- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vadkörte
addikt
EZT találtam HP250G7 upgrade-hez. Gondolom már Te is belefutottál. Egy kedves barátosnémnak van egy régebbi - talán G5-ös? - i3-mal. Amíg nálam hesszölt - a gép!!! - próbáltam ezt-azt rajt. Teljesen jól használható, kellemes kis gépek. Igazi mindenens igáslovak.
(#73726) ubyegon2:
Sajnos minden Forint számított, mivel kellett vennem egy széket is. Ami eddig volt, azon azt hittem szétnyílik a derekam, mellesleg a háttámla is kitörött.
Jó, hogy megnéztem milyen M.2-es megy a gépbe, 2240 és 2260. Ezek meg elég ritkák. PCX a kedvenc beszerzési forrásom, de ott drágább volt a kinézett 2,5"-os - ~3E-rel - 2240-es meg nem is volt.
Egy FirstComputer nevű cégnél találtam úgy, hogy volt mindegyik és 20E felett díjtalan a szállításWD Blue-t szerettem volna, de Green lett, most erre futotta. Adattárolás lesz a feladata, illetve egy virtuális gép fájjai lesznek rajt. Mindegyik SSD-re 36 hónap a garancia, ha kibírja örülök, amúgy is lesz backup mindenről
Az, hogy egy SSD mennyire ajánlott vagy sem érdekes, a Samu 840-em sem volt ajánlott, sőt... Mégis kb. 5. éve hibátlanul működik.
Manjaro megy majd rá, létrehozza az is a swap-ot. Nem véletlenül lett EliteBook. -
Az nagyszerű, ha le tudod majd tesztelni a csatlakozót, de ez a linkelt Sata csati tényleg beleférhetett volna még, de kb ennyire számít minden apró bigyó is a költségek lefaragásánál.
A képek alapján elég zavaros a belső, nem hasonlít a 8570p-re egyáltalán.
Ismerve munkásságodat, nem sok kétség merülhet fel, hogy valami frappáns módon megoldod ezt a helyzetet is. Ha még a gép is túléli, az lesz majd az igazi megnyugvás.
Lehet neked érdemesebb lett volna csak egy vázat venni aztán a többit összehozod már Te is. -
Esküszöm eszemben volt a multkor megkérdezni, nekiugrasz-e majd az új gépnek is a flex-szel.....hát naná!
Egyébként maga az ötlet zseniális, ha fizikailag odatuszkolod a leműtött csatolót és csatlakoztatni tudod az SSD-t, mivel ez történik akkor is, ha normál állapotokat tételezünk fel. Ehhez egy ilyen legolcsóbb optibay is elég, maga a külső belső csatolósor kell neked úgyis. Két dologra kell viszont felkészülnöd, a kisebbik gond, hogy itt SATA1, esetleg SATA2 csatolás van bekötve.....no és a zárószó a kulcs, ha be van kötve bármi is! Sok esetben, ha nem szánnak az adott kiépítésbe eszközt, de a lap fizikai kiépítése adott ugyan, maga a túloldali forrasztás egy másik profil alapján készült, ilyen gyakorta van. Így aztán bakfitty! De ez nem 100%, csak készülj erre az eshetőségre is, vagy akár beforrasztod Te magad, de gyanítom ez nem csak ennyi lenne.
Várjuk kíváncsian a fejleményeket!
-
#Realtek Bluetooth lwfinger
#Realtek rtlwifi lwfingerlwfinger lehet a megoldás, főleg mivel itt az oldal legvégén találtam külön BT fw-t. Ügyeskedj, mert ha ezzel nem megy BT, akkor nincs neked kékfog.
Igaz, hogy itt ebben a 8821a fw van.......
Gondolom ilyet raktál fel, ami ebben is van.
Ha wifid sem lesz a végén, ne engem szidj!
tartalék:
-
Megtaláltam egy külső SSD-n a plasma felrakását, ahogy mondják a fórumtársak, én is felraktam később a spectacle-t, ezek szerint kellett. Semmi feljegyzést nem találtam sajna, ami a blogba ment volna, a history-ban megvannak a parancsok, ha át akarod őket mazsolázni. Azt tudom, hogy nem egyetlen leírás alapján csináltam, mert másképp írta mindegyik, így próbálkoztam.
Itt vannak a kiadott parancsok, de pár csomagra a terminalban kerestem rá, lehet onnan is raktam fel, de ez a rendszer működőképessége után volt. Külön a history parancsai és a term-log-ban minden csomag telepítése/eltávolítása külön látható
System: Host: LM191Cin-8570p Kernel: 5.0.0-37-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: KDE Plasma 5.12.9 wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
base: Ubuntu 18.04 bionicIdén még nem volt használva ez a meghajtó, amin a rendszer van, de működik cin/plasma váltás után is rendesen. KDE csomag csak pár darab van fenn, az örökölt csomagokat tudja jól használni a plasma, screenshot épp kivétel volt.
Innen már sima utad van, mivel KDE ismerős fórumtársak segítenek. Ügyeskedj! Nekem ennyi infóm volt.
-
Hűűűű anyám! Mate+Cinnamon és arra plasma.......és működik valami ezekből?
apt install kubuntu-desktop
nekem visszabüfiződött, elég sokat kellett variálgatni, míg jó lett. Most vagy én vagyok ennyire béna vagy a kubuntu repoban változott valami....Neked legalább van türelmed ilyen teljesen agyament kutyulásokhoz is. Nekem nem volt, nem is sikerült csak 3. próbálkozásra 2 nap múlva, ha jól emlékszem. -
Ezzel a felszereltséggel a Mint Cinnamon azon a gépen le fogja vinni a hajadat!
Én is szeretem a HP-kat, mondjuk eddig Elitebook 8xxxy sorozat járt nálam, nincs ezekkel gond. A felhasználási profil miatt nekem amúgy is jobbak az IGP-s gépek, egyszerűen nincs értelme dedikált VGA-nak bennük, persze a Workstation-ben volt.
-
KDE-t én se annyira, de a plasma az tetszik Cinnamonra húzva KDE-s programok nélkül. Amúgy elég pörgős az új Cinnamon 4.6.2, de gondolom majd Ubuntu 20.04 alapjaira csiszolva lesz az igazi. Ismerve téged, úgysem sokáig birod kutyulgatás nélkül, szerintem amíg nem érdemes felrakni a Mint 20-at, húzd fel a plasma-t a Cinnamonra.
-
Gondolom ez az áldozat, ahogy látom, HD Graphics 620 van benne, igaz itt nem írják. Ezt pár éve rengeteg IGP-s gépbe szerelték, nem hiszem, hogy gondod lenne vele. Sokan szidják az újabb HP-ket, nekem az Elitebook sorozat a kedvencem. Mint Cinnamon is szereti az Intel IGP-ket, pár szokásos beállítás kell a Firefoxon, a kompozitor alapból jó hozzá, de majd meglátod, kell-e még valamit kutyulni. openGL és font rendering szerintem jó neki.
ezt itt olvastam, talán vagy-vagy, de gondolom jót tesz:
about:config
gfx.xrender.enabled -> true
gfx.webrender.enabled -> trueHasználd egészséggel....ja és ezt egy darabig ne flexeld!
Erre már nem fogok Hidas Billi féle oprendszert tenni.
b+ erre már csak itthon jöttem rá, mi a ragya lehet vajon! Gates zavarhatott meg, nekem így hídnak fordítva szokatlan.....
Ja és egy jó tanács, ha megjelenik a Mint 20, Te még egy pár hétig csak ismerkedj a 4.4.8-as Cinnamonnal, én felraktam minap a 4.6.2-est, de nem nagyon vettem észre változásokat. Nem is nézegettem sokáig, mivel tovább KDE-sedett, most a panelen eltünő bezárt program miatt ki is lőttem a disztrót. Aki eddig sírt, hogy megszünt a KDE kiadás, lassan örülhet én meg sírni fogok, lassan értem, miért nem kell KDE kiadás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha ram gondja van, akkor előbb-utóbb valami összeomlik...
Kezdésnek viszont nem így tesztelném, hanem memtest86+ -t futtatnék a pendriveról. https://www.memtest.org/
-
Megy itt mindkét rendszeren az azonnali TRIM, azért nem láttál semmit az előbbi manualis TRIM futtatása után.
Érdekes a két swap eléggé:
/swapfile none swap defaults,discard 0 0
/swapfile none swap sw 0 0
Utóbbi az általános, swapfile-nak semmilyen mount paraméter nem kell.
Neked viszont a "BIOS"-t kellene frissítened, emiatt megérné akár USB-n bedugni egy adattárolót és feltelepíteni rá egy win10-est átmenetileg
Nincs az az isten!
Chakra egész jól ment előző SSD-n és desktopon is, Manjaro szivat csak. Meglátom milyen ez a Reborn OS.
(#71834) vadkörte
Ugye?
(#71835) májkimiki
A start és stop parancsokkal elindítjuk vagy leállítjuk az adott systemd service-t.
Igazad van! Köszi, elég rég foglalkoztam már services dolgaival.
(#71838) csixy
Nem tudod kiszedni a gépből? Végül is ha kell, hogy benne legyen, akkor kicsit rövidebb lesz az élete, annyira azért nem vészes.....
-
Ha fstrim időzítőt állítanék be, akkor az mindegyik elérhető SSD-t trimmelné, még a windowsosokat is ugye? Az nem lenne jobb?
Egyszerűbb lenne valóban. Nincs a vezérlőnek kedve Windows-zal foglalkozni, particiókat sem lát, csak trimmelhető területet, így azon végigtrimmel, ha eljő az ideje.
A DRAT/ZRAT kiírás elméletileg nem minden SSD-nél van jelen, de ha jól rémlik inkább csak tájékoztató jellegű, a zéró jelenti, hogy nullával tért vissza olvasás után, a másik meg azt jelenti, hogy a TRIM előtti állapotba tért vissza az olvasás alapján. Nagyon régen valahol irkáltam erről, mivel akkor eléggé utána olvasgattam, egyelőre ezzel ne foglalkozz, csak informális kiírás.
Milyen SSD ez pontosan?
Ez a blog jó régi már, berakhatnád ide a FSTAB kimenetét.
SD kártyát a lehető legritkábban trimmeld, kipusztul tőle, nem SSD. Ha a többi meghajtót nem írja ki, az azt is jelenti, hogy ott nem volt feladata, ilyenkor nekem is visszadobja a promtot üresen.
core2
Majd elfelejtettem, hogy az alábbi sorokból vagy az
auto
vagy anoauto
paramétert ki kéne venned.UUID=e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea /mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0
UUID=0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef /mnt/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0
UUID=78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 /mnt/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0
UUID=bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a /mnt/bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a auto nosuid,nodev,nofail,noauto,x-gvfs-show 0 0 -
TRIM ellenőrzése, Ubuntu alapnál az fstrim időzített trim-et csekkold, a Reborn OS-nél elképzelhető, hogy online TRIM van beállítva, nézd meg a
cat /etc/fstab
parancs kimenetét.Archklónoknál,
discard,noatime
paraméterek vannak.Hogyan tudom ellenőrizni, hogy az SSD-n van-e olyan tartalék hely, hogy nehogy elfogyjon és a rendszer megpurcanjon
Szerintem a szemeddel.
Látható, hogy 120GB-os meghajtóról van szó, így tudjuk, hogy a gyárilag lefoglalt overprovisioning az 8GB, ehhez hozzáadódik az EXT4 fájlrendszer által lefoglalt 2,5% és ott vannak még a particiókon a fel nem használt helyek. Ezeket az SSD vezérlője mind-mind használni fogja. Nem számít, hogy particionált hely vagy partició nélküli.
-
meggymagos21
lelkes újonc
Köszi, idővel áttanulmányozom!
Három kérdésem van, kedves fórumozók! Előre is köszi a segítséget nektek!EGY:
Nem teljesen értem még, mbr kapcsán mi átalakítani való van -mivel nem vagyok hozzáértő-, de azért mutatom az lsblk-t (az user nevemet átírtam username-re, meg a számsorokat számsor-ra). Szóval, lehet, hogy nem jól értelmezem ezt, de már a linuxos hdd-men megy a grub.
Vagy mégse? Az igaz, hogy a vindózos hdd-n még lehet h rajta van az előző "grub maradvány", vagy ilyesmi...
lsblk:
[link]KETTŐ:
A mikrofonos kérdésem meg továbbra is áll, előre is köszi, aki tudja a megoldást:
A Linuxmintem felismeri bár a mikrofonomat -"hangbeállításoknál" látható-, ha bedugom a pc-be (Intel Core 2, több, mint 10 éves asztali pc), de pár másodpercig reagál a hangerő "csíkkal", ha belebeszélek, de aztán abbamarad, már nem reagál hangra. Így böngészős alkalmazásokban "süket" a miki. Hogy lehet "szóra bírni"?
Még egy kérdés:
HÁROM (off) :
PayPal loginomat nem tudom helyreállítani, mert sose kerüli ki a telefonra sms küldést, márpedig amit anno PayPalra megadtam telószámot, már halott szám... Meg persze elfelejtettem a passwordöt. Patt. Hogyan tudnék oda új ps-t csinálni, és belépni, tudja valaki a megoldást? (Lehetőleg ne kelljen a vevőszolgálattal kínlódnom.)
Köszi előre is!
-
Mint alatt ott a Timeshift, ami pár kattintás, de ez gondolom Manjaron is működik:
Best Backup and Restore Tools for Arch Linux
Ha nincs semmilyen lényeges beállítás egy disztróban, akkor viszont sokkal egyszerűbb egy új telepítés valóban, adatokról nem beszélünk, mert azok vagy nem a /-en belül vannak vagy könnyen menthetjük őket, ha szükséges.
(#71441) vadkörte
Kösz a megerősítést!
-
moleculez
veterán
Na a faxom fog ezzel ennyit szórakozni
De a válasz nagyon is hasznos, később jól jöhet. Na, de akkor mizu, hogyha gyalulom a gyászba az egészet, Win telepít, aztán ezt a Linuxot ami most van, valami mentésből/backupból visszarúgni, ahogy van? Amúgy adat nincs, szóval nincs veszteni valóm, csak kíváncsiságból oldanám ezt meg.
-
Nem látok kernel pánikra utalást. Bebootoltam korábbi kernellel is, az is ugyanezt csinálja, kipróbáltam amd-microcode nélkül, ugyanez.
Eddig a random cucc a gyanús. Este azt is kipróbálom.
(#71353) ubyegon2: Az ilyen dolgok miatt tértem át eddig többször Fedorára, csak ott meg a féléves újratelepítési ciklus bosszant.
Ha a 20-as Mint faszán fog működni a Raven Ridge procival, akkor át fogok rá váltani. Eddig is csak a frissebb kernel tartott egy Arch származék mellett. -
meggymagos21
lelkes újonc
Hali! Közben reagáltam (a feb23-ai válaszodra) itt fórumon e topicban, feb24-én, majd olvasd el, légyszi!
Kedves mindenki! Van két új kérdésem is.
A Linuxmintem felismeri bár a mikrofonomat -"hangbeállításoknál" látható-, ha bedugom a pc-be (Intel Core 2, több, mint 10 éves asztali pc), de pár másodpercig reagál a hangerő "csíkkal", ha belebeszélek, de aztán abbamarad, már nem reagál hangra. Így böngészős alkalmazásokban "süket" a miki. Hogy lehet "szóra bírni"?
Másik új kérdésem: a (win-es) Rufus-szal készített új LinuxMint live pen-emet hogyan lehet írhatóvá tenni? Ugyanis bár tudom használni, meg telepíteni is lehet róla, de "elfelejti", amit elmentek (mármint amikor pen-el linuxozom; merthogy máskülönben már egy hete a hdd-s linuxmint telepítésemet használom a gyakorlatban).
Lehet, hogy partícionálni kell ehhez a pendrive fennmaradó részét? És utána kell CHOWN paranccsal hozzáférést készíteni? Ha igen, pontosan hogyan?
-
csixy
addikt
Na most ujratelepítvén a 32 bites verziót nem hagytam, hogy formázza a telepítő az előkészített szűz ext4-es / csatolású partíciót és így nem rontotta el , most már frissítés után is működik. Nem értem, hogy ez hogy van, de ezt figyeltem ki.
noki@noki-HP-250-G1-Notebook-PC:~$ sudo gdisk /dev/sdb
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.3
Partition table scan:
MBR: protective
BSD: not present
APM: not present
GPT: present
Found valid GPT with protective MBR; using GPT.
Command (? for help): p
Disk /dev/sdb: 234441644 sectors, 111.8 GiB
Model: Storage
Sector size (logical/physical): 512/512 bytes
Disk identifier (GUID): 29B9639B-D402-4ACD-BA90-46464DB6126B
Partition table holds up to 128 entries
Main partition table begins at sector 2 and ends at sector 33
First usable sector is 34, last usable sector is 234441610
Partitions will be aligned on 2048-sector boundaries
Total free space is 2921 sectors (1.4 MiB)
Number Start (sector) End (sector) Size Code Name
1 2048 4095 1024.0 KiB EF02
2 4096 229375 110.0 MiB EF00
3 229376 63143935 30.0 GiB 8300
4 63143936 163137535 47.7 GiB 8300
5 163137536 226052095 30.0 GiB 8300
6 226052096 234440703 4.0 GiB 8200
Command (? for help): q
noki@noki-HP-250-G1-Notebook-PC:~$ -
törölt tag
Arch vonalon van mostmár hazai illetőség is, nem is akármilyen szinten.
[link]
Az ismeretlenség takarásában nem látható magyar fejlesztőktől elnézést kérek, akik így vagy úgy részt vesznek az Arch fejlesztésében. Akiket nem ismerünk, azokat nem tudjuk név szerint említeni. -
Matéval raktam fel a Mintet és utólag tettem bele Cinnamont is. Ha lesz rá energiám, akkor meg fogom csinálni pont fordítva.
Nagyszerű, de szerinted pont fordítva nem ugyanaz az eredmény? Miért nem raksz fel egy ilyet is meg egy olyat is? Ne erőszakold már meg ezeket a mostanra tényleg klasszul összecsiszolt Mint-eket.
De többi disztró esetén is ugyanezt mondanám. Itt nem az a lényeg, hogy superül keresztbe- kasba képes legyen bootolni a swejci bicska, hanem, hogy jó és optimalizált legyen az adott DE-vel a rendszered. A Mintnél, Ubuntu-nál, Manjaro-nál, etc. ezekre elég nagy hangsúlyt helyeznek, ne kotyvaszd össze őket.
-
Ja itt vagyok és elképedtem. Aki már ismeri a különböző felületeket, pontosan tudja, hogy egy X felületre optimalizált disztróra felrakni másik felületet, abszolút távol áll attól, mint ha felrakná a megfelelő felületttel egybegyúrt DE-vel. Mint-re ez különösen igaz, az Xapps is optimalizálva van a felületekhez. Engem zavar amúgy is, ha alap felhasználói programok duplikálva vannak, két fájlkezelő, két szövegszerkesztő, etc. Még a Cinnamonra felrakott plasma felületet is KDE nélkül raktam fel, hogy csak a Cinnamon alapprogramjait lássam.
Egyszóval szerintem sehogy nem lesz teljesen komfortosan fenn így a Cinnamon.
Inkább szépítgesd a Mate felületet, annyi mindent le lehet abban is cserélni, menütől kezdve a teljes kinézetet, ha a gyári témák kevesek, keresel ilyeneket. Alapból ezek nem a csilivilire mennek rá, az a Manjaro, ha azt igényled, rossz helyen jársz a Mint-nél!
-
meggymagos21
lelkes újonc
Köszi a választ!
A legutóbbi telepítésem óta van grub megint, de ha van értelme, lsblk-t megadhatok majd. Szükséges? Szóval mielőtt kiírtam a kérdésemet, már feltettem újra a gyökér partíciót és jó a grub. Csak azt gondoltam, az mbr jelzés a boot alatt talán bajt jelez. Ezek szerint mégse gond?
Egyébként ha van a bios-omban vírusfigyelmeztetés -meg fogom keresni majd- és kikapcsolom, ahogy javaslod, annak van jelentősége? Gondolom, csak nem fog jelezni, ennyi az egész, ugye? Akkor lehet, hogy felesleges is kikapcsolni azt, nem?
-
-
Ezt nem értem, hogy rakjam a MBR-be, ha a választóalakban annyi van, hogy sda, vagyis a meghajtó, van a / , és van az, hogy ne legyen GRUB. Az elsőt nyilván kihagytam, mert az mindig kernel panic lett, most a másik két opció is ugyanaz. Nincs több lehetőség.
(#70828) szucstom
Ez a módszer van, ha nem akkor kuka. Nekem ugyanúgy nem látott semmit a Wines megoldás se, mint a Linuxosok.
(#70823) moleculez
Remélem ezt a kinézetre értetted.
-
Nincs fallback, mert nem rakta fel a GRUB-ját.
Nálam a Chakra ezt nem csinálta, pár hónapja volt valami hasonló háttérkép, de után pár héttel meg bebootolt simán.
Nem értem, ha a többi distro nem csinál így, akkor ebből miért nem tudják ezt kiollózni?
Ezt én se értem, főleg ennyi év alatt sem!
-
Tudom Papogány koma, nem is túl konstruktív megoldás az!
Egyébként mindig tudom, kik miért ávóznak engem. Gyakorlatilag majd mindenkinek szívtam már a vérét, de én is kaptam eleget. Ilyen műfaj ez, főleg ha valaki imádott Tg-ből kireppent ft lesz.....
Figyu, Te nagy GRUB bűvölő vagy, normál esetben ha Manjaro GRUB-ot sdax-re rakom, akkor az mit csinál, nem piszkál a fő GRUB-hoz vagy be kell bootolnom a fennlévő rendszerről és grub-update?
-
Nem-e az a baj oka, hogy azoknál a flancos notiknál másképp van a boot, mint az egyszerű mezeieknél?
Nem tudom mi számít flancosnak, de szerintem ez így van, ahogy mondod, például az UEFI bevezetés átmeneti időszakáben ezek a hibrides megoldások horrorisztikusak lettek, HP Elitebook sorozat BIOS/UEFI lehetősége is gyakorlatilag használhatatlan, emiatt szívtam én is sokat, mikor ki akartam próbálni az UEFI bootot. Desktopon viszont a régi Asus alaplapon tök egyszerá a választás, ha bootnál kiválasztom a pendrive-ot, azon viszont eddig nem kísérleteztem UEFI-vel. Most tudnék, mert lenne szabad SSD, de a gép néha valami miatt leáll, hardveres nyűgje van, de így meg nincs értelme kísérletezni. Sokszor megy egy hétig is, de ha egy új disztrós pent bootolok rajta, akkor azt kivágja a fenábe és utána szarik normál bootra is. Mindegy, samukalapács már mellé van készítve.
Látom felraktad az Endevaourt! De nekem a képeken nem tűnik fel különösebb galiba, de Te legalább sikeresebben mixelgeted a Legacy/UEFI-t, mint anno én a HP8570p-n. Épp tegnap olvasgattam régebbi hsz-eket az Intel driver téma miatt és jó pár régebbi swejci-bicskás folyam került a szemem elé!
Lehet, hogy ez nálad egy örök próbálkozás lesz, mint Frawly kománál a Gentoo nullára minimalizálása. Nem tudom követed-e az Offtopikban, ja erről jut eszembe, nem is szólíthatlak már Papogány komának, mert a ravaszdi kifejezésért is fenyítést meg törlést kaptam, szóval fene tudja már ki miért sértődik meg és kezd el feljelentgetni bármely szavamért. Offba már nem merek írni semmit, az a biztos.
-
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba.
Fene tudja, szerintem egykutya a kettő, RebornOS még régebben is indult, mint az Endeavour.
Tegnap amúgy live-ról bootoltam egyet csak kíváncsiságból, mi lehet a sources.list dologgal, de fáradt lehettem, mert jó sokáig keresgéltem az /etc/apt mappát, mire leesett, hogy itt olyan nem lesz.Felrakni nem kezdtem el, de sejtettem, hogy itt is csak valami multiboot-szerű megoldás van a DE-k választásához. Azért köszi az infókat, valahogy ezt a Chnci-t nem szerettem már Antergos-nál sem, mondjuk kb akkorra lett működőképes, mire elszállt a disztró.
Ez az USB-s swájci bicska továbbra is nagyon tetszik!
Kizárt, hogy képes lennék ezen így végigmenni kiújuló arcidegzsába nélkül, de nagyon jó!
-
Pont ilyesmit akartam irni peldanak, egy HD videot se fog folyamatosan lejatszani, vagy beleszakad egy 2-3 MPx kep kirajzolasaba is.
Nem az OS nem fog futni hanem az alkalmazasok, egy normalis weboldalba ahol meg nem is reklam a fele, mar akadni fog.
Max. Opera es abban van egy adatforgalom csokkento mod, ezt nem tudom lehet-e asztalin is aktivalni.
Ilyenkor a megnyitott weblapok az Opera szerveren keresztul latszanak es betomorit mindent kicsibe.
De ez a vas nem is tudom mire lenne alkalmas, meg hazi szervernek se, abba is beleszakadna szegenyke.
Mar a gyartas pillanataba is verszegeny volt ez az Atom, meg az N330 is koroket vert ra, egy Amd A4xxx fenyevekkel gyorsabb volt.
Pedig az se egy eromu. -
Akkor az a félbeszakadt telepítés valamiért nem települt rendesen, az volt a gond. Ez amőgy mitól jobb/más, mint az ezer másik klón, főleg az Endevour OS, ami szintén Antergos utódnak volt kikiáltva?
Itt amúgy hogyan lesz Cinnamon? Egy iso-t láttam és az Gnome felülettel van, live-ban legalábbis.
(#70758) Horvi
Majdnem írtam neked YT videókra az SmTube-ot, de szerencsére most is kipróbáltam és nem akarja lejátszani a videót, amivel teszteltem volna. Amúgy nekem nincs gond a FF-ból lejátszással HP 8570p-n, a 4 mag kb 25%-on fut átlagban.
-
Biztosan nem rossz, de Cnchi Antergosnál is csak a végére kezdett stabilan működni, 2 éve várólistás a DW-re felkerülésük és a bemutatkozóban nem vallják magukat gyakorlottnak disztróhegesztés ügyileg. Én egyelőre választok a DW-ra már felkerült versenyzőkből.
Amúgy is már a jövőben vagyok, mint látóasszony:
*update-grub
........
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Ubuntu Focal Fossa (development branch) (20.04) on /dev/sda10
done -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az elején még nagy a lelkesedés, de az alapján amit láttam, egy disztró normál működéséhez kell olyan kb. 10 ember, akiknek a munka és család mellett van ideje csomagokat fordítani. Egy rolling disztrónál ráadásul mindig van mit fordítani.
A gond akkor van, ha nem csak egyszerűen fordítani kell, hanem elő is jön valami új probléma, amitől éppen nem fordul le egy csomag és kezdeni kell valamit.
Ezek mellé kell legalább 5 rendes tesztelő, aki csak használja. -
Szeva Papogány koma! Láttam az újabb kísérletezésidet, csak nem akartam itt offolni meg amúgy is fékezett habzású vagyok mostanában. Ti Frawly komával eszméletlenül kitartóak vagytok.
Nem ugrasz neki Te is a Gentooonak, az legalább elég időre lefoglalna!?
Ez a Yumi akkor jó nagy sz*r, mert egy rendes iso felírása egyetlen darab pendrive-ra, bőven lehetővá teszi az MBR és az UEFI boot/installt is. Szerintem.(utóbbi csak poen volt, mert 500* legalább próbáltam)
(aqrvaéletbe, lenyúlták a veterán nickrangomat!!!)
-
-
csixy
addikt
Sikerült. Indul a Manjaro cinnamon 64 bites UEFI és MBR módra is hibrid GPT-ről. Remélem , hogy ezt már az újabb UEFI gépek is el fogják fogadni. A 32 bites manjaro is indul a másik partícióról Legacy módban, de az elég beteg, frissítéskor összefos engem, belebonyolódik a függőségekbe. Lehet ezt valahogy gyógyítani? Most már végre kész a swájci bicska.
(#70407) Bertiee: Azon már szinte minden elmegy. Linux Mint vagy Manjaro XFCE, vagy Mate megpróbálható.
-
-
törölt tag
Ha VBox-ban próbálnád ki előszörre, és automata partícionálással szertnéd a lemezt belakni.
Akkor UEFI-s gépet konfigoljál, mert az automata metódus az csak UEFI sémát csinál, hibára fog futni a telepítő ha MBR-es a virtuális géped. Vagy kézzel partícionálsz és mountolsz. -
törölt tag
Tűzfalat, nyomtató service-t, trimmelést biztos be kell még lőni telepítés után. Wifi-t már kezeli alapból a telepítő. Nagyon közel van a pure Arch-oz, egy-két spéci progit tesznek csak a rendszerhez, amit a saját repojukból tolnak.
AUR Helper is a Te dolgod lessz, ha kell majd. -
Laszlo733
aktív tag
-
Rimuru
veterán
Miert vagy a kerdezo ellensege?
Laszlo733: Csinalj csak rendes telepiest (ha mar elbarmoltad volna), legyen efi particiod azon az eszkozon is ahol linux fut.
Ha az os-probe nem ismerte fel jol egyszeruen csinalj egy bejegyzest kezzel: [link]
Az otodik sorban a28cf-35de
-t csereldi ki a windowsos efi particiora (lsblk -f
megmondja) -
Laszlo733
aktív tag
Ez van benne:
### Pamac configuration file
## When removing a package, also remove those dependencies
## that are not required by other packages (recurse option):
#RemoveUnrequiredDeps## How often to check for updates, value in hours (0 to disable):
RefreshPeriod = 6## When there are no updates available, hide the tray icon:
#NoUpdateHideIcon## When applying updates, enable packages downgrade:
#EnableDowngrade## Allow Pamac to search and install packages from AUR:
#EnableAUR## When AUR support is enabled check for updates from AUR:
#CheckAURUpdates## When check updates from AUR support is enabled check for vcs updates:
#CheckAURVCSUpdates## AUR build directory:
BuildDirectory = /var/tmp## Number of versions of each package to keep in the cache:
KeepNumPackages = 3## Remove only the versions of uninstalled packages when clean cache:
#OnlyRmUninstalled## Download updates in background
#DownloadUpdates## Maximum Parallel Downloads
MaxParallelDownloads = 4 -
Miért lenne egyszerűbb, ami marhaság!? Az állandó és ideiglenes meghajtók csatolási helye Linuxnál a /mnt és a /media. Miért kéne összekavarni a usereket olyan megoldásokkal, ami nem szokványos és nem is jó több szempontból? Nehogy megtanulja, hogy mi micsoda? Ha ezért, akkor az OK.
Valaki mondja már el nekem is, hadd tanuljak, hogy mi a ragyának kell egyáltalán külön /home, ha tudjuk, hogy csatolva lesz egy tároló merevlemez alapból!?
(#67746) ooszi
Látom elég deja vu-s volt az a jelzett hsz, amiben a jogosultsági parancssor volt.
Így sokkal egyszerűbb a dolog, de tegnap este már fenének volt kedve amúgy nem használt parancssorok után kutatni. Lényeg az, hogy sikerrel jártál és a kötekedők is jól érzik magukat. -
-
leviske
veterán
Köszi! Végül az lett a megoldás, hogy felpakoltam egy Ubuntut. Abban reménykedem, hogy a Canonical jobban ügyel a dualboot felhasználókra.
(#67613) gregory91: Ezt elvileg hova kellett volna beírni? Mert se a Grubos cuccba, se a terminálba nem tudott mit kezdeni vele a rendszer.
-
Mert te nem vagy mindenki. Amúgy meg tényleg macera át bootolni, hogy kiismerjem mi hogyan működik rajta. Természetesen lassú lesz (pláne ezen konfigon, és a RAM-ból sem lesz túl sok), de megvan az az előnye, hogy nem kell elhagyni az ismerős windows környezetet programokat. Egy kattintással a háttérbe küldhetem, és játszhatok, csetelhetek, böngészhetek...
Aztán ha kezd komolyabban érdekelni, hogy milyen lehet ez natívan, de még telepítés nélkül, jöhet a live rendszer (ami a legtöbb esetben nem perzisztens, vagyis minden beállítás letöltés, telepítés elveszik, szemben a virtuális rendszerrel!)Te már a porszívóból is linux terminált fűrészelsz, de egy átlagos Windows felhasználónak ez igencsak mély víz, kell az úszógumi.
-
-
growler
őstag
Igen, a Mint jobb egérgombos menüjében bent van ez az opció.
Az Ubuntuéban viszont nincs - csak miután telepíted a "nautilus-admin"-t.
A nemrég kipróbált Ubuntu 19.04 Maté-ban, (daily build) viszont már
beletették a szövegszerkesztő pkexec-el történő megnyitási lehetőségét.
Az alap Gnome Shell-ben még ez sincs. -
Frawly
veterán
A Sabayonról érdekelne a véleményed. Pl. egy Antergos, Manjaro, Slax, egyébhez képest hogy tetszik, mennyire gyors, milyen a csomagválaszték, stb..
A Sabayon hiába Gentoo-alapú, bináris disztró, nem kell a működtetésénél a Gentoo-hoz érteni, sem forráskódból forgatni (lehetni lehet, de nem KELL), nem hogy olaszul tudni. De még nem próbáltam ki soha, pedig egy időben szemeztem vele.
Egyébként én személy szerint egyik disztróval sem vagyok teljesen elégedett. Jobb híján az Archnál maradok, de hosszú távon nem zárom ki, hogy csinálok magamnak egy git/dev-ből forgatott friss Linux from Scratch disztrót, rommá optimalizálva. Nem sokkal nehezebb tető alá hozni, mint egy Gentoo-t, és akkor teljes a szabadság, nem kell semmilyen tárolóhoz, disztróhoz, csomagkezelőhöz, emerge-rendszerhez igazodni, meg csomagfenntartókra várni. Elég csak azt forráskódból fordítani és rolling módjára használni, amilyen csomagokat az ember tényleg használ, nem kell csomagkezelő, nem kellenek tárolók, nem kell free/nonfree kérdéskörrel foglalkozni, nincs systemd, meg semmilyen más előírás, meg disztróvezetőségi döntés, igaz pl. a függőségeket viszont ilyenkor kézileg kell kezelni.
Az Arch (abból is a Testing) tényleg csak jobb híján van egy ideje. Az az igazság, hogy lehetne benne több a bináris csomag, meg lehetne az AUR kicsit ellenőrzöttebb, illetve kicsit lanyhulnak a csomagkészítők is, a Fedorában gyakran sok csomag (kernel meg hasonlók) frissebb szokott lenni, ami elég kínos, pedig az csak félrolling disztró. Meg lehetne systemd nélküli. A Gentoo meg bonyás, és szerintem nem ad annyi előnyt, hogy megérje vele szenvedni, ha már ilyenre adja az ember a fejét, jobb akkor már a saját disztró.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Tőzsde és gazdaság
- Házimozi belépő szinten
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-roller topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest