- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Magisk
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
Új hozzászólás Aktív témák
-
hobizoli
nagyúr
hat a v4 az nem annyira, mert az 14nm-s Broadwell-EP core, nem 22nm-s Haswell-EP
+200MHz-l mar mire megyek?
ahova a 3.8GHz keves, oda a 4GHz is az
1-2core 4GHz, 3-6core 3.8GHz
a masik meg allcore 3.6GHz
a szorzot allitgassam....?
megnezed nagyon 4GHz fole gyarilag se ment az intel ezekkel, desktopban is parszaz MHz volt a plusz tunnerolva, de akkor kajakabb VRM-s anyulap kell hozza, ami dragabb, meg extrem modon megnott a fogyi is melle, ami huzza magaval a jobb hutest igenyt is, ami megint tovabb dragitja
egy kajakabb videozsuga tobbet er game kozben, alapon jaro CPU-val is
vagy akar -50mV es fogyi is csokken
amit a CPU tuningja miatt a rajabb alaplapra+coolerre kell kolteni, azt hozzacsapva az eredeti dVGA-hoz kijon egy eggyel kajakabb
pl egy GTX1070 helyett egy GTX1080
azzal meg barmi gameben is gyorsabb fps-e lesz, mint a +3-400MHz CPU orajelbol a hokibb dVGA-val
foleg, hogy a legtobb esetben a mai hasznalatos felbontasok mellett a game-k VGA limitesek, es a CPU eleve nem is megy uvegen
melora mas a lepes nyilvan, de a PH! forum 8-12-16core Ryzen tulajai kozul szerinted mennyien dolgoznak is vele valojaban, es nem csak a "majd par ev mulva jo lesz az" logika miatt vettek meg mar most is?
fotos ismi egy par eves i5-s notin utomunkazik a kepekkel meg a videokkal
notiban eleve kisebb az orajele a hutes miatt, es vhogy nem erzi a szuksesseget egy HEDT i9 vagy R7 Ryzen technikanak 5-600k-ert
hiaba lenne gyorsabb az 20-30perccel, vagy tobbel, belefer az idejebe, mert nem latastol-vakulasig csinalja igy se
arra, hogy egy pendrive-re kiirja a kesz munkat a megrendelonek, pont tok mind1 milyen CPU van a gepben
gondolj bele, 4-5eve egy 4c8t 3.5-4GHz-s i7 volt a fubazzeg desktop-ban a mindenre IS, egy i5 siman szinten akarmire is jo volt egy atlagjuzernek
azert 4 ev alatt nem lettek ennyivel gepigenyesebb ezek a sw-k, meg most se 8K-ban csinaljak az eskuvoi videokat, meg 16Mpixel-ben a fotokat...
ismi akar venni egy uj notit, csak siman web, FB, YT, meg videozgatni, game-re ott a konzol, es egybol egy i7-sben gondolkodik, mert azt mondtak neki...450k+ a gep ara, amit kinezett
erre egy hoott sima Pentium Gold CPU-s eleg erre 2c4t 3.5-4GHz-n, UHD6xx szerias IGP csuklobol letolja a 4K-s videokat is, nemhogy a HD 1080p-t
az mindjart fele annyiba (se) kerulne csak
FB-hoz, forumozgatni, levelezni, meg messze nem kell kajak vmi dVGA, meg sok core CPU se
PCIE SSD meg eleg RAM legyen benne, a tobbi nem is nagyon erdekes
uj noti van mar 14" 1080pHD kijelzo, USB-C, HDMI, bill vilagitas... brutto 200k korul
csomoan akkora mass overkill konfigokat raknak ossze piti dolgokra is, aztan nez hogy az adott dologra igazabol kb semmivel se gyorsabb, mint a szomszed pistike fele annyiba kerulo gepe, ami okosan van/lett osszeallitva
masik ismi letoltogepnek allitott be egy i7-6700-t anno 16GB RAM-l akkor, amikor az csont uj cucc volt
gondolhatod mennyibe is kerult, es szenttul meg volt gyozode arrol, hogy gyorsabb a letoltes -most figyelj:- a ~20Mbps-s(!) net elofizujan ezzel
2.5MB/sec-t melyik "mai" CPU meg a HDD/SSD nem tud lekezelni?
meg erre miert nem vett inkabb egy NAS-t? olcsobb volt az is, mint ebbe csak a CPU
vicc az, hogy a sima napi felhasznalos gepe egy 4gen i5 volt akkor
ha mar, en tuti az i7 ele ultem volna es az i5 menne a letoltesre, de o okos volt...
ilyenre meg egy Celeron is eleg lett volna siman...
-
hobizoli
nagyúr
OK, de ez melyik anyulapnal van igy?
egy X99-V102 meg egy X99-K9 van nekem
V102-ben 1650v4, K9-ben 1620v3 van
a turbo egyiknel 3.6->4GHz, masiknak 3.5->3.6GHz
meg a 6c12t-s az 3.8GHz-t tud alapbol allcore-ban tok magatol is, onnan a 4GHz nem annyira a vilagvege, hogy sokat erolkodjek vele
szoval annyira nem is erint ezekkel
meg az egyszalas loero szamit a mindennapokban ugyis inkabb, abban meg ezek eleg jok az eleve magas orajeluk miatt
igy siman Win alatt ez is 1.2-1.4GHz-n teker 3-6% CPUload-l, pedig nyitva van 19-20 weboldal FF fulekben, meg a YT is fut kozben a hatterben
atlagjuzernek nem kell 10+ magos CPU, sima desktopba se nagyon van kihasznalva meg a 6-8core se..... -
elbandi2
tag
Nos a mai nap sok mindenben tisztult a kép. Megállapítottam hogy a különböző stressz tesztek eltérő módon terhelik a procit, annak ellenére is hogy mindegyik 100% terhelést mutat.
Próbáltam különböző alulfesz értékeket, 50-50, 60-50, 70-50, 80-20, 80-50, 90-20, 90-50.
Az a tapasztalatom ,hogy mindegyik értékkel megvan bármelyik terheléses tesztel a 35-ös szorzó. Viszont cinebench r20, r23 tesztekkel már más a helyzet. 50-50 mellett 30x, 60-50 nél 31x, 70, és 80-asok alatt már 32x, és a plafon amit elértem, az a 90-50-nél 33x. Itt viszont már random néha előfordult kékhalál, és nem csak nagy terhelés mellett. Így maradtam a 80-50 értéknél, a base clock ment 104-re és így most stabil 3300MHz van r23 alatt is. Más egyéb, bármilyen esetben 35x104=3640 a min. freki amin megy. Amúgy bármilyen beállítással terhelem, folyamatos EDP limittel megy. Ez sikerült egyelőre.
Másik kérdés a hőfok. Bios-ban eljátszottam a PWM ventik, és a folyadékpumpa fordulataival, és így sikerült a thermal limitet is kiszűrnöm, kivéve ha az r20-23 fut. Akkor olyan 4-5 perc alatt a hőfok lassan feljebb megy, az egyéb terhelés 50-51 fokáról olyan 53-55 fokra, és elkezd throtingolni. Ezt nem értem, hogy miért nem engedi feljebb a hőfokot?
Valamint a nyugalmi állapotban is csak random 3-4 magot vesz lejjebb egyszerre, és azt is csak pár pillanatra.
Tesztértékek, cpu queen 118500, r23 13050, r20 5108, cpu mark 21920, cpu-z single 419 multi 7005.
Hát mára ennyi, kicsit beleuntam, isten bizony stabilabb volt a régi 2618L, nem volt vele semmi macera...de hát ez kellett nekem
-
6138ES eleve gyengén turbózik(3.2ghz max, 2.2ghz all core), nem próbáltam de elvileg kettő avx512 feldolgozó van benne magonként szóval ilyenben erős. Mindegy, belépő szint 23eft-ért ezt tudja, majd ha lesz imc sérült rendes platinum akkor veszek gombokért, bár inkább cascade lake refresh kellene azok valamivel nagyobb órajelüek.
Hűtő is maradt, csak a lap ment el 35 +postáert.
ipari áram + napelemek, jobban látszik ha egy percre tovább megy pár nagyobb gép vagy daru, cnc stb mint az a 16 vincsi.
2620v3-hoz x99z v102 vagy klónjai tökéletesek.
Ja 6138-asban van a duo, jelenleg is youtube/facebook videó gyorsításnál nincs több feladata.
Vettem bele pcie-s intel ct gigabit hálókarit, nem állok neki biost reszelni, ipmi megy amúgy csak win nem látja meg világít minden led. Biztosan köze van a procihoz, azóta szar. Új mikrokódoztatott biossal is sza. -
Thortlestoppnál villogott az edp limit 2643v3 nál prime95-el. 3.6-3.7ghz-en ment nem full 3.7ghz.
Asus lapot adtam csak el, procikat nem. Örültem hogy eladtam. Ws az totál más, nem egy kategória 2x annyiba is kerül.
16 hdd lesz. Áram nem tényező így nincs vesztenivalóm. De a plotolás miatt kell sok mag, 4655 meg csak 6 magos. Ramsavszél is jól jön sztem. Hdd seq írás olvasás kell neki, raid0 jól megy és ocsó is.
Vga nem kell a kínai lapokba, anélkül is mennek, most is úgy megy. Távoli asztallal használom vpn-el. De rakás asztali lap is megy vga nélkül. Bmc nincs az a 40-50e kategória kínaiból. Drágult minden.
Ja az az x99t átlag középkat kínai lap korábban 25e körül volt.
Dualnál efi-t használtam, asus nem ment ffs-el.
6138es bugos a lan kártya, nem megy rajta de más baja nincs. Nem volt időm rá hogy teszteljem, asszony netezik rajta. -
elbandi2
tag
Hmmm! Érdekes tapasztalatokat szereztem ebből, és megállapítottam, hogy még nagyon nem úgy van beállítva a gép, ahogy szeretném. Nem vagyok egy pro tuningoló, ez csak hobbi, és ha van időm, szeretek molyolni vele.
Tehát amivel eddig tesztelgettem azok a tesztek nem terhelték 100% al a procit, csak kb. 60%-al.
Úgy stabilan 35X szorzóval ment, 35x103,9=3636MHz.
Most szembesültem azzal, hogy cinebench alatt megvan a 100% terhelés, ami mellett már EDP limit van, és 32x103,9=3324MHz -re megy le. Valamint kb 15s után bár 53fok fölé nem megy, és egy 360-as AIO vízhűtés megy rajta, mégis Thermal limitbe fut bele, és így pár pillanatra még lejjebb veszi. Mindemellett nyugalmi állapotban, 0 terhelés mellett sem veszi le a frekvenciát tartósan 3000 alá.
Szerintem 0-ról indulva újra rakom majd a biost hétvégén, és tesztelgetem milyen fesz értékek mit változtatnak. -
-50/-50el indítok mindíg, azt nem volt ami nem tudta volna.
2643v3 3.6-3.7 között ment aztán edp limit.
2686v3 pedig 3.1 -50-el de ott matx lap volt akkor. Majd jingsába tesztelem ha jönnek rendes ramok. Így is erőmű.Asus z10pa-d8 tuningra szar, meg benne van az asus x99 killing cpu bug és elfüstölt egy 2697v3-at szóval vegye meg aki akarja, nekem a legrosszabb x99 lapom volt. Csak annyi előnye van hogy atx. Nagy procit nem raknék bele a 2643v3 is necces volt. Inkább vettem volna kínait ddr3-al 2678v3-akkal akkoriban...
2643v3 -asok még megvannak.
Chia bánya nem tu-val.van meg lapcsere lesz X99T a pcie portok miatt (raid vezérlőknek kell) 4655v3 kevés, kell majd 12 mag talán 2673 vagy hasonló lesz. Rakás régi hddm van. Amúgy bugos a chia mint az állat, nagyon béta a kliens.nem egy jingsha de olcsó(32e eu raktár). Kettő 16xbe megy majd 4x és 8x raid. Vga nem lesz benne. Ram meg majd amit találok, ddr4 reg sem nagyon drága már, 4x8gb lesz benne, kell a sávszél bányához. Nagygép (6138ES meg kap majd 16-32gb modulokat.)
-
Soha nem nézem a tényleges feszt, kínai lapokon gyakori hogy baromságot ír volt hogy 2v-ot. Quickcpu: az írja az offseteket. [link]
-70-70nél lejjebb nem szoktam mert nehéz tesztelni. Ez meg munkagép lesz, stabilítás szempont. Nem.szoktam véresen komolyan alulfeszelni, bár ezt a 18magost kellene.
Edp limitet 2643v3-asnál láttam de az kazán 135w ez meg csak 120w azaz elöbb dobja be a proci a limitet mint a lap. i7 nél el tudom képzelni hogy van limit mert azok zabálnak rendesen és unlocked a tpdjük.
Matx kínaiban most van egy 4655v3 ami 135w és már alapon 3ghz all core turbós, szépen megy, most az a chia farmolós gép, vrm jól bírja nincs limitje pedig dolgozik 24/7. -
quickcpu-nál utólag van még egy ha kell, ffs-t kész bioszokkal rakom fel. Nem finomítom annyira. Ez a lap még nincs moddolva. Majd x99-tf biost kap -50-50-est, nem lesz kiélezve teljesen.
Szerintem nem lesz EDP limit, ATX lapoknak jó a VRM-jük. Nem tudtam tesztelni mert a ramokból van rossz és most küldtem vissza. -
-
elbandi2
tag
Kövezzetek meg de pontosan nem emlékszem mennyi, de azt hiszem legutoljára 90/60 volt a régi procihoz, hogy az alacsony TDP ellenére is meglegyen a max turbó órajel.
Most még nem akartam molyolni a bios-al, így egyelőre hagytam.
Normál használat, rövid benchmark-ok alatt megy maxon, de stressz teszt alatt visszaveszi a szorzót 35-re. Érdekes módon most megint megy a baseclock állítás, és az M.2. SSD ismét csak Pci-e gen2X2 sebességgel megy
Aida CPU queen 119500 pont
Passmark
Ami viszont nem tetszik hogy nem nagyon veszi vissza az órajelet terheletlenül. csak max 3-4 magot húz lejjebb random, a többi meg max frekin megy. ennek még keresem majd az okát, de ezen kívül tetszős -
hobizoli
nagyúr
erre mit mondjak
anno imi is vett i7-7700K-t a letoltogepbe, hogy gyorsabb legyen a download....single 4GB DDR4 volt abban, mert annal kisebb kapacitasu DDR4 modult nem is gyartottak
a főgépe meg egy i5-4590 volt 6GB DDR3-lazt hittem vmit csak rosszul hallok, amikor buszken meselte
es nem vmi gigabites net volt melle, hanem "csak" 120Mbps-s
arra miert nem tudott berakni egy NAS-t, vagy vmi kotlabb Pentium G4600, vagy frutti Celeron konfigot, azt maig nem ertem
ja es mindezt akkor, amikor a i7-7700K 110kHUF volt.... letoltesre abszolut idealis vetelszenttul meg volt gyozodve rola, hogy a tobb szalas CPU miatt tobb szalon toltve is, sokkal elobb lejon barmi, mert az jobban tudja a szalakat kezelni
aha, de.....
-
-
elbandi2
tag
Köszi a választ, nem értem mi történt, a gép most is megy stabilan az emelt órajelen , csak az M.2. Nvme ssd-t dobja el, de már 1 lépcső emelése után is (0.05MHz).
A proci a német ebay-ről jön 165ajró, kínából olcsóbb lenne, de nem akarok annyit várni, meg ha vámolják, már drágább is. -
-
Valahogy arra törekszem hogy egy szál is erős legyen. (Erre a mostani 6138es nem igazán jó)
Semmi módosítás nem kellett. Biosban enforce por disabled aztán memory freq meg fel. Feszt nem lehet állítani. Nyilván fos időzítésekkel.
Ddr3 ecc regből indultam ki ahol a 1066 modulok mindegyike ment 1600-on és egy részük 1866-on is de volt amelyik 2133-on is. Ebből könnyen kitalálható hogy a ddr4 is hasonlóan húzható. Mezei asztali ramok hulladékok nem összehasonlítható, tuning ramokra (3000+) raknak ugyan olyan chippet mind az ecc regekere nagyrészt, édemes megnézni a modulokon a chippet és hogy mikre került fel. Ha így nézed a 2666 nem is tuning. Ugyaníg, ddr3nál 1066 modul chippjei vannak némely 1600-ason is.
Google asus x99 killing cpu ez egy ismert hiba. 12v-ot ereszt rá, talán nagy amper miatt nem.tudom.
Nekem nem a ws volt hanem a szerver verzió, az fele annyit se ér.
3647 csak reget eszik (unb ecc és simát figyelmen kívül hagyja)
Noctua 25eft volt céges nettó. Nem nagyon van más csak szerveres 10k rpm-es cuccok. Volt valami alin 15eft ért 4u hűtő. -
törölt tag
-
KROK640
nagyúr
"6kert nagyon jó ár 16gb modul."
Szerver park bontasbol van, ott ki lehet fogni. Nem szaroznak. Korabban 4TB 100/100 hdd-k voltak 10k-ert. Mondjuk ott mar sorban kellett allni.Jah, nekem is van egy 10K-s 4TB 100/100-as HDD-m.
Cimbi egy ilyenen vett HP Z800; 2× Xeon 5675 3.06GHZ (2× 6C, 12T); 48GB DDR3 RAM félkonfigot vagy 2 éve, elég jó áron. -
2683v3 3ghz turbós, a 2686v3 meg 3.5ghz bár ahhoz kevés a 2xeft-os lap. (Bevallom 40eért vettem, de leg ne tudja senki
)
Ddr4-ből nincs sok értelme 2133-nál gyorsabbat venni mert tényleg mind megy 2666-on. 2933-on nem ment a proci miatt lehet annál hibázna de ahhoz cascade lake kell.
Nekem a 6 slot miatt elég volt a 8gb ram/slot majd később lehet rakok bele nagyobbakat. 6kert nagyon jó ár 16gb modul.
Az a dualos lap nem jó nagy procikra, megsüti őket húzva. Nem ajánlott. (Asus x99 killing cpu bug megvan benne) Nekem egy 2697v3-ast megsütött.Ma már biztosan kínait vettem volna helyette ddr3-al.
Ryzen eszi a reg-et is? Mixelt rank/rank/márkával mert kínait és s3647-et sem érdekli hanem megy simán totál mix ramokkal. Meg hát slotszám is lehet tényező aminél a ryzen nem áll túl jól. S3647 brutál jól hűthető. -
2678v3 30eft-ot megérne kb 2600x/2700x szint csak megeszik ddr3-at is ami 250ft/gb áron van. Lap hozzá 23ft. (X99 V102)
Rzenből nem tudom mi jönne ki és hogy az hogy menne 2133-as ramokkal.3647-ben a procik olcsók és a ramok is aránylag. (8gb-osakat 4eft-ért vettem legutóbb és mind megy 2666-on) De a lap horror. (75-80eft sztem brutál sok, feléert lenne best buy a platform) 6130/38 es azaz ql1l 20 mag ql1m 16 mag best buy 20eft kategóriában.
2066ról nincs infóm, kevés a proci bele.
V4 nem éri meg turbo hack hiánya miatt.
Egy erős v3 pl nekem a 2686v3 meg ddr3-al tarol mindent ár/teljesítményben (18mag, 3.5ghz, 65eért adom de így sem viszik) 8x8gb ram hozzá 16eftért adom.
Modern? Haswell avx2-t tud, usb3, sata3 van laptól függően bár a 10eft kategóriában nem nagyon. Nvme kiszolgálja.
Pcie 4.0 nincs valóban. Mi kellhet még?
S3647 avx512 és 2db avx fma / mag miatt lehet érdekes ha ki tudod használni. Bmc van mindegyiken bár az átok is egyben. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest