- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Írók: a Meta tudta, hogy jogvédett könyvekkel tréningezik az AI-t
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz elbandi2 #7525 üzenetére
A Gigabyte lapoknál megadják a specifikációkban és nekem eddig pontosan úgy is volt amiket néztem. Azokat tudom javasolni, stabilan mennek, az USB-jük is atom stabil volt.
A Gaming5P-t extra az integrált hangja miatt is ajánlom.
Minőségben egy az egyben egy Sound Blaster Z van rá integrálva, már ha ez számít
A Killer E2200 LAN-t is nagyon szerettem a nagy puffere miatt.Egyébként meg, mint X99-ek tudják amit kell.
-
válasz elbandi2 #7514 üzenetére
x4 az necces.
Nekem sem ment az egyik Gigabyte lapomban csak az x8.
Nagyon meg kell nézni a specet, revisiokon belül is változik.Pl:
X99 UD4 rev 1.1 támogatja.
X99 UD4 rev 1.0 pedig nem.Látszólag pedig tök ugyanaz a lap.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Kaslerka #7490 üzenetére
Általános felhasználásra lesz? Ez a lap még csak PCIe 3.0-ás. Ezekkel nincs melegedési probléma, legalábbis ha nincs durván és folyamatosan megküldve. Én nem tennék rá semmit.
Majd ha egyszer átrakod 4.0-ás lapba, akkor érdekes lehet. De azokhoz meg általában gyárilag van az M.2 slotokhoz borda.A linkelt borda ráadásul annyira extrém, hogy szerintem a PCIe 5.0-ás M.2-esekre is jó lenne.
-
válasz MasterDeeJay #7376 üzenetére
A 16 mag 145 Watt brutál össz teljesítményt feltételez. 14-15ezer CB-R23 simán meglesz
-
válasz MasterDeeJay #7379 üzenetére
Van itt bőven IPC növekedés.
Még a desktop DDR3 1866 verzióknál is kimutatható volt. A Haswellhez képest a Broadwell láthatóan 2-8 %-ot hoz csak cpu-ból ugyanazon a frekin.
X99 esetén add hozzá a DDR4 2400-es memóriát. Sztem eléri a 10%-ot is.Nálam pl. 4Ghz-en egy v4 proci 500 cpu-z single pontot hoz 2400-es memóriával.
v3 procikkal ezt meg sem tudtam közelíteni, kb. 4,4 GHz-en kellett volna hajtanom őket. -
válasz hobizoli #7353 üzenetére
Egyre inkább úgy tűnik csak nálam volt hatása. 1-2 éve is tök sokat szívtam a turbo beállításokkal X99 platformon.
Lehet alaplap/BIOS függő, kinél mi kell hogy teljes értékűen működjön a turbo.
Nálam Gigabyte X99 UD4 rev1.1 lapban van, legújabb gyári BIOS-szal.@Bile Demon, úgy tudom ezekben mindben egy die van. Kb 4 éve az FCBGA-5903 foglalatos xeon-platinum-9200 sorozat volt ilyen dupla szilíciumos szörny, 56/112 core-thread, 400 Watt
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #7350 üzenetére
Nemrég átkerült a 6900K proci egy másik gépbe, Win11 rendszerrel, alap BIOS beállítással.
Ezen nálam is ismeretlen device volt - milyen jó hogy jött a téma. Köszönet Bile Demon -nak
Leteszteltem, nem ment a Turbo3.0, legalábbis nem tolta 4 GHz-en soha egyik magot sem.
Vettem a bátorságot, felraktam az Intel Win10 1809 and later Turbo 3.0 driverét az MS catalog-ból. Restart, és láss csodát 4Ghzen képes futni az egyik magElőtte Win10 futott rajta, az előző kommentjeim azt idézték, akkor néztem utoljára hogy ment rendben.
Persze beállíthanám fixre is, turbo nélkül a BIOS-ban. De most valahogy érdekel a gép fogyasztása is. Jó ez így nekem, csak akkor küldi meg ha tényleg kell.
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #7343 üzenetére
6900K-val nálam megy. Az egyik mag rendelkezik csak ezzel a tudással. Azt az egyet tudja 4 GHz-re pörgetni, a CPU-z egyszálas pl. azon fut le.
Majd holnap megnézem az eszközkezelőt ... lehet nálam is van egy unknown device erre? ... eddig nem is néztem. -
válasz Bile Demon #7344 üzenetére
Szerintem csak egy Intel Inf telepítőre van szükséged.
Az új Windowsokból már kiszedték az LGA2011 platform drivereket.
Én W11-et használok és fel kellett rakni, már semmit nem ismert fel a chipsetből, a régi Intel dolgokból.[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #7239 üzenetére
6C12T mind a kettő. Hogy az IPC változott volna, abban nem vagyok biztos, talán 1%-ot javult a Broadwell után jövő sok gen alatt.
A 6800K már 14 nm-en készült. Nem nagyon tudtak/akartak annál sokkal több tranzisztort belepréselni az utána jövő 6-7-8-9-10. generációkba sem, mint ami abba belefért, cache méretek sem nőttek.
A tranzisztorok feszültség/perf görbéjén javítottak sokat (14++++), láthatóan egyre nagyobb órajeleket értek el adott fogyasztással, főleg a memóriavezérlők gyorsultak nagyot ... amit meg részben kompenzál az LGA2011 platform négy memória csatornája.A 10.gennél még hiányolom a körítést. Csak a 11.gen kapta meg a PCIe4.0-t, új GPU részt, +4x PCIe sávot M.2-nek, AVX512-őt, stb ... ja és a 11.gen valóban hozott IPC növekedést, kb. 10%-ot.
Ahogy írod, a 10400 "csak" egy 6800K, minimálisan nagyobb órajelen, kisebb fogyasztással
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #7237 üzenetére
Nem mondom, erős a mezőny. Úgy kompletten az X99 platform még mindig nagyon megéri, tökéletes alternatívák a 4-6 magos prociknak 10.-genig. Szervernek meg persze sokkal jobbak.
A 6900K-mmal annyiból "szerencsém" volt, hogy ugyan végleges R0-ás, gyári paraméterekkel, de valami legelső, újságíróknak terített széria lehet. Alis példány. Unlockolt, de csak 40x-es szorzóig enged, így a max a 4 Ghz, tutira nem hajtották szét.
4GHz-en pedig már kellőképpen hasít. 500 pont Cpu-Z egy magon.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz KROK640 #7231 üzenetére
Egyébként igazad van, valóban fura.
Az Intel szerint pl. egy i5-6900K proci, 3,2 GHz base frekin 140 Wattot disszipál a saját spéci terhelésük alatt.
Ehhez képest a CPU Package Power értékek nálam a következőképpen alakulnak a gyári 3,5 GHz allcore turbón, Gigabyte X99 UD4 lapban:
CpuZ multi: 85 Watt
CineBench: 102 Watt
AIDA FPU stessz teszt: 115 Watt
Vagyis jóval nagyobb sebességen sem sikerült a közelébe sem érni a gyári értéknek.
Konnektorban mérve is ellenőriztem, stimmelt.Egy i5-11600 meg hivatalosan 2,8GHz-en 65Wattot éget el.
Na most az meg nálam pl. CB alatt, all core 3,9 Ghzen szalad a 65 Wattos full gyári alapértelmezésben.
Úgy is írhatnám, hogy 2,8 GHz-en a 11600 marhára nem fogyasztana csak kb. 30 Wattot a legdurvább esetben is.Valami ezeréves beidegződés lehet, hogy beírnak valami tuti biztosan tarthatót, jóval alámenve a valóságnak, hogy jogilag rendben legyenek.
Mi meg a hajunkra kenhetjük ezeket a számokat. Maradhatunk a saját teszteknél. -
válasz KROK640 #7229 üzenetére
A Base Frequency a maximális sebességük amit all core-on elérhetnek a megadott alap TDP-jükre, "Intel-defined, high-complexity workload" alatt.
Ezen terhelve, egy fikarcnyival sem többet.
A Turbo TDP (pl2) húz ki minket a slamasztikából, illetve, azért általában nem megy minden core maximális terhelésen.Gondolom, relatíve azért csökken a clock, mert nem javult annyit a gyártástechnológia amennyivel komplexebb lett a design. Összességében persze gyorsabbak lehetnek az újak.
[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #7100 üzenetére
"Videókari az új lesz pár héten belül, lehet röhögni Intel A750-es a kiszemelt"
Resizable-BAR éles teszt, hivatalosan nem támogatott platformokon?
Én is néztem, de nem mertem bevállalni, pedig van olyan gépem amiben tutira menne. Talán majd ha 100 alá megy.
Vagy van már rá módszer hogy átalakítsunk intel confidental, kínai prototípusokat?[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz nullpoint #7047 üzenetére
Win11 fut nálam X99-en régóta. Eredeti MS ISO ment fel módosítás nélkül. Teljesen rendben van, nem találkoztam semmi problémával.
Igaz, Aliról rendeltem pluszban TPM modult pár ezerért a lapba, ne sírjon a Win11 miatta.
Nem tudom vannak-e már szoftverek amik egyébként megkövetelnék. Az is lehet hogy feleslegesen raktam bele ...
A verzió frissítést majd így is úgy is módosított Win ISO-val kell csinálni, a cpu miatt nem engedi az online upgradet TPM ide vagy oda. -
válasz Czmorek #7029 üzenetére
Megfelelő ár/érték arányú procival mindenképpen.
Itt a hwaprón előfordulnak jó vételek v4-es vagy 6xxx Broadwell procikra is amik ugyan nem unlockolhatók, de megfelelően választott modell esetén nincs is rá szükség. Részemről ezt az utat javaslom ha nem elég az alap Xeon v3 tudása.
A hackkal gyakorlatilag visszarakod egy régi mikrokódra a procit.
De persze amikor az "allcore turbo hack" segítségével 10ezerért kapsz 3,5Ghz 10 magos procit olyankor kit érdekel az ilyesmi? -
válasz KROK640 #7019 üzenetére
HWaprón, használtan, csak az i5-10600 proci többe kerül mint amit kinézett lap+procit együtt.
És az i5-höz szükséges venni alaplapot és új memóriát is. Azért az a végére duplájába kerülne, nem ugyanannyiba.
Ettől függetlenül valóban nem éri meg az 5820k-ról 5960x-re váltás ... kivéve ha ez kb. semmibe nem kerül a végén. -
Érdekes, köszi!
Nagyobb singlethread előnyre számítottam. Úgy tűnik a 12100F nem tudja annyira kifutni magát mint a nagytesói a tuning környezetben a tesztekben.
Az 5. gen ES Broadwell-nek még nem jött el az ideje hogy cseréljem.Érdekességképpen néztem a Haswellek és Broadwellek memóriasebességét per core.
Vagy 5 féle procival találkoztam vegyesen.
Mindről elmondható, hogy olvasásban 8 magon elérheti a maxot(55-68GB/sec), írásban pedig már 4 magon a maximális értéket(45-60GB/sec). Az mindegy hogy akár 16 magos a proci.
Egy maggal kb. 14GB/sec -et tudnak olvasni, 20GB/sec-et írni.Az Anandtech szokta ezeket tesztelni. Sajna az Alderlakenél még nem tette meg. A Sapphire Rapidsnál valszín kielemzik majd ezt a részt is.
Arra számítok hogy az AlderLake ebben erősebb, és egy magon is eléri a maximális memóriasebesség egy nagyobb részét.Az M1 procik pl. ebben ultra erősek. Azok 1 magon elérik közel a maximumot.
-
A belépő AlderLake procik elvileg már többszálúban is közel vannak ezekhez a régi csúcs procikhoz.
[https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Xeon-E5-2660-v3-vs-Intel-Xeon-E5-2687W-v3-vs-Intel-Xeon-E5-2697-v3-vs-Intel-i3-12100F-vs-Intel-i5-12400F/2359vs2387vs2333vs4670vs4681]
(2666-v3-ra talán a 2687w-v3 hasonlít a legjobban)
Persze még mindig olcsóbb összerakni egy ilyen LGA2011v3 konfigot.
Főleg ha sok ram kell és Xeon proci megy bele.Arra lennék kíváncsi, mi történik egy ilyen 12100F procival, ha berakjuk mellé a régi ddr4 2133/2400-es ramokat - elvileg támogatja.
A neten ezer összehasonlítás van ddr4 és ddr5 között, de az mind felső kategóriás cucc. Értelmetlenül melléteszik az olcsó procinak a legdrágább alaplapot a legdrágább rammal és még túl is hajtják a ram modulokat.
Pedig itt pont azt lenne jó nézni, hogy olcsón mit lehet kihozni AlderLakeből. -
Alaplapot komálnám belőle. Igazi ritkaság. Őrült drága lehetett újkorában ez a szett.
-
válasz MasterDeeJay #6989 üzenetére
Az ár brutál, de elég kompromisszumosnak tűnik ha nincs iGPU. Nincs kimenet, nincs cooler sem, spéci táp és +1 kártya is kell. Tényleg barkácsolós.
A 2011v3 platform mondjuk egész jó lehet hogy erről a kártyáról pciex16-on átpumpálja a kimenetet egy másik kártyára szintén x16-on.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz kicsipapucs #6984 üzenetére
Half Life Alyx VR-ban pl. tökéletesen megy ezen a platformon egy 1660 kártyával.
-
Eszméletlen hogy a jelenleg 40$ körül árult prociban tényleg benne van a 3,5Ghz 10/20 szál.
SR1Y7 amit vettél?
Nem nagyon létezik most ennél jobb ár-érték arány a piacon.
Ha jól gondolom a gyári all core turbója is 3 Ghz felett van, így akár hack nélkül is teljesen jól használható lehetne. -
-
-
-
-
válasz hobizoli #6958 üzenetére
Köszi. Nagyon jó eredmények. Ugyanazzal a bench verzióval futtattad mint mi fentebb? Gondolom ez nem ES/QS proci, elég fullosnak tűnik.
A single pontok alapján 3,8 GHz körül mehetett. Nehéz megmondani hogy ennél ez a max single turbo vagy a gyári all core turbója is ilyen magas? 6 magos prociknál ezen a részen nem sok a különbség.Alin rákeresve, rendesen megkérik az árát ennek is. Mondhatni drágább a QS 1650 v4 mint egy QS 1660 v4
-
-
Egyébként érdekes jelenség, hogy az all turbo biostól elvileg csak a multi pontszámodnak kellett volna nőnie.
Vagyis az első képen egyáltalán nem ment a turbó a single tesztnél sem, azért kevesebb az is arányosan annyival mint a multi pontod. Ha jól ment volna a gyári beállítással, akkor az első teszben is ugyanazt meg kellett volna kapnod singleben mint az all turbo után.És pontosan ugyanezt tapasztaltam én is többféle Gigabyte alaplappal, legújabb bios-szal, v3-as és v4-es prociknál is.
Az előzőleg linkelt sk oldalon is hasonlóra panaszkodnak.
És ezek szerint a kínai lapoknál is ugyanez a helyzet a gyári állapotukban. -
válasz MasterDeeJay #6939 üzenetére
A 6900k kárpótol azzal hogy szabadon állítható a turbo órajelekre. Gyakorlatilag a hatása mintha all core turbo lenne
-
Nekem is ilyen olcsó Xeon volt benne, csak upgradeltem. Egynek nem rosszak továbblépésre.
A 1660-nál szívás volt hogy le van lockolva. A gyári, végleges kiadás úgy tudom szabadon állítható, de az nem ennyibe kerül.
Ettől függetlenül a TBM3.0 ha rendesen működne, akkor lenne még 200Mhzem. -
Kínai M0 revíziós 1660v4
Nem sikerül megbarátkoznom ezzel az Intel Turbo Max 3.0-val sehogy sem.
Ez a példány elvileg 3,6GHz-et tud TBM3.0-val, BIOS is látja az értékeket, de nem sikerül kihozni belőle csak 3,4-et. Full lockolt, semmit nem enged változtatni. Kb. 50 ezerért vesztegették.Szintén kínai 6900k, valami korai cucc, maximálva van a lehetséges szorzója 37-re az első 7 db magon, az utolsón 40-re. Ezek felé nem enged menni, akármit állítok a biosban, hiába K-s proci. De legalább tutira nem egy széthajtott példány.
Rendkívül furcsa így, az első 7 core fix 3,7 GHzen megy az utcsó mag az meg 4 GHz-en
Régen volt erre Intel progi, amivel manuálisan meg lehetett adni, hogy pl. egy single thread teszt app kifejezetten a 4 GHz-es magon fusson. Win10-en már nem indul el, de ez igazából annyira marhaság, hogy ez a része nem is érdekel
[link]
Szintén 50ezer HUF körül ment a BlackFridayen. -
Sziasztok,
nem tudom mennyire ismert probléma, már két gépen is találkoztam vele, hogy nem ment a turbo maximum órajelen. Nem sok infót találtam róla a neten. Leírom a tapasztalataim, hátha valakinek hasznos lehet még.
Gigabyte UD4 és Gaming 5 lapokon legújabb BIOS-szal, 1650 v3, 1660 v4, ha jól emlékszem az 5820-as sem ment maxon. Teljesen mindegy mit állítottam be, coreonként, TDP, Amper maxokat, semmi.
Végül a megoldás az lett hogy BIOS-ban ki kell kapcsolni teljesen a turbo-t.
Mint kiderült, akkoriban éppen egy nagy átállás volt turbóban a legacy és normál mód között. És a régebbi X99 lapok még a legacyt tolják.
Az első Win10 verziókhoz még turbo driver is készült az Inteltől - franc se emlékezett erre. Ennek a telepítésére persze már semmi szükség, az újabb OS-ek tartalmazzák.
Mindenesetre a BIOS féle turbót ki kellett kapcsolnom teljesen, hogy beröffenjen az aktuális driverrel.
Nyilván azoknak érdekes akik nem élnek az allcoreturbohack-el , de szeretnék a maxot kihozni