- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
válasz
Smiley #33413 üzenetére
visszajött .-))))
nagyon köszönöm!-s
-el bootolva nem mukodott... (arm -rf
-es parancs végig read onlynak mondta a rendszert) csak a recovery-t inditva terminalbol(33415) viktor001 :
mikor-s
-es bootolassal nem sikerul amit Smiley írt, akkor kiprobaltam, lefutott, de nem tudta megcsinalni -
ddsteel
aktív tag
válasz
Smiley #33317 üzenetére
Ja, hát erre gondoltam én is. A munkaidőm többet ér, mint amennyit szarakodnék vele. Csak hát lehet, hogy elmolyolnék vele. Igaz, nem bármi áron. Igazából arra gondoltam, ha van egy tuti laptop-vas,amin a lehető legkevesebbet kell mókolni, akkor azt megvenném. De ha ekkora szenvedés, akkor nem állok neki 0 tapasztalattal a émában.
-
ddsteel
aktív tag
válasz
Smiley #33312 üzenetére
Köszi a választ mindkettőtöknek, sajnos nem ezt akartam hallani. Pont most akartam kérdezni, hogy egy ilyennel nagyon sokat kell-e szívni hozzá: https://www.arukereso.hu/notebook-c3100/dell/inspiron-15-insp5570-59-p439464282/#termek-leiras De akkor lehet, hogy lemondokróla. Szívni nem szeretnék,meg coder sem vagyok csak user...
A fura az,hogy az egyes telepítési oldalakon azért nem nagyon propagálják a dolog szívás oldalát. De olvasgattam itt, hogy van macera bőven. -
kazsmerlaca
senior tag
válasz
Smiley #33300 üzenetére
Nekem nVidia kártyám van de még is megy:
Lapkakészlet modell: NVIDIA GeForce GT 740
Típus: GPU
Busz: PCIe
Foglalat: Slot-1
PCIe-vonal szélessége: x16
VRAM (összesen): 2 GB
Forgalmazó: NVIDIA (0x10de)
Eszközazonosító: 0x0fc8
Revízió ID: 0x00a2
ROM revízió: VBIOS 80.07.df.00.05
Metal: Támogatott, funkciókészlet: macOS GPUFamily1 v4 -
-
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33046 üzenetére
Yosemite óta minden full egyszerű (szerintem legalábbis)
A mai Mac-ekben megtalálható hardwerek (majdnem) megyegyeznek a mi PC-nk hardwareivel...alaplap az már kb teljesen mindegy azóta, elég ha UEFI. proci is teljesen 8 csak a HD grafika egyezzen meg az egyik Mac modellével. Audio-> AppleALC, mostani gyakrabban használt AMD karik szintén OOB, stb stb.
Csak ne vegyék el tőlünk ezeket a lehetőségeket. -
lizdav
csendes tag
válasz
Smiley #32945 üzenetére
BIOS beállítások így jók?
Virtualization : Enabled
VT-d : Disabled
XHCI Hand-Off : Enabled
Legacy USB Support: Auto/Enabled
IO SerialPort : Disabled
Network Stack : Disabled
XMP Profile : Auto / Profile 1/Enabled
UEFI Booting set to Enabled and set Priority over Legacy
Secure Boot : Disabled
Fast Boot : Disabled
OS Type: Other OS
Wake on LAN : Disabled -
lizdav
csendes tag
válasz
Smiley #32939 üzenetére
Kipróbáltam, egyből kernel panic... Én nem értem, még csak azt sem várom hogy tökéletesen fusson, de annak azért örülnék, ha legalább felmenne a rendszer. Az a baj, hogy hiába keresek pontosan olyan configot a neten amilyen nekem van, mindegyiknél van egy kis eltérés, ami miatt pont nem tudom mi lenne hasznos és mi nem adott EFI mappából.
Én innentől kezdve feladom, futottam még pár kört egy-két variációval, de ennyi időt elfecsérelnem erre már nem érdemes..
-
Csabee.
nagyúr
válasz
Smiley #32840 üzenetére
Akkor reménykedem. Illetve látom kirakták a https://images.nvidia.com/mac/pkg/387/WebDriver-387.10.10.10.40.123.pkg csomagot. Hátha ez megoldja, este tesztelem.
-
Mr.C
őstag
válasz
Smiley #32818 üzenetére
én nemrég szórakoztam vele, ki is egészitettem de a telepitő állandóan restartolt, nem engedett tovább az alma logón:
VBoxManage modifyvm aVMnevekellide --cpuid-set 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct” “iMac11,3”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion” “1.0”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct” “blabla”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey” “blablabla”
VBoxManage setextradata aVMnevekellide “VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC” 1
VBoxManage setextradata aVMnevekellide VBoxInternal2/EfiGopMode 4ha win a host akkor csak ennyivel módosul (ezt nem próbáltam):
VBoxManage.exe modifyvm aVMnevekellide --cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct" "iMac11,3"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion" "1.0"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct" "blabla"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey" "blablabla"
VBoxManage.exe setextradata aVMnevekellide "VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC" 1(#32817) Alper:
VMware: Google keresés első találata
hozzá a patch: [link]
iso-t meg valamelyik macOS alól leszedsz -
Gabady
aktív tag
válasz
Smiley #32503 üzenetére
Az Apple régen is más processzort használt, az Intel meg b*szhatja a 60 év előnyét, ha már évek óta "hibás" processzorokat gyárt... (gondolok itt a spectre és társaira) mindezt persze úgy, hogy nem reklámozza, illetve továbbra is ezt a biztonsági rést figyelmen kívül hagyva, csak szoftveres foltozgatással javítva gyárt....
A probléma inkább az Apple fejlesztői részleg koordinálásában lesz. -
rii
nagyúr
válasz
Smiley #32503 üzenetére
én is ugyanezt vetettem fel .. cxsk 60 helyett 40 ...
ilyen válaszkat kapok mint ez:
" .... Peldaul ugy, hogy nem kell 40 evre visszamenoleg kompatibilisnek lennie az x86-tal. ... ."meg egy lyen linket - Apple is moving on from Intel because Intel isn’t moving anywhere
-
rii
nagyúr
válasz
Smiley #32485 üzenetére
majd csinálnak valamit ami annyival erősebb a jelenlegi legerősebb inteleknél, hogy majd megint emulálni tudják saját cpu-jukon az intelt, mint annó az intellen a ppc-t.
az apple-nek legjobb lenne ha függetlenedne az inteltől
ezért bármi pénzt megér nekik a saját cpubelefogtak, csinálják, de csak akkor van értelme ha felveszi a versenyt az i7-tel, i9-cel
nem is tudtam, h az A10 arm alapú .. annyit mondtak, h néha jobb mint az i7.
de pld graf programokban más sokszor jól jön a több mag+gpu is.az arm csak 1 magos, csak 1 szálat tud futtatni párhuzamosan?
-
general
addikt
válasz
Smiley #32419 üzenetére
találtam egy elég jó összefoglalót erről (apfs-hfs), valóban főleg ssd-re optimalizálták, de ott azt írták, lehet hdd-re is nyugodtan, bár nem lesz előnye a hfs-hez képest.
ettől függetlenül maradok a hfs-nél, köszi! -
gbart123
csendes tag
válasz
Smiley #32413 üzenetére
Tonymacx86 oldaláról vettem a lépéseket! Ott annyit írt, hogy a boot pendrive elkészítése után, húzzuk bele a unibeast könytárat. slussz. Nekem nincs semmi clover könytáram a pendrivon. Csatoltam egy képet. A pár apróságot már én húztam bele (leírás, clover telepítő...)
-
Smiley
addikt
válasz
Smiley #32405 üzenetére
Szoval, a tymcedriver patch kell az ECC-hez, meg nalam bennt van meg egy graphicspolicy.
Ez a KextsToPatch reszhez kell berakni.<dict>
<key>Comment</key>
<string>AppleGraphicsDevicePolicy (board-id) Patch (c) Pike R. Alpha</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>
Ym9hcmQtaWQ=
</data>
<key>InfoPlistPatch</key>
<false/>
<key>Name</key>
<string>AppleGraphicsDevicePolicy</string>
<key>Replace</key>
<data>
Ym9hcmQtaXg=
</data>
</dict>
<dict>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>
cgoATWFjUHJvNCwxAE1hY1BybzUsMQBY
</data>
<key>InfoPlistPatch</key>
<false/>
<key>Name</key>
<string>AppleTyMCEDriver</string>
<key>Replace</key>
<data>
cgoAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAABY
</data>
</dict> -
Norby86
őstag
válasz
Smiley #32321 üzenetére
"el van cseszve ez a fajta kártya firmware-e"
Ezt hogy érted?
Más is használ ilyen kártyát a MAC-re és nem panaszkodtak, még itt a topikban ajánlották nekem ezt a kártyát, azért is vettem meg ezt. Gyári firmware van rajta, az nem lehet el cseszve. Clover lehet hogy bűnös, azt nem tudom, de azért ha valakinek itt a topikban van ilyen videokártyája, kíváncsi lennék az ő tapasztalatára is. -
sad_Vamp
őstag
válasz
Smiley #32168 üzenetére
Oké akkor viszont így modosul na a kérdésem: valszeg CLOVERt/EFIt kéne cserélnem, mert a régiben még nem volt az a radeon deinit tudtommal.... na annak hogy kéne nekiállni? (mert az igazság az, hogy mé win sem indul most el a cloverből valmiért.... bootmenü választással jutok csak be)
-
Mr.C
őstag
válasz
Smiley #32091 üzenetére
de neked nem két külön ssd- van a rendszer? úgy emlékszem, hogy a fő problémád az volnt, hogy "A" ssd-n volt az EFI, és "B" ssd-n a win amit boot-olni akartál.
Ha egy tárolón van a rendszer, igazából csak anny a plusz, hogy az elején a windows-nak is adsz egy particiót hsf+-re (vagy apfs-re formázva), majd miután a rendszered működik, megy fel a win a másik particióra. Ha a win is végzett akkor eltűnik a clover. igy azt a végén vissza kel másolni/telepíteni
-
Smiley
addikt
válasz
Smiley #32032 üzenetére
Szoval dual boot. (kicsit hosszura sikeredett)
Az alap felallas egy P8P67 WS Revolution, meg egy i5-3470. Lett egy Toshiba PCIe M2 512-es SSD-m adapterrel. A problema ugye az, hogy a deszka nem tamogatja az NVME-t. Tehat kell egy SATA SSD, meg egy Clover, az EFI betolti a Clover-t, ami meg betolti az NVME driver-t, utana meg sima ugy az egesz es meg a szerencsetlen Windows is el tud indulni. Elso korben kellett az OS X NVME support ami hala istennek Sierra alatt csak 4k block-os Apple SSD-vel mukodik nativan. Van Clover NVME patch, aztan egy kicsit utana turni kellett a netet, de vegul egy eldugott kommentben meglett az external yellow icon-os hulyeseget javito fix is.
Tobb helyen is elrontottam az egesz dual boot temat, ugyanis szerintem iszonyat bug-os a Windows telepitoje. Elso korben Disk Utility-vel csinaltam 2 particiot, az egyikre Carbon Copy-val attoltam a SATA SSD-n levo rendszert, az OS X resze kb ennyi. Reboot, Windows pendrive be, kivalaszt a boot menubol az uefi boot, aztan probaltam telepiteni, kozolte, hogy nem tudja telepiteni mert nem tudja particionalni. Ekkor fogtam es csinaltam ra 2 particiot es felraktam. Vissza OS X ala, ott le akartam formazni a masodik particiot amit a Windows letrehozott, amire kozolte, hogy nincs eleg hely. Ekkor kaptam a tippet, hogy az EFI particion hasal el, viszont a csoda uj Disk Utility-vel meg nem lehet letrehozni csak 1 particiot es a maradek “ures helyet” szabadon hagyni. Utolag kiderult, hogy tenyleg nem tudta kinyujtani az EFI particiot, es ezen hasalt el. Itt felb*sztam magam, dd-vel teleirtam az elejet meg a veget 0-val, aztan gptfdisk-el csinaltam ra egy uj GPT Header-t, utanna letrehoztam egy 300Mb-os EFI-t meg egy 150GB-s particiot az OS X-nek. Reboot ujra Windows telepito, a szabad helyen mar meg tudta csinalni amit akar, aztan szepen fel is rakta magat… viszont ekkor vettem eszre, hogy az EFI particiora szant file-kat a telepito nem az NVME-es disk-re rakta, hanem a SATA-ra. A sorrend ugy alakult hogy a SATA elorebb volt. Ilyen melyen nem ismerem a Windows-t, ezert meg itt az elejen vissza a gptfdsik-es reszhez, annyi valtoztatassal, hogy mielott pendrive-rol inditottam volna az telepitot, a BIOS-ban letiltottam a komplett SATA-t. Itt jon a file-ok masolasa stb… Windows telepites elso resze, aztan reboot. Ujra engedelyeztem a SATA-t, mert a Windows telepitest csak ugy tudom folytatni, hogy ha el tudom inditani azt amit mar eddig felrakott, de ehhez meg kell a Clover es az NVME driver. Windows vegre fennt van, update meg minden, szuperul megy, vissza az OS X-re, formazom HFS+-ra az elso particiot, most mar ez is megy siman. Carbon Copy-val atmasol a / es a Recovery-t is ujra letrehoztam. Levakartam az elso Windows telepites nyomait a SATA SSD EFI particiorol, es most minden ugy megy ahogy kell.
Ami azert idegesito, hogyha kivalasztom a disk1-et a Windows telepitoben, akkor az miert masolgat file-kat egy teljesen masik disk EFI particiojara, egyaltalan miert nyul hozza ahhoz a disk-hez. -
scream
veterán
válasz
Smiley #32024 üzenetére
És update-nél mire figyeljen az ember (latest High Sierra van nálam)? Már olyan rég kellett hozzányúlnom, hogy el is felejtettem mit hogyan kell...
Intel IGP gondolom továbbra sem okoz gondot.
----
(#32018) PeachMan:
Sajnos nálam is néha nem jön vissza alvásból és csak restart segít... Egyelőre nem találtam rá megoldást.
-
törölt tag
válasz
Smiley #31963 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
Eddig nem ismertem ezt a paramétert, nem is használtam, de Sierra alatt működött a driver enélkül is.Most beállítottam, de nem változott semmi. Mintha a monitor kimenet lekapcsolna a VGA-n. Kipróbáltam DVI porton is, hátha, de azon sem jelenik meg kép.
Mondjuk a bios-ban be kellet kapcsolnom a CSM-et ahhoz, hogy a DP-on lássam a bios vagy a boot select képét. Ha ki van kapcsolva az OS-ek betöltéséig nem ad képet, azaz például nincs post a boot elején. Nem tudom lehet-e ez összefüggésben a mostani jelenséggel.
-
Plasticbomb
addikt
válasz
Smiley #31691 üzenetére
"Ezt a windows-os hozzaallast.
Ez most nem neked szol, de minden windows user ezt csinalja, ha nemjo valami kezdjuk legelorol."
Ha már nagy a kavar, akkor ez a célszerű. Nem a mindig, a legkisebb a hiba esetén is telepitsünk újra metódust javasoltam. Azt én sem szeretem.
-
Wiz Khalifa
veterán
válasz
Smiley #31677 üzenetére
Az 5870 elvileg natívan támogatott amúgy OSX alatt így szerinted az Inject ATI is kell vagy még az sem? Illetve a boot args-nál beírjam a GraphicsEnabler=Yes-t vagy az sem szükséges?
Régebben még az i5-4460-as gépembe használtam ezt a VGA-t onnan tudom hogy natívan támogatott de már nem emlékszem rá hogy az Inject kellett-e.
-
scream
veterán
válasz
Smiley #31589 üzenetére
Na igen...
Viszont most két problémám is volna.
Az egyik, hogy a hang egy DAC-ról jön, viszont nem tudom állítani a hangerejét, hanem csak az alkalmazásokban tudom lejebb venni, erre esetleg valakinek van ötlete? A DAC egy VMV Magic.
A másik, hogy valamiért a szenzorok nem látszódnak, csak az SSD hőfokát látja a HWsensors, iStat Menu és Macs Fan Control is... Mit kéne még bemásolni és hova?
-
scream
veterán
válasz
Smiley #31583 üzenetére
Na végül sikerült...
Mivel minden jel arra mutatott, hogy nem csináltam semmi hülyeséget a telepítés menete folyamán, így a telepítő maga lesz a ludas és milyen igazam lett. Sajnos az official Store-ból telepítős "Install macOS High Sierra" app nem töltötte vagy rosszul töltötte magát, de egy ügyes kis third party appal sikerült rendben leszedni az egészet és az abból kreált USB-s telepítő egyből ment.
SMBIOS maradt iMac18,3 és megy minden szuperül.
Köszönöm a segítségeteket!
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #31583 üzenetére
[[Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI]
ha nem sikerül a telepítés és UEFI-s a gép akkor alternatívaként ezt is ki lehet próbálni. Jópárszor már telepítettem a gépet restore method-al -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 4K 3840x2160 - 138Hz & 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged