- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #28973 üzenetére
Sőt, azt a feliratot is láttam, hogy mentse el minden munkáját a frissítés megkezdése előtt.
Senki nem mondta, hogy bármelyik programot bármely időpontjában a frissítésnek nyugodtan, és simán lehet használni. Az egy karbantartási idő, nem munka közben érdemes elvégezni, végtére is... Sosem lehet tudni, hogy amikor megnyitsz egy programot, akkor épp melyik része milyen fázisban van, félig új, épp most törölte, stb. Hát még egy rendszerbeállító. Egy Firefox vígan elvan addig, meg kb bármi ami nyitva volt előtte is, hiszen azon már nem változtat, de hogy mit nyit meg közben... az más kérdés.Ha a frissítés hibaablaka is olvashatatlan, kockás, na az egy egészen más probléma. Vagy ha ez így marad, de egyelőre itt nem erről van szó.
-
válasz
CPT.Pirk #28969 üzenetére
Csak hogy ez nem hibaüzenet, hanem egy WICD. Millió embernek megy, továbbra is.
@King Unique: Ebben az esetben szerintem felejtős, gtk2 kell hozzá (így csomagnevek alapján), ami debian vonalon még hagyján, de a legfrissebb Ubival tuti sehol sem találod meg. És felesleges is, van amúgy erre egy hasonló widget GNOME-ra (Disk Mounter), és ot ta jó öreg jobb-klikk is. Ennek a fejlesztése meg 4 éve abbamaradhatott.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #28881 üzenetére
Szerintem is kerülendő ez a márka, ha az ember hosszú távon Linuxszon gondolkodik. Az ATI/AMD nem nagyon töri magát, hogy a régi kártyákat támogassa. Nekem ATI Mobility Radeon HD 3650-es kártyám van és kénytelen vagyok nélkülözni az energiatámogatást, mert ha azt bekapcsolom, pár perc elteltével, a Linux úgy ahogy van, képernyővédővé dermed. Zárt driverrel el sem indulnak a Linux telepítők. Soha többet nem veszek ilyen VGA-val szerelt lapost. Nvidia vagy Intel és jónapot.
-
molacika91
tag
válasz
CPT.Pirk #28820 üzenetére
Hali
Na a Chakra mellett döntöttem, de csak ha tisztán azt telepítem, akkor a telepítés végén a grub valamiért hibaüzit dob és bootoláskor csak grub rescue van. Ez mitől lehet? Amit találtam neten ilyen esetekre az nem segített, de felraktam a mintet, ott létrehoztam egy külön partíciót a bootnak, utána töröltem a mintet és most így már indul a Chakra, de így mégsem igazán tetszik.
Van arra valami megoldás hogy tiszta telepítésnél a Chakra elindulás rendesen?
Köszi. -
válasz
CPT.Pirk #28835 üzenetére
Mondtam, hogy csak árnyalnám a képet, emiatt semmi oppozíció szagot ne érezz!
Mindkét rendszert kíválónak tartom és fenn is van most a gépemen, igaz úgy gondolok rájuk, mint Cinnamonra és KDE- re. Más rendszeren furának vélem a Cinnamont és a KDE- t is, így aztán, aki úgy választ be, hogy MINT és Chakra, annak döntését csak helyeselni tudom!Ami jelentősen kiemeli a MINT- et a kettő közül, az az, hogy Ubuntu alapokból hozta ki, amit ma látunk, a Chakra meg az Arch- ból!
Érezni azért, mi lehetett heroikusabb meló!
(#28836) lionhearted
Mikor ezt csináltam az Ubuntu topicban, már virnyákoltál, meg ki akartál záratni pár MINT- est!
Biztosan ritkán sérted meg arcbűröd beretvával! -
-
válasz
CPT.Pirk #28820 üzenetére
Kicsit azért árnyaljuk a képet, a MINT 17 az LTS, így 5 éves ciklus lejárta után is ráérünk arra az újratelepítésre.
Azt ugye senki nem mondaná komolyan, hogy 5 év alatt nem próbál ki valaki még 50 disztrót/DE- t.
A MINT nem kényes annyira a nyílt/zárt vga meghajtókra, szinte mindennel működik. Alapból majd minden driver benne van.
A MINT- et nyugodtan frissítheted ebben az 5 évben, a Chakrát csak az frissíti nyugodtan, aki nem futott bele a legutóbbi nagy frissítési bugcsokorba, mint én is. Végül sok segítséggel és 5 telepítéssel tényleg klassz lett!
Mindkét disztró szuper, de aki totál semmit nem ért a Linuxhoz és első disztrót választ, kisebb eséllyel fut megoldhatatlan problémába a MINT-nél, de ha Chakrát telepít és gond nélkül működik, akkor annak is vannak előnyei. A legokosabb mindkettőt kipróbálni, aztán a DE majd húzza a kezdőt valamelyik irányba.(#28821) Decepticon
Ez a Heimdall nem lehet rossz, kivéve, ha nem Samsungod van!(#28823) Keeperv85
Ez klassz, köszi! Ki fogom próbálni, de előbb szerzek egy tartalék mobilt! Kis esélyt látok arra, hogy nem venném észre, ha galibát csinálnék.Amikor észrevenném, már késő lenne.
(#28829) bob.zxr
A ROM- csere annyira napi probléma a háztartások nagy részében, mint itt a Linuxos topicokon felmerűlő kérdések 95 %-a. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28774 üzenetére
"-kézzel (root kell hozzá) kigyomlálod a felesleges dolgokat, pl facebook meg egyéb gyári vackok"
Semmi értelme. Le ism értem már párszor, mert...
"Hogy mik futnak, azt látod pl. az ES task managerrel. Ha rootolt a telefonod, akkor le is tudod vele tiltani a neked nem kellő automatikusan induló progikat."
Nem fut a háttérben semmi alkalmazás az Androidon... Nem futhat, úgy lett tervezve.
-
válasz
CPT.Pirk #28700 üzenetére
Alakul ez, a túlképzettség is tetten érhető határozottan, elég csak a "alacsony szintű FW kezelés"- re gondolni, amiről én, mint hozzá nem értő, azt se tudom, hogy micsoda.
Végül is nem minden esetben az a topic célja, hogy a segítséget kérő meg is értse a thread során keletkezett hozzászólásokat. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28690 üzenetére
"Amúgy az XDA-s leírásokkal a tököm tele van. Nem egy telefont csináltam már meg, kerneleket cserélgetek stb., de olyan rossz, igénytelen leírásokat csak ott tudnak összehozni..."
Mikor én ezt felhoztam anno a Nexus topicban, akkor le lettem hülyézve. Az XDA-n már az összes nyavalyás két sor után recognized developer... Pffff...
-
válasz
CPT.Pirk #28690 üzenetére
GRUB telepítéssel már elég jól elvagyok live- ról, de most egy pendrive- om van és nincs kedvem még Win alatt is iso- t írogatni, meg amúgy is kicsit hosszadalmasnak tűnik Win alatt az egész ROM telepítgetés. Ebben a melegben meg hamar elveszti az ember a türelmét.
Csak magyar leírások alapján cseréltem eddig a hivatalos ROM- ot is, ill. magyarítottam is utána, mert az angolom elég konyhaszintű, nem szivesen nyírom ki a Döfimet íly módon.
-
válasz
CPT.Pirk #28688 üzenetére
Köszi, az XDA- n tényleg mindent megtalálhatsz, de ott is, meg a hu részen is Win- t preferálják. Az viszont igaz, hogy Win- re olyan leírások vannak magyar nyelven, hogy még öreganyám is feldobna egy főzött ROM- ot pörgöltfőzés közben!
Virtuálban nem is próbálnám, akkor már inkább felteszek egy Win 7- et + még 5- 6 customra készült programot. Viszont tetszik a Chakra GRUB- ja, nem akarom kinyírni, most végre az egész disztró is működik úgy, ahogyan kell, még a frissítés se ölte meg!
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28568 üzenetére
Arra a gépre inkább 6 vagy akár még egy 5! Gondolom ilyen netezés, videózásnál nem lesz nagyobb felhasználáls.
A 7-eshez még nincs 32 bites. Lehet nem is lesz.
(#28579) Tim82:
Az 5 még 2017-ig él, de mostmár csak biztonsági frissítést kap. Akkoriban még külön volt -pae kernel. Én az 5-öst feltenném arra a gépre. Jó régi, de jó stabil.
-
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28568 üzenetére
Hat, nem hiszem, hogy valaki is ad penzt ezert... meg hat... nem az enyem, en csak sz...vok vele, evek ota.
No, azert nem bootol windows alatt, mert a kis okos, osszekavarta a particiokat, es a c:-bol d: lett, ugy meg mar nincs windows boot! Ha kitorlom a linuxos particiokat, akkor megint megy a jatek. ez bexaras! Nem tudom, mi lehet erre a megoldas, de felettebb idegesito jelenseg!
Ez a Centos7 install nem tunik olyan next-next-next installnak, mint az ubuntu...
-
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28537 üzenetére
Azt mondta nekem a Lubuntu, hogy nem indul, mert nincs PAE.
Egy masik gepen dd-vel irtam.
Peppermint 4-et, Libi-t, sima Ubuntut, OpenSuse-t, Chakrat, meg... hat... asszem Manjarot probaltam, mindet ugy masfel honapja. Kesobb jott a kepbe a non-PAE, amikor elolvastam vegre a hibauzenetet, amit a telepito dobott. (Lubival.... altalaban csak sima fekete kepernyo, vagy szetfagyas volt. A Lubin is kb. 10 perc utan dobott hibauzenetet.)
Szoval, most Win XP van, de az nem nagyon kafa mar... lassu, mint az allat, es nem nagyon van kedvem ujra tenni. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
CPT.Pirk #28511 üzenetére
Good news! Nagyon kell, mert részben ez a kulcs az Open Source alternatívák elterjedéséhez. Jó lenne egy natív WOT is, mert mióta eljöttem a Windowsról, azóta ez az egyetlen szórakozás is elveszett. Igaz, manjaróra még nem is próbáltam feltenni, de Ubuntu alatt nem volt hajlandó települni (nálam).
-
Pszihonaranc
senior tag
válasz
CPT.Pirk #28482 üzenetére
Tehát akkor azt mondod, hogy ha usb-ről használom, akkor az hosszútávon tönkreteszi a pendriveot?
Egy igen gyors usb 3.0-som van, nem szeretném, ha hazavágná. Amúgy nem állandó használatra lenne, hanem másodlagos rendszernek a w7 mellé. Csak nem akarom az SSDmet particionálni és ezért gondoltam, hogy jobb ötlet usbről használni.Kicsit más: Mi az a KDE úgy konyhanyelven elmagyarázva?
-
Pszihonaranc
senior tag
-
andronymus
tag
válasz
CPT.Pirk #28420 üzenetére
Igazából nekem nem kell semmire a catalyst csak hogy a két monitor működjön.
Nekem meg disztrók közül azért esett erre a választásom mert szerverbe is debian alapúakat meg redhatokat használnak és talán ez kevésbé szolgál ki mint az ubuntu pl. többet tanulok belőle ez a cél meg fejleszteni majd idővel.
De ezt h-h nem firssítik? Azt se tudom melyiket rakta fel a csomagkezelőből. -
válasz
CPT.Pirk #28358 üzenetére
Faék egyszerű az, amit az ember már készségszinten elsajátított.
Az abszolút kezdő szintről beszélek.Ha valaki ilyen mondja, akkor elhiszem, de egyenlőre csak saját tapasztalattal bírok és egy szakértő próbál meggyőzni ezek ellenkezőjéről.
(#28359) Tim82
persze így sem olyan bonyolult:
"Semmi gondom nem volt a KDE-nél a netbeállításokkal. Igaz, ethernetet nem is próbáltam, egyből wifivel kezdtem".A Kwallet az meg külön olajozza a faéket, hogy jobban csússzon.
-
andronymus
tag
válasz
CPT.Pirk #28265 üzenetére
Bocsánat kicsit eltűntem
Szerintem én voltam idióta sőt biztos mert nem csinált semmit a rendszer és gondoltam újraindítom akkor elkezd a driver pörögni és kért is root jelszót és mint jó user else olvastam mit ír ki fogtam megadtam neki és utána jött a villogó kurzór. Kicsit el****tam. Gondolom most egy reinstal és utána újra
Érdemes egy monitorral telepíteni és utána rádugni a másikat vagy ez neki tök mind1? -
andronymus
tag
válasz
CPT.Pirk #28247 üzenetére
Elnézést
ATI Radeon Sapphire HD 6850
Debian 7.5 (weezy) 64 bites
Kernel Linux 3.2.0-4-amd64
Az ATI oldaláról szedtem le a AMD Catalyst 14.4 linuxos verziót és ott van benne fglrx.
Amiben eljutottam odáig hogy a rendszergazda terminálban ki listázta a disztribúciókat listpkg-val.
ki válaszottam a debian/stable verziót erre ez jön vissza:Generating package: Debian/stable
./packages/Debian/ati-packager.sh: 1: ./packages/Debian/ati-packager.sh: dpkg-architecture: not found
Error: unsupported architecture:
Removing temporary directory: fglrx-install.vrX3nWDokumentációba ezt olvastam:
[link]
De nem mentem vele sokra :S
A Synaptic csomagkezelőbe meg nem találtam meg :S -
olivera88
veterán
válasz
CPT.Pirk #28237 üzenetére
Nem a boot képes alól adtam ki. Nem sokáig lesz bent, mert már halálán van lassan, 49 % os a kondíciója, azért tettem fel a másik HDD re is LMDE-t. Csak azért van még bent h tudjam használni a gépet, mert ha az új HDD ről bootolok akkor rögtön a Grub hiba jön be.
Tehát akkor régi disztróról adjam ki az update grub parancsot?
Live rendszer alól is próbáltam azt hiszem, de nem lett jó. Nem tudom h ez számít e valamit hogy amit most felraktam rendszert ennek nem olyan volt telepítője mint amit régebben raktam fel, érdekes. Nem tudom miértMáshogy indult el ennek a telepítője mint amit Májusban raktam fel.
-
válasz
CPT.Pirk #28123 üzenetére
Octopi, aha, az megvan, akar is frissíteni, de az első két sorban nem vagyok biztos, hogy akarjam- e:
Teljes rendszerfrissítés indítása...
:: Lecseréli gnupg2-t erre: platform/gnupg? [I/n]
:: Lecseréli python-markupsafe-t erre: platform/python2-markupsafe? [I/n]a többi 132 csomaggal nincs gond, azt frissítem, FF is oké, nyelvi csomagot láttam külön verziónak
Figyu, mér' nem mondtad hamarabb, hogy ez a Chakra milyen kafa kis disztró?
(#28125) CPT.Pirk
Köszi, akkor frissítem mind a 134 csomagot! -
válasz
CPT.Pirk #28121 üzenetére
Köszi, FF syncronban van minden, így ha tetszene se maradna a rekonq. A 30.04 KDE változat stabil v. a01-es végűt érdemes feltenni?
Eleinte nagyon bosszantott a kwallet, de már megszokom lassan. Kezd tetszeni ez a disztró, de most nekiugrok és meggyilkolom.Non free driverekkel telepítettem, de nem szállt el most.
Synaptic helyett itt mi van? -
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #28113 üzenetére
KDE Plasma 5 megjelenés: Július 15. (a framework 5 meg már megjelent)
Tehát pár nap múlva már nyomni is fogom Arch-on, alig várom
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #28080 üzenetére
Okay rendben, de arra gondoltam hogy esetleg nem a megfelelő cucc van fent neki, azért írtam az én debianos esetem.
(#28085) Tim82: Még amikor windózt használtam, már akkor letiltottam BIOS-ban az intelt, mert jobban melegedett tőle a chipset is, és nálam lassú volt. Azért érezni lehetett, hogy nem a radeon dolgozik, és mivel úgyis aksi nélkül használom így nem láttam értelmét.
Drivert szerintem csak azt raktam fel, ami a Lenovo oldalán volt. Valaki írt egy T500-as cikket logouton, oda beírtam ezt az inteles kártya problémát, de ott is azt mondták amit te, nincs vele semmi bajuk. Szóval igen, lehet nálam van csak baj, de mindegy, úgysem használom. -
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #28084 üzenetére
Valóban nem, de furcsállom is, amit írt - a T500-at használom desktop gép helyett egy dokkolóval, ha nem játszom rajta, akkor az integrált GPU van bekapcsolva Win 7 alatt és semmi ilyesmit nem tapasztaltam vele. Ami azt illeti, a Thinkpad-topikból még egy T500-tulaj sem panaszkodott ilyesmire, hogy ilyen alap dologgal - böngészés alatti görgetés folyamatossága - gond lenne. (Megjegyzem, visszakerestem, Iscariah sem írt ilyet ott.
)
Szóval ez valami egyéni gebasz lesz, nem pedig Windows-probléma.
-
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #28045 üzenetére
Köszönöm, akkor ez alapján nekiugrok. Pont Chakra van most az ilyen feladatokra szánt pendrive-on, a Kubuntus notiba meg akkor így bele is tudom tolni az ODD helyére a célmeghajtónak szánt SSD-t.
lionhearted: ha a CloneZilla a legalkalmasabb a feladatra, akkor semmi baj nincs vele.
-
válasz
CPT.Pirk #27917 üzenetére
Már az előző hsz. zárómondatának vártam ezt!
Kwheezy tényleg régebbi KDE- t használ, de a MINT- en sikerült a képek alapján a kapcsolat felállítása, kösz nektek. Nem egész napos süledezés után kéne nekiállni ilyesminek. Ebben a melegben nem megy meló után új dolgok próbálgatása.(#27911) Lathronos
Azt hittem, a Kwheezyre gondolsz, de most látom, hogy nem. Az a KDE Debian igazi párosítása, *ubuntut még mindíg nem próbáltam ki, de egyszer rászánom magam valamelyik változatra. Nyárra marad a MINT C nálam is. -
-
válasz
CPT.Pirk #27891 üzenetére
Volt ilyen sejtésem, kösz, ha más nem a wire szó csak ismerős egyik kedvenc sorozatomból.
Az a baj, hogy az ilyen ablakomban nekem nem jelenik meg sehogyan a dsl beállítási lehetőség.
Egy órán keresztül próbálgattam, ennél még a Debian netinstall is egyszerűbb volt pár hetes Linuxos gyakorlattal.
Mindegy, LMDE- n fenn van csomagtelepítéssel, de tisztán akartam felrakni, mert untam a focit. -
-
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27777 üzenetére
FSTAB:
Köszi, mindjárt átírom az fstab-ot.
GRUB:
Lehet h van rajta grub, de nem jelenik meg csökkentett mód választó. Utóbbi hogyan érhető el? Akkor boot-oltak korábban nálam "ilyen választó" képernyővel a linuxaim (a Lubi is), ha volt windows is telepitve. De most csak ezt az egy boot-olható oprendszert (lubuntu) raktam fel arra a gépre, és semmiféle csökkentett mód / normál mód választó menü nincs, boot-olás során... -
andronymus
tag
válasz
CPT.Pirk #27756 üzenetére
Akkor lehet te tartottál előadást a Corvinuson
Debiánban rendezettebb a dolog ?
Igen tudom hogy a weboldalnak nincs köze hozzá de minél inkább a mélyéről akarnám kezdeni hogy később szerver konfigurálni se legyen annyira idegen meg ilyenek. Meg egyetemre inkább c++ c# meg ilyenek lesznek.
+ egykét vírusos fórum elkerülése végett is jó lenne -
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27687 üzenetére
Így van. Még a nagy KDE-s disztrók is gyorsabbak. Az Unityvel nem csak az a baj, hogy ocsmány, de legalább tetű behemót is, zabálja az erőforrásokat. Egy KDE-nek elnézi az ember, mert az cserébe kényelmes és ki is néz valahogy, de a Unitynél teljességgel indokolatlan.
MurdR-nek én tényleg az LXDE-t (=Lubuntu desktop) vagy az Openboxot ajánlanám. Az LXDE-t csak addig, amíg barátkozik a minimalizmussal, aztán ha belelendül, akkor elhagyhatja az LX-es körítést és rámehet csak tisztán az Openboxra.
A Lubuntut meg az azért is ajánlom neki, mert abban nem csak LXDE van alapból, de egy csomó sallangot, alkalmazást is kivettek, így még gyorsabb lesz a gép.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #27541 üzenetére
2006-os a gép és BIOS frissítése nem volt még, de ebbe nem merek belevágni.
Két szervízben is volt a gép egyikben azt mondták alaplapi chipset hibás és javíthatatlan -szerintem hozzá sem nyúltak- a másikban azt mondták jó az alaplap, kipróbálták egy másik HDD-vel és azzal müködött amivel bevittem az viszont bootszektor hibás. Visszavittem a HDD-t akitől vettem, berakott egy másikból kivett XP-s vinyot, nem működött, kivette a dvd-írót és, rendesen bootolt a gép, de sajnos megoldást nem tudottm ondani. -
válasz
CPT.Pirk #27476 üzenetére
Nincs net a zűrben? Szegények akkor hogyan interneteznek? Nem diszkriminatív ez kicsit?
No, de sokáig nem kell aggódniuk a Digi új Gigabites reklámja alapján ez sem lesz így sokáig!Kölünben valahonnan tudtam, hogy a Debian 6- nál újabb stable a 7- es. Ilyent már a MINT- esek is el tudnak olvasni.
LTS Mintnél milyen dolgok frissülnek? Milyen gyakran van pl. kernel és driver meg program frissítés?
Gondolom olyan gyakran, amilyen gyakran szükségesnek ítélik, a 17- nél még nem telt el 1 hónap sem, de voltak frissítések, gondolom kernelt nem kell havonta frissíteni.
-
_Dumber_
őstag
válasz
CPT.Pirk #27471 üzenetére
Ez a NASA-d dolog tök jól hangzik, de fogadjunk, hogy Joe az űrállomások nem adja ki minden nap a sudo apt-get distupgrade parancsot.
Szerintem akkor felrakták.. működött. és azóta sem piszkálják, csak a saját fejlesztéseket, de azt meg rongyátesztelik..Egyébként linux alaptézise: Működik? akkor ne piszkáld..
-
válasz
CPT.Pirk #27467 üzenetére
Most LTS MINT van, 5 évig nem kell újratelepíteni. Half rolling esetén 5 éven belül egy nagyobb frissítőcsomag bedöntheti néhányszor az egész disztrót! Lehet, hogy nincs tökéletes megoldás?
(#27466) Iscariah
Ilyesmi megtörténhet többször is, így bízz a stable változatban.Persze használhat az ember stable alapokat is Debian 6, Arch, de addig a tudásig meg el kell jutni valahogy. Ezt főleg az Arch- ra értem.
-
válasz
CPT.Pirk #27456 üzenetére
Ha a MINT- re utalsz, van mód a frissítésre már egy ideje, csak nem nagyon propagálják, de inkább az új telepítés javasolt inkább.
Sejtem, hogy a rolling előnyök is előjönnek majd, de ezt Deception ft- nek a Manjaros esete kissé árnyalja.
Win 7 amiatt volt gáz nálam, mert a biztonságra való törekvés miatt 2 GB memóriával már döglassú volt a gép, ekkor döntöttem a Linux kipróbálása mellett! Milyen jó döntés volt.(#27457) Penty
Azért vannak üdítő kivételek, a MINT 100%- os fordítással bír! -
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #27459 üzenetére
Na ja, ilyen módon még nem gondoltam a dologra. De akkor már egyszerűbb lenne, ha minden angolul lenne és egyáltalán nem lenne benne magyar nyelv. Akkor aztán tényleg rá lennének szorulva a népek a nyelvtudásra.
Gondolkodtam már én is azon, hogy angolra váltom a kezelőfelületet és akkor nem lesz ez a csúnya többnyelvűség, de aztán még mindig magyar... nagy részben. -
Penty
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #27451 üzenetére
"... A második kép oké, elfelejtették lefordítani."
A Windows egyik előnye a Linuxhoz képest, hogy ott a beállítás-, hiba- stb. szövegek magyarítása 100% közelében van, míg Linuxon ez sajnos jóval kevesebb.
Nekem, mint linuxos felhasználónak talán ez az egyetlen komolyabb bajom a Linuxszal... -
válasz
CPT.Pirk #27454 üzenetére
Dehogynem, csak néha feldobódnak ilyen poenlabdacsok!
A Chakra jó kis disztró a korlátaival együtt is.
Abszolút kezdőnek viszont MINT az igazi ismerkedésre, hiába Ubi alapú.Utána úgyis kiváncsi lesz másra is, akinek ilyen irányú késztetése van.
(#27453) MurdR
Itt ez a magyar nyelvű blog, sok disztró leírás/fordítás és minden más Linuxos leírással. Kezdőknek nagyon érdemes olvasgatni. -
válasz
CPT.Pirk #27451 üzenetére
Most már értem, miért olyan Windózer fílingem volt KwinDE alatt:nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
nyomok egy nextet
.
.
.
és kész!(#27453) MurdR
Használd egészséggel! Vigyázat, lehet, hogy nyomokban KDE- t tartalmazhat!
Ha valamit nem értesz, csak nyomj egy next- et! -
válasz
CPT.Pirk #27436 üzenetére
Megnéztem és örülök, hogy a Cinnamonnak nincs ilyen, mert elég felesleges lenne, a Rendszerbeállítások teljesen használható a MINT- en. Amellett, hogy pár ablak [link], [link], [link]megpillantásakor erősen ráncolná a homlokát a kezdő Linuxos, szerintem még közel sincs beállítva a KDE.
Ez a kapudan viszont épp a fent linkeltek miatt is igen hasznos olyan kezdőknek, akik már túl vannak pár disztró telepítésén és már kezdik kapisgálni, hogy mi micsoda, például nekem már mond valamit, hogy be lehet kapcsolni az rkhunter- t. Egy első disztrósnak ez a rendszerbiztonság ablak csak zavaró, mert nem tudja mik ezek és aggasztani fogja, hogy mi lesz, ha nem kapcsolja be valamelyiket. Ő ugyanis azért jön Linuxra, mert azt olvasta, hogy itt nincs szükség mindenféle biztonsági programokra, mint Win alatt!
Chakra nagyon jó kis disztró, de szerintem nem első disztrónak, ha totál kezdőről van szó. Nekem tetszene, ha a már megbeszélt netkapcsolat probléma nem lenne. Azóta már 4-5 KDE- s disztrót kipróbáltam és mindegyiknél ugyanaz a helyzet, nem lehet netkapcsolatot létesíteni. Ha nem is tökéletes megoldás, de LMDE- re synapticból feltettem a full-kde csomagot, így legalább ismerkedni tudok vele, szokni kell, de van benne potenciál.
Tudod ki írta ezt a KDE- ről rendszerforrás használattal kapcsolatban? "véleményen szerint a legjobb DE, ha nem számít a ram használat"
(#27448) MurdR
Ez is jó olvasmány kezdőknek:
[link] -
MurdR
veterán
válasz
CPT.Pirk #27438 üzenetére
Csak azért gondoltam, mert ha valakinek én meg akarnám mutatni, hogy miből mi lett, tehát a fejlődést, akkor szerintem feltetetnék vele egy DOS-t pár segédprogrammal. Utána Win3.1, majd DOS kilő, Win95-98. Aztán NT-2000, XP egy picit behatóbban, majd 7 és utána pedig a 8.
Én szeretném ezt linux-szal is kipróbálni, ha érted mire gondolok. Tehát szeretném látni is azt, hogy miből mi lett, és értékelni a felhasználói felületet.
Érdekelne, hogy milyen volt anno a kezdetlegesebb grafikus felületű disztrók atyja, majd szépen sorban.
De ha Te azt mondod, hogy ennek semmi értelme nem lenne, ami a fejlődésemhez kapcsolható, akkor én azt elfogadom, és nem feszegetem tovább a témát.Szépen fojozatosan szeretnék teljesen áttérni Linuxra úgy, hogy a Windows teljesen eltűnjön az életemből azon a notin, amit böngészésre, és multimédiára használok.
Mondjuk azt sem bánnám, ha értenék annyira a linux disztrókhoz, hogy ne is legyen szükségem Winre.Jabés annyit még hadd fűzzek hozzá, hogy ha esetleg a továbbiakban olvasnivalót ajánlanátok, akkor az leelhetőségképp legyen magyar nyelvű, mert abgolul nagyon szépen el tudom mondani hogy a Keletibe hogyan jut el az illető, de mélyebben már problémákba ütközök. Nem is kicsibe
-
válasz
CPT.Pirk #27433 üzenetére
Nem vitatkozom szivesen hozzáértőkkel kezdőként, de egy totál láma kezdőnek ezt azért meredek írni:
az a beállítási idő közel 3 perc, és akkor már az effekteket is bekapcsoltam meg sok eye candyt.
Neked lehet annyi, de annak aki először lát csodát, akarom mondani Chakrát!Egy totál kezdőnek még a MINT Cinnamon beállítása sem percekben mérhető, de inkább annál, mint a KDE- nél.
Erőforrásigényről csak annyit, hogy nem csúcsgépről volt szó! Cinnamonnál többet igényel, nem?
De.MurdR majd kipróbálja úgyis mindkettőt. Remélem a 3 percet azért tudja majd tartani!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest