- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Google Pixel topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Magisk
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necronom
senior tag
hat ha az smb.conf ugyanaz es ugyanoda kell akkor az sima liba
fstab akkor hogyan lesz automatice csatolas? mert ha nincs addig nincs samba se...Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
skamilinux mar sokszor beszelgettem, de o maskepp csinal mindent mint en
alap pc-re pakolgat minddenfele Android rendszereket es azon jatszik
Nekem meg olyan kene mint a Wine..de ha nincs akkor jujj de neee maa :( -
cigam
titán
válasz
Necronom #94302 üzenetére
Hát mentsd le azokat a konfig fájlokat (pl. smb.conf), aztán az új rendszere csak vissza kell másolni! Mondjuk az fstab-ot pont nem, de arra jó a mentés, hogy "emlékezz", hogy a régi rendszeren hova, milyen paraméterekkel voltak felcsatolva a külső/belső lemezek.
Amúgy a samba konfig alap beállítása sem ördöngösség. Igaz Raspbian-hoz készült de mindegyik Linux-on használható az útmutató.
Ha jól tudom Android subsystem for Linux nem létezik, csak emulátor.
ceia
Bocsi! Lehet inkább skamilinux oldalán kellett volna keresni, egy magyar nyelvű kiadást. -
Necronom
senior tag
mert egy egyszerű szervert tudsz vele készíteni
hidd el nem enegm kell meggyozzelcsak nalunk nem ilyen ecceru az elet
Van egy 12 eves kislanyom aki az Androidos tablettel a kezeben szaladgal allo naphosszat, neki vannak rajzfilmek, anime es meg kepek is...Nos nala a tableten csak annyi a dolga, hogy amit meg akar tartani, azt fogja a kis ujjaval es behuzza egy mappaba es tudja hogy el van rakva es kesobb is megnezheti a TV-n, ahol van egy tv box is Kodival, a Kodi nala annyi, hogy azt latja ami az ove...a kis baratnoknek lehet mutogatni kepek es rajzfilmek
a fiam 18 elmult o jatszik, tudja hogy Linux ok, es szidja is a wint, de kell a jatekok miatt
Nalaa nincs tv csak egy tv box a monitorjan, a server szamara annyi, hogy hogy install fileokat tartogatja rajta, es onnan teszi fel a gepere, egyszeruen egy x: meghatohoz van mountolva. FIlmeket meg azt nez amit mi is...Nalam meg az volt a bibi, hogy valamiert a sok csatornas hangokkal mindig baj volt OMV-rol..Gozom se nincs miert, viszont igy sambaval minden ok
Jut eszembe itt mit kell hasznalni apt helyett? Ugye eddig Lubuntu volt es ugy meg
sudo apt install samba
es meg az, hogy hogyan csatolom automatice a drivejaimat?
ugyanugy van fstab?/dev/disk/by-uuid/92EC7F45EC7F22A1 /mnt/data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/2C34A7E134A7AC70 /mnt/storage auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
Necronom
senior tag
válasz
#63718632 #94282 üzenetére
Hat pont erre kell, hogy legyen valami
koszi!
Rowon: igyekszem a szavakat megjegyezni.."asztali kornyezet"
es meg a linkekert is superkoszicigam: Nem, van gyerekem is akik hasznalni szeretnek ezt ag egesz mizeriat...
Tudod nalunk megy az AnyDesk ha kell valamit tavoltol inditani, akar masolast, is. Ahhoz mar ert barki, raadasul ha teszek fel egy Double Commander, akkor azt hasznalni is tudjak...Ennyi az egesz, normal felhasznalok vagyunk, sajna nem Linuxon nottunk fel..Hat most a konfigot megcsinalom en majd valahogy, a regi is ment 2 evnel is tobbet
Azt is sikerult segitseggelMar regen elfeledtem mit kell beirni az fstabba, hogy automatice csatolodnak a drivok amik benne vannak...es a sambat is ugyanugy elfeledtem
Majd ha ott tartok megkerdezem szepen...ps: Egyszer regen feltettem Deepin es mintha ugy remlene, hogy jobb eger-> kis menu felugrik, mappa megosztasa....hmm hmm...
De lehet csak almodtampsps: idokozben eszembe jutott me egy kerdes: letezik Linuxra Android futtatasi kornyezet? Tudjatok, nem teljes emulator.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #93940 üzenetére
"de akkor hogyan tudtam eddig telepíteni meg conf fájlokba turkálni meg fstabba beírni a stabil partícióimat, meg még tucat helyen kotrásztam? "
Ha mindezt grafikus felületen tetted és egy jelszó bekérő ablakba írtad a jelszavad, akkor nem csoda.
" Akkor root voltam, terminálba nem?"
Ha ekkor gépelted be először a sudo parancsot, akkor nem.Persze ez akkor igaz, ha nem piszkáltad a sudoers-t. Már pedig neked van olyan cuccod, amit régebben itt mókoltatok. Hogy jelszó bekérés nélkül fusson adminsztrátorként.
Nem így volt? Most próbáltad beállítani. Nem a fényerő szabályzáshoz kell valami ilyesmi? -
válasz
sh4d0w #93935 üzenetére
Nem volt semmi üres.
Kérte a root jelszót, megadtam, abcdef.
Utána kérte hozzam létre magamat, "tibi"
Utána kérte tibi jelszavát, megadtam, abcdef.
És ennyi. Számomra nem értelmezhető így miért nem tudok sodozni terminálba, de akkor hogyan tudtam eddig telepíteni meg conf fájlokba turkálni meg fstabba beírni a stabil partícióimat, meg még tucat helyen kotrásztam? Akkor root voltam, terminálba nem?
Bocsánat ha nagyon hülyének tűnök de ez így nekem teljesen illogikus. -
apszi
őstag
válasz
#79484416 #93811 üzenetére
nemethg66#93811
Korábban már működött ext4-en, szóval jól látod a dolgot, és az fstab-al is igazad lehet, csak ami fstab fájl-t én találok az teljesen üres, nincs rajta mit szerkeszteni. Sőt, mintha úgy emlékeznék, hogy itt már nem fstab-ból dolgozna a merlin, de lehet most baromi nagy hülyeséget írtam.#93812berusbacsi
Olyan szempontból nem mindegy, hogy ext3 esetében pl. egy nagyobb fájl törlése baromi lassú, míg ext4 esetében ez ripsz-ropsz megvolt. Valahogy gyorsabb volt a kezelés. De köszönöm az infót. -
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #93570 üzenetére
Létrejön a steam könyvtár , de nem tudom kiválasztani a telepítés helyének. A Kde disk editorral vannak formázva+felcsatolva. Az fstab ban is jónak néz ki bár mitha olvastam volna olyat is valahol hogy amiatt rossz hogy nincs futtatási jog a meghajtón.
A terminal-ra csak este tudok rálesni.
-
Igazad van, bocs, hogy homeuserként gyakran nem IT kifejezéseket használok, mint logika, szemantika....abban meg főleg igazad van, hogy a harmadik mező az nem mount option, Command-line options, ahogyan a mount man írja. De egyébként aki látott már párszor FSTAB-ot, az tudja, mit kell írni a 3. oszlopba. Még egyszer hálásan köszönöm a kiigazítást!
-
válasz
savior #93509 üzenetére
Totál kaosz az FSTAB, lehet érdemes lenne egy
inxi -Fxxx
kimenetet berakni, egyébként az ilyeneket könnyű lenne kiszúrni, ha egymás után van az auto és noauto opció. Olyan most, mintha a kapott linkeket megnyitva random szavakat kiválasztva csináltad volna az FSTAB szerkesztést.Az SSD mérete és gyártója se valami sok infó, de ahhoz talán elég, hogy Sata eszközre tippeljünk. Viszont ezt is mutatja majd az inxi -Fxxx kimenete. Manjaro esetén nem hiszünk el semmit, így érdemes megnézni, be van-e állítva az ütemezett fstrim, ez a kimenet jó lesz ehhez:
systemctl list-timers -a
-
savior
őstag
válasz
ubyegon2 #93503 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=1FF3-66F6 /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=a9285543-d446-4d84-9310-4a883532cd5b / ext4 defaults,noatime 0 1
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
/dev/sda1 /run/media/savior/5f26d21d-2f04-48a1-8396-189f29e16a1d auto noauto,user 0 0 -
válasz
savior #93499 üzenetére
Milyen mount opciókat raktál a csatolás sorába? Milyen SSD ez? Tudsz berakni egy
cat /etc/fstab
kimenetetProgramkód
gombbal szerkesztve? kb így nézzen ki...ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo nano -w /etc/fstab
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo nano /etc/fstab
ubyegon@ubyMintC-212:~$ cat /etc/fstab
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# / was on /dev/sda11 during installation
UUID=12ac5d21-9d73-45f6-bk66-fc9eb33h3rom / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
UUID=146cdbb3-akk7-43cb-a666-f06a854b1d79 /media/ubyegon/TORRs ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
#/dev/disk/by-id/ata-hp_CDDVDW_SN-208DB_R8Y66GLCB03TKS /mnt/ata-hp_CDDVDW_SN-208DB_R8Y66GLCB03TKS auto nosuid,nodev,nofail,noauto 0 0
ubyegon@ubyMintC-212:~$Amúgy itt egy FSTAB elbacás, ami inkább tanulságos...főleg arra, hogyan lehet még ezt is jókedélyűen, hisztimentesen végigvinni.
-
0519
senior tag
válasz
savior #93490 üzenetére
Szia!
Én az fstab file szerkesztésével oldanám meg.
[Manjaro wiki]
[Arch wiki] -
válasz
growler #93362 üzenetére
Manjaro megoldva.
a 40 gigás partícióból lehasítottam még egy EFI-t, 500Mb és install Mabjaro, megadva neki az második efit.
Jó lett, megmarada Ventoy és megy a Manjaro is, annyi hogy uefibe kell választani melyik induljon.
Nem vagyok egy nagy boot guru, amit gondolok:
Az agyonklónozott Ubunum ami a Ventoy diszken volt és csettintésre bootolt, az még anno MBR telepítés volt.
Így ha megmutattam az initrd-t vagy a kernelt vagy a grub.cfg-t bárminek akkor elstartolt.
Viszont az UEFI telepítés felmountolja az EFI tartalmát a /boot/efi alá, benne van fstabba is ez a sor.
Hogy ez minek kell neki egyelőre gőzöm sincs de ha nincs efi partíció akkor nuku boot, sehogyse indul.
Az efi tartalma számomra új, se grub se grub.cfg.
Van még mit pótolnom
-
válasz
#63718632 #93326 üzenetére
Soha nem használam ezt a btfrs-t, semmit nem tudok róla.
Timeshift:
Többiek,
igen tényleg ez a két swap partíció uuid-je. Ugye az egyik a stabil rendszeré, másik a ssd-s hordozhatóé.
Viszont eddig ezt se csinálta, a saját fstabjába lévőt vette fel mindig.
Megérett szerintem ez a Ventoyos Ubuntu egy cserére, meg lehet az egész usb ssd-t lassan újra kéne pakolásznom.
100+ pc-be meg laptopba volt dugdosva, agyonnyúzva évek alatt. -
válasz
ubyegon2 #92993 üzenetére
4.15.0-220-generic jelenleg.
hogy ki mikor miért frissítgeti ezeket, nem tudom, nem követem, különösebben nem is érdekel hogy 10 évente vagy 3 óránként jön kernel vagy annak a frissítése.
És van ilyenem, ez lehet hamis biztoságba ringat de ha ott van hogy 2028, akkor én ebbe megbízok.
Nem zárom ki hogy rossz úton járok (te meg amibe szerepel a "kernel" szó arra az utóbbi 3 hétbe ráugrasz) és nem is ez a hiba oka, csak akkor mi? Hardver, bios/uefi beállítások nem változtak., a rendszer sem. Értem ezalatt fstab grub initrd swap partíció egyebeket. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92844 üzenetére
Igen van értelme logikai meghajtón futtatni.
Ahogy én tudom a dolgokat ... (tévedhetek)
Egy ssd lemezvezérlő hardver (ata vagy nvme) honnét tudja melyik blokkokat lehet felszabadítani a TRIM vagy DEALLOCATE megoldásával?
Mert ugye nem ismeri a tárhelyen lévő tartalmat.Onnét tudja, hogy megmondják neki.
És itt jön képbe a discard és az fstrim.A discard fájlrendszer paraméter, ami annyit csinál, hogy minden "törlés-alapú" műveletnél (delete, move) a handler küldi a kérést és a paramétereket a lemezvezérlőhöz.
Gyakorlatilag folyamatosan megy a TRIM vagy DEALLOCATE a hardveren.
(Kivéve NTFS-3G használatkor, mert az nem küldözget, de a kernelben lévő ntfs viszont igen)Az fstrim egy program, ami végigjárja az adott fájlrendszert a handler segítségével és összegyűjti a felszabadítható területeket, ezek paramétereit átadja a lemezvezérlőnek és az ata-TRIM vagy nvme-DEALLOCATE megoldással elrendezi.
(Ez működik az NTFS-3G-vel is, viszont nem működik a kernelben lévő ntfs-el)És itt jön a csavar ...
Logikai meghajtó esetében van egy layer a fájlrendszer felett.
Ez az én Luks-al kódolt lemezem esetében a DM-Crypt.
A DM-Crypt hivatalosan nem javasolja a TRIM használatát, mivel adatszivárgáshoz vezethet. Ezt mindenki saját felelősségre használhatja.Mint fentebb írtam: "
Encrypted partíció esetében némi adatszivárgást jelent amúgy, de nálam ennyi belefér"Gyakorlatilag az "allow-discard" paraméterrel mondom meg a dm-crypt-nek a grub-ban, hogy amikor induláskor feloldja a lemezt, akkor fogadjon el a fájlrendszert alkalmanként végignéző fstrim-től ilyen kéréseket és ezeket továbbítsa a lemezvezérlőhöz.
(Hogy ez az alkalom cron alapú [fstrim.timer] vagy kézi indítású egyéni meglátás kérdése.
Mivel esetemben ez adatszivárgással jár, én kézzel futtatok néha, ha épp eszembe jut.)
Az fstab-ban nem adtam meg a /dev/mapper/root eszköz ext4 mounthoz "discard" opciót, így a folyamatos "TRIM" nem megy.Amúgy szerintem a fejekben azért van sokszor kavar, mert tudomásom szerint a TRIM szabvány anno ererdetileg leírta a protokol szoftveres (OS-en történő) és az eszköz (S-ATA) hardveres megvalósítását is. Viszont ekkor még nem volt értelmezve nvme, sas, usb és egyéb logikai eszközökre.
Utóbbiaknál változott a hardveres implementáció, de OS-oldalról csak egy kiterjesztés történt. Ezért kb. OS-felől minden ilyesmi TRIM-nek látszik, de hardver oldalról már nem.Amúgy egy táblázat a discard, fstrim linux oldalról történő alkalmazásáról különböző fájlrendszereken: [link]
A dm-crypt megoldás discard elfogadáshoz és a figyelmeztetés: [link]
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92838 üzenetére
Csak hogy teljes legyen a kép.
Tudom hogy UFO vagyok a Btrfssel, de a 6.2 kernel óta itt a discard=async default opció lett. Ha defaultsal csatolsz az fstabban akkor mindenképp, de elvileg enélkül is beállítja MINDEN támogatott meghajtóra, az NVMe cuccokra is (tehát nem a hagyományos SATA parancs hívása). Van egy kis vita, hogy jobb v. nem jobb minta az fstrim, de többségben vannak akik szerint jobb. Ez egy komolyan felokosított discard, blokk csoportokat hoz létre a memóriában, és méret v. idő limit elérésekor takarít (ezt most nagyon leegyszerűsítettem, de ez a lényeg). A teljesítményt nem befolyásolja, és elvileg a meghajtók is jobban szeretik.
Én eliminálom az fstrimet alapból, és a mellékelt ábra szerint az új discard mechanizmus takarít ahogy kell.Referenciának meg ott a Meta, ők így használják a meghajtóikat.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92838 üzenetére
Na akkor újra:
Amiről te beszélsz az egy sata vagy nvme hardver eszköz.
Amiről én beszélek, az egy logikai eszköz. Egy encrypted block device.
A logikai eszközön, esetemben a /dev/mapper/root eszközön engedélyezhető a discard funkció és mint ilyen eszközön futtatható az fstrim parancs.
Erre jelen esetben nem nvme vagy sata eszközként kell tekinteni, hanem egy logikai eszközként.
Nem volna szerencsés magát a titkosított blokkokat pakolni a hardveren ide-oda.Mások is használják: [link] , [link] , [link]
Működési sajátossága miatt:
- nem indítom el az időzített fstrim funkciót (fstrim.timer)
- nem használok állandó discard-ot (fstab-on belüli discard funkció)
- kizárólag a kernel paraméterben engedem, hogy fogadjon discard kérést (discard!=trim)Alkalmanként én futtatom és végzi a dolgát a dmcrypt blokkon belül:
Fstrim a /dev/mapper/root logikai blokkeszközön, ami egy decrypted partíció egy nvme eszköz egyik partícióján (/dev/nvme1n1p2)
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #92831 üzenetére
Teljesen jól látod, a discard opció az fstab-ban egy folyamatos trim, ami sata command.
De ez (allow-discard) jelen esetben csak azt jelenti, hogy elfogadja a discard opciót.
Nem szabad elfelejteni, hogy encrypted a root partíció amire ez meg van adva.
Mivel nem a "cryptsetup --allow-discards" opcióval dolgozom fixen, én kernel opcióként adom meg. Gyakorlatilag a /dev/mapper/root-ra értelmezve.
Az eredmény csak annyi, hogy ilyenkor elfogadja, ha valamiért ki van adva az fstrim parancs.
(Encrypted partíció esetében némi adatszivárgást jelent amúgy, de nálam ennyi belefér)
(Amúgy van, hogy hónapokig elfelejtek fstrim-et használni. Nagyon nem aggaszt egy ssd életciklusa. Fogyóeszközként tekintek rá. Backup pedig mindig van egy online és egy offline eszközön)De javíts ki nyugodtan, ha rosszul használom
-
Könyvtárat lehet úgy csatolni hogy a Fájlkezelőkbe (Dolphin, Thunar etc) úgy jelenjen meg mint partíció?
Ha igen, ezt be lehet szögelni fstab-ba? -
válasz
growler #92320 üzenetére
Ja értelek...de ez vonatkozik mindenre vagy csak arra, aminek a /home-ban vannak a konfigjai? A képed alapján a Synaptic nem ilyen, de lehet tévedek...
FSTAB szerkesztést én se indítok sudoval, ha nem nano-val csinálom, hanem GUI-s szerkesztővel...igaz évek óta nem csináltam ilyesmit.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
ubyegon2 #92296 üzenetére
Nem RPI, de Debian, mert a Raspberry OS is azon alapszik.
Mivel két külső meghajtóról (egyik egy külső HDD a másik egy külső SSD) van szó (
/dev/sda
és/dev/sdb
), ezért minden egyes újraindításnál cserélődik a kettő. Ezért is kérdeztem, hogy a fenti parancsot oké, hogy kiadom és beírja a megadott fájlba az értéket, de az rendszerindítás után már nem érvényes, mert ahogy láthatod a könyvtár útvonalábansda
éssdb
-hez kötött. Az addig oké, hogy FSTAB UUID-vel és PARTUUID-vel operál, csak ez nem és ezért is tettem fel a kérdésemet. -
válasz
Crvsh3R #92291 üzenetére
Jeff Geerling leírása alapján....
Ha már nem RPI-t használsz, célszerű lenne Linuxos leírásokat nézegetned, egyébként az alapok ugyanazok, de sok dolgot kéne tisztáznod. Normális esetben nem kéne megcserélődnie a meghajtók neveinek, de az FSTAB a / sorába UUID azonosítót használ, ha csak nem variálsz vele és nem kavarhat be külső meghajtó ebbe. Az FSTRIM meg systemd service, ezt lehet variálni. De írhatsz az FSTSB-ba online TRIM-et is, ez is csak ott fut le, ahová megadod.
A HDD-nél meg szerintem 0-t lát a parancs mindig, ezért nem is nyúl hozzá az FSTRIM.
Van egy ezeréves leírás, alapozásnak Linuxra jó lesz, nagy része még OK is. Nézegesd és Debian alatt ne alkalmazd feltétlenül az RPI leírásait, bár azt nem ismerem. Az FSTAB kimenetet meg az előbbi leírás parancsai kimeneteit pastebinnel berakhatod hsz-be, hátha valaki tudja értelmezni őket.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #92033 üzenetére
Azt is írtam. A Linux nem tudja kezelni a jogosultságokat NTFS-en. Minden fájl és mappa a felcsatoláskor megadott felhasználóhoz és csoporthoz fog tartozni, az ott megadott engedélyekkel.
Az fstab paraméterekkel szabájozhatod: uid=1000,gid=1000,umask=007
-
tibi@TibiXubuntu:~$ snap interfaces video-downloader
Slot Plug
gnome-42-2204:gnome-42-2204 video-downloader
gtk-common-themes:gtk-3-themes video-downloader
gtk-common-themes:icon-themes video-downloader
gtk-common-themes:sound-themes video-downloader
:desktop video-downloader
:desktop-legacy video-downloader
:gsettings video-downloader
:home video-downloader
:network video-downloader
:opengl video-downloader
:wayland video-downloader
:x11 video-downloader
video-downloader:video-downloader -
'snap interfaces' is deprecated; use 'snap connections'.
tibi@TibiXubuntu:~$ snap connect video-downloader:removable-media
error: snap "video-downloader" has no plug named "removable-media"
Lehet én rosszul gondolom de ez nem removable, ez egy fstabba bedrótozott fixen mountolt beépített sata ssd. Vagy nem jól értem az eltávolítható kifejezést, ez esetben mit jelent akkor? -
válasz
CPT.Pirk #91898 üzenetére
Ez ismerős, W10bootmanager pl. ilyenkor hangos visítozással jelzi hogy biz' el nem indul az uuid ütközés miatt.
Ubuntu nálam ilyenkor meghalt a bootnál.
Ezért is használom a Timeshiftes klónozást, az átirja fstabba az új partuuid-t.
Igaz mást meg nem úgyhogy kell kis kézimunka ilyenkor. -
válasz
growler #91349 üzenetére
Atyaég...belenéztem a btrfs mount opció doksijába, hát lehet tépném a hajam, ha nem EXT4-et használnék. Neked is javaslom, mert vannak saját mount opciói a btrfs-nek és vannak általános mount opciók is.
erre itt egy példa:
btrfs-trim.service
fstrim.timerTotál ugyanazt csinálja mindkettő, szóval mivel nem ismerem a fs-t, mégis azt mondom, csak az egyiket hagyd benn!
Alapból a discard egész korrekt lenne a async kapcsolóval, mert ha ba van kapcsolva a COW, ami szintén hasznos lehet, akkor azt üti a discard=sync.
Ami fontos lehet még, hogy sok mount opció működik default a 6.1 és néhány a 6.2 kernelek óta. Szóval hasznos doksi, amit linkeltem, nem 10 perc, míg értelmezed azt opciókat és egymásra hatásukat!
Ha most btrfs-t használnék, beraknám az fstab-ba discard=sync opciót és meghagynám a btrfs-trim.timer-t weekly időzítéssel.
Mi nekem értelmezhetetlen, az a defrag opció, mert SSD-nél ez kifejezetten haszontalan és ellenjavallt...nem is értem itt miért van...
Van ilyen mount opció is:
ssd, ssd_spread, nossd, nossd_spread
, ami azért érdekes, mert default SSD autodetected van bekapcsolva, de megmarad mégis a defrag is...Meg is állapítottam, hogy totál hülye vagyok ehhez a fs-hez, ha SSD-t kéne ezen optimalizálnom, égnek állna a hajam.
Persze ha NVMe SSD-ről van szó, jóval egyszerűbb lenne a helyzet, ott legalább a TRIM-meléssek kapcsolatos opciókat el lehetne felejteni.
Sok sikert a beállításhoz és úgy általában a btrfs használatához! Reméljük berus szaki majd jön és megvilágosítha homály elménket!
Szerintem tényleg modern(COW például), jó dolgok vannak benne, de kiforratlan ez a fs picit még, inkább annak javasolnám a napi használatát, aki valóban tisztába van a különböző és egymásnak időnként ellentmondó default beállításaival és képes optimalizálni.
Ja és mindenhová be van rakva a noatime opció, ami meg kifejezetten nem modern, a mai SSD-nél már totál értelmetlen opció!
-
-
törölt tag
Kezd visszatérni a Linuxos hozzáállásom...
Csak nem hagyott nyugodni az Ubu Btrfs kérdés, némi live módos kísérletezgetés, nyomozgatás után megoldottam.Ugye a
/usr/lib/partman/mount.d/70btrfs
és a/usr/lib/partman/fstab.d/btrfs
fájlokat maceráljuk a telepítőben.1- Az Ubu space_cache opcióval nem hajlandó felcsatolni a kötetet, csak a space_cache=v2 működik, erre figyeljünk a fenti fájlok szerkesztésénél.
2- Mivel a kelleténél több időt csesztem el a dologgal, biztosra mentem, kapott a rendszer egy ext4 /boot partíciót.
3- A több meghajtóra kiterjesztett kötetet ráérünk a már működő rendszer alól megcsinálni, felesleges előre szenvedni vele.Közben lzo helyett zlib:4 tömörítést választottam, egy kevéskét nyertem vele, de nem jelentős.
Az Ubu mindenképpen hozzácsapja a defaults opciót az fstabban, így van discard is, de nem foglalkoztam vele, amúgy sincs btrfs-fstrim.timer mint a SUSE-ban...
Végre müxik az egész... -
válasz
janos666 #90625 üzenetére
Olvastam már jó ideje magát a hírt, de mikor rákerestem most, hogy linkeljem neked a megfelelő iso-t, mégis meglepett a piros keretes infó! Azt is olvastam anno, hogy Debian kezdte nem default-tá tenni az os-prober-t, mégis meg tudok lepődni, ha a Debian/Ubuntu nyomvonalú Linux Mint-en se működik...
GRUB-ot én kedveltem mindig meg az FSTAB-ot is, gondolom sokat disztróhopperkedtem 10 évvel ezelőtt, no meg az akkori első SSD-nél sok FSTAB mount opciót kellett beírni...
UEFI-t meg azért rühellem, mert egyrészt rohadt egyszerű a legacy/MBR és ezzel kezdtem 10 éve, másrészt akkori desktopom sem volt tökéletesen EFI implementált meg a használt üzleti notebookok is elég sajátos hibrid módot nyújtottak csak. Már pár verzió óta a Linux Mint is dob felugró ablakot, hogy csak saját felelősségemre folytassam a telepítést, ha nem EFI módban csinálom, de amíg lehet, maradok ennél.
Szóval több, mint 8 éves gépeim vannak, így ezeknél őrültség lenne erőltetni az UEFI-t, legutóbb egy Dell Latitude 7400 2in1 került kezeim közé, no ott már nem sok választásom volt, ráadásul a Wint is meg kellett hagynom, szóval prüszköltem is rendesen...utólag kiderült, hogy párom nem is használja az érintőképernyős funkciót, feleslegesen hagytam meg rajta a Win11-et.
Nálad akkor a nyílt nVidia driver okozhatja a gondot, azt hiszem live-ban nem használja a zárt drivert, hiába van a tárolóban.
Pont most látom, írta ezt sh4d0w is éppen (#90626)-ban.
-
lck
senior tag
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne:
4 SSD meghajtó van a gépemben. ( 2 linux, 1 adat és egy windows )
Az első linux rendszer állandónak tekinthető, az most egy ideje Solus.
A második linux az ilyen "hopper"-rendszer, ami a napjainkban Manjaro.
( a windows az meg valami veleszületett ősi átok - talán )
Észrevettem, hogy a disztrók máshogy kezelik az egyéb meghajtókat:
Pl. Solus és MX esetében root jelszó nélkül csatolja a másik rendszerek meghajtóit ( írható olvasható szó nélkül ), de pl.: Manjaro-nál root jelszó kell a csatoláshoz és használatához.
Az fstab-ban nincs bejegyzés a többi meghajtóra, nem is szeretném boot-oláskor csatolni, csak akkor amikor éppen dolgom lenne benne és rákattintok. Jó lenne ha ehhez nem kérne root jelszót.
Na szóval ezt kérdezném: hogy lehet használat közben egyéb meghajtót csatolni root jelszó beírás nélkül ?
Nem olyan eget verő probléma - a neten kutattam utána, de a talán rendkívül korlátolt angol tudásom is hátráltatja a megoldást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SIPAnonymus #90421 üzenetére
Nem így kellene ezt csinálni.
Az a jobb klikkes menü nem tudom mit csinál, ráadásul az ott disztró specifikus.
Állandó partíciót mindig az fstab-on keresztül csatolunk, ehhez kell egy kis terminálozás.
Megcsináljuk a mappát:
sudo mkdir /mnt/hddstorestore
sudo chown spianonymus /mnt/hddstore
Az
/etc/fstab
fájl végére beszúrod ezt a sort:UUID=2fdb5ca7-0d9f-4121-8c59-8fcb69fa287a /mnt/hddstore auto defaults,noatime 0 2
Miután a fájlt elmentetted, egy
mount -a
parancsot kiadva, ha az kimenet nélkül lefut, akkor mindent jól csináltál. Az fstab fájlban lévő dolgok minden rendszerindításkor csatolásra kerülnek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SIPAnonymus #90417 üzenetére
Hy!
Hogy csatolod fel?
Jellemzően az fstab-on keresztül az /mnt alá egy mappába szokás, a mappát még sudo mkdir-el hozod létre, aztán a mappát egy chmod-dal átadod a saját felhasználódnak. Így utána szabadon fogod tudni írni-olvasni az ebbe a mappába felcsatolt partíciódat.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #89945 üzenetére
A gpartedet csak azért mondtam, mert nekem onnan tűnik a legegyszerűbben kiszedni ezt az infot.
Nekem jó az fstab, csak ne nekem kelljen kézzel megírni, hanem legyen egy program, amibe beállítom, hogy ezt a HDD-t ebbe a könyvtárba csatolja azt a HDD-t meg amabba, az SSD-t meg emide. Az beírja az fstabba azt, amit kell: UUID noatime ha kell, ha nem 0 0 vagy 0 1.
Aztán végül mount chown és az egyéb hülyeség.
A linux fájlrendszer sinusgörbéjére még nem sikerült teljes mértékben ráhangolódnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89944 üzenetére
Gpartedet nem kell megnyitnod hozzá. https://linuxhint.com/uuid_storage_devices_linux/
Amúgy egyszer be kell állítani, de megoldható a menet közbeni auto mount.
Két megoldást tudok erre, egyik az autofs, a másik meg udev szabály írása.Amúgy az fstab-os állandó csatolás az miért nem jó?
-
Warton
őstag
Pár kezdő kérdéssel provokálnék:
1. Mi a különbség a Steam (Native) és a Steam (Runtime) között?
2. Terminálban hogyan lehet elérni azokat a HDD-ket, amik nincsenek fstabba beállítva, nincsenek mountolva megadott helyre, nincsenek chownozva stb. Csak szimplán be vannak dugva az egyik SATA portba. A Dolphin látja, meg rá is tudok menni, de terminálban nem sikerült elérni. -
TMPFS, ami beugrik elsőre, de nem is az SSD kímélése miatt, hanem, mert ha sok RAM van, akkor azt célszerű használni, mivel sokkal gyorsabb az SSD-nél.
Ebben a hsz-ben van egy példa az FSTAB-ban, nyilván amelyik sort használni akarod, az elé nem raksz # jelölést.
A
tmpfs to .cache
sor végén a RAM méretét változtathatod.Ezt a sort viszont inkább ne használd:
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
Magyarázat a hsz-ben.
Ja igen, a noatime felesleges minden sorban...anno így láttam és beraktam, de nem kell oda.
(egyébként mai, jól felszerelt gépeknél nem foglalkozunk az SSD íráskímélésével)
Amit itt írsz, az is amiatt jó, mert a RAM gyorsabb, bár lehet ezeket a beállításokat is finomítani.
Browser.cache.memory.capacity
Browser.cache.check doc frequency
Browser.cache.disk cache sslAmúgy a nemrég vett Samsungon mennyi írás jött össze eddig?
sudo smartctl -x /dev/sda
(sda ugye nem tuti) -
cigam
titán
válasz
gianni85 #89441 üzenetére
Az OMV "csak" egy GUI. Rengeteg program/script, ami beállítja a gép szolgáltatásainak paramétereit.
pl.beállítod, hogy melyik meghajtót hova csatolja fel. Pedig egy fstab nevű fájl szerkesztésével ezt te is be tudnád állítani. stb...
Vagyis a hozzá nem értő mezei user-kenek is van esélyük bekattintgatni a helyes működést.
Mondjuk az sem mindegy hogy melyik OS-t tetted fel (32/64bit), plusz még a frissítés előtt csekkolyi kellett volna hogy milyen (hiba) üzenetekkel találkozol.Melyik leírás alapján melyik image-t töltötted fel az SD kártyára?
-
tvamos
nagyúr
Szia!
Ez nagyon kemeny.
Beallitom a jogosultsagot, es jo is:
$ ls /media/tomi/ -alh
total 40K
drwxr-x---+ 6 root root 4,0K Apr 17 20:36 .
drwxr-xr-x 4 root root 4,0K Nov 1 22:35 ..
drwxrwxrwx 9 tomi tomi 20K Apr 16 22:47 Data
drwxrwxrwx 2 tomi tomi 4,0K Nov 1 22:32 DataWin
drwxrwxrwx 2 tomi tomi 4,0K Nov 18 21:54 Public
drwxrwxrwx 2 tomi tomi 4,0K Nov 18 21:54 Public2De minden ujrainditas utan a gep elallitja a jogosultsagokat igy:
$ ls /media/tomi/ -alh
total 32K
drwxr-x---+ 6 root root 4,0K Apr 17 20:36 .
drwxr-xr-x 4 root root 4,0K Nov 1 22:35 ..
drwxrwxrwx 9 tomi tomi 20K Apr 16 22:47 Data
drwxrwxrwx 2 tomi tomi 4,0K Nov 1 22:32 DataWin
drwxr-xr-x 2 goliat users 0 Apr 15 16:41 Public
drwxr-xr-x 2 goliat users 0 Apr 15 23:24 Public2Az fstab-ban most ez van:
//IP/public /media/tomi/Public cifs username=usr,password=psw,rw,uid=1001,gid=100 0 0
Mi a franc baja lehet? Sosem lattam ilyet.
-
cigam
titán
válasz
tvamos #89372 üzenetére
Ahová felcsatolod mappa (/media/tomi/Public) annak milyen jogosultságai vannak?
Attól függen milyen jogokkal szeretnéd használni, én még az fstab paraméterekhez hozzáírnám, hogy uid=1001,gid=100
Ahol az uid- az usered azonosítója, a 100 pedig általában az useres csoport azonosítója. Vagyis a felhasználod, és az users csoport lesznek a tulajdonosok. -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Mit csinalok rosszul, hogy felmountolom az fstabban a halozati (samba) meghajtoimat, es majdnem jo is, csak nem tudok masolni, meg semmi a nemobol. parancssorbol tudok, de ott is csak rootkent. Mi itt a megoldas?Ilyen az fstab-om:
//IP/public /media/tomi/Public cifs username=usr,password=pw,rw 0 0
//IP/public2 /media/tomi/Public2 cifs username=usr,password=pw,rw 0 0
Ha mondjuk beleirnam ezt?
file_mode=0777,dir_mode=0777
-
Dißnäëß
nagyúr
Uh, ezért nagy köszönet, nem reméltem ennyire részletes választ. Hálás vagyok.
lockdown90, urandom0: manuálisan kell csinálnom, bonyolítja a helyzetet, hogy LUKS-on van minden.
Tehát a boot folyamatom most kb:
- USB-ről UEFI boot
- azonnal kéri a jelszót az SSD / (root) feloldásához, ezt billentyűről megkapja tőlem, ezzel feloldódik a / ténylegesen
- crypttab-ból összeszedi a 4db HDD feloldásához szükséges infókat az SSD-ről
- header és key fájlokat felnyalva feloldja a HDD-ket kis seek-elés keretében
- boot-ol tovább és voilá, Debian Testing Cinnamon login screenSzóval igazából az SSD / -om egy /dev/mapper eszköz már eleve, így a 0. lépés az, hogy titkosítom az SSD-t, majd feloldva ezt, a /dev/mapper/ ... eszközön létrehozom a fájlrendszert, rsync ... ... ... és végül fstab/crypttab mókolás és finishing lépések.
Valahogy még összelegózom értelmesen, most munka és rohanós, csak így megjegyeztem.
Ilyen custom setup-al a Clonezilla nem bír el szerintem + én sem tanulok belőle akkor, ami célom mindemellett (járulékos hozadék)Ha elmegyek itthonról, gép kikapcs, USB kihúz és zsebre vág, aztán lehet nézelődni, mi van rajta. Egy legális W10 legális játékokkal + 4 üres HDD
-
BoB
veterán
válasz
Dißnäëß #88453 üzenetére
1. igen
2. igen
3. igen de nem kell azonos fájlrendszer, bármi más is lehet (tehát pl ext4-ről váltasz f2fs-re)
4. felcsatolod az új ssd-t (mount)
5. lesz az rsync (root jog!), ezzekkel a kapcsolókkal, kivételekkel:# rsync -aAXHv --exclude={"/dev/*","/proc/*","/sys/*","/tmp/*","/run/*","/mnt/*","/media/*","/lost+found"} / /mnt/uj_ssd_csatolasi_pont
6. átírod az új ssd-n lévő fstab-ot (tehát az /mnt/uj_ssd/etc/fstab -ot)
7. chroot új ssd-re, tehát /mnt/uj_ssd/ -re
8. # mkinitcpio -P
9. telepíted a grub-ot az új ssd-re, úgy mint /dev/XXX
10. grub-mkconfig
11. exit chroot
12. reboot -
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
a gép USB pendrive-ról boot-ol (ezen a /boot, UEFI-only konfig) és a / az SSD-n van mint egy szimpla 40 Gigás partíció.
Ha SSD-t szeretnék cserélni (mert öreg, HD Sentinel szerint már eléggé kopott, bár tünetmentes), elég ezeket a lépéseket megtennem ?
1. új SSD betesz, régi még marad
2. boot-olok hagyományos módon mint eddig
3. új SSD-n létrehozom a leendő új rendszerpartíciót, azonos fájlrendszerrel
4. mindent át-rsync-elek oda, ügyelve a kapcsolókra, tehát jogok stb... minden átmegy oda
(Itt felmerül bennem a /dev-es speciálos fájlok esete, ez így mi, hogy ?)
5. fstab-ban átírom a "root=" sort az új partíció UUID-jére
6. talán grub.conf-ban is, vagy még valahol, de nem vagyok biztos (+ egy update-grub parancs)
7. Reboot és ima.Tuti ez így nem lesz még jó, mi hiányzik ? Ezt csak a megérzésem mondatja velem
-
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# systemd generates mount units based on this file, see systemd.mount(5).
# Please run 'systemctl daemon-reload' after making changes here.
#
# / was on /dev/nvme1n1p2 during installation
UUID=7a952591-f2af-4d4e-b480-6503701b831d / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme1n1p1 during installation
UUID=B07E-F250 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# /home was on /dev/nvme1n1p4 during installation
UUID=d726ca72-ee33-4f0f-beb2-fe396b706642 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/nvme1n1p3 during installation
UUID=e4428a5c-60bf-4d6a-bbad-f387a39c7d9f none swap sw 0 0
/dev/disk/by-uuid/2388569d-5310-46e7-8c0e-edc0e500bbde /mnt/2388569d-5310-46e7-8c0e-edc0e500bbde auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/1057184f-04f2-4646-84f4-b5e930beddd3 /mnt/1057184f-04f2-4646-84f4-b5e930beddd3 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/c7eb615a-b0d8-436e-b7d7-59ba9054b77a /mnt/c7eb615a-b0d8-436e-b7d7-59ba9054b77a auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
/dev/disk/by-uuid/7E349AC1349A7BB9 /mnt/7E349AC1349A7BB9 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
Warton
őstag
Milyen bios beállítás okozhatja bootolásnál az alábbi hibaüzenetet:
ERROR: device 'UUID=annak a partíciónak a száma, amin a rendszer van' not found. Skipping fs ck.
Aztán a végén bedob a tty-be.Ami történt: kicseréltam az alaplapot, procit, ramot, tápot stb. Minden SSD-t HDD-t visszadugtam. Sokáig az fstabra gyanakodtam, de igazából abban minden jónak tűnt. Aztán a biosban több mindent állítgattam és egyszer csak (kb. a sokadik próbálgatás után) simán beindult a rendszer, minden gond nélkül. Csak azért szeretném tudni, hogy legközelebb, már célirányosabban tudjam kezelni a dolgot.
-
válasz
gregory91 #88207 üzenetére
Ebből is balhé lesz
Én speciel így csinálom de már 25x leb@sztak mert ha szerencsétlenül állnak a csillagok az égen meg a bitek az ssd-n akkor elkutyulódhat a komplett root jelszó rész ha guit sudoval használunk.
Meg ha jól tudom nála valami szerver ez, nem tudom hogyan van guilag felturbózva.Amúgy a KDE gondolt a tökfej userekre akik termináldiszlexiások és Nanopánikosok.
Megnyitja a bármit a Kate szövegszerkesztő, pl. fstab, mókolsz benne majd a mentésnél bekéri a jelszavadat és ezután menti a mókolt fájlt.
Ez szerintem eléggé emberbarát megoldás. -
cigam
titán
A partíció nevét particionáláskor adhatod meg (vagy később). A GPT-ben tárolja 72byte-on.
A címke pedig a partíción létrehozott fájlrendszeren belül jön létre.
Vagyis a név a partícióhoz kötődik , a címke meg a fájlrendszerhez.És van a kakukktojás: partíció címke Ez pedig ugyanaz mint a partíció neve.
A GPT leírásokban "Partition name"-ként hivatkoznák rá, de a Linux fstab már PARTLABEL-ként hivatkozik rá. -
válasz
spuros #87713 üzenetére
Nem tudom mennyire vagy otthonos a parancssorba meg az fstab szerkesztgetesebe.
Es nem ismerem a Debiant.
Itt talasz egy guis iranymutatast.
Kell hozza ismerni a megosztas adatait.
Tudja ezt amugy szinte mindegyik fajlkezelo is.
Valaki aki rutinos ennek a terminalos megoldasaba az majd leirja bogyan megy parancsokkal. -
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, Feletelepítettem a nobarát a gépemre és az fstab-ba bemásoltam a régi tepelítésről a bejegyzéseket de ennek ellenére most nem hajlanó felcsatolni a külső meghajtókat.
az fstab így néz ki:
//192.168.1.20/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,vers=1.0,iocharset=utf8,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
a log meg így:
Attempting to mount \\192.168.1.20\video
CIFS: VFS: bogus file nlink value 0
Use of the less secure dialect vers=1.0 is not recommended unless required for access to very old servers
CIFS: VFS: Use of the less secure dialect vers=1.0 is not recommended unless required for access to very old serversMásik gépen működik ez az fstab bejegyzés, mondjuk azon KDE neon van.
Itt mi lehet a hiba? Mért nem működik? -
blunt
aktív tag
hali!
Tudna nekem vki segiteni abban, hogy mier nem mountolja a cuccost?
Hozzaadtam fstabhez:
//192.168.1.69/ /mnt/truenas/ cifs user,uid=blabla,gid=blabla,noauto,credentials=/etc/truenas.creds,domain=domain 0 0(Uid /gid amugy helyesen van kitoltve fstab-ban)
lefuttatom a sudo mount -a nem dob ki hibauzenetet de semmit sem mountolt az /mnt/truenas konyvtarba.szerk: CentOS-t futtatok
-
válasz
gregory91 #86842 üzenetére
Na közben letelt a szerkesztési idő:
Tegnap szabadítottam ki a kedvenc LMDE 5 Elsie Cinnamon / partíciómat az Extended partícióból , mert meg akartam szüntetni az extended partíciót. Egy másik linuxot (egy Linux Mint cinnamon az éppen illetékes) bootoltam be egy másik diskről és Gparteddel oldottam meg a partíció műveleteket. Először töröltem az extendedben a mögötte lévő partíciókat , majd leghátulra mozgattam és közben zsugorítottam az LMDE partíciót. Ezután újraindítottam a buheráló Linux Mintet és már volt annyi szabad hely az Extendedben, hogy a Gparted engedte hátrább zsugorítani az Extended elejét. Ezután töröltem az elöl lévő felesleges Primary partíciókat mindet. Ezután Gpartedben copy pastéztam az extendedből az LMDE partícióját legelőre egy Primary partíciónak, majd töröltem az extended tartalmát és végül az üres extended partíciót is. Most óvatos duhajként újraindítottam a buheráló Linux Mintet és következett egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , ez a chroot rettenet helyett lett elkövetve mert felvette a grub menüjéve az agyon buherált LMDE / partíciót. Most újra indítás következett és a Linux Mint grub menüjéből bebootoltam a kedvenc LMDE linuxomat. Imigyen bejutván következett az fstabja rendbetétele, majd egy sudo grub-install /dev/sda és egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , most újraindítás és voilá ! Most már per vias naturales bootoltam a kedvenc slax-LMDE csináló LMDE linuxomat! Mindez chroot és DD nélkül (lehet, hogy a Gparted DD-t használ a partíció copy-paste céljára, de ez az ő baja, nem az enyém) !!! A ramdisket meg nagyívben lekakiltam, azt sem tudom, hogy mire való ... valami bootolás közbeni átmeneti segédeszköznek gondolom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #86818 üzenetére
Eléggé nem egyszerű. Ha van rá keret, inkább fogj egy másik azonos méretű ssd-t és akkor clonezilla pikk-pakk megoldja.
Ha mindenképpen kisebb és emiatt lassabb SSD-re akarod áttenni, akkor viszont kb. ez a folyamat:
-partíció(k) létrehozása,
-fájlrendszer átmásolása valamilyen live rendszer alól
-belépni chroot segítségével live rendszer alól az átmásolt rendszerbe
-ott fstab-ot szerkeszteni a root partíció UUID átírásával
-initramfs-t kell generálni
-grub-ot is telepíteni kellElőző héten kínlódtam ezt végig, mikor egy 512-es HDD-s gépről tettem át a rendszereket egy 120-as SSD-re, ott mindegyik partíciót csökkenteni kellett.
-
Gyakran írjá(to)k, hogy a linux milyen flottul kezeli az exfat fájlrendszert. Ezzel szemben ha nem teszem bele az fstabba a partícióját, akkor sárga felkiáltójelet kap a Gpartedben. Ha meg beleteszem az fstabba, akkor csak a rendszergazda írhat bele. Hogy kell akkor ezt jól csinálni, hogy a user könnyen boldogulhasson vele?
-
Okéokéoké, ezt én generáltam
Én 4 éve használom a
sudo thunar
kombót. Nem tudom, nem is értem mi történhet, nekem eddig nem volt bajom belőle, automatikus bejelentkezésem van nem kér login passwordot egyik rendszerem sem, soha nem is kért. Talán ezért nem veszek észre semmi hibát, passsz.A pkexec nem megy, illetve lehet hogy mégis de az elején elszórakoztam vele és nálam nem lehet vele fájlkezelőt root joggal indítani, se a KDE sajátját, se a Dolphint se a Thunart. Vagy hamar feladtam, ez is lehet.
Miért kell ez nekem, mert termináldiszlexiás vagyok, komolyan mondom. Múltkor egy usb izét, lsusb, ki kellett gugliznom, nem tehetek róla, nem tudom megjegyezni az alap paransokat sem.
Így egy root mappába mappát létrehozni, benne akármilyen fájlt, vagy ide bármit mozgatni nekem kínszenvedés, meg a Nano és társai, meg az Mc. Nekem 5-6 kattintás, ezért használom így.
Szerencsére az alap KDE feature ha fstabot, grub.cfg-t, egyéb konfigfájlokat vagy bármi root tulajdonú fájlt kell szövegszerkeszteni, ami nálam sűrűn előfordul, a Kate megnyitja guival természetesen, megcsinálom amit kell és a mentéskor bekéri a jelszavam. Ennyi és szerintem faék egyszerű, nekem legalábbis 44556x egyszerűbb mint Nanoval bohóckodnom/szenvednem.
Lehet másnak máshogy áll kezére, ezért nem szólom meg de elvárom hogy ezért engem se szóljanak meg mert nekem nem megy a parancsoros megoldás. A végeredmény ugynaz és mindegy a célhoz milyen úton jutunk el.Ha tudtok bármilyen legális, ajánlott, nem tiltott, nem veszélyes módszert amivel fájlkezelőt root módba lehet használni, várom a tanácsokat és ezután így fogom.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
growler #86596 üzenetére
Fstab-ot már bűvöltem nano-val amikor a másik gépemen megnöveltem a partíció méretét és valamiért nem csatolta fel a swapomat utána. (Valami gondja volt az UUID-vel, de megoldottam.)
sh4d0w:
Jó tudni, igyekszem észben tartani!growler:
Én mikor belecsöppentem, akkor az alap CLI parancsokkal együtt megtanultam kezelni a nano-t, legalább annyira, hogy a config fájlokba szükség esetén bele tudjak nyúlni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mai rendszer átmozgatásos tapasztalatok, hátha másnak is hasznos lehet.
Satás SSD-ről átköltöztem alaplapi gyorsabb és nagyobb SSD-re az egyik gépemen. A partíciós séma hagyományos MBR volt, rajta dualbootban W10 is.
Betettem az új SSD-t, és 1:1-ben átklónoztam a régi 240GB-os eszközt az újra, a Clonezillával. Ez sima ügy, ez után bootolt is a rendszer.
Aztán fogtam a Gparted live-ot, és megnöveltem az egyik partíciót, elmozgattam egy másikat, a Linux root partícióját meg kiterjesztettem a teljes maradék helyre. Folyamat lemegy, ok. Aztán még leformáztam a régi SSD-t egyetlen EXT-4 partícióra.
No itt a gép nem akart egyáltalán bootolni, a bioszba sem jutottam be. Kiderült, hogy valamit nem csinált jól a gprated, mert a régi SSD-t lehúzva ment a gép. Aztán egy másik Live Linux alól ismét megformáztam pont ugyanúgy szintén gparteddel a régi ssd-t, akkor már jó lett.
No így már volt grub menüm, viszont se a W10, se a Linux nem volt hajlandó bootolni. A Linux kidobott egy shell-be, hogy nem találja a ...UUID-s partíciót, a root partíciót. Oké, mondom biztos megváltozott az azonosító, nézem egy live PopOS alól chroot-tal belépve az ssd-n lévő Manjaroba, hogy mi az uuid de az basszus nem változott, mind az fstab, mind a grub bejegyzésben a megfelelő uuid szerepelt.
Röviden annyi volt a megoldás, hogy chroot alatt kellett csinálnom egy mkinitcpio -p linux60 parancsot, akkor pár dolgot újragenerált és úgy már tudott bootolni az új SSD átméretezett és mozgatott partíciójáról.W10 meg azt mondta, hogy az indítás helyreállítása nem tudta megjavítani a rendszerindítást. Aztán reboot után mégis elindult.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Fstab szerkesztésben elakadok!
Van egy ilyen USB winyó:
Disk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk model: nal USB 3.0
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x9a4e7d50
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 976773119 976771072 465,8G 7 HPFS/NTFS/exFAT
Ilyen UUID vel:
01D8F10F6886D560
Az fstab-ba ezt próbálom, de nem bootol, gondolom valami hibás:
UUID=01D8F10F6886D560 /media/ ntfs-3g defaults 0 2
Tudna valaki tanécsot adni, hogy szerkesszem, hogy jü legyen?
-
törölt tag
válasz
5leteseN #86411 üzenetére
A Grub csak egy rendszer indító. Neki csak azt kell megmondani, hogy honnan indítsa a rendszert. Ezt /dev/sd...... formában nem tudod megmondani, mert azok lemezek és partíciók még sehová nincsenek felcsatolva. A rendszered még nem él. Majd ha elkezd indulni a rendszer az már az fstab alapján felcsatolja a lemezeket, partíciókat. Neki csak az kell, hogy melyik lemez, melyik partícójáról kell indítani. Ennek a formátuma a hd0,1 vagy hd1,1 stb formátum. Hanyadik lemez, hanyadik partíciója. Nagyjából, tömören.
-
válasz
CPT.Pirk #85919 üzenetére
Igen, ha pl. Timeshiftet használsz klónozni/visszaállítani más lemezre.
Vagy Acronis-t megfelelő beállításokkal. Az átírja a jelenlegi uuid-ket az újra fstab-ba, efibe meg még pár helyen.De a DD lényege hogy mindent átvisz bit szinten.
Bootszektort, efipartíciót, part uuid-ket, mindent.
Clonezilla ilyen.
Volt is bajom belőle Win klónozás után mikor valami miatt mountolni akartam a régi kiszerelt lemezt. Volt ott minden -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
body007 #85908 üzenetére
Szia,
Ez nem kezdő téma. De látatlanban és úgy általában, először legyen mentésed a gépről, aztán lehet megpróbálhatsz egy szimpla klónozást az új hardverre... Ami gond lehet így saccra, az a hálózati adapterek feltehetően eltérő nevei, ami miatt lehet ezt-azt konfigolni kell majd.
Meg persze mennyire régi a szerver. Ha már újabb és UUID alapján csatol partíciókat, akkor UUID-t is át kell írni a klónozás részeként az fstabban.
*én klónozást mindig a clonezilla-val csinálok. Backupot is, mert frankón tömörít.
-
válasz
#63718632 #85863 üzenetére
[ew7041]
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
UUID=C052-E802 /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=893c5447-69fa-4b13-9b98-c68711522604 / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=ce655abd-e5b5-4298-84e2-8f8116056b17 /home ext4 defaults,noatime 0 2 -
válasz
CPT.Pirk #85753 üzenetére
Hű hallod, azt nem merném.
Egyrészt egyszer frissítettem 20-ra, néhány dolog nagyon nem úgy működött.
Másodsorban ez az Ubi kb. fél év de inkább több idő volt.
TLDR,
Csak amik eszembe jutnak, be van szambázva 4 munkahelyemre+otthon, fiam távoli NAS, melóhelyem mentési szerverét elérem, meg a fene tudja még hova van hálózatra bedrótozva, a szekennerem valami Wines telepítőből kivett bin fájlok 1 napos macerájával működik, a Samsung nyomimat meg a melóhelyi wifist 2 napig keltettem életre több fórum segítségével,
a sudoers is erősen babrált, kb. 1 tucat szoftver meg van mahinálva, benne van az agyába 20+ wifipassword,
összeházasítva xfce sudos fájl és egyéb kezelők KDE-el összekeverve de nagyon jól!
Ja, tucat szkriptem, autostartba, gyorsgombozva, fény, hangerő egyebek, saját gyorsbill hegyek, a szoftverek, pl Smplayer, Opera, Edge, irodai appok, gyorsgombok, szinkronok, Megasync,a szerencsétlan Onedriv-ra csak terminálos kliens van, azt mire beállítottam...
KDE kisalkalmazások tucatja, panelre kiszögezve, pár játékszoft, az ikonkészletek összevissza használata mert így tetszik, mentési utak, háttérpartíciók beszögelése appokba, fstab-ba, indítóképernyő mahinálás, a QUEMU/KVM beállítgatása napokba tellett, meg ezeken kívül még 100 ami nem jut most eszembe.
És akkor a felület, a csicsák, apró kis beállítgatások tömkelege.
Hónapok múlva is lenne még hiányérzetem és megint kezdhetném a szögelést előlről.
Szerintem inkább bootnál bámulom a hibaüzenetet még pár évig. -
törölt tag
Ja, az lesz, hogy fstab-ban megcsinálom a megosztást, a user könyvtárba lesz egy .smbcredentials fájl a user/pass/domain adatokkal és elég lesz egy "mount -a" amikor kell a cucc.
Nálam is nagyon régen E350 volt a NAS. Most is AMD, esetemben Kabini A4-5000. Viszont ez már elég erre, még úgy is, hogy a 4-ből 2 hdd mdadm raid1-el működik.
-
válasz
ubyegon2 #85649 üzenetére
Leírtam nemrég, teljesen jól megoldottam grub.cfg szerkesztéssel.
Mivel az etc/deafult/grub szerkesztése+update-grub nem hozott eredményt.
Valahogy énnekem mindig azok piszkálása hoz eredményt amitől óva intik a felhasználót.
fstab, grub.cfg ilyesmi
ennek előnye hogy ezeknek a fájloknak egészen jó megismertem a mit-miért-hova írunk bele' logikáját. -
válasz
tordaitibi #85594 üzenetére
Leesett már, hiába tartalmazza az FSTAB boot partició sora a swap bejegyzést, azt a GRUB/boot még nem látja/használja.
Azért fura, mintha ez régebben nem lett volna jelentkező probléma....vagy csak nem emlékszem?
Alapból az is érdekes, hogy a rendszer automatikusan készít egy swap fájlt, holott akkor még nem tudhatja, hogy a user fog-e hibernálni.... vagy valamit nagyon rosszul értelmezhetek
-
válasz
tordaitibi #85594 üzenetére
"Az a valami resume kellett neki szerintem a grubba"
Ezt mondtamÉs fstab-ba
"Jól emlékszel, akkor swap fájllal küszködtem de a a disztró már a múlté."
Nem disztrófüggő, olyan van, amire konfigolod -
Az volt a baja hogy nem jött vissza hibernálásból hanem sok mazsolázás után egy normál rendszerindítást produkált.
Az a valami resume kellett neki szerintem a grubba, hogy a grub tudja hogy melyik partíció a swap és ugye arról töltse vissza. Mivel attól hogy fstab tudja, a grub még nem tudja.Uby, nincs swap fájlom, sokáig azzal tökörésztem de szerintem sokkalta macerásabb mint a partíció. Nekem pláne. GPT-n meg elfér a swap, mindegy hogy 8 vagy 9 partícióm van.
Van swap partícióm, benn is van az fstab-ba,UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
Jól emlékszel, akkor swap fájllal küszködtem de a a disztró már a múlté.
Most megint kellett a hibernálás, és így egy kis szögeléssel tökéletesen jól működik.
Azóta volt 2 hibernálás is és szuper jó. -
válasz
growler #85590 üzenetére
Szia! Kézi módszer mindent TRIM-mel adott particion*, neked a discard kell az FSTAB-ba! Ez az ún online TRIM.
*imént mobilról írtam, szóval lényegében kifejezetten nem jó a teljes particiót végig TRIM-melni, amikor a discard mindig a törölt fájlok után dolgozik és csak azok után TRIM-mel
Egyébként a napi ütemezett TRIM is elég lehetne, nem?
-
válasz
tordaitibi #85588 üzenetére
Super, köszi az infót! Eszerint megtaláltam azt a topikot, ahol ugyanezt olvastam, agyaltam is rajta, hogy létezne, hogy ez a megoldás, de valóban igaz, amikor még nem swap file volt a divat, tényleg csatolni kellett a swap particiót!
No várjunk, nálad FSTAB-ban amúgy csatolva volt a swap? Már keverem én is a GRUB-ba, FSTAB-ba beírást.....
Annyira ellustítja az embert, hogy ma már csak telepíteni kell egy disztrót és működik, nem kell ügyeskedni, így lassan mindent elfeledünk....(ja bocs, ez Linux Mint Cinnamon esetén igaz)
De gratula, hogy megoldottad!
Nálad elég visszatérő gond ez a hibern/suspend dolog, épp olvastam a 2,5 évvel ezelőtti thread-et a linuxmint.hu-n....
-
törölt tag
Sziasztok.
Van egy HDD a gépemben amit ext4-re formázva használok tárolásra, nagy méretű fájlok, főként filmek feldolgozására.
Kényelmi okból a user könyvtárban egy "HDD" könyvtár alá mountoltam. Egy user van csak és így kényelmesebb elérnem.
A mount az fstab-ban történik:...
UUID=1e700aac-eab9-4139-bcf8-......... /home/pmonster/HDD ext4 defaults 0 1
...
Rendben is működik, nincs jogosultság probléma sem. Egyetlen dolog zavar kicsit, hogy mind a fájlkezelő, mind a Gnome Dash, programok file open/save ablaka leválasztható eszköznek mutatja.
Így megvan a veszélye, hogy egy óvatlan mozdulattal leválasztom, amit nem szeretnék.
Hogyan lehetne úgy mountolni a user könyvtárba, hogy fix, nem leválasztható eszköz legyen? -
törölt tag
válasz
supi007 #84766 üzenetére
Fájlrendszer szinten van titkosítva. A root partíciót titkosítom és /dev/mapper alatt van nyitva és mountolva.
Nagyjából így készült és lett rá telepítve a rendszer:cryptsetup -y -v luksFormat /dev/sdb2
cryptsetup open /dev/sdb2 root
mkfs.ext4 /dev/mapper/root
mount /dev/mapper/root /mnt
A tervek szerint a restore is valahogy úgy zajlana, hogy a /mnt-re másolódjon vissza minden. Legyen az éppen titkosított (/dev/mapper/root) vagy éppen titkosítatlan (/dev/sdb2) ext4 partíció.
"Ha átmásolod az adatot egy backup keretében egy másik lemezre, aminek nincs titkosítva a fájlrendszere, akkor elvész a titkosítás."
Pontosan azt szeretném, hogy a fájl backup (kivéve ~/Documents, ~/Pictures, etc. könyvtárak, ezekről nem kell backup) ne legyen titkosítva. Azért szeretném ezt, mert visszaállításkor lehet, hogy más titkosítású partícióra fog kerülni. De az is lehet, hogy nem lesz titkosítva a partíció. A lényeg, hogy maga a backup ne tartalmazzon titkosításra utaló információt.
Visszaállítás után, ha mondjuk titkosítatlan partícióra teszem, akkor az fstab-ot kelljen csak beállítanom, illetve a hooks-ból esetleg kivenni az encrypt modult. Aztán egy mkinitcpio -P gondolom elég és máris futhat encrypt néküli helyről is.
Tehát ha jól gondolom, akkor fájlszintű backup kellene ami mondjuk kihagyja a home media tartalmakat és elindítható egy Arch telepítő pendrive alól.
Vagy tévednék? -
válasz
tordaitibi #84621 üzenetére
Van egy /etc/crypttab nevő fájl, ez nekem nem kell! Töröltem, és az fstab-ból is töröltem a szemetjét és rendesen beleírtam az fstabba a swap partíciómat UUID szerint úgy ahogy kell.
Szóval megszabadultam a cryptsetuptól. Töröltem az EFI-ból a systemd boot szemeteit. Telepítettem a grub2-common, grub-efi csomagokat. A systemd boottól azért szabadultam meg, mert inkább a grubot választottam, mivel a legacy boothoz is a grubra volt szükségem. -
válasz
#08299776 #84280 üzenetére
Hacsak nem valami überrendszerfüggő kellék,
nálam az NTFS másodvinyón van az összes szkriptem. Amiket tényleg hetekig írkáltam meg finomhangoltam. A /home közelébe se engedem őket és még fel vannak szinkronizálva Megára is ha minden kötél szakad.
Simán mennek innen, az elérési utak megadásával. Ami sh az mind ilyen,
meg az almappákba is van bőven. Nagy kincsek számomratibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok$ ls
08_03_20_USB_Ventoy.pdf hdmi_audio_restore_auto.sh opera_ffmpeg.txt
1by1_start.sh hdmi_audio_restore.sh 'opera start maximized.txt'
4kvideodownloader_inditofajl_hiba isorespin.sh org.kde.brighty.7z
bootinfo jog_mindenkinek.txt poweroff.sh
brightnesdown.sh linuxium-32bit-patch.sh proba.sch
brightnessup.sh Linux_parancsok.pdf pstartold.sh
bt_start.sh logfile_delete pstart.sh
cenovo_wifi_linuxdrivers manjaro_boot_grub.txt Rubbish
desktop.ini mario.joystick.amgp samba_user.txt
EFI monitor_light SCPH1001.BIN
filmek.txt monitoroff.sh smplayer_osd_kozepre.txt
fstab_leiras onedrive_beallitas.txt szkenner.txt
gtk3-nocsd_3-1ubuntu1_all.deb onedrive_magyar_leiras táp.sch
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok$
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok/monitor_light$ ls
'Fényerő kicsi' 'Fényerő nagy maximum' monitor_light30.sh
'Fényerő közepes' monitor_light0.sh monitor_light66.sh
'Fényerő nagy' monitor_light100.sh sudoers_modositas
tibi@TibiXubuntu:/media/tibi/ADAT_1TB/OS/linux/linux_cuccok/monitor_light$
-
válasz
#63718632 #84171 üzenetére
A 2. pontot szerintem úgy érti ha a rendszerlemez kuka.
"Nem tartom kizártnak, hogy esetleg kell az fstab-bal meg a grub-bal is mókolni."
Ez akkor nem kell ha ugyanabban gépben, ugyanarra a lemezre, ugyanarra a partícióra visszaállítasz. Ilyenkor lehet a partíciót akár törölni és utána ext-re formázni.
A problem akkor domborodik ki ha teljesen más környezetbe állítod vissza a pillanatképet.
Tapasztalatom szerint nem érdekli magát a rendszer semmi, lehet akár pandrájvra, hordozható eszközre, belső lemezre, másik pc-re is visszaállítani, sőt akár mbr-uefi cseréket is túlél. Maga a rendszer. Viszont hiába tudna elindulni ha nincs indítója, és itt lép be a grub, pontosabban a az EFI partíción szereplő indítóbejegyzés, ÉS a rendszer /boot/grub/grub.cfg-ben lévő bejegyzések. Ha itt valami nem jó akkor em tud elindulni.
És még nem árt belekukkantani az fstab-ba is, bár ettől maga a rendszer el tud indulni de ha beragadt egy nemlétező csatolási pont aminek nincs 'nofail" attribútuma akkor megintcsak megáll a boot, az user meg áll kukán és nem tudja miért nem bootol.Még akadály lehet másik gépre visszaállítva a nagyon eltérő bios-uefi acpi beállítás.
-
válasz
#63718632 #84170 üzenetére
Igen, mindent ment a Timeshift nálam, Include All Files,
a Szűrők lapon is minden be van pöttyözve:
Mivel nekem minden át van pakolva másodmeghajtóra, így a / nálam évek óta kompletten 25GB körüli.
Nálam a virtuális diszkek is a háttérlemezen vannak, a letöltések, képek videók stb. minden arra van átirányítva.Amikor ezzel elkezdtem szórakozni, nulla tudással, lehet én rontottam el valamit de bootképtelen volt a telepített rendszerre ráhúzott mentés. Viszont az üres partícióra visszatöltött rendszermentés némi grub és fstab bizergálás után tökéletesen bootolt és működik.
Lehet anno a hiba nálam volt, ezt így már nem tudom megmondani.
Felrántok majd egy virtuális Linuxot, lementem és visszaállítom lemezre, tudósítalak a fejleményekről.
Belenéztem többször a Timeshift mentésekbe, gyakorlatilag lementi a teljes mappastruktúrát az utolsó bájtig vagyis érthető hogy akár sikítókorongra visszaállítva, ha bootképessé tesszük akkor elindul.Ebből az ötletből született a Ventoy projektem és szuperül működik. Hozzátenném hogy azóta a nullához képest erős fejlődést mutatok a grub működés megismerése és az fstab piszkálása terén, az akkori kudarc biztos hogy a nemtudásnak is köszönhető.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #84169 üzenetére
Mondjuk a súgó 3. pontja nem egészen világos. [link]
1: Ha mondjuk a rendszer partíció struktúrájából valamelyik partíció formázva lett, akkor visszaállítható.
2: Ha a rendszer lemez meghibásodott.
Az első pont elég egyértelmű. Csak formázva lett véletlenül egy partíció, de nem lett törölve a partíciós tábla.
A kettes pont alapján szerintem kuka a lemez és kell egy másik. Oké. Hagyjuk szűzen, vagy alakítsunk ki pontosan olyan struktúrát? Mint ami a tönkre ment lemezen volt? Aztán arra tegyük vissza Live-ból a kívánt pillanat képet?Nem tartom kizártnak, hogy esetleg kell az fstab-bal meg a grub-bal is mókolni. De inkább azt mondanám, hogy ha mindent mentesz. Akkor a full rendszert át tudod "klónozni" egy másik, esetleg szűz lemezre is akár.
Most nem tudom kipróbálni, pedig b.........a a csőröm.
-
válasz
#63718632 #84168 üzenetére
Pontosan a Te logikád szerint csináltam anno és nem volt jó így.
Azt nem tudom milért hisz a Tineshiftnek mindegy hogy kész rendszerre vagy üres partícióra állít vissza.
A telepítettre rámentéskor szerintem mindennek stimmelni kell, és az ördög az apró részletejben van elbújva. Míg egy totális visszaállításnál nem léphet fel semmi anomális hisz nem felülírogat, esetleg olyanokat amik a két rendszerbe nem kompatibilisek hanem nulláról építi fel a klónt.Mondjuk én egy telepített rendszert klónoztam így, nem viruálisat.
A virtuális azt nem tudom, abba még sose nézem meg egy grub.cfg-t vagy egy fstabot. Vagy ot hogyan emulál pl. videohardvert?
Vagy nem hasal-e el a grub beállításokon? -
leviske
veterán
válasz
tordaitibi #84104 üzenetére
Köszönöm az ötletet. Egyelőre még nem engedtem rá frissítést az új rendszerre. Viszont ez nem jelentené azt, hogy fstab-ba is bekerül. Vagy ezt a Dolphin külön configban kezeli?
Bár miután még ebben a verzióban is akad a hang hangerő változtatás esetén, valószínűleg tényleg felhagyok a Tumbleweed telepítgetésével. Már csak azt nem tudom miért is töröltem a Fedora+KDE párost előzőleg.
-
leviske
veterán
válasz
Silent_Bob47 #83741 üzenetére
Nem teljesen értem egyébként, hogy ezt mire értetted.
Annyit még én is tudok, hogy a / a Linux root könyvtára. A bajom az volt, hogy adott egy működő dual boot rendszer és amiután egyszer frissül a KDE-s Tumbleweed, kötelezően csatolni akarja a Windows partíciót, miközben arra nem adtam engedélyt. És baromira zavart, hogy minden egyes indításnál ugyanaz az ablak fogadott, akármit próbáltam beálíltani. Ezt Tumbleweed+Gnome alatt nem jött elő.
Próbáltam a bootot követő csatolás után lecsatolni, hátha a Dolphin próbálja az előző munkamenetet helyreállítani, de nem. (Bár mint írtam, én sosem nyitottam meg azt a partíciót Linux alól.) Néztem a javaslatnak megfelelően a fstab-ot, de nem változott benne semmi. Sőt, próbáltam újratelepíteni a Tumbleweed/KDE párost hetekkel később, de ugyanúgy az első zypper dup után boot során már ez fogadott.
Most vissza fogom rakni megint a Tumbleweed-et
, így valószínűleg tudok majd érdemi infókkal szolgálni.
EGYÉB: Futott már bele olyan problémába valaki, hogy pipewire használata mellett hangerő változtatásnál durván akadozik a hang? XonarDX + Tumbleweed esetén mind Gnome, mind KDE alatt jelentkezett. Fedora esetén nincs ilyen gond.
-
válasz
Fecogame #83885 üzenetére
Ja értelek, a / partició FSTAB sorának 6. mezőjéről van szó, így már tiszta, köszi. Egy pillanatig gondoltam is erre, de mivel ez minden desktop rendszeren default 1-es és ezt soha nem is piszkáljuk, mert kell a rootnak boot során a fsck, így nem esett le, hogy erre gondolsz. Nem lassít normál rendszeren, a Pi-t meg nem ismerem. Akartam is kérdezni, hogyhogy nem jött elő ez az inode meg másik eltérés a boot során lefutó ellenőrzéskor, de most már értem, miért maradt el ez!
Amit én csatolok manuálisan, azoknál én is nulla értéket állítok be, ezek jellemzően jóval méretesebb particiók, mint a / , szóval lehet ennél tovább is tartana az ellenőrzés.
-
válasz
Fecogame #83882 üzenetére
Akkor megoldottad és gond sincs nyilván a fs-sel....FSTAB-os megoldás? Huha....ja látom már, nem, abban a linkben csak az alábbi szöveges részt volt érdemes nézni, ami kb ugyanaz, amit growler kolléga is írt.
A mounted volume isn't "clean", this is absolutely normal. Only unmounted volumes (or volumes mounted read-only) are to be expected to be "clean". Most probably there isn't the slightest problem with your filesystems.
From the man page:
Note that in general it is not safe to run e2fsck on mounted filesystems. The only exception is if the -n option is specified, and -c, -l, or -L options are not specified. However, even if it is safe to do so, the results printed by e2fsck are not valid if the filesystem is mounted. If e2fsck asks whether or not you should check a filesystem which is mounted, the only correct answer is ``no''. Only experts who really know what they are doing should consider answering this question in any other way.
Check and fix your filesystem while booting from another medium (like a USB thumb drive). Checking the disks while they are mounted makes no sense at all and fsck output means nothing.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1 - i5-10GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 5401 - i5-9400H I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8-16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest