- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mintha szeptember 26-ai lenne a legfrissebb csomag a 10.06-nál.
Nem rolling ez.
(#74974) Bici
Fel lehet éppen tenni, de Gnome Shell 3 alapúakon nem nagyon akar majd működni. Szerintem XFCE, Mate, ahol jól működik. Cinnamonon tuti nem működik és KDE-nek is teljesen más a compozitora, arra nem is lenne értelme felrakni. (de elég régen foglalkoztam már ezzel...)
(#74973) Synaptic
Na ugye, biztos voltam benne, hogy addig piszkálod, míg vagy kinyírod a rendszert megint vagy jó lesz! Ahogy láttam a hardvert a gépedben, ott az összes fullos effektet bekapcsolhatod nyugodtan.
-
Tehát akkor nem valami ismert TLP idiotizmus, hanem tényleg hiba :S
Az a legdurvább, hogy a TLP pont a Thinkpadokhoz készült, max funkciót ott lehet kihasználni...
De lehet, hogy annyira egyszerű lesz, amit épp kolléga említ most.
Nálam is jórészt 88-93 fokon pörög a HP 8570p, de csak a bal lábam szokta leégetni, mivel kábelen lóg, nem veszem le a CPU-t. Ráadásul akkor pörög ezerrel, amikor a nyamvadt karakteres paraméter feltöltő oldalt frissítem online melónál. Nem is értem, miért.
-
anorche1
őstag
-
Both tools do not conflict as long as you do not use frequency scaling settings in TLP.
Which is more effective, TLP or CPUfreq?
Ebből úgy látom, hogy a TLP freki setting használat esetén bakfitty van! Gyanítottam amúgy, azért is kerestem rá így célzottan. Szedd le a TLP-t, ha a kikapcs nem elég és még a konfigot is töröld és ha később visszateszed, sikeres cpupower beállítás után, akkor se nyúlj TLP-ben a frekikhez.
Lehet, hogy nem jön be, de ennyit megpróbálhatsz, ha csak nem vagy már túl rajta.
Gondolom az ebben lévő grub-ot érintő dolgok megvoltak:
CPU Frequency Scaling On Linux With cpupower
Ahogy látom, archwikiben van még jó pár módszer a cpufreq állítgatására
-
Egy dolog igen hasznos egy új OS megismerésénél is, mégpedig az értő olvasás.
Meg mindig jobb, mint ott az osszefoglalo, vagy Google a baratod fele valaszok.
Azért nekem úgy tűnt, hogy sokkal konkrétabb segítséget próbáltam adni a kérdezőnek, mint azt, hogy olvasd el az Összefoglalót, ha megnézzük a kérdést:
Ha már nincs rá szükség akkor csak simán jobb klikk ,uninstall és azzal együtt minden sallangja eltűnik vagy valami mást is kell még csinálni?
és a kérdésre adott konkrét választ:
Ez kifejezetten érdekes lehet:
● Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
Alig tudok elképzelni hatékonyabb segítséget csomagok eltávolításához, mint a fenti leírást.
Erre ezt kapom a segítő válaszomra:Ahelyett hogy okoskodsz inkább válaszolj vagy ne.
Meg ilyeneket ír a kérdező:
Ha rajta mulna akkor itt egy kezdo linuxos sem tanulna kutya fas..at sem.
Ha valaki ilyen direkt segítség alapján sem tud tanulni, az nem biztos, hogy a segítő hibája. Persze, hogy nem rajtam múlik de ha az ebben a topikban keletkezett 4670 hozzászólás 1%-a segített valakinek, már akkor megérte megírni őket.
Ha tudtam volna, hogy ilyen szintű értelmezési gondokkal kűzd a kérdező, akkor természetesen nem ajánlottam volna neki az Összefoglalót és konkrét írást sem belőle.
Sajnos pár régi fórumtárs is csak elpoenkodja a dolgokat óvodás módon, ami legalább ennyire káros, mint mások munkájának a leszarozása.
(szerencsére nem mindenki így áll hozzá, külön respekt érte)
-
samujózsi
senior tag
Hát nem tudom. A napfény 6000K körül van. Az idei Samsung A70 saccra 7-7500K lehet, amennyire még működik a szemmértékem
Szóval ez még a napfénynél is rosszabb e tekintetben. (Ezt csak onnan veszem, hogy a 6000K-re kalibrált monitoromnál sokkal "hidegebb" fényt produkál a mobilom)
Én napfényben, sötétben, esetleg "sárga" világítás mellett vagyok általában. Szerencsére a lámpám állítható.A szem rongálását meg nem igazán dioptriásan kell keresni, az egy más téma. Lehet, hogy nincs összefüggés, csak én képzelem, de a drasztikusan romló látásom és az állandó led bámulás közt érzek összefüggést.
Nem tudok jobb hasonlatot: mintha egy durván pixelhiányos érzékelővel fotóznék, kb olyan érzés. -
Mit értesz kikerülés alatt? Ha arra gondolsz, eleve ezt botolja be, az nem valószínű, ugyanis ha jól értettem azt a pár leírást, mindegyik chroot-ot használ átlépni a másik rendszerbe. Ez pedig egy lemezképben létrehozott ARM-ra lefordított Linux. Ez a lemezkép elég limitált, a FAT32-n létrehozható 4GB a korlátja.Plusz ugye trükközni kell az X szerverrel is, mert azt se a Linux alól futtatják, hanem egy Android-on futó Xszerver-re kapcsolódik a Linux alá telepített ablakkezlő.
-
-
Rimuru
veterán
Nekem olyan gépem van amibe a touchpad a 4.19-es kerneltől támogatott (és olyan embereknek köszönhető mint kapitány), ez kb azt jelenti hogy januárban (amikor vettem) még kb nem volt olyan distro ami támogatta volna (pl fedora live ISO 4.18-at tartalmazott, install után mehetett fel az újabb kernel)
Persze én ezt megoldom de nem is null kilométeres linuxos vagyok.
-
Kenderice
senior tag
Köszönöm a tanácsokat.
Szép lassan át akarok állni linuxra de eddig sem állt távol tőlem.
Egy win10-es itx alaplapos gépem van a minimális fogyasztás végett mert folyamatosan megy. Torrent miatt és fut rajta egy ftp szerver is. Így megspóroltam egy külön NAS-t, mert a tv-boxok is erről a gépről játsszák le a filmeket és én is ezen szoktam netezni és zenét hallgatni.
Gyakorlatilag ennyire használom a gépet és ezt ki tudom váltani egy linuxszal. -
Rimuru
veterán
ide kapcsolodik hogy van sokat tudo cli es gui program is, meg van az ellentete is, mindenhol meg lehet talalni ami kell (meg ha nem is kompromisszum mentesen).
Pl altalaban nagyon nagyon jo a KDE alkalmazasok funkcionalitasa (cserebe sok bug is van/lehet), ezzel szemben ott van a KISS. Mind a kettoben meg tudod csinalni amit szeretnel? igen, ott a dontes ki mit es hogy hasznal.en nagyon sokat szoktam bash scripteket irni on the fly (nem is mentem el fajlba), gyors es egyeszeru es azt csinalja ami eppen kell a megfelelo alkalmazasokat hasznalva.
Ezert se szeretek leulni pl windowsos gep ele, egyszeruen nem tudom ugy megcsinalni amit szeretnek ahogy kenyelmes. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kissé túl manuálisan csinálod. Mai prociknál 16+ szállal ez nem célszerű.
-
Franz, Rambox? Igaz ezek ilyen gyüjtős megoldások, de érdemes megnézni őket.
Jó hír!!!! Mindenkinek.
Lehet, hogy végleg hagyom a fenébe a Linux telepítéseket...........qrva UEFI már megint, mire a HP-n kisilabizáltam, hogy a fenébe kéne átállni, mivel a gép kistesója is tetszhalott lett ettől a művelettől...
Szóval egy üres SSD-t GPT-re állítottam, ugyanis a Nitrux nem hajlandó másra települni, ja és UEFI kell neki, de a Nomad plasma érdekelt, szóval átállítottam valahogy talán UEFI-re. Boot... nuku, semmi, kampeca, de utána már a pendrive-ot se akarta, valami EFI fájlt akart bebootolni.
Végül leesett, hogy addig variáltam a BIOS-ban, hogy a végén a "valami más" opció kiválasztása után örömmel raktam fel (legacy-s agyammal) a Mint Cinnamont már rutinból.Egyszóval már leesett, hogy ehhez az ördögi UEFI-hez kell valami külön partició fat32-ban, mekkorát kell csinálni egy 256GB-os SSD-n, ha jó pár disztrót akarok felrakni talán (elméletileg) és mi legyen a partició neve!?
Ez a hátránya, ha életemben nem láttam még Winx-et és UEFI-t sem. Előre is thnx! És örüljetek, hátha igaz az első mondat.....
Lehet tényleg pendrive lesz a Samu 850-ből......
-
-
-
St3ven
addikt
- Kiszeded a winyót/SSD-t/amin az OS van
Igen, ez az, amit nem tudok vállalni, főleg így, hogy még garis, pedig amit közvetlenül utána írtál, az frankó lenne SSH-val.
Nyilván diagnosztikai célzattal, ahogy írtátok.
@Frawly
Kipróbáltam a zseblámpás módszert, sajnos nem látni semmit.- Ha helyhiánnyal küzd, vegyen laptopot, ha nem, akkor vegyen rendes asztali gépet.
Azzal küzdök, laptop viszont már van. -
Frawly
veterán
A szétszedésben nem értek egyet. Ez nem normál monitor, hanem egy monitorba épített all in one PC. Ezeket oltári szopó szétszedni, sokkal nehezebb a laptopoknál is.
Szerintem a kijelző feküdt be, amit még megpróbálnék, hogy mikor be van kapcsolva a gép, de nem látszik kép, akkor zseblámbával belevilágítani a kijelzőbe, hátha csak a háttérvilágítás ment ki, de a kép sötéten látszik rajta.
SSH-val sem megy semmire, szoftveres oldalról nem fog tudni hardvert javítani. Ha garis még, vissza kell küldeni gariba, ha nem, akkor bukó a egész, mert ezeket nem nagyon lehet javítani, vagy nagyon drágán, nem is szoktam javasolni senkinek, hogy ilyen gépet vegyen. Ha helyhiánnyal küzd, vegyen laptopot, ha nem, akkor vegyen rendes asztali gépet.
Átalakítót semmiképp ne vegyen, felesleges pénzkidobás. Már majdnem minden tv-n van HDMI, vigye el ismerőshöz, rokonhoz, akinek van ilyen tévéja vagy monitorja, ezt a gépet könnyű hurcolni amúgy is.
-
St3ven
addikt
Köszönöm, hogy utánanéztél a szétbontásnak. Ha szét is lehet valahogy szedni, nem hiszem, hogy azt magam tudnám vállalni.
Az adapter kikerülése jó ötlet, meglátom, mire jutok úgy, tudok-e szerezni monitort. Aztán legrosszabb esetben még mindig jöhet az átalakító.
- Azt mondtad, távolról eléred a Winfost a telefonról (Safe mód után normálban is el kéne indulnia...)
Valamiért a Safe mód óta már nem érem el, pedig direkt nem pipáltam be a Make all boot settings permanent kapcsolót.
- Ha nem, akkor továbbra is, akár live Linux (Bootolható Ubuntu pendrive, amire tettél persistent storage-t, SSH szervert feltenni, bemenni SSH-ról (a gép IP-jét a routeren meg tudod nézni), és megnézni, mit mond a dmesg, lspci, stb stb.
Ezt talán még meg tudom csinálni, csak előtte meg kell oldanom, hogy lássam a képet. Ha összejön, szerintem még jelentkezem az SSH-val kapcsolatban (az nincs telepítve, legalábbis szerver biztosan nem).
- Esetlegesen egy másik gépben felbootolni valamielyik Linuxot a géped háttértáráról, és úgy tenni rá SSH szervert. (Meg esetleg akkor már a Win indítást is ki lehet javítani.)
Na ez nagyon jól hangzik, mert másik gépem legalább van, bár az egy száz éves laptop. Mi lenne ennek a megoldásnak a feltétele?
-
St3ven
addikt
- Ha ugyanazon a gépen 2 OS-sel rossz, akkor az általában nem szoftver gond.
De ha nagyon másik OS verziót akarsz indítani, akkor kiszeded a winyót, , vagy távoli eléréssel átírod a GRUB sorrendet win alól, és úgy elindul az, amit beállítottál.Amiket elmondtatok, azok után nem tudom, érdemes-e ezt megpróbálnom. Mármint tényleg két OS-t elindítottam már, semmi kép, ráadásul ugye már a legelején az ASUS logó sem jelenik meg.
De ha rosszul értem, hogy mi lenne a cél, akkor kérlek javíts ki, és megpróbálom valahogy ezt a GRUB átírást. -
St3ven
addikt
& colomb2
Köszönöm a gyors válaszokat.
- Milyen gép ez pontosan? Lehet benne VGA-t cserélni?
Ez egy ilyen gép, az i3-as változat, 2 GB GDDR3 NVIDIA GeForce 930MX karival. Sajnos nem tudom, cserélhető-e.
- Nézd meg távolról, hogy látszik-e az Eszközkezelőben a VGA kártya.
Ezt hogy a legegyszerűbb megtenni?
- Ad-e képet másik kimeneten?
- Monitor jó-e?Van egy régi VGA-s csatlakozójú monitorom, a gépnek meg van egy HDMI kimenete. Ezzel az átalakítóval ki tudom tenni a képét? Csak azért kérdem, mert vannak ilyen átalakítók 8-10 ezerért is.
-
Shyciii
veterán
Azért nem olyan szívás az Arch, mint ahogy annak beállítják. Aki windowdon már egész profi, annak azért nem lesz nehéz. Én arch alapokon nyugvó manjaron kezdtem, majd onnan rögton pure Arch-ra váltottam, és nem volt szívás. Probléma megoldások igen, de itt is, meg google keresve is minden meglett. Pedig nálam speckó helyzet van, mert notebookon nyomom, és kellettek az ehhez kapcsolódó kényelmi funkciók, mint pl fedél lecsukásakor zárolás, gombokkal fényerő növelése stb. Jah és Openbox-al. Ha KDE-t raktam volna rá, akkor ezek alapból vannak konfigurálhatóak, csak én minimál konfigot akartam, no meg tanulni.
-
Rimuru
veterán
Ubuntuhoz szokott embereknel lehet, hogy ezt jelenti.
Egyebkent van igazsag abban amit Frawly ir, aki Archon "nevelkedik" (mint pl en is) az hozza tud szokni olyan dolgokhoz ami mashol macerasabban mukodik. Ugy hogy valtottam rola pedig egy uj es meg tagasabb vilag nyilt meg elottem.
-
Hasonlítsd össze a repokat és tippelj! [link]régebbi már
Ahogy látom, dev verzió már van stable/unstable is, szóval Frawly koma kicsit leegyszerűsítette a dolgot imént, igaz nem a Neon bemutatása, hanem a KDE dicsőítése volt a célja.
KDE nem csak egy DE a sok flavor közül.
Megtudtuk ezt is, csak azt nem, hogy akkor kettő, három vagy mennyi? Ha nem 1!
-
Azt én sem, de itt nincsenek kényelmi megoldások. Cinnamonos Debian alatt is csak pislogtam anno, mert elég sok Mint alatt megszokott funkciónak nyoma sem volt a Rendszerbeállításokban.
Emiatt nem javaslom soha kezdőknek, csak ha már valaki tudja, mire van szüksége. Nálad már nincs ezzel gond. 😉
-
En a mintstick-et hasznalom e celra, de tudtommal debian repoban nincs benne.
Ha nem irtozol a kulso forrasbol letoltott cuccoktol, akkor innen toltheto.Viszont mivel ilyen nem javaslok, igy a repo-bol a gnome-multi-writer-t javaslom.
Regen nekem ezzel az volt a bajom, hogy ha tobb USB tarolo eszkoz volt a gepre dugva, akkor mindegyikre ki akarta irni ugyanazt az ISO-t. Gondolom ezert multi writer.
Nem tudtam megkerulni ezt a mukodest, inkabb attertem a mintstick-re, kesobb a Fedora Media Writer-re. -
Frawly
veterán
Elhiszem, hogy nálad ez nem játszik, de pl. az SSD-s topikokban is látok sok usert, klónozással vergődni, még valami 5-8 éves, Win7-ről Win10-re upgrade-elt rendszert görgetnek maguk előtt.
Esetemben most azért lesz újratelepítés, mert lényegében a rendszer minden eleme cserélődni fog, más fs, másik WM eltérő filozófiával. Azért most, mert most vagyok szabadságon újévig, és most van időm.
-
ontheground
tag
Xfce-s 18.04 alapú disztrót használok én is, Linux Lite. C2D E8400, 4GB/800 Dualch. DDR2, GF 8400GS, 80GB Samu winyó kemény 8MB Cache-el. Amíg be nem telik a memó,megy minden, mint kés a vajban
A swap-nak sajna a winyó volt a szűk keresztmetszet, SSD sem oldaná meg, mert SSD-re nem tennék elvböl sem swap-ot, hamar kinyírná. A zram-earlyoom kombó úgy néz ki bevált, ez ennyit tud Linux alatt ebben a kiépítésben.
-
-
-
-
Gondoltam a classic-ra én is, de a Mate valóban jobb. A Gnome 3 teljesen más, de kezelhető, elég sok befektetés, de meg lehet csinálni normál klasszikus formára is. Egyszer az új Ubuntun addig alakítgattam, míg egyszer csak tisztára Cinnamon lett belőle. Tetszett így, aztán egy nap gondolt egyet és a kezdő redőnyös kép már fejjel lefelé fogadott a laptopon, tapipadon az elég idegesítő, így kampeca lett.
Ubuntu Mate viszont nagyon jó. Ott elég jól alakíthatod szintén, amit még először a Gnome 3-nál akartál.
-
-
-
Nem én rakom fel, hanem ő, és amikor elakad, kérdez
Én meg előbb Google, aztán amikor nem találok semmit, akkor kérdezek. Különben mindegy, mit rakna fel, mert csak a Gnome2 jó neki - ezért Mate - szóval más disztróval is elakadna itt :S
@Sh4d0w : Azám, ha sh filenév, akkor lefut bármi is, amiben értelmes shell parancsok vannak, ha van shebang, ha nincs.
-
Önmagában a cron talán nem, de az alábbi két kulcsszó külön ki is van emelve az Összefoglaló elején, mint nem kezdő témák: (ahogy látom, már nincs ott az Összefoglaló elején)
- két Linux verzió van használatban szervereken (az újabbik systemd-s)
- kötelezően futtatandó scriptek vannakA problémafelvetésben persze szerepel a
szó, meg ide többen is jönnek.Értem.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt inkább itt lenne érdemes feltenned: [https://prohardver.hu/tema/linux_programok_topic_milyen_program_ami_linux_ver/hsz_1-200.html]
-
törölt tag
Nem, ezek messze nem elég hatékonyak. Sajnos. Többek közt ezért is preferálom a virtuális gépek használatát. A windows ritka, de nagy előnyei közé sorolom a system restore funkciót. Ilyet még utility-vel sem tud egyetlen linux sem. Tudom, van valami erre hajazó projekt, de amikor úgy egy éve kipróbáltam... nem volt kifejezetten tökéletes.
-
Kb. megvan. A végére &&-de írtam a feltételt, de úgy látszik, ha az echo nem tud mit kiírni, akkor hibával tér vissza, és nem ment át a következő utasításra.
Valahogy így kell :X=" ";echo "XX";echo "x" > /dev/ttyUSB0&&sleep 1;read -t 1 -n 1 X < /dev/ttyUSB0&&echo -e $X;[ -z "$X" ]&&echo "null"
-
teleahocipöm
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motoros topic
- Interactive Brokers társalgó
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Elektromos autók - motorok
- TCL LCD és LED TV-k
- Háztartási gépek
- Autós topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Gyermek PC játékok
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest