Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• .mf

veterán

válasz kamilyon04 #56159 üzenetére

Nyugi, én se tudok sokkal többet, csak kísérletezgetek és megosztom a tapasztalataimat, aztán hátha valaki tapasztaltabb útba igazít engem is :)
    Csillagos eget, startrailt, csillaghullást mentem már párszor fényképezni, de Tejúttal mindig hadilábon állok. Még ha egészen tiszta idő és fényszennyezésmentes helyre is mentem, ahol már szabad szemmel felsejlett a Tejút, még akkor se tudtam elérni, hogy feldolgozott képen is jól kivehető, látványos legyen. A zaj és a fényszennyezés mindig elszabadul, mire a Tejút jó lenne, és valahogy a forma (fehér "út" és középen a sötét sáv) is nehezen áll össze. Pl, a távcsőn és a hegyeken bal alul már képernyőméretben is látszik, hogy csupa zaj, miközben a Tejút épphogycsak felsejlik. Igaz, az input (Samyang 7.5 + EM5, 30s, ISO400, f3.5, 0 EV) sem volt túl jó (az ég érzékelt sötétségét próbáltam belőni, és a fényszennyezést alacsonyan tartani), ma már tuti máshogy csinálnám (ISO800 vagy magasabb, és nem törődnék azzal, hogy a fényszennyezés túl erős).
    Ha megnézed a mappában a -487 hármast (eredeti; inkább Tejútra kihegyezett; inkább éjjeli csillagos égre és sötétség hangulatára kihegyezett), látszik, hogy a fényszennyezés és zaj mennyire felkúszik ahhoz, hogy a Tejutat ki lehessen emelni, miközben a sima csillagos mennyivel tisztább tudott maradni.

Nagyon fontos valami nagyon alacsony fényszennyezettségű hely, jó kilátással. Csak hát ahhoz messzi kell menni a lakott területektől, ami a közelben elég ritka, s gyakran a megközelítés sem sétagalopp. De ha mindez megvan, még akkor is lutri, nagyon függ az időjárástól és látási viszonyoktól.

14-esem nincs, de a 7.5-ös jó lesz, én is döntően azt használom, meg néha a 17-est. A hosszabbakkal már csak az ég egy kis szeletét lehet befogni.

Új hozzászólás Aktív témák