- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
I02S3F #76301 üzenetére
Mire olyan szintre hozok egy wm-et, mint egy DE-t, ugyanott vagyok.
Dehogy, azt nem tudod ugyanolyan szintre hozni, eleve minimalista és ahogy mondod, billkombókkal lehet elég gyorsan dolgozni rajta. Nem véletlen neveztem ám pálcikaWM-nek.
Egyébként pár hónap gyakorlás, állítgatás, manuális konfig után talán használható egy ilyen is home userként.
-
válasz
I02S3F #76294 üzenetére
És ha két desktop rendszert hasonlítok össze? Ubuntu vs. Mint? Így is értelmetlen az összehasonlítás?
Nem értelmetlen, hanem ez így kevés paraméter. A Mint Cinnamonja 19-től lett jóval gyorsabb, az Ubuntu Gnome-ja meg a 20-as kiadásnál érezhetően hasonló gyors lett. Viszont az Ubuntunál ott van a beépült Snap, ami sok esetben lassíthat, sokan említik, hogy maga a snap-os program jóval lassabb, mint ugyanazon program tárolós verziója más hasonló adottságú disztrón. (nekem a Mint C 20 és az Ubuntu 20.04 totál egyformán gyors)
Ott az XFCE, mindenki tudja, hogy jóval pörgősebb a nagy fullos DE-knél, de hoppa! Mi történik, ha egy Manjaro XFCE és Manjaro KDE-t hasonlítasz össze? Az, amit fórumtársunk említ, hogy gyorsabbnak találja a KDE-t, mint az XFCE-t. Ez normális, elég csak megnézni mindkettő kinézetét. A plasma 5 gyakorlatilag alapon hozza azt a visual élményt, amit a Manjaro-ra is húztak, az XFCE-t viszont nagyon meg kellett turbózni, hogy ne látszódjon túl fapadosnak. Nyilvánvaló, hogy a plasma fentiektől is gyorsabb meg a GTK/QT összehasonlításnál is nagyon elvérzik az alőbbi, egyre inkább nyílik a kettő között az olló. Manjaronál viszont fontos a paradicsom madár érzet, anno blogban épp ezt hasonlítottam össze a Mint szürke, majd fekete kinézetével.
Azon a gépen amúgy tényleg kb egyforma lesz minden DE, fentiek fegyelembevételével persze. Ami érezhetően dob a gyorsaságon, az valóban Frawly koma pálcikaWM-je, egyszóval a DE-k kb egyformák, a WM-ek jóval gyorsabbak lesznek. szerintem
-
válasz
I02S3F #76292 üzenetére
Egyenes összefüggés nincs. Nyilván gyenge/kevés memóriával rendelkező gép, gyorsabb lehet egy erőforrás spórolósabb disztróval de ha pl. van 8 Gb memória a gépedben akkor sebesség tekintetében sokkal inkább számít a jól optimalizált rendszer mintsem az, hogy 600 megát vagy 1 gigát használ belőle.
Én most deepint használok ami koránt sem egy spórolós disztró de emellett meglepően gyors, pattogós! -
törölt tag
válasz
I02S3F #76292 üzenetére
Nem feltétlen gyorsaság, inkább a futó háttér folyamatok memória igénye. Ubuntu-n a snap sok memóriát foglal le, de ettől összességében lehet nem lassabb a Debian-nál.
Mivel a két rendszer nem teljesen ugyan az, összehasonlítani sem sok értelme van gyorsaság szempontjából.
A snap ennyibe kerül. -
válasz
I02S3F #76282 üzenetére
Nekem akkor szerencsém volt, mert nem nevelkedtem Winen, azt csak jobb híján használtam, no meg persze 10-20 évvel ezelőtt játék csak azon volt megoldható, szerencsére 7 évvel ezelőtt már kibírtam játékok nélkül is meg azóta is. Komoly grafikus képességekkel bíró gépet kéne vennem ahhoz, hogy újra elkapjon a gamer érzés. Néha azért pár taktikai lövöldözős játékkal ellennék, de van helyette más elfoglaltság mindig.
(#76283) májkimiki
Ebben a tükör dologban teljesen igazad van, nem is értem, miért nem oldják meg, már anno Debianon is megoldható volt, igaz talán nem default, de Mint esetén alap lenne.
-
válasz
I02S3F #76280 üzenetére
Gyakorlatilag már minden népszerű desktop disztrót használhatod terminal mentesen, nem? Sok disztrónál nekem éppen nem tetszik, ahogy megoldották ezt, de van ahol nem kényszerítenek semmire, később legtöbben úgyis megkedvelik valamilyen szinten a terminalos megoldásokat. Már az elején ott az
inxi -Fxxx
parancs kimenete, kell ennél jobb rendszerinfó? Vagy ott vannak a rendszer monitorozó parancsok, ahtop, nmon, glances
, ezerszer jobb a GUI-s megoldásoknál szerintem.Engem kifejezetten zavarna, ha nem használhatnék terminalt. Pedig ugye örök kezdő lennék.
-
-
válasz
I02S3F #75933 üzenetére
Nem muszáj Ubuntu-s repok hozzáadásakor reszelni a beállításokat? (Gondolok itt arra, hogy a kódnevet átt szükséges írni a sources.list-ben.)
Nem találkoztam ilyesmivel soha még, ha mostanában nem is, de régebben elég sok külső tárolót meg PPA-t adtam hozzá. De ha belegondolsz, tényleg nem kell, hogy ilyen reszelgetéseket csináljon az ember, mivel az alaprendszer tök ugyanaz, amit a core-ral össze kell hangolni, megjelenítéssel kapcsolatos meg egyéb elemek, mesa, fw-ek, plusz driverek, no ezek bugmentesre vannak csiszolva, mivel van elég idejük bíbelődni vele a kiadásig. Ennyi az Ubuntu és Mint különbsége, ehhez hozzáadják még a saját fejlesztésű Xapps csomagokat plusz a DE és kész.
Mostanság egyáltalán nem reszelgetem a rendszert. Használom. (Ubuntu 18.04 [még frissíteni sem akarom
] )
Na látod, ez kb ugyanaz, mint amit Mint-ről is írtam, mára a 18.04 egy annyira jól összecsiszolt rendszer, mert volt ideje azzá válni, szerintem teljesen jó, ha valaki kibírja, hogy ne frissítsen, hanem használja ezt például.
-
törölt tag
válasz
I02S3F #75920 üzenetére
No no! A kiírható live ISO max. 4GB lehet. Ne tegye bele a saját dolgait!
Systemback sem személyes backup-nak van tervezve. Nevében benne van egyértelműen.
Ne zavarjon össze az, hogy a visszaállítási pontba beleveheted, amit ha kellő nagyságú alternatív helyre kimásolsz. Akkor visszaállhatsz a személyes fájlokkal együtt. De live ISO-ba ne! -
Véreshurka
senior tag
válasz
I02S3F #75841 üzenetére
Ennyit találtam, csak felületesen futottam át. Nincs fontos adat, és nyílván nem is vagyok célpont, de szerintem jobb félni mint megijedni. Illetve szerintem így 2020-ban már illene alapból https-t kínálni ott ahol csak lehetséges.
-
törölt tag
-
rin33
senior tag
válasz
I02S3F #75787 üzenetére
Pár éve ismerős (idős bácsi) öreg laptopjára raktam fel Lubuntut majd Mint Xfce-t Windows mellé mert sokkal gyorsabb volt mint a Win, viszont nem foglalkozott a frissítéssel csak pár hónappal/évvel később amikor fel akarta rakni a Skyp-ot akkor már muszáj volt frissíteni ami sok idő volt, disztribúció frissítést is csináltam ami még több idő volt.
Ilyenkor sztem az LTS kiadások a legszerencsésebbek ezzel szemben a pl. a Manjaro csomagkezelője villámgyors viszont gyakrabban kell frissíteni. -
vadkörte
addikt
válasz
I02S3F #75785 üzenetére
Ha jól értettem, Balerik olvtársnál az lehetett a hiba, hogy Ő a GRUB menüből szeretne induláskor választani OS-t, de az nem telepedett, vagy nem épült fel rendesen.
Én az asztalimon nem engedem közösködni a két OS-t - Manjaro/W10 - külön SSD-n vannak és a BIOS-ból választok indításkor boot eszközt, így a W10 nagyobb frissítéseikor sem tudja szétcseszni azt ami nincs is.
Engedjétek meg, hogy kicsit fényezzem a linux-ot. Egyik kollégám - hozzám hasonlóan - fotózik és amikor le szerette volna tölteni a képeit a gépe közölte, hogy a kártya formátuma ismeretlen és formázza meg, a fényképezőgépbe visszatéve szintén olvashatatlan volt. Kért nézzem meg, lehetne-e kezdeni vele valamit, mert egy kirándulás képei vannak rajt és fontos lenne megmenteni. Mondam neki, hogy fitty-fitty - 50:50% - mivel elszállt a kártya FAT táblája, ha szerencséje van, menthető valemi.
W10-en próbáltam a Recuva-t - eddig elég sok anyagot megmentett nekem - most eredménytelenül. Átboot-oltam linux-ra, és a photorec-kel 100%-ban sikerült visszaállítani a képeket. -
válasz
I02S3F #75648 üzenetére
Természetesen igazad van ezekben a dolgokban, de túl mélyen még ebben a szakaszban nem akartam belemenni, sőt! Ha már szóba került, nem is javaslom a köztes kiadásokat kezdőknek, pont azok miatt főleg, amiket írsz Te is. Az LTS átfedés az később meg úgyis felmerül majd. Mint esetén eleve kicsit másabb a helyzet, mint Ubuntunál, mivel itt van a 20, aztán jön a 20.1, 20.2 és a 20.3 és ezek mind ugyanazon LTS-en alapulnak. (néha már én is bele tudok zavarodni, mi minek alapján kerül kiadásra, mivel ott vannak még a 20.04.x-es Ubuntu alapok is, ezeket viszont legalábbis részben követik a Mint kiadásai) Szóval igazán a Linux Mint az LTS minden egyes verziójában, Ubuntu meg nem.
Köszi a kiegészítést!
-
válasz
I02S3F #75422 üzenetére
Csodálkozom, hogy az ms office-t, hogyan váltottad ki?
Nem kellett kiváltanom, mivel 2010-ig kb 10 éven keresztül hegynyi dokumentumot gyártottam Officeben, onnantól kezdve kizárólag olyan munkát kerestem, ahol nem kell ilyet művelni. Wint használtak ugyan a melóhelyen, de az otthoni átállás után hamarosan kiakasztott a főnököm a géphasználattal kapcsolatban és onnantól kezdve nem is ültem le Win elé melóhelyen.
-
vadkörte
addikt
válasz
I02S3F #75422 üzenetére
Nem szakdolgozat, csupán a tavaszi home office időszak. Sajnos Wine+MS Office (2007) keleltt, mivel MS Access-ben dolgoztam, azt meg saját magán kívül nem kezeli semmi. Ha táblázatkezelőben kellett volna dolgozni a Libre Office-szal el tudtam volna végezni.
(illetve a napi beszámolók küldése miatt W10, mivel az Outlook is kellett (infós kolléga csak azt volt hajlandó beállítani))
#75408 CPT.Pirk
Ahol csak lehet - otthon, a vállalkozásba tartozó gépen - Manjaro-t használok. Gyáva nyúl vagyok, maradtam a stabe ágon, nekem az is bőven megfelel.Semmi gubanc nem volt sem az átállásban, sem a használat során, kivéve amikor én barmoltam el valamit. Ettől függetlenül ismerkedni nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Bár ki tudja... Lényegében next-next-next-finish...
(Épp a KDE Neon-t próbálgatom, persze VB-ban. Érdekes...)
#75418 PrivacyGirl
Inkább úgy mondanám, hogy próbáltunk megóvni egy felesleges kiadástól. Ha sikerült választani és elakadsz itt segítségre találsz az biztos. -
onkelz
aktív tag
válasz
I02S3F #75412 üzenetére
Köszi ezt már próbáltam, ezt az üzenetet kapom, viszont restartkor xubuntu logo fogad.
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Package 'xubuntu-desktop' is not installed, so not removed
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 17 not upgraded. -
paolinho
őstag
-
válasz
I02S3F #75177 üzenetére
Ez volt több esetben is az Ubuntu Mate. De tényleg nem tudom, mi a fenét csinál a kolléga, bár szerinte tesztel. Hát nem tudom, ha én nekiállnék a szakácstudományomat tesztelni, az is hasonló eredményre vezetne, főleg ha szarnék még a főzés alapjait is megkíváncsiskodni!
Hátha születik egy 3. Linuxos címlapos írás is, hogy a Linux használhatatlan. Ez ma divat nulla hozzáértéssel.
-
válasz
I02S3F #75177 üzenetére
Ez volt több esetben is az Ubuntu Mate. De tényleg nem tudom, mi a fenét csinál a kolléga, bár szerinte tesztel. Hát nem tudom, ha én nekiállnék a szakácstudományomat tesztelni, az is hasonló eredményre vezetne, főleg ha szarnék még a főzés alapjait is megkíváncsiskodni!Sorry, ez valami furmány miatt szerkesztés helyett megduplázta magát!
-
-
válasz
I02S3F #74942 üzenetére
Virtual....az nekem nem jó, mivel sok esetben meghajtókkal is kell bíbelődnöm, tesztelnem őket, erre is csak a normál install megfelelő. No meg, ha évekig nem barmolja össze semmi a gépet, akkor totál elfelejtem, mit is kell ilyenkor csinálni. Az elején minden más eszköz híján totál emlékezetből kellett rendbe hoznom a futamideje végére sikeresen kinyírt Debian Wheezyt, ma már nem emlékszem semmire belőle. Gondolom úgy vagyok vele, hogy van másik gép, akár mobil és majd utána olvasok.
(régen minden jobb volt, használni kellett a fejünket is)
Szóval néha barmold csak szét a gazdarendszert!
-
válasz
I02S3F #74933 üzenetére
Ezek ott vannak, mert vagy kíváncsi voltam rájuk, miben változtak vagy mik az emlegetett újdonságok, ráadásul ha volt egy érdekes kérdés, sokkal gyorsabb volt felrakni a disztrót és úgy megnézni, milyen megoldások vannak a problémára, mint a leírások közül egyet keresni és belinkelni.
Disztro hopper régen voltam, mert akkor még kerestem, kíváncsiskodtam, mi legyen az állandó, de nem találtam Mint Cinnamonnál jobbat.
itt a rengeteg hely a meghajtókon, miért ne használjam?
Letöltésre van NAS.
(#74930) Synaptic
Ez az MBR megy a lecsóba, annyira elméleti lehetőség, hogy bármi más hiba esélye nagyságrendekkel nagyobb. Gyakorlatban hallottál már ilyet? Jelenleg az UEFI egy nulla, mert ahány gyártó és ahány időszakonként megjelent gép, annyiféle EFI megoldás van. Épp eleget szívtam HP Elitebook-on, mikor rászántam magam, hogy megismerkedem vele. Majd ha már csak ilyen lesz a jövőben az akkori eszközökön, akkor majd ezt használjuk. Addig mi a fenének. 128 particióm lehet így is, mert ugye ez a szám a MBR-re vonatkozik, GPT-n jóval több lehet. Igazából ott csak elméleti végtelen van.
-
válasz
I02S3F #74842 üzenetére
Találtam egy KDE-s fogyasztásra is képet. 471MB memória és 6s bootidő. Öreg nem Mekes notebook.....
Egyébként tényleg annyira meghatározó teljesítmény szempontjából, hogy mennyi memóriát fogyaszt a rendszer?
Nem igazán, max kevés memória esetén, mondjuk 4GB-nál már számít, ha 1GB a friss rendszer DE RAM fogyasztása. Nálam 12GB-ból a 750 mega Cinnamon fogyasztás nem számít, egy napi böngésző használattal is 5-6GB a max fogyasztás. Ebben az IGP is benne van. Az optimum szerintem már 8GB RAM, a minimum pedig a 4GB.
Ja és ameddig húzhatod, addig tartsd meg a 18.04-et!
Igaz reszponzívebbnek mondják a 20.04 Gnome-ját, szóval.....
-
válasz
I02S3F #74834 üzenetére
Hasból írta, de arányaiban nem tévedett sokat(verzió, disztró függő melyik verziót használja, és még miket indít el mellette). Ugyanakkor n+1 szempont van ami miatt nem korrekt csak az ár, vagy csak a RAM fogyasztás összehasonlítás alapján kihozni győztesnek valamelyiket. pl. hiába fogyaszt többet "A" ha van benn újlenyomat olvasó kezelés, beépített képlopó, szülői felügyelet, ... míg a "B" nem tudja ezeket alapból, plusz programokat kell hozzá telepíteni, cserébe kevesebb erőforrást használ.(De vajon akkor is ha ezek a plusz programok megoldások is futnak a háttérben? Ha egyáltalán telepíthetőek, mert lehet, hogy az adott ablakkezelőhöz kapcsolódó szolgáltatás)
-
válasz
I02S3F #74834 üzenetére
Dehogy hasból, ezeket mind saját disztrón néztem boot után htop-pal.
HP 8570p-n, de a desktopon is hasonló eredmények szoktak kijönni. Az új Gnome-os Ubuntu fogyasztásán sokan hitetlenkedtek, de nálam pedig ez van.
A Cinnamon viszont egy 2 éves emlék volt telepítés után, a mostani hsz-ben a belakott 750 mega körül bootolt. Szóval itt inkább belakott rendszerek vannak, amit imént írtam, azok meg szűz telepítés utáni értékek.
-
válasz
I02S3F #73282 üzenetére
Az az érdekes, hogy próbáltam 2-3 generációval régebbieket, de ugyanúgy előjött ez a hiba. Hajlok rá hogy nálam van gond, de mi történhetett, amikor a Windows nem talál hibát? Kíváncsiságból mentés előtt engedtem a fájlrendszer ellenőrzését, javítását, de így is hibára futott. Cserébe a Windows már talált javítani valót, vagyis valamit belepiszkált. A legfurcsább, hogy ezután már rendben lefutott a clonezilla mentése.
Nem megnyugtató. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #73235 üzenetére
Manapság valószínüleg nem a Windows hozza a bevételeket a cégnek, hanem az olyan dolgok, mint az Azure, ami eleve Linux... Távlati a dolog, de nem lepne meg, ha egyszer csak átpakolnák magukat Linux alá úgy kompletten.
Már egy ideje gondolkodom rajta, hogy megéri-e saját rendszert fejleszteni saját kernellel fizetett programozókkal, mikor olyan iszonyat mennyíségű ember és munkaóra áll a Linux kernelt mögött...
-
-
törölt tag
válasz
I02S3F #73230 üzenetére
Nem hiszem, az MC-ben is megnézve az ntfs partíciót minden fájl alapban exe joggal látszik. Kvázi ez maradhat meg átmásolás után. Oké, egy parancssor helyretenni egy egész könyvtárat, de azért jó volna, ha lenne megoldás. Néha elfelejtem megcsinálni és csak lesek, hogy egy jpg fájlt miért lehet futtatni
-
válasz
I02S3F #73098 üzenetére
Igazad van, amiért mégsem emlegettem a Mint-et az a kolléga ezen hsz-ének első mondata!
Mint-et felrakja és használja, de nem tanul belőle, anno én is Debianon próbáltam ismerkedni a rendszerrel. Ami egy magamfajta laikus home usernek szükséges, addig kb el is jutottam. (azóta felejtek is erősen)
Elméletileg most is van fenn egy Debian 10-es egy SSD-n, de az a laptoptatyóban pihen fél éve. Hogy miért épp egy 860 EVO-t hurcolok tartalékként a tatyóban? Ez jó kérdés!(#73099) Aweriot
Szerintem LMDE pont az az öszvér-disztró, ami itt inkább csak összekavarná a kollégát!Egyébként szerintem azt is csak fel kell rakni és használni. Viszont a repoját egész jól lehet alkalmazni Debianon is, csak nem az első hetekben, anno arról raktam fel a friss Cinnamont.....na ja , csak ugye a Debian helyetted nem fog megcsinálni semmit, így kaptam is a szép konzolos kezdőképernyőt!
-
Necronom
senior tag
válasz
I02S3F #72425 üzenetére
igy mar ertem
de azon mar tulvagyok ....
attol fuggetlen, hogy nem szeretem kezzel megirni, mert en ugy tartom, hogy aki ehhez nem akar erteni annak legyen mar mas lehetosege, pl jobb egergomb es megosztas
azert a mai vilgban ez egyszerubb es nem mindenki akar erteni bizonyos mercen belul az oprendszehez, amde ettol fuggetlen hasznalna, errol tegnap litaniakat irrtam ide - meggyszer sorry
es mindezt csak azert mert az oprendszer nem az a program, amit hasznalok, hanem a szamitogepem hasznalnam ..a oprendszer meg egy koztes dolog ami a gep es a hasznalni kivant program kozott vancsak pici keveredes azert volt mert a (#72422) -ben a mountolasrol szeretnek infokat szerezni nem a sambarol
-
Necronom
senior tag
válasz
I02S3F #72358 üzenetére
igazsag szerint en azt sem tudom melyik disztro milyen alapu
az archot most probaltam livebe, de az olyan tavol all tolem, hogyaz csak na...
egy discordot nem birtam feltenni ra.....tudom, hogy ez a sajat hianyossagom, de nekem nagyon nem celom az, hogy az oprendszert reszelgessem es egyenkent, aprankent csinajam meg kedvem szerint...
az nem en vagyok, en a gepet szeretnem hasznalni, nem csak az oprendszrrel szorakozni
a kinai deepin az ilyen, felteszem, fentvan, kussol...
ha halozatozni akarok, akkor nem kell egy rakas leirs utan nezzek, hogyan konfigoljam a sambat (nar mar lassan fejbol is menne), de 2 honap mulva ugyis elo kell venni, mert elfejetem es ha csak egy masik mappat is meg kell osztani, azt sem tudom mar most, hogy hol van a samba.conf
nem is akarom tudni
jobb egergom a mappara, megosztas es kesz....a deepin ezt tudja, ugyanilyen egyszeru egy meglevo halora felcsatlakozni, kinyitom a halozatok ikon, ott latom, rakttintok es csatlakoztam....
en sem kerulom a terminalt, mert gyors es egyszeru
fokepp egy program felrakasa
nem kell letolteni, elinditani, telepiteni
egy sor beiras es majd a gep megoldja, azert van....ez igy telesen szuperjo!
csakhogy egyik linux pacman masik linux apt - de lehet keverem, es ha megis le kell tolteni valamit, akkor nekem kell tudni, hogy milyen disztrom van, hiszen nagyon nem eleg annyi, hogy linux...
mint mezei user mondom ezt...nekem sokszor van a fejemben az, hogy sokan mondogatjak, hogy valtsak windowsrol linuxra
dehat igy nem lehetegy mezei usernek lehetlen ez, de meg annak is nehezkes, aki mar egyedul kepes telepiteni egy wint....de viszont eleg nagy a valoszinusege, hogy egy desktop linux telepitesbe is beletorik a foga...szoval csak ugy atallni nem fog
azok igen, akik egy kis erdeklodest mutatnak, vagy nagyon raernek mint en...es kicsit hajlandok utanajarni a dolgoknak, aztan jonnek az egyeb problemak, es ha meg azokon is tuljutunk, es van egy epkezlab rendszerunk, akkor jonnek a hianyossagok, hogy ez+az nem megy, nincs alternetiva, es a wine sem jo hozza (vagy ami van most wine helyett nemtudom a nevet)szoval nem egyszeru ez 30 eves rankkenyszeritett windows utan...ertem en hogy ingyen van, ertem en hogy sokkal jobb (is lehet) es tenyleg jobb na, meg kell hagyni
De aztan jonnek a jatekok es be kell latni, hogy meg nativan futo gamek is tobb eroforrast igenyelnek, mint a windowsos verzioja....akkor meg hol is tartunk? adtunk a kakinak egy pofont, hisze a win eleve megeszi, a jateknak marad ami marad, a linux sokkal jobban gazdalkodik a gep eroforrasaval, viszont a maradek hiaba tobb, akkor is keves lesz.....
persze ez igy nagyon sarkos, mert ki mivel jatszik es kinek mekkora vasa vanszoval marad a linuxozas a csakazertis miatt, vagy a kivancsisag miatt, vagy az utalomawindowst miatt
hajra! -
válasz
I02S3F #70217 üzenetére
Szia!
Mivel feltetted a kérdést, a válasz egyértelműen igen! Mindig hasznos, ha a user legalább tudja miként lehet nekiállni a hibakeresésnek, ha a helyzet úgy hozza.
hsz-ekben pár téma segítségül:
# Using journalctl
[link]
# systemd - leállás vizsgálata
[link]
# How To Use Journalctl to View and Manipulate Systemd Logs
[link] -
samujózsi
senior tag
válasz
I02S3F #70217 üzenetére
Szerintem időpocsékolás.
Főleg Ubuntu esetében.
Értelme akkor lenne, ha a felbukkanó hibákat javítani is tudnád.
Viszont ubuntu desktopnál a journal nagyjából 80-90% zajt tartalmaz, többek közt gnome hibák formájában, amiket nem tudsz javítani, mert felületesen megírt programok okozzák őket. -
törölt tag
válasz
I02S3F #69949 üzenetére
Nem ugy akarom hasznalni, hanem azt akarom, hogy a kinezete hasonlitson ra. Es le is irtam, hogy amiket talaltam azok hasonlitanak is ra. Sok tesztelo ezeket is javasolja azoknak akik winrol jonnek.
Ha windows-kent akarnam hasznalni akkor nem valtanek, nem?
Nagyon minimalista a felhasznalasom. Nagyon keves appot telepitenek Jelenleg windows-on egy appot telepitettem fel. Egy torrent klienst.
Szinte 90 szazalekban mindent bongeszoben oldok meg. De a privacy resze a windowsnak aggaszt es ez az elsodleges amiert valtok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Hálózati / IP kamera
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Milyen videókártyát?
- DJI topic
- NBA és kosárlabda topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Gitáros topic
- alza vélemények - tapasztalatok
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest