- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13615 üzenetére
Semennyi pornak nem szabad lennie. Persze szemmel nem látható mikroszemcsék átmennek, de abból is minél kevesebbnek szabad.
Addig nincs értelme tovább kísérletezned, amíg nem veszel a dripperedbe való papírt. Ha jól értem, Hario V60-ad van (amúgy műanyag, porcelán, üveg, fém?). Minimum Hario papírt vegyél, lehetőleg dobozosat. Vagy Cafec, de ott kicsit bonyolultabb a dolog.
Ha túl gyors a lefolyás, akkor első körön túl durvára lett őrölve a kávé (vagy túlságosan a kávéágy szélére öntöttél és leszaladt mellette, vagy.........).
Három okból szokták megkeverni a kávéágyat:
- az első öntés után azért, hogy ha esetleg maradt száraz csomó az őrleményben, azt is járja át a víz
- közvetlenül növelni a kivonatlást
- közvetve is növeli a kivonatolást azáltal, hogy lassítja a lefolyást és növeli azt az időt, amíg a kávé érintkezik a vizzel (a keverés hatására a finom por lesüllyed alulra és tömít a papír pórusain)
Nekem úgy rémlik, hogy a videón Lance a második öntés után kever, és azért, mert látja, hogy túl gyors a lefolyás, és ezzel lassít rajta. De gondolom mondja közben, hogy miért. Rég láttam... -
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13611 üzenetére
"Az egyébként normális, hogy maradt egy kevés őrlemény a filteres kávé alján?"
Ha arra gondolsz, hogy átment a papíron őrlemény és a kiöntő alján szemmel láthatóan ott van, az nagyon nem jó. Mialatt hül az ital (márpedig többnyire langyosan vagy hidegen sokkal finomabb a filterkávé, mint forrón), túlkivonatolódik a kiöntőbe jutott por és tönkreteszi az egészet. Nagyon fontos, hogy jó papírt használj. Meg minden másból is jót... Illetve a túl gyakori és/vagy túl erőteljes agitáció is átnyomhat port a papíron, azzal is vigyázni kell.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13611 üzenetére
Az őrlési finomság függ a drippertől, papírtól, öntési recepttől, kávétól, kb mindentől. Be kell hangolni.
Kezdésnek én egy minél egyszerűbb öntési receptet ajánlanék, mint pl Lance Hedrick kétöntéses receptje (ami amúgy nem csak kezdésnek jó). Illetve nagyon jó anyag Aramse Pour Like a Pro videója is.
A filterkávé sem egyszerű dolog...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #13608 üzenetére
...bár ezzel nem feltétlenül kell ennyire pontosan foglalkozni, tekintheted egyszerűen a skálán lévő számokat klikkszámnak.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13607 üzenetére
A nulla ott van, ahol a kések épp összeérnek annyira, hogy ha vízszintesen tartod, és a kurbli is vízszintes, akkor a kurbli nem fordul le a saját súlya alatt. Ahol épp lefordul, az az 1.
Nagyon fontos, hogy ne próbáld meg tekerni összeérő késekkel, azzal károsíthatod! Igazán azt is elég egyszer kipróbálni, hogy a kurbli a saját súlya alatt hol nem fordul, jegyezd meg, hogy a skálán az hanyas szám, és az a nullád.
-
Alabástrom
senior tag
Ha valaki Kingrinder, Normcore, Timemore... cuccot akar venni, német Amazonon tavaszi akcióban 15% kedvezménnyel van csomó minden.
-
Alabástrom
senior tag
Kiöntőnek három előnye van (számomra):
Ha többen isszuk, akkor nyilván kell.
Ha apránként töltögetem ki magamnak, gyorsabban hűl.
A felfelé szűkülö tök jól összegyűjti az illatot.
(+1 tök szép)
Aliexpresszen a Hario koppintás elég olcsó.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13355 üzenetére
105eur is jó ár, de az elmúlt 3 amazon prime day alkalmával volt rá 20% kedvezmény.
Vagy 45ezerért postával eladom neked az enyémet, még épp csak be van járatva, és a hajlított kurblis verzió. (Baromi jó őrlő, de egyik legjobb cimborám most vett C40et, és én is áttérnék arra kizárólag azért, hogy a klikkszámokat meg tudjuk osztani egymással)
-
Alabástrom
senior tag
Az immersion másabb karakterű italt ad, mint a percolation, érdemes lenne mindkettőt kipróbálnod. Kinek melyik jön be. Nem tudsz kölcsönkérni egy hattyúnyakút?
Illetve én épp tegnap rendeltem utazósnak egy ilyet, állítólag ha forrásban lévő vizet beleöntök, kb 93-94 fokra hűti a kancsó fala. Biztos van ennél olcsóbban is hasonló. Meg hőmérőset is láttam.
Vagy drip assist, de nálam az a plasztiksága miatt nem játszik. Meg én élvezem az öntést, nem nyűg, sőt. Pedig még béna is vagyok benne. -
Alabástrom
senior tag
Csak irányadásként a méretet illetőleg, 200ml-es üvegekbe kb 80-90 gramm mag fér, illetve ha single dose kell, akkor az 50ml-es üvegekbe (pl DM-ben lehet venni) aprószemű etiópból max 22g fér, nagyobb magokból nyilván valamivel kevesebb.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13238 üzenetére
A Switch szerintem is teljesen rendben van. Persze vehetsz egy full üveg vagy full porcelán drippert is, csak számolj vele, hogy azoknak az előmelegítése macerás lesz, nagy valószínűséggel inkább nem is fogod normálisan előmelegíteni. (Vagy kancsó tetejére téve melegíted, aztán minden alkalommal, amikor onnan leesik és összerörik, veszel újat...
)
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #13229 üzenetére
-
Alabástrom
senior tag
válasz
attiati #13226 üzenetére
Kerámiát én nem vennék. Macerás az előmelegítése és törékeny (kancsó tetejéröl ha leesik...)
Én ódzkodok a műanyag és forróság párosításától, nekem
Hario switch van, az üveg de könnyű előmelegíteni (lezárod és feltöltöd forró vízzel).
Illtetve van egy gyanta Hario V60am is (tipus végén R mint Resin), azt fejjel a kancsóra téve a gőzzel melegítem elő.Hario switch-hez nem kell hattyúnyakú kancsó (ha csak áztatásos technikáva használod), sima V60-hoz kell.
Ha automatában is gondolkozol és olcsón ki akarsz jönni belőle, nézz utána a Melitta Aromaboy-nak is (sosem próbáltam, de állítólag csodákra képes).
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Jolida #12787 üzenetére
Ha tényleg 20báros, akkor sanszos, hogy egyáltalán nincs benne OPV. Ez esetben én inkább szervízbe vinném és szakemberrel tetetnék bele egyet, nagynyomású illesztésekkel nem jó hibázni. Illetve szervízben lesz nyomásmérős kosár, azzal sokkal pontosabbra be tudják lőni, mint a gép saját, skálázatlan műszerével.
Táltosnak szántam természetesen...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
kchris78 #12784 üzenetére
Ez a kérdés bennem is felmerült... Álltólag azért kezdte el több gyártó is (Lelit, Gaggia...) az olcsóbb gépeit 11-12 bár közé beállítani, mert ezeknek a vásárlói sokszor előre őrölt kávét vesznek, amit nyomásfokozós kosárral csapolnak, és annak kell a magas nyomás. (nem tudom, tényleg így van-e, sosem használtam még ilyesmit)
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Taltos0711 #12783 üzenetére
Sok gépben olyan OPV (nyomásszabályzó szelep) van, amit egy csavarhúzóval tudsz álltani. Érdemes lenne rákeresned neten, hogy a tiédben ilyen van-e, és hogy mennyire könnyen hozzáférhető (volt már olyan gépem, aminek a legalján volt, alaposan szét kellett szednem, hogy hozzáférjek, és volt már olyan is, amiben elég volt csak a burkolat tetejét levenni hozzá.). Youtube-on kis szerencsével találsz a te gépedhez is videót róla. Én levenném 8-9 bár közé.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Taltos0711 #12762 üzenetére
Csatornásodás miatt is lehet (nem ismetem a géped, de ha 10bár fölötti nyomáson tolja, mint sok egyszerűbb gép, akkor sanszos a csatorna), ha az őrlőd túl sok finom port generál, amiatt is lehet keserű, a víz miatt is...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12759 üzenetére
Azért az nem mindegy, hogy ha pár év mulva le is cseréled, akkor a régit kidobod, vagy eladod...
-
Alabástrom
senior tag
válasz
KisApám #12628 üzenetére
AVX szerintem is jó ár/érték, de ha az is drága, akkor érdemes lehet a környékbeli kávézókban a baristákkal beszélgetni, kérdezősködni. Én pl így jutottam el egy idős olasz úrhoz, aki a szomszéd kisvárosban lakik, és 40 éve pörköl. Korrekt zöldeket nagyon világosra húz, és viccesen olcsón adja.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #12606 üzenetére
Annó kíváncsiságból próbáltam. Nekem kínlódás volt csavarbehajtóval, sokkal kellemesebb, komfortosabb kézzel tekerni.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #12502 üzenetére
jaaaa, bocs, és is félreértettelek téged, elbeszéltünk egymás mellett...
Persze, Robotnál is jól jön a kancsó, de szerintem nem kell azonnal hozzászámolni a költségekhez, tök jól el lehet robotozni kancsó nélkül is. Ez is egy elönye. És szerintem sok embernek elég is.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
kchris78 #12492 üzenetére
Robot világába valóban kevésbé "kell" PID-es kancsó. Szerintem Robotot eleve inkább azok vesznek, akik nem annyira akarják kiélezni a hőmérséklet kérdést. Felforralod a vizet teljesen, (esetleg picit hagyod visszahűlni), beöntöd, azonnal hűl kicsit, aztán csapolsz. No stress. Valszleg még egy klasszikot sem fogsz túlforrázni vele, mert visszahűti annyira a rendszer.
Én Robotot tuti nem melengetnék elő. Szerintem ez az egyik lényege. Akinek fontos a kimaxolt hőmérséklet, az szerintem ne Robotot vegyen. (nekem sem az van)
Flair 58-nál egyrészt szűkebb résen kell beönteni a vizet, egy hagyományos vízforralóval ez kényelmetlenebb. Másrészt ott elég pontosan el lehet játszadozni a hőmérsékletekkel, ahhoz jó partner egy PID-es kancsó. Szóval F58-hoz én inkább ajánlanám egy ilyen beszerzését. De ahhoz sem sem feltétlenül kell. Eleinte nekem sem volt.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12479 üzenetére
Hogy működik az előáztatás ezeknél az olcsóbb gépeknél? Pumpa lekapcsol, mágnesszelep nem nyit ki?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Tomi9205 #12381 üzenetére
Nem Pro3, hanem Go.
A Go és a Robot másra való. Mindkettővel jót lehet főzni (valószínűleg, bár Go még nincs), viszont a Go kis munkahengerével szimplát, míg a Robot duplára van optimalizálva. De nem vetélytársak, hisz egyik egy kicsire összecsukható hordozható, a másik egy masszívabb otthoni. Illetve árban is több, mint kétszeres különbség van.
-
Alabástrom
senior tag
Amúgy röviden, tömören - igen, amit belinkeltél, az egy blind shaker. Abba örlöd bele a kávét, jól összerázod (ez a lényeg), majd ráteszed a portafilterre, kicsit rázogatva kiemeled a fenekét, hogy belehulljon a kosárba az örlemény. (Ha nagyon egyenetlen a teteje, és nagyon maximalista vagy, akkor a legtetejét egy WDT-vel elegyengetheted, de szigorúan csak a legtetejét, ne nyúlj bele mélyen), majd tamper, stb...
A videót azért linkeltem, mert egy elég részletes összehasonlítás, és a blind shakert hozta ki a legjobb puck-prep eszköznek. Meg látod is benne, hogyan kell használni.
-
Alabástrom
senior tag
szerk - bár ebben a topicban ez eléggé overkill...
Hétköznapi kávézáshoz szerintem nem kell eddig elmenni.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12233 üzenetére
-
Alabástrom
senior tag
Sziasztok!
Portafilternél milyet érdemes inkább venni, acélt, vagy krómozott bronzot (nem nyitott, hanem dupla kifolyós)? -
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #12168 üzenetére
Elköltenél kb 150ezernyi magyar pénzt egy Major -> Casa cserére?? Én is a Casa-t várom, de azért azt nem gondolnám, hogy lenyomjon egy Majort. Kiszivárgott valami infó az új 65ös késről?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11852 üzenetére
Én főleg a párakicsapódás ellen vákumoztam. Merthogy ha kiszívom a levegőt, úgy fagyasztom le, majd zárt zacskóban olvasztom ki és csak akkor bontom fel a zacsit, amikor már szobahőmérsékletű, akkor nincs párakicsapódás.
Na majd kialakul, kísérletezek ezzel is.
Köszi mindenkinek a tanácsot. -
Alabástrom
senior tag
válasz
krono. #11847 üzenetére
18g-ból főzök, azaz 5 főzet, plusz pár gramm az őrlőt "átöblíteni". És tipikusan 2-3 féle kávé van kikészítve, szeretem a változatosságot, ráadásul jobban kiérzem az ízeket, jellegeket is, ha gyakrabban váltok, visszatérek, stb...
Nekem a kávé elsősorban nem a koffeinről szól, hanem az élményről. -
Alabástrom
senior tag
Hmmm, rákerestem most itt a topicban, meg is találtam az általad linkelt cikket. Én nem érzek minőségromlást a vákum miatt, de ha tudományos magyarázata van, hogy árt a kávénak, akkor visszavonom a tanácsot.
szerk - bár ha jól értem, a vákum a kávébab belsejében lévő nyomás és a környezeti nyomás különbsége miatt árthat. Ez egy merev falú dobozban vagy üvegben felléphet, puha zacskóban elvileg nem.
Mindegy, ezentúl inkább én sem vákumozom, csak lezárom.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Halley #11677 üzenetére
Puszta kíváncsiságból (mert amúgy nem járok Lidlbe, hogy megnézzem) mennyi a kiló áruk ezeknek? Van olyan, ami max egy hónapja volt pörkölve?
Amúgy nekem a legnagyobb aggályom az lenne, hogy a Lidl olyan nagy tételben szállít (eszement sok boltjuk van Európaszerte, sőt, már Európán kívül is), hogy óriási szórás lehet abban, hogy melyik zacskóba konkrétan mi kerül. Szóval ha egy zacsi ízlett, nem biztos, hogy a következőben ugyanaz lesz. -
Alabástrom
senior tag
Amúgy az amerikai hivatalos Kingrinder Amazon shopban van raktáron K4, csak ők európába nem szállítanak... Meg egy-két horrordrága Aliexpresses shopnál is van (bár az lehet akár régről visszamaradt készlet is, hisz 200eur+postáért hónapok óta állhat a raktárukban...)
-
Alabástrom
senior tag
Alkatrészellátás szokott lenni akkor is, ha amúgy egy termék már megszűnt. Én írnék kézvetlenül a Kingrinder-nek. Amúgy is olcsóbb a hivatalos Amazonos Kingrinder shop (bár most látom, hogy a napokban ők is felvitték az árat rendesen, de még így is), mint az AVX, szóval eleve jobb hozzájuk fordulni. Mint látjuk, a postázási idő sem előny a magyar shop esetén.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #11420 üzenetére
mi az az "SO bab"?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
MC Pite #11391 üzenetére
Én K4 K6 között vaciláltam, sok összehasonlítást olvastam/néztem, kb mind arra futott ki, hogy ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban eszpresszóra. Amiben többnyire egyetértettek, hogy a K4 kissé testesebb ízvilágot koz ki, a K6 kissé világosabbat, de nincs nagy különbség a kettő között. Illetve ugyanazon tesztelőnek volt olyan kávé, ami egyikkel ízlett jobban, volt, ami a másikkal. Egyetlen egy olyan sem volt, aki a kettő közül valamelyikre azt mondta volna, hogy jobb, mint a másik (eszpresszóra).
-
Alabástrom
senior tag
válasz
MC Pite #11381 üzenetére
Szerintem nézegesd még a K6-ot (vagy K4-et). Én nem értek hozzá, de nemrég vettem, és akkor elég sokat utánaolvastam/néztem. Állítólag magasan kiemelkedik az árkategóriájából. Külföldön nagyon népszerűek a Chestnut-ok, úgyhogy sok összehasonlítás van, azok szerint nem csak annyival jobb a K6, mint amennyivel drágább. Inkább a Commandante C40-hez közelít állítólag.
(Amúgy meg egy kiló kávé ára a különbség...)
-
Alabástrom
senior tag
válasz
headhunter86 #11331 üzenetére
Milyen viccet? Ha a Victoriánál jobb (márpedig az eladónak az volt előtte és szerinte ez jobb), akkor ennyiért bomba vétel.
Két hete van nálam ideiglenesen egy Victoria, szerintem még gőzölni is teljesen jó a maga kategóriájában. -
Alabástrom
senior tag
-
Alabástrom
senior tag
válasz
headhunter86 #11316 üzenetére
Nagyon nem mindegy, hogy használt vagy új.
Pl Lelitet használtan elég jó áron lehet találni, mert nem tartozik a nagy márkák közé, de ahhoz képest viszont jó. Szerintem az általad felsorolt négy márka között a Lelit pont, hogy magas szint.
Kínait én sem vennék, már csak amiatt sem, hogy ha pár év múlva el akarom adni, nemigen fognak tolakodni érte, szóva lehet többe kerül végül, mint egy jó. -
Alabástrom
senior tag
Sziasztok! Ma vettem először koffeinmentes kávét, de nem tudtam jól lefőzni. Mitől lehet az, hogy az őrleménye mintha tapadós lenne. Durva őrléssel nyilván túl gyorsan lefolyt, viszont ahogy mentem a finomabb őrlés irányába, az őrleményben rengeteg csomó volt, amik nem omlottak szét a portafilter ütögetésére (mint az eddigi kávéimnál), sőt, a WDT tű is inkább tolja maga előtt vagy kettéhasítja a csomókat, de nem omlasztja szét. Nem is tudtam belőni normális lefolyást, ahogy finomítottam az őrlést, rögtön csatornásodott.
Lehetséges túl friss pörkölés miatt ilyesmi? Vagy a koffeinmentesek ilyenek? Van erre a jelenségre valami trükk? -
Alabástrom
senior tag
Köszi, közben kicsit utánaolvasva arra jutottam, hogy leginkább ízlés kérdése, hogy kinek melyik jön be jobban eszpresszóra. A K4 állítólag inkább testesebb ízt fog kihozni, a K6 inkább világosabbat. Pörköléstől is függ, hogy kinek melyikkel sikerült a számára tetszetősebb ízvilágot kihozni. Van, aki világos pörkhöz egyiket, sötétebbhez a másikat preferálja. Sőt, vannak, akik pourover-hez egyértelműen inkább a K4-ért nyúlnak, eszpresszóhoz a K6-ért, holott a gyártó inkább fordítva ajánlja...
A végszó többnyire az volt, hogy egyrészt embere válogatja, kinek melyik tetszik, másrészt nem olyan nagy a különbség, hogy érdemes legyen sokat foglalkozni vele.
Végül K6ot rendeltem. Egyrészt mert Alin találtam 114eurért hajlított kurblis K6-ot, K4eseket csak drágábban, másrészt mert a K6 állítólag sokkal elterjedtebb is, ezért alkatrészutánpótlás, közösségi infó, stb is több van hozzá.
Amúgy most futottam bele abba, hogy a Kingrinderek tengelyének a vége szabvány csavarhúzó bit, hogy a kurbli helyett akkus csavarhúzót is rá lehessen dugni..
Szerintem nagyon szellemes, tök jó lehet a dial-in-hez, amikor sorozatban egymás után sokat darál az ember. Próbáltátok? jól működik aksis csavarhúzóval a dolog?
-
Alabástrom
senior tag
Ha csak eszpresszóhoz használom, akkor a K4 is pont ugyanolyan jól teljesít, mint a K6? Vagy érdemes akkor is inkább K6-ra vadászni?
-
Alabástrom
senior tag
Sziasztok! Kingrinder K6-ra van mostanság valami jóáras beszerzési forrás?
-
Alabástrom
senior tag
Köszönöm mindenkinek a "koffeinszegény" választ, cserébe hátha érdekel valakit, amit a citromsavról találtam:
A leggyakoribb háromféle vízkőtelenítő a kávégépekhez a citromsav, a tejsav és a szulfonamid sav.
A citromsavnak két hátránya van, egyik, hogy könnyen megmarja a fémeket (ha jól értem, nem csak a rezet, de a rezet azt biztosan), ezért nagyon óvatosan kell bánni az adagolással és hogy mennyi ideig áll a felületen, a másik, hogy magas hőmérsékleten kiválik belőle kálciumcitrát, ezért ha a kávéfőző forró vízkőtelenítés közben (márpedig az enyém működéséből adódóan fűt közben, ráadául a fűtőszál a bojler belsejében kígyózik), akkor bizony kiválik, és pont, hogy eltömíthet dolgokat, több kárt okozva, mint hasznot.
A tejsavról nem kerestem infót, de annyiba belefutottam, hogy az alumíniumot és a cinkezett felületeket megtámadja.
A gépem gyártója a szulfonamid-ot ajánlja (Puly Descaler Espresso), ez nem támadja az anyagait, ráadásul sokkal gyorsabb és hatékonyabb is a másik kettőnél (úgy írták, hogy 10-szer gyorsabb és 6-szor hatékonyabb, ki tudja, hogy hasonították össze...), ezért amikor csak gyorsan átnyomatja a gépen az ember (ahogy kell), akkor sokkal jobb is.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Alabástrom #11189 üzenetére
kicsúsztam a szerkesztési időből... Még egy kérdés: A komplett rendszer citromsavazásakor a kifolyó víz kissé zöldes színű volt. Gondolom réz-oxid vagy valami egyéb fém-oxid. Ez mire utal? Aggódjak miatta, rossz állapotban lehet a belseje? Vagy ez normális?
-
Alabástrom
senior tag
Illetve tudnátok ajánlani olyan kávét, aminek egész alacsony a koffeintartalma, de élvezeti értéke is van? Frissen pörkölt, minőségi kávék között nem találkoztam még ilyennel.
-
Alabástrom
senior tag
Úgy tűnik, hogy közel két hónapig nem fogom használni az eszpresszófőzőmet. Ennyi időre inkább leengedjem a vizet a bojlerből, vagy mivel egy pici mindenképen marad benne, akkor már inkább legyen tele és kevésbé poshad be, ha nincs levegő fölötte?
Utána, első használat előtt, egy enyhe citromsavas átöblítése az egész rendszernek?
Amúgy elmentem ma a helyi szupermarketbe. Volt 9 féle kávéfőző-vízkötelenítő, egyikre nem volt ráírva az összetétel, a többi 8 vagy tiszta citromsav volt, vagy az összetevők között első helyen citromsav állt. Szóval tényleg nem fogok aggódni ezen. Pláne, hogy használtan vettem a gépet, az előző tulaj így szinte biztos, hogy citromsavval nyomatta, szal már úgyis mindegy.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11168 üzenetére
Köszi. És ha nincsenek millás gépeid, amik a tizedgrammokat meg miliméteres őrlőbeállításokat le tudják konzekvensen követni, akkor is valid egy ilyen tanfolyam, vagy az úgy már overkill? Meg ha 10ezer Ft / kilós kávék alatti árban vásárolgatsz?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #11159 üzenetére
És amúgy mi a benyomás a tanfolyamról? Esetleg egynapos home-ot is csináltál már korábban?
-
Alabástrom
senior tag
Használt gépet vettem, úgyhogy egyből át akartam vízkőteleníteni cirtomsavval. Azért megnéztem előtte a hivatalos forgalmazó videóját youtube-on, hátha valamit amúgy elrontanék. És tényleg, a srác azt mondta, hogy citromsavval semmiképpen nem szabad réz bojleres gépet vízkőteleníteni. Ez téynleg így lenne? Tudtommal a citromsav az egyik leggyakrabban használt vízkőtelenítő kávégépeknél, úgyhogy gyanús...
A gépem hivatalos instruciója egy konkrét vízkőteleínőt ajánl, ami valóban nem citromsav, de nem is mond semmit arról, hogy citromsavval ne. Most akkor tényleg felejtős a citrom és vegyek speckó cuccot? -
Alabástrom
senior tag
válasz
donat_sz #11149 üzenetére
az úgy 2 nap. Még mindig csak a fele.
Sokmindent meg lehet tanulni könyvből, youtube-ról is, de az eszpresszófőzéshez sztem nagyon kell a kóstolás, kérdezés, mutatás... Ott baromi jó lehet egy élő egynapos. (Persze mind baromi jó, csak hát drága...)
Félő, hogy az egynapos "home barista" tanfolyamokon csak átrohannak gyorsan mindenen és nem sok pluszt ad ahooz képest, amit önállóan megtanulhatsz könyvből, youtube-ról.
Aropó, biztos van a topiclakók között, aki elvégzett már valamit. Mi a tapasztalat? -
Alabástrom
senior tag
És ha már itt vagyok, mivel tök kezdő vagyok a témában, tudnátok ajánlani cikket, youtube filmet, könyvet, stb... ami szépen, átfogóan, rendszerezetten elmagyarázza az eszpresszófőzéshez szükséges dolgokat? Rengeteg videót néztem youtube-on, de szinte mind ugyanazt mondja el picit másként, itt-ott egy-két új infóval, temérdek sok az ismétlődés és hiányosság. Ezt így időpazarlásnak érzem... (de Jolinda tegnap itt belinkelt ábárja például tök jó!)
-
Alabástrom
senior tag
Sziasztok! Ha csak ritkán használom az eszpresszógépemet (hetente egyszer, néha még ritkábban), akkor beposhadhat a víz bojlerbe, csövekbe, és érdemes kiűríteni belőle? Ha igen, akkor hogyan? Gondolom ha simán csak addig járatom a pumpát, míg már nem jön víz, az károsíthatja... (Lelit Anita PL042TEMD-ről van szó.)
-
Alabástrom
senior tag
ide is, hátha jobban passzol itt:
Hogy viszonyul a Lelit Anita PL042TEMD (PID-vel) egy caffe45-ös tuningolt Gaggia Classic-hoz képest? Hasonló szintű kávét lehet velük főzni?
A Lelit beépített darálója milyen szintet képvisel? Mondjuk egy Gräf CM800-hoz képest?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Ingatlanos topic!
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haditechnika, harcászat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- E-roller topik
- Stellar Blade
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest