- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
Folyt köv, csak átbootolok linuxba. Aztán a másolt rendszer /etc/fstab fájl végére beírni egy ilyesmit természetesen a te EFI partíciód UUID-jét használva:
UUID=0FA5-67BF /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Aztán indítasz egy másik UEFI linuxot és a grub menüjébe felveszed a gyógyítás alatt álló linuxodat:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , de linux mint és debian esetén jó a sudo update-grub is erre a célra.
Aztán a segítő UEFI linuxodat indítva a grub menüjéből bebootolod a gyógyítás alatt álló linuxodat.
Aztán telepíted a grub-efi-amd64 és a grub-efi-amd64-signed csomagokat a függőségeikkel együtt, ezt az első csomag telepítésekor egybe meg fogja csinálni a synaptic.
Aztán másolod a /usr/lib/grub/x86_64-efi mappát a /boot/grub/ mappába.
Aztán linux mint ill. debian esetén egyszerűen
sudo grub-install /dev/sdX
sudo grub-install --recheck /dev/sdX
sudo update-grubés győztél.
-
Petya XT
senior tag
Most másként csináltam, mint ahogy szoktam. Egy lemez, kézi particionálás, mert nem akartam swap-pot. Egy ext4 partició "/". Ennyi. Igen, közben én is összeraktam. Pont azok maradtak ki, amiket említettél. Nem figyeltem oda, a laposon egy lemezen van, ott nem volt gond, mert nincs mellette más ugye.
Pedig nem jellemző, de most sikerült elrontani.
-
-
Ha Te személy szerint ezeket nem használod, akkor miért zavar...?
Itt mindenki felelősséget érez az ilyenek miatt, miért?
Van, kész, neked nem kell, nem használod, snitt, ennyi.
Te kristálytisztán használod, más nem higíthatja? Miért? Neked ebből, meg hogy véded, mi előnyöd származik? Semmi. Használhatod pure módon, úgy ahogy te akarod. Linux=szabad választás. Állítólag ez (is) a szépsége.
Miért kell másra erőltetni a Te vagy bárki más akaratát?
Én Ubuntuzok+Snap, Te meg nem. Millió más kristálytisztát választhatsz." furikostól öntik a felesleges adatcsomagokat bele "
Speciel engem ez abszolút nem érdekel, 1 terán elfér. Még mindig snapestől mindenestől 30Gb alatti rendszerpartícióm.
Öntsék csak nyugodtan.Nekem kb. 50-60 olyan szoftverem van amit még sose használtam, azt se tudom mire valók. Hozta a KDE. És..? Elfér.
Tudod mi a szomorú? Hogy ez az egész kifakadásom megint az ilyen linuxhuszárok miatt történt.
Feltettem egy kérdést. Szerepelt benne hogy Snap, erre itt eddig kb. 10-en támadtatok le, nem, nem segíteni próbáltatok hanem azonnal
kaptam a tippeket hogy hanyagoljam a snapet, fúrjam meg a pc-met, dobjam el, váltsak disztrót, már megint én nyavajgok, 100 éves Wines appok, stb. stb.
De érdemben 1 azaz egy ember segített, 8 másodperc alatt megoldottam a tanácsa alapján a problémámat. Neki ismét csak köszönöm.
Hát köszi ezt a fajta "majdmimegvédjükalinuxot" "vesszena snapestordaitibi"hozzáállást.Talán a "Linux abszolút kezdőknek" topikcímet ki kéne egészíteni, megváltoztatni pl.
Linux CSAK PURE!! haladóknak, nogui nosnap noflatpak, konzol forever"
Összefoglalót így nyitni,
Konténeres kérdésekkel kérem ne itt nyavajogjon mer' ráb@szik, az nem linux. -
Tökéletes a meghajtó secure erase/sanitize megoldásod!
Ami a vicc, hogy tényleg ez az egyetlen szakszerű módja a dolognak!
Minap eladáshoz viszont épp growler szaki mondott jó sec erase parancsokat, kereshetem is elő újra, mert a nagy kedvencem PM883 1,92TB is eladásra kerül, hiába a legtutibb SSD, a Dell Latitude 5520-ba nem tuszkolom már bele, bár talán mehetne bele SATA SSD is, de akkor nem férne el az NVMe....
-
TESCO-Zsömle
titán
Az volt a terv, van a lapon ilyen rövid nevű USB 3.2 Gen2x2 csati, arra keresek valami átalakítót, amibe lehet tenni.
#96617 Warton: Meglátjuk. SSD úgyis jó, ha van tartalékba.
#96616 CPT.Pirk: Köszönöm, elmentettem ezt is, majd olvaskodok, aztán lesz valami.
Eredendően nincs ellenemre a Win, mindig azt használtam, de mostanság kezd egyre inkább elkurvulni a Picipuha. Addig szeretnék ezekkel próbálkozni, amig megy a W10, nincs kényszer, hogy valami legyen. -
-
A gondosóra az valami nyugger projekt, nem tudom mennyi öregen segít, de valami NER-es nyomoronc projektje, szóval tuti jó üzlet, aztán hogy a háttér milyen meg meddig lesz, az kérdéses, pedig egyedülálló időseknek hasznos lenne, dehát őket ki nem veri át?
Jók ezek az okosórák amúgy, az alvás kiértékelése miatt meg is nézem meg a többi életfunkciós dolog miatt is. Arra viszont nem voltam felkészülve, hogy jóanyám egyszer csak az órámból kezdett el beszélni!
-
Egy műgyanta tokba ki fogom önteni, hogy úgy nézzen ki mintha egyetlen pendrájv lenne az egész gombócka. Okosóra helyett ez fog a nyakamban lógni.
Atyaég, ez nekem már felfoghatatlan, Te tényleg nem adod fel könnyen a lehetetlennek tűnő küldetéseket...ez a toram rendszered is...
Okosóra helyett ez fog a nyakamban lógni.
Ööö...ez meglepett, mert nekem az ilyesmi a csuklómon van mindig.
-
Már rég közel álltam a megoldáshoz, csak éppen háttal afelé! Amúgy bő egy éve már átestem, csak ott a notin volt Windows, a desktopon meg semmi, de valami miatt mindkettőn kellett csinálnom plusz EFI-t is. Most a legutóbbi Windowsos SSD mellé telepítéskor meg minden simán ment, nem kellett másik EFI...szóval emiatt is csináltam úgy, ahogyan a screenshoton van, először automata, utána manual particionálások...kialakul ez majd, mivel már lehetőség sincs legacy installra!
Ez az 1000 vagy 1024 SSD-nél is szökött gondot okozni a népeknél, sokan megdöbbenve írják, hogy az 1terás SSD-jük a OS szerint csak 931GB, ami ugye nem GB, hanem GiB, de még érdekesebb a helyzet a 960GB SSD-nél, mivel a NAND-ok méretét sehogy se adja ki ez az érték, de ha tudjuk, hogy ezeknél az eszközöknél alapból kivette a gyártó a méret megnevezéséből a 64GB overprovisioning-et, akkor minden tiszta lesz.
Én most ezt a DWPD calculatort nézegettem, de ez nem egy olyan mérőszám, amit lefordítasz TBW értékre, ugye valamilyen értékekkel a marketingeseknek is kell dobálózni.
Menjetek csak kaszálni, kertészkedni szépen! Itt Kóbambin szerencsére esik szépen.
-
Fura elképzelései voltak, ki tudja miket írkált volna még, ha nem tekerik le nála a hangerőt.
Ez a képen megint egy RAM-ból futó csoda lenne? Picit bezavart nálam a zram látványa, így hogy memóriából fut a rendszer, különösen érdekes!
Te kreáltad be oda azt a zram-ot, de mi célból amúgy?
Nekem sincs bajom a Linux-szal a Dell Latitude-on, lecseréltem az SSD-t benne, már nincs Windows, viszont az UEFI-s telepítést a rendszertől tanulom el, nem lacafacázok sokat. Szűz SSD-re csinálok egy totál auto rendszertelepítést, aztán live-ból az üres helyet felosztom particiókra a többi disztrónak. Kíváncsi vagyok, melyik rendszer fog köhögni, hogy kicsi neki a félgiga EFI partició! Következő telepítésnél amúgy pontosan kiírta az installhelper particionálója, mit kell csinálnom. Testing Neon, mert meg akartam nézni az új plasma 6-ot...hááát elég sok plasma összeomlás kisablak volt eddig.
Cinnamon 6-on a megjelenése óta nulla hibajelentő ablak volt, szóval marad ez az eccerű DE még egy darabig.
-
Ja, emlékszem a video tartalmára, először meg is lepett, hogy Linux alól akarod csinálni, de ma találtam ezeket a leírásokat, aholgy ezt írják, de ők is ugyanúgy jelzik egyértelműen, hogy nem feltétlenöl szerencsés futó rendszer alól ez a művelet. Azért reménykedtem, hogy a normál utat próbálod, mert annyira nem ócsó egy 990 Pro, hogy azon kísérletezzük ki, sikerül-e a vagy sem.
De a lényeg, hogy túlélte az a remek SSD!
Bár egy ilyen eszközt Winnel szennyezni...
-
Win Magician...mondjuk ha van Win a usernek, az tűnik a legbolondbiztosabbnak.
A bátorak meg akár futó rendszeren is megoldják!
https://wiki.gentoo.org/wiki/Samsung_SSD_Firmware
vagy
How To Update Samsung SSD Firmware on Linux
How to update Samsung SSD firmware from Ubuntu?
#samsung ssd firmware upgrade
-
Akkor az eredeti fw volt rajta...működött az iso to pendrive módszer?
Amúgy gyanítom, hogy az NVMe SSD-s blog aljáig senki se görget le, de ott van egy igen hasznos link:
Az nvme-cli device management hivatalos leirása:
https://nvmexpress.org/open-source-nvme-ssd-management-utility-nvme-command-line-interface-nvme-cli/
főbb fejezetei:
Cheat Sheet
Identify Controller
SMART Log
Device Self-Test
Update device firmware
Media Sanitization and NVMe Format -
-
Devuan lett XFCE-vel.
..,,;;;::;,.. ****@devuan
`':ddd;:,. -----------
`'dPPd:,. OS: Devuan GNU/Linux 5 (daedalus) x86_64
`:b$$b`. Host: ESPRIMO P3521
'P$$$d` Kernel: 6.1.0-21-amd64
.$$$$$` Uptime: 30 secs
;$$$$$P Packages: 761 (dpkg)
.:P$$$$$$` Shell: bash 5.2.15
.,:b$$$$$$$;' Resolution: 1280x1024
.,:dP$$$$$$$$b:' DE: Xfce 4.18
.,:;db$$$$$$$$$$Pd'` WM: Xfwm4
,db$$$$$$$$$$$$$$b:'` WM Theme: Clearlooks-Phenix-Sapphire
:$$$$$$$$$$$$b:'` Theme: Clearlooks-Phenix-Sapphire [GTK2]
`$$$$$bd:''` Icons: Deepsea [GTK2]
`'''` Terminal: xfce4-terminal
Terminal Font: Monospace 12
CPU: Intel Core 2 Quad Q8300 (4) @ 2.499GHz
GPU: AMD ATI Radeon HD 5670/5690/5730
Memory: 360MiB / 7939MiB -
De miért használnám? A tökfőzeléket is utálom, legutóbb volt egy ibrikkel a tűzhelyen, de nem ettem belőle!
Jelenlegi gépen alapból ott van az SSD-n és azért hagytam meg, hogy megnézzem, milyen particiós műveleteket csinál a telepítés Meglévő OS mellé install módja, utána megnézem a Valami más módban is, hátha végre valami minimál szinten elsajátítom ennek a nyamvadt UEFI-nek a dolgait.
Max erre alkalmas ez a nyűves Windows 11.
-
Mindenesetre a gépben lévő swap partíciót bekapcsoltam.
Ó...hát úgy akkor nem derül ki, meddig bírja a toram OS!
Szerintem futna az így is sokáig. Kevesebb RAM-mal is futna sokáig, max Automating Cache Clearing kéne neki, bár ahhoz nem tudom mit szólna egy ilyen toram megoldás...
-
Ha erről volt a screenshot a másik topikban, akkor bírnia kéne, gondolom a suspend működik a Bunsenlabs-on, ha lecsukod a gépet, töltőadaptert vittél magaddal...a OS elfért 4,12GB RAM-on, 25,7GB maradék RAM csak elég kell legyen! Nyilván nem cache-selsz sokat a böngészőbe sem, nem töltesz le tartalmat, el lehet lenni azzal pár napig!
Kikapcsolni nyilván csak egyszer tudod.
-
Megnéztem az SSD topikban, volt fw probléma vele, de nézd meg a hsz-eket. Valódi gond amúgy nem volt, csak a szokásos Samsung fw gondok, mondjuk ezt a szaktopikban se nagyon tudtam megértetni a firnyogókkal!
Ezeket javítja*...csekkold le itt, milyen firmware van rajta: (tudom, hogy használtad már, de így nem kell keresned)
https://semiconductor.samsung.com/consumer-storage/support/tools/
*To address reports of high temperatures logged on Samsung Magician.
*990 PRO I 990 PRO with Heatsink will be manufactured using a mixed production between the V7 and V8 process starting September 2023.
Viszont beszerelés/használat után 1-2 héttel jössz egy Linuxos terminal kimenettel.
(privátban, nehogy offnak vegyék itt, bár egy Linuxos terminal kimenet az ugye mitől lenne off?)
sudo smartctl -x /dev/sda
Főleg az idle hőmérséklet számít ezeknél a nagyon gyors SSD-knél, mert rövid ideig terhelés alatt nyilván lehet kiugró hőmérséklet, de ugye ahol teljesítmény van, ott hőtermelődés is!
Mióta kinn van a 990 Pro, semmi gond nincs vele, kb a top PCIe 4.0-ban van, azt nem merem írni, hogy a legjobb(Samsung-fan vagyok), de top 3-ban minimum ott van!
-
Super, mindent látok...mondjuk a külső házas Samsung 990 Pro szekvenciális mérést nem nagyon... Nem tudom miért gondoltam, hogy hasonló alapokon épül a két Dell 5520.
DE a gyártási idejéből látom, hogy nem lehet PCIe 4.0 csatoló az alaplapon.
De hogy Linux/ OS használatáról is essék szó! A PM961 kb 6 évvel öregebb NVMe SSD, mint a 990 Pro, nyilván nem igazán vehető észre a napi használat Linux során, de a 990 Pro pont 4x gyorsabb a PM961-nél,amiből PCIe 3.0 esetén csak 2x-es sebesség különbség marad, de jóval fejlettebb NAND, NVMe protokol 12 vs 2.0, ezek azért számítanak. (mondjuk a melegedés is nyilván függ a teljesítménytől, de a 990 Pro nem tud nagyon beindulni, így nem vészes a melegedése sem)
Ha normál módban is használod a Dell-t, nem csak RAM-ból futtatod a csoda svájcibicskákat, mindenképp érdemes lenne cserélni az SSD-ket a gép és külső ház között, ja és a dupla NAND mennyiség is a jobb a sebességnek!
Egyébként 32GB RAM esetén is sokat számít, hogy egy takarékosabb Bunsenlab-sot tolsz bele, nem egy Ubuntut!
Amúgy egy Quadro M1200 dVGA-nál lehet nem a nVidia nyílt drivert használnám, Dell Precision M4700-nál sokkal jobb volt a zárt driver:
NVIDIA GK107GLM [Quadro K2000M] vendor: Dell driver: nvidia v: 460.67
-
-
Elfelejtettem megkérdezni a lényeget! A 990 Pro abban a külső házban milyen szekvenciális sebességet tud? Azt félve kérdezem, hogy magában a Dell Precisionban milyen SSD van!
A gyártó által megadott írási sebesség a 6900MB/s SLC-Cache és 1GB LPDDR4 DRAM cache támogatással...ezt tényleg vétek külső házban zötyögtetni!
-
A flex egy jó megoldás volt abban az esetben.
Tudom én, qkávzi pozitív példaként említettem eme remek esetet!
már egy Samsung 990 Pro 1Tterás dudorászik egy isy tokban pendrive helyett.
Jajjj atyaég, a legtutibb PCIe 4.0 Samsungot külső házba raktad? Mindjárt brühühüzni fogok...
Az olyan, mint ha Ford Mustang-gal vinnél haza két zsák cementet.
Amúgy szerinted abban az 5520-asban PCIe 4.0 menne az alaplapban? Nem mintha ez azt jelentené, hogy nálam is menne, de sok esetben a Precision meg a Latitude dVGA kivételével elég hasonló...majd valami
dmidecode
vagy hasonló vizsgálgatóval megnézegetem a gépet, de eddig nem láttam alaplapi infókat! -
urandom0
senior tag
Hát, én nem gondolnám, hogy ettől lenne Linux a Linux. Vállalati szinten az elmúlt években kezdett el terjedni az immutable OS + konténerizált appok. Ha ez a felállás átcsorog egyszer otthoni felhasználói szintre és az átlagoszerverekre, akkor is Linux marad a Linux.
Szemét gyűlik a Linux fájlrendszerében is. A saját config fájlaid, a log fájlok, stb.
Az egyediség meg tök jó dolog, én is szeretem, de azt be kell látni, hogy műszaki szempontból az egységesség sok szempontból előnyösebb.
-
Nálad érthető a svájci bicskád miatt egy ilyen Boron tipusú disztró, de én már telepítésekkel nem molyolok 10 percnél többet, hurcolni se tudom mobil SSD-n melóhelyre, ha meg elutazom, viszem a notit meg pendrive-ot. Amúgy egy külső házas SSD-n lévő Ventoyos disztrókkal minap akartam bootolni, de semmi, eltűnt a bootolás, lehet Tibikomám módszerének esett áldozatul valamikor. De azért érdekes.
Most a Latitude 5520-on inkább NVMe SSD-ket szeretnék nyúzni(frissíteni kéne már az SSD-s blogot), ha már végre PCIe 3.0 (lehet talán 4.0 is) csatolós a notebook! Közben van olyan SSD is, ami nullkilóméteres és van még ugyanilyen, így az Aprón kicsit visszajön a gép árának egy része. Ahogy nézem a Samsung 980-nak is kijött már az utódja, így az egyre drágább, szóval amibe került nekem, az visszajön.
-
Kiváncsivá tettél s mivel ébredés után még a kávégépet se voltam képes jó programon elindítani, gondoltam megnézem, mi ez a yt-dl dolog. Pendrive bedug, Ununtu Mate volt rajta, install lefut, mivel nem ismerem a Mate-t így terminalba beírtam a yt-dl-t, de rájöttem, nem ismerem a kezelését, ezért beírtam a youtube szót, dobott egy youtube downloader-t leszedtem, beraktam a normál YT linket, utána Download mappában rákattintottam és megy a Like a prayer. Kb 6-7 perc lehetett az egész, így hogy a pendrive a gép mellett volt. (nem kellett keresnem)
Mint látható, semmiféle webes keresgélés nem volt, tárolóból terminaloztam csak.
Kora reggel jól megtriggereljük Tibikomámat ezekkel, sorry!
-
Írásvédett fájlrendszerrel, mint pl. egy felcsatolt ISO, vagy mint egy CD rom lemez, van egy sanda gyanúm hogy a Nemo se tudna mit kezdeni írás terén.
Pontosan ugyanilyen a Snap konténer.
Boot során csatolja és csak read, nem lehet a tartalmát módosítani.
Csak úgy mint pl. egy Android apk-t, kicsomagolod, végrehajtod a módosítást, visszacsomagolod. Én ezt tettem, óriási szerencse hogy egy apk-t ilyenkor újra kell hashelni és kell egy célszoftver amivel aláírod hogy hiteles mert az életbe nem tudod telepíteni ha ezek hiányoznak. Snap konténernél (még) szerencsére nincs ez de ami késik nem múlik mivel így pl. én az Operámba akármit beletehettem volna, a rendszer nem ellenőriz se hash sem semmi más alapján hogy eredeti-e a konténer tartalma. -
-
Keef_Lee
senior tag
Igen, ezt tudom, de én most nem úgy használom és azt keresem, hogy miért csak ezekkel a progikkal foglalkozik. Hozzáteszem, ha 3x azt válaszolom a kulcskéréskor, hogy mégsem, akkor is elindul a harmadik féltől származó progi. De ez így amcerás. Én csak klikkelni szeretnék.
-
5leteseN
senior tag
Én 2-3 évig használtam Linux-ot "tollról"(pendrive: 3.1 Gen1), semmi baja nem lett.
Ez biztos, magam teszteltem az állapotát az USB 3-asnak a napokban, a "feladata" végeztével. Nem sokkal pendrive-os Linux-futtatás munkája előtt lett a pendrive vásárolva, újként kezdte az ideiglenesnek induló Linux-futtatási karrierjét egy régi "lapossal", együttműködve, egy USB 3-ba dugva.Viszont egy 2 hónapja USB 3-as SATA-SSD-re történt teszt-próba után a SATA-SSD maradt is a papiron szintén USB hármas "toll" helyett, mert különösebb mérés nélkül is 3-5-szörös lett a SATA-SSD-vel a Linux indulás sebessége, és a böngészés is sokat gyorsult.
Ideiglenesen, biztonsági tartaléknak(Rescue-/Security-Linux) "elmegy" az a pendrive-os üzemmód, de tartós használatra reménytelen sebesség-hátránya volt az új pendrive-nak egy 10+ éves, szintén USB 3-ra rakott SATA-SSD-vel szemben is.
Tapasztaltam ezeket, és ezek után gondolom így.Azóta be is került a "laposba" a SATA-SSD a végleges helyére.
-
5leteseN
senior tag
csixy : "A rufus simán kihekkeli a telepítőből a TPM chipet, csak úgy már ugye illegális, szóval kaka kerül a palacsintába! "
Ha jogszerűen aktiválva lesz, akkor szerintem nem illegális, "csak" nem szabályos, nem előírásszerű telepítés lesz végrehajtva IT-/szakmai szempontból.
Az illegális az a jogszerűtlen(fizetés nélküli) inkább.
Szerintem így gondoltad. Így igaz is. -
5leteseN
senior tag
Sajnos túlságosan beépült már "A" droid az életünkbe, és ez Mo-on még szinte semmi, a tőlünk Nyugatra "elért" függőséghez képest.
Ki ne felejtsem: a távolban szintén közös Op-renszer eredetű "Almás" felhasználók szintén így jártak!Így ("hibástul" is) szeretem!
... a Linux-ot!
-
Teljesen jók ezek a kimenetek, igaz Mint-et raktál fel, milyen is lehetne! Ami már meg sem lep, hogy mára a Cinnamon mennyire le tudta tornászni az erőforrás használatát, anno Gnome szinten volt, most meg gyengébb gépen is elfut. Ez a Cinnamon 6-tal még jobb lett egyébként. Lehet ezért nem is csináltak már az LMDE 6-hoz más DE-t, csak Cinnamonnal jelent meg.
-
Na megy ez is, csak ezt nem adom oda, mert siliconpower.
Lehet, hogy abban a gépben sokáig elketyegne az SP is egyébként. Ha nem veszel bele egy OEM Samsungot vagy server SSD-t, akkor kb majd mindegy, mi lesz benne, csak ne Intenso....
386sxDLC-jujj systemd
Ezen a részen felröhögtem, főleg mivel systemd ellenesek is vannak a környéken éppen.
-
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo journalctl -u fstrim.timer
[sudo] ubyegon jelszava:
jún 22 15:24:32 ubyMintC-212 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
jún 22 15:25:04 ubyMintC-212 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
jún 22 15:25:04 ubyMintC-212 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Boot 607e0993f64f4b9b960cda0ead5434d5 --
jún 23 09:40:07 ubyMintC-212 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
jún 23 09:58:38 ubyMintC-212 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
jún 23 09:58:38 ubyMintC-212 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Boot 3b9050d8e1434b11bac34687bb2ed8f9 --
jún 24 09:22:28 ubyMintC-212 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
jún 24 09:22:57 ubyMintC-212 systemd[1]: fstrim.timer: Deactivated successfully.
jún 24 09:22:57 ubyMintC-212 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
.......Nekem ez mutatja, hogy lefut hetente a fstrim, de azt ezzel nézd meg, benn van-e a feladatok között:
systemctl list-timers -a
(#94258) berusbacsi
Ezt a parancsot még sose használtam...mindig látok valami számomra új dolgot!
(#94256) berusbacsi
Emlékszem, nem olyan régen beszéltünk róla, hogy jól elvagy a futottakmég SSD kategóriával is, nem is tudtalak meggyőzni, hogy Samsung SSD és akkor nyugalom van hosszú évekig! A super Intenso meg bármikor lecsukhatja a szemét.
Ugyanez azért gyakorlatilag elképzelhetetlen a Samsung PM883 1,92TB server SSD-mmel! De a kisöccse, a 860 EVO dettó.
-
S55-öt is emlegetik sokan, de az Intensoval főleg az a baj, hogy az nem egy márka, hanem amit kapnak olcsón raklapszámra, abból összedobnak egy SSD-t, nulla tesztelés, hogy a komponensek akarnak-e együttműködni több napon keresztül...szóval régebben lehetett azok közt is kevésbé ótvar minőség, de amiket említettél, az tuti nem az egyik sem. Ettől függetlenül bármely márka terméke lehet rossz x darabszámban, de az esély minimális, ha egy gyártó a saját komponenseiből rak össze SSD-t. Samsung, Micron/Crucial, WD/Toshiba, ami hirtelen eszembe jut, de WD Blue-nál is volt olyan széria, amivel trükköztek.
-
5leteseN
senior tag
Szééép!
Nálam tavaly, hasonló-kettőre az antiX(-19)-MX-Linux(32bites) duó ment fel tesztelésre. Nem kellet ezeket cserélni, azóta is megy a "teszt", már élesben
Az SSD-re ugrás viszont ezeknél is érdekes lehet. Az após-Latitude MX-e megtáltosodott a SATA-SSD-re cserélés után!
Neki állítanám be a másnál jó TV-monitorát: fényerő-kontraszt az egekben. Azt hol-mivel? MX-Linux...
-
Intenso, 2 darabbal volt edddig dolgom.
mind a kettő kb. 2 éve teljesít nyugdíjas ismerősök laptopjába. Még működnek.
Adata, 10+ eddig, azokkal sem volt még gond.
WD, pl. a hordozható usb táram is egy ilyen 1 terás, használtan vettem kb. 5 éve és a mindennapi nyúzást még jól viseli.
Tervezem szegényt leváltani, a kiszemelt alany vagy egy Kingston XS1000 2TB vagy a Samsung t7 2tb.
Ami egyelőre visszatart, a 55-60e Ft ár. -
Fujitsi Siemens Esprimo vagy hasonló nevű volt egy kollégámnak, abban még nem is Sata, hanem IDE csatoló volt, de adapterrel ment bele SSD és 3/4 giga RAM volt benne. Mint 17.3 XFCE elzötyögött rajta békésen.
Meg is van a hsz...
(#94232) csixy
intenso high és intenso top is van occón új
Intenso maga a rettenet, még akkor se raknám semmibe, ha fizetnének érte. Páran nem fogadják el ezt és a Flash SSD topikban lehet is olvasni időnként, meddig élt az Intenso. Nagyon messzire kerüld, különben csuklani fogsz igen gyakran.
Amúgy az igaz, hogy még Sata2 csatlakozós gépbe is érdemes SSD-t rakni. Első gépem alaplapja is ilyen volt, viszont csak Sata1-nek fogadta el az Intel 520 SSD-t, valami alaplapi nForce híd miatt...no még ez a gép is megtáltosodott az SSD-től.
Miki jól mondja, WD Blue, de még a WD Green is jó lenne ebben az esetben. Talán még Adata-nál a SU800 az ajánlott volt, ahogy szaktopikban olvasgattam régebben...
-
törölt tag
Jó lesz abba SSD, de gyanítom a notiban még csak SATA2 port van.
Átlag ember nem veszi észre, de aki sok időt használt SATA3-as SSD-t, annak szembetűnő lesz.
Sokkal jobb lesz, mint egy HDD az tény. Ha néha úgy érzed, hogy "megröccen" vagy micro laggol. Az a SATA2 miatt lesz. -
Volt mini gépem aminek ott volt a biosa de ahhoz semmivel nem tudtam hozzányúlni, olvasni sem engedte.
Valami emmc/blkid0 volt és nem lehetett csatolni, se írni se olvasni.
Ennek ellenére jó hogy írtad, az ördög nem alszik.
Akkor ne az egész lemezt hanem a partíciót klónozza a kolléga. -
sicc_innen
tag
Az a vonat már elment. Ezt ott és akkor kellett volna megoldani az ismerősömnek. Az új főnök rendes akart lenni, mert azt mondta, hogy ha Linuxot nem tud telepíteni a megadott feltételekkel, úgy Win-t is rakhat fel. Lényeg, hogy működjön az op. gépről. Ez nem jött össze. Ezzel az ürüggyel lett a felmondás. Itt is "rendes" volt az új főnök, mert nem írta be a kifogásait a munkavállalóval szemben a munkaviszony megszüntetésébe, 60 nap felmondási időt is engedett és végkielégítést is fizetnek, mint a legtöbb dolgozónak, akiket most ilyen hirtelen küldtek el átszervezés címszóval.
-
csixy
addikt
A probléma az, hogy nem tud mountolni iso fájlt.
Tud viszont telepíteni pl egy [Arachne browsert]
Ezután rendelkezésére áll számtalan [iso2zip online oldal]
a zip állományt pedig már ki tudja tömöríteni és innentől kezdve érvénybe lép az előző hozzászólás. -
Legalább átmenetileg telepíthettél volna egy win10-et, hogy a BIOST megfrissíthesd.
Ha szükségesnek ítélném, frissíteném nyilván...minap a SSD topikban hülyéztek le, mert azt írtam a Samsung SSD-imre, hogy ha egyszer jól működnek, minek frissíteném a fw-t? Előzménye persze az volt, hogy 970 EVO Plus-t frissítette a fórumtárs és feleződött a szekvenciális speed, mondjuk ez egy érdekes meghajtó, mert menet közben megkapta a 980 Pro vezérlőjét, de a honlapjukon egy új firmware van fenn. No de melyik összeállításhoz?
Persze nekem a dell precision 5520-as BIOSt vagy a Linux Mint, vagy az LMDE6 megfrissítette.
Ez azért így elég meglepő lenne, ha a Mint frissítené a BIOS-t! Te voltál az szerintem.
Erről jut eszembe, a minap emlegetett 32gigás Precisiont elvitték az orrom elől... a Precision M4700 meg most lánygyerek nyúzása alatt áll. Nyomja vele steam-en a harci játékokat Mint Cinnamonon.
(#93438) tordaitibi
Nem hoztalak szóba, nyilván magadra veheted, ha akarod. Legutóbb, mikor egy új topiktárs beszólt, hogy állandóan csak kötekszem, ígértem neked, hogy nem reagálok a hsz-eidre, mint láthattad, be is tartom. Mondjuk egy nemrég érkezett ember biztosan nem látja, hogy azért nem csak kötekedtem eddig majd 7000 megírt hsz-ben. Visszafogom magam, nem kötekszem, nem írok, kivéve olyanoknak, akik nem hisztiznek.
béka
-
-
5leteseN
senior tag
Én is és még majd' tíz vérszegény géppel nosztalgiázó ismerős használja az MX-et, ezért most még maradnék a viszonylag egységes jótékonysági-karbantartós állományomnál a kb egységes op-rendszernél.
Bár már egyszer majdnem átáltam a Proteus-ra, de mégis maradt az MX akkor, mert már az akkori Proteus se volt hajlandó Live-ként megnyitni az éppen aktuális gazda-gépet, mert "jogvédek", +"super-korrekt vagyok", + egyéb bla-bla-bla: vagyis Rescue-üzemmódban ugrott a használhatósága. Ez csak kis háttér az okoról, esetemben.
Én is látom, hogy lenne akár jobb Linux is a jelenleginél, de nincs időm(se, + egyebek se
) átállni-megtanulni egy újat a jelenlegi (nekem) egyszerű helyett.
De azért köszönöm.
Mentem nézni a néznivalókat...
Rövidesen jövök. -
Tim82
félisten
MacBook Pro-ban sose volt négymagos Xeon proci (2009-es MacBook Pro-ban mobil Core 2 Duo van még). Ettől függetlenül tudtommal valóban kábé bármelyik Linux disztró rámehet.
A wifi lehetne problémás, a régi Apple notik hagyományosan Broadcom WLAN modulokat használtak, amelyek sose álltak az élen Linux-támogatásban, de elég régi egy 2009-es gép ahhoz, hogy valószínűleg ez se jelentsen gondot egy modern disztrónak.
-
törölt tag
Esküszöm rosszabb vagy mint én, pedig én is egy fél éjszakát töltöttem a dwm foltozgatásával, meg fordításával (persze hogy volt amit kézzel kellet beekecsölni, mert a patch hibával lehalt)...
De én ünnepélyesen leállítom magam, minden úgy müxik ahogy szeretném, szal ennyi (és igen, itt is megy a ranger image preview).
A legnagyobb felfedezésem a Zutty terminál, ami valszeg a legapróbb GPU alapú motyó, amit ráadásul a nevéből is sejthetően egy Tom Szilágyi nevű magyar(származású) emberke fejleszt. Zseni !
-
Nagyon sajnálom de hol van ilyekor a mentésed?
Ami nagyon fontos felhőbe, a többi meg egy 1-2 terás, lehetőleg 3,5" hdd-n ami ha épp nem backupol az ember akkor puha szivacságyon pihen a szekrénybe, antisztatikus fóliatakaróval betakargatva.
Rajta a Win, a Linuxok max. 2 hetes rendszermentései és az adatpartíciók mentései, megfejelve pl. egy Ventoyjal vagy bootolható Live linuxszal. Így mindent vissza lehet állítani kis munkával akár másik pc-re is.
Én 2 éve vettem valami 8-9ezer körül egy 2Tb hdd-t itt HA-n, azóta még nyugodtabban alszok+nekem még a komlpett rendszereim 3 PC-n vannak amik egymástól 20-30 kilométere vannak fizikailag , ez a munkehelyem ajándéka, az ingyen tárhely a backupoknak.
+ 1terás Ventoy ssd. Ez így asszem atombztos.
Nem semmi amit a Chromeos művelt, köszi hogy láthattam ezt a mappaszerkezetet -
csixy
addikt
Qrva boldog vagyok. Szétquurta az egész Dell precision 2250 laposomat. Se win 11, se Linux mint 22.03 , sehol semmi emlék.
De kibaszok vele bebootolok egy live linuxot , és gparteddel azért is kimásolom egy külsős USB-s ssd-re, vagy inkább át DD-zem és újratelepítem a lapost. A frász álljon bele.
-
Ez az vagy valami ilyesmi volt anno is... szerintem mindenkinek kéne választani valami jellemző avatart! Enyém nem egyedi, de teljesen megfelel. Tied is egész jó, jöhetnek a többiek. Rowon kománknak is valami alzaufó-szerű van, az is jó meg a régi harcosoknak is szinte csak egyedi avatarja van.
-
Mókolás nélkül...de maga a disztró agyonmókolt valami, akkor most mi van? Streamline package meg flatpak és társai belegyömöszölve...
Közben jönnek az agyalágyult Wines hivatkozások továbbra is...
Asszem én már egész évre elengedlek benneteket, mert nem bírtok magatokkal. Berus koma is nagy Windows imádóként bepoenkodik a régi kedvencével! Mi van itt ma?
(#92459) Rowon
Ezmiez?
-
-
törölt tag
Ez meg custom telepítés, btrfs nélkül. Sima ext4-es gyökérrel. "Mordor" mellé dual-ban.
nobi2@nobara-pc:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 04F7-F698 681,3M 2% /boot/efi
├─sda2 ext4 1.0 boot 85c221e7-d480-45c9-9068-9fd1515ae865 667,7M 25% /boot
├─sda3 swap 1 994a786a-bd69-4875-a6b4-485d376135cc [SWAP]
└─sda4 ext4 1.0 root 7e33edf8-1b26-4f7a-bb8d-4cd8f9b20a1b 36,7G 26% /
sr0
zram0 [SWAP]
nobi2@nobara-pc:~$ su
Jelszó:
root@nobara-pc:/home/nobi2# fdisk -l
Disk /dev/sda: 60 GiB, 64424509440 bytes, 125829120 sectors
Disk model: VBOX HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 9363D34C-1EBE-4E15-A3F7-0F54277B0498
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 4096 1437695 1433600 700M EFI System
/dev/sda2 1437696 3534847 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sda3 3534848 11923455 8388608 4G Linux swap
/dev/sda4 11923456 125827071 113903616 54,3G Linux filesystem
Disk /dev/zram0: 3,79 GiB, 4071620608 bytes, 994048 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
root@nobara-pc:/home/nobi2#
-
Nobara DW-s ismertetőjének első mondata:
Project is a modified version of Fedora Linux with user-friendly fixes added to it.
Bocsi, de akkor mit bénázol már annyit vele?
Maga a rettenet a többi túlbonyolított kotyvalékhoz pluszban. (májkimiki kománknak kicsit törlesztek azért)
-
törölt tag
Ilyen a default telepítés, teljes lemez belakással.
nobi@nobara-pc:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 4B5B-4F24 581,5M 3% /boot/efi
├─sda2 ext4 1.0 37633c74-ba6d-4872-925b-fb9f57f6b103 722,5M 19% /boot
├─sda3 btrfs 68fca3fa-abc4-4791-8fb0-59b86fec16ec 44,1G 14% /home
│ /
└─sda4 swap 1 swap 491337d9-523b-4bf3-8611-12a7b0f3de6f [SWAP]
sr0
zram0 [SWAP]
nobi@nobara-pc:~$ su
Jelszó:
root@nobara-pc:/home/nobi# fdisk -l
Disk /dev/sda: 60 GiB, 64424509440 bytes, 125829120 sectors
Disk model: VBOX HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 8A3E0F44-1047-4AFC-A17A-EE6E0809509A
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 4096 1232895 1228800 600M EFI System
/dev/sda2 1232896 3330047 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sda3 3330048 113362260 110032213 52,5G Linux filesystem
/dev/sda4 113362261 125821079 12458819 5,9G Linux swap
Disk /dev/zram0: 3,81 GiB, 4086300672 bytes, 997632 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
root@nobara-pc:/home/nobi#
-
Ne adrenalinozd már magad!
Magam?
Nem zavarják egymást.
Egymást nem, de engem rohadtul!
Ide menekültem, mert 20+ lánygyerek ablakon kilógatása helyett ez humánusabbnak tűnik, erre tessék!
(dőlne már el mihamarabb, melyik hülye pasival fog szilvezterezni, mert még egy hisztis picsasága és fagyasztóba rakom a fejét pár percre)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest