- Mobil flották
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Íme az új Android Auto!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
válasz
HiPPoNaX #51982 üzenetére
trx@debian:~$ cat /etc/fstab
/dev/sdb1 # /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=c2d271ff-c256-448e-897a-c1c58956e1a7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 -
HiPPoNaX
csendes tag
válasz
karamblo #51979 üzenetére
Ha látnánk a cat /etc/fstab kimenetét, akkor kicsit egyértelműbb lenne a helyzet. Anélkül csak tippelem, hogy a /dev/sdb1 nem szerepel az fstabban, ebben az esetben pedig a mount parancs használatakor nem csak a csatolandó eszközt, de a csatolási pontot is (létező, üres könyvtár) is meg kell adni: mount /dev/sdb1 /where/to/mount - ahol értelemszerűen a második paraméter a csatolási pont.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Van egy kis problémám, amilyennel még nem találkoztam. Frissítés után / Bunsenlabs disztrót asználok, Linux debian 3.16.0-4-686-pae / a pendrive nem csatlakozik. fdisk észleli,
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 122849279 122847232 58,6G b W95 FAT32de nem tudom mountolni, mert nincs csatolási pont, ha jól értem :
trx@debian:~$ sudo mount /dev/sdb1
mount: /etc/fstab: parse error: ignore entry at line 1.
mount: mount point # does not existErre meg ezt írja :
trx@debian:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE LABEL UUID MOUNTPOINT
sda
└─sda1 /
sdb
└─sdb1
sr0Gondolom, az fstab-ot kellene írogatni, de nem tudom, mit és hová.
Most meg kisérletezés közben ez :
trx@debian:~$ sudo fdisk -l /dev/sdb1
fdisk: cannot open /dev/sdb1: Kimeneti/bemeneti hibaLehet, hogy kuka ?????
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Két kérdésem lenne. Az első, hogy mi ez a default keyring? Mire való? Ki lehet kapcsolni? Ha megnyitnám a hálózati megosztásaimat, mindig kéri a default keyringhez a jelszót. De csak egyszer, miért van ez?A másik, itthon omv-t használok egy régi gépen. Van rajta nfs és samba megosztás is. Szeretném megoldani, hogy a megosztott mappák automatikusan felcsatolódjanak indításkor. Ha jól tudom ehhez az fstab-ba kellene berakni a mount parancsot a megfelelő paraméterekkel. Nos, este próbálkoztam, de nem sikerült, ezt kapom vissza erre:
sudo mount 192.168.1.140/media/906881cd-2bfe-4712-b232-b3f074bb574f/FILMEK/ /home/lorinc/Filmekmount: special device 192.168.1.140/media/906881cd-2bfe-4712-b232-b3f074bb574f/FILMEK/ does not exist
Tehát mintha nem létezne a hálózati hely. Mit kell akkor beírnom? Ezt a sort az lsblk-ból vettem. (a transmission remote guiban is ezt kellett bemásolni, hogy ide is tudjak tölteni. (persze win alatt még). A filmek mappa létre van hozva az én mappámban. Próbáltam több féle képpen is, pl 1.140/FILMEK, stb, de nem okés.
Előre is köszönöm!
-
lev258
veterán
-
válasz
Rimuru #51399 üzenetére
altalaban tiltani szoktak az ilyet (sot a root felhasznalot is
No, hiába kezdő topik, én nem értem, mire gondolsz pontosan. Mit, hogyan tiltanak? Root felhasználó?
Lehet, hogy pont azért gond ez a megfogalmazás, mert kezdő topik!
(#51400) csixy
Lehet , hogy a téves UUID miatt keresi, hogy hol lehet a swap és ez volt az általam említett bootolási késés oka?
lehet!
Egyébként imént nem említetted ezt a visszaszámlálás dolgot, csak azt, hogy lassabban indul, de mint ha pont a mostani fordítottját írtad volna.
Az tuti, hogy az fstab-ban célszerű pontosan megadni a csatolandó eszközök elérési útját/megnevezését, bár egyszerűbb lenne, ha az fstab találná ki, mit akarsz autó módban indítani!
-
válasz
ubyegon2 #51391 üzenetére
Most gyógyítottam meg a fedora grub2-jében a manjarot az initrd sorban, hogy tudjon indulni. Utána bebootolva a manjarót, az fstab fájlban javítottam a swap UUID-jét és így már mint a villám úgy bootol, nem számol el 1 perc 30 másodpercig.
Lehet , hogy a téves UUID miatt keresi, hogy hol lehet a swap és ez volt az általam említett bootolási késés oka?
-
válasz
zenwalk #51131 üzenetére
Szia!
King Uniqe ft a nagy HDD guru itt közülünk, hátha olvassa a hsz-edet, ha nem rá is írhatsz privátban.
Én annyit tudok, hogy a Lemezek(Disks) programmal nézd meg, hogy van beállítva az idle ciklusa a HDD-nek, a WD Red-ek elméletileg parkolóba helyezik magukat normál csatlakozással (SATA 2-3), de mobil módban csatolva lehet, hogy nem. Usb-n keresztül nem úgy megy minden, mint SATA csatolással.
Azért próbáld meg a Lemezek-kel az alvó módotbeállítani x percre, hátha. Látni fogod majd a kis jelet, ha elalszik! Három z betű.Amúgy az fstab sorban a
szerintem túl sok opciót hagy a meghajtónak, én lecserélném a defaultot erre:/media/ubyegon/Data ext4
noatime,nosuid,nodev,nofail
0 0Nekem ennyi van a csatolt HDD-nál, igaz ez SATA kapcsolattal van csatolva.
-
zenwalk
senior tag
sziasztok
UUID alapján próbáltam csatlakoztatni egy külső hdd-t ami sikerült is, viszont olyan mintha folyamatosan menne a hdd, pedig semmi sem használja. A led folyamatosan villog, egy WD Elements 2TB-ról lenne szó.Az fstab fájl:
UUID= /mnt/media ext4 defaults,noatime 0 0
-
Ha megvan a router mögé csatolt HDD-nek az UUID-je akkor azt fstab-al hogyan tudom felcsatolni?
-
válasz
ubyegon2 #50842 üzenetére
Mindegy már megcsináltam windowsból. Már fent van a manjaro is , ezt másodszor is fel kellett tennem , mert először valahogy elb@xtam a fájlrendszerét, már megjavítottam az ultimate edition és linux mint fstabjában a swap prtíció UUID-jét és érdekes a sok mahináció után is a quirky-puppi megtalálja magától a megváltozott UUID-ű swap partíciót , ez bootoláskor futtatja a gpartedet és felcsatolja valahogy magának a frissen felderített swap partíciót. A win10 is muxik.
Most megyek a manjaro topicba mert a frissítés hibát jelez és leáll. Remélem , hogy az ottani fanok, vagy a Kapitány majd megmondja , hogy mit kell csinálni. -
válasz
CPT.Pirk #50792 üzenetére
Mágyárul persze, de láthatod, hogy kollégánk még a terminalos indítással is bukdácsolgat. (nem bántásból mondom, elvégre ez a kezdő topik)
Olvastam én már sok leírást magyarul, de fel kellett adnom egy félóra múlva. Nem lehet mindenki genie.
Gyakorlatilag a terminalos parancsok manjai is lehetnének magyarul, nem értené jobban az átlag user, mer' én se értem, márpedig amit én nem értek, azt egy kezdő nem érti a személyemben, ebből indulok ki!
Speciel a fstab leírást értem, még az eredeti Archwikiből is, de ennek más oka van, nem az, hogy nem tudok englisül.
Pár napja volt éppen itt, hogy egyik fórumtársunk YT video alapján olyan fsatb-ot rettyintett, hogy csak pislogtam egy ideig. Nem hitte el nekem, hogy az elképzelhetetlen, hogy működjön.....rebootolt.
-
válasz
ubyegon2 #50789 üzenetére
Az FSTAB-ot egyébként hogyan szerkesztetted? Az OK, hogy az Archwiki alapján, de annyira azért az sem egyszerű, mint ahogy Kapitány gondolja.
cat /etc/fstab
kimenet kéne(#50790) hcl
Furcsállottam is, hogy nem veszitek észre
Amúgy nem is akartam hozzászólni, mert megosztásokhoz nem értek. Azt sem tudom elképzelni, fórumtársunk milyen indíttatásból írta be ilyen cifrán, mert sehol nem olvasni hasonlót!
-
Victoryus
addikt
Bocs, hogy 3 lett, de folyamatosan próbálkozok beüzemelni a htpc-t... Ennyi időt eltökölni vele...ha ezt tudom előre hozzá se fogok.
Végül arra jutottam, hogy kitöröltem az fstab-ból a merevlemezt, csináltam egy umountot. Utána manuálisan töröltem a mnt/htpc meg a mnt/nas-t, és csináltam egy mnt/cucc könyvtárat. Ebbe manuálisan csatoltam sudo mount /dev/sda3 /mnt/cucc paranccsal. Így látja mind a 750GB-ot, de a továbbra se lehet mindent megnyitni róla. Vannak mappák, fájlok amiket igen. Ha root joggal indítom az Audacious-t a gksudo-val akkor képes megnyitni mindent.
Hogyan tovább? Ennek a gépnek legalább olyan stabilan kéne működni, mint amikor a routerre volt kötve a hdd. Transmission-t se tudom beüzemelni, meg a samba-t se. Valami jogosultság gondja van, pedig csak egy felhasználó van. A fájlkezelőt nem engedi a gksudo-val elindítani, hogy átállítsam a mappák jogosultságait. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Victoryus #50780 üzenetére
Itt ki kivel van? Az sda eszköz legnagyobb partícióját szeretnéd írni és olvasni? Ha igen, akkor ez kell az fstabba:
/dev/sda3 /mnt/cucc auto defaults 0 0
És kell egy mappa hozzá, ahová csatol:
sudo mkdir /mnt/cucc
Infó az fstab működéséről: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)
*amit az fstabban szerkesztesz, az egy újraindítás után lép életbe.
-
Victoryus
addikt
válasz
CPT.Pirk #50779 üzenetére
Disk /dev/sda: 698,7 GiB, 750156374016 bytes, 1465149168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x6672adafEszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 2048 264191 262144 128M 82 Linux lapozó / Solar
/dev/sda2 264192 1312767 1048576 512M 83 Linux
/dev/sda3 1312768 1465149167 1463836400 698G 83 LinuxDisk /dev/sdb: 28,7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x65eef9c1Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sdb1 * 2048 52283391 52281344 25G 83 Linux
/dev/sdb2 52285438 60061695 7776258 3,7G 5 Kiterjesztett
/dev/sdb5 52285440 60061695 7776256 3,7G 82 Linux lapozó / SolarisFSTAB:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
# / was on /dev/sdb1 during installation
UUID=e2828a41-e57e-43ba-88e7-e1429babfeae / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb5 during installation
UUID=70b4d891-0e01-4bf2-b4db-a5748444392f none swap sw 0 0 -
válasz
#21078528 #50641 üzenetére
Szia!
Szeretnék segítséget kérni.
Én ugrottam és felraktam a Slackware 14.2 64 bites verzióját. A telepítés elején beköltözött a zabszem a helyére , de aztán kezdtem ráérezni. Telepítés közben valahol megadtam egy root jelszót , arra emlékszem.
Az os a helyén a partíciójában fent van mind a 9 Giga full, swap az fstabban megtanítva szintén jól, bootsticket nem csináltam, lilot azért se telepítettem. Sikerült belépnem a linux mintbe, volt sudo install-grub és update-grub, így már bootolható mind a 4 linux és a win10, tehát a slackware is. Hurrá!
Most már csak egy kérdésem lenne jelenleg:
Mit kell beírni a darkstar login -nak és mi lesz a jelszava ? ()
Szóval hogy lehet usert csinálni, gondolom, hogy ez lenne kérdésem , de zöldfülűként ez csak tipp a részemről.
-
válasz
Black&White #50691 üzenetére
Jobb lenne a csatolást UUID alapján csinálni, mint a többinél is, ha az elérési út pontos.
Ja, most látom, vedd ki a kettőskeresztet, mert ami előtt ott van, azt nem veszi figyelembe az fstab!
A külső médiaeszközök ettől függetlenül csatolódnak auto módban.
-
Black&White
addikt
Megpróbáltam az arch wiki szerint szerkeszteni az fstab-ot, de csak a külső vinyó esetében működik az automount.
Az sdb1 partíciót sajna sehogy sem csatolja fel.
Próbáltam /mnt alá is, az sem segített. -
válasz
Black&White #50660 üzenetére
Próbáld ki, hogy nálad működik-e. Egyébként ezek az opciók nem befolyásolják a működést, inkább jórészük az optimalizálást szolgálja, de a sebességre is hatással vannak (la. atime és a tmpfs fejezetet). Ha végignézed az opciók leírását, te is láthatod. Rengeteg beállítási mód van, függ a hw elemektől és attól is mire használod a meghajtókat.
Amúgy miért van, hogy ennyire eltérő "hogyanokat"találni?
Sok Linux hw/sw felállás létezik és azon belül is sok metodika. Linuxon mindenre több megoldási módszer van, a kezdőknek vannak az egyszerű GUI-s megoldások, akár a meghajtók csatolására is van ilyen, például a Lemezek(disks) alkalmazás, de a legegyszerűbb mégis az fstab szerkesztése!
Ha a géped SSD-ről fut, akkor ahhoz is érdemes elolvasni pár dolgot, akár ezt az írást is. Ha mást nem a tmpfs alkalmazását érdemes megfontolni belőle:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ha valami nem tiszta, inkább kérdezz! YT-n inkább csak érdekességeket nézz Linuxos témában, beállításokhoz használd a normális leírásokat!
-
válasz
growler #49680 üzenetére
Az alábbi opciót érdemes beszúrni az fstab-ba, hogy elkerüljük a figyelmeztetést, amúgy nyomni kell talán egy 's' betüt és tovább megy a boot.
nofail - csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.
/media/ubyegon/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Ismerkedjetek kicsit az FSTAB opcióival, igen hasznos néha.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #49656 üzenetére
Nincs semmi kiterjesztése. Sikerült telepíteni úgy, hogy átmásoltam a home-omba, és ott már tudtam jogokat adni neki. Addig a /media/tibi/lemezB4 -be volt mount-olva. Viszont telepíteni szintén csak ide tudtam, mert a home-on nem volt hely
szóval most fel van telepítve, de elindítani nem tudom... nem lehet, hogy a mappáknak is kéne jog? csak akkor a teljes media-ra adjak minden jogot rekurzívan?
fstab-ban nincs semmi tiltva ezen a partíción
-
Pár napja telepítettem a 18.1-et 32 bitest véletlenül, az majd 7 GB-ot foglal. Szerintem min. 20 GB-ot érdemes adni a Mint-nek, de felesleges /home, elég csak a / . Csinálj inkább egy Data v. Letöltés v. Torrentek partíciót és minden ide megy bele, amit leszedsz/felteszel. Ezeket fstab-ban csatolhatod bármelyik később telepítendő Linuxhoz, míg a /home-ot igazán úgysem fogod tudni használni csak ehhez a disztróhoz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49538 üzenetére
Én már elvégeztem a melómat.
Egyébként jah. Ha elolvassa a kezdő a forgatós cikkem, akkor már érti 90%-át.
Amúgy én előbb tudtam fstabot szerkeszteni, meg grubot beállítani, mint hogy futó linuxom lett volna. Mert akkoriban még ilyeneket kellett tudni, meg érdekelt, meg utána olvastam.
1 hónapnyi csak linux (fedora core 6) használat után már forrásból raktam fel programot. például.
Úgyhogy jah, ez kb kezdő szint.mod: egyébként már (#49536) CPT.Pirk -is szólt jogosan, hogy ez nem debian based.
(#49540) hcl:
fedora/centos topikból sose űztünk el kezdőt.
Ha ráérsz olvass vissza ott, pl: nukewar miket garázdálkodott. -
Normi™
őstag
válasz
#21078528 #49434 üzenetére
Szia!
Lenne egy kérdésem.Követtem az egyik ajánlásodat és megléptem ezt,bekerült az fstab fájlba:
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Újraindítás után is van adat a /temp mappában.Ez normális?Linux Mint Cinnamon-t használok jelenleg.
Válaszod előre is köszönöm!
-
agy73p
senior tag
válasz
Rimuru #49396 üzenetére
Köszi. Ezt az fstabban kell rögzíteni?
Szerk:
Azért szeretném rögzíteni, mivel egyszer már egy distro iso fájt véletlenül a már felcsatolt vinyóra kezdtem el kiírni pendrive helyett. Rutinból beírtam az of=balbla.iso /dev/sdb-t, aztán elég nehezen sikerült visszaállítanom az adatokat. Ezt akartam volna elkerülni a jövőben. -
zenwalk
senior tag
Sziasztok
A külső hdd pár másodpercenként felpörög, egész nap ezt csinálja, valamint 3,5-4 gigánál nagyobb fájlokat nem tudok rámásolni se smb megosztással wines gépről, se transmission letöltéssel, mert a másolás/letöltés vége felé kifagy az egész hdd.fstab:
UUID=fe85c5ea-df8a-4c47-a89e-e28ece48f047 /mnt/hdd ext4 defaults,noatime 0 1Mi lehet a gond?
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48697 üzenetére
Pls hasznald a programkod gombot.
Hianyzik egy elvalasztas az UUID es a /home kozott:UUID=1d053a40-0a0b-4e37-9334-6e13ed98ee94 /home ext4 defaults 0 0
A masik hogy biztos jol meggondoltad a /home csatloasi pontot? Atmasoltad a jelenlegi userek mappajat es belotted jol a jogosultsagokat? mert ha nem akkor ujrainditas utan nagy gondba lennel.
Amugy ha fstab-ot szerkesztesz egymount -a
paranccsal le tudod tesztelni ez kiirja ha nem tudja csatolni.Ja es fontos az is hogy ahova csatolni akarod az letezzen, tehat ami pl beszeltetek
/media/Adat
akkor a hozd letre azAdat
mappat mielott csatolnad. -
mefistofeles
veterán
válasz
ubyegon2 #48678 üzenetére
Hajaj....
El ne baszarintsak valamit.Így nézne ki a módosított fstab: (még nem mentettem)
#
#
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=6cb8a85e-d6c3-4758-b757-b3bf317bedd5 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sdb1 during installation
UUID=AD8A-3D93 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
UUID=1d053a40-0a0b-4e37-9334-6e13ed98ee94/home ext4 defaults 0 0Az uccsó sor a csatolandó merevlemez.
A rendszerparticióhoz, beírtam a noatime és discard opciókat is..... -
válasz
mefistofeles #48673 üzenetére
A Qbittorrent miatt mégis szerkesztened kell az Fstab-ot, hogy csatolódjon bootnál, így az induló Qbit már használatba tudja venni a beírt meghajtót.
Ebben van példa, kb úgy csináld meg, le is van írva, hogyan csináld, ha valamivel elakadsz, írsz úgyis.
UUID=9658bd-5787-468e-bac2-513258cf3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b29696b-8d0d-4222-8595-9f2v59145952 /media/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0valami hasonló sorokat kapsz fstab-ban, nézd meg pontosan az elérési utat, fontos a pontos beírása!
Ha már az Fstab-ban szerkesztesz, akár beírhatod az SSD miatt a
noatime
és adiscard
opciókat is, így:# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94b359d7-74f2-43jf-ae6e-77ckd652d5cd / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1(#48677) spammer
Chakra
-t pár hete nagyon nem ajánlotta a Kapitány, majd ha kijön az új iso, akkor lesz érdemes kipróbálni! -
válasz
mefistofeles #48653 üzenetére
Nekem elég zavaros, de olvasom, hogy EFI is bele van kavarva, azt nem ismerem.
Az SSD miatt majd érdemes lesz az fstab-ba beírni a noatime, discard opciókat.
UUID=94c25654-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Ha hazaérek és gond van, átnézzük, hogy mi nem ok, de az MBR és EFI összehozása elég kínai nekem.
-
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48662 üzenetére
A lenyeg amit lev ir, beolvasasi sorrendtol fugg hogy mi lesz a neve, abc sorrendben sda,sdb,sdc,sdd.. (amugy mas is befolyasolhatja de ez itt lenyegtelen)
Amikor telepitetted a rendszert akkor eppen a telepito volt az sda, ezert a maradek lemez -amire telepitettel- abban a kornyezetben az sdb-t kapta meg (tehat ez eppen a live rendszeren igy volt).
Most amikor a feltelepitett rendszer indiod akkor a sajat lemeze az sda, es utana jon a tobbi.
A te rendszerednel ez most egyaltalan nem gond, mert az fstab es a grub is UUID-ot hasznal azonositasra, ez konstans, akkor jon letre amikor a fajlrenszer is.
sda5:
Az hogy az otodik helyen van a particio jelen esetben semmit nem befolyasol, GPT eseten amugy 128 ilyen hely van szoval akar sdx128 is lehetne. Ez attol fugg hogy particionalaskor melyik helyre lett rakva, alap esetben sorba szoktak rakni de el lehet terni.
Lehet volt ott korabban valami azert lett az otodik a telepiteskorsudo gdisk -l /dev/sda
mit mond? (csak hogy megnezzuk vannak-e ures szektorok) -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48661 üzenetére
Próbálom magyarázni, de úgy tűnik, most nem megy.
Ahogy a Windows-os betűjelek, úgy az sdX azonosító is változó, nem statikus. Telepítéskor a pendrive volt az sda, az SSD pedig az sdb. Az fstab csak arról az időről és állapotról őriz egy kommentet, de semmi egyéb (az csak egy megjegyzés, nincs semmi hatása). Ha csak az SSD van csatlakoztatva, akkor értelemszerűen az lesz az sda, a következő csatlakoztatott eszköz az sdb és így tovább.
Csak kíváncsiságból, az fdisk -l (esetleg sudo-val) mit mond? -
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #48656 üzenetére
De pendrive volt benn, nem?
Bármely meghajtó (beleértve pendrive) kap egy sdX (sda, sdb, ...) azonosítót, amikor csatlakozik. A kapott azonosító viszont nem fix, sorrendtől (érzékelés sorrendjétől) függ. Ezért fontos, hogy manuális fstab szerkesztésnél UUID-t használjon az ember, ne sdX azonosítót.
Amikor telepítettél, valószínűleg a pendrive volt az sda, míg az SSD az sdb. -
Rimuru
veterán
válasz
mefistofeles #48653 üzenetére
Ez kiirja hogy milyen eszkozeid vannak, azon milyen particiok es fajrendszerek van es hogy hova van csatolva (ha csatolva van).
sudo lsblk -o NAME,FSTYPE,UUID,MOUNTPOINT
hozzairtam az UUID-ot is, hogy lasd az fstabban eppen melyik mi.
-
mefistofeles
veterán
válasz
ubyegon2 #48651 üzenetére
Nekem nem sokat mond, neked biztos beszédesebb:
#
#
# / was on /dev/sdb5 during installation
UUID=6cb8a85e-d6c3-4758-b757-b3bf317bedd5 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sdb1 during installation
UUID=AD8A-3D93 /boot/efi vfat umask=0077 0 1pl. mi az a /dev/sdb5 ? Még csak hasnoló sincs. van egy /dev/sdb1 és passz...... (ez a HDD egybe particionálva)
-
válasz
mefistofeles #48647 üzenetére
Ma is érdekesnek tartom azt a HDD auto csatolódást!
Ha megnézed az fstab-ot, kiderül mi van ezzel.
cat /etc/fstab
(vagy volna az Ubiban valami segédprogram, ami csatolja...?)(látom a kodek kérdés már tisztázódni látszik)
-
válasz
mefistofeles #48622 üzenetére
Nem lesz gond azzal sem, bár a fura, ha magától megcsinálta az auto csatolást!
Majd az Fstab szerkesztése lesz akkor célszerű plusz meghajtó esetén.
Amit linkeltem, onnan el tudsz indulni majd. Ha valami nem megy, akkor meg segítünk, az Fstab szerkesztését mindenki imádja amúgy is!
-
válasz
mefistofeles #48618 üzenetére
Örülök, ha újak voltak eddig neked!
Sokak szerint értelmetlen, de azért néhány optimalizálást majd érdemes lesz megcsinálni, de a lényeg, hogy minden jól működik!
Az fstab opciókra gondolok meg a scheduler beállítására, swap beállításra, ha SSD-n van....etc.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Raid 0 esetén kell valamit valahogy jelezni a rendszernek hogy most raid többről fut? Fstabban valami mount flag...
(xfs vagy btrfs lesz)Más.
Mely gyökérben lévő mappákban törrénik sok kis írás/olvasás. 16gb ssd re akarom rakni -
Rimuru
veterán
válasz
Balion #48269 üzenetére
ext4 jo lesz.
fstabba kell majd felvenni a particiot, errol sok szo volt mar a topicban [link].
Ha csak egyedul hasznalod a gepet akkor csatolhatod home ala is, pl.: /home/neved/Data, ha ide csatolod akkor amit a ~/Data-ba raksz be az a masik particiora kerul.
Ha altalanosabban is hasznalni szeretned, tehat pl azt akarod hogy alapbol a letotlesek is ide keruljenek akkor symlinkelni kell, plln -s /home/neved/Data/Downloads /home/neved/Downloads
-
törölt tag
válasz
Normi™ #48199 üzenetére
Elvileg a telepítőkből is meg tudod csinálni, de én a kis kedvencemet, a GParted Live-ot ajánlom.
Tehát megcsinálod a partíciókat a tömbök alá, típusnak Linux RAID-et (fd) állítasz.
Létrehozod a tömböt (itt RAID0):mdadm -C /dev/md0 -l raid0 -n 2 /dev/sd[a-b]1
Röviden: létrehozod az 'md0' eszközt (-C /dev/md0), ami egy RAID0 tömb (-l raid0), és 2 meghajtóból áll, sda1 és sdb1 (-n 2 /dev/sd[a-b]1).
Ellenőrzöd:
cat /proc/mdstat
Ha OK, jöhet a fájlrendszer (ezt RAID esetén lehet hosszasan variálni), pl.:
mkfs.ext4 /dev/md0
Aztán szokott módon csatolod v. csinálsz fstab bejegyzést.
Hogy a TRIM valóban megy-e azt nem tudom, elvileg támogatja.Amúgy ArchWiki, de a Gúgli is ad egy rakás találatot az 'mdadm' kifejezésre.
Ja, meg a HUP-ra írtam az ősidőkben egy Bluewhite64 RAID telepítés szösszenetet, esetleg segíthet...
-
válasz
Balion #48135 üzenetére
A kernel frissítéséhez nem elég a -generic, kell hozzá a -header és a -image telepítése is.
nézd meg ezt a leírást:
Install Linux Kernel 4.7 (Stable) on Linux MintAz általad használt parancs csak ennyit csinál:
~ $ sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms -s
[sudo] password for ubyegon:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
build-essential már a legújabb verzió.
dkms már a legújabb verzió.
git már a legújabb verzió.
git kézi telepítésűre állítva.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.13.0-95 linux-headers-3.13.0-95-generic
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
linux-kernel-generic
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.13.0-95 linux-headers-3.13.0-95-generic
linux-headers-generic
0 frissített, 3 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv linux-kernel-generic [3.19.0-32]
Inst linux-headers-3.13.0-95 (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Inst linux-headers-3.13.0-95-generic (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Inst linux-headers-generic (3.13.0.95.103 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Conf linux-headers-3.13.0-95 (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Conf linux-headers-3.13.0-95-generic (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Conf linux-headers-generic (3.13.0.95.103 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])(#48136) MöBalázs
Fstab-ban van mountolva a NTFS partíció?
Milyen torrentklienst használsz? -
Zahze
csendes tag
válasz
lev258 #47709 üzenetére
Amikor a cairo dock-ot felraktam, és beállítottam akkor még a cinnamon menü is úgy működött ahogy kell, igazából akkor vettem észre hogy ilyen lett a menü miután az fstab-ba beleírtam hogy automatikusan csatolja fel a másik HDD-t is a /home alá. Nem tudom hogy ez a művelet mennyiben függhet össze a menü-vel.
-
Geripapa
aktív tag
Arra van valakinek tipje hogy ezt mért kapom:
nyarige@Origo:~$ sudo mount -a
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Fstab nem változott meg semmi csak annyi történt hogy tegnap este kikapcsoltam a gépem most meg vissza és már ez fogad hogy nem csatolja nekem a meghajtókat.
A nast már újraindítottam söt ftp-n elérem...
Tipp?fstab:
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/nyarige/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
-
Geripapa
aktív tag
Érdeklődnék hogy hogy lehetne azt megoldani hogy minden felhasználónak a saját bejelentkezésével legyenek felcsatolva a hálózati meghajtóik...
jelenleg így néz ki az fstab:
# nsa320 mappak felcsatolasa
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/video /media/Video cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/music /media/Music cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0sajnos igy nem eszi meg jó:
credentials=~/.smbcredentials
mert így akkor mindenkinek a home mappájába betennénk a bejelentkezési adatait azt viszont látásra...Szóval akkor mi lenne a helyes magoldás?
+1 bónusz kérdés.
Melyik mappa az ahova mindenkinek van írási olvasási joga? -
válasz
King Unique #47159 üzenetére
Ezzel én is így vagyok, nem raknám fel a Cinnamon mellé, amúgy is meg vagyok most elégedve a Mint 18 Cinmanóval. Először furán viselkedett, de az az én noob hibám volt.
Simán alkalmaztam a megszokott háttérképek mappát, csak a szokásos HDD partíciókat elfelejtettem fstab-ban csatolni... ezt induláskor nem szerette.Ha már KDE, akkor meg csak a Chakra....
-
válasz
PiXeL90 #45429 üzenetére
Azzal nem tudsz semmit elbarkácsolni, még én se tudtam, pedig már vagy 30 disztróhoz csatoltam a /data meg a /torrent partíciókat. Meg van egy ún. /TT, ez tartós tároló. Igaz nálam egyszerre több disztró is fenn van, emiatt ez parktikusabb is a /home-nál.
Egyedül a / torrent, amire figyelnem kell, de ott is csak a torrentek importálása miatt, mert nem ugyanúgy helyezi el minden disztró ezeket. van ahol /media/ubyegon/TORRENTEK és van ahol /media/TORRENTEK lesz a partíció neve. Egyszer nem figyeltem és jól össze is kutyultam a torrenteket utána.
A /data meg a /TORRENT fel van csatolva FSTAB-ban auto csatolásra, a /TT az meg csak alkalmanként kell, az nincs, fájlkezelőből tudom csatolni egy kattintással. Így a /home e annyira szükséges.
-
vadorzó
tag
válasz
lev258 #45326 üzenetére
Az érdekel, hogy flottul menjen minden, és ne legyen adatvesztésem, ill. a rendszer ugyanúgy beolvasson mindent, mint win alatt.
Azt olvastam, hogy be kell írni a terminálba ezt-azt, kérdés, hogy vajon jól határozza-e meg a partíciókat.
In the Terminal, enter sudo blkid to get the UUID (Universally Unique Identifier) of the partition you want to mount.
Enter sudo mkdir /media/ntfs to create a mount point
Enter gksu pluma /etc/fstab and add the following line in the fstab file:
UUID=1234567890123456 /media/ntfs ntfs rw,nosuid,nodev,noatime,allow_other 0 0
Replace the above 16-digit number with the UUID you've got from step 1, then click 'Save'. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zenwalk #45296 üzenetére
Fel van csatolva állandóra az a partíció az fstabban? (ha nem, akkor meg kellene tenni) Mondjuk be tudsz linkelni partíciót egy már megosztott mappába, így olyan lesz, mintha ott lenne. Vagy a már felcsatolt mappát is hozzáadod a megosztottakhoz. Mivel osztasz meg, samba?
7Sony7: ha még nem Linuxoztál, akkor talán a Mint, ha már igen, akkor talán a Debian, valamelyik könnyűsúlyú asztali környezettel.
-
válasz
zenwalk #45237 üzenetére
# ravasz egy jel ez.
akár sorminta is lehetne
#########################################################
#########################################################
Ha terminalban látod a parancs előtt, minden végrehajtásra kerül, ami utána van írva,
de ha egy rendszer (példánkban fstab) fájlban látod a sor előtt, ami abban a sorban van, biztosan figyelmen kívül hagyja!
-
válasz
IstvánLászló #45152 üzenetére
Csinálhatsz swap-ot, de max 2 GB bőven elég, de ez csak az abszolút bebiztosítás miatt, ha nem csinálsz és az említett hibernálás etc. dolgokat sem műveled, akkor el is hagyható. 2 gigát se nagyon fogod elérni aktív böngészés mellett a felhasználás során.
ez kicsit túltervezett nekem:
1.) 80Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 70Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /home és ok-ra katt.Én a fő disztrónak SSD-n adtam 20 GB-ot, amúgy 15 Gigát hagyok nekik és home usernak szerintem a külön /home se fontos, én legalábbis még soha nem csináltam. Gyakorlatilag 150 GB-ot adsz a disztrónak, mikor 15 is elég.
Nálam van külön DATA partíció és egy Torrentek partíció HDD-n és ezeket csatolom a használt disztóhoz fstab-ban. Ha neked csak letöltésekhez kell külön egy mappa/partíció, akkor így csináld inkább:
1.) 20Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a / és ok-ra katt.
2.) 200Gb>Ext4 fájlrendszer, csatolási pont a /Data külön partíció és ok-ra katt.A maradékot meg üresen hagyod még 2 disztrónak.
(#45151) lev258
A touchegg még működik.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45142 üzenetére
ps aux | grep smbd
Egyébként én az ntfs partíciót is fstab-ban csatolnám nem autofs-el.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45137 üzenetére
Az smb.conf-ban azért még jó néhány dolognak lennie kellene. Ez csak a megosztásra vonatkozik. Vagy direkt csak azt másoltad ki?
A /media/lorinc/ADAT_2-be van csatolva valami? Mert ugye ezt akarod megosztani.
Az fstab-os csatolás tényleg felesleges, mert az akkor kellene, ha te szeretnél egy Samba megosztást automatikusan csatolni.
-
Flowtation
őstag
válasz
vargalex #45136 üzenetére
Ez a smb.conf:
[LAPTOP]
comment = LAPTOP megosztas
path = /media/lorinc/ADAT_2
valid user = lorinc
browsable = yes
guest ok = yes
read only = no
create mask = 0755ez pedig a fstab:
#
#
UUID=fa28c3db-603f-4d96-973a-1cc5d120b844 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=2d490210-09f7-45d9-af8c-3c0aedb880bc none swap sw 0 0# //192.168.1.155/LAPTOP /media/lorinc/ADAT_2 cifs credentials=/home/lorinc/.smbcredentials, uid=lorinc, gid=lorinc 0 0
Az utolsó sort most kikommenteltem és igy egy újraindítás után jó lett, de nem kiabálom el.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45135 üzenetére
Ahogy mondtam, nem vagyok ubuntu-s, így nem biztos, hogy én vagyok a megfelelő ember. De azért próbáljuk meg: mi az fstab-od tartalma? Mi az smb.conf tartalma?
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #45120 üzenetére
Szia!
Ezzel te csatolnál egy samba/windows share-t. Neked nem ez kell, mert te akarsz lenni a server. Azaz samba-t kell config-olnod, nem fstab-ot szerkeszteni.
-
Pano
addikt
Ja és igen, az fstabom:
#
#
UUID=4c9c6421-2524-438b-9ba8-133a0e829f5d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5940a926-a638-4ece-b941-580ae6372fad none swap sw 0 0Plusz pár info:
#
#
UUID=4c9c6421-2524-438b-9ba8-133a0e829f5d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5940a926-a638-4ece-b941-580ae6372fad none swap sw 0 0 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
qwertly #44711 üzenetére
Ha ugyanazt a partíció rendszert létrehozod az új vinyón, akkor csak az MFT táblát és aztán a partíciót kell átmentened az új vinyóra, ott pedig ki kell terjesztened az utolsó partíciót az új, nagyobb méretére.
Ez a módszer feltételezi, hogy az fstab fájlban nem UUID-vel hivatkozol a partícióra, hanem a hagyományos /dev... módon és azt is, hogy mikor elindítod az új rendszert, akkor már nincs bent a gépben a régi vinyó.
Egy live Linux alól ezt meg lehet csinálni, pl. a kparted partíció szerkesztővel, de szerintem a gparted is tudja ezeket.
Ilyet már konkrétan csináltam, működik. Persze csak Linux esetében, Windowsnak ez nem jó...
-
inf3rno
nagyúr
Valahogy így. Úgy emlékszem mountolás előtt létre kell hozni a mappát. Illetve mint már írtam célszerű fstab-ba betenni, hogy indításkor automatikusan felcsatolja. Ezen kívül még ownership-et is át kéne adni a felhasználódnak a mappára. Szerintem, bár az nekem zavaros, hogyha egy mappát helyezel át egy létrehozott mappára, akkor mi fog történni az ownershippel. Még én is kezdő vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
A /dev/sda6 nem mappa, hanem meghajtó azonosító, vagy ilyesmi. Ezt szokták felmountolni egy mappára valahogy úgy, hogy "mount /dev/sda6 /media/blah". Utána tudod azt a mappát használni. Érdemes fstab-ba betenni, hogy automatikusan mountolja fel, legalábbis gondolom nem szereti a rendszer, ha nincs home mappája.
-
Freel
tag
Sziasztok!
Olyanba kérnék segítséget Tőletek, hogy a /home-ot hogyan tudnám másik vinyóra áttenni?
Manjaro lenne a rendszer egyébként.
Ezt találtam:Itt az oldal közepén a 'ces' nevezetű egyén megoldása viszonylag egyszerűnek tűnik! Az működhet?
Mit jelent az, hogy az UUID miatt nem fog működni az egész? Az fstab szerkesztését nem csináltam még. Az muszáj ilyenkor?Még egy kérdésem lenne! Ha nem sikerülne áthelyezni a /home-ot, akkor egyébként azon belül hol tárolódnak el a desktopon lévő dolgok elhelyezésével kapcsolatos beállítások, programbeállítások, illetve a már bevitt terminálparancsok? Nem lehet ezeket valahogy kimazsolázni?
Köszönöm!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
subset #44543 üzenetére
Nekem az a bajom az fstab+cifs-es megoldással, hogy hardcodeolni kell bele a samba usert és a jelszót. Legalábbis Fedora alatt a Nautilus csak így csatlakozik fel rá. Nem kapok jelszó prompt-ot vagy bármi hasonlót. Ezen kívül valamilyen mount fájl-on is állítani kellett chmod-al, hogy ne csak root-al tudjak mountolni, mert arra szintén nem hozott fel prompt-ot, hogy bekérje a sudo jelszót. Az nfs-hez nem értek, meg nekem amúgy is Windows-os a kliens, úgyhogy nem is lenne jó. Ezekre a fentiekre van valami megoldás?
Azért próbálgatom egyébként ezt az fstab-ot a Gnome3-nál hagyományos GVFS-es mountolás és hálózatfelderítés helyett, mert ez utóbbi átviteli sebessége sokkal lassabb. Próbáljuk kinyomozni a GVFS fejlesztőkkel, hogy miért, de eddig nem sokra jutottunk. Azt mondja a srác, hogy lehet, hogy GVFS fusion-el mountolja be a Nautilus, és azért lassabb, az én verzióm viszont az, hogy 4KB stream buffer-t használ a 64KB helyett, és az a szűk keresztmetszete. Meglátjuk kinek van igaza. Egyelőre nagyon pang az ügy. Mindenesetre érdekes, hogy CIFS-el mountolva fstab-ból 86MB/s az adatátvitel, GVFS-el mountolva meg 19MB/s az adatátvitel Fedora 23 + Gnome 3.18.x-nél kábelen keresztül. Ha esetleg van rá időtök és használtok Gnome-ot, akkor örülnék, ha más is lemérné esetleg más disztrón, hogy nála mik a sebességek. Ide lehet küldeni az eredményeket, hátha jobban foglalkoznak vele, ha kiderül, hogy többeknek lassú: [link]. Ha meg kiderül, hogy csak nálam van ilyen anomália a rendszerrel, akkor lecserélem a Fedora-t mondjuk egy Xubuntu-ra az asztali gépen. Az is tetszett, amikor próbálgattam disztrókat.
-
Syl
nagyúr
Ha a NAS megosztott mappáját állandóra fel szeretném csatolni, akkor azt hogy célszerű? Fstab?
És melyik a "jobb"? Samba vagy nfs? -
inf3rno
nagyúr
Van valakinek tapasztalata a gvfs-el? Fedora-nál (de ahogy nézem másnak Ubuntu-nál is) a nautilus alapból gvfs-mount-al és nem sima mount-al mountolja a hálózati meghajtókat. Az a gondom vele, hogy 10MB/s helyett 4MB/s-el megy így az adat wifiről. Azt gyanítom, hogy valahol túl apróra választja a gvfs a buffer méretét, és ezért csak csordogál az adat.
Egyelőre fstab-ba beraktam az smb szervert, hogy cifs-el mountoja, de nem tetszik ez a megoldás hosszú távra több okból se.
Érdekelne, hogy be tudom e állítani valahol, hogy gvfs-el az smb kliens nagyobb buffer méretet használjon. Nem igazán találtam semmit ezzel kapcsolatban. Van egy config file a /usr/share/gvfs/mounts/smb.mount alatt:
[Mount]
Type=smb-share
Exec=/usr/libexec/gvfsd-smb
AutoMount=false
Scheme=smbÚgy sejtem, hogy ebbe kellene beleírni valamit, ha van olyan szerencsém, hogy nincs bedrótozva a bufferméret a kódba. A másik lehetőség, hogy a samba szerveren állítok valamit, hogy kényszerítse ki a nagyobb buffer méretet, már ha ez lehetséges. Mit javasoltok? Találkoztatok már ezzel a problémával?
-
válasz
herdsman12 #43924 üzenetére
-
herdsman12
őstag
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 63 29296937 29296875 14G 83 Linux
/dev/sda2 29298688 33202175 3903488 1,9G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda3 33202176 234440703 201238528 96G 83 LinuxTelepítésnél (HDD) nem tudtam, hogy mi a helyes megoldás, ezért sda3 ext4-re formázva és nincs csatolva.
Átírnám az fstab-ot, UUID az még menne, de milyen kapcsolókat kell megadni?
Gparted is van, de ott se látom, hogy mit kellene csinálni? -
válasz
Ice&Lime #43533 üzenetére
jmtpfs csomagot próbáld ki, hátha azzal működik.
Van itt egy régi verzióra való módszer is. Nekem ez a Luna nem ugrik be, melyik verzió. Leesett, eOS.(#43531) oncsi
Nézd meg a df -h parancs kimenetét, hogy valóban jó- e az elérési út, amit beírsz, aztán a sudo blkid parancs kimenetből másold ki az UUID-ot és azzal szerkeszd az Fstab-ot, úgy működnie kell az auto csatolásnak! -
spammer
veterán
válasz
olivera88 #43405 üzenetére
Dzsíízösz krájszt.
Miért kellett már úgy egyáltalán chownolni egy fstab módosításhoz? sudo vagy root, bármelyikkel tudtad volna szerkeszteni azt az egy darab fájlt.
"az meg ott van gondolom"
Hogy érted, hogy "gondolod"? Nem vagy biztos benne, akkor megnézed a fájlkezelőben vagy listázod terminálban és kiderül: ls -l /etc | grep fstab
javítás:
root-tal kell chown-olnod az egész /etc-t, hogy újra a root legyen a tulajdonosa az egésznek.chown -R root:root /etc
-
Fenyő
őstag
válasz
GGAllin #43263 üzenetére
Valószínűleg minden partíciód elsődleges, amiből csak 4 lehet maximum, de ha legalább az egyik kiterjesztett lenne akkor azon belül akármennyi logikait létre lehet hozni. Ha az előbbi a helyzet, akkor nincs sok mozgástered a swap fájlon kívül, maximum, hogy lezsugorítod vagy eltolod az adat partíció rovására az Ubi-s partíciót, majd csinálsz egy mentést róla (pl Systemback-el), utána pedig törlöd a partíciót és létrehozol egy kiterjesztett, amire mehet az Ubi és a swap is majd Systemback-el vissza az egész, de elég időigényes művelet, szóval nem biztos, hogy megéri neked a macera, nameg ha nem vagy elég körültekintő, könnyen adatvesztés lehet a vége. Ha pedig van kiterjesztett partíciód akkor vagy az azon levő levő logikait csökkented annyival amennyit a swapnak szánsz, vagy magát kiterjesztett partitót növeled meg vmelyik elsődleges rovására, amennyiben lehetséges.
"Állandóra" felcsatolni partíciókat pedig az fstab beállítófájlban lehet. -
válasz
whbear #43131 üzenetére
No, ez jó hír, ez a megerősítő visszajelzés! Melyik volt az pontosan, mert akkor azt megjegyzem jobban, mert most nincs a gépben az SSD és nem tudom leolvasni az fstab-ját! Vagy arra gondolsz ami a blogban van? (hülyén hangzik, hogy nem tudom miről van szó, de utóbbi időben sajna legalább 70 %-ot romlott a Linux tudásom, pedig nem volt túl sok-felsőbb erők így akarták)
(#43129) qamu74 Jajjajj! Lesznek itt még kérdések nemsoká!
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
zserrbo #42930 üzenetére
Képzelj el 50 GB-nyi adatot, egy 60 gigás LVM köteten. Ezt nem lehet adatvesztés nélkül 50 giga alá csökkenteni, elég, ha józan paraszti ésszel átgondolod. Persze az LVM-nek vannak más korlátai is, pl. titkosított partíción lévő LVM kötetei nem méretezhetők át, de vannak még ilyen korlátok. Tehát míg az LVM alapvetően tud adatvesztés nélkül átméretezni, azért nem korlátlanul, ahogy az informatikában semmi nem korlátlan. Persze egy otthoni gépen, hacsak nincs titkosítás, nincs sok értelme az LVM-nek.
Az adatpartíciót hagyd a lemez végén egyben, nem jó, ha kismillió partíciód van, kevesebb partíciónál a szabad hellyel is rugalmasabban tudsz gazdálkodni.
Tényleg lehetséges, hogy vannak olyan telepítők, amelyek swap partíció nélkül nem engednek tovább, még nem futottam bele ilyenbe, de biztos kellemetlen. Ezt úgy tudod legkönnyebben kijátszani, hogy az egyik még nem használt partíciót megadod swapnak, majd telepítés után mégis lecsatolod (swapoff /dev/akármicsoda-pluszszám), átformázod adatpartícióvá, átállítod a /etc/fstab fájlban a paramétereket. Esetleg csinálsz swap fájlt dd-vel, amit megformázol mkswap paranccsal, és ezt teszed be az fstab-ba.
-
Vladi
nagyúr
Miért kizárt, hogy meg tudnád oldani?
Hidd el, hogy könnyebb, mint gondolod. Ha összeszeded, max ilyen 5-6 dolgot kell beállítani. Terminálban.
Most azokat kigyűjtöd, meg elolvasod hogy kell, ha elakadsz, akkor segítünk. Most az ubuntu lts szerver is vagy 5 évig támogatott. Tehát egyszer izzadsz vele 2 hetet, utána 5 évig semennyit.
Anno én is fostam, hogy hogy fogom a házi szerverem beállítani. gui nélkül. Összeszedtem, hogy akkor kell rá fstab szerkesztés, pár tűzfal szabály, egy fájlmegosztás, nfs-el meg torrent. 1 óra alatt csináltam.
5 éves routert minek cserélsz? Elromlott?
5 évesen még desktopot se cserélnék, nemhogy routert.
(#42875) inf3rno:
ext4. win nem látja majd, max a total commander valami pluginnel.
(#42882) gabikiraly2:
Ezek alap dolgok, mind menni fog, driver lesz hozzájuk. Még valami akartam... mit is?
Jah igen, friss fedorát telepíts.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #42351 üzenetére
#
#
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=18222e43-06d2-4f1e-a51b-3878a0920eb7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2e2f6828-7490-4c86-bf6f-248ac73d5106 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=2515f698-c1cc-417f-8c26-47e2e8f425f3 none swap sw 0 0
# wd passport felcsatolasa
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 /media/my_passport cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
# nsa320 mappak felcsatolasa
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/music /media/Music cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/public/konyvek /media/Calibre cifs nobrl,credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0De tudtommal a mount -a parancsra is ezt nézi át és úgy mountol.
Arra megcsinálja...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3079, 100% Akkumulátor
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest