Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Garmin topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Vivo X300 - kicsiben jobban megéri
- MIUI / HyperOS topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
válasz
kamilyon04
üzenetére
Nyugi, én se tudok sokkal többet, csak kísérletezgetek és megosztom a tapasztalataimat, aztán hátha valaki tapasztaltabb útba igazít engem is

Csillagos eget, startrailt, csillaghullást mentem már párszor fényképezni, de Tejúttal mindig hadilábon állok. Még ha egészen tiszta idő és fényszennyezésmentes helyre is mentem, ahol már szabad szemmel felsejlett a Tejút, még akkor se tudtam elérni, hogy feldolgozott képen is jól kivehető, látványos legyen. A zaj és a fényszennyezés mindig elszabadul, mire a Tejút jó lenne, és valahogy a forma (fehér "út" és középen a sötét sáv) is nehezen áll össze. Pl, a távcsőn és a hegyeken bal alul már képernyőméretben is látszik, hogy csupa zaj, miközben a Tejút épphogycsak felsejlik. Igaz, az input (Samyang 7.5 + EM5, 30s, ISO400, f3.5, 0 EV) sem volt túl jó (az ég érzékelt sötétségét próbáltam belőni, és a fényszennyezést alacsonyan tartani), ma már tuti máshogy csinálnám (ISO800 vagy magasabb, és nem törődnék azzal, hogy a fényszennyezés túl erős).
Ha megnézed a mappában a -487 hármast (eredeti; inkább Tejútra kihegyezett; inkább éjjeli csillagos égre és sötétség hangulatára kihegyezett), látszik, hogy a fényszennyezés és zaj mennyire felkúszik ahhoz, hogy a Tejutat ki lehessen emelni, miközben a sima csillagos mennyivel tisztább tudott maradni.Nagyon fontos valami nagyon alacsony fényszennyezettségű hely, jó kilátással. Csak hát ahhoz messzi kell menni a lakott területektől, ami a közelben elég ritka, s gyakran a megközelítés sem sétagalopp. De ha mindez megvan, még akkor is lutri, nagyon függ az időjárástól és látási viszonyoktól.
14-esem nincs, de a 7.5-ös jó lesz, én is döntően azt használom, meg néha a 17-est. A hosszabbakkal már csak az ég egy kis szeletét lehet befogni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- PlayStation 5
- OnePlus 15 - van plusz energia
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BestBuy ruhás topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest