- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
rmihaly
tag
válasz
HavocS #74458 üzenetére
Az én Nordom nem szabályzott le, a ventit kellett lassítanom (420m³/ó-ról 330m³/ó-ra), de a Gree Comfort X legalacsonyabb fokozata 360m³/ó úgyhogy az nagyjából le kellene mennie 220W közelébe - ennyi van az adatlapján.
Ha gyorsan éri el a beállított hőmérsékletet, akkor nincs ideje visszaszabályozni, ilyenkor 500-600W-on megy 2-3 percet majd lekapcsol.
Nálam átmeneti időben ilyen a működése és tartós 10 fok alatt kezd beállni 200W-ra, majd hőmérséklet csökkenéssel nő a felvett teljesítmény.
Ha jó a szigetelésed akkor elég sokáig on-off ként működik (akár 0fok alattig is) -
rmihaly
tag
válasz
HavocS #70398 üzenetére
Szia!
Nálam ilyen akkor jelentkezett, amikor faterom az udvarban hegesztett. A betáp éppen elég volt, de volt hogy le is oldott.
Hálózati analizátorral lehetne megmondani, hogy milyen zavar az ami a szomszéd berendezése miatt nálád jelentkezik.
De lehet elég egy truerms multiméter is.
Lehet egy fázisú a hőszivattyúja, akkor kösse át másik fázisra. Nem mindenhol elegendő a hálózat keresztmetszete 1f 60A-rekre
Lehet azért zúg minden, mert a betápon lecsökkent a fesz!
Ha neki is van egy pl 10kW-os hőszivattyuja 3kw segédfűtéssel akár 40A-t is leterhelhet. Ha te is azon a fázison vételezel akkor a feszesés miatt a berendezések a normáltól eltérően üzemelhetnek.
Ha tudod hogy van hiányossága a villamos hálózatodnak azt is érdemes kezelni.
-
seolwon
tag
válasz
HavocS #51919 üzenetére
Hőszivattyús bojler még nyáron jó is lehet, akkor nem baj, hogy picit hűt, esetleg szellőztetni kell, hogy menjen be meleg. Télen viszont amennyit hűt, azt pótolni kell egyéb fűtéssel pl. klímával. Tegyük fel a sima bojler megenne 5kWh-t naponta. Egy hőszivattyús bojler (3.5 cop) csak 1.43 kWh-t. Viszont a többi energiát (5-1.43) klímával kell pótolni. Ami még megeszik többletként kb. 0.9 kWh-t. Tehát az eredő cop alig lesz jobb 2-nél.
Ha a fürdőben vagy ahol a bojler van sima ellenállásos fűtés van, akkor kár is számolni. -
rmihaly
tag
válasz
HavocS #51919 üzenetére
Szia!
Ha havi 150kWh-t eszik a bojler a klíma meg fűtésben havi 800kWh-t, akkor érdemes a H-tarifát bekötni, ha normális áron megcsinálják.
kb 14Ft/kWh haszon van H-tarifán, A-tarifához képest. B-tarifa kb H tarifás kedvezményes árával egyezik meg.
Tételezzük fel, a klíma megeszik éves 3000kWh-t, a bojler meg 1500-at.
Itt tehát bojleren buktál 1500x14Ft-t, klímán nyertél 3000x14Ft-t/idény.
Számszerűsítve: kb. 1500*14 azaz 21eFt/ év megtakarítás érhető el.Ha több a klímás fogyasztásod, akkor értelem szerűen a megtakarítás is több lehet
180e Ft-s bekerüléssel kb 8 év alatt hozza vissza a H-tarifa a bekerülést - persze ha B-tarifa helyére kerül. Sima H-tarifa meg 4 év alatt behozza bekerülési költségét...
Ma ezek a számok, aztán lehet holnap kiadnak valami rendeletet és nem igaz semmi ebből(Megj: nem tudom mi 180e ha szekrényt nem cserél a szerelő, és csak a szolgáltató, fog mérőt cserélni...)
-
mgoogyi
senior tag
-
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #51871 üzenetére
Változó. Általában kettő hetente kellene nálam, de van, amikor elmarad egy picit. Ez nagyon hely függő. Homokhátságon lakom, van amikor még fújja is a szél a homokot, meg be is hordom, ami ugye bekerül a klímába is. Anno ez egy ideig elmaradt, lett is akkora baja, hogy alig bírt már fűteni. Azóta próbálom tartani a kettő hetet, még ha éppen nem is annyira poros éppen. Pár perc meglesni és kitakarítani. 🙂
-
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #51865 üzenetére
Szia, óvatosan fel kell a szürke előlapot nyitni felfelé (magad felé húzva, pattan egyet mindkét oldalon), akkor látsz egy narancssárga pár centis műanyag darabot, amivel fel lehet támasztani kb. vízszintesen az előlapot, a szűrők pedig ugyanúgy kijönnek, mint más klímánál. Visszarakás után sárga pöcök a helyére és az előlapot pattintani a helyére! Ha nem nyomod meg óvatosan, hogy halljad, visszapattant a helyére, akkor hibára fog kiállni (villog a zöld LED) és nem indul a gép.
-
PROTRON
addikt
válasz
HavocS #51740 üzenetére
No lehet hogy már majdnem olyan gyenge a szigetelésed mint az én lakásom lenne ha legalább a födémet leszigetelem?
Éjszakára én manuálisan le szoktam venni 1-esre a beltéri ventijét (ha jól értelmezem a kézikönyvet, akkor fan auto módban sose fog leszabályozni olyan alacsony fordulatra mint a manuális 1-es elméleti minimnum értéke, bár mostanában így se), 22-re állítom így mindent leszabályoz amennyire csak tudja, de olyankor nem képes fedezni a hőigényt és reggelre 19 fok lesz.
Szal felnyomom 25-re, viszont a beltéri 1-es fokozaton belüli maxon tekerve sem hajlandó annyi hőt átadni hogy 22-őn tartsa, de nálam mostanság a kültéri lejjebb szabályoz még így is mint átmeneti időben tette. (Lehet kicsit a por is ellepte ennyi idő alatt, meglátjuk.)
De ilyenkor finom meleg az a kevéske szellő ami leérkezik 3,5m magasságból.
Amúgy én úgy kértem a telepítést hogy teljesen a szoba másik felét küldi telibe mint ahol vagyok.Ugye fan autó módban azért teker 2-esen, mert a kedves tervező (akinek tuti hogy egésznap csuklik az édesanyukája) mindent alárendelt az energiahatékonyságnak ahogy én látom, mind hangerő, mind komfort érzet...mindent.
Persze hogy ilyenkor leszabályoz a kültéri még akkor is amikor felfele fűt, de ezzel be is bizonyítja hogy a kültéri elő tud állítani annyi hőt amennyi a szinten tartáshoz elegendő lenne éjszaka...Az igazán szép amikor beállítom 27 fokra, fan autoval. A kültéri ugyanolyan hangerővel megy, de a beltéri 3-assal fújja a tényleg meleg levegőt, mármint kiérek az ajtón az előszobába (csak az ajtón és kb 1 méter fal szakaszon kap hőt) ahol 16 fok van és tüsszentek egyet a hirtelen hideg érzettől.
Persze nem szeretem a hangerőt (Vazul néni nem bírja), mert ha nem heavy mötál zúzás megy, akkor nagy a szélzaj, de 10 perc alatt felfűt 22-ről 25,5-re, aztán visszább veszem a hőfokot és akkor visszaszabályozza a beltéri ventit, majd tartja az addig elért hőmérsékletet.
Szal elvileg nálam kb 0,8-1kW lehet a szinten-tartáshoz szükséges hőigény éjszaka a mostani időkben, ugye minden irányba megy ki a meleg...szerintem most épp fűtetlen az alattam lévő lakás is.
23nm2; 3,8m belmagasság...szigeteletlen minden irányból és 10 évesek a csak kétrétegű műanyag ablakok-2 db 140X210-es, belül fa 140-es ajtó, az egyik oldalon 3,5 méter hosszan van a másik szoba. -
feco70
senior tag
-
korkor
csendes tag
válasz
HavocS #51742 üzenetére
Igen, ez egy egyedi eset (az áramszünet, egy napig fűtetlen ház visszafűtése), de csak megerősíti nekem: "befolyásolja a hőszigeteltség/hőigény, az egyéni használati szokások (éjjelre nem kérsz olyan meleget) meg az egyéni preferenciák." Gondolom feljebb #51740 a Nálad általános használatra írtad a hidegnek érzett folyamatos 30 fokos befújttal való működést, és az idézőjelbe tett soraim szerintem így is megállnak. Ha van rá 'tehetség' érdemes a födémet gyapottal leborítani.
-
korkor
csendes tag
válasz
HavocS #51740 üzenetére
No! Örülök, hogy közvetlen felhaszálói tapasztalattal dől meg az
'az a jó, ha mindig, nonstop, kevés áramfelvétellel (akár hidegnek érződő 30 fokos) levegőt fúj a klíma'
feltevés. Ugye, hogy nem is olyan egyszeű igazságot tenni. Bár nyilván ezt is befolyásolja a hőszigeteltség/hőigémy, az egyéni hadználati szokások (éjjelre nem kérsz olyan meleget) meg az egyéni preferenciák.
- minden érdeklődőnek, a "szélviharról": éjszakára sztendbájba tettem a klímákat és gázzal fűtöttem mert -6 alá ment odakinr. Most visszakapcsoltam, auto venti módban kettesen indultak. Ahogy előző hsz-ben írtam, nálam nincs szélvihar. -
sanzi89
addikt
válasz
HavocS #51624 üzenetére
Nálunk hálószobába 100%-osan kizárt bármilyen klíma, hallássérülteknek tudom ajánlani max. Tudom, hogy vannak akik ágyúdörgés mellett is tudnak aludni, minket éppen nem zavar az, ha egy 20m2 nappaliban megy egy Perfera klíma fenyőfán, ajtó nyitva a mellette lévő 30m2-es hálószobába, ahol alszunk. Befűteni nem tudja a hálót értelem szerűen, de érezhetően rásegít a konvektorra. Csak viszonyításként, ha megy egy 2.5-ös notebook HDD a hálóban, engem már zavar, analóg óra szintén kizárt, ciccergős/zizegős telefon/laptoptöltők szintén. Legyezés, meg nem fenyőfa ventillátor, ne nevettessetek.
Feleségemet meg a minimális légmozgás zavarja, szóval a klímás fűtést egyébként nem biztos, hogy nekünk találták ki.
Mellékesen pont ma szereltem fel az ablak alá a hálóba egy 1250W-os Nobo panelt kiváltani a konvektort, mert sokkal többet termelt a napelemünk első évben, mint kalkuláltuk, és kb. 2.000 kWh pluszunk van.
Ha minden igaz, akkor a héten az előszobából is eltűnik a sokat szidott Sensira, helyette is megy fel egy Perfera, már nagyon várom, remélem megoldódik végre a 2 éves kálváriánk. -
falabu88
aktív tag
-
elfelejtette
veterán
válasz
HavocS #51518 üzenetére
Nálunk az is probléma, hogy zártkerti ház, egy légtér, de a szobai részen van a klíma. Úgy lett felszerelve, hogy a ház déli falán van a kültéri, hogy napsütéses téli napokon javuljon a teljesítménye, emiatt a beltéri az ágy fele fúj. A másik verzió az lett volna, hogy az északi oldalra kerül a klíma, akkor a beltéri az ágy fölött lenne, a kültérit pedig telibe veri az északi széllel érkező havazás.
-
LanyUs
őstag
válasz
HavocS #51520 üzenetére
Örülök, hogy bevált így hidegebb időben is! A rezgés egy érdekes dolog! Van, hogy közvetlen mellette, esetleg a fal túloldalán sincs hang, de egy másik szobában igen. Vájt fülűek hátrányban
Low noise alapjáraton tartja a kültéri ventit, de esik teljesítmény én a max. hőmérsékletet 60 helyett csak 48-nak mértem akkor.
Esetleg Eco gomb van? Daikin akkor max. 600w korlátoz.
Ha fázik a feleséged, mi van feljebb veszed +1 fokkal? Kísérletezd ki mi az a hőmérséklet beállítás, amikor nem emelkedik drasztikusan a fogyasztás. Pl. Nálam többször 26 fok a target.
A melléképületből jövő vízcsövet gondolom már jó alaposan szigetelted, hogy ne legyen veszteség. Nálam van még néhány túlméretezett tagolt lemez radiátor is és bizony jobban fűtenek a több vízzel, mint az új kétsoros purmo csodák. -
F.N.
tag
válasz
HavocS #51473 üzenetére
Sorry, utána néztem a gépkönyvben, a fujitsu sleep módban különcködik.
Nem tudom miért gondolták úgy a szoftver írók, hogy ki kell kapcsolni
a klímát sleep módban. Emelje, vagy csökkentse a hőfokot, de hogy miért
kapcsolja ki, x idő után, az nem logikus.(#51474) Strezi
Igen, Daikin appja nagyon praktikus ilyen szempontból ( is ).
Teljesen hozzá lehet igazítani a napi életvitelhez, és utána elfelejteni
hogy mivel is fűtünk. Nálam is minden napra ( hét közben+hét végén )
olyan program fut, ami leköveti az itthonlétem, ill itthon nem létem.
1 gombnyomásra meg ki tudok lépni belőle, ha valami változás van. -
Strezi
őstag
válasz
HavocS #51473 üzenetére
Csináltam ezt jópár évig Fujival meg másik géppel is... Most a Daikin appal maradéktalanul elégedett vagyok, 22:00-tól Fenyőfázza (csendesíti a beltérit), vagy csak leveszem egy fokkal a célhőfokot, ami majd reggelig pihenteti. Reggel neged hatkor napi program vissza, hogy a családot már jó meleg fogadja ébredéskor.
-
Hauptmann
veterán
válasz
HavocS #51466 üzenetére
Nem, itt az alvásidőzítő a végén kikapcsolja. Ahogy baloghgabor mondja, van heti időzítés, a 7 napra naponként 4 eseményt lehet rögzíteni (hőmérséklet változás, kikapcsolás, bekapcsolás).
PROTRON,
Lehet, hogy a csodás japán mérnökök túl sok szakét ittak, mielőtt nekiálltak megírni a firmware-t.
-
PROTRON
addikt
válasz
HavocS #51464 üzenetére
Ahogy a kolléga is írja, a világ legnagyobb b...sága ahogyan ezt a Fujitsunál kitalálták...ez nem TV bakker hogy ha elalszom akkor valaki kapcsolja ki.
Ha x időpontban ki akarom kapcsolni, akkor beállítom a kikapcsolást arra az időpontra. Én nem akartam elhinni hogy ennyire idióta volt valaki a tervezők közül, mondom csak volt ott valaki aki rácsapott a kezére nehogy ilyen ostobaságot bele rakjanak...1X kipróbáltam...kellemetlen volt úgy ébredni hajnalban hogy 17 fok van a szokásos 21-22 helyett...
Mert amúgy az hogy szépen magának fél óránként visszaszabályozza a hőmérsékletet és automatán le modulálja magát (mert szoftveresen kiszámolja hogy mikor kapcsoljon abban a 30 percben) aztán ott tartja 8 órán át az egy hasznos dolog lenne.
Szerintem nem én vagyok az egyedüli aki így gondolja (sőt inkább sorolom 97%-nak), hogy ezt 4 időpontban leprogramozni beállítva hogy mely napokon hogyan legyen hát a karom leszakad mire végig nyomkodom a távirányítón...azért 2012-ben amikor piacra dobták már rég nem kőkorszak volt ez meg nem belépő modell.
Különben a működés szempontjából is jobb ha ők programozzák bele mintha a felhasználóra bízzák.Aztán második lehetőségként ha valaki elalvási időzítőt akar akkor persze belerakhatják annak a kb 3%-nyi felhasználónak aki használná...
-
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #51466 üzenetére
Nem, ez sajnos olyan, mint a TV és egyéb berendezés alvó kapcsoló, ahol meg lehet határozni, hogy mikor menjen aludni. Sajnos a programozás pedig nem annyira egyszerű, arra emlékszem, és nem is lehet talán csak 4 napi alkalmat megadni neki, mikor mit és hogyan csináljon.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #51464 üzenetére
A SLEEP nyilván azt jelenti, hogy aludni küldöd a klímát, ki fog kapcsolni X óra múlva. Előtte nyilván csökkentgeti a hőmérsékletet. De ha programozni szeretnéd, azt is meg lehet, hogy a kívánt időpontban legyen 20, majd 18, majd reggel akár 22 © is. Kicsit bonyolult, én sose használtam még, de a manualban le van írva valahol. (napi és heti beállítás lehet több időpontban)
-
LanyUs
őstag
válasz
HavocS #51389 üzenetére
3 éve végigjártam ugyanezt a lépcsőt, amit Te
Jól döntöttél a klímával is, mert a gáz esetében én akkor álltam meg kéménnyel 1,5-ből ( Fűtés topikban összefoglaltam ). Most tippre 2-2,5 lenne. Vettem egy Grundfos Alpha 3 bluetooth szivattyút, amivel laikusként tudtam kalibrálni a fűtésrendszert szobánként, szintenként ( a fűtésszerelőm is én mutattam meg mi ez ). De ez a ház, többféle fűtési megoldással.Híve vagyok a több lábon állásnak, ezért cseréltettem a vegyes tüzelésűt is idén ( számításaim szerint 0 alkalommal tervezem használni, de van ha kell ).
De mi a helyzet a különálló melléképülettel? Ott mégse a gáz a nyerő, hogy klímával fűtöm?
Ott már bizony nem, mert hiába a csoda moduláció a gázkazánnál, a klíma még annál is jobban modulál. Az LTCA gépeket én is nézegettem. Sőt a KGTA típusba külsőleg is bele voltam habarodva. Ugyanígy az LG Art gépekbe ( festménynek kinéző ). Anno a Samsung Jungfrau is tetszett.
Szumma: ott olcsóbb 60m2-en a levegő-levegő szipka.Fürdőszoba: kinti edzéshez vettem egy 3 kw-os inra sötétsugárzót 110e Ft-ért. 1 méter távolságból érezhető, de amúgy semmitérő szerkezet. Beltéren sem hasznosabb sokkal, ott 2 méterre érezni valamit. Többre megy az ember ha infravörös sugárzót vesz a fekete helyett vagy hősugárzó és kész. Van egy 2 kw-os 3 perc alatt meleg a fürdő. Kolléganőnek infrapanel van a fürdőben. Ő elégedett, én nem ismerem azokat.
-
elfelejtette
veterán
válasz
HavocS #51390 üzenetére
Igen, azt használom, mivel utálom a tepsiket, és mivel telefonért nem vagyok hajlandó 6 számjegyű összeget kiadni, egy darabig maradni is fog...
Amúgy mivel nem biztos, hogy fél millát kiadnék egy klímáért, ezért LTCA-m biztos nem lesz. Bár az egyik helyi klímás árlistájában még szerepel egy LLCE, elvileg az is tud 3kW-ot -15 fokban, ez kábé a duplája, amit a mostani C&H tudhat (azt vettem volna amúgy, ha a klímás nem tukmálja rám a C&H-t, én meg nem értettem hozzá).
-
DithenS
senior tag
válasz
HavocS #51389 üzenetére
Sajnos egy új kazán kiépítés nem olcsó. Alapból egy jobb kondenzációs gázkazán legalább 300.000Ft, aztán kell tényleg gázterv meg minden féle engedély, bonyolult és akkor is elavult rendszerről beszélünk, hisz égetünk valamit…
Vidéken ahol a bátyám lakik, az volt a terv, hogy bevezetik majd oda a gázt, és majd szépen rá lehet csatlakozni. Nos, annyira nem tolongtak az emberek. Meg alapból lekéstek, mert erre felé sokan klímával vagy hőszivattyúval fűtenek már (kettő ugyan az tudom) és hát ha már ennyien beruháztak, nem fogják kidobni és újabb milliókat elkölteni a gázos fűtésre. Alapból az Eon elkezdte ennek hatására bővíteni a hálózatot, magyarul az önkormányzat lassúsága és szerencsétlenkedése alatt a piac megoldotta magának a váltást. Persze sokan fűtenek fával arra, de azért szállt be most az Önkori a hálózat fejlesztésre és most ezt támogatják, a gáz bevezetéséről meg lemondtak végleg.
A te eseted is bizonyítja, hogy ha elavult nagyon a gázos fűtési rendszer, akkor is érdemesebb alternatív dolgok után kutatni, mert sajnos ez egy ilyen helyzet. Lakás esetében konvektorról meg nem is igazán lehet másra válltani, mint hőszivattyús fűtésre, főleg ha belső udvaros körfolyosós lakásról beszélünk. -
Strezi
őstag
válasz
HavocS #51378 üzenetére
Öröm, boldogság! Én annó nagyon sokat filóztam hogy 09 vagy 12-es legyen. Paraméterek alapján hallkabb és picit jobban modulál a 09-ces.
Hangban is még csak 12-essel volt itt elégedetlen kolléga, ha jól emlékszem.Szerintem a te helyzeted sokak számára példa lehet, hiszen rengeteg a régebbi, pazarló gázos kiépítés, kezdve a különálló szigeteletlen kazánházzal. Így azonnali a számlacsökkenés, pár éves megtérülés lehet, addig is jobb komforttal.
-
LanyUs
őstag
válasz
HavocS #51378 üzenetére
De elég az egyik klíma? Ha mindkettő jár már dupla, de akkor sem értem, hogyan lehetséges ez a 13m3 gázhoz képest... Illetve annyiban értem, hogy a gáz 0 fokban fogyott és jelenleg +12 fok van. Várd meg a 0-át, addig pedig felmelegszik a falad, mint hőtároló tömeg. Akkor reálisabb összehasonlítás lesz.
-
törölt tag
válasz
HavocS #50764 üzenetére
Így van ne bántsátok a Miniszterelnök urat, Ceausescu is építtetett stadiont a szülőfalujában, és Kim Dzsongun is kapott kisvasútat a szülőfalujáig, tehát ezek elfogadott, normális dolgok.
Abban sincs kivetnivaló, ha háromszorannyit fizetünk a lélegeztetőgépekért és kínai vakcináért, mint más, mi jobban teljesítünk, megtehetjük.
Most jobb lenne, ha más mondaná meg a kormánynak, hogy mikor mehetnek sétálni? -
PROTRON
addikt
válasz
HavocS #50625 üzenetére
Nem szabadna számottevőnek lennie.
Más:
Most egy pár perce érdekeset produkált a gépem. Szellőztettem lefekvés előtt egy nagyobb, 10 perceset hogy legyen zoxigén amit majd kiveszünk a víbű'.
Utána beállítom a távirányítón a 23 fokot hogy visszafűtsem a szobát, meg bekapcsoltam az eco-t csak úgy heccbűl. 2 perc után nekem kicsit halknak tűnt a beltéri, mintha az 1-es és 2-es venti sebességek között menne, pedig olyat nem szokott. Ránézek a távirányítóra, semmi jelzés nem volt rajta a szokásosak közül, sem a hőmérséklet, sem a venti, sem hogy fűtés mód, semmi és a normál gombok közül semmire sem reagált, ha megnyomtam a 10 fok temperálást akkor azt kiírta, de a gép maga semmit sem változtatott. Majd a ki-bekapcsra reagált. Most helyreállt, csak azért fura hogy ilyet csináljon a távirányító...ilyet csinálna defrost közben? Mert akkor lehet gáz hogy ki-be kapcsoltam. : O -
7Heads Drago
veterán
válasz
HavocS #50571 üzenetére
Semmit nem véstünk. A tető aljáig felfut a kábelcsatorna a kültérinél és onnan kap betápot. Az óra ládától meg fel a tetőre eleve van egy cső amiben volt szabad hely még a kábelnak. Nekem a klímások azt javasolták hogy érdemes a klímát külön körre tenni ezért lett így csinálva. Okot is mondtak valamit, de nem emlékszem már. 3 klímára azt mondták elég a 10A bizti... szóval kicsi az áramfelvétel. Amúgy semmi bajom a konnektoros mérővel.
-
Hauptmann
veterán
válasz
HavocS #50567 üzenetére
Nálam szerencsére nincs gáz. Viszont van fatüzelésű kályha, ami nagyon hangulatos, és rohadt meleget ad, ha épp van hangulatom begyújtani. Na, az este 8-9 körül nem mindig szokott lenni. A falakon hagyományos villanyradiátorok, amik nem nagyon tudták magunkban felmelegíteni a szobákat, de pörgették a villanyórát ezerrel. Gondolkodtam a norvég fűtőpaneles megoldáson is, de aztán a fűtőklíma mellett döntöttem.
-
Hauptmann
veterán
válasz
HavocS #50563 üzenetére
Nálam is kb. 20 nm2 a fő fűtési terület, a klímás a 3,5-ös LTCA-t javasolta. Az már mellékszál, hogy ha úgy állítom, a konyhába is át tud fújni kicsit. Valamint nincs is szigetelve a ház, csak a födém. Lehet, ha teljesen be lenne burkolva, elég lenne a 2,5-ös.
Itt nálam is nem keveset fogyasztó 9900K van, ha itthon vagyok, mindig megy.
Blitzwolf SHP-10, most volt 11-én akcióban 4 db 4600 Ft-ért. Szerintem elírták, nekem már shipped alatt van, de aki később rendelt, annak már visszamondták. Egy megy a klímához, 1 a bojlerhez, 1 számítógéphez, egyet meg megkap a macska.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
HavocS #50551 üzenetére
A falról nem lehet lecsavarozni? Sztem onnan is elvihetik.
Én nem engedtem a falra tenni. A rezoncia miatt és hogy a falat ne gányolják össze, illetve a későbbiekben ha festeni kell a falat akkor se aggat. Pl aki szigetelés előtt áll annak se ideális mivel le-fel kell szereltetni. -
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #50551 üzenetére
Nem hinném, hogy kevés lenne akkora helyre az LTCA, de ha a 'szaki' azt mondja....
Nálam ki van véve az összes dugó a kültéri aljából, hogy ki tudjon folyni rendesen, ne tudjon belefagyni, sok éve működik így. Nálam vas állványra lett téve, mert a kisebb, régebbi LECA bizony behozza a brummogást (szintén 60cm vályogfal), ezért itt ezt el akartuk kerülni. (ha falra rakod és nagyon akarják, ott is csavarozhatnak, habár sokat dolgozni nem szeretnek, inkább letépik, de a földön, betongyámra rakva, és a csavarokat lehegeszve, akkor képtelenség lenne csak úgy elvinni)
A legközelebbi lyuk ~ 6cm, majd a közepén lévő 10cm, a legkülső 20cm. -
falabu88
aktív tag
válasz
HavocS #50523 üzenetére
Lehet mind3 elvileg együtt, nekem is vezérelt áramról megy a bojler.
Volt most itt haverom átkötni a klímát külön körre, lehet van szabványos doboza is (6db) csak sajnos valószínű most változtattak rajta és már nem jó.. Majd utána jár. Ha át lehet alakítani mostani szabványa a dobozt akkor gyakorlatilag nekem ingyen megoldódikHa nem akkor lehet marad így, 20-25 ezret spórolnék/szezon, és max 3 éven belül innen költözni akarunk.
-
Hauptmann
veterán
válasz
HavocS #50523 üzenetére
Az úgy kurva sok pénz. Nálam is ez a helyzet, a házon belül van a doboz, ki kell helyezni a ház külső falába (szerencsére az MVM nem ragaszkodik a kerítés melletti dobozhoz, plusz földkábelhez még, aztán ki tudja). Nagyjából 300-400 ezer Ft-ot mondott nekem a múltkor a villanyszerelő, plusz, ha bármi baj van a házban bent a kábelezéssel, az plusz pénz, mert le fog kapcsolni abban a pillanatban a fi relé. Úgyhogy én most el is engedtem a H tarifát, soha nem térül meg így.
-
waveson
tag
válasz
HavocS #50496 üzenetére
nem, neki nem az van HavocS. Az S12FTXLA eléggé más tészta!
Befűt ez 80nm-t is röhögve szerintem. Normális szigeteléssel.
SCOP-hez, SEER-hez, mint fogyasztáshoz: olcsóbb klíma többet fogyaszt, drágább kevesebbet. Ez most nagyon le lett egyszerűsítve, de nem lehet elvárni ugyanazt egy 120ezres, egy 240 ezres, 400 és 600 ezres géptől. Vicces, hogy papíron majdnem mind egyforma. 10-15% eltérés ha van közöttük (mindenben szinte) akkor már sokat mondok. A valóság ennél sokkal árnyaltabb. Klímánál fogyasztást azonos zajszintek, azonos terület, hőmérséklet, beállítások mellett lehetne mérni. Ehhez képest, van aki a max teljesítményt powerful üzemmódban full csuma ventilátorokkal, teljesen 0 komfort mellett adja meg (lásd panasonic etherea nordic), van aki meg megad egy értéket, ami nem túl magas, normális COP értékkel, azt az emberek ki vannak akadva hogy jé, ez csak 2,8kW-t tud fűteni -7 fokban? Nem. Tud az többet is, de egyrészt minek (nem az utcát fűtjük, hanem szigetelt lakást pl.) , másrészt milyen COP mellett? 1.8?Wow.
Továbbá (kifejtve fenti megállapításomat) nem lehet összehasonlítani egy C&H arcticot egy Daikin Perferával. Egyrészt mert utóbbi 2x annyiba kerül!Persze, jobb egy Perfera, halkabb, kevesebbet fogyaszt, komfortosabb, elvileg sokkal de sokkal jobb minőségű és sokkal hosszabb élettartamú. De ezen nincs meglepődni való dolog, egy 500 ezres laptop jobb, mint egy 250 ezres (jó vasat tartalmazó DELL vs közepes vasat tartalmazó Acer...).
-
falabu88
aktív tag
válasz
HavocS #50504 üzenetére
Párszor hallgattam rá a kültérire, nem volt hangos. (engem nem is érdekel a kültéri hangja, lakásból nem hallanám ha hangos lenne se)
Be nem jön semmi zaj a kültériből, pedig szendvicsben van a beltéri mögött a falon, 3m cső feltekerve mögé.Az étkezőben van a klíma, vele szemben a 2 kis szoba ajtaja, így befűti az egész lakást. Kb 4 méterre van az ágytól, rá is látok. Csak akkor viszonylag hangos, ha bekapcsol és felpörög, de ez kiküszöbölhető a csendes móddal vagy a fix 1es ventilátorral. Eleinte csendes módot kapcsoltam fekvés előtt, de már simán automatán megy egész nap, simán alszunk mellette.
-
falabu88
aktív tag
válasz
HavocS #50496 üzenetére
Két hete fűtök Arctic-al 33m2-t, lazán tart 24,5 fokot 22fokra beállítva, még most a -1-2 fokos estéken is 10percet megy 10-15percet áll csendes módban.. Bőven van benne tartalék. Igen, az 5.1 SCOP kamu, azt bárki egyből láthatja aki ránéz a térképre amit mellékelnek. Meg kéne büntetni az összes webshopot aki így árulja. Azért döntöttem mellette mert itt fórumon és facebook csoportokban is kb dicsérte mindenki akinek ez van. Amber Royal lett volna a másik opció, de nem láttam értelmét +100ezret költeni rá, 270ből kijött az Arctic szereléssel.
A lakás amit fűt nincs agyon szigetelve, 50es tömör tégla fal, műanyag nyílászárók, és 5cm üveggyapot a szutyok ferdetető alatt...
-
korkor
csendes tag
válasz
HavocS #50437 üzenetére
szerintem is tedd csak fel azt a 2x5 centi kőzetgyapotot, az pont 2x5 cm kőzetgyapottal több mint nélküle. Már ezt is érezni fogod, ha lesz rá keret akkor meg majd bővíted mert a kétkedőknek abban azért igaza van hogy ennél több (30+ cm) lenne az optimális. Úgyhogy hajrá.
-
Strezi
őstag
válasz
HavocS #50433 üzenetére
LTCA09 kültérije nagyobb mint sok 3.5kW nominál gépé. Annó mikor új volt, azt mondták a szakik, hogy gyakorlatilag 5kW gépet "fogtak vissza" mind a 09, mind a 12-re.
Most összehasonlítva a hasonló Perfarával, is nagyobb, viszont annak már három soros a hőcserélője.
Amiben még jelentősen más volt az LTCA, az a tálcája (ahogy te is írod), jól megvezetett, bőséges csurgók vannak bvenne.
Mondjuk ezt is máshogy (elegánsabban) oldja már meg pl. a Perfera, egyszerűen nem nyúlik már ki a tálca a hőcserélő alá. Így az arról lefolyó olvadék, nem is kerülhet (és gyülhet fel ) a tálcába. Mondjuk így összevezetésre (és fűtve) elfolyatásra sincs lehetőség. -
seolwon
tag
válasz
HavocS #50433 üzenetére
1m3 gáz 30MJ és 60% hatásfokú kazánnal számolva jelenleg kb. 2.3kW teljesítményű fűtés váltaná ki a kazánt (ha 24 órában megy). Ha az LTCA -7 fokon 2.65kW-ot tud, akkor már nem lehet sokkal hidegebb, amivel még elbír a klíma.
Persze ha párhuzamosan megy a kettő, attól még lehet vele spórolni úgy is. -
Tony21
tag
válasz
HavocS #50433 üzenetére
Durva az a 11 m3 ...
12LTCA volt a terv, de hamar lemondtam róla, sokat kellett volna várni rá. Viszont a Mitsu-t eddig nem bántam meg
Most megy folyamatosan, nem kapcsolgatom, majd intézi magának ahogy jónak látja.
Hőérzet szerintem lassan javulni fog, ki volt hűlve teljesen a padló, annak időbe kerül átmelegedni. Reggelre már egy hangyányit jobb volt.
Azt a műanyag csőcsonkot kipattintottam a csepptálcából, így jóval nagyobb lyukon tud kifolyni a víz, nem baj, ha maga alá vizel a klíma a kuléba. -
waveson
tag
válasz
HavocS #50366 üzenetére
Szia! Ilyenem van 2 bár még csak 3 hónapja, elképesztő mód szeretem.
Szerintem nagyon halk, nagyon keveset fogyaszt (szemtelenül), és a 120nm-es lakást egyedül befűtötte még 0 fokban is úgy hogy trágya a szigetelés sok helyen. Igaz van egy "segédje" már, és holnap lesz még egy klíma, de teszteltem hogy csak a Comfora ment, és megoldotta gond nélkül, 6kWh áramot fogyasztott egész nap, 22.8 fokon tartotta a nappalit, a többi helyiségben értelem szerűen hidegebb volt valamivel, a legtávolabbi helyeken már 20 fok volt "csak". De nem is 120nm-re javasolja a gyártó, és óránkénti 250Wh fogyasztással oldotta meg mindezt. Akárhonnan is nézem, ez nem lehet egy rossz termék.
Hogy hogy viselkedik -15ben, azt még nem volt alkalmam megtudni. -
LanyUs
őstag
-
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #50408 üzenetére
Elvileg 20 m2 a szoba, de mellette a konyha, amiben sparhelt van, ez előtt előszoba és a kis szoba (12 m2), ahol Fujitsu Leca van és a fürdő. ~65 m2 összesen a fűtött így. Sokszor nincsen csukva egyik ajtó sem. Gyorsan nem megy a meleg sehova sem, de ha folyamatosan van temperálva, akkor egészen jó. Szabadnapon sparhelt is besegít, ezen főzök, sütök, akkor nem is mennek már a klímák sokáig, csak alig keverik a levegőt.
-
baloghgabor
aktív tag
válasz
HavocS #50402 üzenetére
Igaz nekem a 09 van, a kicsi, de nem hiányzott a wifi belőle nekem soha, a kandallóban sem volt (gáz a közelben sincsen, de úgy tudom azokban sem nagyon van).
A csepptálcafűtés sem hiányzik, igaz volt már -25© is felénk, amikor míg vígan dolgozott. Igaz akkor már hangja és a fogyasztása is nagyobb volt kissé.
Fél évtizede rendben megy ősztől tavaszig.
-
Hauptmann
veterán
válasz
HavocS #50402 üzenetére
Azt hiszem, windy írta, hogy a fűtésre optimalizált japánoknál nincs fűtőszál, máshogy oldják meg a fay elleni védelmet.
Ha fűtésre kell, az LTCA-val nem fogsz mellélőni. A wifi hiánya szerintem ne tántorítson el, szerintem nem sok értelme van (legfeljebb ha van egy nem lakott lakásod, házad, és távolról ki- bekapcsolod a temperálást), a fogyasztásmérést meg okoskonnektorral is meg tudod oldani. Na, meg Mátyás mondta, hogy kb. 0 védelem van rajtuk, aki egy kicsit jártasabb a hackelésben, wifin kívülről tud szórakozni vele.
-
korkor
csendes tag
válasz
HavocS #50389 üzenetére
olcsó és hatékony, a melléképületben meg úgysem nézegetik: a fűtéscsövekre a drága gyári hőszig helyett veszel egy tekercs kőzetgyapott, azt kesztyűben-maszkkal eltépkeded a csőátmérőnek megfelelően, a csöveket körbetakarod vele, sima olcsó háztartási alufóliával körbetekered és vékony dróttal csigavonalban sűrűn körbetekerve rögzíted a csőre a saját hőszigetelő paplanodat. Én így csináltam magamnak, amíg nem klímával fűtöttem (vagyis idénig).
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 G1 - i7-10GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
- Xiaomi 11T Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest