-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Plasticbomb
addikt
-
Plasticbomb
addikt
válasz
madgie #31666 üzenetére
Remélhetőleg az USB telepitőt választottad ki a clovernek, hogy hova telepitse magát. Ha nem, akkor az USB-n nem lesz semmi boot rendszer, anélkül meg nem bootol a telepitő, ugyanis maceken a bootot az efiből kezdeményezi maga az alaplap, vagyis másképp közeliti meg a boot sorrendet. S maga az efi viszont tudja, hogy honnan mit inditson, vagyis a rendszer telepitő nem ir semmit sehova.
Keress rá tonymacx86on az alaplapodra, hogy van-e valami spécibb nyűgje, vagy megy mint a villám mint tlac és az én ASUS Z97i-plus-unk, majdnem mindenféle hekkelés nélkül. (kb csak a wifi modult kell kicserélni, meg egy toleda cloveralc scriptjét futtatni, és csókolom..)
Egyébként a legfontosabb az a megfelelő SMBIOS volt nekem, illetve az IGPhez kellett a helyes ig platfomr id megtalálása, de onnantól nem volt gond (egészen 10.13.3ig, amikor valamit elbacarintottak az SMBIOSok körül, és 16.2 SMBIOS-al nem bootolt a gép, szal ideiglenesen 14.2vel használtam, majd bányászat miatt windowson voltam jellemzően...)
Más:
Szal az a helyzet, hogy mikor legutoljára inditottam az OSX-et, akkor 10.13.3 betanal tartottunk, azóta volt valami bütykölés ami megboritotta a rendszereket? A VGA-im kibányászták az árukat, szal mostmár nem kötődöm annyira windowshoz, plusz épp rákerestem, és elvileg a WoT is fut OSX alatt, szal szeretném ott verni a nyálam, ha minden megy rendesen. (Tudom, inditsam el, és meglátom, de na, kérdezek azért, hogy mire készüljek...) Láttam az eGPU hireket, Radeon kextekben mahináltak valami komolyabbat, vagy minden megy mint akkor? Illetve az SMBIOSos balhé körül kitisztázódott, mi volt a gubanc?
Hja és tlac: tegyétek már bele az összefoglalóba az everymac.com-ot, mint az egyik legfontosabb infó forrást kompatibilitási problémák elkerülése végett...
-
hardline
senior tag
válasz
madgie #31661 üzenetére
Nem vagy túl konkrét.
A telepítéssel én is sokat szívtam.
Több telepítő pendrive-ot is csináltam különböző videók és leírások szerint, mert nem akart rendesen működni a dolog. Meg nem mondom, hogy melyik lett a nyerő, de egyetlen egy volt amivel sikerült telepíteni, azt a pendriveot meg is hagytam úgy, ahogy van, több gépen is működik vele a telepítés. Tehát a lényeg, hogy ha minden jó az uefi beállításoknál és mégis megáll valahol a boot, akkor megpróbálhatsz másik módon készíteni egy új installert.Kérdeznék is egyet:
Ha alvó módba lép a gép, majd újra használnám, akkor minden esetben pár perc múlva szétesik a kép.
Nem jöttem rá, hogy mi lehet a megoldás. nvidia driver a nemrég említett scriptes megoldással van fent, de előtte is megvolt a probléma. -
turbobusa
senior tag
válasz
madgie #20709 üzenetére
Megnézem közelebbről ezt a Dell monitort, 27-es bőven megfelel, de lehet egy 24-es is elég lenne, bár hosszabb távon ideálisabbnak tűnhet a nagyobb "testvére".
iMac-nél még őszintén a melegedéstől is félnék, nem tudom rendes egész éjszakás videovágás alatt mennyire tudna normálisan szellőzni, valahogy vannak kételyeim afelől.Máté94: Tonymac-en néztem a támogatott lapok listáját, drága, viszont csatlakozók terén elég bő, bár lehet keresek valami olcsóbb Giga-t, lényeg a 16 vagy 32gb támogatás a kompatibilitás s i5/i7 foglalat mellett.
Amazonon kerül ennyibe, itthon lehet drágább még egy 10k-val, nem jártam még utána a magyar áraknak, biztos a végén több lesz.
Nem vetném meg az iMac-et, de drága nagyon, viszont itt tudok spórolni, hogy elsőre nem veszek meg mindent bele, gondolok itt a memóriára, hűtésre, ssd-re, vga-ra... -
madgie
titán
válasz
madgie #16489 üzenetére
Közben eszembe jutott, hogy az 5770 illetve az 5870 natívan menne, ugye? Lehet le kéne cserélni a GTX 460-at (pedig eléggé nV párti vagyok, Pc-n szívtam eleget már ATI-val).
A másik megoldás, ha procit cserélek... na az nem lenne olcsó. Vagy Mac-et venni. Az meg főleg nem
-
Xero
nagyúr
válasz
madgie #15837 üzenetére
Töröld a partíciót és utána formázd. Nekem be szokott válni, bár lehet bekavar az installer mivolta. A legegyszerűbb bedobni GParted Live lemezt és azzal elintézni.
(#15839) madgie: Ha csak kedvtelésre veszi az ember komolyabb anyagi háttér nélkül, úgy bizony valóban magas az ár, pláne ha van a háznál komolyabb kiépítésű config.
Na igen az SSD. Nekem a Mac Pro-ban és a Hackliban is SSD-n ül a rendszer, míg a MacBook Pro-ban 7200-es HDD-n. Ég és föld. De szeretem annyira a jó öreg szakállas MBP-t, hogy elnézzem neki.
-
madgie
titán
válasz
madgie #15837 üzenetére
export=import, de hóttmindegy
Már este kínomban az iMac árakat nézegettem
Sok, sajnos nekem sok, a mostani konfigomhoz mérten főleg...
szerk: egyébként megint rájöttem ,hogy lehetőleg SSD-n legyen a rendszer. Brutálisan gyorsabb minden, mint HDD-n. (SSD-n volt eddig is, de egy vész oprendszert HDD-re húztam föl)
-
Xero
nagyúr
válasz
madgie #15835 üzenetére
Bizony-bizony.
Én mondjuk csak azért fogok neki a dolognak, mert itt van egy nálam leadott MacBook bontásra/eladásra, így magamnak ki raboltam belőle a BT modult. Pénzt nem adnék érte, annyit nem ér. Viszont, ha bejön, akkor kap a Hackli szép Apple BT KB-ot és Trackpadet. A wifi már visszakerült takarítás után, mert arra nincs szükségem és nem is a legjobb megoldás lett volna.Ráadásul olyan régen forrasztottam már (legalább 3 hónapja, bár abból is inkább sörözés lett
), hogy kicsit "játszhatnékom" van.
-
Phantomhive
aktív tag
válasz
madgie #15825 üzenetére
az OS-ek tudják írogatni egymás fájljait, akkor általában előfordul, hogy összehugyozzák magukat, mert a másiknak van rajta egy futó session, ami mondjuk kap egy kernel panicot osx alatt, vagy helytelen leállást, bezárást, stb.. és ezek meg szokták fingatni a rendszereket tapasztalataim szerint.
osx többnyire szokta tudni javítani magát vagy boot közben vagy -s kapcsolóval lehet neki mókolni.
windowsnál meg telepítő cd-ről van valami helyreállítási rész, ami megkeresi és kijavítja a hibákat. arra viszont figyelni kell ilyenkor, hogy az osx-es HDD legyen lehúzva, mert a windows szereti magáévá tenni az egész rendszert, amit csak lehet és ezzel kinyírva az osx rendszerindítójáta safe mode indításos dolgot nem értem. elméletileg mennie kellene ha csak nem valami speckó kext engedélyezi -csak- nálad a hozzáfárésüket.
sőt. az usb-nek mindenképpen kellene mennie.
ha rádugod, akkor system utilites látja az USB fülön megjelenni a pendriveot?
lehet, h csak a rendszer nem csatolja fel, amit disk utilityből lehet meg tudsz tenni kézzel.
igazából fingom sincs erről a kakewalk dologról.
csak olvastam a promóját, hogy jól leegyszerüsíti a telepítést, de ugyan ennyivel meg is nehezíti -
madgie
titán
válasz
madgie #15812 üzenetére
No, ez alapján neki is láttam...
-
Xero
nagyúr
válasz
madgie #15776 üzenetére
Próbálj virtuális környezetben először felrakni egy SL-ot, utána segítek akár privátban is. Közel azonos kiépítést raktam össze nemrég. Pikk-pakk megoldható minden onnantól, hogy megvan az unibeast pendrive.
Ha van ismerősöd Miskolc-Budapest-Bécs-München vonalon, akkor 1-2 héten belül akár kész Pendrive-ot is tudok küldeni.
-
Phantomhive
aktív tag
-
ko9
addikt
válasz
madgie #11115 üzenetére
Hát a Kakewalk komplistjén ha fennvan, akkor jó esélyed van, hogy menni fog.
Én most épp a Windows7 hülyeségével szívok, hogy nem akar GPT-re formázott vinyóra nem akar települni, csak ha EFI-s alaplapja van az embernek. Ilyen hülyeséget
Nem gondoltak arra, hogy valakinek 2TB-nál nagyobb vinyója is lesz valaha? -
ko9
addikt
Arra még mindig nem kaptam választ, hogy hogyan lehet pendriveról egy Windóz alatt is visszaírható képet csinálni, mert akkor közzétettem volna már rég egy telepítőt, ami visszaírható Pendrivera Win alatt, és az ilyenek elkerülhetők lennének...
Mac és Linux alatt megtudom ezt csinálni, de Windóz alatt -
Máté94
addikt
Én eddig nem láttam olyat, hogy valakinek ment volna, de egy próbát megér.
Alul az ikonok között van egy olyan, hogy Dashboard. Bal alsó sarokban van egy plusz jel, arra kattints rá és válasz ki egyet a kiegészítők közül, amiket felkínál. Amikor kirakod elvileg hullámzást kellene látnod.
-
ko9
addikt
-
-
ko9
addikt
1: Feljebb Cleminek linkeltem OSX-re Java telepítőt.
2: Ha Win alatt lefuttatod a Wines DSDT AutoPatchert, ugyan azt csinálja meg, mintha Mac alatt futtatnádWááááh, mikor írtam a leírást, TUDTAM, éééreztem, hogy mindenkinek ez lesz a baja, de nem raktam bele, hátha nem... (Most néztem meg a képeket)
Adom a megoldást mingyárt. -
madgie
titán
No, nem szerette a fat pent, os journaled-re túrtam le, át windowsra, ott transmac-kel rátoltam az extra foldert, meg a többit, de az a baj, hogy a dsdt-nél azt írja, hogy java kell, azt meg a hálózati elérés hiánya miatt nem tudom letölteni
Várjak, kapcsoljam így ki, rebootoljak? Extra folder+ chameleon már megvolt.
Ha belemászom a dsdt-be, megkeresem a generic-et ,azon belül meg a patch.txt tartalmát bemásolom a terminalba, az nagy kókányolás volna?
-
ko9
addikt
A nyelv semmit nem jelent.
Lionban van egy alap támogatás a Sandy Bridge-hez, és ezzel az Intel HD-s cuccokhoz is. (Az új iMac-ekben i5 2500M vagy mi a fene van, és Z68as chipset.)
Amúgy 100%, hogy SMBIOS vagy kextbaj van. Akkor se ismeri fel a pendriveot, ha még bekapcsolás előtt csatlakoztatod?
/Extra mappa van? -
ko9
addikt
Clemi sikerén felbuzdulva, szerintem te is Liont engedj rá
A táp bajra: Mekkora tápod van? Nem lehet, hogy csak egyszerűen nem bírja a terhelést, amikor az SSD is rajtavan, és nem ad neki elég áramot? Bár az SSD nem fogyaszt annyit
SnowLeo-hoz egy kérdés: BridgeHelpert raktál fel 10.6.6-ra? -
madgie
titán
Dikk de furi: az SSD-vel tuti van valami, mert csak a Win7 indul újra, de az mindig, akár CHKDSK közben is. A HDD-n lévő OS X megy, sőt, 10.6.6-ra frissítve megy. Lion update csak simán nem megy? Mert ráengedtem, látszólag végigment, reinstallt kért, de újraindítás után ugyanúgy 10.6.6 fogadott. Próbáljam meg a 10.6.6-ra ráengedni a 10.6.8-at, vagy valami Lion-mókolást?
-
ko9
addikt
Nyugalom, elsőre sajnos mindenkinek ilyen ez. Amúgy meg már ha átraktad külön, miért nem Time Machine-al csináltad? Azt telepítőből 2 kattintás visszahozni. Az meg hogy a Win7 nem indul, azt tuti nem a telepítő rontotta el... DVD-jéről Indítás javítást próbáltad?
Esetleg még utolsónak egy Liont megpróbálhatnál, abban alapból benne van a Sandy Bridge támogatás. Annyi különbséggel csináld, hogy az 1. pontban ne hozz létre partíciót, pendrivera rakd a dolgokat. Meg a 8asban pluszba ezt is telepítsd a pendrivera.
-
madgie
titán
Na jó, asszem ennyi szívás bőven elég volt: lehúzott sata kábel mellett szórakoztam, mégsem hajlandó elindulni most az ssd-ről a win7. A hócipőm tele az OS X-szel, majd lehet rászánom magam egyszer, ha kitapasztalták, hogy sandy bridge-re van-e ultimate egyszerű megoldas. De most komolyan, életemben nem telepítettem összesen annyi oprendszert, mint az utóbbi pár napban...
-
ko9
addikt
Ugyanezért, vagy csak hasonlóan? Nem ugyanaz
Találtam neked valamit:
1. Navigálj a /System/Library/Extensions/IOPlatformPluginFamily.kext-hez
2. Jobb klikk - Show Package Contents
3. Contents/Plugins mappa
4.Töröld a ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext-et
5. Futtasd a System Utilities-t MultiBeastből
6. Rakd fel a 10.6.8 Combo Update-etEzután mehet megint a MultiBeast, a neked kellő cuccokal. Törekedj a minimumra elsőnek!
-
madgie
titán
No, Win7-hez visszatértem, a letöltött 10.6.8 combo-tól is összehányta magát a rendszer
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Motoros topic
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Óra topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fotók, videók mobillal
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Amazon Kindle
- Célegyenesben a Yettel TV
- További aktív témák...
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest