-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
naja
aktív tag
válasz
sad_Vamp #38055 üzenetére
Ehh, A maces Samu Varázsoló nem támogatottnak írja mindegyik SSD-t (850Evo, 860Evo, 970EvoPlus(NVMe). Felső sávban kiírja mindet szépen, a nevük mellett zöld karika. Alatt a status/drive healt résznél csak pörög az illusztráció, mintha épp töltene, benne N/A. SMART-ra kattintva, minden kék karikás (good). Gondolom Mac-en is működnie kellene rendben mindennek még Sodoma alatt is...
Windows alatt már minden része működik a Magiciannek, ebben már írja a státuszt. Illetve a 850/860Evo-kra firmwaret is tudtam firssíteni (1->2). Bár változás nem történt.
HD sentinelben minden rendben a gyorsteszt szerint, bár 80%-os gondolom a korára való tekintettel.#38056 tlac: scdlsc kolléga javasolta (#38053) a terminalos megoldás működik és kitart.
A random fagyások oka viszont úgy néz ki meglett: volt egy régi Quicklook modul, amit valóban nem rég raktam fel. Console / Crash reports mutatta meg. Azóta nem volt fagyás (lekopogom). Érdekes a dual bootos kapcsolata, de ezt most elengedem. Biztos én figyeltem meg rosszul a dolgot.
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #34366 üzenetére
Ha hackli akkor szerintem nem érdemes a bootcamp-el szórakozni. Én is próbáltam párszor, ugyanabba a hibába futottam bele mint te, nem tudom miért nem képes létrehozni a telepítőt. Egyszerűbb Disk Utility-ben hozzáadni a Mac partíció mellé egy Win partíciót és arra rátelepíteni. Telepítőt VM alatt rufus-sal létre lehet hozni, vagy balenaEtcher-rel (bár nem próbáltam ezt)
-
sad_Vamp
őstag
válasz
sad_Vamp #34365 üzenetére
közben ennyit tudtam "kideríteni":
Vamps-MacBook-Pro:~ vamp$ sudo /Applications/Utilities/Boot\ Camp\ Assistant.app/Contents/MacOS/Boot\ Camp\ Assistant
2020-05-07 17:56:58.603 Boot Camp Assistant[1178:53164] Failed to connect (optionContinue) outlet from (DAWindowController) to (NSButton): missing setter or instance variable
2020-05-07 17:56:58.603 Boot Camp Assistant[1178:53164] Failed to connect (quitItem) outlet from (DAWindowController) to (NSMenuItem): missing setter or instance variable
2020-05-07 17:56:58.759 Boot Camp Assistant[1178:53181] Startup Policy = 1
2020-05-07 17:56:58.783 Boot Camp Assistant[1178:53181] Startup Policy = 1
objc[1178]: Class FIFinderSyncExtensionHost is implemented in both /System/Library/PrivateFrameworks/FinderKit.framework/Versions/A/FinderKit (0x7fff8f60d3d8) and /System/Library/PrivateFrameworks/FileProvider.framework/OverrideBundles/FinderSyncCollaborationFileProviderOverride.bundle/Contents/MacOS/FinderSyncCollaborationFileProviderOverride (0x1099fcf50). One of the two will be used. Which one is undefined.
2020-05-07 17:57:18.319 Boot Camp Assistant[1178:53164] Windows 10 Consumer ISO
Mond ez valakinek valamit? -
Crondore
tag
válasz
sad_Vamp #33394 üzenetére
Ha lehetőség van EFI-t kell használni(könnyebb efi, kext driverek cseréit próbálgatni) - legalább is nekem és az ismerősi körben mindenkinek bevált, én javaslom a hackintosher telepítési útmutatótját, a hozzátartozó alap clover configgal. Azzal nekem még minden elindult, igaz lehet utánna faragni kell rajta de megy(pl nekem a memóriát hibásan többnek ismerte fel de ezt egy efi driver cserével megoldottam a Cloverben), és ha a gépen elconfigolom a Clovert ezzel mindig betölt. Clover config összerakáshoz kell az alaplapod hardware -ének az alapos ismerete, hasonlóan mint annak idején a linuxos ősidőkben, pláne ha valamilyen egzotikus hardware -d van. Mondjuk nem kell annyire mélyre ásni ez igaz.
Az hogy a hacklidon nem mennek ezek vagy azok a hardwarek az clover driver és config fuggő. Az USB-hez pl Mojave alatt más patch kell mint sierra alatt.
Boot elkeffentés - a Windows egyes alaplapokon csak a legelső SATA -ra hajlandó felmenni telepítéskor - boot-olni boot-ol már mindenhonnan. Nvme esetén a biosban az M.2(intel nvme-n van a Mojave) módot a win telepítésének idejére SATA-ta át kellett állítanom mert a win telepítés hibás forrásra hivatkozva elhasalt.
Vannak chipset sémákra épülő clover configok, amiket a sikeres telepítés után közzétesznek. Érdemes lenne keresni egy olyat ami olyan vagy nagyon hasonló mint a tied, és azzal próbálkozni.
Ha nem vagy biztos a dolgodban, a driver sorrendekben csak az éppen telepítendő ssd legyen aktív a gépben, vagy lehúzod, vagy boisból letöltöd.
Bios - CMS modult az ajánlások szernt le kell tiltani. Ezt azonban dedikált videó kártyák nem biztos hogy jól viselik. Ez nálam most egy RX580-asnál jött elő. Szóval a CMS-nek 3 szekciója van nálam, ezek a hálózatra a storage-ra és a videó Rom -ok módjára vonatkoznak. A videónak legacy -ba kell lennie a jó működéshez.
Az fentiek Z97 -es chipset környezetre vonatkoznak, de általánosan használhatók bárhol.
Szerintem a Mojave jó -legalább is nekem/nálam - eddig semilyen problámával nem találkoztam. Elég komoly szoftwarek-et haszálok alatta, a performanciára sincs egyenlőre panaszom.
Azonban eredeti Apple géppel a fent leírtak valóban nem sokat érnek.
Üdv.
cro
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #33392 üzenetére
ajha, eléggé összejött akkor minden.
Nem sok esélye van, hogy bármelyik macOS tönkretegyen valamit a boot-ban.
ha a 2 rendszer ugyan azt az EFI partíciót használja akkor sem piszkál bele a mac a Win részébe, ugyanígy a Win sem a Mac részébe. Ha mégis valami folytán sikerülne szétbarmolni az EFI-t, a Windows telepítésnél automatikusan újraépíti\kicseréli magának a Win boot részét.Amikor formáztad őket magukat az EFI-meghajtókat is leformáztad velük együtt? Még az lenne a tippem, hogy azt le kéne formázni, hogy üres legyen. Ha úgy nem képes a Win sem feltelepülni akkor nincs tippem. Esetleg ellenőrizni, hogy milyen állapotú az SSD és a pendrive, más portokba dugni és úgy próbálni. A leírtakból a pendrive-ra gyanakszom, ha a preparing devices-nél meg a hibás forrás-nál áll meg. Nem hinném, hogy az SSD-k meghaltak.
-
sad_Vamp
őstag
válasz
sad_Vamp #33391 üzenetére
Létezne az, hogy ez a nyomorult Mojave/APFS kigyilkol valamit az SSD-k boot-részében?
Még mindig nem tudtam felrakni sem a High Sierra-t sem a Sierra-t az eredeti MBP-re.
Miután kivettem az SSD-t és legyalultam GParted-el; az installok végre elindultak, de még mindig megakadnak installközben, majd azt írják, hogy hibás a forrás (persze 3 kulcs 2 különböző downloadból? mi?!)
Viszont a sok create usb installer-ozás közepette sikerült legyalulni Az asztali Hacklin a WIN-es SSD-m is (a Disk3sX aza Mojave szerint "untitled", miközben volt 1 valódi untitled nevű kulcs a gépbe nyomva...).
Na de most jön a non-plus-ultra.... mondom akkor uccu neki rakjunk új WIN-t.... először a 1903-ast húztam le, a "preparing decives" résznél 5-6%-nál BSOD (kék ablak) PNP driver watchdog.... utána a 1810-est húztam le.... az is ugyan ez.
Persze próbálokztam itt is mindennel, végén már kiszedtem mindent a gépből (még a Grafkártyát is), reset-eltem a CMOS-t, frissítettem a bios-t..... non-sense...
Mennyi az esélye, hogy a 2 SSD, 2 különböző gépben jóformán egyszerre menjen tönkre?!
Vagy inkább esetleg a Mojave formátozás tesz valamit tönkre?! -
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #33382 üzenetére
Én is használok Chrome-ot ugyanezen szinkronizálás miatt, de én nem tapasztaltam szaggatást és laggolást.
pedig meg van nyitva kb 15-20 lap egyhuzamban. Van elég ramod? szereti enni. Nekem 8 giga van.EFI-nél ha már van egy megfelelő működő configod annyi a dolgod, hogy frissíted a Clover-t és az összes kext-ed
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #33181 üzenetére
Esetleg még nekem van egy "Hungarian Pro" nevezetű kiosztás is, teljesen olyan mint a PC-s billentyűzet:
[link]
Library/Keyboard Layouts mappába kell az egyiket másolni és resizni.
(De használati útmutató a dmg-ben).
Én a nem retinásat használom, és "Hungarian Pro PC" kiosztást.
Annyi, hogy lehet némyleik billentyűzetnél át kell állítanod az Option, Alt, Cmd gombokat úgy ahogy neked tetszik a beállításoknál. -
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #32441 üzenetére
reméljük, hogy kijavítják. Jó rendszer a Mojave, jobb mint a High Sierra. Nekem ez a hiba akkor jelentkezett amikor teljes rendszer visszaállítható képfájlt akartam létrehozni, egyszerűen nem akarta az igazságot, ráadásul elég értelmetlen hibakódokat írt ki, míg HFS High Sierra alól tökéletesen sikerült a dolog.
Aztán végre sikerült létrehoznia a képfájlt (nagy nehezen forceolva), majd a visszaállítás nem sikerült egyszer sem...
szerintem az átformázással meg az átpartícionálással\méretezéssel van a baja... teljesen mindegy hogy Hacklin próbáltam vagy real Mac-en, ugyanaz a szitu..de a vicc, hogy össze-vissza írja ki a hibákat..valamikor ez a hiba, valamikor az. érdekes.
Egyébként lehet forceolni a HFS-t Mojave alatt: [link] -> Nem próbáltam, de nem lehet gond vele
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #32211 üzenetére
Nekem az a tippem, hogy mivel a Windows legacy és a clover UEFI ezért nem tudja a Legacy-t bebootolni.
De olyat nekem is csinál egyébként az asztalim, hogy rohadt sok idő elteltével bootolja csak be a legacy windows-om. csak az a különbség, hogy az egész gép legacy, bios is. Sajna nincs rá tippem, hogy mi más lehet.Mojave-n nekem is van final cut, semi para vele. De megyek vissza szerintem HS 10.13.6-ra. 10.14 még működött, de ez az új frissítés elcseszte az alvó módom ami eddig kb sierra óta működött hiba nélkül, VGA & HDMI portom is oda lett. Még megpróbálok egy kext rollback-et, ha nem megy megy vissza a 10.13.6, vagy a 10.14
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #32195 üzenetére
oh igen látom, elnézést.
Sajnos nem tudom mi okozza ezt a fagyást, néha nagyon sok várakozással tovább ugrik, néha nem
De ha az előtt jó volt, akkor lehet érdemes egy osx frissítést csinálni. tehát bootable USB-vel rátelepíteni a macos-t ugyanarra a partícióra, nem kell formázni így a fájljaid sem fognak eltűnni.a Windows-t pedig úgy tudod megnézni, hogy nyisd meg az msinfo32.exe-t és kiírja, hogy Legacy (MBR) vagy UEFI (GPT)
Ha legacy a Win akkor valszeg azért nem tudja bebootolni mert a Clover meg UEFI
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #32169 üzenetére
csinálj backup-ot a régi EFI-ről és frissítsd a CLOVER-t, majd a régi config.plist-ed tedd be az új clover-hez és írd át amiket kell, esetleg clover configuratorral vagy valami plisteditorral, kexteket ugyanúgy tedd át az újba, dsdt-t ssdt-t stb. én így frissítéskor az összes kextemet is le szoktam frissíteni, sosem árt
-
Smiley
addikt
válasz
sad_Vamp #32167 üzenetére
Ez nem windows. Ha felismeri es be tudja tolteni az extension-t akkor mukodik ha nem akkor meg hegeszteni kell. Itt nincs szukseg DDU-ra meg hasonlo baromsagokra.
Konkret pelda: Nekem egy oreg GTX560Ti van a gepembe, volt kolcsonben par hetig egy RX580. GTX ki Radeon be, clover-ben deinit bekapcsol, es minden megy tovabb. Ez windows alatt vagy 3 restart meg fel ora telepites. -
Sapphi
aktív tag
válasz
sad_Vamp #31986 üzenetére
Szia, a 480-as támogatott ha jól emlékszem kell hozzá a Lilu.kext és a WheteverGreen.kext és már szárnyalni is fog.
Részletesebben itt olvashatsz a dologról: https://www.tonymacx86.com/threads/radeon-compatibility-guide-ati-amd-graphics-cards.171291/
-
sad_Vamp
őstag
válasz
sad_Vamp #30659 üzenetére
Az ErP-s dolog sajnos nem segített, nem tud valaki valamit arról, hogy lehet kikapcsolni az 5V "töltő" áramot kikapcsolt állapotban a Gigabyte alaplapokon?
Nálam is kiderült, hogy én vagyok a hülye... "internal speaker"-re kell rakni és szól a MOBO-s Realtek kártya is
-
rii
nagyúr
válasz
sad_Vamp #30618 üzenetére
az apple megmondja az imac, vagy mac pro -ba szánt motherboard fizikai paramétereit, és a foxconn legyártja?
és hogyhogy a foxconn-os alaplappal szerelt mac-ekre írt OSX felmegy csillió más alaplapra is?
honnan a hasonlóság a foxconn, .... és az asus, gigabye, ascrock alaplapok közt?
az intel CPU-k miatt van, vagy anyagi oka van hogy nem mást fejlesztenek, vagy az apple akarta pont így?
-
válasz
sad_Vamp #30519 üzenetére
Valamit nagyon ügyesen elrontottam mert most csak a Windows 7 meghajtót és az Optikai meghajtót látja(USB).
Open "EFI/Clover/config.plist" and add the following code after GUI.
Note -: Replace "HDDName" with name of your hard disk. It works!
<key>Hide</key>
<array>
<string>HDDName</string>
</array> -
tlac
Topikgazda
válasz
sad_Vamp #30336 üzenetére
hát akkor csak egy normális pc-s bill-t kellene venne, amin vannak is gombok
meg valahogy rettentő furán működnek az insterthomestb
ezeket régen be lehet állítani config szerkesztéssel
de azt hiszem most is van rá valami programha textet editálok és nyomok egy "END"-et akkor a project végére ugrik alul, nem a sor végére a textboxban
command + jobbra nyílt nyomjál
-
Plasticbomb
addikt
válasz
sad_Vamp #30200 üzenetére
keress rá sierra hcl. ez olyan listát kell feldobjon egy wiki oldalon, ahol laptopok, desktop gépek, és alkatrészek (components) vannak felsorolva, amik lettek tesztelve emberek által, és a legtöbb mellett ott kell legyen, hoyg oob vagy kell-e neki valami mókolás, illetve az esetleges hibákról is részletek. Fontos, hogy a különböző osx verziók alatt nem mindig szerepel mindegyik alkatrész, pl lehet, hogy 10.12 alatt tesztelték mondjuk az 5850-et de 10.12.1 alatt már nem, de ha egy előző verzióban ment, akkor jó az esély az adott alkatrész üzembe helyezésére a későbbi verziókban is, egészen addig, amíg ki nem veszik a támogatást teljesen.
(csak rákerestem magam: Hardware Compatibility List . Szomorú, de azt hiszem a tonymacx86 os amd-s topikkal jobban jársz, eléggé el van hanyagolva a lista sierra első 3 verziója óta. )
egyébként installálni valamit és érteni is, mit miért mikor és hogy csinál az két külön dolog. a legtöbb embernek, akinek van közelebbi tapasztalata pcvel, el lehet magyarázni, hogy mit nyomkodjon, és akkor x idő múlva valahogy fent lesz a rendszer, de ahhoz hogy értse is, kell némi mélyebb tudás +/ megértés. PL öcsém fel tud telepíteni os-t, de ha hibafelderítésről van szó, akkor neki is a legtöbbször az a megoldás, hogy újratelepít és ő elvileg többet tud, mint mariska néni a szomszédból (vagy pl egy youtubernek raktak össze egy gépet, átment egy kölyök, hogy segít, és ahogy magyarázta a gyerek a youtubernek, kb 1 perc alatt lejött a hozzáértőnek, hogy a gyerek a szomszéd fiacskája, aki állandóan a gép előtt ül és játszik szinten van. De ezt a legtöbb ember már úgy aposztrofálja, hogy "ért hozzá"....). Nálam meg az, hoyg addig megyek utána a hibának, és annak a gyökerének, amíg megoldom.
hja: ha jól rémlik, van egy másik ssd-d windowsnak abban a gépben, igaz?
Én megnézném, hogy win alatt a két kártya működik-e, cf bridge nélkül is kell tudnod terhelni őket, pl luxmark-kal (opencl teszt alkalmazás, ennek a segítségével állítottam be anno az AMD A10-7870k APUmat, hogy 3D terhelés alatt a lehető legtöbbet hozza a CPU rész és az IGP rész is.).
-
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #30115 üzenetére
ezt írtam:
"Van, akinél maga a mozgás ugrál össze-vissza. macOS kompatibilis egeret kell venni."szóval nem nálad, hanem valakinél.
Az állítás meg azért nem helyes, mert apple egérrel is olyan a görgetés, mint touchpad-on vagy trackpad-on stb... ha élőben tapicskolsz egy iMac-et pl, akkor észre fogod venni. Vagyis nem pont ezt, hanem azt, hogy valamiért sokkal jobb azt kezelni, mint a tidédet. De ne legyen igazam -
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #30113 üzenetére
Ez az Apple kiba.... khm.. hibája, nézz át a Mac vagy a Macbook topikba, sokáig filóznak, milyen vezetékes vagy vezeték nélküli egeret vegyék. Van, akinél maga a mozgés ugrál össze-vissza. macOS kompatibilis egeret kell venni.
general:
mivel az ntfs nem támogatott, így el tudom képzelni, hogy normális. én max usb-n keresztül másolok ilyet de ki is maxolom a sebességet vele. volt, aki SSD-ról SSD-re másolt (hfs to ntfs) 40-50 mb/s ítással. -
general
addikt
válasz
sad_Vamp #30109 üzenetére
lehet, hogy a videón annyira nem jön át, sőt biztos (720p/60-at engedett feltölteni telóról, pedig 1080-ban vettem direkt fel), de hidd el, élőben irtó idegesítő használni a Chrome-ot. és nem akarom elhagyni, mert belaktam, évek óta azt használom és jobbnak is tartom.
-
general
addikt
válasz
sad_Vamp #30100 üzenetére
MBP-n kipróbáltam, ott minden fasza, sőt a Chrome smooth-abb egérrel, mint a Safari. pedig emlékszem, itt is szoptam ezzel régen, de valahogy ez magjavult. van egy fos egér itthon, azzal is csekkoltam, ugyanaz. MBP-n jó, haklin szar mindkettő. csináltam egy kis videót, hátha érzékelhető. ha hazaértem, feltöltöm majd youtubra, hátha érezhető, miről beszélek.
-
tlac
Topikgazda
válasz
sad_Vamp #30100 üzenetére
mi van olyankor, ha max.-ra felhangosítva hifit, mindenféle fura zaj jön a hangkártyából a haklin? pl böngészéskor hallom link fölött viszem el az egeret, meg hasonlók.
gondolom analóg módon van összekötve a géppel
zavarja a hangkártyádat a többi elektromos cucc a gépedben -
gandalf
aktív tag
válasz
sad_Vamp #30016 üzenetére
nálam is az az érdekes, hogy ha bennt az 5670-es károly akkor elindul a boot az usb-röl, más kérdés, hogy restart van az alma 3/4-nél, szal a telepitö sem jön be, ha kiveszem a kártyát a bootnál az igp-vel, csak villog a kurzor, már ha kiválasztom az usb bootot..nem lehet, hogy a clover grafikus része baszaxik?
-
Crondore
tag
válasz
sad_Vamp #30010 üzenetére
Sierranál nekem a BIOS -ban a CSM (Compatibility Support Module) = Disabled -ra kelett állítanom mert boot loopolt, az El Capitan -nal meg pont fordítva(kivéve a video mode -ot mert azt legacy -ra), szerintem a bios beállításaiddal lehet baj első körben.
Ha értesz hozzá ahogy írtad, és átnézel pár ajánlott bios beállítást látni fogod mik is azok az elvárt beállítások amikkel bootolni fog az Osx. A fenti beállításra rájönnöm nekem egy délelőtömbe került, csak azért mert egy strix 970-esem van egy bizonyos (GPU)bios -al.
A boot orderel én foglalkozom első körben, mert a gép indulásakor választom ki miről akarok bootolni, ez a legtisztább számomra.
Ha windost installálsz ne legyen csatlakoztatva a osx -es lemez, és a windows pl, nálam csak az első sata csatlakozóra csatkoztatva lehetett csak fel telepíteni. Telepítés után a mehet másik sata csatlakozóra a clover már majd bebootoltatja, vagy bootoláskor kiválasztod, hogy honnan akarsz bootolni... innentől már mindegy volt neki.
Osx installnál minden lehúz csak usb és az ssd(ez is az első satádra) legyen csatlakoztatva. Addig míg a clover fel nincs telepítve maradjon is így.
A bios beállításokat és az egész installálási procedúrát én innen vettem: http://www.insanelymac.com/forum/topic/302041-guide-asrock-h97-pro4-yosemite-with-clover-uefi-installation/
Alapra integrált 3rd party eszközök, úgy mint USB3, sata, e-sata, amik nem az inteles chipset részét képzik alapból tiltani kell, aztán később kiderül, hogy éleszthető-e vagy nem.
Nekem tökéletesen működik mind a 2 gépem.(Z97 Fatal1ty)
Szóval rugalmasan kell kezelni a leírásokat hiba esetén.
-
-
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #30006 üzenetére
bocsáss meg, de eddig nem 16 giga 2666MHz-es RAM-od volt?
Meg ez gtx1080-at használ, te meg nem.Most akkor ez a konfigod vagy sem? (lehet keverlek valaki mással)
valamint kiemelném, az, idézem:
"UPDATE #1 - I've just finished a complimentary macOS Sierra server build which you can see here"
részben egy teljesen más konfigra utal, nem erre (Gigabyte Z170N WiFi - i3 6100 – Intel HD 530) -
sad_Vamp
őstag
válasz
sad_Vamp #30006 üzenetére
A fenti alapján szerintem normálisan eljutok a "3." pontig. Utána ugye jön a gond, hogy már csak "-x -v" -vel tudom befejezni az install-t (argumentumok nélkül csak restartolgat a gép). Viszont most a MultiBeast nem tudta felrakni a CLOVER-t. Hiányzott neki az EFI drive, mondom oké, ezt már ismerem, akkor:
Terminal->diskutil mount efi .... nem, az sem működött. Aztán volt ott még valami sor a Clover LOG-ban.... az látszólag megdolgozta a bootsectort(vagy efi részt, vagy nem tudod hogy kéne hívni), de így sem ment sem a mount sem a MultiBeast.viszont tovább olvastam:
6. Notice with this board, we run into the default graphics driver issue, which sets the default macOS driver every time you restart, never enabling the 1080 properly.
Following this fix (Probem 6: You select NVIDIA Web Drivers in the menu bar or the NVIDIA Driver Manager preference pane but when you restart macOS Default Graphics Driver is checked.)Ez lenne a probléma forrása? Viszont miért nem ír senki a körbe-körbe restart-olgatásról ezzel az alaplappal kapcsolatban? A másik, hogy nekem nem NVIDIA-m van, hanem ATI, akkor most mit kéne csinálni? Mert az Nvidia-s megoldás feltételezem nem lesz jó ATI-s kártyákhoz (Az -elméletben- támogatott ati kártyákról viszont elég keveset írnak).
-
ThuG4LifE
senior tag
válasz
sad_Vamp #30004 üzenetére
Korábban linkelted ezt: [link]
Ez ugyna olyan lap és processzor, mint a tied, ez alapján neked is működnie kéne. Biost frissítettél?
Nyugodtan olvasd át, ha valami nem egyértelmű, akkor kérdezz. Ha csak össze-vissza csinálod és valamit kiahgysz, mert nem érted, akkor jönnek a gondok. Türelem, odafigyelés és hidd el, hogy sikerülni fog. -
Mr.C
őstag
válasz
sad_Vamp #29988 üzenetére
talán azért, mert kezdőknek nem ajánlott a leírás.
Ezek a kérdések annyira alap kérdések nem a mac világában, az informatikában, hogy elengedhetetlenek egy ilyen rendszer telepitéséhez... sőt... akár windows/linux rendszerröl beszélünk, akkor is.Oké.... az EFI az a rész amiből a nyavajás MAC-ek bootolnak, ha jól tudom. ha nem majd meséltek (vagy nem)
Igaznak igaz, de ezek szerint nem tudod, mi az EFI, netán UEFI/Legacy, MBR stb??
[link]De akkor kezdjük az elején, hogy állapíthatom meg melyik kextek kellenek nekem, és honnét szerezhetem be őket?
hát... az alapján, ami alapján kaptad a lelkesedést, hogy megveszed az adott config-ot. Mert gondolom olvastad valahol, ahol emlitették, hogy megy. Na ott elvileg van leírás is. Már nem emlékszem mi volt az, de ha jól tudom El Captain-nal volt a tutorial, te meg Sierra-t akarsz rárakni. Nos, a kettő nem biztos, hogy ugyanugy fog menni.
(de lehet nem jól emlékszem)és lelkiel akkor készülj fel arra, hogy magát a rendszert feltelepíteni a feladat könnyebbik része... a Post Install jóval melósabb lesz
-
Smiley
addikt
válasz
sad_Vamp #29985 üzenetére
@tlac-al vettuk a faradsagot, es irtunk egy magyar nyelvu telepitesi utmutatot, pont az ujoncok miatt. Abban le van irva minden fontos teendo lepesrol lepesre. Ugy erzem eleg jo lett, mert eddig eleg sok embernel mukodott.
Akinel pedig ez nem volt eleg, ott is tudtunk segiteni.
Ahogy kovettem az eddigi probalkozasaidat nekem abbol az jott le, hogy elkezdtel egy modszert, majd ha valami nem ment kerestel egy masikat, mindenezek mellett pedig az alap fogalmakkal se vagy tisztaban.Csinald vegig a mi modszerunket es nezzuk meg, hol akad el a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Formula-1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged