- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
egyrészt nem a váz mérete az igazán fontos hanem amikor elkezdni valaki bepakolni a FF üvegeket, általában attól lesz nagy/nehéz a rendszer, de másrészt továbbra is azt mondom hogy az számomra teljesen életszerűtlen felvetés, hogy a "kis méret" miatt valaki elkezdjen croppos módban lövöldözni egy 1600-1700 dollár/eurós FF géppel. Akkor miért nem egy apsc nex-et visz magával? Az ne legyen már előny hogy cropplolva rá tudsz tenni üvegeket (na nem mintha már az aps-c nex.nek is nem épp a kellő objektívpark lett volna a legfőbb problémája, mint az itt (is) rendszeresen kitárgyalásra kerül)
-
b.vr
őstag
kb. azonos technológiát feltételezve a nagyobb pixelméret (=nagyobb "kapacitás") a dinamika szempontjából jó, a zaj szempontjából viszont nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a nagyobb sűrűségen meg finomabb a zaj eloszlása, "minősége".
(nem tudom technológiailag a nex6 szenzorához képest mi a helyzet. De hát úgyis lesz következő generációs aps-c nex/alpha )
Mondjuk ez (legalábbis szerintem) nem túl gyakorlati kérdés, én nem hiszem hogy tömegek vennének azért FF vázat 1600-1700 dollár/euróért hogy aztán majd főként croppolva használják.
-
rumos14
nagyúr
-
-
fattyu
veterán
Azért ez sem igaz. sosem állványoztam és nagyon mütyür pókokat vadászgattam. Mpe65el kézből. Állványról én hiszem hogy semmi élőt nem lehet gyakorlatilag.
Az af sem. Makrónál alapvetően minél kissebb dolgokat fotózol annál inkább nyakból fókuszálsz. AF nem képes lekövetni.
-
MrChris
nagyúr
ha ezt meglépnék, akkor ilyen elven, szenzormozgatással működhetne az élességállítás és az összes régi/új MF obi villámgyors AF-s lehetne. Elég lenne kb.-ra odatekerni, félig lenyom és a finomítást a szenzor előre-hátra mozgatásával érné el! Na ilyet persze sajnos senki nem csinál.
-
annyiért lesz rá vevőd (még én is megremegtem egy pillanatra), de szerintem ne add el. lehet, hogy most a polcra teszed, de aztán le fogod venni róla idővel.
Mercutio: ott már valóban van különbség, de ez elhanyagolható a gyakorlatban, szerintem. a 12 mp-es lapkák után volt egy nagyobb ugrás, azóta csak a polír megy, de persze minden javulás jó dolog.
-
-
gorgo
őstag
Kicsit a tömeghez, meg a mérethez:
Az OMD kicsi kiterjedésre, de nehéz, mert fém. SZAR az ergonómiája, ezért kell rá a (fél)markolat. A félmarkolat sem sikerült fájintosra, mert tetű vékonyka lett (a dizájn mindenek előtt), így viszont már jobb. Ha ráteszem a portré markolatot is, akkor már egészen jó fogás lesz rajta, ellenben viszont már a mérete is nagy (még jó hogy van "púpja" ami 100% dizájn, 0% funkció!), és a súlya, na bazz ~650g. (félmarkolattal "csak" ~530g). Na? Rákúrok egy régi manuál canon 50mm-t és megvan a kiló! Lemértem, nem sacc.Ehhez képest ha nézem a felfújt "béka" új Panákat, hát azok lehet, ocsmányak, de alapból jobb a fogás rajtuk, jobb ergonómia, és nyilván jóval könnyebbek. Gyerekek, én megértek mindenkit, aki megcsókol egy varangyot! Lehet nem bánja meg.
Amit viszont még nem fogtam (asszem itt basztam el, de nagyon) az X-E1. Nos, lehet, hogy szép is meg jó is? Most már azért nem fogom meg, mert túl vagyok a fájdalomküszöbön, túl sokat feccöltem fotócuccba, és hát nem ezen múlik...
Ne feledjük, hogy itt csak a méret/súly volt téma (esztétikum is na), és ez csak személyes vélemény. -
Studi
veterán
Nekem a "gombos" zoom eleve nem szimpatikus, persze megoldja a 14-42 általam tapasztalt legnagyobb hibáját, a tapadós zoomgyűrűt. :-)
Egyelőre van itthon 14-150 mindenféle általános célra, Pana14, Oly45, Pana14-42, és MMF-2-nek hála egy rakás 4/3-os obi (25/2.8,30/1.4, 35/3.5, 50/2 fixek, 14-54mkI., 40-150/3.5-4.5, 70-300), szóval bőven van választékom. Inkább ritkítani kellene, de nincs szívem eladni őket. :-)
A 70-300-at kellene egy igazán jó telére lecserélni, de azok között már kicsit szűkebb a választék, és jóval magasabb az ár. Még esetleg egy manuális 200/2.8 Sonnaron gondolkozom nagyon, azok szoktak lenni elérhető áron. -
madgie
titán
-
.mf
veterán
Köszi, privi ment
Zozzer: na az is egy idő lesz, míg ideér
3-5 hét szokott nálam lenni, míg megérkeznek, itt most az egyszerre megrendelt "csomagból" az első egész gyorsan (2-2.5 hét alatt) megérkezett, de az Szingapúrból jött, hem HK/Kínából
Madgie: továbbra is csodálkoztam, hogy milyen Canon 35/1.2, mert csak 1.4 USM-ről tudok (az is gyilkos lenne a V1-en, csak más értelemben
), aztán megtaláltam a képed róla. Cuki. Nem is tudtam, hogy a Canon ilyet is gyárt(ott?)
V1-en portrés gépnek lenne jó, kb 94.5mm ekv? -
-
jjeahh
nagyúr
helios-ok is vannak hasonló árban, álítólag "kifogástalan minőségben", na meg vaterán is kb ennyibe fáj...remélem nem átverés, és ha mégis, 20€ veszteség akkor sem vészes...
(#23231) ati3x , köszi, szétnézek
(#23232) Studi : erdélyben semmi nincs, ha vásárolni akarszlegalább a táj elképesztő, fotózni ideális
-
ROBOTER
addikt
-
FEDman
addikt
Ez csak egy kiragadott példa volt a Sigmák lassú általános működésére.
Ettől függetlenül ha mindenképp válaszolni akarok a nem kicsit provokatív hozzászólásodra akkor csak azt tudom mondani, hogy életem döntő részét filmes gépekkel fotóztam végig és sose hiányzott a képek azonnali visszanézhetősége, mert erre akkor nem is volt lehetőség. Sőt a mai napig szívesen előveszem az egyik régi filmes gépemet, betekerek egy tekercs filmet és boldogan ellövöm mindenféle hiányérzet nélkül.
Ellenben mikor egy mai digi gépet veszek elő akkor azon használom a visszanézést (is), mert ha már van akkor miért ne? És igen, egy mai géptől elvárom hogy ne kelljen rá várnom hosszú másodperceket használat közben, mert ha valami el tudja venni a kedvem a mai digi gépektől akkor az az ha várnom kell rájuk. -
ROBOTER
addikt
"Vajon több szarul sikerült képet gyártott a fotós?"
Ha azt nézzük, hogy visszanézve a hibát kijavíthatja, és az előző, hibás képet kivesszük a számításból, akkor igen, technikailag szarabbakat.
Tudom, hogy szép a nosztalgia, de én ha azokban a műfajokban, amit figyelek, megnézek egy-egy régi profi fotós képeit, igenis sok a szarul exponált, rosszul fókuszált fotó. Újságokban is, gyűjteményekben is.
Ez persze nem a műtermi vagy a szociofotóra vonatkozik és nem a naplementére. De sport/rendezvény/akció-természet műfajra igen.
És akkor a képletből még ki is hagytam, hogy a negatívok milyen jól tűrték a túlexponálást bizonyos kürölmények között (lankásan ellaposodó feketedési görbe).
-
ROBOTER
addikt
Hát ez is inkább a bullshit kategória. Pont egy rendezvényen, ahol gyakran alig van fény és vakuzni kell...
Egy újság színvonalának kiválóan megfelel egy pofánvakuzott kép a heti celebről, az biztosan jó lesz exponálva. De az amatőrök sokkal igényesebbek.De sorolhatnám a többi esetet, sporteseményeket stb. Vagy akár az én műfajomat.
Mindenki, aki magától minőséget vár el, vagy tőle minőséget várnak el, legalább a helyszín első képeinél visszanézi a képeket és tanul belőle, alkalmazkodik.
-
madgie
titán
Az este rohangáló kiskölköt le kell videózni. Vannak olyan pillanatok, mikor egyszerűen nem kell a gépet elővenni. Szilveszterkor ökörködtünk egy xbox-os táncszőnyegen... majdnem elővettem a fujit, de aztán belegondoltam, hogy mi értelme volna? Nézzem, mikor lesz olyan pillanat, amikor nem mozdul be a kép? Egyszerűen elővettem a telefont és videóra vettem. Benne van a hangulat, az ízek-szagok, nevetések... nem kell mindent megfotózni. Hogy nem lett penge, zajtalan 1080p? Nem érdekel
-
igen, egy ex2f + nx200 + 30/2 is jó választás, de nálam az ex2f-et leveri az lx-7, kihajtható lcd ide vagy oda. főleg, mert eléggé elmarasztalják a dpreview összehasonlító tesztjében olyan dolgokért, amik engem is zavarnának.
-
.mf
veterán
Sztem te vagy a világon az egyetlen, aki ezt komolyan is veszi
De ha avigyori berámolgatása helyett el is olvastad volna, ezt is írják róla a tesztben:
"Recommended!"
"I had a lot of fun using this lens"
"it's not surprising that Olympus puts the lens in the accessories category on its website instead of the lens category"
"its still a very useful lens for only $49!"Ennyi. Ha látnék egyet itthon használtan 5-6k-ért, meg is venném. Talán még az amerikai árát is megérné. Ha úgy nézzük: ez a lehető legvékonyabb lencse, amivel használatkészen zsebre lehet vágni egy vékonyabb m43 gépet. Csakhát itthon 25k-t kérnek érte, ami egy rossz vicc.
Jó lenne egy pár fokkal komolyabb verzió is, ami monjuk csak kicsivel vastagabb, de f8 helyett mondjuk f4. -
-
Mercutio_
félisten
550 juró az itthon 170 körül lesz, az még áfavisszával is 135, nem biztos, hogy Freddy76 bevállal ennyi pluszt a 20-asra, és emlékeim szerint nem is karcol olyan jól, mint a 20-as, főleg a szélek felé gyengül a 17-es, mondjuk a méret, AF-sebesség/hangtalanság, és a 12/2-szerű minőségi kialakítás talán megéri a felárat.
-
Peethy
őstag
Nézd meg a hirdetést: beleírtam, hogy a 14-es reális ára 40-45, a 20-asé pedig 80-85 között mozog. Aki ezután ír egy levelet, hogy 1:1-ben cseréljük, az valamit nagyon félrenézett. Hardveraprón pedig kinn van az ár: 40e, ennyit kell ráfizetni.
Eladásra nem nagyon akarom meghirdetni, mert karácsonyra igencsak hiányozna egy nagylátó/általános látószögű optika. De a különbözetből + 20e rádobott pénzből tudnék venni egy 3 Yn-560-ból álló vakuszettet. Annak nagyobb hasznát venném.
-
Marseille199
senior tag
Ja, de könyörgöm, minek? Aki csak 30 kép/s-al tud elkapni, az videózzon inkább... Lssan elfelejt mindenki fotózni, a fícsörök helyettünk dolgoznak.... Szerintem bármelyik "régivágású" riporter szánakova mosolyogja meg ezeket a "rendkívül fontos" funkciókat. Én mindenkinek kötelezővé tennék egy többnapos túrát 512-es kártyával. Meglepő lenne, hogy mindenről elég egy expo, csak tudni kell hozzá fotózni. Szerintem jobb is, mint sokszáz/ezer képet válogatni, tárolni, archiválni. Ez szigorúan saját vélemény, agymenés befejezve.
-
gorgo
őstag
Én erre csak annyit mondok, hogy köcsög banda az egész. Mind. Az ámérikai is meg a magyar is. De azért kibújik a szög a zsákból, legalább tudjuk, hogy drága magyar barátaink akkora árréssel dolgoznak, hogy az már fáj. Kár hogy 7-14-et magyar bolt még nem adott el, sztem, csak azt nem értem, hogy a csökött agyukat mire használják...
-
-
van egyébként egy leica m modul is, arra gyakorlatilag bármilyen manuális obit rá lehet tenni, az csak egy szenzor modul. de igen, csinálhatnának még ilyet, például egy m4/3 modult, 1"-os kompakt zoomot stb. állati jó volna, mert ha csak a vázat nézem, hát utána nem akarnék a kezembe venni egy pen-t sem.
-
Tulku
veterán
Szerintem buli hogy egyszer ráraksz egy p...nyi lapkás nagy átfogású zúmot (városnézés, túra) aztán ha "művészkedni" akarsz (esetleg nagy iso...vagy mindkettő...este művészkedsz) akkor ráraksz egy bitang fix aps-c modult...mert hogy ha egybe van építve az optika a szenzorral, akkor a lehetőségek tárháza végtelen...
Pont ilyen koncepcióra vágynék...ha elterjedne...de persze nem terjed el...és szerintem a "nagyok" ezt gőzerővel akadályozzák...mert ha létrehozna 3-5 cég egy ilyen kompatibilitást, akkor bizony irgalmatlan jó párosítások (is) születhetnének...
szerintem ez a legnagyobb potenciál...a "szenzor nem koszolódik" már csak ráadás...
-
baromira tetszik a cucc egyébként, szóval azt sem bánom, ha rajtam marad, de jó volna kicsit csökkenteni a bekerülési költségét. az aps modulokon leaf shutter van (ezt hogy mondják magyarul?), totál zajtalanok. millió olyan funkció is van mindegyik modulon, ami kényelmessé teszi a használatot. például a snap focus, megadsz előre egy jellemző tárgytávolságot, amire gyakran fókuszálsz, azt ráprogramozod az egyik gombra, majd használod a gépet normálisan, ahogy szoktad. bármikor hirtelen kell, ráböksz a gombra, és bumm, oda van fókuszálva. sőt, azt is meg tudod csinálni, hogy ha egy mozdulattal nyomod le az expógombot, akkor ezen a snap focus távolságon lövi el a képet.
na, ilyesmiből van még egy csomó, értelmes emberek tervezték. nagy kár, hogy nem lett népszerűbb, meg, hogy elég drága összességében. innovatív, ahogy írod (bár a szenzor-obi fix párosításnak komoly hátrányai is vannak... szerintem a legfőbb előnye, hogy nem kell 3 kéz az obicseréhez, és a portól sem kell rettegni), viszont azért kérdés, hogy mi a rendszer jövője, nem hiszem, hogy nyereséges volna a ricoh-nak.
-
-
lyézusom...
valaki más, aki érti is a kérdést, és használt már dng-t?jó, azért reagálok: egy gép gyári raw konverziós szoftvere természetesen értelmezi a beállításokat, amit tettél a gépnél. élesség, képkivágás, művészi szűrő, minden. tehát, ha egy nikon raw szoftverrel (capture nx) egy nikon raw (.nef) fájlt megnyitok, majd azt mondom, hogy kérem a konverziót, akkor a végeredmény pont úgy fog kinézni, mint a gépből kijövő jpg.
ezzel szemben, ha lightroomban nyitom meg a nikon raw fájlt, akkor az összes ilyen beállítás megy a kukába.
a kérdésem most arról szólt, hogy mivel a ricoh .dng fájlba fotózik, ami egy nyitott, adobe által kitalált formátum, ezért lehetséges-e valahogy, hogy a lightroom is így viselkedjen, azaz felismerje a gép beállításait.
ja, és még azt akartam mondani, hogy a raw egy nyers fájl
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest