- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Erős, de energiahatékony lesz a Dimensity 9500
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
scream
veterán
válasz
tradeelek11 #33544 üzenetére
Én egy AudioQuest DragonFly Black-et használok, Mojave és Catalina alatt is hibátlanul megy, pnp. (A "minőség" amit az USB stick tud más kérdés, de hangod lesz vele).
-
scream
veterán
válasz
Cingi1979 #33525 üzenetére
Mivel nem tiszta telepítőt/telepítést csinálsz, emaitt annyira nem tudunk segíteni benne.
Ha Clover-t használ, akkor az EFI-n a kexts/Others mappába kell bemásolni a megfelelő kext file-t és utána kéne menjen a dolog.
Érdemesebb lenne mondjuk Sierra-val kezdeni a dolgot (Mavericks 2013-ban jelent meg)
-
scream
veterán
-
scream
veterán
FileVault-ot próbálom működésre bírni, van aki használja - esetleg Catalina alatt is?
Idáig a FakeSMC mellé próbáltam a VirtualSMC-t felerőszakolni és nem ment - mint kiderült az egyik driver csak FakeSMC-vel kompatibilis (most nem jut eszembe a neve, majd pótolom), de már nem volt kedvem szórakozni vele - vagy 4-5 próbálkozás volt ma, hogy megvan-e minden, ami kellhet hozzá és még encrypt előtt próbáltam reboot-tal nézni, hogy menjen.
Holnap még folytatom...
-
scream
veterán
-
scream
veterán
válasz
birorichard #33434 üzenetére
Már elég rég támogatja a Clover a Catalinat, szóval az is lehet, hogy azt sem kell - bár én amikor eszembe jut és van 1-2 percem, akkor mindig frissítek Clovert.
-
scream
veterán
Teljesen simán ment Sierra-ról az upgrade Catalinara, másnak is?
-
-
scream
veterán
válasz
kazsmerlaca #33334 üzenetére
Hát szerintem ezek közül sokra van egyszerű megoldás:
- file műveleteknél -> Finder helyett használj valami mást, pl Pathfinder vagy ForkLift (ha már amúgy is TCM-hez van minden hasonlítva a másik oldalon)
- nálam Office és Skype alatt is működik a helyesírás ellenőrzés, így valami beállításra (vagy annak hiányára) gondolnék
- kicsomagoláshoz (pl Unarchiver) beállítható, hogy ne rakja külön mappába
- törlés asztalon cmd+backspace by default, de del-re is rakható
- ki lehet kapcsolni a thumbnail-ek mutatását az ikonokon, akkor mutatja a kiterjesztéshez tartozó default ikont FInderben, ForkLiftben és Pathfinderben is állítható (bár hatékonyabb nem szemmel keresni kiterjesztést, hanem mondjuk az alapján sortolni, ha már az egér mozgatás meg lett említve, hogy nem elég hatékony)
- Acrobat-ról nem tudok nyilatkozni, ha esetleg kicsit pontosabban leírod, mint a "hülye ablakok", hogy mit dob fel, lehet valakinek lesz ötlete rá, mi lehet a megoldás rá
- mind a K750-hez, mind az MX Anywhere 2-höz van Mac app - Logitech Control Center és Logitech Options (hát én kb 6 évig wired Apple keyboardot használtam Win alatt is, nem látom, hogy bárhol kevesebb lenne, mint az említett K750, sőőt - nekem is volt K750em -, persze kinek mi)
- böngészők nálam mindig mindent megjegyeznek - az ablakokat és a pozíciókat is
- PS (2019 CC) ben az említett felugró ablaknál esc-et nyomsz és olyan, mintha a No-ra nyomtál volnaEzeket anélkül írom, hogy védeném esetlegesen a macos-t, nekem is van vele problémám, de jóformán az összes általad felsorolt probléma pár pillanat alatt orvosolható, így egy kicsit nem akarásnak nyögés a vége ennek az egésznek - legalábbis számomra.
-
scream
veterán
válasz
general #33286 üzenetére
Az 'Install from MAC' opció egy update telepítési processének az eredménye - amely nem ment végig, mivel ott maradt ez az opció, ha végigviszed az update-et, akkor eltűnik onnan.
Én a boot option-öket Win alól editáltam, hogy mit lásson, mit ne és így csak a 3 rendszert mutatja.
-
scream
veterán
Hali!
Került hozzám egy Intel NUC8i5BEK, NVMe SSD-vel és a francért sem akar telepítés után betölteni a rendszer - 1. indítás.
Az van, hogy hiába is van -v, szépen végig megy, majd szürke háttérre vált, bal felső sarokban meg is jelenik a cursor (lehet mozgatni is), aztán hirtelen elmegy a kép és reboot.
Van esetleg valakinek erre ötlete, hogy mi lehet?
-
scream
veterán
Hali!
Az volna a kérdésem, hogy van-e valahogyan olyanra lehetőség, hogy multiboot mellett menjen macOS-en a HW acceleration?
Ha BIOS-ban az IGP van választva elsődleges VGA-nak, de a monitor a dVGA-ra van rákötve (RX 570), akkor macOS-en megy az acceleration (a dVGA-t pörgeti a FinalCut), viszont ameddíg be nem bootolt az OS addig nem is ad semmilyen képet (tehát clover-t sem látom), így nem is igazán tudtam másik OS-re bootolni, csak a legutóbb kiválasztottra (macOS).
Van esetleg valami ötlet rá?
-
scream
veterán
válasz
Mr.Graphic #32552 üzenetére
Mire élesbe kijön majd a 10.14.4 tuti el fogom ezt felejteni, hogy új clover kell hozzá és lefrissítem aztán majd pislogok.
-
scream
veterán
válasz
viperabácsi #32473 üzenetére
Nekem annó ment Capitan/Sierra H77/4770K-n, szóval szerintem simán megoldható. VGA-ról nem tudok nyilatkozni mi kell/mi nem hozzá, nekem IGP-vel volt, meg utána GTX970.
-
scream
veterán
válasz
Plasticbomb #32058 üzenetére
Kivéve mindent nem bootol, csak az injektet meghagyva nem bootol.
Az általad írt FakeIDk (az egyiket használtam idáig rendben HighSierra-alatt) nem mennék ugyan úgy egyikkel sem bootol.
-
scream
veterán
válasz
Plasticbomb #32055 üzenetére
Próbáltam, FakeID nélkül sem kapcsol be.
HD 630 is létezik, azért is van az iMac18.1 állítva.
-
scream
veterán
válasz
Plasticbomb #32052 üzenetére
Intel HD 630 (i7 7700K IGP).
Ha a FakeID és a PlatformID megegezik, akkor tudok bootolni és megy 14MB VRAM-mal, ha a FakeID eltér, akkor lehal betöltés közben.
SMBIOS: iMac18,1
-
scream
veterán
válasz
birorichard #32047 üzenetére
Hát nem igazán látok semmi olyat ami mondaná nekem bármit is.
Csináltam róla egy rövid videót: ITT.
Amúgy APFS.
-
scream
veterán
válasz
scream #32026 üzenetére
Valaki esetleg?
Sajnos nem sikerül az update.
Ezt a leírást követtem, EFI partíciót újracsináltam, config.plist-et átmásoltam, USB patch-et átírtam, lilu és igfx kapcsolót beállítottam (plusz a kaby lake-es igfx-es kalpcsoló), frissített kext-eket leszedtem és bemásoltam a megfelelő helyre, de a kép még verbose mode-ban is elszáll, nem is látom mitől.
Valakinek esetleg valami ötlet?
-
scream
veterán
válasz
Smiley #32024 üzenetére
És update-nél mire figyeljen az ember (latest High Sierra van nálam)? Már olyan rég kellett hozzányúlnom, hogy el is felejtettem mit hogyan kell...
Intel IGP gondolom továbbra sem okoz gondot.
----
(#32018) PeachMan:
Sajnos nálam is néha nem jön vissza alvásból és csak restart segít... Egyelőre nem találtam rá megoldást.
-
scream
veterán
Hali!
Esetleg valakinek van ötlete, hogy 10.13.x-en mire kéne állítani a DarkWake-et MSI alaplapnál, hogy rendben menjen a sleep?
Jelenleg 8-on van, de így nem megy sajnos (alvásból nem jön vissza a kép).
-
scream
veterán
válasz
szuszinho #31633 üzenetére
Ezt találtam hozzá, itt az áll, hogy az IGP miatt van.
De én ezt a leírást követtem és minden ment (igaz, a Skylake-es gépben dGPU-val).
-
scream
veterán
Esetleg van valakinek tapasztalata, hogy egy ilyen megy-e minden gond nélkül El Capitan alatt (Asus P8H77-es lap)?
-
scream
veterán
Sajnos hiába nézem, nem lehet sehogy sem állítani.
Pont ilyen az én gondom is.
-
scream
veterán
válasz
Smiley #31589 üzenetére
Na igen...
Viszont most két problémám is volna.
Az egyik, hogy a hang egy DAC-ról jön, viszont nem tudom állítani a hangerejét, hanem csak az alkalmazásokban tudom lejebb venni, erre esetleg valakinek van ötlete? A DAC egy VMV Magic.
A másik, hogy valamiért a szenzorok nem látszódnak, csak az SSD hőfokát látja a HWsensors, iStat Menu és Macs Fan Control is... Mit kéne még bemásolni és hova?
-
scream
veterán
válasz
Smiley #31583 üzenetére
Na végül sikerült...
Mivel minden jel arra mutatott, hogy nem csináltam semmi hülyeséget a telepítés menete folyamán, így a telepítő maga lesz a ludas és milyen igazam lett. Sajnos az official Store-ból telepítős "Install macOS High Sierra" app nem töltötte vagy rosszul töltötte magát, de egy ügyes kis third party appal sikerült rendben leszedni az egészet és az abból kreált USB-s telepítő egyből ment.
SMBIOS maradt iMac18,3 és megy minden szuperül.
Köszönöm a segítségeteket!
-
scream
veterán
válasz
scream #31577 üzenetére
Hát nem tudom mi a bánat baja lehet...
Gondoltam, akkor megpróbálom El Capitan-nal, de ott meg a Kabylake miatt macerásabb a dolog, úgyhogy azt hagytam.
Most ott tartok, hogy már át van másolva a megfelelő APFS.efi a Clover-be, de ezt csinálja:
- Elindítom a telepítőt (Cloverben az USB-t választom), az első reboot megvan (az USB és Preboot mellett megjelenik egy új bejegyzés Cloverben)
- Az új bejegyzést indítom, de minden esetben ez fogad:"macOS could not be installed on your computer
The path /System/Installation/Packages/OSInstall.mpkg appears to be missing or damaged.
Quit the installer to restart your computer and try again."Próbáltam az itt írtakat: LINK, de így sem ment.
Amúgy ennek a leírásnak az alapján próbálkozom: LINK
Clover install után a "kész" mappa tartalmát felmásoltam az EFI-re, majd megcsináltam ami MSI mobo-ra vonatkozik (OsxAptioFix2Drv-free2000.efi-t bemásoltam, a Fix3-at kitöröltem), illetve a darkwake-et is beállítottam, az APFS.efi-t install előtt Terminal-ból bemásoltam a Cloverbe.
Továbbá itt van még a Cloveres OSX install is, ezt követtem (kivéve, hogy én APFS-re formáztam és így a 2. lépést kihagytam): LINK
Mit rontok el?
-
scream
veterán
Valaki meg tudja mondani hogyan tudom azt megállapítása hogy pontosan milyen verziójú macOSt telepítene a telepítő?
Csak mert próbáltam 13.0, 13.0+, 13.2 és 13.3 AFSP.efiket de mindegyikkel ugyan az volt a gond mint idáig.
A telepítő verziója azt mondja magáról hogy 13.0.63 (1363) de az os pontos verzióját nem látom.
-
scream
veterán
Hali!
i7 7700K + IGP, MSI B250M-re és egy Intel M.2 SSD-re próbálok felbírkózni egy High Sierra-t, de nem igazán megy.
Mármint maga a telepítő elindul, végig is megy, majd újraindul (amikor a recovery-t létrehozza), de utána nem látja (? gondolom én) a már elkezdett telepítést és nem akarja telepíteni a tényleges rendszert a második telepítőbe bootolás után. Mindegy hányszor választom az "Install"-t, mindig csak a recovery-s részt akarja megcsinálni...
Valakinek valami ötlet, hogy mi lehet ez? Vagyis érdekesebb, hogy hogyan oldhatom meg?
-
scream
veterán
válasz
cseke- #31443 üzenetére
2. kérdésedre - Apple hivatalos álláspontja, hogy majd valamelyik következő os javításban kerül sor ennek a hibának a javítására, valamiért a TRIM-et nem minden SSD-nél tudja jól kezelni az új filerendszer.
Nálam TRIM kikapcsolva a boot ~8 sec, TRIM bekapcsolva ~90-120 sec.
-
scream
veterán
Hali!
Valakinek sikerült esetleg már B250 + i7 7700-re, IGP-vel macOS-t varázsolni?
Ha igen, akkor mi kell hozzá?
-
scream
veterán
válasz
Wiz Khalifa #31197 üzenetére
Ami cserébe sokkal lassabb lesz. Én használtam Mac Mini-t (a legerősebbet, 1TB FusionDrive, etc), de nagyon gyenge volt szegény. Igaz cégnél, iOS fejlesztésre kaptam, 2 monitorral, nem tudom hogy csak multimédiás célra elég lehet-e.
-
scream
veterán
válasz
ghostrider20 #31172 üzenetére
Ezzel inkább menj át a Mac-es topicba szerintem.
-
scream
veterán
Kikapcsoltam a TRIM-et és így megint normális sebességgel bootol, köszönöm.
Viszont lehet inkább élek úgy, hogy hosszabb a boot időm és nem gyilkolja le a macOS az SSD-met.
Amúgy ezt találtam még hozzá, remélem igaza van és tényleg lesz javítva a következő patchek valamelyikében.
-
scream
veterán
-
scream
veterán
Ezeknél áll elég sokat:
apfs_mount_update:17878: er: mount check: ro->rw update: no encryption rolling in progress, balling
illetve
apfs_vfsop_mount: 1368: mounted volume: VM
bash: /etc/rc.installer_cleanup: No such file or directory
bash: /private/var/install/deferred_install: No such file or directoryAmikkel próbáltam nézni: HWMonitor, iStat, iStats, Macs Fan Control.
Amit próbáltam tenni: más FakeSMC-ket próbáltam, hátha az a bajaCsak az SSD-k hőmérsékletét látja az összes program, se CPU se GPU, se ventik, ugyan ezen a konfigon Sierra alatt mindent látott.
-
scream
veterán
Egyelőre nem igazán sikerült gyorsítanom a boot időn, viszont amit észrevettem, hogy nem látja se a FAN-eket se a cpu tempet, erre valakinek esetleg ötlet, hogy mivel lehetne fixálni?
-
scream
veterán
Na sikerült felrakni a High Sierra-t végül.
Viszont a boot idő iszonyatosan lassú és nem tudom miért...
Valakinek valami ötlet? Sierra betöltött 6-7 sec alatt, most meg 2-3 perc, ugyan azon az SSD-n.
-
scream
veterán
válasz
Sapphi #31132 üzenetére
Nem, nem volt.
Most készített HSierra telepítőhöz a legújabb apfs.efi-t rakjam?
Amúgy most már legalább látok 2 új Mac opciót a Cloverben, igaz egyik sem a Recovery vagy a tényleges rendszer, hanem van egy Preboot, a másik meg az install-t akarja folytatni, viszont mind a kettő elhasal egy ilyen szöveggel: "
mac os could not be installed on your computer high sierra the path /system/installation/packages/osinstall.mpkg appears to be missing or damaged
". -
scream
veterán
válasz
scream #31108 üzenetére
Valaki esetleg?
Első reboot után Cloverben nem látszik, hogy létrejött volna a Recovery partíció, második reboot után sem látszik semmi változás, mindig olyan, mintha teljesen előről kezdené a telepítést.
Se harmadik, se negyedik reboot után sincs semmi változás.
Futott már valaki bele ilyesmibe?
Új hozzászólás Aktív témák
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Honor X7 fekete 128GB 12 hónap jótállással!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest