Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
belaazallat
addikt
válasz
gohanangry
üzenetére
Szia!
Szerintem itt, vagy a lapod topicjában gyorsabb/eredményesebb segítséget kaphatsz!
-
válasz
gohanangry
üzenetére
A dVGA-t, ami a PCI-E buszon csatlakozik, jó eséllyel azért nem láttad, mert a megemelt FSB magával húzta a PCI-E órajelet is. BIOS-ban javasolt megkeresned, hol tudod fixálni (bár vannak lapok, ahol automatikusan fixálja a BIOS). A lapod nem kifejezetten a sokrétű és széleskörű tuning beállításról híresült, el, de azért vmit ki lehet belőle hozni. Netről töltsd le a manualt, és nézd meg mit, hogyan lehet állítani a BIOS-ban.
-
válasz
gohanangry
üzenetére
Tuningban van már valamilyen szintű tapasztalatod? Például a PCI-E frekit fixáltad?
-
gohanangry
csendes tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni
Az alábbi konfiggal rendelkezek.
Alaplap: xfx nforce 790i ultra 3-way sli
Cpu: Intel core 2 quad Q9450 gyári hűtő
Ram: 2x4GB kingmax 1600 mhz
Vga: Gainward Geforce Gtx 560 ti
Táp: Chieftec 550W
Bios: Phoenix Award
Op rendszer: Windows ultimate 64 bitA procin szeretnék egy kicsit húzni hogy jobban kihajtsa a videokártyát tehát nem akarok rekordokat dönteni vagy extrém módon tuningolni csak annyit amit fesz állítás nélkül lehet húzni. Ha valaki le tudná írni hogy mit és mennyire kell állítani azt megköszönném. Én már próbálgattam magamtól állítani 2,66-ról 3-ra a procit de újra indítás után amikor betöltött a windows akkor nem látta a videokártyát hanem átváltott integráltra. Ha visszaállítottam az eredetit akkor helyrejött.
Előre is köszönöm a segítséget
-
Bocaa
senior tag
Átlagosan egy SLB5M steppinges Q8200 mennyit szokott bírni tuningban? 3.4-3.6 ghz megvan?

-
-
válasz
üzenetére
Ez nem a procitól, főleg nem a tuning stabilitásától függ, sokkal erősebb gépeken is ezt csinálja a Fraps, mondhatni általános probléma. Ha default beállításokon neked nem lagolt, és sok videót rögzítesz így, akkor célszerű alapon használnod.
-
cSuwwi
senior tag
A core temp és a cpu-z mást ír corefeszre.
A coretemp csak egyet mutat fixen, a cpu-z elmászkál a terheléstől függőenMost akkor mennyi az annyi? 1.35-öt adok neki, de a coretemp 1.21-et ír. A cpu-z viszon 1.288-at, de ha elkezdem csökkenteni akkor hibázik és omlik a rendszer
-
törölt tag
Lejjebb vettem a feszt 1.256-ra és Prime95-be minden stabil volt, semmi hibát nem írt. Hőfok átlagba max stressz alatt, 47 fok, mag 1 volt a legmelegebb 59C. Úgy nézz ki nem kell neki akkora fesz, ha így is működik, most letesztelem még más programmal, hogy nem-e ír vmi hiba üzenetet.

-
törölt tag
-
törölt tag
Segítséget kérnék tőletek!
Van egy Core 2 quad q8400-es procim alapon 2.66Ghz. 1.2375 alap fesszel. Azt szeretném megkérdezni mennyi az a sebesség amit a proci stabilan bírna.
Hűtés: Scythe ninja plusz 2db 12cm ventivel. Idle 25C, terhelve max 45C volt
Alaplap: Gigabyte GA-G31M-ES2C v1
Ram: 2x2GB kingston ddr2 800Mhz
Válaszotokat előre is köszönöm
-
bolcsodal
addikt
válasz
cSuwwi
üzenetére
Nálam síma P45-DS3-ban FSB444-ig jutok (így mennek 1066-ban a Dominator-ok) és ehez már szorzót kell csökkentenem (7X). Itt valószínűleg a CPU fogy el egyébként, mert semilyen fesszel nem megy 7.5-ös szorzót (bár komolyabban még nem próbálkoztam a stabilizálásával). Nekem 3.1GHz-en is elég.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
belaazallat
üzenetére
Procija is válogatja. Ha kifogtad azt a "csoda" FPO-s szériát akkor még alulfeszelve is menne annyit. Nekem csak átlagos vagy az alatt jutott.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
belaazallat
üzenetére
A p45-öt nem saját tapasztalatból mondtam, felnyaltam a topikot meg párat az elmúlt időben kis "továbbképzésre", ennek a folyománya.

A nevezett proci nálam 1.28 körül ment 3.5-en egy P5Q SE2-ben és a régi EP45T-DS3R-ben is. -
Laci2277
senior tag
válasz
gari24
üzenetére
Én is inkább p45-ös lapot ajánlanék, gigabyte x48-ds5-öt cseréltem le a jelenlegi deszkára és nem bántam meg. Alapfeszen 200Mhz-el többet hozott, az fsb-t 493-ig tudtam tuningolni, persze csak teszt erejéig. A gigában 440-450 körül megált az élet és marha sokat droppolt a drága.

(#20669) cSuwwi Nem vált be az a x38-as lap, kipróbáltad benne a jelenlegi procidat?
-
v2
őstag
hello urak. nem ide való, de hátha tuningol még valaki lenne ez a remekmű [link] az ár némikép alkuképes. bocs még egyszer
-
belaazallat
addikt
válasz
cSuwwi
üzenetére
"Ha akarsz rajta húzni egy "egészségeset" legalább p45-ös deszkát vegyél."
Procija válogatja.
Nálam pl ugyan azt tudja a proci egy X48-DQ6-ban, P35-DS4, és P45-UD3P-ben.
Vid: 1.25V Bios-ban Vcore : Normal, terheletlenül 1.18V, terhelve 1.16V így ment mind 3 lapban 3700 MHz-t. vissza lehet keresni, itt van a topicban.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
gari24
üzenetére
Ha akarsz rajta húzni egy "egészségeset" legalább p45-ös deszkát vegyél.
Ebből a kettőből egyik sem az.
q9550-et 3.5-ig majdnem alapfeszen fel lehet húzniA p5e ws pro abból a "kiárusításból" van ami pár napja volt az aprón?

Nekem is van egy ilyen lapom, de már nincs rá szükségem, annyiért árulom amennyiért vettem (van rá 3 hó gari) -
válasz
gari24
üzenetére
Anno DS4-em volt, Q9650-et és Q9450-et hajtottam benne. Stabil, jó kis lap volt (ha visszalapozol pár oldalt meg lesznek az akkori bejegyzéseim), igaz, York-kal nem ment többet 450-es FSB-nél. Ha csak minimálisan húzol rajta, akkor ez bőven elég. Volt néhány Gigabyte-os háklija, amit szokni kellett, de ezek csak nagyobb mértékű tuning esetén jöttek elő.
-
gari24
tag
Hali
Alaplapot szeretnék venni , kettőt ki is néztem de igazából több véleményt is meghallgatnék evvel kapcsolatban.
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5E_WS_Professional/
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-ep35-ds4_21/
Egy Q9550el rendelkezek és minimálisan húznék is rajta.
Válaszokatköszi -
Roba
tag
Az Aida a Tjmax-ra 100 fokot ír. Csak a processzor feszültségét és az fsb-t növeltem, a többi alapon volt. Lehet növelni kellet volna a feszt több helyen (pld. az északi hídnál is), ebben nem vagyok jártas. Nem gondoltam volna, hogy egy kis fsb emeléshez már több helyen feszt is kell emelnem. Elég magasak a hőfokok, ezért is beérem én a 3.4 Ghz-cel. Azonban amíg magasak az fps értékek, addig alapórajelen hagyom.
A Hyper TX3-as hűtőm kb. 2 hónapos, le akarom cserélni egy jobbra, akkor is ha nem tudok tovább tuningolni.
Melyik a jobb a Hyper 212 + vagy vagy a Hyper 212 evo? Az evo-n egymáshoz közelebb helyezkednek el a hőcsövek a hűtő talpán. Vagy tudtok jobb hűtőt ebben az árban.THX!
-
Rendben levőnek néznek ki a fokok, kivéve a 8,5X400-at; nekem játék alatt nem megy 55 fok fölé ilyen beállításal, pedig a fesz magasabb. Lehet a házszellőzésed is ludas.
A 420 feletti fsb-hez már a lapot is birizgálni kell rendesen, ott a proci feszelése nem segít és az 1,2 Biosban szinte biztos, hogy kevés. -
cSuwwi
senior tag
Néha hülyeséget mutat, átlagold le a magokat annyi a hőfokod, jelen esetben kb. 42 fok.
Alapon ez kb. reális, nekem is kb. ennyi volt.
3.6-hoz kevés lesz az 1.2V, adj még neki. Nekem is 1.28 körül kezdett itt stabil lenni.
1.4-ig nyugodtan eltolhatod azzal nem lesz baj, ha nem hagyod elszállni a maghőt.Nézd meg mennyi a tjmax-a a procidnak (aida is mutatja) elvileg itt old le túlmelegedés miatt. Napi használatra érdemes legalább 20 fokkal alatta tartani. Már eladtam a 9550-emet, nekem 95 fok rémlik, de lehet kevesebb.
70 fok szerintem már a határ, ne nagyon legyen több, vagy jobb hűtést tegyél rá.
-
Roba
tag
Üdv!
Szerintetek normális az, hogy a q9550-es procim kupakja jelenleg 25 fokos, de a magok 45, 35, 45, 38 fokosak. Sokaknak csak 5-6 fok különbség van a kupak és a magok hőmérséklete között, de ez nálam min. 20 fok. Lehet, hogy rosszul van rajta a kupak, vagy esetleg rosszul van rajta a hűtő.
8.5 X 400-at bios 1.15 V-on viszi (game alatt Hyper TX 3-mal a magok kb. max. 65 fokosak), de 8.5 X 423-on még a Windows se tölt be 1.2 V-on. Túlmelegszik, mert kevés a hűtőm?
A proci max. hőmérséklete 71.4 fok, ez mindenféleképpen a magokra értendő?
Köszi.
-
válasz
bolcsodal
üzenetére
Igen, elvileg egy fejlettebb proci többféleképp is "butítható", gondolok itt fizikai és szoftveres eljárásokra. Azt meg nyilván a piaci kereslet és kínálat határozza meg, hogy az adott, 200$-os CPU-t eladják-e 200$-ért, vagy ha nincs rá igény, akkor inkább lebutítva 120$-ért. A gyártók ilyen jellegű gondolkodása és árképzése meglehetősen logikus, és amint látható, jól is működik.
-
bolcsodal
addikt
Világos...de ezek (utasításkészletek) is tilthatóak mikrokódból nem? Jó példa erre a Q8300-asom esete. Ez még olyan szériából származik, ami nem támogatja a virtualizációt. A később megjelenő Q8300-asoknál (nem tudom melyik mikrokód update-től) már tudták ezt. Gonoldom ez a "Virtual Machine Extensions (Vanderpool)". Asszem a T9300-asom fel van rá készítve...

-
válasz
bolcsodal
üzenetére
Nem ismerem behatóan az Intel gyártási struktúráját, de ez náluk is így működik. Nem is kell, hogy L2-t letiltsanak, elég, ha kisebb szorzóval árulják, lásd: E8200-8300-8400-8500-8600, vagy elég, ha zárolják a szorzót, és a szorzózár mentes CPU-t drágábban adhatják, lásd az új IB procik esetében.
Ugyanakkor a példaként említett E8200 nem csak L2 chache-ben tér el az E5200-tól, hanem utasításkészletben, virtualizációban, stb. is. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
LGA478 esetében (NetBurst architektúra) a P4 Willamette és a Celeron között tényleg csak az L2 cache méretében (256 kB vs 128 kB) volt eltérés, minden egyébben megegyeztek. A korábbi és a mostani Celeronok esetében már jelentősebbek a különbségek, de a kolléga által említett P4 esetében tényleg csak ennyi volt a differencia.
-
bolcsodal
addikt
válasz
Nuada herceg
üzenetére
De miért 775? Enny pénzért már normális AM3+ lapot és új AthlonX4-et mérnek. 7770-mellé elég lett volna.
-
japy
őstag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Milyen kakára? Egy normális P45 kell!

-
Nuada herceg
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
HD 7770-esem van...
Most vettem, nem igazán szeretnék 1 fillért
sem rákölteni erre az egész kakára már.
-
válasz
cSuwwi
üzenetére
Ha jól sejtem azért egy Celeronban más felépítés-beli különbségek is vannak, nem egy sima cache csökkentés miatt olyan gagyi, amilyen.
The Nuke@ Te tudod, dehát manapság már ebbe a platformba pénzt tolni...

A procid nagy valószínűséggel menni fog 3,6-ot piszkálás nélkül abban a deszkában és (nem multiban) az már bőven jó bármire. Most jöhet akkor egy HD7970
-
cSuwwi
senior tag
válasz
bolcsodal
üzenetére
Szeretek okoskodni, mert itt van aki kijavít.
Titkon reméltem is
Ennek ellenére nem érzem "vészesnek", játék alatt lehet hogy nem jön elő annyira, nem nagyon játszom pc-n, nem érzékelem.
De más prociigényes dolognál észvesztő különbség volt a celeroncs és egy ugyanolyan órajelű de magasabb l2-es p4es között, innen a "tapasztalat", minél több ez a cache, annál "gyorsabb" nagyon leegyszerűsítve.
-
bolcsodal
addikt
válasz
cSuwwi
üzenetére
Sűrgősen olvass utána annak, amiket leírsz!

A cache mérete minimális hatással van a játékokban nyújtott teljesítményre, mivel jó esetben nem CPU limites beállításokkal fogsz játszani 640x480-as felbontásban, hanem erős VGA/vegyes limit mellett. Valószínűleg tudsz találni olyan tesztet az internet bugyraiban, ami erről szól. Ez olyan urban legend, mint a PCIe sávszélesség drámai hatása (az is csak marginális körülmények között jelentkez(ett)ik)....

Az újabb játékok már inkább a VGA-t dolgoztatják meg. A teljesítményt inkább a VRAM mérete és sebessége/sávszél (GDDR3/5*128/256bit), valamint a GPU nyers izomzata fogja meghatározni. Persze létezik olyan, hogy platform limit, de erről inkább Gbors cikkét kellene elolvasnod:[link]
Hiánypótlóak voltak cikkei. Kár hogy "örökrebefejezte".

-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
A processzoroknak van belső ideiglenes tárolóhelye (cache). A celeronokat az különbözteti meg a "normál" processzoroktól, hogy ez a cache-ük sokkal kevesebb. A 775-ös prociknál Celeron D néven futottak, 2 vagy 4 MB cache van bennük.
Számításigényes dolgoknál van nagy haszna, pl. videókódolás, mp3 kódolás, vagy renderelés, de még játékoknál is észrevenni. Az a lényeg, hogy amikor a proci számol valamit és tárolnia kell, nem kell kinyúlnia a ramhoz, vagy a winyóhoz, hanem a saját belső "ramjához" tud nyúlni. A gyorsaság abból van, hogy az elérési sebessége sokkal gyorsabb a cpu cachenek, mint a rendszermemóriának, vagy mint a winyónak. Gyorsabb feldolgozás = gyorsabbnak érzed, több fps, ...
Az asztali procikban 3 féle cpu cache van, L1, L2 és L3. Ezek is különböző sebességgel érhetők el, az L1 a leggyorsabb. A 775-ösökben az L2 mérete különböző, az asztali procikban 12MB L2 a legtöbb ami elérhető. Q9550 és felette. Az újabb Core i procikban is van már 12MB-os, de az már L3, igaz ott a HT miatt több mag is látszik, kevesebbet fogyaszt, stb. Természetesen jobbak, de aki nem akar új architektúrára váltani, annak bőven van elég kakaó a 775-ös csúcs procikban.
Ez persze csak az intel procikra igaz, AMD-t egy 900-as Duron óta nem használtam, ott lehet hogy van több L2-es is.
-
Nuada herceg
őstag
Megvettem a lapot is mellé.
Lehet hogy nem tuningos lap.
de 1666 Mhz az FSB-je, így azért
kicsit fel tudom tolni a procit.
Reményeim szerint 3,5-re.Az szerintem már elég lenne.
Meg maga a processzor is jobb azért,
mint a Q9400. Annak 6 mega, ennek
meg 12 mega a kess. Bár igazából nem tudom az mit számít.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát pedig pont az a menüpont hiánycikk belőle amit a P5Q-ban ott virít.
Volt régebben egy giga p45 csúcs lapom: EP45T-DS3R
Ritkaság volt, jól tuningolható és ddr3-at evett asszem 1900OC-ig. De kifingott a memóriavezérlője az enyémnek, más jobb lapot meg nem találtam, vissza kellett állnom ddr2-re
-
-
cSuwwi
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az a lap amit árul a QX mellé egy "mezei" workstation lap, az sem tuningbarát.
Vettem egy ilyet nem tuningra, de azért meglestem mit tud, és a szorzolock állításon túl nincs más lehetőség a biosban (hacsak nincs valami spec billentyűzetcombo mint a CTRL+F1)Tuning lappal járna jól, pl. Asus P5Q SE2, nekem is ilyen van, újonnan vettem, egy nagykerből kukázta nekem itt egy kolléga.
-
válasz
Nuada herceg
üzenetére
A gond főleg az vele, hogy ahová a 9400-as kevés volt 2,6-on, ott ez se lesz igazán elég 3.0-án és a lapodat nem nagyon fogod tudni húzni, ahogy ez már kiderült (hacsak nincs változás). Jobban járnál egy tuningos lappal, ha már a 775-ös platformba pumpálod a pénzed...

Pl vidd el az Asus lapot a tagtól proci nélkül és valszeg lesz nagy jóság

-
MeroM
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
sztem egy i5 2xxx már jobb mint a quad és 32 nm en és emellett ddr3 lenne ugye 1333 on

-
Laci2277
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Szinte semmit nem számít játékok alatt, főleg különböző teszt programok alatt jöhet ki a ddr3 előnye szerintem.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Nuada herceg
üzenetére
ez egy 3ghz-es, 45nm-es 4 magos processzor
egy core i7 940-nek felelhet meg. a különbség:
core i7-ben HT, 8 processzormagnak látszik.
a core 2 quad 1333mh-es fsb-vel is rendelkezik, szemben a corei7 1066MHz-cel.
a core i7 turbója asztali gépek esetén, főleg ennél a modellnél elhanyagolható. -
Nuada herceg
őstag
Egy QX9650 milyen I procival lehet egyenértékű?
Sokkal marad le? -
Nuada herceg
őstag
Na csak veszek...
Jók a Pesten dolgozó ismerősök.
-
Nuada herceg
őstag
Hát sajnos nem veszek procit, mert nem postáz a tag, meg nem is adja fel futárszolgálaton sem.
Én meg Békés megyei vagyok, ezért nem autózok fel Pestre... -
cSuwwi
senior tag
válasz
Brumi˘
üzenetére
9x333-on meg a nevezett QX9650
a mostani 9550-em 8.5x333-on 2.83G (ennyi a max. szorzó)nem tudom szorzólockos-e, ha lehet a szorzót is emelni akkor durvábban lehetne húzni.
ramcserével lehet hogy megnézek egy 4.3 - 4.5-öt, majd írok a tapasztalatokról (ha lesznek)
remélem hogy tényleg ettől X-es (extreme) hogy nem lockos

-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Azért nem nem mindennapi alkalom vedd figyelembe.
A 9550-ek mennek 40 körül, a 9650 (ráadásul extreme) 45-50 körül mennek még mindig, ha lehetne kapni, de sosincsmost olcsón lehet bevásárolni, szerencsére sok van. én vettem mellé egy deszkát is + tápot. összedobok belőle valamit, a régi gépem meg eladom.
ez egy lehetőség, le kell rá csapni, ha akarsz fejleszteniazt viszont ne feledd, hogy ez is 1333-as fsb-jű, a mostani lapoddal ezt se fogod tudni nagyon tuningolni. ha húzni akarod vegyél másik deszkát (pl. amit árul mellé), vagy alap 3GHz-en fog ketyegni (nem mintha nem lenne elég)
-
Laci2277
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Igaza van cSuwwi kollégának, az a qx9650-es hihetetlen jó áron van, ennyiért nagyon megéri.

-
Nuada herceg
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Huhh!
Köszi a komoly leírást!
Elég sok dolog volt benne, ahol nem
is pislogtam...
Kicsit magas volt.
De tegnap óta sokat tanultam itt.
A 8,5 úgy jön ki, hogy:
8 a max. szorzó, igazad van.
Csak van valami fine tune, és azt is lehet állítani
0,0 vagy 0,5. Én áttettem 0,5-re.
Úgy mutatja, hogy 8,5Na most mennem kell kicsit dolgozni, de majd jövök,
aztán próbálkozom.Köszönöm, hogy segítesz.

-
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Na.
A Quadok többségükben mennek alapfeszen (tehát piszkálás nélkül) fsb 400-at, ez esetedben
szerintem 3,2 Ghz (400MhzX8). Én eddig úgy tudtam, hogy a q9400-nak 8 a max. szorzója, nem értem mi a Biosban a 8,5...de biztos van okosabb, aki majd leszid
Persze ehhez megfelelő lap kell és a Tied az sajna nem igazán ilyen, mint kettővel előbb firkantottam. De lehet gyűrni!Alap:
Cpu-Z
CoreTemp vagy RealTemp,
HW monitor
teszthez az Inel Burn Test (az akasztja ki legjobban a csipet)
Ja, milyen tápod van? Joli Bácsi Háztáji Superpower, vagy esetleg jobb? Az randán bekavarhat és aztán nem érted miért nem megy.Cpu-Z-ben, vagy inkább CoreTempben nézd meg mennyi a procid VID-je (alapfeszültsége)
Ezt kell belőni kézzel a Biosban. Le is írhatnád mennyi az annyi, hogy okosodjunk
Először is (ha nem volt meg), kapcsold ki az energiatakarékos dolgokat az Advanced Bios Featuresben:
CPU Enhanced Halt (C1E)
[Enabled]
C2/C2E State Support
[Enabled]
CPU Thermal Monitor 2(TM2)
[Enabled]
CPU EIST Function
[Enabled]
Virtualization Technology
[Enabled]
ezeket a Thermal Monitor kivételével disabledre,Full Screen LOGO Show ->Disabled, hogy lásd mi a pálya
Init Display First ->nálam PEG, de nem fontosAz alap Biosnál a ctrl+F1 segítségével előhívhatod a rejtett beállításokat, ez többnyire a Cpu Skew ill a MCH Skew control. Meglepően sokat segíthetnek, ha nem akar menni a buli.
Általában 100-200 psec között érdemes próbálkozni mégpedig azonos értéken a két beállításnál.A Ramoknál minél alacsonyabb sebesség kell a proc tuninghoz, ne szarjanak a levesbe: ez a MCH frequency latch-tól (is) függ ugyi.
Minél szűkebb sávban megy az északi híd, annál instabilabb általánosságban a tuning; de ki kell próbálni, melyik sáv jön be a gépnek 200-266-333 (sajna Nálad ez a max).Mivel a quadok amúgy bírják az ipart, én a procit nem feszelném (ha lehet), a lapot pedig minimálisan, mert nem fogja bírni a gagyesz hűtése s úgyis ott a szűk keresztmetszet.
CPUTermination/reference megnézni mennyi alapon és azt kézin beállítani: ne mászkáljon el.
Ahol kiakad idegileg, emelve a frekvenciát piszkálás nélkül, ott lehet adni az MCH core-nak 1,2V körül és megnézni megy-e. Ha nem, akkor ezen a feszültségen benyomni a fentebbi Skew értékeknek mondjuk 150-et, esetleg 100-at, kipróbálva melyikkel indul el.
Ha menne, akkor időnként megfogdosni az északi híd hűtőt: ha kifejezetten éget, akkor sok a feszültség. A Giga Northbridge hagyományosan melegszik, ha csak forró, az rendben van (kb 55-60 fok).Ha van a Bios alján "Loadline Calibration" menüpont, azt meg lehet próbálni enabledre tenni, mert úgysem tudsz akkorát húzni ebben a lapban, hogy veszélyes lenne a procira. Én nem láttam a Biosod leírásában

Na.
Ha pedig képet linkelsz lécci a "Link" menüponttal tedd, mert azért van
-
-
MeroM
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
30 ból i5 4 magot kapsz......sandyre is akár...

-
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Ez nem igaz, még később előkerülök és okoskodom én is kicsit, csak nem érek most rá.
A lapod a gagyi, de próbálkozni lehet még picit vele. A G41-es lapok sajna irodai használatra készült megbízható termékek, nem tuningra találták ki őket. Aprón lehet találni 15K körül jóféle P45-ös deszkákat, az a tuti. Ennyit még rádobhatsz; de a HD7770-hez gyanítom nagyjából elég a 2,9 Ghz is. Teszteld le addig is játékon... -
Laci2277
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Sajnos az alaplap a gyenge láncszem, egy tuningosabb lapban tuti, hogy jól meg lehetne tépni a procit.

-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
ha van ennyid, vedd meg, a 9400-ast meg add el
mondjuk 35öt sztem nem ér meg, 30 alatt kéne lennie az árának
az a qx9650 nagyon jó áron van, 40 felett kéne lennie
bár én a helyedben vennék egy nagyobb fsbjű lapot + normális ramokat ha mindenképpen tuning kell. a 9650 megfelelően támogatva 4.5-en is simán megy -
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
30ért már "majdnem" highend 775-öst is lehet venni a hardverapróról. garival

[link] -
Nuada herceg
őstag
Na jól van, a dolog itt le is állt.

Brumi, ahogy írtad, beállítottam a voltokat.
Alap beállításokkal, ment ugye 342x8.5-el, 2,9 Ghz-n.Fejebb nyomtam a voltokat, ahogy írtad. Ráadásul 1,3 ra az fsb-t (mert köztes nem volt) és 1,2-re az MCH-t. Ramot 2-re.
Pci express 100-ra, ram 600 valamennyire.Picit ugrottam a szorzón, 345-re..
És már azt nem bírta, csak ki be kapcsolgatott, aztán elindult alap értékekkel...Szóval csodálatos. Megint bevásároltam a hozzá nem értésemmel...
Pedig direkt ilyen procit néztem, most vettem 35k Hufért.
Olcsóbban meg vehettem volna valami Q 6ezres szériát, ahol nagyobb a cache mérete is,
és húzhattam volna rendesen.Na mindig tanul valamit az ember, a mai nap tanulsága, hogy hülye vagyok.
Na ez a gép így fog menni 1 darabig, nem költök már rá...köszönöm szépen azoknak, akik itt segédkeztek!

Főleg neked Brumi!

Szép napot mindenkinek!
-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Írta egy kolléga, hogy mivel a procid is 1333-as fsb-vel bír, és a lapodban az a max. ezért némiképp korlátozottak a lehetőségeid.
A tesztben amit linkeltél asus lap 1600-as fsb-t is tud, ott azért lehet húzni jobban.Ha mindenképp magas órajel kell, vegyél egy kisebb fsb-jű magas órajeles procit, pl. Q6600: 2.4Ghz 1066FSB 8MB L2
Vagy olyan lapot ami 1333-asnál magasabb FSB-t is kibír. Akkor lesz nagyobb sikerélményed.Nekem pl. sima samsung ramjaim vannak (4x2GB, 800-as DDR2), 412x8.5-en (3.5GHz) 1:2-es ratioval, tehát 400-ról toltam fel 412-re, ennyit bír. Még egy MHz tolás és nagyhalál van.
Ramcserével (valami normális tuningos hűtőbordással) akár 4 GHz-ig is fel tudnám tolni, kérdés hogy érdemes-e...3.5-en 8GB DDR2, 4850 1G ASUS lap 2db 22"-os monitorral 240W körül fogyaszt (rá van kötve egy fogyasztásmérő)
Ha ugyanezt terhelem 100%-ra (pl. stesstestel), akkor már 290W. Ameddig alapon járt még kevesebb volt.
Húzással csökken az élettartalma, nő a fogyasztás, de erősebb lesz. Érdemes megpiszkálni, aki költés nélkül akar többletet kicsiholni a gépéből. -
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg
üzenetére
System memory multiplier a neve. Az a lényeg hogy azután állítsd 800 környékére (inkább lejebb) miután beállítottad az fsb-t. Úgyis ott van alatta.
És a Pci express frequency-t tedd át 100-ra, ne maradjon auto-n.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Brumi˘
üzenetére
Az fogalmam sincs hogy micsoda...
Nem állítottam semmi ilyesmit! Azt sem tudom hol kell!Egyébként itt írják, hogy alapfeszen elment 3,6 ghz-ig, szar chipsettel.
http://prohardver.hu/teszt/processzorok_40_000_forintert/tuning.html
nem tudom, hogy nálam miért bohóckodik.
Ja de tudom, a hozzá nem értésem miatt.
Szóval azt nem állítottam, amit írtál. Nem is tudom mi az.
-
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Igen cpu termination. A ramok sebességét állítottad? (dram:fsb arányra golndolok) Azt 1:1-re kell tenni.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Felesleges hozzászólásom, még nem tudom hogyan kell törölnöm.

-
Nuada herceg
őstag
Na, most már nem offolok, ígérem.
Szóval minden alapon van.
http://kepfeltoltes.hu/120808/DSC_0082_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Így megy 342x8.5-ön, azaz 2,90 Ghz-n.
De ha pl. már felveszem 344-re, akkor újraindul vagy 5ször, és
elindul alap értékeken. Szóval azt már nem bírja.Ha valaki hozzáértő tudja, hogy mit kellene emelnem,
melyik voltot, hogy emelhessem a szorzót, akkor majd
írja már le legyen szíves. Köszöntem. -
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Mch coret tedd 1,2v-ra
Fsb termination 1,25-re
Dram 2v-ra
Ha így se megy akkor mch-nak adhatsz 1,25-öt is, de be többet. A 4gb ram az 2 vagy 4 modul? -
Nuada herceg
őstag
Én is max annyit szeretnék, de komolyan.

Csak azt hogy érem el?Előző hozzászólásomnál a képen látható dolgok a max.
Mármint a 2,9 Ghz.
Utána csak ki be kapcsol a gép vagy 5ször, és elindul, majd a BIOS-ban írja, hogy nem sikerült húzni, ezért visszarakta alap értékekre.Csak nem értem, hogy egy ilyen procira hogy nem tudok rárakni 0,3-0,4 Ghz-t.
Mikor az alaplapom sem kövület, 2 éve vettem. -
Nuada herceg
őstag
válasz
Brumi˘
üzenetére
Hát most itt tartok:
http://kepfeltoltes.hu/120808/DSC_0080_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120808/DSC_0081_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Beállítottam ugye a Vcore-t 1,2V-nak, a Dramot meg 1,8-nek.
Aztán visszaraktam autora, de úgy látom, hogy a Bios itt is hagyta az értékeket, nem rakta alapra.
És így bírja a 342x8.5-ös szorzót.
De ezt bírja alap értékekkel is.
Most akkor visszarakok mindent alapra, és megpróbálom az MCH húzásával...Ha nem megy, nem piszkálom. De nehogymár ne tudjak húzni a procin....
Mindenki itt dicsekszik, hogy 1 Ghz-et rárakott, meg még többet is, én meg puff...
Semmit?
Na persze inkább legen alappal, mint ne legyen sehogy. 
-
MeroM
senior tag
válasz
Nuada herceg
üzenetére
3ghz sztem a mai dolgok alapja szóval azt eléred felesleges tovább
-
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg
üzenetére
Első körbe minden ami auton van állítsd alap értékre, majd mchnak mehet akár 1,2v is. Vcoret szerintem nem kell piszkálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP ProBook 440 G8 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy A13 64GB /Független/Hibátlan/Új állapot/Számlával!/
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Eladó Samsung Galaxy Tab A7 3/32GB / 12 hónap jótállás / AJÁNDÉK TOK!
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Akkor hiába adok neki több feszt úgy is ez lesz a probléma. Kicsit utánaolvastam, és mondták hogy kell beállítani a FRAPS-t remélem jó lesz.

főleg a 6 hónap gari miatt kérdeztem rá, azt hittem, hogy újak valami elfekvő készletből.
De mivel kiderült, hogy ők egy számtechbolt, így már érthető a hosszú gari.