Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
üzenetére
Hánemtom. Mi a Skoda Octaviat néztük, amire a villantós szó elég abszurd lenne. 5 éves, 180 ezret futott verdák mennek 5-millió körül. Most egy 16 éves Passatja van, nyilván egy fiatalabbra akarja lecserélni.
Amire te gondolsz villantósként, az már a 10 milliós kategória. De egy használt VW Touran is közel 10. Mármint olyan, amire nem kell rögtön százezreket/milliókat borítani vásárlás után.
-
Xero
nagyúr
-
axioma
veterán
-
lumpy92
aktív tag
Sok mindent elolvastam már jövedelem, bértárgyalás, fizuban való előremenetel témakörben, hasznos új infókat már nehéz volt találni.
Most lehetőségem nyílt munkaadó által regisztrált profession.hu profilban a feltöltött önélatrajzok között böngészni (mint egy fejvadász).
Nagyon tanúlságos látni, hogy milyen hatalmas szórás van a bérigények között. Itt a munkavállalók nettó berigényt adnak meg, és nyílván valamennyivel magasabbat megadva mint amennyit most keresnek.
Főleg 45 felett erősen alá lő a többség, de amúgy is az látszik, hogy a bérigény inkább személyiségtől és vélhetően szűk környezet inputjától függ, semmint a valós piaci értéktől.
Akinek van hasonlóra lehetősége, ajánlom betekintésre.ui.: na most ezzel vagy megtöröm az autóval menjek-e munkába threadet, vagy nem, de remélem

-
Madwe
nagyúr
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Nézz meg mondjuk két közeli, peremkerület közötti bkvzást… pl újpest bizonyos része kűpmegyer körül, onnan juss el mondjuk cinkotára, vagy újpalotára. Tömeggel van vagy 1 óra, kocsival meg 20-25 perc. Sok ilyen példa van azért, budapest nem csak a belvárosból meg az oda dorektben bekötött villamos/metró vonalakból áll…
-
thefreeman
aktív tag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Nekem egy lassan 18 éves autóm van(Mazda 3). Utóbbi körülbelül 4 évben összesen kb 650000ft ment el rá üzemanyagon kívül. Legutóbb egy hete voltam olajcserén előtte tavaly nyáron. Akkor is most is kértem, hogy bármi hibát találnak cseréljék, nem volt semmi. Karban van tartva, szinte mindennap használom. Kb 70ezer kilométert mentem az autóval ezalatt. Szóval nem kell minden autót két havonta szervizbe vinni.
-
vati
senior tag
Egyre olvasmányosabb, ahogy bejött a hitvita arról, hogy autóval vagy anélkül kéne munkába járni, pedig az eredeti kérdés egész más volt - ha jól értem, az, hogy mennyit ér meg a céges autó mint kompenzációs csomag elem, és milyen feltételekkel?
Pl. az se utolsó szempont, hogy van-e mindig rendelkezésre álló free céges parkolóhely, és ha nincs, melyek az alternatívák? Lakóhelyen lehet ingyenesen parkolni a céges kocsival?1) Esetemben autóval 20-25 perc a tipikus bejárás reggeli csúcsban, este 15 perc.BKV-val oda és vissza is 1 óra, csak az időt nézve.
Ilyen peremfeltételek mellett széles határok között leszarom, hogy mennyivel drágább az autó napi munkába járásra Bp-en belül, akár privát akár céges. Egy életem van, és nekem nem mindegy, hogy ezt mivel töltöm, a BKV-n vagy a saját minőségibb szabadidőmet élve.
Ha nem lenne céges ingyen parkolás, én is elgondolkoznék, milyen paraméterek mellett éri meg céges vagy privát kocsival bejárni, mert az rádob a parkolási időre..Az eddig mások által közölt számok nagyjából helytállók, annyiból nem releváns rám, hogy én minimálautóval járok munkába, másmilyen (=újabb,drágább) autóm nincs és nem is tervezek venni. A benzines használt minimálautó olcsóbb, még az elszállt áremelkedések után is. Attól minimál, hogy még éppen gurul, elvisz munkába, de az se tragédia, ha éppen kihullik alólam, legfeljebb villamosra ülök, amíg nincs másik helyette.
Csak azt költöm rá, ami ahhoz kell, hogy ne essen szét alattam a jövő hónapban. Márkaszerviz? Soha egyik kocsim se volt márkaszervizben, mert nem volt értelme, ahogy Casco se volt rajtuk, annak még kevésbé volt értelme. Más ligában játszom.
NEKEM azért éri meg a saját autóval munkába járás, mert hányok a BKV-n megtapasztalható proletár tömegtől, és a rengeteg időbeli és térbeli kötöttségtől amivel a tömegközlekedés jár. Az undoritó szaguktól, az állandó covidos köhögésüktől. Undorodom a közlekedő tömegtől. Hogy ezt módom van elkerülni, 100%-ban életminőségként fogom fel.
Ezért sem akarok az agglomerációba költözni mert ott megint vagy a tömegközlekedésben tölthetem a fél életemet undorító emberek között, vagy ingem-gatyám ráköltöm az aktuális minimum 1, de inkább 2 kocsimra, és mellé még 1/3 életemet a külső-pesti dugókban araszolásra. (ami még mindig sokkal komfortosabb mint a BKV)
Inkább Bel-budán belül maradtam, és kocsival 20-30 perc alatt bent vagyok a céges mélygarázsban. Este ugyanez 15 perc. BKV-val 55-60 perc alatt még soha nem sikerült megúszni, mert én a "sétálást" is beleszámítom a BKV-megállókig. De megértem, hogy valaki rákényszerül, nem cikizem. Kinek mi a fontosabb. Nekem ennyit megér az életemből, hogy azt a napi +1 órát nem a BKV-n töltöm.A minimálautó kétségtelen hátránya, hogy pl. Dalmáciába már nem mernék elindulni vele. (pl. semmilyen asszisztencia jellegű biztosítás nem létezik 15 év feletti kocsikra, sem olcsón, sem drágán)
Ja, még egy: a minimálautóm kombi, és hoztam már haza vele 2,50 magasságú IKEÁs faliszekrényt is, pár egyéb bútor mellett. Aránylag ritkán kell tényleg a nagy csomagtér, de akkor szívás, ha nincs. Nem mindenkinek vannak haverjai ha kunyerálni kell.
Én már nem is számolom, hány 10-100 ezret spóroltam sok év alatt, csak ezért, a kényelmetlenségről nem is beszélve. Az utolsó az volt, amikor Vaterán vett komódokból hoztam haza kettőt úgy, hogy le kellett tekerni a hátsó ablakokat, hogy fizikailag beférjen.2) Luxus = olyan autó, ami a minimálautónál drágább, figyelembe véve a minimál-felhasználást, ami lehet több, mint a napi munkába járás Budán belül.
Agglomerációból bejárásra / család mellé már egy fokkal jobbat kellene választani, szerencsére nekem nincs ilyen igényem, a gyerekek felnőttek, Budán lakhatok saját lakásban, nincsenek kötelezettségeim. Ha valaki külföldre nyaralni is akar menni, akkor értelemszerűen nagyobb megbízhatósági faktorú autó kell = magasabb fenntartási költségek, avulás, stb., nem elég a minimálautó, de a bérlés mint alternatíva se olcsó mulatság. Ezt ki kell matekozni.Persze, hogy egyénfüggő, kinek mi a luxus, szerintem a fő szabály, hogy ami a lehetőségeinken belül van, de nem része az alapvető napi igényeknek, az luxus.
Aki ide ír és innen olvas, arra teljesen igaz, hogy a minimálautó az ami kevesebb mint 6 havi fizuja, és időlegesen beütő nagyobb javításokat is cashből ki tud gazdálkodni, nem kell megtakarításokat felrobbantani miatta. Így nem luxus, egyébként de bizony az.Én onnantól kezdtem embernek érezni magam 24 évvel ezelőtt, hogy lett kocsim, és nem voltam a tömegközlekedéshez kötve mindenben, úgy, hogy 1 órányira lakom mindentől ha tömeggel kell menni. Taxi? Privát kocsival oda-vissza átjárok Pesten 1liter benzin árából, taxiba még alig szálltam be, már csilingelnek a több liternyi benzin tarifák - elég nyomorultul érezném magam, ha csak arra lennék utalva.
Ha van korlátlan felhasználású céges taxicsekk, az persze más....Rövidre fogva, luxus az, amit mások nem engedhetnek meg magamnak, de én igen
3) cégautó? Szerintem már sokan leírtak mindent pro és kontra. Egyet tennék hozzá, hogy ha már eleve van privát autó is a céges mellett -ami egy életkor felett tipikus szituáció-, akkor annak a költségeit nem lehet hozzáadni a céges kocsi mint juttatás előnyeihez. Attól nem fog megszűnni a privát kocsi szervizköltsége, adója, avulása, hogy van céges is mellette.
Ha csak az egyiket használjuk napi szinten, még rosszabb üzlet.Vsz csak úgy van értelme a cégesnek, ha magam szempontjából, magánhasználatra, ingyen tartom fenn. Úgy duplán megéri, mert van egy viszonylag új, jó kocsim, amivel külföldre is el merek indulni, és nem adóztatnak rommá miatta. Egyébként nem éri meg. De egyéni mérlegelés kérdése.
-
JoinR
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Nem annyira kivétel sajnos. Anno mikor Bp-n ingáztam, sajnos BKV-val 1 átszállással 70-75 perc volt, autóval kicsivel a csúcs után 35-40 perc (nyáron motorral 20). Heti 2 HO-val a benzin már kb annyi volt, mint a bérlet, így inkább megkíméltem magam az 1-es villamos Safari körtúrájától, és jobban megérte a rakparton csorogni, ez a szomorú igazság.
-
Dorian
félisten
válasz
Dr. Akula
üzenetére
19 éves Astrám 13 éve használom. Ez idő alatt összesen (!) 800ezer alatt kölöttem rá ami elromló alkatrész volt és nem gumi, olaj, stb csere.
Ennek 80%-át pedig az elmúlt évben, így minden rosszul működő dolog ki lett cserélve. Most minden egyes része jó állapotú, 10 év még simán van benne. -
Qtya123
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Akkor egy újabb kérdés. Hol is írtam én olyat, hogy 10-20 millás új autót kell venni?

És még én terelek...Amely karbantartásokról beszéltem, azok jellemzően 5-12 év közötti autók. Hidd el, nagyon sok ilyen korú autó beéri olajcsere+némi kopó alkatrészekkel, ha nem kreténül használják.
"Érdekes a buborékod."
"Igen, életnek hívják."Nem, nem életnek hívják, hanem annak hívják, hogy van egy gondolatod/nézőpontod bizonyos dolgokról és a világért sem akarod elfogadni, hogy nem feltétlenül így van ez minden esetben, mint ahogy Te látod.
Ha az ismerőseid megveszeszik a lefingott (akár pár éves) prémiumokat, meg a kb csak városban használt dízelelet, esetleg nem néznek utána semminek és tipikus kerülendő motor típust vesznek, akár a Volkswagen konszern, akár más gyártótól, akkor nem csoda, hogy a szerelő a legjobb barát. De nem csak ilyen autókból áll a világ. Csak figyelni, olvasni kell és máris jelentősen csökkenthető az aknák száma.
-
törölt tag
"Csak kíváncsiságból, te hordod, vagy maga vezet? Övé kocsi?"
Saját (nagy) kocsi, ő is vezeti. Nem éppen gyámoltalan a lelkem, de több kellemetlen élménye volt már, úgyhogy végképp leszokott a BKV-zásról.
Azt itt említett fizetésekből azért nem valami könnyű egzisztenciát teremteni az átlagnál kicsit színvonalasabb életvitel mellett, az érdemi befektetésről már nem is szólva...
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
"Érdekes a buborékod."
Igen, életnek hívják.

Először az volt hogy olcsó az autó, aztán amikor rávilágítottam hogy olcsó húsnak híg a leve, akkor most meg újat kell venni 10-20 millákért? Én folyamatosan azt hallgatom a kollégáktól hogy kinek mikor épp miért kell szervízbe vinni az autóját. De lehet hogy nem is kell, csak a társaság miatt járnak oda.
-
Qtya123
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
"Ha te nem szervízből szervízbe viszed, akkor nem is használod. Szóval de, ez az alap, mindenki ezt csinálja körülöttem, akinek nem új autója van."
Hát... Érdekes a buborékod. Vagy minden ismerősöd bontószökevénnyel jár, vagy azért jössz ilyen példákkal, hogy mindenképp neked legyen igazad.
De valószínűleg itt a fórumon sem az lesz a reakció az autót használó fórumtársaktól egységesen, hogy igen bakker, kéthavi vendég vagyok a szervizekben.
Azért szerintem vagyunk egy páran akik mondjuk egy 4-5 éves használati intervallumban annyit tettünk, hogy rendszeres olajcsere, esetleg fékek cseréje. Na meg legyen hibaként egy eresztő klímacső.
Biztos hazudunk.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nagybevásárlás... És mi van ha kanapét kell elhoznod az IKEA-ból, a hátsó ülésre hogy gyömöszölöd be? Erre is készülni kell, nem?

#30475Qtya123: "Attól, hogy te kifogtál egy autót, aminek a javítására önteni kellett a pénzt, még nem jelenti azt, hogy ez az alap."
Ha te nem szervízből szervízbe viszed, akkor nem is használod. Szóval de, ez az alap, mindenki ezt csinálja körülöttem, akinek nem új autója van. Ő még felkészül.
"ha meg folyamatosan rövid utakra volt használva egy dízel, az user error"
Ingyen volt, de biztos jobb lett volna venni helyette 3x annyiért egy ugyanolyat csak benzinesben...
-
Qtya123
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Attól, hogy te kifogtál egy autót, aminek a javítására önteni kellett a pénzt, még nem jelenti azt, hogy ez az alap.
(ha meg folyamatosan rövid utakra volt használva egy dízel, az user error)Meg ugye lehet úgy is karban tartani egy autót, hogy évekig a márkaszerviznek önteni a pénzt, vagy esetleg a piaci ár kétszereséért megvenni mindenféle alkatrészt a bardiunixban. Illetve lehet ésszel is költeni rá, ugyanazokat az olajokat, kopó alkatrészeket megvenni lényegesen olcsóbban.
Szerelő ugyanez. Egyik olyanhoz hordja, aki 90ezerért cserélt egy feknyerget egy 20 éves Swiften, meg van olyan is, aki nem lehúzni akar.
Ezért van az, hogy ugyanarra a karbantartásra egy adott ember kétszer annyit fizet, mint egy másik, pedig az autó típus ugyanaz. -
Ursache
senior tag
-
Dr. Akula
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Ha neked Pesten autóval rövidebb idő, akkor te vagy a kivétel, nekem (is, meg sok más embernek is) 1 másodperccel nem rövidebb az autó. Cserébe hetente beletankolom a _havi_bérlet árát, pár havonta szórom rá a 100 ezreket szerelőnél, fizetem a mindenféle tarhát (kötelező, súlyadó. parkolójegy). És még csak aludni se tudok egyet menet közben, mint a buszon / metrón / vonaton.
"ion, aramot eszik, 70 Ft/kWh otthonival szamolva is"
Azért majd az aksicserét is számold bele!
-
válasz
pető bá'
üzenetére
De a mentalitás abból adódik, hogy az autózás vidéken szinte az alapvető szükségletek közé tartozik;
- csináltam heti/2 heti nagy bevásárlást gyalog is és tömegközlekedéssel is. hátizsák meg 2 szatyor a kézbe. Úgy 20kg-nyi cucc... ne kezdjük cincálni mi volt benne, mert nem kinder pingui... fogadjuk ezt most el. De felezzük meg, ha úgy tetszik. Ezt átlag pesti polgár nem játsza el az fix. Beszéltem olyannal akinek csak egyik kerületből átmenni a másikba fájt...és nem vitt semmit. Ez nem túl komfortos... Taxi drága. Limo meg csak BP-n van...az ország meg kicsit nagyobb annál...
- az előbbihez tedd hozzá, hogy településtől függően sok helyen nincs járda több száz méteren... Akkor hajrá az út szélén gyalog...
A történet amit írtál tanulságos...és jól megmutatja, hogy minden helyzet más és más... De nincs buszmegálló mindenki háza/lakása előtt.... Én személy szerint nem is preferálnám.
Az egyik lakás amit decemberben néztünk egyebek mellett ezen is elvérzett. -
tototos
addikt
válasz
bandus
üzenetére
vidéken sajnos jellemző, hogy a kocsi az egy státusz szimbólum és a tömegközlekedésre meg üljön aki rászorul...
Saját példa, covid előtt minden nap napi 75kmt mentem az irodába nagyjából 1,5 órás utazási idővel. Tőlünk csak volánbusz lenne népligetig és onnan metroval tudtam tovább menni. Tömegközlekedve 3 óra az út oda vissza, és a busz óránként vagy 1,5 óránként jár. Így ha pénzkidobás ha nem, én az autót választottam. Covid felköltöztem a 11 kerbe, ahonnan csak 12km a cég. Innen 2 átszállással tudnék eljutni tömegközlekedve ami nagyjából 45 percet vesz igénybe, kocsival ugyanez a 7 körül indulva 30 perc. Mivel heti 1-2 napot járunk be így még mindig a kényelmet választom. Itt fontos megjegyezni, hogy az útvonalon nem igazán van 10 percnél nagyobb menetidő dugó miatt.
Az új munkahely már az 5. kerületben lenne, oda már több mint valószínű hogy tömegközlekedve mennék mert a belvárosi dugót meghagyom másnak. -
Alcsi69
senior tag
válasz
Alcsi69
üzenetére
Frissítem az előzőt az új ajánlattal, amit valószínűleg el is fogadok. Viszont nem mondom azt, hogyha felvesznek vagy az SAP programba, vagy az evosoftos új projektre, akkor nem fogok átmenni oda a magasabb későbbi fizetési potenciál miatt.
Illetve az is fontos számomra, hogy ezerszer érdekesebb lenne a fenti kettő közül bármelyik, mint ez a tervezős pozíció, hiszen elég egyszerű terveket kell csak készítenem és ez nem is nagyon fog változni. Véleményem szerint kb. 1 hónap alatt elég rutinfeladattá fog válni.
Nem: F
Kor: 24
Munkakör: Villamos tervezőmérnök
Végzettség: Villany BSc kövi félévben, utána nagy valószínűséggel valami külföldi MSc
Nyelvtudás: Angol felsőfok, német középfok
Bruttó fizetés: 2350 euró + 13. és 14. havi fizetés
Egyéb: Telefon, laptop, és később szóba jöhet céges autó is
Hely: Budapest, néha Bécs -
axioma
veterán
válasz
kovsol
üzenetére
En meg nem vagyok olyan ur hogy dupla aron dupla ido alatt jussak be [berlet arak per 20 munkanap, igy is lefele csaltam], mint az autommal [ion, aramot eszik, 70 Ft/kWh otthonival szamolva is, igy jon ez ki mielott szamolnal benzinfogyasztassal] - de hat pont errol beszelunk hogy nagyon fugg a korulmenyektol...
-
erre az autó vs tömegközlekedés témára hadd szúrjak be egy történetet, ami az emberek mentalitására világít rá - vidék, de megyeszékhely, vállalható tömegközlekedéssel.
Van egy ismerősöm, aki jó ideje busszal jár be dolgozni - egyébként quality/folyamat mérnökként dolgozik; van autó, egy darabig azzal járt, de volt egy pont amikor letette.
Az alapvető oka pedig az, hogy a lépcsőház előtt van egy buszmegálló, és a cég bejárata előtt is van egy megálló. Konkrétan kevesebbet kell gyalogolnia mintha kocsival menne, mert a ház előtt soha nincs parkoló (van hogy többszáz méterre lehet megállni), és a céges parkoló is jóval messzebb van a bejárattól mint a megálló. Elég sűrűn vannak reggel és délután járatok, tehát könnyen választhat a munkaidejének megfelelően, a menetidő nagyjából percre pontosan ugyanannyi, viszont nem kap az autó napi 2 hidegindítást egy 7-8km-es városi dugózásért, nyilván olcsóbb a bérlet (talán fizeti is a cég 100%-ban) mint a benzin+kopás (amire a 15huf/km jár). És még be sem dobtuk a Föld megmentése kártyát
A kollégák látták párszor, hogy busszal ment, néhányszor meg is kérdezték, hogy szervizben van-e a kocsi, vagy mi az oka - és a beszélgetések ellenére volt egy olyan benyomása, hogy sajnálják amiatt hogy tömegközlekedésre szorul! Nagyjából a jólét fokmérőjeként azonosítják azt, hogy valaki hajlandó-e felszállni bármilyen tömegközlekedési eszközre; igazából semmilyen más érv nem játszik.
Csak hogy nyomatékosítsam: ez vidéki megyeszékhely, városon belüli közlekedés. De a mentalitás abból adódik, hogy az autózás vidéken szinte az alapvető szükségletek közé tartozik; megengedhetetlen hogy ne legyen valamilyen autó a családban/háztartásban, sokszor egyszerűen a munkábajárást, bevásárlást sem lehet ésszerű körülmények között megoldani tömegközlekedve kisebb falvakból. Persze ez lehet egy 25 éves Swift is, de sok esetben egyszerűen nem opció hogy nincs. Így kb teljesen mindegy, hogy mennyibe kerül, nem is meri szerintem kiszámolni a többség - egyszerűen kell.
-
kovsol
titán
válasz
axioma
üzenetére
Nekem van kocsim, csak nem vagyok akkora uraság, hogy irodába azzal jártam volna ezért, miközben se gyorsabb, se olcsóbb nem volt. (Gyerekkoromban még lovaskocsival jártunk a szőlőbe
akkor mondjuk kocsival jártunk melózni
)
Itt az nem tetszik, hogy kialakult két oldal. Én meg azt vallom, hogy a kocsi és a tömegközlekedés kombinációja a jó megoldás. Egyszerűen van amikor jobb megoldás a tömegközlekedés, vagy alig rosszabb. Cég fizette pl a hazajárásomat vidékre ha tömeggel mentem. 10e Ft helyett ingyen leugrottam (vár)megyeszéklyere IC-vel 3 óra menetidővel szülőket meglátogatni. -
Dr. Akula
félisten
válasz
axioma
üzenetére
Nincs annyi autó az országban, mint amennyinek folyamatosan szervízben kéne lennie ha a tömött buszokat nézzük... Akinek van, azok többsége se használja munkába járásra, különben most még mindig az autódban ülnél hogy múlt hét keddre beérj a melóba.
#30461kovsol: Akkor ezért van ennyi dugó, mert nem a forgalomra figyel, hanem a füldugóra.

-
axioma
veterán
-
kovsol
titán
válasz
axioma
üzenetére
Mondjuk én és a kollégám is a nyugati közelében laktunk. Móriczon volt a melóhely.
Én villamossal előbb értem be az irodába, mint ő kocsival. Tucatnyi könyvet olvastam el az évek során csak a villamoson töltött idő alatt. Mondjuk ki tudja lehet ő is hangos könyveket hallgatott a dugóban.
-
tototos
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
2007-es Prius már nem autó ezek szerint? Bontóban a helye? Ne akarjuk már belemagyarázni hogy 10 év után a kocsik egyből bontóba valók és már 6x megkerülték a földet. Elég sokan vettek a mostanában Priust(ezáltal kicsit túlárazott is lett) és köszönik szépen a legtöbbjük a kötelező ráfordításokon kívül nem kér mást. Nyílván van lerúgott változat mint minden másból de nem tartanám öngyilkosságnak azt hogy 15 éves autóban ülök. 5 literes fogyasztás, nincs turbó, kettős tömegű vagy hasonlók. Egy nagy akksi(16 éves volt) cserém volt ami 300 ezerbe került és 2016-os pakkot kapott.
-
axioma
veterán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
"Ha megnézed a tömött reggeli IC-ket, 4-6-os villamost, látni fogod hogy egész sok embernek nem a dugóban araszolás a legfontosabb az életében. És nem azért mert mind csöves, aki nem tudná kifizetni."
Ez ervnek hulyeseg, hiszen baromira nem tudod, van-e autojuk [csak pl. szervizben...], mennyire kozel mennek az adott jarmuvon utvonaluk ket vegetol, satobbi. Mondjuk amilyen kicseszett arstruktura van Bp-en, csak a ceg altal fizetett kulso berlet vagy napi bejarasnal full egyedul eri meg, barmi mas esetben draga is annak, akinek barmiert van mar autoja.
En ritkan araszolok dugoban napi bejaras mellett, csak amikor vagy hulyek beengedik a pofatlanokat [de en csakazertse allok a pofatlanokhoz], vagy nem dolgozni hanem mashova megyek. [Mondjuk en nem fustolok.] -
DanielLong
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Opel Astra J-K lenne bőven, apám is azt vett úgy egy éve talán 2,6millaert. 1.4T és 8 éves volt azt hiszem. Sokaltuk az árát, de most főleg a benzines autók esetén ez van. Én még 2018-ban vettem 1,5-ert Ford Mondeo 2.0TDCI kombit, akkor volt 9 éves. Azóta mentem vele 100ezret (Szumma 364ezer) és kopp-kopp csak egy önindítót meg egy akksit kellett cserélni, azon kívül apróságok. Turbó, kuplung, kettős tömegű még az eredeti. Számomra egyébként álom ez az autó, de sajnos az újabb változat (mk5 2014-) már nem olyan praktikus és megbízható, ahogy hallom. Amúgy ha autót kéne vennem, én a kiszemelt típus Facebook csoportjában kezdeném a dolgot. Először kis olvasgatas, hogy mennyi és milyen nyűg van vele, aztán pedig mindig van olyan oszlopos csopi tag, aki épp meghirdeti a kocsiját. Sokszor először csak a csoportba teszik fel és ilyenkor az eladó korábbi hsz-eire rakeresve egész jól kirajzolódhat az autó előélete.
-
Nekem 5,2M-ba került az akkor 4 éves Lexus CT-m (akkor erősebb volt a forint, mint most), a képzeletbeli 6 havi bevétel határ alá nekem is befért. Ez volt 18 hónapja. Azóta összesen kb 1 milliót költöttem rá, és ebben benne van az üzemanyag költség is, meg az, hogy nyári+téli gumiszettet kellett vennem vásárláskor. Az értékéből nem igazán veszített, forintban most többért megy, mint amikor megvettem.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
üzenetére
1.5 millát az én dízelem ért, amibe 3 év alatt beledobáltam mégugyanannyit szervízbe, és még látszott úgy 1 millányi költés előre (kettős tömegű, klímakompresszor), az aprón kívül. A dízelnek azért ennyi az ára, mert a dízelbotrány óta az embereknek nem kell. És munkába járáshoz nem is ideális, állandóan baj lesz az eltömődött részecskeszűrővel, gyújtással, mindennel, mert rövid távon mész. Hasonló állapotú benzines 2-3x ennyi. Haverom 100k-ért vett "mi autónk" Szuszkája most fél millában fut, de abból bármelyik pillanatban lehet Frédi-Béni autó. A "1.5-2M-ért tejesen használható, jó állapotú autókat venni" idők már rég elmúltak.
-
Xero
nagyúr
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Ertelek es nagyjabol valid, de en meg ott tartok, hogy plusz ingatlanokra, nyugdijas evekre illetve gyermekek beinditasara duzzasztom a toket.
Ha teszem azt mar 50-60 kozott lennek es a gyerekek mar kipipalva, akkor valoszinuleg maskent gondolkoznek. 30-40 kozott meg szamomra ez a realis. -
-Skylake-
addikt
válasz
tototos
üzenetére
ez tok jo. csak elbol kezdjuk ott, hogy a leghitvanyabb 10 (!) eves prius hasznaltauton 2,9M , 500EZER kilometerrel. az eggyel (eggyel dragabb) szinten 10 eves prius , 200ezer km-el 4.2M. (a ketto kozt nincs masik prius). 6millio forintig bezaroan nincs fent prius ami ujabb mint 10 ev. 10ev. ami nem baj, csak a "mennyi a fenntartasi koltseg" az egy 10 eves autonal pont a "barmennyi 1 es 100millio kozott", mert az pont az amikor barmelyik pillanatban szeteset benne valami meregdraga szar, mert konyorgom, 10eves tobb szazezer kilometterel. nyilvan, egy 40k kilometeres kocsinal ami 4 eves nem kell attol komolyan tartani, hogy atomjaira esik. ez soha nem volt elmondhato egy 10eves, 200k+ kilometeres autorol.
szoval a peldad jo, csak 1: 2x annyiert SEM kapsz priust mint amennyiert itt irod, 2: teljesen random, hogy pont alattad hullik e szet es megy ra 1,5millio egy motorszerviznel/akkuszerviznel/barminel vagy sem. ugyhogy a szamokbol amit irtal az lehet, hogy rad igaz, de altalanossagban koszonoviszonyban nincsen a valosaggal. fogadjuk el, az auto kurvadraga. ne akarjuk megmagyarazni, hogy nem az. 10 eves szetrugott priusok 5-6 millioert mennek, ami nagyjabol a legolcsobb mar "autonak" nevezheto eszkoz amibe be lehet ulni. tehat ha csak a sima 6h szabalyhoz tartjuk magunkat ami fentebb elhangzott, akkor havi brutto 1,6M-nel van a szint, hogy vehetsz egy ilyen lottoszelvenyt. es akkor meg hol de hol vagyunk attol, hogy egyebkent megjegyeznem, 20MILLIO forint a prius jelenleg. 20. az alapmodell. 20. -
CyberPunk666
senior tag
Értem, és én is így csinálom.
Csak képzeld el, hogy 50 éves vagy és évtizedes távlatban IT-s fizetésed van, ahol a tőkejövedelmed már mondjuk kétszerese a munkabérednek. ez azért ilyen távlatban még csak nem is számít feltétlenül fantasztikus eredménynek.
Nem arról van szó, hogy autóra költöd el a nyugdíjmegtakarításodat, és nyilván a spórolt pénzed reálkamata jóval elmarad a nominálistól, esetleg még mínuszos is lehet néha.De ha csak és kizárólag a munkabéredet veszed alapul mindig, akkor tulajdonképpen mire van a megtakarítás?
Szerintem semmi baj sincsen azzal, ha a munkabéredből normálisan élsz, félreteszel, és amikor a tőkejövedelmed már jelentős a fizetésedhez képest, akkor azt beszámítod ilyenbe. legalább részben.
Most keresel 1.5 milliót kb ha jól tudom, ha lenne mellé havi 2-3 millió tőkejövedelmed, akkor 9 millióban húznád meg a határt és nem vennéd meg mondjuk 15-ért az álomautódat?
Szerintem ez a másik véglet.Nem arról beszélek, hogy van 5 milliód megspórolva és költsd el autóra hitellel.
-
Xero
nagyúr
válasz
CyberPunk666
üzenetére
En szandekosan caak a haztartas berbol szarmazo jovedelmevel szamolom. Nyilvan lehet maskent, sot viszont nekem igy a leginkabb racionalis magunknak.
Motornal pl csak a sajat ber alapu jovedelmemet neznem de szinten 6 honapra, mert az mar elvezeti cikk. 😊
Egy szo mint szaz, kopo-fogyo ingosagokra nem veszem alapul a befekteteseket, mintha nem is lennenek. -
válasz
kovsol
üzenetére
Nyilván hogyha jól keresel, akkor el lehet hagyni ezt a 6 hónapos szabályt. Ez csak egy becslés és anno onnan indult, hogy a rosszul vagy átlagosan kereső emberek (azaz a magyarok nagy része) jóval afölött választottak kocsit, mint amit igazából meg tudtak engedni maguknak. De mondjuk egy bruttó 2 millával már bele kell férnie egy 10+ millás autónak - hozzátéve, hogy ez manapság a VW Golf kategória, ami nevetséges.
-
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Hát, nem tudom kinél mit jelent a kertész, de nálunk nem azt, hogy heti 2x jár és ő nyírja a füvet meg öntözi a virágokat. Hanem hogy évi néhány alkalommal jön, leginkább olyan feladatokra, amihez tényleg kell valamennyi szakértelem, vagy az ember már nem szívesen csinálja meg. De ez kb. kötelező jellegű, ha akarsz egy szépen fenntartott kertet. Ez nagyjából annyira luxus, mint amikor kijön a kéményseprő, vagy amikor csinálsz egy tisztasági festést.
-
tototos
addikt
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Én voltam a vita elindítója. A kérdésem az volt, hogy mennyit érhet egy céges autó tankolókártyával magánhasználatra. Az volt a feltételezésem, hogy vagy autó vagy bruttó 200 ezer plusz fizetésben.
Kicsit elkanyarodtunk a témától azzal, hogy luxus vagy nem luxus meg, hogy állampapírban mennyit kamatozna egy autó ára. Jelenleg rendelkezem autóval így vásárlás fel sem merült és nem is vennék 10 milliós autót. Nyilván céges esetben más a szituáció mert ott új lizingelt autó jön szóba, de ha nekem kellene megvenni nem vennék egy új Octaviát sem, jó nekem a használt az is elvisz A-ból B-be.
Tegnap kicsit számolgattam és évi 1,6 millió(br 200 havonta) forintból tudnék gazdálkodni magasabb fizetés esetén amiből azért fent lehet tartani egy használt autót és utazgatni vele. Nekem is vannak kollégáim akik a céges autó megléte miatt 3 hetente vidéki családlátogatást iktatnak be mert hát ingyen van. Nálunk jelenleg ez nem merül fel, többet ér a szabadidőnk minthogy hétvégén 5-6 órákat töltsünk utazással azért, hogy anyukát apukát lássuk. -
Gabró
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
A befektetesek hozamának egy része szükséges a megtakarítás reálértékének megőrzéséhez. A hónapokban méricskélés eléggé parttalan vita, de ha már így számolnék, akkor biztosan csak a bérjövedelmemet venném számításba. A megtakarításaimat csak három esetben használnám fel: i) bérjövedelem-csökkenés esetén életszínvonal fenntartása (ebben az esetben egy új autó biztos nem lenne napirenden), ii) ingatlanvásárlás, iii) gyerekek oktatása.
-
-
Qtya123
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Te írtad előtte, hogy a 200 már be van árazva.
Azt mondd meg kérlek, hogy miről terelek? Meg a többi kérdésre válaszolj.
Szerk:
Tudod mit, inkább ne. Engedjük el. Van akinek ott a bkv, másnak ott az autó. Ha luxus, ha nem. Úgysem fognak közeledni a nézőpontok.Teljesen máshogy nézed. Szükségtelenséget akarsz kényelemhez hasonlítani, stb.
-
CyberPunk666
senior tag
Szerintem ez egy félreértés. A 6 havi jövedelem szabály, az nem 6 havi munkabért jelent, hanem minden rendszeres bevételt. Ha valakinek a topicban sokszor előforduló fizetési szintek mellett az összes bevétele a munkabére, akkor ne is vegyen többért autót, mint 6 havi keresete, mert vagy még éppen csak elkezdett keresni, vagy nagyon rosszul bánik a pénzzel.
Viszont, aki huzamos ideig így keres, és az így megspórolt pénzét befekteti, annak a 6 havi bevétele az nem a munkabére * 6.
-
Pfiucska
aktív tag
Evek ota nem tomegkozledek de tegnap kicsit kocsmaztunk a belvarosban es a csajok is jottek inni (igy kvazi sofor se volt), de azt kell mondjam, hogy nem kivantam ra.
Kibirhato, mint minden, de az 50-es vili ~OK, 99 busz gatya, 4-6 gatya, 914(?) gatya, kozben a koruton osszeverte egymast 3-bol 2 ukran, de ugy hogy azt hittem a masik nem fog mar tobbet felkellni. Szoval ja, jo is a tomegkozlekedes

50-es vili kesik (se ho, se fagy, se baleset), a 30perces jegy tok jo csak ha pont olyan helyzetben vagy akkor vagy pont jo vagy pont nem. Az ejszakain hagyj ne mondjam milyen népek vótak.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Drizzt
üzenetére
"Egyaltalan nem luxus az auto. Megnezed hogyan valtozott a forgalomban levo autok szama az utobbi tiz evben, akkor ez egyertelmu lesz."
Ezt a cigi és pia eladásokról is el lehetne mondani, a dizájnerdrogokról meg pláne. Attól még luxus. Az autóeladások amúgy pont csökkennek, egyrészt mert chip és egyéb hiány van, másrészt mert ilyen áron az embereknek már nem kell. A használt se, ami gyakran drágább az újnál, mert az fizikai valóságában is létezik, az új meg csak egy ígéret 1-2 év múlva. Hogy mikor növekszik és mikor csökken a számuk... Benzináremelés után mindig jobban lehet haladni az utakon, ingyenes parkolás bevezetésénél (Covid) meg mozdulni se lehet. Szóval eléggé árérzékeny dolog ez, ismerek olyat aki inkább a cigiről mondott le, de a kocsiról nem, meg olyat is, aki eddig a wc-re is kocsival ment, de ilyen benzinárak mellett szépen átült a vonatra. Attól még hogy ki lehetne gazdálkodni valahogy, nem mindenkinek ez a legfontosabb dolog a világon. Én is ki tudtam gazdálkodni a 4090-et, akkor mondjam azt hogy ez alapvető cikk, és mindenkinek belefér? Pont olyan luxus, mint az autó. A luxusnak nem az a definíciója, hogy minden olyan amit te nem tudsz megfizetni, hanem ami totál szükségtelen. És bizony BKV / MÁV mellett az autó pont ilyen. Ha megnézed a tömött reggeli IC-ket, 4-6-os villamost, látni fogod hogy egész sok embernek nem a dugóban araszolás a legfontosabb az életében. És nem azért mert mind csöves, aki nem tudná kifizetni.
#30423Qtya123: "Igen 200e-re árazták be a cégautót. És akkor ez alapján szerinted egyértelmű törvényszerűségként következik belőle az, hogy minden autótulajdonosnak havonta ennyibe kerül az autó fenntartás és kész?"
Ezt megint csak te mondtad, nem én. Látod már megint terelsz, nem arról beszélsz amiről a vita szól. Nem véletlenül próbáltam visszaterelni a beszélgetést az eredeti témához, hadd ne kelljen már kitalációk megcáfolásával foglalkoznom.
-
válasz
chew_bacca
üzenetére
Nem fogsz kapni sajnos.
-
chew_bacca
újonc
válasz
chew_bacca
üzenetére
Ja igen, és fontos hogy lakáshitelről van szó, mert pl. személyi kölcsönt adnának, de annak 10 millió a maximuma.
-
chew_bacca
újonc
Köszönöm, ez mikori és mennyire megbízható infó? Lehet azóta szigorítottak a szabályokon.
Mindkét helyen azt állították hogy kell egy teljes lezàrt üzleti év. Ami azt jelenti hogy ha tavaly kezdtem el a vállalkozósdit, akkor idén még nem, hanem csak jövőre adnak lakáshitelt. -
válasz
chew_bacca
üzenetére
Raiffeisen meg CIB.
-
chew_bacca
újonc
Sziasztok!
Van aki tavaly előtt lett vállalkozó, külföldre számláz, és tavaly kapott lakáshitelt? Melyik banktól?
-
Qtya123
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Igen 200e-re árazták be a cégautót. És akkor ez alapján szerinted egyértelmű törvényszerűségként következik belőle az, hogy minden autótulajdonosnak havonta ennyibe kerül az autó fenntartás és kész?
Szerintem nem egy-két ember van, aki dokumentálja az autójára költött összegeket az utolsó csavarig és ablakmosó folyadékig. És sokaknak közülük a havi fenntartásra lebontva nagyon nem 200e Ft fog kijönni, hanem kevesebb. Ezek számok, amelyek makacs dolgok, nem hazudnak.
Ez nem terelés, viszont amennyiben Te esetleg sosem tartottál fenn autót, akkor tapasztalat híján ezt így kijelentened bizony partvonalról ugatás...A luxust (példádban Rolex...
) meg ne hasonlítgasd az autózáshoz. Egy Rolex milyen konkrét, úgymond saját bőrödön tapasztalható, fizikailag is érezhető dolgot ad? Semmit. Ugyanúgy egy óra, mint az 50e Ft-os társa, csak hozzá van társítva a presztízs, meg a státusszimbólum eszméje.Egy autó viszont nagyon is tényszerű, fizikailag érezhető és tapasztalható többletet ad egy buszhoz képest, ha én épp gurulok a fűtött/hűtött autóban, kényelmesen zenét hallgatva fél órával később indulva mint a másik, aki 06:00-kor ácsorog a sötétben a hideg esőben és várja a buszt, amin utána a csöpögő ernyőjét szorongatva toporog a másik ember mellett. Te magad is mondtad, hogy bkvzni szükséges rossz.
Sok embernek luxus az autó, de nagyon soknak nem. Többnek nem, mit a Rolex és a motorcsónak lenne.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Egyaltalan nem luxus az auto. Megnezed hogyan valtozott a forgalomban levo autok szama az utobbi tiz evben, akkor ez egyertelmu lesz. Mostanaban szerencsere tortenek olyan lepesek, ami miatt sokat nott az autozas koltsege. Jo lenne, ha luxus lenne, akkor meg talan lehetne levegot kapni a varosokban, de sajnos nem igy van. Erre persze sokat dobhatna az elektromos autok aranyanak novekedese is. En nagyon sokat jartam autoval, de a pandemia kezdete ota meg szinte semmit. En korulbelul olyan 5-6 eve kezdtem el azt erezni, hogy Budapesten inkabb kenyelmetlenseg mar az auto, mint elony. Elsosorban pont azert, mert akkoriban mar boldog boldogtalan azzal jart. Nyilvan vannak meg mindig eltero forgatokonyvek, pl. kulso keruleten belul kozlekedes, hetvege, ejszaka. Ilyen esetekben tovabbra is ad valamit az autozas, napkozben belvarost erintve inkabb elvesz. Nyilvan ez az en tapasztalatom csak. De az autok brutalis elszaporodasa jelentosen csokkentette az autohasznalat hasznossagat es kenyelmi erteket.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
Attól hogy sokan költenek a luxus eme formájára, még nem teszi létszükségletté, ugyanez elmondható a cigiről és a piáról is...
"És az autó havi költségét se árazzuk már be általánosan 200e Ft-ra."
Már beárazták előre. Úgy kezdődött a történet hogy havi +200k vagy céges autó. Az összes többi csak terelés.
"És igen, ha félrerak többszázezer forintot valaki és belefér neki a havi 200 autó költség, akkor miért ne?"
Ki mondta hogy ne? De attól még luxusra költesz.
-
Qtya123
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Nettó 600-900k esetén valóban nem a logikusan megengedhető játszótér a 10 milliós autó.
Szerintem is jó közelítés a max 6 havi bevétel.Dr.Akula:
"Ez az arany Rolex és a motorcsónak tartás szintje. Hobbi."
Ne vicceljünk már...
Ez a rolexezés meg úgy hülyeség, ahogy van. Borzasztóan szélsőségesen gondolkodsz. Akkor ezek szerint még a szegény is gazdag itthon, mert kifeszítve ugyan, de autót tart és hát az már Rolex szerű hobbi kategória... Főleg, ha egy 500e Ft-os Suzukiról van szó.
Azért van enyhén szólva pár száz lépcsőfoka egy autó tartásának és fenntartásának, mert olyan széles a paletta.
És az autó havi költségét se árazzuk már be általánosan 200e Ft-ra. Persze ha a kieső kamatokat is beleszámolod egy nagyobb értékű autó esetén, akkor igen. De ennyi erővel akkor minden a rolex kategória, mert számoljuk a számítógép, tv, telefon, miegyéb árát is már úgy, hogy ha nem veszed meg, akkor ennyi meg annyi kamatot kapnál.És igen, ha félrerak többszázezer forintot valaki és belefér neki a havi 200 autó költség, akkor miért ne? Szexuálja a pénzt egész életében és éljen 10x kényelmetlenebbül, hogy jajjdejó még itt is megfogtam egy kis pénzt? Nem feltétlenül lesz annyival előrébb az életben, mint amennyit nagyobb kényelmet teremt magának.
Az élet - szerintem - nem arról szól, hogy dolgozunk mint a gép és akkor sem engedünk meg magunknak valamit, ha megtehetjük, mert jaaaj annyival több maradna.
Még egyszer mondom. Ha megvan minden miért ne?Ez kicsit olyan, mint amikor a dohányos poén van.
Dohányosnak mondja a nem dohányzónak:
- Tudtad, hogy ebből a 10 év alatt elpöfékelt pénzből tudnál venni egy Ferrarit?
- Nem tudtam, de figyelj, te nem dohányzol, hol a Ferrarid?Nyilván nem kell beállítani az autót alapvető igénynek, de nem is írtam sehol ilyet.

-
törölt tag
Nyilván azért veszed, mert ez tesz boldoggá. Az autó milyensége egyébként is a könnyen leszarható szint, a hétköznapi ingázásnál nincs érdemi különbség egy Skoda Octavia és a többször annyiba kerülő autó között (tapasztalatból mondom), ezzel nem érdemes foglalkozni. De én például városon belül sokkal jobban szeretek nagyrobogóval közlekedni, mint bármilyen kocsival, hiába van nagy és új.
Amúgy itt nem az autó az igazán fontos, hanem a ház, vagy lakás, ahhoz kell sok pénz és az életminőséged szempontjából összehasonlíthatatlanul többet számít, mint az, hogy milyen autód van. Drága autót/motort akkor érdemes venni, ha ezt már kipipálta az ember. Meg ugye nagy kérdés, hogy gályázol, vagy rengeteg a minőségi szabadidőd.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Qtya123
üzenetére
Az állampapíros témát pont azért írtuk, mert sokan úgy gondolják hogy az autó az csak a benzinbe kerül, nem fogják fel a teljes költséget. Azzal egyet értek, hogyha valaki keres nettó 1 millát amiből a rezsi, kaja , szórakozás, stb után marad 500 K és az a dilemma, hogy vegyen e egy autót aminek a havi összköltsége 100 K ott arányaiban nem nagy költség az autó. Viszont én nem ezt látom.
Inkább azt látom, hogy olyan emberek akik keresnek nettó 600-900 K között (ami már magyar viszonylatban átlag feletti), vesznek egy 10 millás autót (ami sajnos ma egy középkategória újan pl octavia stb). Itt viszont az lesz a matek, hogy 600-900 K s fizuból elmegy rezsi, kaja stb re pl 400 K és a maradék 200-500 K ból megy el az autóra havi 300-400 K. Tehát nem 600 ból 100 lesz az arány, hanem a full megtakarítás autóra megy. Aztán ha megemelkedik a gázár vagy akármi, akkor szidja Istent, a kormányt, mindenkit, csak nem magát. Pedig ő a hibás, mert félretehetett volna.
Én ha dönthetek, hogy a havi 300 K ból új autót vegyek 5 évente, vagy kicsit olcsóbbal járok, de tudok majd a gyerekeimnek a megtakarításból egy-egy lakást venni, akkor inkább spórolok a gyerekek miatt. Persze itt gondolom az lesz a válasz, hogy minek saját ingatlan, külföldön is mindenki bérel
Én IT s vagyok senior szinten bruttó 1 és 2 millió között vannak a fizetések BP en.. Ez az a szint, hogy sokan irigyelnek (nem IT sok) mert magyar átlag feletti fizu. Viszont annyira nem nagy, hogy 5 évente beleférjen új autó, és komoly összeget félre tudjál tenni egy hobbyra pl motorcsónak és nyugdíjra is egy jelentőseb összeget és lakást is tudjál venni a gyerekeknek. Sajnos valamiről le kell mondani. -
törölt tag
"A vicc pedig az, hogy a topiclakok jelentos resze a jobban kereso reteget reprezentalja alkalmazotti vonalon, megis az also polcokrol lehet valogatni."
Erre írtam korábban, hogy
"ha valaki az alkalmazotti létbe beleragad, akkor (kevés kivétellel) sajnos nem csak a munkaszerződését írja alá, hanem azt is, hogy lemond a valóban minőségi élet anyagi feltételeiről. Például nem lesz nagy és új családi háza, jó kocsija és rengeteg minőségi szabadideje."
De gondolj arra, hogy Németországban is 53+ év az új autót vásárlók átlagéletkora már most és tovább nő. Amúgy egy szerényebb, használt kocsival is teljesen boldog lehet az ember, nem kell ahhoz klassznak és újnak lennie.
-
Revolit
senior tag
válasz
Qtya123
üzenetére
Egyet értek, kiemelném kocsitartás kapcsán: HA megteheti az ember. És nem fekete kormot hányó bontószökevénnyel közlekedik. Baromira fel tud cseszni. Persze ez nem az itteni topiklakókra jellemző, de azért itt is akad egy két olyan hang, hogy 20 éves autó és milyen olcsó. Oké, de legyen karban tartva

-
Dr. Akula
félisten
válasz
Qtya123
üzenetére
A stabil lakhatás az épp most változik a 7x-es gáz + 2x-es energiaárak miatt. A kényelem jó dolog, de hogy havi 2 kilót megér-e... Hát biztos van akinek igen, csak ne legyen már ez alapvető igénynek beállítva, mert nagyon nem az. Ez az arany Rolex és a motorcsónak tartás szintje. Hobbi.
-
Qtya123
őstag
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Szerintem teljesen felesleges hitvita az egész.
Aki azt szokta meg és olyan az élethelyzete, hogy az autó a gyorsabb/kényelmesebb, akkor azt fogja választani (nyilván, ha megteheti nem túlfeszítve).Aki meg a belváros közepén él és a környező kerületekben dolgozik, továbbá már gyerekkorától BKV-val járt és nincs is autója, az meg meglesz a BKV-val.
Én amúgy azt a részt nem szeretem, amikor az állampapírba tetted volna az autó árát, akkor ennyi meg annyi lenne a kamat, meg hogy hú havonta X Ft költség az autó. Így igaz! DE!
Ha nem abból indulunk ki, hogy valaki kifeszített költségvetésen van és erőn felül tart fenn autót, akkor mit számít?Ha van egy stabil egzisztencia, lakhatás, normális bevétel és megfelelő mértékű havi megtakarítási arány és emellett belefér egy autó, akkor miért ne?
Persze lehet számolgatni, hogy jó-jó, de ha nem lenne autód, akkor havonta nem 500e Ft-ot tudnál félretenni, hanem 600-at. Igen, de szerintem ez például az a szint, amikor már azt mondja az ember, hogy a pénz nem minden. Nem azért dolgozik és nem azért keres jól minden ember, hogy mindenáron kimaxolja a megtakarításokat, hanem szeretne kényelmet vásárolni. Igen, sokkal drágább a BKV bérletnél, de ha belefér, akkor miért is ne? -
Dr. Akula
félisten
válasz
Dorian
üzenetére
Tessék a szalmabábod, amit nyilván nem te írtál...
-
Poultier
tag
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Dorian
üzenetére
Én az RTX 4090-et is meg tudom fizetni, akkor ez is létszükséglet... Pont mint neked az autó.
"Próbáld elképzelni, h nem mindenki egyforma és nem mindenki pont olyan, mint te."
Ez neked se ment, el nem tudod képzelni hogy lehet kocsi nélkül is wc-re járni. Én nem mondtam hogy ne vegyél autót, csak azt hogy az bizony nem létszükséglet. És hogy visszakanyarodjunk a kiindulási témához: 200k HUF vagy céges verda, pénz mindig jól jön, mindenre elkölthető, neked akár autóra is, másnak viszont lehet hogy a 7x árú gázszámlát kifizetni fontosabb lesz mint autóval járni melózni a fűtetlen otthonból, miután kikapcsolták nemfizetés miatt. Mert a rezsi az autóval ellentétben alapvető szükséglet.
-
Dorian
félisten
válasz
Dr. Akula
üzenetére
Aki igényli és meg tudja fizetni, az használ ilyeneket, aki nem az meg nem. (Nekünk pl. kertész van, komornyik nincs). Pont mint autó esetében. Nem tudom ezen mi nem érthető. Neked nincs rá pénzed és/vagy igényed, másnak meg igen. Próbáld elképzelni, h nem mindenki egyforma és nem mindenki pont olyan, mint te.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
- LG 77C3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! LG UltraFine 27" 5K IPS 99% DCI-P3 1 év garancia
- KÉSZLETKISÖPRÉSI KARÁCSONYI ULTRAAKCIÓ! - MacBook Air M4 16GB 256GB Garancia!
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest