- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #81899 üzenetére
Szerintem ennyi a teendő majd:
sudo nano/etc/modprobe.d/blacklist.conf
az alábbi két sor közül az egyik legyen a tartalma, majd eldönöd hogy melyik a jó:
blacklist rtw88_8822BE
blacklist rtw88_8822beEzután újraindítod a linuxot és korábbi DKMS modult felteszed ami a régebbi linux mint 20.2-ben működik.
Kis segítség:
[például:]
sudo apt install build-essential git
git clone https://github.com/mid-kid/r8822be.git
cd r8822be
./make
# remove the misbehaving rtw88 module
sudo rmmod rtwpci rtw88
# install the r8822be module
sudo ./make install
sudo modprobe r8822be -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #81895 üzenetére
Nem a Linuxal van a baj a Netflixnél, hanem azzal, hogy van egy drm vagy mi követelménye, amit csak az MS. Edge böngésző tud PC-n kiszolgálni jelenleg. Szóval Chrome-on is csak pluginnel megy a 1080p a Netflixen. 4K meg sehogy. FF kieg: [link]
De még a telómnál is az van, hogy a nyitott bootloader miatt a legjobb felbontást nem érhetem el a Netflixen. Csak ott a kijelző mérete miatt nem érdekes...
-
válasz
ubyegon2 #81895 üzenetére
Milyen wifi kártya van a vasban. Ha RTL ,akkor lehet hogy bugos lesz az új kernelben a gyári támogatás. Akkor majd kell egy blacklist bejegyzés a /etc/modprobe.d/blacklist.conf állományba és egy DKMS git repo befordítás a kernelbe kell majd hozzá a kernel headers is.
Itt egy mintapélda : [link] az én RTL8821ce kártyámnál pl. ez működik.
De a linux mint van olyan fineszes, hogy ezt magától megcsinálja. -
-
válasz
ubyegon2 #81843 üzenetére
Csak ha megint kell, ne legyen egy óra.
Win,
SHIFT+Újraindítás egérrel megnyom
a bejövő képernyőn Speciális
majd itt UEFI firmware settings
És rebootol az uefibe.
Itt UEFI függő hogy hol de jellemzően faék egyszerűen ki lehet kapcsolni a Winloader elsőbbségét örökre, azaz ezuátn indulni fog telepített Linuxról, bootolható pendrájvról.
Választómenü UEFI függő, F8 és társai, és ezután ez is működni fog, megjelenik az UEFI választómenü és benne az összes bootolható média. Nekem jelenleg egyik gépemen ez a menü csak 11 elemből áll
Gyalu esetén ezeket mindenképp lépd meg ezt mert előfordul hogy nagyon macerás uefi matatások után fog csak a Linux indulni.
Secure boot maradhat, ma már szinte az összes telepítő és disztró alkalmas. Ha nem várt anomáliák lépnek fel, ki lehet kapcsolni. W11 esetében nem, illetve megfelelő hekkelések után igen.
Nem ördögtől való a Windows sem, nem tudom mekkora lemez van a gépbe, lezsugorítanám a Wint a saját beépített eszközével 50-70 gigára és a felszabadult területre tenném a Linuxot, linuxokat.
Ha magadnak csinálod akkor természetesen ez utóbbi bekezdésem tárgytalan.
Ha viszont másnak aki sokat használt-használ Windowst és igénye lenne több komplex windowsos megoldásra (Naptár, Onedrive, Teams, Azure, Office, XBox live stb.stb.) és ezek teljes átjárhatóságára akkor nagy meglepi lesz egy Linux. Sajnos negatív értelemben. És ehhez nem is kell nagyvállalati környezet csak otthoni bedolgozás vagy távmunka vagy távtanulás.
Mégegyszer kihangsíúlyozom, ha maradunk a terminál-mediplayer-böngésző mesterhármasnál akkor a világon a legjobb választás egy Linux.
Pont erről volt egy érdekes témakör az egyik legnagyobb MO-i linuxos fórumon és mindenki szó nélkül elismete hogy a Linux, bármilyen jó de semmiképp nem lehet soha alternatíva.
Ha valaki igényli, átemelem ide az én példáimat, véleményemet. Szerintem elgondolkodtató. -
válasz
ubyegon2 #81845 üzenetére
Szia!
Itt van egy [általam készített videó] a sima GPT-s UEFI linuxtelepítésről. A bootválasztó menüben a telepítő pendrájv UEFI-s általában fentebb lévő sorát kell választani, ha a masina tud UEFIT és Legacyt is, ha csak UEFI-s a gép akkor egyértelműen nem lesz alul Legacys sora a bootvpendrájv kiválasztásakor.Ha Windows mellé telepíted akkor először a windowsba lépj be és rendszergazda fiókban a sajátgép jobb gomb kezelés menüt válaszd és ott kérd meg a windowst hogy legyen szives előrébb és összébb húzódni. A lemez elején lévő100 megás EFI partíciót és a mögötte lévő 15 megás kis biszbasz partíciót hagyd békén (de ezt a15 megásat windowsból nem látod csak a Gpartedben látszik) a felszabadított hátsó szabad részre tegyed a per partíciót és ha akarsz akkor swap partíciót is. A windows 100megás EFI partíciót csatoljad majd /boot/efi és ne formázd meg mert akkor lőttek a windowsnak. Röviden ennyi. Hajrá. -
válasz
ubyegon2 #81843 üzenetére
A garudát tudtam lelepíteni UEFI-GPT-re simán, de Legacy telepítést még nem próbáltam belőle. Ha másik legacy linux bootmenüjébe akarom felvenni, akkor mindig kernel-pánik a végeredmény. Szóval garudát legacyban majd meglátod, de előtte egyél meg egy fokhagymás pirítóst inkább, hogy teljen békésen addig is az időd.
Az UEFI Mint Cinnamon Telepítést magában akarod, vagy duál bootban Widows után a Windows mellé telepíteni?
-
válasz
ubyegon2 #81799 üzenetére
Magyarch linuxban telepítettem az os-prober-btrfs csomagot. Aztán Legacy módban indítottam a Magyarch linuxot. Aztán updateltem a Grubot és végre megtalálta az UEFI-ben telepített Garuda linuxot az USB-s SSD-n és felvette a Grub menübe. Most majd ebből a menüből remélem , hogy Legacy módra el fogom tudni indítani az UEFI-ben telepített Garuda linuxot és végre a Garudának is megtanítom a saját Legacy bootját is. ... remélem
-
válasz
ubyegon2 #81776 üzenetére
autodefrag , csak tudják garudáék is , hogy a hdd-ket ma már csak inkább adattárolásra használjuk, minden más SSD-n leledzik.
╭─noki@csata in ~ took 318ms
╰─λ swapon -s
Filename Type Size Used Priority
/dev/sda4 partition 9437180 0 -2
/dev/zram0 partition 8013820 0 100
╭─noki@csata in ~ took 3ms
╰─λ swapon --show
NAME TYPE SIZE USED PRIO
/dev/sda4 partition 9G 0B -2
/dev/zram0 partition 7,6G 0B 100
╭─noki@csata in ~ took 7ms
╰─λ -
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #81757 üzenetére
Mint írtam, én sem fűzök sok reményt a Win-es dologhoz. De ki kell zárni, ugyanis bizonyítható, hogy egyes esetekben a gyorsindítás nemcsak fájlrendszert zárol, hanem akár hardvert is (illetve megzavarhatja annak működését).
Egyébként a következő javaslatom majd a dmesg lenne. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #81755 üzenetére
Lehet próbálkozni Live-okkal (kernelekkel), tetszőleges számban. De jó lenne, ha legalább néhány szálat sikerülne elvarrni és nem csak ugrálnánk ide-oda.
Azért voltam ellene előzőleg, mert az ötlet egy hibás feltevésből jött. Ez egy elég elterjedt, általános driver. Gond esetén bőven lenne találat róla az elmúlt 1-2 évből. De csak jóval régebbiek vannak. -
inf3rno
nagyúr
-
válasz
ubyegon2 #81683 üzenetére
Pontosan így jártam az rtl8821ce wifi kártyámmal a garuda esetében is (de mingegyik új kernel esetében így van, mert ennél a kártyánál a kernelben lévő hivatalos támogatás bugos). A sima hivatalos verzióval nálam csontra kifagy a rendszer, emiatt egy ócska wifi kártyát bedugok előre és azt használom a gyógyulásig mert , ha az rtl kártyához nyúlok, akkor megfagy minden.. Arch esetében fel kell tenni a base-devel csomag csokrot a dkms-t a kernel-headerst és a bc csomagot. Aztán el kell követni ezt : " Wi-Fi not working for kernel >= 5.9
The Linux Kernel 5.9 version comes with a brokenrtw88
module developed by Realtek that has poor compatibility with most revision of the 8821ce chip.
You must disable it by adding the following to your module blacklists (/etc/modprobe.d/blacklist.conf
):blacklist rtw88_8821ce
"
Aztán a pamaccal már nem tudom leszedni és telepíteni a " rtl8821ce-dkms-git from the AUR " csomagot emiatt ez következik a /home/akarki mappában elkövetve: "git clone https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce.git cd rtl8821ce
"
Majd ez:
"sudo ./dkms-install.sh
"
Ezután egy újraindítás az ócska bevált wifi kártya nélkül és győztem.
Tehát a hivatalos gyári kernel modult ki kellett blacklisttelni és mivel a főguruk azt hiszik, hogy jó a gyári támogatás ezért már a rtl8821ce-dkms-git sem hozzáférhető az AUR-ból és emiatt az eredeti Tomas Pinho féle git-et kell telepíteni. NNa kb enyi képzetlen öreg fejjel.Hibajegyet meg nem csinálok, mert ennek a logikáját még nem volt módja megtanítani Dusza Árpád tanár úrnak, mert az ő idejében ez még nem volt funkcionális valóság.
-
válasz
ubyegon2 #81656 üzenetére
Ubi! Szerintem a Legacy telepítéshez a Garuda esetében csinálj egy kb 500MiB-es ext4-es /boot csatolt partíciót is, mert hajnali 3-ig csapataim harcban álltak de nem tudtam (igaz, hogy csak másik legacyban indított ubuntu klónok grub mernüjébe akartam felvetetni, a chrootos módszert nem próbáltam) legacy-MBR bootot megvalósítani , mert a modprobe nem látott bele a btrfs fájlrendszerbe. ... Még egy huncutságot megpróbálok, megpróbálom az UEFI módra indított másik linux Grubmenüjébe felvenni és aztán támadnám meg Legacy módra indított grub menüből indítani a btrsfs-ben bujkáló grub.cfg fájlt, de szerintem ez sem lesz járható út.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81654 üzenetére
Köszi!
Ja én a régi Thermaltake hűtőmhöz használtam egy időben, abból maradt vissza. A hűtő még mindig megvan, most már az a bajom vele, hogy a következő gépben már nem támogatja a foglalatot. Amúgy megtartanám még tovább, mert mindent fagyosra hűt és már 10 éves, és mégsincs semmi hangja.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81649 üzenetére
A btrfs-nél a szoftveres raid nagyon jó. Lehet több teljesen eltérő méretű meghajtóval is mirrort csinálni, aztán ő kiszámolja automatikusan, hogy mit hol tároljon, hogy meglegyen mindenből a két példány. Ami gagyi benne a zfs-hez képest az a block checksum, azt hiszem crc-t használ, az zfs meg talán sha1-et integritás ellenőrzéshez. Ezen kívül, ami hátrány, hogy nincs natív meghajtó titkosítás, legalábbis legutóbb amikor néztem még nem volt. Én azért inkább zfs mellett tettem le a voksot, mert nem akarok külön luksozni is még pluszban. Régebben úgy emlékszem, hogy a btrfs nem támogatta a swapot, de azt hiszem most már lehet arra is használni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81647 üzenetére
Úgy értve gyenge, hogy a winfos 10 lassú vele. Plusz ugye ott a HDD, amit szintén szeret 100%-ra pörgetni. Nem akarom beáldozni erre valamelyik SSD-met, azért annyit nem akarok költeni rá. Vettem bele még 4GB RAM-ot, meg betenném a régi n-es wifi kártyámat, ha megtalálnám, meg raktam bele egy új hűtőt, mert rossz volt a ház hűtője. Még elemet kell cserélni benne, de már szinte ki van maxolva. Az új hűtőt egy kicsit belegányoltam, mert CPU hűtő 12V-os és nagyon pörgött majdnem 3000-es fordulatszámon folyamatosan, és a hőfok alapján sem szabályozta le rendesen az alaplap, úgyhogy tettem rá egy tekerentyűt, amivel le lehet venni 1000 környékére, az alaplap meg valamit szabályoz hőfok alapján is rajta. Úgyhogy bár ronda, de működik így, aztán csavargathatja a ház hűtést, aki úgy gondolja, hogy zajosabb gép kell neki. Előtte fixen 5V-ra volt rágányolva molexre. Azt hiszem ez azért tisztességesebb megoldás.
-
válasz
ubyegon2 #81646 üzenetére
Szia!
Már én is megnéztem pár videjót. Igen ez a lényeg. A / partíció legyen btrfs. Talán valamiért szereti a swap partíciót is , gondolom altatás céljára. Ennyit szűrtem le. Kössz!
Na meglátom, hogy fog-e kesztyűbe dudálni? Méghogy nem duálboot, meg hogy csak UEFI ajánlott ??? Majd mindjárt elválik. Sajnos le kell darálnom az elementary os-t. -
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81628 üzenetére
Ja online oktatásban divat amcsi meg kínai kémszoftvert feltenni, Teams és Zoom néven futnak. Bár úgy tudom, hogy a fiataloknak valami Kréta rendszer van, ami böngészőben fut, de sosem láttam, nem értek ahhoz. Nem tudom milyen korú gyereknek lesz, nem én intézem a gép kiosztását, hanem a családsegítő szolgálat. Nekem csak a gazdája adta, amennyire tudtam minimál költségvetésből felújítottam, aztán megy adománynak.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #81624 üzenetére
Nem ütöttem be egyetlen karaktert sem. Sem batmant, sem spidermant, még csak miki egeret sem. Egyszerűen beállítottam egy "asztali fiókot" jelszó nélkül. A neve az lett, hogy "felhasznalo", aztán a login screen-en rányomtam erre a névre, és bumm visszadobott a login screenre. Ha jelszóval állítom be ugyanígy visszadob. Terminalból csak ennyit írt, hogy "incorrect login". Az én könyvemben ez masszívan bug, hogy nem tudok belépni egy ilyen GUI-ban összekattintott felhasználói fiókba.
-
-
-
zex
aktív tag
válasz
ubyegon2 #81496 üzenetére
Csak amiatt tudtam így, mert hogy ugye az SSD felületén az adatokat rotálja az oprendszer, hogy minden szektor egyelő mennyiségben legyen írva. Na már most külön partíció és külön fájlrendszer esetében ez a feltétel gondolom nem tud megvalósulni (hacsak nem az SSD firmware-je végzi ezt a műveletet)
-
lev258
veterán
-
-
-
MostaPista
tag
válasz
ubyegon2 #81237 üzenetére
Persze, de van aki elhiszi, hogy valakinek felraknak egy Wint a gépére és életében először látja, az nem kell átmenjen ezen a folyamaton?
Perszehogynem, mert azon csak kattintgatni kell, es rengeteg ikon van, ha valami nem tetszik neki, akkor masikra kattint - foleg, ha megtalalja a passzianz ikont - es maris van boldogsag.
Ha meg nem, akkor uvolt egyet es a kozeleben valaki nevetve megadja a megoldast.A sok buta linuxostol viszont csak azt kapja vissza, hogy RTM - par ujabb probalkozas utan RTFM - es meg angolul is kell tanulnia, plane, hogy nincsenek jo peldak a hasznalatra, csak a szaraz logika alapjan lehet elorelepni.
Szoval, eros a szelekcio.
En is itt kiszalltam, pa. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #81245 üzenetére
Ez így igaz. Csak akkor a lépték és a körülmények voltak teljesen másak.
Meg ami abnormális dolog zúdul az online térben, az fel sem fogható az akkori viszonyokhoz képest.
Gondold csak el, egy lopott félóra egy 4-5 évesnek a szűrő nélküli teljes hozzáféréshez az interneten. Úgy hogy a szülő nem is tud róla.
20 éves korára mi mennyiségű behatás éri?
Én 20 évesen családot alapítottam. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #81240 üzenetére
"Inkább segíteni kéne a fiatalságot a "lassan járj, tovább élsz" filozófiával.
Ez lehetetlen, kb fel sem fogják, hogy mi hogyan voltunk képesek túlélni az adott körülményeket!"
Hát nem is empátiát kellene tőlük elvárni a mi helyzetünkre. Hanem valahogy ráébreszteni Őket arra, hogy nem azért mondunk valamit, mert fiatalok. Hanem mögöttünk van valamennyi tapasztalat a tanulási folyamatot illetően és csak is javító szándékkal kritizáljuk Őket.
Persze a mai világban a javító szándékú kritikát sem ismerik fel, túlnyomó részben inkább sértésnek veszik. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #81237 üzenetére
8-10 éve annak is örültünk, ha volt normális kép a live rendszeren (nomodeset meg egyéb nyalánkságokon kívül), nem hogy out of the box wifi.
Látszanak a generációs különbségek is nagyon. A kitartást illetően főként, de ez a kor jellemzője is. Mai fiatalság okostelóval nő fel, abban a tapasztalatban, hogy minden működik.
Fel van gyorsulva minden, hirtelen-azonnal kell minden. Míg mikor Mi voltunk ebben a korban (40-50 évesek), sokkal kevesebb mindenhez férhettünk hozzá. A Tibi generációja (majd 60-asok) meg még kevesebbhez és életkorukat tekintve, még később is.
Máshogy értékeltük, ha egy PC-vel csak úgy eljátszhattunk.
Ma más világ van.
Inkább segíteni kéne a fiatalságot a "lassan járj, tovább élsz" filozófiával.
A mohóság, a hirtelenség nem szül semmi jót, csak felületességet. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #81235 üzenetére
"A Linuxnak a mai napig megvan az az öncélja, hogy én görnyedjek ott a gép előtt egész nap."
Ez gyakorlatilag a tanulási folyamat definíciója. Hát csak oda kell ülni a gép elé és próbálkozni, gyakorolni, doksit olvasni, leírást olvasni, fórumokat túrni. Vagy autodidakta módon hobbiként vagy valamelyik iskola padban képzés keretében.
A görnyedés kivédésére meg vannak k...va jó székek. -
K0zm0
aktív tag
-
válasz
ubyegon2 #80851 üzenetére
Yes, 18.04-ről 101% hogy lehet frissíteni.
Parancsikon,
KDE van nálam, kihúzom az Asztalra (vagy bárhova)
megkérdi mit csináljon, symlinket azaz parancsikont vagy sima hivatkozást, ikonozni lehet, a Panelre lehet tenni olyan gyorsindításféleségként, csomót kötni rá stb. Mappáról, fájlról, akár szkriptről is.
A többi DE alatt nem tudom. -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #80718 üzenetére
Sata és nvme között van különbség bőven, főleg, ha az ssd alap. Nálam torrent van úgy beállítva, hogy letöltés az ssd-re/nvme-re megy és letöltés után pakolja át hdd-re, végleges helyére. Na, az ssd bőven kifeküdt ettől a művelettől. Rászakadt egy időben 2-3 letöltés, áthelyezés, és úgy beállt a rendszer, hogy semmire nem reagált, amíg nem végzett. Ugyanez nvme-n most lazán megy.
-
GreenGoblin
őstag
válasz
ubyegon2 #80718 üzenetére
Köszi a tippet. Semmi extra és heavy dolgokat nem művelek.
Viszont kezd elegem lenni ezzel a laptop kereséssel. Akár mit
nézek ki találok róla valamit ami visszatart.
XPS 13 9310 lett volna a tökéletes de nagyon sok panaszt olvasok róla és többen írják csak az Ubuntut szereti, másik disztrókkal baja van.
Az említet Lenovo Slim 7i Carbonnál (bár ez tetszik a legjobban. Egyszerűen gyönyörű és nálam fontos a külső is meg a jó billentyűzet) túlmelegedésre panaszkodnak meg szar akkura ja meg a gyenge fényerejű kijelzőre.
Asus zenbookokat is néztem (ux 325 meg ux393) itt pedig a gyenge nyitó mechanika a baja sok embernek meg a billentyűzet nem a legjobb minőségű.
Még a Lenovo Slim 7i Pro az ami tetszik de arról még egy review sincs kint. Tuti abban is lesz valami hiba.
Aztán mindezek mellett ott a chip hiány miatti várakozás ugye.
De már megőrülök gép nélkül mert disztróznék ezerrel. -
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #80701 üzenetére
De az ismerőseid általánosan alkotnak véleményt az AMD/Ryzen notikról, vagy konkrétan a Zen3 alapú gépekkel van tapasztalat? Mert a Zen3 maga is csak most lesz 1 éve, hogy megjelent. Ergo a pár hónapja tervezték azért kis túlzással megállja a helyét. Viszont, ha még azzal is számolunk, hogy az idősebb Yoga 6-ba kalapáltak egy Zen3-as processzort, akkor is elég kriptikus amit írsz. Mi olyat tudnak a notigyártók csinálni, amivel az Intel igényeinek megfelelnek, de az AMD élményt tönkre vágják? Ha ugyanazt a VRM-et, vagy hűtést használják, mint az Inteles társaiknál, abból mostanában nehezen hiszem, hogy rosszabbul jönnek ki a Zen3 cuccok.
A chiphiány pedig - amennyire fel tudom idézni - a Zen3 eddigi teljes élethossza során jelen volt. Lévén, hogy egyszerre startoltak a RDNA2-vel és az Epyc sorozat iránt is megnőtt a kereslet. Az AMD vesztett is piaci részesedést az otthoni felhasználók körében, amiért a professzionális piac igényeit részesíti előnyben.
Azonos magszám mellett én is Intelt vennék, viszont Core i5 vs Ryzen 7 viszonylatban számomra elég nobrainer az AMD.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
ubyegon2 #80702 üzenetére
Persze, megnéztem párat amikkel (többnyire csak a) gond volt. Utána még meg fogok nézni többet, hogy azokkal is vesztegessem az időt.
Nem az újítások okoznak/okoztak gondot, mert a változás jó és kell időnként fejleszteni a dolgokat.
Akár ezer éves, akár nem, attól igaz(sajnos).
Kezdő vagyok én is, mert új disztró vagy más ág kipróbálása évek után kezdésnek számít?!
"Bocs, de ez ki a nyamvadt ragyát érdekli?" Nyilván önt/téged nem, mert a személyeskedés és előítélet megmutatkozott és problémát okozott a megadott névvel kapcsolatban. -
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #80698 üzenetére
Azért viszont említsük meg azt is, hogy ezek a leírt szempontok inkább előítéletből származnak, míg amit én írtam, az meg a specifikációkból.
Nyilván, ha csak a Vega és a Xe között kéne választani, akkor gond nélkül az utóbbit választanám a nagyobb codek kínálat miatt (specifikáció alapján). Viszont az alapján biztos nem döntenék, hogy a Lenovo biztos tojik az AMD-re. Pláne, hogy a mostani chiphiány miatt az AMD-nek aztán édes mindegy, hogy a Lenovo vásárol-e tőlük, vagy eladja másnak. Az ezen a ponton a Lenovo érdeke, hogy ne egy rakás trágyát állítson elő.
A Zen Linuxos támogatásán meg most az AMD mellett a Valve is aktívan dolgozik.
#80699 PCProfessor: 3 éve használok Linuxot, desktopon nagyjából 1 éve dualboot nélkül. Mégsem mennék bele ilyen magabiztos véleményezésekbe. Azt viszont kezdőként megjegyezném, hogy a Gnome nem teszi tönkre magát. Rolling distro esetében előfordulhat, hogy időnként a kiegészítők törnek, de ez a Gnome-nak csak részben a sara. Aki agyon kiegészítőzi, az jobban jár egy LTS kiadással, vagy egyenesen KDE-re váltással.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
ubyegon2 #80693 üzenetére
A 3 hét(valójában már lehet, hogy 2 hónap kb.) alatt csak archot használtam, mert most kezdtem bele megint a linuxos dolgokba. Régebben használtam és ránéztem pár buntu változatra (kubuntu, lubuntu, xubuntu és telán elmentary ha jól emlékszem) szinte mindegyikkel csak gondom volt kivéve peppermintet. Már csak simán frissíteni meg alap dolgokat is. Most az új verzióval is ugyanez volt. Archot egyszerűbben tudtam kezelni még akkor is ha többet kellett választ után kutatni mint a buntu verzióknál. Arról ne is beszéljünk, hogy mennyi bloat van benne, és a gnome egy hulladék ami tönkreteszi magát idővel. Rákérdeztem ismerősöktől akik "nagy" linuxosok, fórumokon meg egyéb helyeken és mindenki kivétel nélkül meme-nek tekintette ubuntut meg a származékokat.
-
gregory91
senior tag
válasz
ubyegon2 #80632 üzenetére
Valóban megoldható szerintem is.Bizarrul hangozhat de oldottam már úgy hogy konzolból indítottam a rendszert(azthiszem grub4dos használtam erre és a linux ext2 fájlrendszeres volt anno, így grub4dos fel ismerte így könnyű lett a többi,most ext4-es de már nemhiszem hogy felismerné-kár érte).Lefutattam a említett grub-install dev/sda parancsot majd rá a update-grub-ot és visszakaptam a rendszeremet. Örültem mint majom a farkának...
-
-
-
válasz
ubyegon2 #80244 üzenetére
2-3db ilyen 32GB-st láttam, az egyik az enyém volt, azt én bontottam ki
Amúgy az SSD nem a 2000-es években kezdődött, csak akkor lett mianstream. Korábban nem voltak gyors SSD-k, olyan helyen volt használatos, ahol nem volt jó az érzékeny winyó. (Na meg a ferrit is egyfajta SSD.)
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #80234 üzenetére
Akkor képben vagy, hogy ez a legnagyobb kézi fegyver kaliber(12.5). Na innentől lefelé van vagy 3száz féle és az szinte mind. Itt van a fejemben, komplett töltényűr mérettel, cső mérettel, huzagolással, meg anyám kín ja.
Ha néha retardált vagyok, annak oka van.És ebben a témában soha többet, semmi többet nem fogok itt elmondani.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #80228 üzenetére
Van egy működő képes öreg notim. Tényleg pöcc-röff "megyen". Mini ATA-PATA, vagy mit tudom én milyen régi őskövület vinyó van benne.
De nem is ez a lényeg. Egyszer egy tag megtalált, hogy van egy kurva régi notija és mindenhonnan elhajtották. Hogy nem tudnak a vinyójáról semmit lehúzni, mer" csak.
Mondom neki, hozd már el. Valamit "baszok" neki. Hát úgy lett, bepattintottam a vinyóját az enyém helyére(mini ATA/PATA). Rábootoltam valami Linuxal és kirántottam az összes cucot, amit már 5 évvel előtte eltemettek.
Na akkor dagadt a májam, amikor majd 8 gigányi cuccot oda adtam a kezükbe. -
-
válasz
ubyegon2 #80207 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy tök mindegy, csak SSD legyen. IDE-SATA átalakítóval is sokkal gyorsabb, egyszerűen a hozzáférési idők miatt. A Transcend IDE SSD-m is sokkal gyorsabb volt, mint egy HDD (olvasásban; írásban sajnos kb. hasonlót tudott). Az IDE (133-as) busznak kb. a SATA1-el van hasonló átviteli sebessége, ott ha winyó van, az mindenhogyan lassabb lesz.
@csixy : Ezt leírhatnéd a Logout-on is, mert hasonos lenne.
Különben
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Építő/felújító topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nem biztos, hogy fenntartható az Apple iPhone-ok menetelése
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Microsoft Surface Pro 6 i5-8350U 8GB 256GB 1 év garancia
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest