- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Akciófigyelő: Féláron nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #8497 üzenetére
Közben félig megoldottam, leírom mit csináltam, hátha más is jár így:
Google-n ezt találtam:
[videó]Ami után már bejön a grub és el is indul a linux mint (bár wint még nem látom), de ha újraindítom, akkor kezdhetem előlről...
Majd egy korábbi nyomtatás alapján a grub-ot újratelepítettem (link) --> grub bejön, csak win-t még nem ajánlja fel
De ezzel már csak holnap küzdök meg...
-
válasz
Lasersailing #8261 üzenetére
Igazából a mostani /home-ot is megpróbálhatod integrálni, nem biztos, hogy pontosan sikerül minden programmal. Viszont ha nem, akkor már érted is, miért nincs sok értelme, csak abban az esetben, ha valami oknál fogva pont ugyanazt a verziót telepíted újra.
Amúgy a levelezések és mások miatt én már megpróbálnám a 17.3 home-ját alkalmazásba venni. Nem volt még külön /home-om, de ettől függetlenül ezt javallom. -
válasz
Lasersailing #8259 üzenetére
Szia!
Ha már mindenképpen kíváncsi lettél a 18.2-re, nyugodtan felteheted, a kezdeti gubancok már rég nincsenek. Elfogyott a /home? Ez nem történik meg, ha nem csinálsz, egyszerűen felrakod a maradék helyre a Mint-et, majd kezeli ő rugalmasan a /home-ot, de ha mindenképpen akarsz külön partíciót neki, akkor jó ez a felosztás. Manuális particionálást válassz telepítéskor mindenképpen. -
donmackó
addikt
válasz
Lasersailing #6684 üzenetére
Gondolom a webfelület (webszerver) a 8081-en van. Viszont a remote-nak mindig az rpc portját kell megadni ami alapból a 9091.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #6681 üzenetére
Sikerült, rossz portot állítottam be.
gyári beállításon hagytam (9091-es port) és működik
)
Mondjuk érteni nem értem, de biztos bennem van a hiba...
-
donmackó
addikt
válasz
Lasersailing #6677 üzenetére
transgui a Linux Mint hivatalos oldaláról
Vagy szoftverkezelőben rákeresel a transgui szóra és kiadja neked.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Lasersailing #6546 üzenetére
Én a LinSSID ajánlom, minden notimon kötelező tartozék.
-
válasz
Lasersailing #6546 üzenetére
-
válasz
Lasersailing #5701 üzenetére
Alapvetően azt nem fogom, hogy ugyanazon rendszerek miért viselkednek máshogy A) és B) laptopon.
Emlékszem, hogy ez a csuszka nem működött Win7 alatt.
De 13 Mate alatt állítható volt.
Aztán 17 Ciammon rendszeren automata.
Bár azis lehet, hogy neked sosem fog menni. Már csak azért is, mert ha számít a hardwer kialakítása, az enyémnél ugye beépített a cucc, ha nálad nem, nehet sosem veszed rá erre a műveletre. Ajánlom, nézz utána akkor az eredeti tervnek, Touncpad two finger on linux -
válasz
Lasersailing #5692 üzenetére
Ha másként nem megy. Mondom, próbálni megéri, tönkretenni úgysem tudod.... Nem vagy root szintű rendszergazda
-
válasz
Lasersailing #5687 üzenetére
Kezd ezzel;
sudo apt-get update
Majd ismételd meg a műveletet. Ne félj parancsot írni a terminálba, nem tudsz neki ártani.
-
válasz
Lasersailing #5683 üzenetére
Synaptic csomagkezelő. Ott keress ehhez drivert.
Én azért nem tudok hozzá, mert nekem alap. Nálam a tapipad kialakításában is olyan, meg is van rá rajzolva. Viszont nem lehetetlen, keresd ott, ahol mondtam -
válasz
Lasersailing #5662 üzenetére
Alapból egyik sem kellene, mert a Linux alap támogatása a Touchpad felé tartalmazza ezt, mégpedig ha csak a tapipad jobb oldalán húzud az ujjad, akkor kellene görgetnie.
Mint 13.3 64Bit-en lehetett állítani ezt az alap beállításokban, de 17.3 64Bit-en már nincs erre lehetőség, ott automata. Tudom, ma telepítettemEgyébként futtasd le nyugodtan, tönkretenni nem nagyon lehet a rendszert
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5661 üzenetére
Utánaolvastam, a neten az alábbiakat találtam:
synclient VertEdgeScroll=1 (vertikális scroll bekapcsolása)
synclient VertTwoFingerScroll=1 (két ujjas görgetés bekapcslása)Elvileg, ha ezeket lefuttatom, akkor működne? (tönkre tenni nem akarom a Linuxom, ezért inkább kérdezek előszőr)
(sudo nem kell hozzá?)Ha igen, akkor ezt be kellene tennem script-be, hogy minden indítás után működjön? (amit persze nem tudom, hogy kell, de minap volt erről szó itt vagy linux kezdőknek topikban. Az alapján talán meg tudnám oldani...)
-
Dhampir
félisten
válasz
Lasersailing #5638 üzenetére
Köszönöm az infót.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5638 üzenetére
Rootkent masolas megoldva. leirom, hatha jar meg erre ennyire kezdo...
jobb klik forras mappan es open as root
jobb klik cel mappan es open as root
copy forras file
paste cel mappaKoszonom a segitseget Mindenkinek!
-
Dhampir
félisten
válasz
Lasersailing #5629 üzenetére
Ettől függetlenül tetszik a Fujitsu?
-
BoB
veterán
válasz
Lasersailing #5635 üzenetére
root-ként másold.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5634 üzenetére
Az miert van, hogy pl. libraoffice-ban meg tudok nyitni egy file-t (majd lementeni mas neven), de masolni ugyanazt a file-t (ugyanabbol a GKSU Nemobol) nem tudom?
hibauzenet:
Error copying
There was an error copying the file into /media/mint/Elements/Fujitsu.
Error opening file: Permission denied(Szeretnem a leveleket is lementeni (Thunderbird), de azokat megnyitni nem tudom, az egy szem libra office dokumentumnal mindegy volt a modszer...)
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5631 üzenetére
Látnod kell a lemezt is, ha már sima Nemo-ban mount-oltad.
-
BoB
veterán
válasz
Lasersailing #5631 üzenetére
Nyitsz egy terminált.
lsblk
Ez kiírja partíicók vannak a különböző meghajtókon. Megnézed melyik partíciót akarod csatolni. Ha megtaláltad:
# mount /dev/sdX /mnt
Ezután az /mnt mappában megtalálod a tartalmát.
Lecsatolás:
# umount /mnt -
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5629 üzenetére
Ugye nem volt titkosítva?
Próbálj indítani root jogú Fájlkezelőt, gksu nemo paranccsal. -
nemurea
aktív tag
válasz
Lasersailing #5609 üzenetére
Köszönöm a választ! A TLP-t majd megnézem én is, illetve ha később lesz másik laptop, ott is látni fogom, hogy ez Fujitsu specialitás-e, vagy a proci ilyen - de egyébként nem drámai helyzet linux alatt. Én is főleg az erőforrás-zabáló Win elől menekülök, ott csak az SSD a megoldás.
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5609 üzenetére
A TLP-t már ajánlották, a tanulmányozása hasznos lehet. Lényegében sok erőforrást meg lehet vele takarítani, mint a hasonló programokkal Win alatt.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Lasersailing #5514 üzenetére
Nekem is Fujitsu laptopom van (A532), és eddig bármelyik Linux disztribúcióval (+kernelekkel) próbálkoztam, sokkal gyakrabban pörgött fel a venti, mint Win alatt, és emellett sokkal gyorsabban is merült az akksi (kb. fele időt bírt, talán kicsit többet). Szintén csak integrált GPU. Abban maradtam, hogy ez az OS technológiából fakad (grafikus felület elválik a kerneltől), mert már egy egyszerű egérmozgatásnál is felmegy egy-két mag 20-30%-ra (htop).
Persze ha van megoldás, érdekel!
-
gilfoyle
őstag
válasz
Tedd fel a TLP és sensors(gondolom ez már fent van) csomagokat, Ubuntu-n van, Minten gondolom szintén van. Biztosan javít valamit. Pl. Debian Jessie alatt állandóan megy a hűtés (hol jobban, hol kevésbé, de ki nem kapcsolja), de pl. az akksiidő javult. Ha nem jó, akkor várj a 16.04-re épülő Mintre, abban már biztosan jó lesz. (Bár függ a notiba beépített alkatrészektől is...)
-
törölt tag
válasz
Itt van néhány infó: [link]
-
lev258
veterán
válasz
Ha kíváncsi vagy, egy 16.04-es Live-val már most is megpróbálhatod, pl. a Mate változattal.
-
törölt tag
válasz
Lasersailing #5511 üzenetére
Fénxerőre én ezt találtam, jelszó beírása után leveszi a fényerőt am eghatározott értékre:
Install xbacklight (sudo apt-get install xbacklight) and add
xbacklight -set x
(where 'x' = 0 to 100 desired brightness) to the startup applications via dashboard. For example:
xbacklight -set 50A 2 kiemelt szöveg a lényeg.
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5511 üzenetére
A nem megfelelő hűtésnek több oka is lehet. Nem kezeli megfelelően a processzort, esetleg a videókártya extra igényei, de akár még BIOS bug is okozhatja.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Lasersailing #5258 üzenetére
Nem Mint specifikus a kérdésed. Nem kell mappákkal bíbelődnöd, a profil fájlodra lesz szükség, (mentsd le, másold át olyan helyre amit a reinstall nem érint) újratelepítés után azt kell beállítanod, hogy a régi profilod használd. Bővebben itt.
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5258 üzenetére
A DE jelentése Desktop Environment (grafikus felület). Egy adott rendszerre ebből többet is telepíthetsz és választhatsz, melyikkel indítod. Miért kell az újratelepítés? Elvileg működhet, amit írsz, de szerintem a Thunderbird-nek van biztonsági mentés opciója, amit aztán majd be tudsz olvasni.
-
spammer
veterán
válasz
Lasersailing #5141 üzenetére
Szerkesztés közben megeszi a RAM-ot, swappel, használja a HDD-t? Ha igen, akkor van értelme, ha nem, akkor nyilván nincs.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Lasersailing #5139 üzenetére
Amennyire én tudom nincs. A Handbrake az egyetlen software amelyikről tudom hogy szemeznek a GPGPU-val, de egyrészt szokás szerint már évek óta csak szemeznek, másrészt az inkább konvertáló, vágásra nem tudom mennyire alkalmas, ha egyáltalán.
De ha rosszul tudom valaki javítson ki.Szerk.: De szerintem GPGPU-val is ugyanaz a helyzet mint játékkal, nyílt meghajtóval úgyis esélytelen, szóval mindenképp a zártat kéne feltenned, de én azzal pl. egy nyamvadt Youtube videót sem tudok megnézni teljes képernyőn, mert csak diavetítést kapok.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Lasersailing #5136 üzenetére
Visszaolvastam a hozzászólásaidat. Ha kevesebb hőtermelést akarsz miért nem tiltod le a dGPU-t a BIOS-ban? Linuxon bőven jó lesz amit az Intel IGP tud. A Valve játékain kívül úgy sincs semmi, de azok is csak a zárt meghajtóval futnak élvezhetően, szóval a dGPU-ra a nyílt meghajtóval párosítva semmi szükséged nincs.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Lasersailing #5136 üzenetére
Próbáld meg kézzel felrakni azokat a csomagokat, de ott valami nem kerek, ilyenkor szokott más probléma is lenni.
A zárt meghajtót mindig listázza a Device Manager (nem tudom ki fordította, de inkább eszközkezelő lenne az magyarul...), de ha nincs kijelölve akkor nem aktív, nagy valószínűséggel fel sincsenek telepítve a csomagok. De erről könnyen meggyőződhetsz a Szoftverközpontban ha rákeresel a fglrx-re, vagy terminálba beírhatod, hogy:
sudo apt-get remove --purge fglrx*
Ez után garantáltan nyoma sem lesz.
Nem neked, csak a korábbi kálváriám vége (remélhetőleg). Beraktam az új memóriát, vígan szaladgálnak 2133-on, normál feszültségen.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Lasersailing #5131 üzenetére
1) Az alábbit kaptam az alábbi parancsra:
sudo apt-get install xserver-xorg-video-ati
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
xserver-xorg-video-ati : Függ ettől: xorg-video-abi-15
Függ ettől: xserver-xorg-core (>= 2:1.14.99.902)
Függ ettől: xserver-xorg-video-glamoregl de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Jól értem, hogy most az alábbiakat kellene lefuttatnom?
sudo apt-get install xorg-video-abi-15
sudo apt-get install xserver-xorg-core
sudo apt-get install xserver-xorg-video-glamoregl2) Az gond, hogy az fglrx-et az illesztéskezelőben törlés után is látom?
-
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5131 üzenetére
Eddig nagyjából átlátod, csak neked éppenséggel a diszkrét GPU kikapcsolása kell, ami szintén ott van valahol a leírásban.
Csak megijedtem, hogy felteszed a ppa-t és lecserélsz lényeges csomagokat. -
lev258
veterán
válasz
Lasersailing #5129 üzenetére
Nem tudom, milyen leírást találtál, de azok a sorok nekem nem tetszenek.
Próbálj tovább menni abban a leírásban, ott lesz a kutya elásva. De előbb értelmezd és/vagy kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motoros topic
- Diablo 3
- BestBuy ruhás topik
- Hálózati / IP kamera
- Google Pixel topik
- Házi hangfal építés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest