- Akciófigyelő: Megnyílt a Xiaomi hivatalos magyar webáruháza
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hamarosan itt az Amazfit T-Rex 3 Pro – fotók, infók az új óráról
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Elalmásodik a Xiaomi: 100 wattos töltéssel érkezik a 16 Pro Max
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Őrült Ödön
tag
URAIM!!!!!
SOS segíccség kéne! :-)
Vettem ma egy hibás LG 1515S típusú monitort, belsőtápos és táphibás, rá is jöttem mi a baja, ki is próbáltam külsőtáppal a szerkezetet, maga a moncsi müxik.
Viszont az IC ami szétdurrant meg az elkó ami szintén, fingom nincs mi a típusuk... És mintha valaki írta volna itt, hogy már kapott szét ilyen moncsit. Megkérném az illetőt, ha még kéznél van a cuccosa, legyen már kedves a táppanelon "U101"-es számú IC, és mellette a "C104"-es elkó adatait beírni... mert akkor már tudnék menni bótba, pótolni a hiányt!
előre is thx, remélem jól emlékeztem.....
-
mrkatona
tag
válasz
Washwillah #1097 üzenetére
Hali! Ha az AG-t rendesen feláztatod (2-3 óra) akkor az egy könnyed mozdulattol olyan szépen lejön hogy nem is hinnéd! A polár nem ázik fel attól ne tarts,mert az úgy oda van ragasztva hogy csak darabokba tudnád letépni!
-
Washwillah
tag
válasz
csapos2 #1096 üzenetére
azt hiszem, h a mai napom a projektor fejlesztésére szánom.
lehet megpróbálom leszedni az AG-t a monitorról, csak attól fosok, hogy lejön a polárszűrő... mellesleg még fogalmam sincs a kijelző felépítésérőlazt hiszem először kicsit tájékozódok a témában. talán nem vágom tönkre a kijelzőt.
-
csapos2
addikt
válasz
Washwillah #1094 üzenetére
Az első hozzászólásban vannak linkek, ahol fresnelt lehet rendelni. De, mielőtt költségekbe vernéd magad, próbálj a vetítő és az LCD közötti távolsággal játszani. Próbáld meg elemelni a vetítőtől a kijelzőt, vagy ha messzebb van, közelebb tenni.
Üveg fresnelre meg szerintem ne nagyon ácsingóz, hacsak nem vagy kőkazdag, mert ahogy a forgalmazóktól hallottam, többszöröse az áruk a műanyagénak, pedig az sem olcsó. -
polszki26
tag
válasz
Washwillah #1094 üzenetére
bár nem üvegből van, de hi-res... 3dlens.com
-
Washwillah
tag
amúgy honnan lehet ezt a fresnel lencsét beszerezni? mert az írásvetítőben (ha jól, gondolom, hogy az) műanyag van és a képen látszódnak a körök. vmelyik hszben olvastam, h van üvegből és talán "nagyobb felbontású" is.
-
mrkatona
tag
Csak fordítsd át az lcd-t.Képeket tehetnél fel a gépedről!
Hogy még többen kapjanak kedvet az építgetéshez! -
polszki26
tag
válasz
Washwillah #1088 üzenetére
megfordítod az lcd-t az írásvetitőn?
-
Washwillah
tag
helló mindenkinek!
ugyan nem olvastam végig az összes hozzászólást,de kérdezek.
az én lcd projektorom már egy ideje készen van (írásvetítő + 15ös lcd kijelző) csupán van egy ici-pici probléma. a szobám elrendezése miatt, a projektort a vetítővászon mögé tudom csak elhelyezni. a kép minőségével semmi gond szépen látszik minden a másik oldalon, és ezzel el is mondtam a problémát. a gond itt a másik oldal, ahonnan nézni kéne a képet. gondolom aki kicsit is ért hozzá, már kitalálta, hogy az eredeti kép tükörképe fog megjelenni a "nézendő" oldalon. bogarásztam a videókártya driverben (2600xt catalyst 7.9), hogy tud-e tengelyes tükrözést, de sajna csak forgatni lehet benne a képetkeresgéltem neten is, hátha akad vmi olyan program amivel variálni tudok, de eddig semmi eredmény. szal a kérdés röviden annyi, hogy tud-e vki ilyen programot, amivel lehet tükrözni a képet? esetleg vmi hardveres buhera is belefér, ha netalán úgy meg lehet oldani a gondot.
köszi előre is -
domi007
őstag
Hali,
Egy kérdésem lenne, világítással kapcsolatban:
Azok a halogén lámpák, amelyek a benzinkutaknál világítanak (a tetőbe építve), azok használhatóak?
Ugyanis itt a környéken van egy leharcolt OMV kút, amit valamiért elhagytak. Az izzók azonban a helyükön vannak, teljesen jók=nem töröttek. Mondjuk jó nagyok, kb. arasznyi hosszúak.
Szerintem ha lehúznánk ezeket az izzókat, az senkit sem zavarna ;) . Kár hogy magasan vannak, de talán ez is megoldható.
Persze kérdés, hogy használhatóak-e?ÜDV:
DOMy -
mrkatona
tag
Az optikád ezek szerint 3.6/330-as.
Azt gondolom Te is tudod,hogy az az első szám minél kisebb annál jobb.Mert minél kisebb annál jobb a "fényáteresztő képessége". -
mrkatona
tag
válasz
csapos2 #1084 üzenetére
Én is épp ezt tervezgetem.Ha az optika jó lessz a jövő héten,akkor mindent lemérek és egy teljesen új dobozba fogom megépíteni. Én az "L" tipusu elrendezést fogom alkalmazni egy lapos dobozban.Aztán felfogatom a mennyezetre,mert nem tárolhatom mindig a szoba közepén a cuccost. Így csak egy gombnyomás le a rolót és mehet a mozi.
-
mrkatona
tag
Jól megépítetted nekem tetszik.
Ez neked a végleges dobozolása? Vagy még vannak ötleteid és építgetsz még rajta? -
-
mrkatona
tag
Csapos Te ugye a kisebbik optikádat használod? Azon milyen számok vannak?
A másik optikáddal meg mi a baj? Vagy azzal is ugyanolyan jó? -
mrkatona
tag
válasz
csapos2 #1079 üzenetére
Jól mondja Csapos! Nekem a fresnelen van az egyik oldalán egy nagyon-nagyon vékony kis karc ami belelátszik a képbe.Most amúgy a fresnel és lcd közti távolság csak 3-4 mm,ha meglesz a rendes objektívem,akkor úgyis átépítem én az egészet és akkor már AG mentesítve lesz az lcd meg a távolságot is megnövelem 10-15 mm-re.
Amúgy nekem jövőhéten jön meg az optikám.
Csak nem tudom hogy jó lesz e hozzá???http://img179.imageshack.us/img179/2749/1bigmx2.jpg
-
csapos2
addikt
válasz
mrkatona #1078 üzenetére
Az egyetlen magyarázat a dologra az lehet, hogy a vetített képen látta a köröket, ami attól volt, hogy az optika és az LCD között lévő fresnelt túl közel tette az LCD-hez. 1,5-2 cm-nél nem szabad közelebb rakni a fresnelt a kijelzőhöz, mert akkor megjelennek a körök. Ha nem erről van szó, akkor már csak az ufok maradtak. ;)
-
mrkatona
tag
Szevasztok! Én sem tapasztaltam azt a féle hibát amiről Ödön írt. Nekem normál írásvetítő fresnelem van.
-
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1075 üzenetére
Azok a koncetrikus körök, hol voltak, a vetített képen?
-
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1075 üzenetére
érdekes, mert nekem semmi hibát nem okoznak a fresnelek, pedig van az lcd elött és után is.... sztem szerezz be vmi hi-res fresnelt....
-
nexusarx
csendes tag
Sziasztok Srácok!Oly kérdésem lenne hogy a monitorokon mind a két fólia megtalálható /polár és az a mattosító genya/ vagy csak az egyik és ha az csak polár akkor nem lehet használni projektorhoz ?
A másik kérdésem pedig ím szólna : a második fresnel ami az objektív felől van csak azért kell hogy az lcd-n párhozamosan átjutó fényt újra össze felé tartsa az aobjektív méretére zsugorítva a képet ? -
polszki26
tag
válasz
Őrült Ödön #1069 üzenetére
már miért okozna a fresnel szinhibát?
-
-
Őrült Ödön
tag
válasz
Őrült Ödön #1069 üzenetére
Egyébként úgy tűnik, hogy az NDK-s írásvetítőm vetítőlencséje akromatikus ugyan, de mintha némi geometriai hibája volna, tehát vmi normális lencserendszerre is szükség lesz!
Szóval nem eccerű az élet, de megint rájöttem pár dologra. És még valami. Az LCD üveg mögött gyárilag szokik lenni egy vagy két plexiforma műa. lap, rovátkolásokkal. Ez nem tudná vajon, legalábbis részben ellátni a fresnel feladatát? Hiszen a két kis nyomorék fénycső is ezt világítja meg, és mégis egyenletes az egész monitoron a fény, szóval itt is kell hogy legyen vmi okosság...
-
domi007
őstag
válasz
Őrült Ödön #1051 üzenetére
Hali,
Köszi a választ. A lámpaellenőrző elektronika a lámpa működését ellenőrzi sajna. Viszont erre is van egy leírás, ahogy írtam, de az nem minden projira igaz. A leírás szerint van egy 3 tűs csatlakozó, amire az alaplapokhoz kapható kis hangszórót kell rá kapcsolni, és próbálkozni kell, hogy eltaláld a megfelelő kombinációt, miközben egy zseblámpával világítod az lcd-t. (legalábbis ezt írja..) Amikor meg van a kép, akkor rányomsz egy jumpert a 2 tűre, és voilá. Ez az elmélet. A topic itt található, angolul.
ÜDV:
DOMymod: előttem lévő hszedre annyit mondok, hogy az a tapasztalat, miszerint megvakulsz a lámpától, nem elég megbízható, mivel egy LCD nagyon sokat levesz a fényből, bármennyire is ag mentes, és átvilágítható. Én ezt ebből a fórumból szűrtem le.
-
Őrült Ödön
tag
Tegnap volt egy kis időm pöcsölni a projektorkérdéssel, és kipróbáltam pár dolgot mind elméletben, mind gyakorlatban!
Lényeg: Nem kellenek fél kilowattos égők, és ZuPa kolléga is jobban tenné, ha nem ácsingózna a HgMI 3500/D1-eseim után, mert felesleges! :-) :-)
Arról van csak szó, hogy továbbra is a berendezéseink tudják jobban a fizikát, mi meg síkhülyék vagyunk..
Mit mondott Lenin apánk? Tanulni, tanulni, tanulni!És miért is? Mert nekiugrottam az írásvetítőmnek, és kiszedtem belőle a fresnelt, és elkezdtem szórakozni vele. Először egy konnektorba dugható, glimmlámpás (1 watt) irányfényre tartottam rá, és ha jó távolságba tettem, ALIG BÍRTAM BELENÉZNI a fresnel túloldalába!!! 1W-os glimmlámpától, emberek!!!
Utána 1200 lumenes kompaktfénycső jött, eredmény: Majd megvakultam!
Utána pedig CMH 150 fémhalogén, előtte napszemcsi felvesz: Még a pofámat is sütötte a fénynyomás!
Mi ebből a tanulság: Ha kevés a fényerő, nem a stadionvilágító lámpa a megoldás, hanem PONTOSAN BE KELL ÁLLÍTANI azt a qrva fényforrás-fresnel távolságot akkorára, hogy pont megteljen fénnyel az egész fresnel!
2.-ik tanulság: Szerezni köll nagyméretű fresnelt.
3.-ik tanulság: Normális LCD panelra van szükség, AG mentesíthetőre, jól átvilágíthatóra.És mivel a fresnel durva színhibát okoz, ezért sztem az LCD és a vetítőlencse közé NEM SZABAD fresnelt tenni, viszont az LCD megvilágítását a lehető leggondosabban kell kivitelezni, és nagyfelületű vetítőlencsét alkalmazni!
-
csapos2
addikt
Helyzetjelentés tőlem:
Az AG mentesíthető monitorok listája bővült, ma leszedtem egy LG L1753S típusú LCD-ről is a fóliát. Kb. 3 óra vizes áztatás után, egyben könnyedén lejött.
Kipróbáltam a trapézkorrekciót is, össze fog jönni. (Remélem) Kb 25 centivel lesz szélesebb a vetített képem. Lehetne nagyobb is, de az már olyan széles, a nem túl nagy nappalinkba, hogy nem kényelmes nézni.
Az ezüstszínű vászon úgy néz ki ugrik, mivel nem egyenletesen jó a kép az egész felületen. Szemből csodás, de ahogy változik a betekintési szög, úgy tompul, akár egy TFT-nél.
Majd lesznek képek.
-
_ZuPa_
csendes tag
Ígértem, hogy kipróbálom és jelentek.
Tehát, 17" monitor, 1280x960-as natív felbontása helyett 1024x768-at használva fekete kerettel -> az eredmény tökéletes, nem vág semmit az írásvetítő fresnelje a sarkokból. Így effektíve 13.6" a monitorunk kihasznált része.Jah, és én úgy építem a dobozomat, hogy nincs szétszedve a fresnel
Majd meglássuk az eredményt.
páp
-
csapos2
addikt
Köszönöm uraim!
A mostani átalakítástól remélem, csak jobb lesz a kép. Kijön a vetítőből egy felesleges szűrő, és a vászonnal is kísérleteztem. Sokat olvastam az ezüst festék áldásos hatásáról. Ki is próbáltam több dolgot is, de úgy tűnik a prevent keréktárcsa festék ezüst színben lesz a befutó. Olyat dob a képen, hogy az állam leesett.
Egyébiránt, ha valakinek vannak tapasztalatai vászon ügyben, szívesen veszem.
-
mrkatona
tag
Csapos jó képe van a masinának tényleg!
gratula hozzá! -
maxibacsi
csendes tag
hú a tiéd nagyon király.Gratula.
-
csapos2
addikt
válasz
mrkatona #1061 üzenetére
A mérete 230 x 130 cm. kb 3m-ről vannak készítve a képek, nagyjából, onnan is nézem a filmeket. A képen látható moszatok, természetesen nincsenek ott, az csak a gyenge fotómasina miatt van.
A dologhoz tartozik az is, hogy nem tudom kihasználni az egész LCD panelt, mivel nincs akkora fresnelem, hogy le tudjam fedni, így a dvd lejátszó progi videóablakát igazítom a vászonhoz. Ez ugye azt eredményezi, hogy közel sincs olyan a felbontás, mitn ha az egész panelt tudnám használni, de egyelőre így is jó.Ha lesz pénz, talán veszek nagyobb fresneleket.
-
csapos2
addikt
válasz
maxibacsi #1059 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkozál a dologgal.
Azt állapítottam meg, hogy nem bánom, a nagy dobozt és a monitort.
A fresnel szétszedésére azt mondom, hogy én nem nagyon látok olyan sikeres projektet, ahol, egyben hagyták.
Amikor kezdtem, én is egyben hagytam, de vagy a kezdetlegesség, vagy a hibás elrendezés miatt, nem volt jó a kép. Sötét volt. Mondjuk a tied nem annyira sötét, mint az enyém volt.Szerény véleményem szerint rosszabb nem lehet, csak jobb.
-
maxibacsi
csendes tag
sziasztok
Csapos mindjárt felrakom a jégkorszakos képed kivetitve meg még egy párat. -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1056 üzenetére
Akkor csináld úgy, ahogy én csináltam. Kinéztem azokat a típusokat, amikhez oda volt írva, hogy könnyű leszedni róla, és a szalagkábellel sincs gond, és azt választottam.
Így lett LG.Szalagkábellel gond egy szál se, mivel nem a hagyományos módon van összekötve a két oldal: [link]
Az AG-ről meg többfelé is olvastam, hogy könnyen lejön az LG-ről.
Szerencsém volt.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
csapos2 #1053 üzenetére
Igen, így már "nevesítve" a terméket, nyugodtabb az ember, jó tudni, melyikről lehet simán leszedni az AG-t.
De a linken levő táblázatot nem igazán értem, képátlót írnak, meg kontrasztarányt, ez oké. De ha jól nézem, egy qrva szó nincs arról, hogy az adott készülék milyen felbontást és frissítést tud, vagy hogy az AG simán leszedhető-e róla..
De lehet hogy csak én vagyok béna, és nem találtam meg a lényeget.... :-(
-
mrkatona
tag
Ödön! Hol és mikor lessz az a börze?
Én ott leszek az biztos. -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1052 üzenetére
A két monitor, amiről leszedtem AG-t: Acer AL1731; LG L1752S
És itt ez a [link], itt írják, hogy melyik monitorral van , vagy nincs gond, azok közül, amikből már készítettek projektort.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
geekthink #1040 üzenetére
Én csak egy tippet tudok adni.
Szét kell nézni pár PC-bontóban, venni u.ennyi érszámú kábeleket, meg a hozzávaló csatiukat tartalmazó hulladékpanelokat!
Aztán pár Xanax bevétele után neki lehet állni összeforraszgálni egy toldót, nem könnyű kenyér, de szvsz megoldható!
Én még a saját LCD-men nem csináltam meg ezt, mert valszeg nem is az az LCD fog bekerülni végül, hanem egy antiglare-mentesíthető példány!
Jut eszembe: Ha vki jól tud ínglisül, megkérném nézzen már szét egy picit a lumenlabon, vagy bárhol, szeretnék tudni egy KONKRÉT monitortípust legalább, amiről az antiglare csont nélkül eltávolítható, a polárfóliával való szopás nélkül!
Sajna bár értem az angol dumát, nem eléggé ahhoz, hogy frankón kihámozhassam belőle a lényeget... előre is thx!
Sőt, ide sem ártana egy lista, hogy melyik LCD "hámozható", és melyik nem, bizonyára más is szívott már ezzel...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
domi007 #1032 üzenetére
Kipusztult gyári projektor helyreállításánál, a lámpakérdést tekintsétek abszolváltnak, kis trükközéssel megoldható egy rövidíves, ARC vagy CMH 150W fémhalogén beépítése!
Azt viszont tudni kellene pontosan, hogy a lámpafelismerő a lámpa fényét ismeri-e fel (könnyen átb*szható), vagy a lámpa működését figyeli elektromosan? (nehezebben átb*szható)
Mindenesetre ha már van egy kísérleti alany, akkor tudok biztosítani hozzá próba-lámpákat, meg szerelvényeket, tessék szólni, ha van vmi "helyzet"!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
j.bravo #1023 üzenetére
Köszönöm a "szaktanácsot"!
Egyébként lehet hogy hozzá fogok jutni igazi, akromatikus vetítőlencserendszerhez is, meg kaptam egy tippet: Október közepén, itt Pöstön lesz egy optikai börze. Tán érdemes volna ha kimennénk páran, és végigrabolnánk az egészet, hátha találunk pár használható cuccost!
-
geekthink
csendes tag
válasz
csapos2 #1042 üzenetére
Köszi a linket, sokat segített!
A kisebbik szalagkábelt eddig nem is tudtam lecsatlakoztatni...
Ezek szerint ez egy 20 eres fpc kábel flip up type csatlakozóval, aminek a másik vége sajnos közvetlenül az lcd nyákjára van forrasztva. Ehhez kell majd valamilyen hosszabbítót vadásznom.
Így néz ki szétszedve: [link]Az lcd 14k volt amúgy. Rettentő sz*r, 170:1 a kontrasztaránya, de nem találtam jobbat. Mindenképpen 14"-es kellett, mert ez pont passzol a vetítőre - nem csak filmet akarok majd nézni rajta, nem akarom, hogy hiányozzanak a sarkok a képből..
Az írásvetítőt a vaterán vettem 18k-ért. (Pár nappal azelőtt még 12-ért árulta őket a srác. Több is van neki, németországból hozza be őket.) Elég jó darab, úgy van kialakítva, hogy a légáramlás hűti az üveglapot is, így kisseb hűtés is elég az lcd-nek. Két izzó van benne, egy mechanikus kapcsolóval lehet köztük váltani vetítés közben.
Szegeden árulja a srác, egy sportmotor hátsóülésén hoztam fel Pestre. Szerintem ez volt az első írásvetítő ami 200km/h-ás menetszélben utazottNem fogom szétszedni. Első próbálkozásra tűéles képet adott, jó lesz így. Oldalról fekete fotokartonnal fogom beborítani, hogy a szórt fény ne világítsa be a szobát.
A következő lépés egy dlp-s projektor lesz, amit megpróbálok led-es megvilágításúra átalakítani. Szerintetek lehetséges?
Egyre többb új, nagy fényerejű led jön ki:
[link]
[link]
[link]
Szeretnék oda eljutni a dologgal, hogy viszonylag költséghatékonyan tudjam használni folyamatosan, számítógépes megjelenítőként is.Jelenleg 3 21-es CRT-t használok 3 * 1280*1024-es felbontásban.
Munkához, általános használatra sokkal jobban használható mint akár egy 30"-os cinema display - szerintem. A filmekhez, pedig ott a projektor.Később ezt a felállást szeretném kiváltani egy darab széles, enyhén homorú vetítővászonnal, és három 1280*1024 felbontású dlp projektorral. Hatalmas előny a többmonitoros megoldáshoz képest, hogy nem választja szét a képet káva, egy hatalmas egybefüggő panorámakép lesz a végeredmény.
A multidisplay előnyei:
a desktopom: [link]
általános használat: [link]
munka közben (így néz ki nálam a flash): [link]
játékok (akit érdekel olvassa végig a cikket): [link]Ez az egész multidisplay őrület akkor hatalmasodott el rajtam végleg, amikor láttam a The Incredibles-nek ezt a jelenetét: [link]
Kell egy ilyen otthonra...Még egy agyament link búcsúzóul: [link]
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Hali Geek! Az a helyzet, hogy én ugyanezt a monitort akartam venni, ráakadtam haveromra, aki ugyenamiatt a probléma miatt adta el, ígyhát először elkezdtem kábelt keresgélni, és találtam is egy helyet ahol elvileg lehet ilyet kapni, de gyakorlatilag lebasztak, hogy élek, mert a lánya az illetékesnek beteg, és mit képzelem, hogy már 3.x hívom őket hogy mi van már, kapjam be. Sosem kaptam szalagkábelt, csak a lebaszást, vettem végül másik monitort. Egyébként 20db fölött lehetett rendelni.
A para: a gépemet amin el volt mentve a cím már formatáltam. Ergó ezzel annyit akartam mondani, hiogy talán remény, az van. :S hajrá!
u.i.: szerintem ha találsz ilyet, pár fórumon a feleslegből tudnál elsózni.. -
matocohaj
csendes tag
Pár jó linkre amúgy nemrég leltem rá, és gondoltam, hogy megosztom Veletek
.
Ha több bemenet kéne a diy projektorra, akkor hasznos:
[http://www.engadget.com/2007/03/13/how-to-make-a-solid-state-a-v-switcher/]Ez pedig kifejezetten Diy projektorokhoz való vezérlés, nagyon sok funkcióval:
[http://pcb-dev.com/showsite.php?open=0bc26d27b5ed5e6354acc0138214ca70]Érdemes megnézni őket, de főleg a második nagyon jó!
Remélem tudtam újat mutatni.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
csapos2 #1042 üzenetére
Húha, jól beindult a fórum
.
Még Ödönnek: hát igen a 30at énis sokalltam volna azért a régi batár projektorért, de azt láttam még működni azelőtt, és tudom, hogy semmi más baja nincsen. A felbontása nem volt egy bajnok, legalábbis a vetített egérkurzor marhanagy volt
.
domi007 : Annyira azért nem szoktam eltűnni
. Jó, egy picit, de sajnos nem szokott annyi időm lenni, mint nyáron
. De attólmég kutakodok, francia fórumokat mg mindig nzegetem és még mindig elég keveset értek belőle. Jót röhögnék,ha így tanulnék meg franciául vmicskét.
Ez már mindenkinek szól:
Azt ugye tudjátok, hogy az 1440x234-es felbontás egy kicsit átverés? Nekem legalábbis valahonnan az rémlik,hogy vízszintesen vannak egymás mellett az RGB képpontok, így a valós felbontás 480x234. Ha kicsi képátlót vetítenénk, akkor mondjuk nem olyan feltűnő, hogy nem túl nagy felbontású. -
csapos2
addikt
válasz
A fenti dupla csati szerintem esélytelen, a lenti kisebb szalagkábelre van esélyed, de itthon nem igen fogsz kapni hozzá toldót. Külföldi fórumokon nagyon sokat van szó erről. Láttam is ilyet, de hogy hol lehet megrendelni gőzöm sincs. Nem volna rossz tudni hány ér megy a kábelben.
-
geekthink
csendes tag
Sziasztok!
Végre egy fórum, ahol - remélem - nem úgy néznek majd rám, mintha a Marsról jöttem volna a kérdésemmel...
Van egy egész jó írásvetítőm: [link]
és egy kevésbé jó lcd-m: [link]Próbálok összehozni egy projektort, de elakadtam, hátha ti tudtok vmi megoldást.
A controller nyákja párhuzamos az lcd panelllal és két szalagkábellel csatlakozik hozzá, de nem egy oldalon.
Lásd képek:
[link]
[link]
[link]Valahogyan meg kellene "hosszabítanom" az egyik szalagkábelt.
Ötletek?
Előre is köszi! -
mrkatona
tag
http://img213.imageshack.us/img213/2862/projectorfq3.jpg
Itt van még egy kép.
-
mrkatona
tag
válasz
maxibacsi #1035 üzenetére
maxibacsi!
Gratulálok szerintem jó lett a géped,nekem tetszik a képe. Megjavult a hibád?
Én is tettem fel néhányat nézzétek meg.
Kicsit bénáztam mert sötétbe mindig szétmosta a képet,nem tudtam normálisan lefényképezni.
Ezért kapcsoltam fel egy picit a villanyt,de így is látszik!
A képátló kb 170cm. Ja és ne felejtsétek:nincs vásznam és sárga a fal!!!
Legyünk egyre többen akik belevágnak! Én nem bántam meg!
Csapos! Én a médiában vettem "akcióban" 19.900.-ért.
Van még nekem egy ugyan ilyen belőle mert kettőt vettem.Ha téged vagy bárkit érdekel 16000-ért viheti.Bontatlan összes tartozékával,11 hónap garanciával.www.mrkatona.fw.hu
-
maxibacsi
csendes tag
Na mégegyszer.
-
maxibacsi
csendes tag
Itt egy pár kép valamivel jobban sikerültek talán.
[L:[url=http://kepfeltoltes.hu/view/070928/dfdf_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/070928/dfdf_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]][link][/L] -
domi007
őstag
Hali,
Ja, én élek, de matocohaj kollégával megakadtunk a rossz projektor beszerzésénél. Ő most el-eltünöget, nem toom merre...
A lényeg az, hogy elméleti síkon már letisztáztuk a kiégett gyári projektorból átépített projektor témát, írok is erről egy picit, hogy mi a teendő, illetve mire jöttünk rá.
Mit kell tenni?
1. Szükséges fényforrás típusának meghatározása: találtunk egy jó leírást angolul, meg Ödönre is számíthatunk
2. Lámpafelismerőelektronika (szép szó, nem?) kiiktatása ha van: találtam egy leírást, de az nem univerzális, nem érvényes minden projinál, tehát ez a kérdéses téma, itt is kiiktatni a kockázati tényezőt.3. Megvenni az alkatrészeket, összeépíteni a dolgot. A próba, amit még nem csinált meg tudtunkkal senki, aki magyar nyelvű leírást is csinált volna...
ÜDV:
DOMy -
-
mrkatona
tag
persze este lesznek vetített képek is
-
mrkatona
tag
tettem fel képeket a gépemről
nézzétek meg aztán véleményeket várok
nem ez a végleges dobozolás csak normális vetítőobjektív beszerzéséig nem építem újrahttp://www.mrkatona.fw.hu/
-
_ZuPa_
csendes tag
Ezért, hogy nem érdemes számolgatni, mindjárt kirúgnak az egyetemről, hogy "milyen mérnök lesz így belőlem"
Szerintem a fókusztörvénnyel csak annyit tudsz meghatározni, hogy az LCD és a vászon között milyen helyen tartózkodjon a lencse. Ami valahol a 20 és 50 cm között lesz valószínűleg. Ez dobozépítésnél kérdéses véleményem szerint..
Ha már vásárol az ember érdemesebb abból kiindulni, mekkora képméretet szeretne, és hol szeretné elhelyezni a vetítőt, milyen távolságban a vászontól. Ebből kis számolással kap az ember egy lencsére jellemző fókusztávolságot, és ilyen lencsét keres.Szerintem.
-
j.bravo
addikt
Már miért ne érné meg? Nem egy nagy dolog számolni picit... (nem túl bonyolult a képlet, ugye). Nyilván a végleges beállítást úgyis szemre, tapasztalati úton végzed, de akkor már ugye megvetted a cuccot... ha még azon gondolkodsz, melyiket vedd, azért tud segíteni.
csapos, antiglare: nem kötözködni akarok, de mivel az egyik kép vakuval készült, a másik nélküle, szerintem nemigen lehet a két kép összevetésére alapozni... Az elsőn a vaku csillan be.
Mondjuk az sanszos hogy antiglare-rel kevésbé tükröződik a panel mint nélküle.
Talán épp ezért zavaró hogy a vaku pont becsillan az antiglare-en -
j.bravo
addikt
válasz
Őrült Ödön #1005 üzenetére
A triplet a vetítőlencse... illetve azt a feladatot látja el. A legtöbb kulturált diavetítőben egy 3 lencséből álló lencserendszer (ezért tri-plet), (azaz ha úgy tetszik, objektív) terjedt el.
Mélyebben sajna nem tudom, de a lényeg itt is hogy jobb eredményt lehet elérni 3 lencse egymáshoz igazítgatásával (alkalmasint az egyik lencsehibát korrigálhatja a másik lencse), mint egyetlen lencsét nagyon pöpecre megcsiszolni...A fotós objektív (visszafelé használva) nem biztos hogy rossz ötlet, egy próbát mindenképp megér; de sanszos hogy egy normál, 35mm-es filmre dolgozó fényképezőgépé egyszerűen kicsi lesz (az egész kép sötétebb lesz a kelleténél, vagy csak a sarkok...)
Egy középformátumú gép (6x6 cm-es vagy hasonló méretű negatívra dolgozó) objektívje már valószínűleg maga lenne a királyság, de azok sajna kevésbé olcsók...
De ha valakinek van véletlen egy Praktica-hoz vagy Zenithez való objektívje amivel lehet játszani, érdemes kipróbálni mindenképpen. -
mrkatona
tag
Ezek szerint még mindig kevesebb fényt ver vissza az antiglare nélküli lcd mintha rajta maradna és a fényt nyelné el.Pedig így ránézésre elég jól tükröződik nélküle.
-
maxibacsi
csendes tag
az gáz
-
mrkatona
tag
Azt már nem élte meg hogy visszarakjam,mert letörtem a lcd panel sarkát.
Vettem másikat. -
mrkatona
tag
válasz
maxibacsi #1013 üzenetére
Nekem lencsebeállítási hiba volt,szerintem neked is az.Próbáld kézbe fogni azt a lencsét és úgy próbálgatni egy állóképnél. Attól függően merre billented el a függőleges síkban a lencsét az lcd előtt a fókuszpontban úgy hol a kép alján-tetején-bal vagy éppen jobb oldalán kezdi el "elmosni" a képet.Türelem kell hozzá,látni fogot mikor hol jelenik meg a hiba. Egy kérdés: neked hány centire van a lencséd a fresneltől? (nekem kb 35)
Én le tudtam szedni az antiglaret. Pontosabban nekem úgy volt,hogy első körben mindenestől leszdtem a fóliát az lcd-ről (polárral együtt,mert azt hittem az antiglare-t szedem) majd mikor kiderűlt a hülyeség hogy mit csináltam beleraktam a fóliát vízbe.
Eltelt pár óra és mikor eszembejutott a dolog kivettem megnézni és egy könnyed mozdulattal körömmel a szélénél már kezdett is szétjönni a fólia két darabra. -
maxibacsi
csendes tag
Én is szivesebben épitettem volna 15" monitorból mert azt 15 k ér lehet kapni , a képe is sokkal jobb,a kontraszt is nagyobb a felbontás is csak sajna akkora fresnel lencsét nem tudok szerezni.Az izzotek oldalán ugyan van de onnan nem merek rendelni mert még soha nem próbáltam.
Valaki rendelt már onnan?? -
maxibacsi
csendes tag
Lenne még 1 kérdésem ha nem nagy baj.
A kijelzőn ha belenézek olyan mintha vizszintes csikok szaladnának a gyújtó zúgásával megeggyezően.Ha a gyújtót elemelem a doboztól a csikozódás megszünik .
Lehet ez valami rezonencia??Normális ez??A vetitett képen egyébként nem látszik. -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
csapos2 #1001 üzenetére
Ejha, látom beindult a fórum!
Azt hiszem egy kis segítséggel én is szolgálhatok. Triplet. Ezzel a szóval én is most találkozok először, de szerintem nem lesz ebből gondLeképező lencsének -ha jól értem ilyen szerepet tölt be a triplet- bármilyen domború lencse használható [bizonyos határok között], tehát nem kell konkrét értékeket kiszámítani ehhez. Ha más a leképező lencse fókusztávolsága, az két dolgot befolyásol: egyrészt nyilván máshova kell állítani a lencsét, hogy éles legyen a kép, másrészt más lesz a kép mérete. Kipróbáltam egy darab sima lencsével amúgy az eredeti írásvetítő lencse helyett, és full jó lett a kép, megfelelő fókuszálás után.
A reciprokos fókusztörvénnyel szerintem nem éri meg számolni, mert tologatással jobban be lehet állítani, szerintem.
Remélem nem írtam baromságokat=D
-
mrkatona
tag
Csapos látom a Te optikádon 3,6/415 feliratozás van.
Ezt használod? Ha igen akkor az körülbelül hány centire van a fresneltől?
Talán 415mm környékén? -
mrkatona
tag
Ödönnek igaza van,mert játszani,kipróbálni,tapasztalatot szerezni a kis lcd tv-kel jó móka,de mire az ember eljut addig hogy igényesen és tökéletesre megépítse a gépét,akkorra már az ember igényesebbé válik és nem elégszik meg a kis felbontással,meg a géppel való összeköttetés hiányával.
Szerintem előbb utóbb én is megépítem monitorral is,de hova fogom tenni azt a nagy dobozt?
A vga csatis kis lcd panelek 1024x768 felbontással meg még elég húzósak.Már akinek persze. -
csapos2
addikt
válasz
Őrült Ödön #1005 üzenetére
-
Őrült Ödön
tag
Szaktárs, áruld már el lécci, mi a tököm az a "triplet"?
Azt sejtem, hogy vmi hármas rendszer, de micsoda is?
Én amit láttam szakkönyvben vetítőrendszereket, ott annyi volt, hogy sorrendben: Homorútükör, égő, kondenzorlencsék (2x szembefordított gyűjtőlencse) film vagy kép vagy akármi, és végül a vetítő lencse!
Ki mit szól ehhez a felálláshoz?
-
Őrült Ödön
tag
válasz
mrkatona #996 üzenetére
Egy ismerősöm profi fotós, és ő aszongya, hogy régi, már nem szabványos, de azért jó minőségű fényképezőgép optikákat pár ezer HUF-ért meg lehet szerezni használtan. Sztem igaza lehet..
Amit én olvasgattam könyvátrban az optika tudományáról, abból egy nagyon fontos dolog jött ki: Nem mindegy, milyen lencséket használunk, csak az ún. "akromatikus" lencse felel meg, ami két, különböző törésmutatójú üvegből készül, és ez nem okoz számottevő színhibát!
Elvileg az összes fotós és diavetítő lencse ilyen... -
Őrült Ödön
tag
válasz
maxibacsi #986 üzenetére
Hmmm, gratula a cuccoshoz!
Jó dolog ez a kis LCD tv ilyen célra, mert könnyen átvilágítható, és ezért könnyű jó eredményt elérni vele!
Én csak azért nem erőltetem a kis tévék felhasználását, mert a képminőség rosszabb, mint a PC monitoroknál, és nekem qrvára nagyok az igényeim, meg a szemem is érzékeny, és kell a nagy (75Hz) képfrissítés!
De gyakorolni, vagy első készüléknek kiváló!
Nagyobb fémhalogént (400W) nem javaslok, elvileg már egy 150-es is jó kéne hogy legyen...
-
Őrült Ödön
tag
Hát kérlexépen, az a gondom vele, hogy rohadtul nagy volt a fényveszteség, egy írásvetítőn át tesztelve!
CMH 150-es 12000 lumenes fémhalogénnel annyi fény volt a falon, hogy éppenhogy láttam valamit a képből, de ha belenéztem a snassz írásvetítő fóliarátevős részére, hát majd hátratolt a fénynyomás... :-))))))
Aztán leszedtem erről a dögrégi, 2000-es eresztésű monitorról a fóliaréteget, de et a polárfólia volt, nem az antiglare.. :-( :-( Vissza tudnám tenni, de akkor megint megeszi a tetves vacak az úristen fényét is!
Ezért más, újabb és jobban áteresztő LCD beszerzésén gondolkodok, végülis ennyi a történet. Csak jó lett volna ezt a moncsit felhasználni, mert selejtnek vettem meg 7000-ért, jól átkúrtam vele a kínai neppert, mert ő azt hitte hogy hibás a készülék. Én meg tudtam hogy jó... :-)
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 65G4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Keresünk dokkolókat
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest