- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Magisk
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
goodboy007
senior tag
Én pont az Oppenheimer által felvázolt szituban voltam IT-sként. 2019-ig kerestem nettó 230k-t, aztán BP-re költözéssel ez 530k-ra ugrott, de nem lett hirtelen a semmiből spórolt pénzem. Akkoriban ha lett volna 4 millió a számlámon, simán vettem volna egy 40 milliós panelt.
3 év albérletezés alatt kifizettem 4,2 milliót a levesbe, amit vissza is hozott volna, azóta meg ki lenne adva.Ha valaki vidékről költözik BP-re és ezáltal meg tudja többszörözni a fizuját, azzal hirtelen nem kerül több millió a számlájára, hiába dolgozik "zsánerszakmában", pl. IT.
Arra emlékeztet a felvetésed, mikor itt a topikban is előkerül, hogy nominálisan nem nőttek vagy bőven infláció alatt nőttek a lakásárak, tehát reálértéken hatalmas csökkenés van éppen.
Tulajként ez persze rossz, de aki vásárolna, annak aztán hatalmas vígasz, hogy 40-ről nem 50-re, "csak" 5 misivel 45-re nőttek az átlag lakásárak, elvégre a 30% infláció azt jelenti, hogy az addig összegyűjtött önerőt beszorozza a bank 1,3-al.A másik felvetésedre, hogy 150k+ -ezalatt már nem igen van- albérletre vagy 220k-s törlesztő saját lakásba, akár hosszútávra, nincs olyan körülmény, hogy ne utóbbit választanám. Előbbi minden esetben együtt emelkedik a piacal, míg utóbbi már a futamidő első harmadában szarrá inflálódik, ergo előtörlesztés nélkül is idővel könnyebb lesz fizetni. Nem hogy 25, de 10 év múlva is töredék erőfeszítés lesz fizetni (persze nem Gizikét, mint hitelfelvevőt tekintve, aki 25 évig ugyanott, 5% éves fizuemeléssel dolgozik).
Tanárként nem BP-n kell lakást venni, nekik vidéki ingatlan lehet reális cél a budapesti árak töredékéért és igen, így már nekik is segítség lehet. -
Oppenheimer
nagyúr
De most ez kit erdekel? Hogy jon ide? A 10% onero nyilvanvalo hogy nem nekik fog segiteni. Nem tudom miert vagy rafixalodva erre. Ettol meg teny marad, hogy lesz 1 reteg (nem is elhanyagolhato) akiknek hasznos.
"attól még egyikőnknek sem lesz igaza"
De, nekem igazam lesz, neked meg nem. Mert te azt allitod hogy haszontalan intezkedes es kiragadsz nem jol fizeto szakmakat, hogy tessek, nekik sem segit. Sajnos ez viszont teljesen irrelevans, ahogy elobb is irtam.
-
Figyu, ez minden ilyen témánál előjön. Felejtsd már el a tanárokat, meg úgy anblokk ezt a szférát. De egyébként a köztisztviselők, minisztériumi csinovnyikok bőven többet keresnek ennél. A haverom Budán nem talált nettó 400-ért ügyintézőt, akkor miről beszélünk?
Ha az embereknek nem lenne lóvéja, akkor nem lennének ilyen magasan az árak.
-
Nincs ebben semmi különös. Amikor egy ismerősöm Németországba költözött (orvos + PhD), azt mondta, hogy az orvosi diplomáját kell bemutatnia, és 0% önerőre kap ingatlan hitelt. A 20%-os egy művi szabály, amit a magyar átlagra találtak ki. Ugyanez az adósságfék is. Van olyan, akinek többmilliós bevétele van havonta, mégse kapna egy fillér jelzálogkölcsönt se, mert nem bejelentett, alkalmazotti jellegű az a bevétel (és nem fekete pénzről van szó).
-
Dorian
félisten
Nincs ezzel baj, ha valaki nem szórja a pénzét (és van egy kis kockázatvállalási hajlandósága)
Kb. ugyanilyen arányokkal vettem lakást 2007 végén: 15%-os önerővel, 25 évre kb. 100 ezres törlesztő az akkor 260ezres fizumhoz. Működött, így a sajátban éltem, végül tavaly elő is törlesztettem. -
-
Segal
veterán
Ha a legfelso szinten van a lakas akkor tenyleg nincs ra nagy szukseg mert elmennek vizszintesen is a csovek.
Ettol fuggetlenul le nem vagtam a radiatorokat, de soha sincs feltekerve...
Viszont a furdoszobaban tenyleg sokan vagjak. Ott brutal meleg van meg letekert allapotban is. -
Drizzt
nagyúr
Erkely termeszetesen nagyon fontos, foleg a covid jarvany es home office terjedes ota. Altalaban bele szoktak szamitani a hirdeteseknel a lakas meretebe az erkely teruletet is, megfelezve. De ez nem torvenyszeru sajnos, van aki igy hirdeti, van aki nem. De altalanossagban jellemzo, hogy az erkely arat is kb. a lakas alapteruletenek negyzetmeterara per kettovel szokas meghatarozni, neha kevesebbel, foleg nagyon nagy erkely eseten.
Szoval gyakorlatban ha ingatlan.com-on latsz hirdetest, hogy 50nm, 4 nm erkely, akkor a valosagban a lakas csak 48 szokott lenni, az erkely meg 4. De van aki kulon szamolja.
Ugyanigy az emelet is nagyon fontos tenyezo ar szempontjabol. Foldszint, vagy alatta szokott lenni a legolcsobb. Ha nincs lift, akkor harmadik emelet mar szinten eros arcsokkento tenyezo. De a legfelso szint amugy is szinten problemasabb altalaban a koztes szinteknel. -
Szerintem kismegszakítóra gondolsz, nem relére.
Amúgy a 32A olyan helyen indokolt, ahol nagyfogyasztók vannak. Egy 16 amperes megszakító 3,6 Kw terhelést bír el, ez egy általános háztartásba bőven elégséges. 32 A azért akad be az embereknek, mert ennyi jár alanyi jogon plusz díj nélkül.
-
Ha jóvá hagyják a bővítést, az azt jelenti, hogy megfelelő a betáp. 32 ampernek elégnek kell lennie általános felhasználásra. Viszont ha például indukciós tűzhelyet szeretnél, ott elfogyhat ez is. Arra az esetre már 3 fázist ajánlott kérni. Sok főzőlap eleve 3-fázisú, tehát a vásárlásnál észnél kell lenni.
-
Madwe
nagyúr
Nem feltétlen csak az menti, aki potenciális vevő.
pl ha van neki is egy eladó hasonló ingatlan s bekönyvjelzőzi a tied (én is tettem így) hogy kövesse sorsát…
környéken talált vételre (vagy már vett is) másikat, nem ezt szeretné, de követné sorsát (tettem így)
Vagy pl két ingatlant meg is néztem, de kiestek, mégis maradt a követés, mert érdekel elmegy e (azóta is hirdetik, lassan másfél éve…)
s nyilván még lehet sok oka. -
sakal83
addikt
Nem, de ilyen a piac jelenleg. A telefonszam megnezes erdekes csak. Keves a vevojelolt. Akkor van eselyed ha a piac aljara lovod az arad, es akkor TALÁN Elviszik/hivnak. Az a vilag elkelt hogy elfogy eloled a kinalat es a kereslet pedig felfalja.
9 honap alatt tudtam eladni 3 eves jo allapotu ikerhazat agloban a piaci hirdetesi ar ala love 10mval. Azota talan egy kicsit fellendult, de ez az iranyado.
-
Csabroncka
addikt
Egyrészt a .com-os árakat érdemes zárójelben értelmezni, illetve talán most kezd tudatosulni az eladókban (aki régóta hirdet), hogy nem +10%, hanem inkább -10% a hirdetési ár és akkor talán van rá érdeklődő. Ez ellen nem érdemes kapálózni, lehet szórni a pénzt a hirdetésekre, ha most akarod (1-2 éven belül) eladni, akkor gyengülő pozíciója van az eladóknak és csak bőven ár alatt fogod tudni értékesíteni. Amennyiben tudsz várni vele, akkor legkorábban !talán! 2025, vagy 2026 lesz fellendülő. A hajó átfordult...
-
j0k3r!
őstag
Oké, de saját bevallás alapján is direkt áron felül raktátok fel. Nincs itt semmi meglepetés.
-
-
-
Marky18
aktív tag
Annyi a "hiba", hogy egy ekkora lakasba maximum ket olyan ember tud elni, akik sosincsenek otthon, viszont manapsag egyre tobben tudnak remote is dolgozni, az meg nyilvan nagyobb eletteret igenyel.
Egyszeruen egy szuk retegnek eri csak meg ez a lakaskategoria.En mondjuk megneznem eloben es racsapnek, ha tenyleg erre van igeny.
-
Drizzt
nagyúr
Eleve van egy altalaban erosen arcsokkento tenyezoje: harmadik emelet, nincs lift. Azert az erosen bekorlatozza a lehetseges lakok koret. Egy ideje mar hirdetik egyebkent. Nincs elottem az ID-datum parosito Excelem, de erzesre olyan 2 honapos legalabb meglehet a hirdetes.
-
Drizzt
nagyúr
(Nincs kozom a hirdeteshez, csak a 11. keruleti ertesito gyakran feldobja)
-
Csabroncka
addikt
Alapvetően hazudnék, ha azt mondanám, hogy a mánia előtt mi mennyivel könnyebb volt. 2010-ben amikor végeztem az egyetemmel kb 160 önéletrajz és legalább 20 (több körössel számolva) interjú után lett munkahelyem pályakezdőként, ma ez szinte elképzelhetetlen. Egy batyuval jöttem fel Pestre, az egyik kollégámnál laktam a bikásban, kiadta az egyik szobát nekem (olcsó és jó volt). 5 év alatt sikerült összespórolni 4 millió forintot önerőre, nem kevés lemondással, ezután vettük a lakást (a feleségem félig egyetemista volt ezen időszak alatt). Az akkori "új/első" CSOK pont annyi volt mint a vagyonszerzési illeték
.
A kompromisszum most sincs nagyon másként mint akkor. Kis első lakás, panel, hitellel. Ez nem változik és kár is erőlködni rajta, azokhoz képest akik hátszéllel mennek. -
j0k3r!
őstag
Korfa (a fában lehet egér kijelöléssel sávot nézni)
Ha nézünk egy olyan esetet, ahol abból indulunk ki, hogy
- minden 35 év feletti (és 18 év alatti gyerek) saját ingatlanban lakik
- 18-35 év közöttieknél (kb. 2 millió ember) ez az arány 50%
akkor az nagyjából 89.5-90%-ot jelentene.Hasonló korú vagyok mint te, és a saját környezetemből kiindulva nekem is soknak tűnik elsőre, de mi vagyunk a kisebbség
-
Drizzt
nagyúr
Ettől még az adat szinte biztosan igaz és pontos. Budapesten nagyobb a bérlők aránya, 40 alatt, főleg 30 alatt szintén. Nagyon sok magyar nyomorog, de ezt a nagy részük a saját ingatlanjában teszi. Elszegényedni a saját ingatlanodban is tudsz. Sőt, néha a saját nagy ingatlanhoz való ragaszkodás is tud ennek konkrét okává válni. Az ingatlan vagyonukhoz nagyon ragaszkodnak a magyarok, erősen röghöz is kötik ezzel magukat. Tipikusan csak akkor költöznek, ha saját ingatlanjukból másik ingatlant tudnak venni. És az eredeti ingatlanvagyonukat tipikusan szüleik halálával szerzik meg. Vagy ha a szüleik spórolt pénzéből (és gyakran mellé hitelből, CSOK-ból, etc.) sikerül fiatalon lakáshoz jutni.
De ha kell olyan kivétel, akinek korábban volt ingatlan(rész)e, de azt inkább eladta jó ideje és albérletbe vonult, akkor jelen.
(Az viszont nyilván sokat segített ebben, hogy az a rém sosem fenyegetett, hogy ha nem sikerül bérelni, akkor utcára kerülök. Több rokonom van, akinél lakhatok, ha gond van. Meg a jövedelem oldalon sem látszik semmiféle közelgő veszély, de azok néha suttyomban tudnak előtörni a semmiből.)
-
Mercutio_
félisten
Link elég lett volna
"Normális áron": ez relatív, kiadó, vagy bérlő számára normális?
Durván a kiindulási alap, a kiadásból származó tiszta éves bevétel vs. alternatív kockázatmentes elérhető hozam a lakás vételárára. (állampapír, lekötött betét, stb.) + infla is bekavar. -
III. kerület, Szőlő utca - 52m2-es, panelprogramos, NY-i fekvésű, de felújítandó panel.
A környék/közlekedés okés, szabad a parkolás, a lakás nem a nagy forgalomra néz, hanem a hegyekre.
Kell neki egy falkaparás + glettelés + tisztasági festés + vinyl a megfelelő helyeken.
Konyhába egy alap IKEA Knoxhoult szett a régi konyhabútor helyére, gardróbba sínes tárolórendszert a falakra szerelni.
Kis alku, és 35m-ból meg is vannak tesódék. -
Drizzt
nagyúr
Az emelet szo Magyarorszagon ket egymasnak ellentmondo dolgot is jelent: szintet, vagy a foldszint feletti szint sorszamat. Ha ugy irnak, hogy 5 szintes lakas, akkor egyeretelmubb lenne a dolog. Mert akkkr abbol jobban kijonne, hogy ez egy foldszint, meg 4 emelet felette. De persze ez se lenne tokeletes nomenklatura, mert akkor meg mi a hohernak szamit a magasfoldszint, felemelet, satobbi?
Hirdetesekben is elegge ossze-vissza hasznaljak ezeket.En tulvagyok ket alberletnezesen. Egyiket ugyanott neztem meg, mint multkor egy 32 nm-es lakast. Ez viszont 49 nm, nagy(12 nm) erkellyel. Hat mig az elsobol a szomorusag konnyeitol fordultam ki, itt az oromtol. Annyit viszont muszaj megjegyezzek, hogy 1-2 helyen a fal elegge koszosnak tunt. Ez elegge kiabrandito volt benne, de ezt leszamitva amugy hibatlan lenne.
Masik 122 eves epulet, belepeskor eleve xy hires ember itt elt emlektablaval. 2. emelet, brutalis belmagassaggal. Konyha es nappali galerias. Maga a lakas 2 legkondi, mosogep, mosogatogep, 3 radiator. Pici erkely, de lelegzetelallito kilatassal. Marmint tenyleg, alig birtam megszolalni es nem a teriszony miatt.Itt meg iszonyat rendetlenseg fogadott, ami a tulajt jobban kiakasztotta, mint engem, mert megbeszelte a jelenlegi berlovel, hogy hoz uj jelolteket megmutatni, rakjon nemi rendet. De ez nem jott ossze.
Pontosabb dolgokat nem irok roluk az esetleges beazonosithatosag elkerulese erdekeben. De osszhatasilag mindket lakasban el tudom kepzelni legalabb 1 evig az eletem. De meg 2-3-at meg kene nezni. Kozben lehet ezekrol igy lemaradok, de legalabb egy 5 elemu merites nekem kell. Vegyuk ugy, hogy haromnal tartok.
-
Mercutio_
félisten
10-15% alkut simán bepróbálnék, max nem fogadják el, tehát a keresési feltételt is ilyen öszeghez lőném be.
Nem tudom milyen paraméterek vannak még, de az Örs környékén vannak 1,5-es panelek, szerintem azok közt is ki lehet fogni ebben az árban és ott vannak szigetelt panelek is úgy rémlik.
-
adalbert1
veterán
Ez pl. valamennyi alkuval?
Szerintem ez olyan szempontból jó környék, hogy viszonylag közel van a hármas metró, illetve a váci út is, ahol rengeteg cégnek van irodája.
Viszont kicsit lepattant, az épületek nem olyan szépek, mint mondjuk újlipótvárosban, de elég sok zöld van errefelé, illetve kétes alakból is kevesebb van, mint mondjuk a béke térhez közelebb.szerk.: így első ránézésre ez se tűnik rossznak.
Manapság milyen gyorsan küldik ki a lakásvásárlás után befizetendő illetéket? Volt a családban egy tranzakció még májusban, de még semmi nem jött róla...
-
j0k3r!
őstag
Nekem olyan emlékeim vannak, hogy amikor kb. 10 éve pályakezdőként felköltöztem Budapestre és a XIII. kerületben béreltem egy körfolyosós, földszinti lakást (kb. 40-45 nm), akkor a fizetés 1/3-a ment el a bérleti díjra. És ez a fizetés egy kis garázscégnél volt, egy multinál inkább 1/4 lett volna ez az arány. Én azt látom, hogy azóta romlott ez az arányszám, közelebb került a 40-50%-hoz.
-
Ezért írtam, hogy reálisan árazva. Ahol kapásból oda van írva, hogy alkudjál, az nincs reálisan árazva. Jól árazott garzonokat azonnal elviszik, mint ahogy bármilyen jól árazott, jó lokációjú lakást a városban.
#27217Drizzt
Ismerősök most vettek ki 300-ért egy 1,5 szobás 45 négyzetméterest a Bikásnál. 250-ért szerintem garzont találni, ami jó. Ha megfelel a panel is, akkor talán lehet lejjebb menni.A többi része igaz, ilyenkor nem csak a kereslet, hanem a kínálat is felszalad, de gyorsnak kell lenni.
-
j0k3r!
őstag
Az a durva, hogy emlékeim szerint valahol nettó 300 ezer körül lehet a budapesti medián* kereset. Aztán ha mellé rakod, hogy 150 ezerért mit tudsz bérelni Budapesten, úgy hogy elmegy lakhatásra a fizetésed fele, akkor az elszomorító
*és akkor a mediánnal kicsit csaltam, mert valószínűleg a magasabb jövedelműek általában saját ingatlanban élnek, tehát a bérleti piacon levő keresleti oldal medián bére ennél valószínűleg alacsonyabb
-
Pfiucska
aktív tag
-
A Zéé
addikt
Bár 16 lakás estén nem tud beütni olyan nagy krach, amit ne lehetne kinyögni közösen.
Hajjajj! Nálunk a lépcsőház takarítás át nem szavazza meg a közösség, mert a havi 2k/lakás az drága lenne. Helyette van a kommunista takarítási rend, amit persze senki nem tart be...Almérő sincs? A közös mérővel az a legnagyobb baj, hogy ha a 16-ból 10 fizet csak rendesen (amire azért van esély), és összejön a szép nagy tartozás pont egy csőtörés után, akkor mindenkinek elzárják a vizet, nem csak a 6 renitensnek, vagy fizetheti a 10 rendesen fizető a maradék 6 részét is.
-
axioma
Topikgazda
mar csak azert is erdemes fole loni a keresest [hirdetesolvasas szintjen mindenkepp], h lassa, az adott ingatlan mikkel versenyez ill. hirdetesfigyelo eseten akkor latja az arvaltozasokat
en mar csak azert is neznem, h hasonlo lakasnal mit emelnek ki, mert ahol nincs ott ezek emlegetesevel erzelmileg tolod lefele az arat...
Amugy lokaciobol is lehet kompromisszumozni, illetve olyannal pl. h felszuteren... -
Drizzt
nagyúr
Felesleges atlagolni.
Ott van jo esely az alkura, ahol sok hasonlo parameteru lakas van eppen a piacon, kozel azonos arakon hirdetve. Ahol kicsi a kinalat, ott total kiszamithatatlan. Ilyen esetekben az eladoknak is hasonloan nehez kitalalni a megfelelo arat, mint a vevoknek.
A 25-28M keretbol csak olyan garzon fog kijonni, amire sok penzt ra kell kolteni, vagy egy bolha is alig fog elferni benne. A fajlagos ara a garzonoknak mindig nagyon magas. Ez a keret mar hitellel van, vagy meg erre lehet ratenni hitelt?
Ettol fuggetlenul en azt mondom, hogy proba szerencse. Az, hogy mennyit lehet valoban alkudni, mar csak a gyakorlat soran derul ki. En azert az adot kornyekre jellemzo atlagos arakon hirdetett ingatlanoknal mindenkeppen megprobalkoznek 10 szazalekkal legalabb. Az is nagyon fontos, hogy mennyire motivalt az elado. Eleg gyakran nem nagyon. Naluk nehez alkudni. -
Drizzt
nagyúr
Amugy ilyen kerettel ha akartok venni, miert ne meg egyet Szegeden, vagy valamelyik masik megyeszekhelyen? Akkor ugyanugy ingatlanban van a penz, berleti dij se varhato kulonosen alacsonyabbra, illetve akkor nem kotitek roghoz a gyereket, ha inkabb a berleti dijat oddaadjatok neki, hogy keressen belole neki megfelelo alberletet. Bar persze ugyanez megteheto budapesti alberlettel is. Viszont ott tenyleg delibab 25-ert barmilyen azonnal kiadhatot venni. Videken nem.
-
Hogy ezeket tényleg viszonylag jó áron ki tudd adni, ahhoz kell egy komoly felújítás + berendezés. Namost, arra még érdemes rászámolni alaphangon 5 milliót, de inkább 7-8-at. És még így sem könnyű, mert ez a kínálat alja, valami földszinti borzalom szar helyen, amit nem a pénzes nép keres magának, szóval a jó bérlő megtalálása is nehezebb. Nem mennék bele.
-
Drizzt
nagyúr
"Néztem 24-5 ért már vannak garzonok az általam felsorolt kerületekben szóval lehetséges volna venni kp-ra, hitel nélkül. Szerintem adózva is évente 1 milliót tudna hozni, ha sor kerülne albérleteztetésre."
Es az brutal keves. Felteve, hogy 25M-ert vesztek, az 4% hozam. Ugyanennyi penz PMAP-ban egy evig ~3.875M, 15.5%-kal(, azert nagyjabol, mert a kamat noni fog az egy ev alatt egyszer, de ha visszavaltod, azon valamekkora bukta lesz).
"Ha meg a gyerek oda halad, akkor neki jó lesz lakhatásra."
Ezzel jol ki lehet szurni a gyerekkel amugy. Lehet odakotitek valami helyre, ahol magatol eszebe nem fordulna lakni. Alapvetoen 7, 11, 13, 14 jo helyek, de ahol ezekben a keruletekben ilyen alacsony negyzetmeteraron kapsz garzont, az garantaltan problemas lesz. Vagy a rakospatak tuloldalan a vilag vegen, vagy esetleg tehervonat lerakodo mellett. Gyors ranezesre pl. 11. keruletben 5 lakas van 25M alatt, ebbol egyik sem lakhato igazabol. Vagy tul kicsi(tobb helyiseg es 20 nm.), vagy roncs, vagy pedig benne laknak haszonelvezeti joggal. Szoval nem tudom hogy jott szoba egyaltalan 11. kerulet es 25M forint, de erosen delibab. -
Oppenheimer
nagyúr
Nem tul osszeszedett video, de megvalaszolja a kerdest.
Idén se vegyek lakást?! -
törölt tag
Mikrohullámú antennák. Magyarul Wifi megy ott, gondolom egy rokon ingatlanát kötötte össze a sajátjával. De voltak, vannak olyan szolgáltatók, akik még így wireless nyújtják a netet.
Ma világban az utóbbinak nem sok értelme van.
Előbbinek viszont lehet létjogosultsága, a publikus VPN csatornák lassúak, gagyik, erőforrás igényesek.VMatteo: amatőr rádiós antenna nem pont-pont, illetve nem szektorsugárzó szokott lenni, semmi értelme nem lenne.
-
RexpecT
addikt
~31 fok volt a legtöbb amit anno a zárószinti panelban mértünk(valami nagyobb hetes kánikula során). Az épület klasszik szigeteltetlen panel volt, de cserélt 2 rétegű nyílászárók és redőnyök minden ablakon.
Biztos az sem segített hogy a 3 helyiség amiknek volt ablaka abból 2 nyugati tájolású. és déltől estig sütötte a nap, az erkélyes nagyszoba pedig keleti tájolású volt.
A hátrányát azt elég jól leírták a többiek, viszont van előnye is. A feletted lakó biztos nem áztat le(pl. elromlik a mosógépe), illetve a feletted lévő lakásból nem fogod hallani a rohangálást/cipő kopogást. -
balintdavid
tag
A 10 emeletes zárószintesekben még kalkuláld be azt is, hogy feletted van a lift motorja, ami feletted berreg, és fel fogsz kelni rá (ha csak pár mp-re is) akármilyen jó alvó vagy. Nem, nem szokod meg. Hosszú távon nem biztos hogy egészséges. A többit már mások leírták, a leázás tök általános, és visszatérő dolog. Megcsinálják, majd 2 év múlva megint leázik, mert mindig van pár gyökér aki kijárkál inni/füvezni a tetőre, és szétbassza a bitument. Valamint nálam nyáron még hajnalban is 30 fokos a plafon, szóval csinálhatsz bármit, lehűlni nem fog. Valamint távhőnél a fűtés is hangos tud lenni, mert itt fordul a rendszer, légtelenítés az nálam kb napi rutin fűtési szezonban.
-
Segal
veterán
2 dologgal egeszitenem ki az elottem levo hozzaszolasokat.
1 (reszben) negativum hogy a legfelso emeleten vizszintesen is elmennek a futescsovek ami esztetikailag ronda, viszont ha szabalyozhato a futes akkor telen elony mert az ingyen ho.
A pozitivum hogy az utca zaja a legfelso szinten a legkevesbe zavaro. Akarhova koltozol a kukasauto kimeletlenul jonni fog koran reggel, a gyerek visitani fog mikozben suliba viszik stb.
+ par pro tipp:
- ne legyen a kozvetlen kozelben tesco vagy spar (hajnalban jon a kamion es kifele vagy befele sipolo hanggal tolatni fog)
- ne legyen a kozvetlen kozelben ovi, jatszoter. Szinten a visito gyerekek.
- minel tavolabb a lifttol es a szemetledobotol. -
A Zéé
addikt
többiek már leírták a lényeget.
Műszaki szempontból annyival egészíteném ki, hogy ha volt tetőfelújítás az elmúlt 5 évben, akkor talán annyira nem para.
Bitumenes lemez 20-25 évig bírja, PVC szintén kb. addig, EPDM elvileg 30-40 év. Ha volt felújítás, akkor talán nem spórolták már ki a hőszigetelést se alóla, de erről a közös képviselő tud talán érdemi tájékoztatást adni. Eladótól, ott lakóktól ne nagyon kérdezz ilyenre rá, mert szét fikázza úgyis mindenki, ha volt esetleg felújítás, nagyon ritkán van objektív véleményük az ilyen munkákról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest