- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Új térképfunkciók érkeztek az Amazfit T-Rex 3-ba
- Google Pixel topik
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7466 üzenetére
Persze, ez egyértelmű, mint ahogy a gyorsabb CPUval is profitál a rendszer. Elég ha arra gondolok mi tö9rtént a GTX950-emmel miután a I3 4330-at I5 10400F-re cseréltem alatta. Kb megtáltosodott.
Itt ami példákat hoztál, mindkét NVidia VGA lényegesen gyorsabb mint az amiről cserélted. A poén h nekem itthon csak egy RX570 8GB van ezekből a Radeonokból.
"es a gyorsabb dVGA-val a CPUload is magasabbra megy ugyanazzal a CPU-val is" - itt nem arra gondolsz, hogy több CPU erőforrás marad? vagyis épp alacsonyabb marad a load?
Egyébként abba a képzeletbeli I7 2700K-ba persze akár rakhatnék RTX3060-at is (ha a lap és a táp bírja) akkor meg valószínűleg még mai játékok is elpörögnének rajta, csak akkor már relative korhű és olcsó nem lenne -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7453 üzenetére
Azért a Sandy Bridge és az RX4XX sorozat korban sokkal közelebb áll egymáshoz, na meg 8GB VRam nemúgy mint az 1660-on. RX6600 szerintem már túl új egy 2nd gen I7-hez.
Az X99 nyilván teljesen más világ, és mindig arra jutok, hogy ár/teljesítmény viszonylatban sokkal jobban megérné.
-
-
-
válasz
hobizoli #7353 üzenetére
Egyre inkább úgy tűnik csak nálam volt hatása. 1-2 éve is tök sokat szívtam a turbo beállításokkal X99 platformon.
Lehet alaplap/BIOS függő, kinél mi kell hogy teljes értékűen működjön a turbo.
Nálam Gigabyte X99 UD4 rev1.1 lapban van, legújabb gyári BIOS-szal.@Bile Demon, úgy tudom ezekben mindben egy die van. Kb 4 éve az FCBGA-5903 foglalatos xeon-platinum-9200 sorozat volt ilyen dupla szilíciumos szörny, 56/112 core-thread, 400 Watt
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7326 üzenetére
Vagy mellé rendelni még 2db-ot. Azért mi menő már, hogy a RAM és az alaplap ugyanolyan márkás, már csak egy jó MACHINIST RTX3000-es VGA kéne hozzá és kész is a saját márkás preset.
Ez is elég komoly lapnak tűnik (szintén E5 2667 V4 + 2×8GB de fekete RAM)
Január elején az Acer Predator GN246HL 144Hz-es FHD 24" monitoromat 20 ezerért újítottam.
(tudom, mennyeien jó vétel volt) Ebben za árkategóriában 3"-ért +15 ezer ft ...
Amúgy miért jó, hogy van USB hub (eleve port) a monitoron? -
válasz
hobizoli #7327 üzenetére
Az az XP- hez kell, mivel a GTX1650- nek már nincs XP drivere. HD6850 a másik, az még támogatott XP alá. Amúgy a lapnak sincs már XP drivere, de hackelt verzió van, melyet magánember írt, avval szerkesztettem hozzá XP telepítőt. Win10/11 alá tehát kell egy újabb videokártya(ez belépő szintű, de nekem elég), valamint ahogy már korábban említettem ezen a vason az XP a retro feeling, tehát az a lényegesebb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7321 üzenetére
Tényleg jó kis készlet, kár, hogy csak 2db 8-as modult ad, néggyel lenne az igazi.
Viszont a lap gyönyörű, van két M2, 8 sata, 4 memóriaslot... A proci is jó, 8C16T elég magas órajelen.
Én mondjuk kicsit még alacsonyabb igénnyel oldanám meg: mellé egy 24"-es FHD monitor 60Hz-en*, és akkor bőven elég egy RTX3060 12GB is, farmelimit 60FPS-re és nmeg is van(mondjuk azért egy 1TB-os M2-t és egy 4TB-os SATA HDD-t még dobnék bele)
* 27-32"-ban az FHD már nem olyan jó, oda már inkább 1440P kellene, az meg tol felfelé a gépigényén mindennek a magasabb felbontás miatt
-
válasz
hobizoli #7308 üzenetére
"ezeknel a FIVR miatt a VRM nagyreszt amugy a CPU-ban van"
ok, de azért a lapnak szolgáltatnia kell a megfelelő Ampert a CPU- nak, és kisebb feszen elő is kell állítania azt, szóval nem mindegy milyen alkatrészek vannak a táplálásban, bár nemigen értek hozzá, mármint a FET- ek tulajdonságaihoz, hogy milyen, mennyi kell....vagyis inkább semmit -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7305 üzenetére
Jajj emlékszem, mikor a 8000-es FX-ek kijöttek (2012 októberében járunk), 4200-4500-as órajel, 8 mag, mondom te jó ég mi lesz itt, az Intel meg 3GHZ és 4 mag, I7-ben is HTvel 8 szál, ekkor épp a 3rd gen I széria bontogatta a szárnyait. Aztán ígyis elmaradások voltak AMD fronton, a nagyon alacsony IPC miatt.
Haswell refresh-t meg tudom, mert amikor a saját I3-asomat vettem, akkor azon gondolkodtam, hogy I3 4130 vagy I3 4330? Végül az utóbbit választottam, a +1MB cache (3 helyett 4MB, tehát + 25%) és a 100MHZ mellett HD4400 helyett HD4600 volt ráintegrálva, tehát az integrált VGA is job volt valamivel. A két CPU között volt 5-6 ezer ft eltérés a harmincpár ezres kategóriában, úgy voltam vele, nehogy ezen spóroljak már.
De amúgy van itthon egy I3 4170 is(az a 4130-al azonos paraméterekkel rendelkezik, kivéve, hogy nem 3400 hanem 3700MHZ)
De érdekes volt az I3 4330, mert még 2015 októberében is mutattam havernak, hogy sok körülmények között elveregetette a 4th gen I5-ösöket amik 3-3200MHZ-en mentek, jellemzően olyan szoftverekben, ahol a kevés erősebb szál számított. Ráadásul érdekessége az volt, hogy a HTnak és a 4 szálnak köszönhetően bármi elindult rajta, ami 4 magos CPU-t kért, hiába gyakorlatilag csak két magos volt. Natív négy magosról (Phenom 9500) cseréltem arra, játékok alatt gyakorlatilag 100% gyorsulás volt, és a HTnek hála még 2020-ban sem láttam hátrányát annak, hogy gyakorlatilag 2 magos.
Az FX-ek most öregednek jól, amikor sok gyenge szálat tudnak hasznosítani a szoftverek, megmerem kockáztatni, hogy Win10 és Win11 alatt használhatóbb mint a korabeli Win 7-en a korabeli szoftverekkel, ahol még a kevés erős mag volt favorizálva.
Nem is kellett 4th gen I7, mert akkoriban a 2nd gen I7esek (2600K, 2700K) elég jól mentek már alapon, volt egy 2600/2700K-d, 16GB RAMmal, valami jó VGAval, de a lényeg, hogy ezek kb mind mentek 4600-5000MHZ-en (4C8T), ami nemhogy 2012-ben, de még 2016-ban is mindenre is elég volt. Volt itt a környéken ilyen 2nd gen 5GHZ-re húzott I7, na azzal is lehetett a környék sheriffjének lenni
Amúgy 2018 környékén gondolkodtam, hogy kicserélem a I3 4330-at egy I7 4770-re, de végül nem lett belőle semmi
-
-
-
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7262 üzenetére
Nyugi, lebeszéltem róla, mikor mondta h mennyiért akarja.
(egyébként azt én is elmondtam neki h ez a proci egy DDR4-es I7-4770, és tudom h szereti a múzeumi darabokat, de 2023-ban már nem 4th gent kéne célozni).Szóval az adott gép egy Fujitsu Celsius M720 -Processzor: Intel® Xeon™ E5 1620 V2 (HT 12 mag! Up to 3,9Ghz) -Memória: 16 GB Kingston 1600Mhz -Videókártya: XFX Radeon RX 470 8GB GDDR5 OC -SSD: Kingston 250GB Sata3 -HDD: WD Blue 500GB Sata3 7200rpm -Táp: Fujitsu Brand 500W 90+ Gold volt. Mindez 100 ezresésrt. (igen, hibásan 12 magosnak van feltüntetve a CPU! erre is fel lett hívva a figyelme).
majd linkeltem 40-ért egyet jobb procival és 48GB RAMmmal, igaz ahhoz nincs VGA, de van RX4/580 8GB fruttiért, vagy GTX1060 6GB. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7260 üzenetére
Én sem sűrűn látom 20GB felett a gépet, még ha dolgozok sem. Bár az előző konfignál bizony előfordult a 24GB RAM mellett 22GB is, szóval itt nagyon hamar körvonalazódott, hogy minimum 32GB kerül a technikába, és ezzel egyfajta tisztelgés is az első gépem előtt, amibe nagyon sokáig 32MB RAM volt.
Ami még mocskosul megtudja enni a RAMot az az új Last of Us, shader build közben 16GB és 32GB RAM között ég és föld a különbség, de a 48-ból is profitál ahogy észrevettem.
És igen, szoktam videót vagdosniÉpp nemrég meséltem el valakinek aki 7th gen I3-al és 8GB RAMmal HDD-n szenvedett, minek neked ilyen gép!? felkiáltással; hogyha ezen keresed a kenyered az idő nagyon pénz. Azonos idő alatt több munkát tudsz vállalni = több pénz, vagy több szabadidőd van, ami ugye megint jó dolog.
Anno Zoltán haverommal vitázunk, az éppen ezeréves olcsó gépe kapcsán, jött azzal, hogy visszaosztva neki ez a gép havonta csak 2-3 ezer ft visszaosztva. (nekem a sokkal jobb gépem is valami havi 5-6 ezerre jött). És akkor haver megszólalt a csili-vili I7-esével és 128GB RAMmal, hogy neki már havi 19 ezer pluszban van a gép
Na Zoltánunk mai napig C2Q-val csapatja, és mindig úgy vett gépet, hogy megnézte a játék minimális gépigényét ami a cél volt, és akkor olyan konfig kell. Mondtam neki, hogy nem a legjobb taktika.
Egyébként épp a napokban került szóba, hogy talán benevez egy E5 1620V2-es konfigra. -
válasz
hobizoli #7194 üzenetére
Órajelet nem bírnak magasan. A v4-eknek a 4,2-4,3 már kimaxolt és ott zabálnak, mert már bőven az efficiency peaken túl van órajelben. Szerettem volna egy 1680v4-et és belőni eco-ra mint állat, de nem tudja sajnos. A fent vázolt 1660v3-as gép idle 38W-ot eszik konnektorból! Ezt sok mai gép se tudja (főleg ha nincsenek jól belőve).
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7166 üzenetére
Szomorúan olvasom, hogy akkor ezekszerint itt is elszálltak az árak. Titkon abban reménykedtem, hogy a filléres RAM meg a Xeonok majd elhozzák a várva várt csodát, de ezekszerint nem.
Szóval ebből akkor mégiscsak Ryzen lesz, amit a másik topicban javasoltál.#7167 Gabady : Zoli is kb azt javasolta, csak némileg gyengébb verzióban, a sok RAM miatt
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7163 üzenetére
Igen, 70-75K-ért már tényleg igen jó vétel az RX6600, emlékszem még amikor egyet gőzerővel próbáltam 100K-ra lealkudni...
Amire vigyázni kell, hogy az RX6500 és méginkább az RX6400-at nagyon messzire el kell kerülni. Emlékszem mikor még az RX6400 is 90K körül volt ...#7162 hobizoli : Pontosan ezért döntöttem én is a 10400F mellett végül. Sokáig 10100F-ben gondolkodtam, hogy jajj de jó 4C8T, régi I7, a I7 7700-at veri, szuper lesz, megtámogatom 32GB RAMmmal és jó gép lesz. De ugyanakkor, annyiból már kijön egy 10400F + 16GB RAM is, és később könnyebb lesz +16GB-t belepattintani, mint procit cserélni. És igazam lett, 1,5 évvel a gépvétel után bepattant az a +16GB RAM is még mellé, ráadásul majdnem feleannyiért... Mindeközben a 10400F ára kb semmit sem esett.
A 6 mag meg nem véletlen kezdett el terjedni a jó kis sweetpot 10400-as már a harmadik a sorban ami I5 kategóriában is 6 magot kínál, szóval aki az elmúlt 3 évben minimum középkategóriát vásárolt, az mind elhagyta a 4C8T kategóriát is, ami nemrég még a felső kategóriát képviselte.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7159 üzenetére
VRam 8GB ma még szerintem mindenre is elég. 6GB is elég lehet, de folyamatosan figyelem a mostani kártyáimnál a használatot, lehet h csak a Windows bánik nagylelkűen a grafikus memóriával, de ha egymás után játszok több játékot, feltud menni 8-10GBra is a kihasználtság. Kétségtelen, hogy ma még a 12GB VRam (főleg egy 3060-ason) bőven sok, de most ezzel kicsit túl is biztosítottam magamat. De a jövő errefelé halad. Lásd az Intelnek és az NVidiának is már 12-16GB-os kártyái jönnek, ami azt jelenti a jövőben mégtöbb VRam kell majd ...
Ami a rendszer RAMot illeti, egyetértek veled, 4 és 8GB között ég és föld a különbség, 8 és 16 között észrevehető, 16 fölött az átlag usernek nem. Én videót szerkesztek, nagyméretű képfileokkal is dolgozok, 16 és 24GB között is észreveszem a különbséget, de afelett én sem nagyon. Mondjuk a mai RAM árak mellett értelemszerű volt, hogy 32GBra megyek, nem csak 24-re. Elgondolkodtam 48GB-on is (tehát hogy a 16 mellé +32GB-t veszek) De tipikusan 7-16GB a memória kihasználtságom, ami annyit jelent, hogy általában annyi memóriám van szabadon, mint amekkora a második merevlemezem volt anno összesen!!! 16GBval többször kaptam meg az elfogyott a memória hibaüzenetet, de 24 és 32GBval még sosem.
Persze, sokszor számít a számolóegység és egyebek, elég ha - egy régi példával élve - a GeForce 3 Ti 500 64MB-os és a GeF3 Ti200 128MB-ot egymás mellé tesszük, az utóbbinak hiába volt több memóriája lassabb volt. Az egy más dolog, hogy ha felhúzható volt Ti500 szintre (és sok igen, pl az enyém is), akkor az extra memória jól jöhetett.
CPUnál detto jó meglátásod, mivel az Intel gyakorlatilag 10 évig a 4C4T elosztást erőltette (I3 vonal HTvel, I5 vonal, előtte C2Q) ehhez alkalmazkodtak a játék/szoftver fejlesztők is, és ezért van az, hogy még ma is többet ér 4 gyors mag/szál mint 8-12-16 lassabb mag/szál. A Steam statja szerint most kezdik a 6 magosak átvenni az uralmat, és a 10400F is kezd eléggé nép proci lenni. (kb 2 évvel azután, hogy előrelátó módon ezt vettem végül a 10100F helyett)
És ez a baj sok Xeon procival, hogy hiába a sok mag és szál, az alacsony órajel miatt a legtöbb játék egyszerűen csak "szar" procinak keeli, mert kihasznál 2-4 magot és azt látja h pl 2300MHZ... azt nem, hogy de van még 8 mag mondjuk ...#7160 hobizoli : nem volt az rossz kártya mikor megvettem, pont azt tudta amit kerestem. Több VRam mint a HD4890-en. gyorsabb nála, és kevesebbet fogyaszt. Akkoriba minden játék jól ment vele, és 10400F-el megtámogatva rendesen megtáltosodott.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7156 üzenetére
"ami igen, ott a GPU maga is fika mar a komolyabb dolgokhoz" - sokáig én is ezt gondoltam, és lehet, hogy most mondjuk spec pont így lesz...
De a GTX950-em sebességre még bőven jó volt, miközben a kevés VRam miatt már el sem indulgattak a játékok, vagy csak pocsék textúra minőséggel.
Ok, az is igaz, hogy relative alacsony felbontásban játszottam vele, egy nagyon erős proci volt mellette ahhoz képest amihez képest eredetileg kitalálták de akkor is ... ha lehetne külön memóriát tenni a VGA-ra mint az alapalpba, akkor szerintem elég lett volna +2-4GB-t rátennem, és még egy pár évig ellettem volna vele.Hát az igazán nem sok érte. Kár, hogy a lapok mostanság drágulnak
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7153 üzenetére
Hmm így lement az áa akkor valóban jó vétel. Tényleg csak a 6GB VRAM ami szívás benne, de egyébként egész jó vétel.
Eredetileg amúgy 1660 Supert akartam venni 2020 októberében, akkor olyan 70 körül mentek, aztán egyik napról a másikra 140 majd 220 ezer lett ... De így jobban meggondolva ez annyiból jó, hogy így lett végül RTX3060 helyette, amivel sokkal jobban jártam. Mondjuk ennek volt egy olyan ára is, hogy 2 évet és 3 hónapot kellett pluszba várnom -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7139 üzenetére
Ennek az az oka, hogy szerintem előreláthatóan nov 5 és 15 között voltak a legalacsonyabbak a VGA árak.
Legközelebb hasonlóan lent szerintem márciusban lesznek.
Én sem túl jókor vettem az RTX3060-at, de már nem érdekelt, csak az, hogy végre van annyim amennyibe kerül a kártya.
(így jött 118-ba az ami előtte volt már 109-ért is ... de nem érdekel, boltban ugyanez a modell - helytől függően - 217 és 240 ezer között volt, na ennek fényében a 118K szerintem bajnok ár... )
RX590 amúgy relative ritka nem??? Vagy legalábbis én RX570, 580-akat látok nagyon sokat, ahhoz képest 590 szinte fehér holló. Egyébként végre ezek a kártyák legalább árban kezdenek a helyükön lenni. Az RTX3060 szerintem 80-90 körül lenne heéyén, de ahogy elnézem arra még bőven kell várni. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7134 üzenetére
Persze, 4-ről 8-ra kb bármelyik mai user és gép észreveszi, de még a 8-12 vagy 8-16 is észrevehető szerintem. Afelett már csak az olyan power usereknek vagy gamereknek tűnik fel mint mondjuk mi.
4×4GB még nem is sok egy ilyen gépnek.
Jó kis procik, magas órajele 3700, 23500, 3700MHZ ... szép. Ezesetben 6C12T-t választanám.RX580-8GB meg most 45K környékén nagyon bestbuy lett, még én magam is elgondolkodtam rajta, hogy vegyek-e, de végül maradtam az RTX3060-nál, az csak bőpven másabb kategória. De játszok a gondolattal, hogyha kicsit több pénzem van kellene valami Xeonos gépet építeni, és abba szerintem RX580 kerülne majd. Majd.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7128 üzenetére
Pedig nagyon nem mindegy. Jó nekünk az, mert van vagy 32-32GB RAMunk, de hidd el, 4-8GBnál nagyon is számít.
3500MHZ-es az jó, mert az már bőven használható egy magon is, sőt, ott a 8C16T kifejezetten jövőálló még most is.
Igen, az tényleg olcsó. Mennyit akarsz belerakni?
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7122 üzenetére
"de meg az ilyen sima FB/web/YT IGP-s gepeknel is keves tud lenni manapsag a 8GB RAM" - felhasználási szokásoktól függ, ha úgy használod, ahogy én használtam anno a phenom 9500-as 2GB RAMos gépemet (minden ablakot azonnal zártam ami nem kellett, a böngésző is ilyen 1-2 ablakkal futott) akkor ma még 6GB RAM is elég ezekhez a feladatokhoz. Ha úgy használod mint barátnőm (egyszerre 30+ böngésző ablak nyitva, a tálcán zenelejátszó, film, mappák megnyitva, 3 hete írt word dokumentum még megnyitva stb), akkor tényleg a 16GB a minimum. (Aztán csodálkozik, mellesleg 4GB RAM társaságában, hogy lassú a gép, pedig neki fel sem tűnik, hogy 10mp az egyik ablakról a másikra váltás; a restart meg valami ördögtől való dolog lehet, mert csak lehajtja a laptop tetejét, és akkor ki van kapcsolva, felhajtja és be van kapcsolva ... ) (ma már valahol a kettő között vagyok, 8-10 ablak nyitva, de azért nem szeretem felgyűjteni)
Ismerősöd E5-öse : 4c8t, 6c12t, 8c16t attól függ mi a felhasználási terület és melyiknek mekkora az órajele, de ilyen budget gépbe főképp a 4c8t vagy a 6c12t -t tudnám elképzelni. RX580/590 meg bőven jó, az előbbiből 8GB-os is van 45 környékén már.
A 4770-nek meg beteg ára van, 2017-ben cserélni akartam a 4330-at rá, de már akkor is irreálisan drágák voltak, a helyzet szerintem meg azóta csak romlott.
Habár... most nézem 4770 már van 20-tól 35 ezerig, annyira nem vészes, bár ha azt nézzük mit ér ma, és hogy ennyiből már van 10100F, ami rommá veri, kevesebb fogyasztásból, hiába csak I3, akkor ... na meg a 4770-hez képességeiben hasonló E5 Xeon szerintem simán van 10 alatt, még lehet, hogy 5 alatt is.Igen, ez a majd veszek dVGA-t story ismerős, még nekem is a 2 éves 10th gen I5 mellett egy GTX950 figyel, igaz tegyük hozzá, hogy nekem bejött mellé ez a bányász mizéria, ami valamivel több mint 2 évvel késlelteti a váltást.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7120 üzenetére
Ha nem is kevés a 8GB, de legalábbis szép lassan az lett a belépő szint. Kicsit olyan ez, mint amikor 2014-ben vitáztam a főnökömmel (számtech bolt), hogy ne kínáljunk már GAMER gépet 4GB RAMmal, mert az a belépő ... most már ez a 8GB, de őszintén szólva, inkább már 16-al építenék gépet. Az tényleg az átlag userek nagyrészének elegendő. Sőt, néha látok megdöbbentő példákat, pl 10-13th genes I7-es procik, ilyen olyan menő RTX-es VGAk, és akkor csak 16GB RAM. Mondjuk aki játszik annak még ennyi most is elég, ha nem is optimális, de elegendő.
Szép példa az elegendő kifejezésre az anno 8GB RAM, és a Just Cause 3 esete, a játék ugyanis gyönyörűen skálázódik 6-8-12-16GB RAMok között, tényleg érezhetővé teszi a különbséget (kipróbáltam).Most amúgy valóban nem túl drága a RAM, nemrég vettem GSkill AEGIS, hűtős, 3200MHZ-es DDR4-es RAMot 16GB (2×8, tehát a drágábbik kiszerelés) 21000ft-ért, vatta újonnan, 3 év garral. 16-os modul van 20-ért, 40-ből +32GB RAM megvan úgy, hogy ez nem ECC meg csak ilyen vagy olyan gépbe megy, hanem mindenbe. Igazából már kicsit bánom is, hogy nem 2×16-ot vettem (még pluszba), de azért elég sok másra is kellett a pénz, manapság meg olyan 20-22GB RAMig megyek fel foglaltságba max, tehát még éppen 24GB is elég lett volna.
Azért maguk a 32-es modulok nem olcsók, egybe 32-esek 40 ezertől indulnak (és ezek a full fapad változatok) ami azért 80 ezret sejtetnek 64GB esetén, és a 64GB-os seteket megnézve pedig szintén 80 ezer felett indulunk, ami már nem kis tétel, pláne, hogy átlag user 16-ot is alig használ ki ... De az viszont tény, hogy üdítően olcsó a RAM, és aki ma 16GB RAM alatt épít gépet, az olyan tételen spórol amin nem kéne.
2021 decemberében modernizáltam egy korábban általam szállított gépet (4th gen I5 4590, 8GB RAM, GTX950, 240GB SSD, 1TB HDD) ott a 8GB RAMból lett 12GB (plusz még 2TB HDD is ment bele), és bizony észre lehetett venni a különbséget 8 és 12GB között is. Bő egy éve ...
Sőt, szerintem 12GB RAMmal még ma sincs elveszve nagyon az ember.
Tavaly márciusban ment ki egy I7 11700K, 4×32GB = 128GB CORSAIR Dominator Platinum RGB DDR4 3600MHz CL16 KIT-el, de ott tudom, hogy a felhasználás jellegéből adódóan legalább 64GB ki is van használva. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7109 üzenetére
Tudom, nézegettem azokat is*, olyan 45K körül már 8GB-os 580-at is lehet szerezeni.
* meg úgy az elmúlt napokban rengeteg VGA hirdetést néztem át.Persze rövidesen elmondhatom, hogy az RX580 is visszalépés lenne nekem. BTW erről jut eszembe, közben lett egy RX570-em is, de azt sem raktam be a gépbe, még mindig a GTX950 van benne.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7098 üzenetére
"20+ eve rakok ossze gepeket meg u.n. felkonfigokat ismiknek, uj meg hasznalt cuccokbol is, de ilyennel csak sulyosan egyszamjegyu alkalommmal talalkoztam, amire eleg lenne egy kezem is megszamolni" - 24 éve rakok össze gépeket, lehúztam közel egy évtizedet számtech boltban, szóval pontosan tudom amiről beszélsz
A legdurvább mikor jön, hogy 100K-ból kéne gamingre jó gép persze, természetesen az éppen drágább processzorcsaládhoz ragaszkodik, meg 1440p-ben mert az jó... Aztán amikor az ember nagynehezen feljebb tornássza a keretet és összeállít nagynehezen egy vállalható konfigot, akkor berepül a köztudatba az igény, hogy jah, de hát laptop legyen. És csodálkozik, hogy az miért nem olcsóbb, amikor még kissebb is? Amikor mondom, hogy itt vagy a kereten kell húzni, vagy az igényeken akkor meg csendbe elrohan valamelyik nagyáruházba, és a keret másfélszereséért megveszi az I3-ast 4GB RAMmal ... utána meg jön, hogy a menőjáték 2023 csak 10fps-el megy, csinálj már valamit a géppel...
Azért jó, hogy 1-6th gen I7 vagy még jobb teljesítményt olcsón össze lehet rakni, 4C8T vagy 6C12T lappal meg 16GB RAMmal megáll 40 környékén, 45 körül van hozzá RX580 8GB, és már készen is van egy mai szemmel is vállható fullHD-s gamer gépecske. Ha meg dolgozi kell, akkor van hozzá fillérekért RAM, mehet bele 32-64GB, meg hozzácsapni még egy-két 4-6TB-os HDD-t és simán jó
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #7086 üzenetére
És akkor még azt nem is tetted hozzá, hogy fruttiért van hozzá 16-32-64GB ECC RAM, ami azért nem mindegy.
Ha 4th gen lenne a kiindulási alapom, tuti ebbe az irányba mennék.Home usernek szerintem még ma is elég lehet a 4 szál, de a 4 mag 8 szál mindenképp (hála annak, hogy az Intel sokévig azt követte, hogy az I7 is 4C8T, ez bőven elég standard ma).
-
-
válasz
hobizoli #7086 üzenetére
E5-höz nem veszel 25K-ért normális lapot sajnos. Éppen lefogadható kínai max 100w-os CPU-ig 35-40 (sajna a FT nagyon gyengus lett... )
Tűrhető alaplap AMD vonalhoz olcsóbb...proci eddig drága volt, de már az sem az....... Sok ram sok mag kell akkor még reális alternatíva a 2011 v3...persze ha már meg van lehet bővítgetni...de 0-ról nem biztos, hogy érdemes belevágni...
-
válasz
hobizoli #7082 üzenetére
Most lehet hogy éppen van egy magyar eladótól, de általában az alin 100-150USD ért szoktak menni, annyit meg nem érnek....
Egy tűrhető AMD lap használtan van 20-25K-ért, új 40 K, Ryzen 5 is van 40 000Ft alatt, jobb 1 magos teljesítménnyel, kisebb fogyasztással.... Ha 4 magost akarok akkor meg inkább Core i3 12100F.....18 magos "szörnyeteget" viszont csak jó lapba lehet beeltenni, kínai lapok többségének gyenge a VRM-je. (olyan is van ami a 2620-nál sem bír többet). Jó brand lapok meg még mindig drágák...
-
válasz
hobizoli #6958 üzenetére
Köszi. Nagyon jó eredmények. Ugyanazzal a bench verzióval futtattad mint mi fentebb? Gondolom ez nem ES/QS proci, elég fullosnak tűnik.
A single pontok alapján 3,8 GHz körül mehetett. Nehéz megmondani hogy ennél ez a max single turbo vagy a gyári all core turbója is ilyen magas? 6 magos prociknál ezen a részen nem sok a különbség.Alin rákeresve, rendesen megkérik az árát ennek is. Mondhatni drágább a QS 1650 v4 mint egy QS 1660 v4
-
válasz
hobizoli #6954 üzenetére
Képben vagyok, nem az a gond a 2620/30/40 v3 1866 DDR4 de 4 csatornán, ez nem az alaplapi chipsettől függ a 2673 2133, de 4 csatornán a 1866 sem rossz, nem olyan nagy gond, ráadásul az ECC DDR4 jóval olcsóbb, mint a desktop
Táblázatban amit linkeltem is vannak H81-esek 4 csatornával.
Abban igazad van, hogy a körítés -USB port, SATA az jóval gyengébb H81-esetén. De pl az egyik legolcsóbb X99 v203-asnél ez sem akkora gond, van 2db USB 3.0 ->elég. ugyan csak 2 SATA 3.0 van, de van 2 db M2 SSD hely egy NVME és egy SATA (3.0) szintén elég.
-
-
válasz
hobizoli #6952 üzenetére
Ram órajelének nincs köze az IMC órajeléhez. Illetve az L3 cache sebessége is nagyobb lesz.
De már azt hiszem uncore néven lehet megtalálni. Még talán AMD hozta be a phenomoknál.
Asztali haswelleknél is kellett állítani még i7 tuninghoz mert nem mindegyik vitte a 4ghz+ órajeleket. -
-
-
válasz
hobizoli #6946 üzenetére
Ez teljesen rendben van, és a k prociknál előnyös. De unlocked turbósoknál megfordul a helyzet. Vrm-et azok meg nem csesztetik, leírtam nálam hibáltanul megy már lassan több mint fél éve 135w-os 2643v3. Jó persze egy nagy dög 18 magosnál már más a helyzet. De ha olcsóbbak lennének a v4-ek akkor lehet azokat venném én is.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #6909 üzenetére
11th genből abszolút nem éri meg vásárolni jelenleg, ugyanis 1-200MHZ-el jobb (sőt, I5-öknél még rosszabb!) mint a 10th gen, cserébe viszont jóval drágább.
Nem tudom miért K-s CPUt nézel (gondolom a tuning miatt), de pl egy 10400F, mér 60 körül megvan, ami nem kevés azértDeszka van 25-től, bár a normálisabbja 33 ezertől van, GSkill Aegis meg 2×16GB van 2×21 ezertől. Ez még így valószínűleg mindig drágább, mint a csájníz alternatíva, de nem sokkal van 130 felett, modern alapon, és ahogy írtad is : "meg nem kell ra varni 4-6 hetet ra, amire megjon, hanem holnaputan ott van a csomagautomataban"
Szóval mostmár kevésbé éri meg ez a vonal
de azért még nem döglött teljesen.
-
válasz
hobizoli #6909 üzenetére
Hát 32gb-os ramot ddr4-es 15eft-ért vettem darabját a nagy gépembe (lga3647 de ott 6db kellett a 6 csatorna miatt bár erősen overkill viszont így ramdiskből játszahatok).
Ésszerűen 4x8gb elég azért játékra, az kb 7eft/db átlagár. Ezzel az újabb gen árban nem versenyezhet. -
-
-
Z10N
veterán
válasz
hobizoli #6872 üzenetére
Ugy tudtam a WS 16xx procik lock mentesek.
"+200MHz-l mar mire megyek?
ahova a 3.8GHz keves, oda a 4GHz is az
1-2core 4GHz, 3-6core 3.8GHz
a masik meg allcore 3.6GHz
a szorzot allitgassam....?"
Ezt most miert kerdezed, meg miert tolem? Te tudod, hogy mit akarsz."megnezed nagyon 4GHz fole gyarilag se ment az intel ezekkel, desktopban is parszaz MHz volt a plusz tunnerolva, de akkor kajakabb VRM-s anyulap kell hozza, ami dragabb, meg extrem modon megnott a fogyi is melle, ami huzza magaval a jobb hutest igenyt is, ami megint tovabb dragitja"
Akkor mirol beszelunk? Nalam total huvos meg TU-val es OC-val is.A tobbivel is nagyon elkanyarodtal a tematol...
-
-
Z10N
veterán
válasz
hobizoli #6868 üzenetére
"OK, de ez melyik anyulapnal van igy?"
Kinai lapnal? Passz. Utana kell nezni."1650v4, 1620v3 van"
Ehhez minek unlcok? Ezek eleve unlockoltak."meg az egyszalas loero szamit a mindennapokban ugyis inkabb"
Anniyra mar nem. Max gamingre, de arra is mar tobb mag kell inkabb. Munkara meg sok mag kell."igy siman Win alatt ez is 1.2-1.4GHz-n teker 3-6% CPUload-l, pedig nyitva van 19-20 weboldal FF fulekben, meg a YT is fut kozben a hatterben"
Nalam is malmozik, de amikor kell a szufla akkor van."atlagjuzernek nem kell 10+ magos CPU, sima desktopba se nagyon van kihasznalva meg a 6-8core se....."
Nalam munkara kell. Neha gamingre. Dehogy nincs, attol fugg mire hasznalod. Gaming, video vagas, daw/dsp/vst, virtualizalas, server, stb.Ui: Es ha megnezed az AMD-t akkor egyre tobb mag lesz. 8c/16t mar mainstream lesz Abu szerint.
-
válasz
hobizoli #6756 üzenetére
https://xeon-e5450.ru/socket-2011-3/x99z-v102/#X99Z_v102A
Megváltozott VRM (SM4508NHKP és SM4522NHKP mosfetek)
Bővített 8 tűs CPU tápcsatlakozó
A processzor energiafogyasztás-érzékelője alábecsült értékeket mutat (valószínűleg ez nem hiba, hanem jellemző)
Proci venti szabályozás nem működik megfelelően.A Bios v102 és a v102A teljesen kompatibilis.
Szóval moddolt bios mehet rá ugyanaz mint a simához. (ami azt jelenti hogy a tuningos x99-tf bios moddolt verziója is mehet rá)v104 verzió is ugyan ez csak nagyobb bordával.
Röviden ugyanúgy ajánlott ésszerű TDP keretek között. (borda nélküli verzió nem ajánlott hacsak nem 2620v3 vagy valami 100w alattival menne)
-
-
-
törölt tag
válasz
hobizoli #6745 üzenetére
ugye az idealis az lenne, ha a juzernek nem is kene ezen gondolkodnia, hanem a progik skalazodnanak szepen. sajnos meg mindig csak eleg specialis esetekben jon jol a sok mag. megmondom oszinten en arra szamitottam h a 10-16 magos hedt procikkal a szoftverek is elkezdik kihasznalni a dinnyeket, de nem igazan latszik h igy lenne.
fajltomorites, video enkodolas, kep- es videoszerkesztes, cad (de ott sem mind), programozas (forditas, foleg ha sokmindent kell forgatni), stb. meg mindig csak akkor erdemes ilyet venni, ha konkretan tudod h ki lesznek hasznalva a magok.
engem elegedettseggel tolt el, ha pl inditok egy pigz-et (sokszalas gzip) es latom h nem hiaba van a dinnye -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #6741 üzenetére
Mármint úgy értettem, hogy az embernek van olyan gépe, nem azt ajánlotta. Amiket mondott nekem azok pont olyasmik mint amiket ti írtatok.
Az ember valami irodaház selejtezésen vette azt a gépet egyébként vagy 1 éve, és azt mondta h teljesen jól el lehet vele lenniKöszi a tippeket
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #6737 üzenetére
Aha, tehát sima DDR4 esetleg ECC is? Árban kedvezőbb vajon?
Egyelőre még csak tájékozódok, de csak piszkálják ezek a gépek is a fantáziámat
Most máshonnan (ismerős*) is kaptam rá ajánlást, szóval semmi sem lehetetlen.intel arkon szoktam én is nézni, melyik mit tud.
* ő egy ilyet hajt :
HP Z800; 2× Xeon 5675 3.06GHZ (2× 6C, 12T); 48GB DDR3 RAM; Geforce GTX 1060 6GB; Samsung 860Pro 256GB; 2×2TB Western Digital Green -
-
-
-
válasz
hobizoli #6691 üzenetére
Az a lapgyártók baromsága ha valami nem megy együtt. (illetve ryzennél fos az imc, ott nem mindegy mit raksz mi mellé, mondom ezt úgy hogy amd fan voltam addig amíg az FX-ek ki nem jöttek mert azután mérrepülés van és 1-2gen ryzen sem lett jó csak az intel ült a seggén és nem csinált semmit 8 évig vagy meddig. Ryzen 5 meg brutál túlárazott)
Két dolognak kell stimmelnie kínainál, legyen lehetőleg egy típus (Reg nem keverhető simával vagy ecc-vel de ecc keverhető simával) és legyen elrednezésben egyforma azaz pl 1rx8 mellé ne rakjunk 2rx4-eset.
Márka, órajel, méret, chip típus totálisan mindegy.
Most a tesztgépembe is 4gb-os hyperx furry megy egy dell 8gb-os ECC mellett.Találtam egy igen nagy összefoglalót az x99 kínai megoldásairól:
X99 LGA 2011-3 in 2021 – AliExpress shopper guide, Huananzhi, JingSha, Machinist, Xeon E5 V3/V4
https://www.youtube.com/watch?v=GAg-sReQ8wU -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #6673 üzenetére
Igen, emlékszem, hogy 2018 nyarán még az 4330-as I3-ast I7 4770K-ra akartam fejleszteni, ami akkor tök jó lett volna.
Most meg egy 10th gen I3 tudja amit 2-3al ezelőtt az I7... (most röhögök haeromon akinek 4th genről 6th gen I3-ra kellett fejleszteni sürgősen, mert jujj DDR4, aztán most meg nincs pénze az igazi előrelépésre)
99-K9 is azert lett 1620v3-s 3.5GHz 4c8t-ből egy vagy kettő van a lapban? (ha egy akkor sima I7 4th gen gondolom az eredmény) -
rup1u5
nagyúr
válasz
hobizoli #6653 üzenetére
Hú! Olyan emlékek jöttek elő most ezeket olvasva amiket már teljesen elfelejtettem.
Rémlik az a PuntoGT is. Azt hiszem találkoztunk is akkoriban egyszer g4dg3t-nél.
Azok a mobil Barton-ok nem Westlake-től voltak? Rengeteg cuccot hoztam be neki diplomata postával bár az lehet hogy később volt az Athlon FX-es időkben. -
helkis
veterán
válasz
hobizoli #6649 üzenetére
látom te sem ma kezdted..
mikor még a7v alaplapomon kibontás után forrasztottam egy ellenállást, hogy tudjon 2v-ot adni a duronnak, ment is szépen 700@1000mhz-et, szegény haver s423-as p4-ese 1600-on vért izzadt kb ugyanazért a teljesítményért..
rég volt, szép volt, pedig nem is volt olyan rég.. -
-
elbandi2
tag
válasz
hobizoli #6596 üzenetére
Hmm.. Jó árnál vagy vele
Nekem is úgy indult hogy egy régen nem használt Core2 Quad gépet próbáltam kicsit felhozni, oc, + ram, ssd, gtx 1060.De rájöttem hogy azért ma már processzor oldalról nagyon kevés. Ezért próbáltam rá erre 2011v3 vonalra. Rendeltem Alin egy lap-proci-ram kombót, de becsaptak, és nem küldtek semmitÍgy innen az apróról szedtem össze a dolgok javát, illetve már nem igazán érdekelt az ár. Az eredeti tervhez képest sikerült "némileg" elszállni, és akkor már megpróbálom majd kimaxolni a platformot
Jelenleg: MSI X99A Xpower Gaming Titanium lap, E5-2618L V3, 2x16GB DDR4 2400 Samsung ECC ram, 500GB SSD, Deepcool AIO 360 Lian-Li O11 D, 1000W Bronze PSU, Gtx 1060.
Ebbe megy majd nagyobb CPU, min+ 2x16 ram M2 SSD(Pci-x), meg ha alakul valami vga ár fronton, akkor valami RTX3070 szintű kártya.
Igazság szerint dohányzásról való leszokás pótcselekvése lett az építés, és az alkatrészvadászat, hogy mennyit fogom használni, az másodlagos -
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #6581 üzenetére
Kenwood írta azt, hogy a Haswell már netezni sem jó, azóta szállóige és meme lett belőle
Igen, ugye ez a baj, hogy a 4770-esek még mindig nagyon drágák. Sokáig (2015 őszétől kb tavaly nyárig) fontolgattam, hogy jó lenne egy csere 4770-re, de csak az én CPU-m használt piaci ára esett lefelé a 4770-é valahogy nem akart, és folyamatosan csak egyre többe és többe került volna a csere így végül elengedtem.
Akkor mondjuk ezt a V3-as alternatíva valahogy nem volt a radaromon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Filmgyűjtés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 8700F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900K 24-Core 3.2GHz LGA1700 oem(36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Intel Core i7-12700KF
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 5 8400F - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest