azok milyenek (tégla, ytong, vályog, japán papírfal)? A wifit használó cuccok darabszámával nem lesz gond, nálam 4-10, néha akár 15 eszközt szolgál ki gond nélkül.
-
worxland
addikt
-
Dadpool
aktív tag
válasz
Soma01 #91832 üzenetére
Az a terv,hogy a nappaliba teszem az egyik decot itt lesz a digi router amit összekötök a decoval. A nappali decobol egy kábel egy 8 portos swich-be ami szét van osztva a többi szobába /utp kábelek/.És végezetül a szobákba rakom a maradék decocat a kábelekre.
Onnan wifi vagy kábelek az adott eszközökre. -
Gzolo
senior tag
válasz
Soma01 #91730 üzenetére
Megvettem az AX20-at (Emagdigitalnal 18, minden más boltban 24 Jmf, és volt is készleten) rádugtam a Huawei egy szabad lan portjára, Tether app-pal konfigoltam és gyönyörűen hasít azóta. Router módban van, a Huawei a modem számára . Re200-zal megkerestem az új hálózatot és rögtön Onemesh-re állt, nincs dupla Nat (Huawei WiFi kilőttem) és így 10k-val kevesebből kijött, mintha a Tendát (vagy Covr vagy Deco) vettem volna, plusz a Tether elég jó app.
Köszi a tanácsokat, ha véletlen jönne ide optika (megyeszékhely város széle), akkor azt is kiszolgálja majd.
-
Gzolo
senior tag
válasz
Soma01 #91717 üzenetére
Persze, ez így lenne, de a legtöbb rendszert így is reklámozzák, hogy már eleve wi-fin össze vannak kapcsolva Out of Box és nem kell kábelezés.
Közben rájöttem, hogy az itthon lévő Tp-Link Re200 v3 extender Onemesh képes, úgyhogy lehet veszek egy Archer routert a Huawei mögé. Már csak azt kéne eldöntenem, melyik legyen, nagy a tolongás 14-20 sávban, de legalább már sikerült 3 típusra szűkíteni:
C6U, C7, Ax20.
Megéri a Wifi6 miatt az Ax-ért választani ezek közül? -
Gzolo
senior tag
válasz
Soma01 #91703 üzenetére
Többfajta csomag van, Mw5 főegység fixen gigabites, az Mw5s konnektoros forma 100-as, mw3f egység kocka design de csak 100-as lan, de ez nem is szempont, nem ami menne rá kábelen, annak az is elég.
3 pack a cél, és a főegység direktben lenne kötve a Huawei-re. Annak a wifije ki lenne lőve, csak a mesh hálózat lenne. A kamerát nem tudok, hogy mire érdemes kötni, a Huawei-re vagy a mesh-re, hogy optimális legyen. (ráadásul az ip tartományt amit kap, kézzel kell beállítani az Nvr-en...)
-
-
mathgery
aktív tag
válasz
Soma01 #91540 üzenetére
Csak a wifi miatt kellene, mert a Voda le lesz mondva. Az MVM kiépített egy mikrohullámú netet és hozott egy Huawei S5720-28P-PWR-LI-AC switch-et, az alá a sulinet berakott egy Cisco C1111-4P routert, amin nincs wifi, szóval ha mást nem tud, de legalább olyan erősséget mint a vodás.
-
kőbaltás
tag
válasz
Soma01 #88863 üzenetére
Szia!
Ezek egy régi TP-Link router antennái. Csak rápróbáltam a csatlakozók miatt. Azt sem tudom, hogy ér - e valamit, és ez szól @MACS_70 (#88860) kérdésére is. Lehet hogy ha külső antennaként állítom be, akkor sem lesz jobb, esetleg semmilyen jelem.
Tehát ezért kérdeztem, és csatoltam képet, mert elmagyarázni nem tudtam volna. 😃
Anno a TP-Linken segített valamit. -
FNZ
őstag
válasz
Soma01 #88824 üzenetére
a jelenlegi router 2-3 hetente elhagyja magát és nincs wifi, csak újraindítás után és ezért is gondoltam, hogy lecserélem. így értettem.
bosszantó ha elmegy a wifi, mert van állandó kapcsolattal wifi-s IP kamera (időkép), wifis kütyú, telefonok, tablet + hómoffice miatt laptop, amik szintén folyamatosan mennek+ kábelen nas (letöltő szoftverrel), tv, pc -
enginev3.0
félisten
válasz
Soma01 #88823 üzenetére
Leginkább attól tartok hogy nem tudom nyomon követni a router terhelését, és nálam a sok kapcsolat miatt (torrent) miatt nem bírná vagy valami
Ezen kívül úgy tudom elég kevés a ddns szolgáltató benne, bár ezt megoldom
Illetve nincs kedvem modositgatni szóval nem tudom mennyire gyenge a globál verzió wifi teljesítménye, eddig ac57u meg telekomos ONT volt, ezekkel sem volt gondom igazából, de ha nagyobb a hatótáv az csak jóAx eszköz nem igazán van, wifi sebessége annyira nem számít, viszont 2 szintes házban lakunk, és a router az emeleten van
Néztem meg ax56u-t is, hogy az is elég lenne
De
Ax58u 160mhz, jövőt állóbb, túl drága most nekem
Ax56u olcsóbb, 4 magos
Ax3600 jó árban van, elég sok xiaomi okos cuccot akarok majd, de a szoftvere hát messze van az asustol -
Aprósólyom
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- LG Ultragear 27GN60R (fekete szín)
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" i7-1370P 16/512 FHD+ IRIS Xe
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Touch , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11 ( olvasd végig )
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11
- Eladó Garanciális Thrustmaster T248 kormány és pedál + TH8S váltó + kamion váltógomb
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ASUS TUF Gaming A15 FA506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 7535HS - 16GB - 512GB - RTX 3050 -3 év gari
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest