- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Új hozzászólás Aktív témák
-
bolcsodal
addikt
válasz
Nuada herceg #20653 üzenetére
De miért 775? Enny pénzért már normális AM3+ lapot és új AthlonX4-et mérnek. 7770-mellé elég lett volna.
-
japy
őstag
válasz
Nuada herceg #20653 üzenetére
Milyen kakára? Egy normális P45 kell!
-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg #20648 üzenetére
A processzoroknak van belső ideiglenes tárolóhelye (cache). A celeronokat az különbözteti meg a "normál" processzoroktól, hogy ez a cache-ük sokkal kevesebb. A 775-ös prociknál Celeron D néven futottak, 2 vagy 4 MB cache van bennük.
Számításigényes dolgoknál van nagy haszna, pl. videókódolás, mp3 kódolás, vagy renderelés, de még játékoknál is észrevenni. Az a lényeg, hogy amikor a proci számol valamit és tárolnia kell, nem kell kinyúlnia a ramhoz, vagy a winyóhoz, hanem a saját belső "ramjához" tud nyúlni. A gyorsaság abból van, hogy az elérési sebessége sokkal gyorsabb a cpu cachenek, mint a rendszermemóriának, vagy mint a winyónak. Gyorsabb feldolgozás = gyorsabbnak érzed, több fps, ...
Az asztali procikban 3 féle cpu cache van, L1, L2 és L3. Ezek is különböző sebességgel érhetők el, az L1 a leggyorsabb. A 775-ösökben az L2 mérete különböző, az asztali procikban 12MB L2 a legtöbb ami elérhető. Q9550 és felette. Az újabb Core i procikban is van már 12MB-os, de az már L3, igaz ott a HT miatt több mag is látszik, kevesebbet fogyaszt, stb. Természetesen jobbak, de aki nem akar új architektúrára váltani, annak bőven van elég kakaó a 775-ös csúcs procikban.
Ez persze csak az intel procikra igaz, AMD-t egy 900-as Duron óta nem használtam, ott lehet hogy van több L2-es is.
-
válasz
Nuada herceg #20643 üzenetére
A gond főleg az vele, hogy ahová a 9400-as kevés volt 2,6-on, ott ez se lesz igazán elég 3.0-án és a lapodat nem nagyon fogod tudni húzni, ahogy ez már kiderült (hacsak nincs változás). Jobban járnál egy tuningos lappal, ha már a 775-ös platformba pumpálod a pénzed...
Pl vidd el az Asus lapot a tagtól proci nélkül és valszeg lesz nagy jóság
-
MeroM
senior tag
válasz
Nuada herceg #20638 üzenetére
sztem egy i5 2xxx már jobb mint a quad és 32 nm en és emellett ddr3 lenne ugye 1333 on
-
Laci2277
senior tag
válasz
Nuada herceg #20640 üzenetére
Szinte semmit nem számít játékok alatt, főleg különböző teszt programok alatt jöhet ki a ddr3 előnye szerintem.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Nuada herceg #20638 üzenetére
ez egy 3ghz-es, 45nm-es 4 magos processzor
egy core i7 940-nek felelhet meg. a különbség:
core i7-ben HT, 8 processzormagnak látszik.
a core 2 quad 1333mh-es fsb-vel is rendelkezik, szemben a corei7 1066MHz-cel.
a core i7 turbója asztali gépek esetén, főleg ennél a modellnél elhanyagolható. -
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg #20631 üzenetére
Azért nem nem mindennapi alkalom vedd figyelembe.
A 9550-ek mennek 40 körül, a 9650 (ráadásul extreme) 45-50 körül mennek még mindig, ha lehetne kapni, de sosincsmost olcsón lehet bevásárolni, szerencsére sok van. én vettem mellé egy deszkát is + tápot. összedobok belőle valamit, a régi gépem meg eladom.
ez egy lehetőség, le kell rá csapni, ha akarsz fejleszteniazt viszont ne feledd, hogy ez is 1333-as fsb-jű, a mostani lapoddal ezt se fogod tudni nagyon tuningolni. ha húzni akarod vegyél másik deszkát (pl. amit árul mellé), vagy alap 3GHz-en fog ketyegni (nem mintha nem lenne elég)
-
Laci2277
senior tag
válasz
Nuada herceg #20617 üzenetére
Igaza van cSuwwi kollégának, az a qx9650-es hihetetlen jó áron van, ennyiért nagyon megéri.
-
válasz
Nuada herceg #20620 üzenetére
Na.
A Quadok többségükben mennek alapfeszen (tehát piszkálás nélkül) fsb 400-at, ez esetedben
szerintem 3,2 Ghz (400MhzX8). Én eddig úgy tudtam, hogy a q9400-nak 8 a max. szorzója, nem értem mi a Biosban a 8,5...de biztos van okosabb, aki majd leszid
Persze ehhez megfelelő lap kell és a Tied az sajna nem igazán ilyen, mint kettővel előbb firkantottam. De lehet gyűrni!Alap:
Cpu-Z
CoreTemp vagy RealTemp,
HW monitor
teszthez az Inel Burn Test (az akasztja ki legjobban a csipet)
Ja, milyen tápod van? Joli Bácsi Háztáji Superpower, vagy esetleg jobb? Az randán bekavarhat és aztán nem érted miért nem megy.Cpu-Z-ben, vagy inkább CoreTempben nézd meg mennyi a procid VID-je (alapfeszültsége)
Ezt kell belőni kézzel a Biosban. Le is írhatnád mennyi az annyi, hogy okosodjunkElőször is (ha nem volt meg), kapcsold ki az energiatakarékos dolgokat az Advanced Bios Featuresben:
CPU Enhanced Halt (C1E)
[Enabled]
C2/C2E State Support
[Enabled]
CPU Thermal Monitor 2(TM2)
[Enabled]
CPU EIST Function
[Enabled]
Virtualization Technology
[Enabled]
ezeket a Thermal Monitor kivételével disabledre,Full Screen LOGO Show ->Disabled, hogy lásd mi a pálya
Init Display First ->nálam PEG, de nem fontosAz alap Biosnál a ctrl+F1 segítségével előhívhatod a rejtett beállításokat, ez többnyire a Cpu Skew ill a MCH Skew control. Meglepően sokat segíthetnek, ha nem akar menni a buli.
Általában 100-200 psec között érdemes próbálkozni mégpedig azonos értéken a két beállításnál.A Ramoknál minél alacsonyabb sebesség kell a proc tuninghoz, ne szarjanak a levesbe: ez a MCH frequency latch-tól (is) függ ugyi.
Minél szűkebb sávban megy az északi híd, annál instabilabb általánosságban a tuning; de ki kell próbálni, melyik sáv jön be a gépnek 200-266-333 (sajna Nálad ez a max).Mivel a quadok amúgy bírják az ipart, én a procit nem feszelném (ha lehet), a lapot pedig minimálisan, mert nem fogja bírni a gagyesz hűtése s úgyis ott a szűk keresztmetszet.
CPUTermination/reference megnézni mennyi alapon és azt kézin beállítani: ne mászkáljon el.
Ahol kiakad idegileg, emelve a frekvenciát piszkálás nélkül, ott lehet adni az MCH core-nak 1,2V körül és megnézni megy-e. Ha nem, akkor ezen a feszültségen benyomni a fentebbi Skew értékeknek mondjuk 150-et, esetleg 100-at, kipróbálva melyikkel indul el.
Ha menne, akkor időnként megfogdosni az északi híd hűtőt: ha kifejezetten éget, akkor sok a feszültség. A Giga Northbridge hagyományosan melegszik, ha csak forró, az rendben van (kb 55-60 fok).Ha van a Bios alján "Loadline Calibration" menüpont, azt meg lehet próbálni enabledre tenni, mert úgysem tudsz akkorát húzni ebben a lapban, hogy veszélyes lenne a procira. Én nem láttam a Biosod leírásában
Na.
Ha pedig képet linkelsz lécci a "Link" menüponttal tedd, mert azért van -
MeroM
senior tag
válasz
30 ból i5 4 magot kapsz......sandyre is akár...
-
válasz
Ez nem igaz, még később előkerülök és okoskodom én is kicsit, csak nem érek most rá.
A lapod a gagyi, de próbálkozni lehet még picit vele. A G41-es lapok sajna irodai használatra készült megbízható termékek, nem tuningra találták ki őket. Aprón lehet találni 15K körül jóféle P45-ös deszkákat, az a tuti. Ennyit még rádobhatsz; de a HD7770-hez gyanítom nagyjából elég a 2,9 Ghz is. Teszteld le addig is játékon... -
Laci2277
senior tag
válasz
Sajnos az alaplap a gyenge láncszem, egy tuningosabb lapban tuti, hogy jól meg lehetne tépni a procit.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
ha van ennyid, vedd meg, a 9400-ast meg add el
mondjuk 35öt sztem nem ér meg, 30 alatt kéne lennie az árának
az a qx9650 nagyon jó áron van, 40 felett kéne lennie
bár én a helyedben vennék egy nagyobb fsbjű lapot + normális ramokat ha mindenképpen tuning kell. a 9650 megfelelően támogatva 4.5-en is simán megy -
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg #20615 üzenetére
30ért már "majdnem" highend 775-öst is lehet venni a hardverapróról. garival
[link] -
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg #20611 üzenetére
Írta egy kolléga, hogy mivel a procid is 1333-as fsb-vel bír, és a lapodban az a max. ezért némiképp korlátozottak a lehetőségeid.
A tesztben amit linkeltél asus lap 1600-as fsb-t is tud, ott azért lehet húzni jobban.Ha mindenképp magas órajel kell, vegyél egy kisebb fsb-jű magas órajeles procit, pl. Q6600: 2.4Ghz 1066FSB 8MB L2
Vagy olyan lapot ami 1333-asnál magasabb FSB-t is kibír. Akkor lesz nagyobb sikerélményed.Nekem pl. sima samsung ramjaim vannak (4x2GB, 800-as DDR2), 412x8.5-en (3.5GHz) 1:2-es ratioval, tehát 400-ról toltam fel 412-re, ennyit bír. Még egy MHz tolás és nagyhalál van.
Ramcserével (valami normális tuningos hűtőbordással) akár 4 GHz-ig is fel tudnám tolni, kérdés hogy érdemes-e...3.5-en 8GB DDR2, 4850 1G ASUS lap 2db 22"-os monitorral 240W körül fogyaszt (rá van kötve egy fogyasztásmérő)
Ha ugyanezt terhelem 100%-ra (pl. stesstestel), akkor már 290W. Ameddig alapon járt még kevesebb volt.
Húzással csökken az élettartalma, nő a fogyasztás, de erősebb lesz. Érdemes megpiszkálni, aki költés nélkül akar többletet kicsiholni a gépéből. -
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg #20611 üzenetére
System memory multiplier a neve. Az a lényeg hogy azután állítsd 800 környékére (inkább lejebb) miután beállítottad az fsb-t. Úgyis ott van alatta.
És a Pci express frequency-t tedd át 100-ra, ne maradjon auto-n.
-
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg #20609 üzenetére
Igen cpu termination. A ramok sebességét állítottad? (dram:fsb arányra golndolok) Azt 1:1-re kell tenni.
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Nuada herceg #20607 üzenetére
Felesleges hozzászólásom, még nem tudom hogyan kell törölnöm.
-
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg #20605 üzenetére
Mch coret tedd 1,2v-ra
Fsb termination 1,25-re
Dram 2v-ra
Ha így se megy akkor mch-nak adhatsz 1,25-öt is, de be többet. A 4gb ram az 2 vagy 4 modul? -
MeroM
senior tag
válasz
Nuada herceg #20601 üzenetére
3ghz sztem a mai dolgok alapja szóval azt eléred felesleges tovább
-
Brumi˘
addikt
válasz
Nuada herceg #20597 üzenetére
Első körbe minden ami auton van állítsd alap értékre, majd mchnak mehet akár 1,2v is. Vcoret szerintem nem kell piszkálni.
-
Ueda
senior tag
válasz
Nuada herceg #20596 üzenetére
A magórajel és az FSB majdnem ugyanaz, nem lehet külön állítani őket. A magórajellel együtt az FSB is nő. Ezt pedig az alaplapod nem bírja.
Ha kissebb FSB-jű procid lenne, mint pl. a Q6600-nak 1066-os az FSB-je (266x9=2400), akkor azt fel lehetne tolni 1333-ra (333x9=3000). Azaz régebbi procikat lehet tuningolni a lapodban.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg #20597 üzenetére
Az mch core-on és a dram feszkón növelhetsz, ddr2-es ram 2v-ot simán kibír, mch-nál egy egyéget tolj alá. Nekem is ezt a hármat kellett emelni, hogy menjen.
És kis lépésekkel emeld a frekvenciát, 333-ról 340, 350, ... vagy köztes, de ne naggyal.A hűtést pedig figyeld, akár biosból, hogy üresen mennyire melegszik a proci.
75 fok fölé ne nagyon menjen lehetőleg, de gyári hűtéstől sokat ne várj. -
Ueda
senior tag
válasz
Nuada herceg #20590 üzenetére
Szerintem nem sok esély van tuningolni, mert az alaplapod specifikációja szerint csak 1333 FSB-t tud menni, ez pedig a procinak a gyári FSB-je. Másrészt a memóriát ilyenkor érdemes visszaosztani, mert a memóriád csak 800-as.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
Nuada herceg #20593 üzenetére
Nem írtam el, tényleg 2 ponttal jobbat kaptam.
Még a winfos telepítésnél lefuttattam, akkor 2.83-on ment, felhúztam egy ideje, most futtatam le az új tesztet, mielőtt írtam volna a kommentet, és 2 ponttal jobb lett. Én lepődtem meg a legjobbanA videókari nem volt megpiszkálva, alapon jár.
a 4850 finoman szólva se mai gyerek, ilyen erős proci kéne a kihajtásához? -
cSuwwi
senior tag
válasz
Most lényegében alulfeszeléssel próbálkozol, emeled a órajelet, de a core feszt nem, nézed meddig stabil. Corefesz emelés nélkül nem nagyon tudod húzni. 20-25% túlhajtást simán ki lehet préselni a Q-s procikból. Nekem egy 9550-em van (2.83 az alapórajele, 3.5-en járatom, ez 25%, bírna többet is, de a memóriám nem bírja az iramot).
A core feszt kezd el emelni lépcsőnként (a biosban gondolom lépcsőzetesen tudod emelni). Az hogy újraindul vagy nem, nem elég. Stresstesteld a gépet, legalább prime95-el 5-10 percig, ha nem jelez hibát, akkor fogjuk rá hogy stabil. Az alap hűtés kevéske lesz, figyeld aida-val mennyire melegszik. Ha nagyon megugrik, vegyél vissza. A feszemeléssel biztosan melegedni fog.
Nekem a memória feszt is emelnem kellett, hogy stabil maradjon.Q9550-em van egy 1 gigás 4850-el. Alapjáraton 7.3-as prociindexet és 5.3-at adott a videókarira. Felhúztam 3.5-re a procit, az élményindex most 7.4 a procira, és 7.3 a videókarira. Érdekes, hogy 2 pontot javult a ~700MHz emelés a procira
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Még csak annyit, hogy amit engedett a BIOS, valami finomhangolás, hogy 8-ról felvettem, 8,5-re. Na úgy megy. De a wondows csak 2,67-et mutat ugyan úgy. De gondolom terhelés alatt azért picit jobban dolgozik.
De hogy érhetem el a 3ghz-s határt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Huawei Mate 20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged