Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Összegyűlt pár kérédsem. hátha tudnátok segíteni
:
1. Az rendeltetés szerű folyamat ha lementem pár cuccomat külső HDD-re, majd visszamásolva minden file-ra van execute joga mindenkinek? Ha nem, hogyan lehet kinyomozni, hogy mi okozza a gondot? Ha ez rendeltetés szerű akkor hogyan tudnám a legegyszerűbben elvenni az összes fájltól az execute jogokat? Vegyesen vannak mindenféle fájlok mentve és visszamásolva.
2. Sikeresen létrehoztam egy sftp megosztást a gépemen, viszont volt 2 olyan parancs a foylamat közben amit nem tudtam értelmezni:
chown -R root:sftp_users /data/USERNAME
chown -R USERNAME:sftp_users /data/USERNAME/upload
A
/data/USERNAME
az sftp felhasználónak létrehozott home mappája, a/data/USERNAME/upload
pedig a mappa amiben a megosztásokat tárolnám, az sftp_users a csoport amit az sftp felhasználónak hoztam létre. Azt értem, hogy ezekkel a parancsokkal jogokat osztottam ki, csak azt nem, hogy kinek milyen jogot. Tulajdonképpen a
root:sftp_users
és aUSERNAME:sftp_users
része az ami nem teljesen világos számomra. Ebben valaki esetleg fel tudna világosítani?3. A gui-s settings-ben (debian MATE) van a Login Window és a Date and Time Manager amit csak root felhasználó jelszavával tudok módosítani. Szeretném, ha ezt a sima sudo jelszavammal tudnám módosítani. Erre találtam egy ilyen megoldást:
sudo su
a/etc/polkit-1/localauthority.conf.d/51-debian-sudo.conf
fájl létrehozása és ebbe ezt beilleszteni:[Configuration]
AdminIdentities = unix-group: sudo
majd egy reboot után már elvileg lehetne használni a sudo jelszót. Sajnos azonban nálam nem működik a dolog. Van esetleg erre tippe valakinek, hogy mit lehetne még elkövetnem annak érdekében, hogy sudo jelszóval tudjam ezeket a beállításokat használni? Próbáltam, hogy törlöm a root jelszót, és zárolom is a root felhasználót, hogy olyan állapot legyen, mint mielőtt aktiváltam volna a root-ot:sudo su
passwd -d root
passwd -l root
újraindítás
Sajnos ezután is még mindig kérte a root jelszót...A segítséget előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3052, 96% Akkumulátor
- AKCIÓSAK - 20.000 HUF/SZETT - DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Új monitor állvány- elegáns megoldás a dupla A/4-es papírcsomag helyett - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest