Új hozzászólás Aktív témák

• pacuha69

csendes tag

Üdv!

Itt is megosztanék néhány gondolatot és tapasztalatot a Quick Mill Veloce nevű gépről és önmagában a rugós karos világról, hátha valakinek hasznosak lesznek ezek az infók.

Külsőre nagyon bejön ez a monstrum, elképesztően jól mutat a pulton. Használhatóság szempontjából is tetszik ez az „analóg” működés. Jó nézni, ahogy csendben teszi a dolgát, és csak hallod, ahogy csöpög a kávé a csészébe. A benne lévő rezgő szivattyú csak a bojler utántöltésében játszik szerepet, aminek azért a hangjával számolni kell. Bekapcsoláskor automatikusan rátölt a pumpa a bojlerre. Nálam időzítőre van kötve, így első reggel azért megtréfált, ahogy elkezdett berregni. De aztán rájöttem, hogy ha előző este csinálok egy be- és kikapcsolást, akkor feltölti a bojlert és reggel már nem fog még egyszer rátölteni. Így a reggeli első csapolás szépen csendben lezajlik, viszont a gép átöblítésénél már számolni kell a rátöltés hangjával. Ezt a gépet már ellátták PID hőmérséklet szabályzóval, amivel könnyedén lehet állítani a kívánt hőfokot. Az eltelt időben igyekeztem a legkülönfélébb kávékkal letesztelni a gépet, és rájönni, hogy hogyan is van kitalálva ennek a gépnek a hőháztartása. Az első, amivel próbáltam az a korábbi kávéteszt egyik favoritja volt, az AVX Prémium Diamond Bécsi pörkölésű kávéja. Teljesen más íz összképet kaptam, ami így elsőre elég zavaró volt. Nem volt rossz, sőt… de merőben más volt. Megszoktam már az E-61 ízt J. Aztán jött pár Paljoc kávé is, amiket korábban is kóstoltam és nagyon ízlettek (Guatemala San Miguel, Black LXR), és olyan is, amit még Tőle nem ittam, de a gép kapcsán nem hagyhattam ki a csokis blendeket sem. Ez a Choco Madness és az Indian Choco volt. A gyümis kávéknál ez a 118-119 fok körüli tartomány volt a befutó. Ebből és a régi beidegződéseimből kiindulva a kicsit sötétebb pörkölésű csokis kávékat eleve egy alacsonyabb hőfokkal kezdtem készíteni. 117-től kíváncsiságból elindultam lefelé egészen 113-ig. Azt vettem észre, hogy egyre kevesebb lesz a kávé mennyisége, mivel a kar felengedésekor csak a felső tartományban mutatkozott jelentősebb ellenállás. Rápróbálkoztam a „fellini” mozdulatokkal is, de nem változott semmi. Közben a kávé íze jelentősen nem romlott, csak hűlt. Aztán amikor már 113-nál az ízre sem túl izgalmas, a mennyiséggel sem tudtam előre lépni, ismét felvittem 118-ra a PID-et és láss csodát, a mennyiség helyre állt, és ízben az eddigi próbálkozásaimat tekintve a legjobbat sikerült elérnem. Sűrű, kakaós, baromi jó kis ital lett belőle. Na, itt egy kicsit összezavarodtam. Egyeztettem is gyorsan Asgarddal, hogy mi lehet ennek az oka.

Ez a gép annyiban tér el az átlag gépekétől (DB, HX, vagy csak a szimpla bojleres gépek), hogy itt egy bojler látja el a gőzölést és a kávéfőzést is egyszerre. De amíg egy normál szimpla bojleres gépnél a kávéfőzéshez szükséges hőmérsékletre van alapból belőve a vízhőfok, és a gőzöléshez kell felemelni a hőfokot, addig itt az alap hőfok jó a gőzöléshez, de ez a kiinduló pontja a kávé készítésének is. Így azt gondolnánk, hogy ezzel csak rommá égett kávékat készíthetünk, de nem. A gép fő ékessége, a tekintélyes súlyú (emlékeim szerint 7 kilós) Bosco fej, ami a jelen esetben rajta lévő hőmérő csík szerint üzemi hőmérsékleten (PID: 118) nagyságrendileg 80-85 fok körül van. Ezen a fejen gyakorlatilag kávékészítés közben végbe megy egy hő kiegyenlítődés, vagy ha úgy tetszik, egy hőmérséklet profilon történik a készítés. Ebből adódóan ezen a gépen túl nagy hőmérséklet változtatásra nincs szükség. Ennek és a rugós karos működésből adódó nyomásprofilnak köszönhetően egy igen egyedi íz összhatás alakul ki a végére. Ám az is kiderült, hogy gyakorlatilag 117-es PID állás alá nem is érdemes vinni a hőfokot, mivel a bojlerben lévő nyomás tölti fel a hengert vízzel a kar felhúzásakor. Ezért volt az, hogy például 113-as PID állásnál már alig jött le egy ristretto mennyiség. A gépben egyébként egy 1,8 literes bojler van, amiben 118-as PID állásnál 0,8 bar nyomás van. Ezzel is fel lehet gőzölni a tejet, de azért nem olyan gyorsan, mint nagyobb hőfokon. 120-as PID álláson is csak kicsivel több mint 0,9 bár nyomás van a bojlerben, tehát ahhoz, hogy virgoncabb gőzünk legyen kávé főzés után fel kell vinni a PID állást annyira, hogy meglegyen a kívánt nyomásunk. A bojler nyomás gyorsan át áll, és szerintem nem befolyásolja a fej hőmérsékletét, ha gőzölés után visszavisszük a hőfokot kávé főzésre. Ebből a szempontból lehet jobb lenne egy nagyobb bojler. (Pl.: QM Achille 4,5 liter)

A legjobb eredményeket egy 8-10 másodperces előáztatással együtti 40-50 másodperces csapolásokkal adja. A szűrőkkel is próbálkoztam, de ennél például számomra a VST háttérbe szorult az IMS-sel (B68 2T h26,5 E) szemben. Ennek az IMS-nek a kicsit krémesebb, összemosottabb íz világa jobban összhangban van szerintem ezzel a technikával. A VST „elemzőbb” precízsége itt számomra nem érvényesült. De ez egyedi ízlés itt is. A gyümölcsös blendekből egészen egyedi kicsit olyan érett kompótos, édes, krémes kávék születnek. És az édes az itt tényleg édes, egyes esetekben már közelebb volt a szirupos jelzőhöz. A SO kávékkal is baromi jól elboldogul. Az egyik ilyen alanyom a Has Bean Kenyai Kiriga volt. Nagyon hozta a rá jellemző ízeket, elejétől a végéig, de mindezt azzal ez egyedi összképpel, amit ez a gép tud.

Nekem nagyon megtetszett ez a gép, illetve ez a „nagy karos” ízvilág. Így a próba után azt mondom, hogy aki unja az eddig megszokott technikákat és van helye J, az bátran belevághat egy ilyen gépbe is, mert elképesztő nagy élmény vele a kávézás.

Új hozzászólás Aktív témák