Hirdetés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
Új hozzászólás Aktív témák
-
Matisz77
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Már minden létező módon próbáltam indítani de semmi! Csak az FSB emeléssel megy feljebb de ott is van határ, mint írtam 482 FSB volt az utolsó működőkepés a 483 már kifagyott egyből!
Csak az a baj hogy a lapom elvileg 1866 Mhz ig tudja kezelni narancssárga slotban a memóriát és mégis szenvedek ezzel a Rammal! Kingston 2x2 GB ddr3 1333 Mhz megy rendesen sőt még húzni is tudom de ez a Corsair megadja magát! Többet vártam a Corsairtól de ezek szerint hiába! -
válasz
Matisz77
üzenetére
Hát én ehhez kicsi vagyok. Ha auton hagyod az fsb strapet akkor adja a legtöbb lehetséges beállítást. Másik slotba tetted már a ramot (nincs előttem a lapod, bocs, ha baromságot írok)?
Esetleg megkérdheted a tuning kezdőknek, szájbarágósan c. topicban, hátha jár arra valaki hozzáértőbb

-
Matisz77
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kipróbáltam amiket írtál, beraktam 333-Mhz re majd beállítottam 1332-Mhzt és nem indul el úgysem, nem pittyeg a memória! Ilyenkor csak úgy tudom visszaállítani a BIOS-t hogy berakok egy másik DDR3-as memóriát beállítom azokat az értékeket amin ment és megy is!
A memória viszont nem hinném hogy rossz mivel Memtest nem talált hibát! -
Matisz77
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A 450 FSB -t a jelenlegi frekvencián nem bírná! Meg azt amúgy sem szeretném mér emelni én csak a memóriát szeretném belőni 1333 Mhz re vagy a legjobb 1600 lenne!
-
Matisz77
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszönöm holnap megpróbálom amiket írtál!
-
válasz
Matisz77
üzenetére
Ahham. A P5 hajlamos problémázni az fsb strappal. Egyrészt tedd 333Mhz-re, mert az a proci host strapje, viszont azt ajánlják ha ez nem elég, hogy hagyjuk auton.
Ha feljebb szeretnél menni, piszkálni kell(het) a többi feszt is.
GTL ref: mostani fsb terminhez 0,756-0,762V
PLL 1,6
NB 1,2-1,25
használnék, egy darabig legalább is...
fsb 450 körül meg a skew értékeket nyomnám be 100-150 pps-re -
Matisz77
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
Matisz77
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az XMP beállítás természetesen defaulton történik olyankor csak azt állítom! Amint tudok rakok fel képeket is!
-
-
Matisz77
aktív tag
Üdv mindenkinek! Lenne egy olyan gondom hogy van egy Intel Quad 9550 procim egy Asus P5Q3 -as lapban!
A memória a Corsair 2*4 GB 1600 Mhz (cmx8gx3m2a1600c9)! Elértem stabilan 482 FSB-t 1,3 V proci volt alatt, ez az utolsó beállítás amin a Ram hajlandó elindulni, mivel ha már 482-t adok meg a gép ujraindul de a RAM nem csippan és se kép se semmi! A memória vezérlő fesz emlése nem segített és memóriáé sem!
Hozzátenném még hogy a RAM képtelen müködni ugy ha mindent defaultra rakok a BIOS-ban! Csakis tuningal hajlandó menni! XMP profilt nem hajlandó elinditani! Kérdésem az lenne mit kellene állítani ahhoz hogy menjen eredeti órajelén vagy esetleg magasabbon? -
Kocska89
tag
Köszönöm mindenkinek, a segítséget, a hozzászólásokat

-
Roba
tag
válasz
Kocska89
üzenetére
1. Az fsb termination voltage-t állítsd be 1.2V-ra és (írtam, hogy nálam ez a standard, de be lehet állítani 1.1 V-ot is), teszteld le, de valószínűleg nem ez lesz a probléma. Esetleg a vid voltage-nek beállíthatod a valós 1.2375 V-ot, de lehet ez nem számít neki.
2. Minden beállítást hagyjál a régi szerint, csak a szorzót vedd le 8.5-re és teszteld. Ha minden oké, akkor bizony kevés a proci feszültsége. Ha alapfesz-ben gondolkodsz, akkor még 1 lépcsőt emelj rajta (lehet csak pár század vagy ezred Volt lesz), az még nem sok, de segíthet. Nálam is fagyott, de az a +0.008 V, ha pont az hiányzik, akkor sokat érhet. A másik megoldás elégedj meg 3.5 Ghz-cel és használd, ha profitálhatsz belőle.
-
Kocska89
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Beállítgattam amit mondtál köszönöm most jöhet a teszt

A ram ilyen 1600 hoz elvileg kell neki az 1,65V.
-
válasz
Kocska89
üzenetére
Az én (nem polírozott) 9550-em 3,8Ghz, fsb450 1,3V Bios nem megy 72 fok fölé IBT alatt. Kicsit sok ez még mindig valahogy...
Viszont:
C1E-t, Spread Spectrumot és társait lődd le tuninghoz, aztán ha már stabil megpróbálhatod visszanyomni.
Ezenkívül:
FSB Strap: én 333Mhz-re tenném auto helyett (nem feltétlenül jön be, de ha nem háklis a lap, segít)
PLL 1,6
FSB Termination 1,2-1,25
DRAM 1,64-> ez az alapfeszültsége a Ramnak?
NB 1,2-1,25GTL egyelőre lehet auto, de ha feljebb mész nem hiszem. Majd Kicsipapucs megmondja a frankót; nekem nem volt ilyen lapom és sokat kéne gondolkodnom
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ja és miért nem tolod feljebb a szorzót? Minél kisebb az fsb annál kevésbé terheled a lapot s a proci is beéri általában kevesebb hővel
-
ozzy711
őstag
válasz
Kocska89
üzenetére
Nincs a 72 fokkal semmi probléma. Nálam a 9550-es is pont 72 fok max-ra van beállítva. Azért írtam a beállatást mert az easyTune-ben ( Gigab. EP 45 ) úgy állítottam be ( Mugen 2 rev.B ), hogy alapból 500 körül forogjon a venti ( gyakorlatilag zajtalan ) max terhelésen pedig 65 fok körül kezdjen meredeken emelkedni a venti fordulat. Mivel ez legtöbbször játéknál fordul elő, így nem zavar, ha kicsit hangosabb a venti, internetezésnél viszont nem zavaró a zaja.
Lényeg, hogy 72 foknál eddig sosem mértem melegebbet, mivel a venti fordulat emelkedés ezt megakadályozza. Gondolom a tiéd is hasonló pwm megoldás, így ez a hőfok a max, ami full terhelésen több óra alatt ( nyáron sem ) sem növekszik ( nekem legalábbis ilyen ). -
pifu76
tag
de most tényleg, mi van akkor ha a fesz.-értékeket én Auto beállításokon hagytam? de már így megy régóta és az égvilágon semmi gondom nincs vele. 3,6-on megy a proci a Ram-ok 2*2 GB Corsair XMS2 DDR2 800-asok pedig 1033 Mhz-en mennek. Egyedül ezt állítottam be manuálisan, bármilyen teszt lefut szépen nincs fagyás, nincs kék halál semmi. Asus P5QL-Pro lapban. Az LLC-t kikapcsoltam, a többi mind AUTO-n van. Szerintetek??
Fentebb linkeltem képet is az órajelről...
-
Kocska89
tag
Azt még nem néztem, mindenesetre lekaptam a hűtőt nekiállok kicsit polírozni. De azt tudom hogy alapjáraton ilyen 26-28 fok nak mondja a procit holott minden mag melegebb ennél 30 fok alatt egyik mag sincs. Ez szorzózár mentes, a maximum szorzó tán 32 de nembiztos jól emlékszem.
-
Roba
tag
válasz
Kocska89
üzenetére
Amikor 72-73 fokos a mag, akkor a kupakot hány fokosnak írja (pld. Aida 64 Extreme)? Nálam a 62 fokos magnál 43 fokos kupakhőmérsékletet mutatott.
Mivel szorzózár mentes a procid, mennyi a max. beállítható szorzó?
De örülnék, ha a max. 8.5-ös szorzóm helyett be tudnék állítani 9-es szorzót. Tudom ez lehetetlen. Végülis elégedett lehetek, mert tuningban vannak az enyémnél rosszabb QX9770-esek is.Egy kis polírozás tényleg nem ártana.
-
Kocska89
tag
A feszültségek be voltak állíva. Kivéve a CPU VID az 1,15V a legkisebb adható érték. Ez után szűnt meg a hibázás.
A CPU VID nálam az Advenced fülön belül a cpu configuration nál található.
Nos ez jó kérdés mért ilyen meleg. Most lett átszerelve a gép friss a paszta is. A ház oldala nálam sincs fent. Esetleg a procinál a kupak és a tényleges chip között ellenne öregedve a paszta ? Terheletlen állapotban is van 7-8 fok különbség a legmelegebb és leghidegebb mag között.
-
Roba
tag
válasz
Kocska89
üzenetére
Nagyszerű, mennie is kell. Nálam is ilyen értékek vannak, kivéve dram- (ddr2), fsb termination voltage. Cpu vid-et én nem találtam a biosban. Ellenben fsb termination voltage-ra min. 1.2 V a standard (ezt állítottam be), de be lehet állítani 1.1 V-ot is.
Ez előző tesztnél mi volt hibázás oka 3.6 Ghz-en, nem voltak manuálisan beállítva a fesz-ek?Ezzel az Alpenföhn Brocken procihűtővel miért ilyen magasak a maghőmérsékletek?
Jobbnak kellene lennie az én Arctic Freezer 13 Pro-mnál, ami 3.7 Ghz-en 22 fokos szobában 62, 54, 61, 53 fokra hűtötte le a magokat. Egy olyan házban van, amibe a hűtő magassága miatt nem tudom az oldallapot feltenni, emiatt nem olyan kedvező légáramlás.
-
Kocska89
tag
válasz
pifu76
üzenetére
Úgy tűnik megy ez.
Szorzó: 9
FSB: 400MHz
DRAM Freqency DDR3-1334MHz ezt nem értem a ram 1600 as de 1600ra állítom kék halált dob windwos betöltés közben.
CPU Voltage : 1,25V
CPU PLL voltage: 1,5V
FSB Terminatioon voltage: 1,1V
DRAM Voltage: 1,64V
NB Voltage: 1,1V
SB Voltage: 1,1V
CPU VID: 1,15VNálam így megy most.
-
pifu76
tag
nekem a q9550 jelenleg stabilan megy 3,6ghz-en és csak a ram van fixre állítva. úgy értem minden szinte auto beállításon van. nem értem ezt a szEtfeszeli az alaplapot dolgot. nekem auton tökéletesen megy minden már régota. LLC-t kikapcsoltam ennyi. prime stabil 60fok alatt van.
-
Kocska89
tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
9*400 1,25V on 4:15 megáll a LinX alacsonyabb feszültségen is elindul de ugyanezt csinálja, nem mertem tovább növelni. A M2F ben se vitte a 3,6Ghz-t lehet itt már kifullad a proci?

-
-
Roba
tag
Üdv!
Egy kicsit tovább tuningoltam a Q9550 procim, 3.7 Ghz-re. Biosban 1.25V-ot állítottam be (kevesebb feszt nem próbáltam), valós terheletlen 1.232V, terhelve 1.24V. Manuálisan beállítottam a cpu pll-, fsb termination-, nb-, sb-, pci sata voltage-nek a minimum értékeket, nem kellett adnom ezeknek plusz feszültséget.
A geil ulta 800-as ramok 4-4-4-12& 2V helyett 1.8V-on futnak 824 Mhz-en is 3.5 ghz-hez (8.5X412& 1.1502V terhelve).
A 3.6 Ghz-hez (8.5X424& 1.184V) ugyanazon beállításhoz már kérik a ramok 1.9V-ot.A 3.7 Ghz-hez (8.5X436& 1.24V) a memóriák szintén 1.9 V-ot kapnak, de az időzítéseket le kellett vennem 5-5-5-15-re. Ehhez az órajelhez szintén próbáltam 4-4-4-12-ön 2V-ot, de az új 3Dmark sem fut le, nem stabil.
-
Kocska89
tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Azért döntöttem a csere mellet mer ami van ddr2 8gb ramom az 2*4gb 667es csak. A dd3 8gb pedig 13700Ft volt. Ez a következő nagy fejlesztéskor nem kell "eldobnom" Az M2F kőkemény tuningos lap ez tény, nézegettem is kerek szemekkel a sok lehetőséget a biosban mindenez lehet offset feszültséget állítani stb. Én ezt feleslegesnek érzem, arra a kis tuningra jó lesz nekem a P5Q3 deluxe is. Megvan a M2F eladó hamarosan meghirdetem
A QX9650 alapfeszültsége 1,25V vagy tévednék? Kisesebb feszültségen még nem próbáltam. A célom alapfeszültségen kihozni a prociból a maximumot. Ez a szorzó FSB kombó korrekt?
-
válasz
Kocska89
üzenetére
Szerintem nagy hiba volt lecserélni a M2F-et, 775-ön semmit sem hoz a ddr3, de ez egyéni vélemény. MI lett a maxi sorsa?
FSB termination alapfesze 1.1, igen, a déli hídé és az északié is annyi. Alapból. Menjen le a Linx és utána mondok mindenhová értékeket, addig fölösleges, így úgysem marad soká.Na mi van még? Hűtőd: igen, ez bírni fogja a strapát, akkor nincs mitől félni.
Szerk.: most látom a képet. Elég melegecske a procid itt már, feszben sokkal többet nem szabad adni neki.
1,25V a legalcsonyabb fesz, amivel bírja a 8x425-öt? -
Kocska89
tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Megpróbáltam amit mondtál.
Eredmény
-
Kocska89
tag
válasz
kicsipapucs
üzenetére
Szia.
Köszi
Egy Maximus II formula lapot cseréltem le a DDR3 miatt.
Az fsb termination voltage beállítottam 1,1V ra (Ez lesz északi híd feszültsége talán? ) A déli híd feszültsége szintén 1,1V ra beállítva. Ez stimmel ugye?A többi feszültségez ill, offset hez nincs ötletem milyen értéket adjak nekik. Ebben tudnál segíteni?
A procit egy alpenföhn brocken hűti. 2 óra prime 95 alatt max 60 fok ra melegedett a legmelegebb mag.
De nézem a Linx et is pill
-
válasz
Kocska89
üzenetére
Szia!

Gratula először is a gépedhez. Nem volt olcsó 775-os időkben, az biztos.
Fontos dolog előzetesen: a feszeket fixáld, ne hagyd őket auton, mert így szarráfeszel a lap.Milyen hűtőd van rajta? Mielőtt bármit állítanánk, a mostani beállítások mellett futtass egy LinX-szet, miközben fut mellette egy CoreTemp és egy CPU-Z is. Amikor olyan 20 perce megy a Linx, akkor csinálj egy print screent róla, kielemezzük és nézünk okosat utána.
Csak nem akarom, hogy megfőzd a géped bármely részét te se.
-
Kocska89
tag
Sziasztok.
Nálam egy QX9650 cpu szolgál egy p5q3 deluxe/wifi-ap @n lapban. Csak addig akarom húzni amit ami alap feszültségen bír, nem cél a 4GHz. jelenleg 3,4ghz-n üzemel.
Ránéznétek a beállításaimra nem e csináltam valami szörnyűséget ?
Mit kéne még beállítanom és milyen értékre?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv.: Laci
-
válasz
pifu76
üzenetére
7850/70-re
Azokat biztos elhúzza, mint a kollega megjegyezte multiban jöhetnek elő a zűrök, ha a gpu bírja a felbontást és a cpu-nak nem csak a grafikai utasításokkal kell izzadnia, hanem a többi résztvevő számítgatásával is. Illetve többmonitoros buli még a megterhelő, de ha azt nem tervezel, akkor jó az a proci még.
Persze eladni minél hamarabb a jó, amíg kap az ember zsét érte; ez is mérleglendő. -
LicskaiJ
aktív tag
válasz
pifu76
üzenetére
Szerintem eléggé játékfüggő.
7850-el használtam pár hétig a Q9550-et, ami 3,8GHz-en ment...
Multis játékoknál FullHD-ben érezhető volt egy kicsit a cpu limit, de nem volt vészes.
Én főleg World of Tanks meg Battlefield3 alatt próbáltam.Szerintem egy 7850/70 jó választás hozzá.
-
pifu76
tag
válasz
belaazallat
üzenetére
jelenleg egy Acer 24"-os full hd monitor a megjelenítőm, szeretnék ennél maradni!!
-
pifu76
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Üdv mindenkinek!
Egy quad 9550 tulaj vagyok, jelenleg 3,6 Ghz-en megy. az lenne a kérdésem melyik az a VGA amit még biztosan ki bír hajtani ez a proci?
-
-
lipi67
nagyúr
válasz
Bernyó84
üzenetére
Nem. Ha nincs tuning akkor alapból 100MHz-cel gyorsabb a Q 8300-as, és újabb, kevesebett fogyaszt , csak 45nm-es.
A 6600-as "csak" 2,4GHz (mondjuk 100MHz semmit sem jelent), régebbi technológia, s a fogyasztása is nagyobb.Ha van tuning..1: Mit megy a tiéd?
Mert a q6600-nak az lehet (ne) az előnye, hogy nagyobb a szorzó, kisebb FSB-n jobban hajthatod, csak..tudd hűteni!
Viszont összességében..sztem teljesen felesleges a csere, sőt..talán egy q8300-ast később jobban el is tudsz majd adni. -
Bernyó84
aktív tag
Szerintetek érdemes egy Q8300-at elcserélni egy Q6600-ra?
-
biacsia
tag
Kövezzetek meg, de én azt mondom, hogy nem.
Bár nekem csak 560 Ti van, de mondjuk az F1 2012 gameplay ég és föld mind min fps , mind a játékélmény.
Ami nagyon idegesített engem, pl a kanyarok előtt az apró kis beszaggatások ami pont arra elég , hogy a fékpontot ne érezhesd, pedig pont e miatt 3.6 Ghz-en volt járatva.
(Q9550/3570K volt nálam a váltás)
A Q9450 picit gyengébb(ez nem is lényeg,mert órajelből hozható), de az 580 nyilván többet profitál egy erősebb cpu-ból, mint az én 560Ti-m. -
HeZzZ
senior tag
hello
valaki segítene, abban a kérdésben, hogy egy q9450 es proci ki tud-e hajtani teljes mértékben egy GTX 580 as karit?
elvileg erős ksi proci még mindig, de az 580 asokhoz már azért kell az erő.
-
MrBrook
aktív tag
leszedem a progit és megnézem
most állítgattam még
ha lefut jól akkor lehet,h működik tovább rendesen?10-es levelt ír most, hogy húztam már
-
-
MrBrook
aktív tag
lol [link]
vtt fsb, oks, akkor szerinted lehet, h arra kéne egy kevés plusz? pci frekit nem tudok 100ra fixálni asszem sehol, az para lehet?
-
MrBrook
aktív tag
asszem nem, melyek is azok? ha nem para pár percig zargatnálak
-
-
MrBrook
aktív tag
kiegészítés:
lehetséges, hogy fsb falba ütköztem? jobb lap + ddr3 ramokkal tudnék még érdemi plusz teljesítményt elérni?
-
MrBrook
aktív tag
Hali, 3év után sikerült stabilan húzni a procimat, valami vélemény? szerintetek lehetne több kiscit? azt vettem észre, hogy a ramom crashel ,ha nem 800on megy ... valami tipp? + feszt a ramnak? ha több mint 800on menne?

jah a prime itt csak a terhelés miatt van, kb 67 fokig megy fel hosszú játék után, nem fagy ki, már 2-3napja megy rendesen, csak a procit akartam terhelés alá tenni, 1.19 bios settingsben a cpu fesz -
vati182
aktív tag
sziasztok, jelenleg, p5qc alaplapom van, a core 2 quad q9550-hez milyen új alaplapot tudok hozzá venni ami többet ki tud a prociból hozni?
Mert ezen még nincsen usb-s billentyűzettel való bekapcsolási lehetőség sem olyan régi alaplap viszont a proci elég erős lenne. de a ddr3 ból is csak 2 modult lehet belerakni. -
-
Barni22
tag
Hali!kis segitséget kérnék tőletek.vettem egy "új" videókártyát egy sapphire 5850 xtreme-t,a 4870-est meguntam.viszont ugy vettem észre hogy a mostani procim nem tudja kihajtani ezt a kártyát,ami történetesen egy e8400
szeretnék egy quad procit mert gondolom jobban meghajtaná(és szeretnék maradni a 775-nél) ezt a karit,ebbe szeretném a segitségeteket kérni.a konfigom:Asus p5q-pro
Kingston hyperx 2x2gb 1066mhz (a nagy kék bordás)
Sapphire 5850 xtreme 1gb
cooler master elite 431 ház
cooler master evo 212 hűtő
chieftec ctg-500-80pszóval ehhez quad proci érdekelne

-
papírzacsi
aktív tag
nem biztos hogy amiatt fagyott ki,újrapróbáltam kb 20percig és nem volt probléma
a proci legmelegebb magja max 69-ig ment fel.
azért kösz
ha gáz lesz legfeljebb visszaveszem 3,28ghz-ra ott stabil volt. -
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Azért minimum 30percet futtasd a teszteket, mert nálam sokszor előfordult, hogy 20 perc után hibázott. Sajna a rövid ideig tartó teszt nem jelent semmit, attól még lehet instabil a géped.

-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Na igen, azzal számolni kell, hogyha emeled a feszt, akkor emelkedik a magok hőmérséklete is. Amíg nem lesz másik hűtőd, addig ennél feljebb már ne menj. Ha stabil a tuning akkor lépésenként csökkentheted a cpu voltage-t, hátha alacsonyabb fesz mellett is jó lesz.

-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Rakd 8x425-re, persze a memóriára figyelj, mert viszi magával, 0.05V mehet a cpu és az fsb term-nek is, majd teszt. Először prime small fft, hogy kiderüljön a proci bírja-e a tuningot a beállított feszen, azután prime blend is mehet.
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
1.5V az alap fsb term?
Az elég sok, mivel nekem volt asus p45-ös lapom és ott 1,1V-ról indult.Látom 70fok fölé megy tesztek alatt, így ajánlatos egy combosabb hűtő beszerzése.

-
papírzacsi
aktív tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
Nem!! Az 1.2375V-ot a cpu voltage-hez állítsd, mivel ez a proci alapfesze. Az fsb termination-nak pedig adj +0.05V-ot. Itt a legkisebb értéket vedd alapul és ahhoz mérten emelj feszt. Ezután mehet a teszt prime blend, és small fft.

-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
A cpu voltage-t állítsd a proci alapfeszére(1.2375V), vagy annyira amennyin stabil volt a tuning. Soha ne hagy auton!!! Az fsb termination-nak adhatsz +0.05V-ot ,és mehet a teszt. Arra vigyázz ,hogy a magok hőmérséklete ne menjen tartósan 70fok fölé.

-
-
Laci2277
senior tag
válasz
papírzacsi
üzenetére
A VTT a "FSB Termination Voltage" az esetedben, amit persze, mint semelyik fesz állítási lehetőséget nem hagyunk auton. Mindegyiket normálra vagy alapfeszre kell tenni.
A PCIE Frequency-t is szigorúan 100-ra kell fixálni. 
Az, hogy ugrálnak a számok a cpu-z-ben az teljesen normális, mindenkinél így van.

-
papírzacsi
aktív tag
válasz
lipi67
üzenetére
kb. most ez van beállítva.
asus p5qc
Intel q9450 stock 2.66GHz overclocked to 3.28GHz
2×4gb ddr3 1333mhz
thermaltake isgc 400
gainward gtx 570 glh
thermaltake litepower 600w 80+
80+160gb sata hddSettings in Bios:
CPU Ratio:8
FSB Strap to NB: Auto
FSB Frequency: 410
PCIE Frequency: Auto
DRAM Drequency: ddr3-1312MHz
DRAM Command Rate:Auto
DRAM Timing: Auto
DRAM Static Read Control: Auto
Transaction Booster: Auto
CPU Voltage:1.2625v
CPU PLL Voltage:Auto
FSB Termination Voltage:Auto
DRAM Voltage:Auto
NB Voltage:Auto
SB Voltage:Auto
Clock Over-charging Voltage:auto
Load-line Calibration: Enabled
CPU GTL Voltage Reference: 0.61x
NB GTL Voltage Reference: 0.67x
CPU and PCIE Spread Spectrum: DisabledC1E : Diabled
Max CPU/D Value limit: Disabled
Vanderpool:Enabled
CPU TM Function : Disabled
Execute Disable Bit: Enabledazt nem értem hogy a cpu-z-n miért ugrálnak egy kicsit a számok.nem csak az órajel,hanem fsb,feszültség stb.
-
papírzacsi
aktív tag
válasz
lipi67
üzenetére
lehet nem is kéne jobban erőltetnem,amíg izmosabb hűtőt nem szerzek.
thermaltake isgc 400 hűtőm van,de már 2mag folyamatos nagy terhelésnél eléri a 72fokot 3.3ghz-ra húzott cpummal.
vagy nem még nem probléma?
amúgy nem rég lett újrapasztázva. -
lipi67
nagyúr
válasz
papírzacsi
üzenetére
Asus lapokat sose szerettem, s bevallom a biosukat se ismerem. Lehet, hogy ott más a megfelelője. kérdezz rá a lapod topikjában! QPI? FSB termination? -ilyesmi lehet.
-
Bernyó84
aktív tag
Nekem olyan gondom van, hogy mióta betettem egy Q8300-ast, azóta a gép érdekesen viselkedik kikapcsolásnál. Ha le szeretném állítani a gépet, akkor a Windows szépen kijelentkezik, leáll, hallom a winchestert is ahogy kattan egyet (mert leáll), de maga a gép megy tovább... Van valami ötletetek mi lehet a gond? Nem olyan nagy probléma, csak hét nem ez a normális állapot. Lap: P35C-DS3R rev2.1, tuning nincs.
-
lipi67
nagyúr
válasz
papírzacsi
üzenetére
Igen, jobb sokkal. A vid-ed 1,2375, tehát minimális feszemeleéssel érted el. a 12M L2 miatt próbáld inkább a VTT-t és ref értékeket emelni. (ha mindent alapra állítasz (biosod bal oldalán fehér számok) akkor ha utána emeled a VTT-t vinnie kell magával a cpru ref, dram ref, mch ref értékeket. Arra hagyatgozhatsz. Nekem is volt q9450-em is, de nem tudom már, hogy mit ment, talán itt valahol megvan.
Egyedül a hő..Ilyen "minimális" tuning melett, nagyon magasak azok az értékek! -
lipi67
nagyúr
válasz
papírzacsi
üzenetére
Nem elég informatív a kép. 1: Prime 95-öt futtass (BLEND), közben kellene egy Core temp, egy cpuZ.
Másik meg. Ahogy nincs 2 egyforma alkatrész, úgy 2 egyforma alaplap, proci stb se. Egy másik gép beállításai kb csak laza támpont lehet, de semmiképpen sem recept. Neked kell kitapasztalod, hogy mit tud a procid, lapod, ramod, s mire mit reagál.
-
lipi67
nagyúr
válasz
laguna82
üzenetére
3,4 GHz alapfeszem ( vid / bios) is tudják ezek a procik. Se hő se semmi degradáció. Meddig bírják? Hát Téged tuti túl fognak élni, ne aggódj!
q9550 -es 3,8-4,4 GHz 24/7 -FPO és Vid függő. Ezen tartományokon belül mind tuti atomstabil, semmi károsodás. P45-ben meg plána.
Az L2 kéári a VTT-t, azt eszi inkább mint a vcore feszt.ozzy711: Sajna nincs már meg a 4GHz-es képem, de 1,12V-on tudta, igaz ez..kva jó proci volt. Viszont egy nagyon laza 3,8GHz-es megvan, íme: [link]
Láthatod, se fesz, se hő. A Vid-je 1,12V-volt, de ezt akár egy alapfeszes tuninggal tudja nagyjából 100q9550-ből 90. GTR és Ref értékekkel kell játszani, MCH nem nagyon kér még itt (max 1,2V, de az is már sok)
Beállítod a procid 1,2V / bios. feláll, terheled, s meglesed, hogy mennyi feszt kap prime blend alatt. Legyen mondjuk ez 1,168V. Tehát a lapod feszesése ilyenkor (VDroop) 0,032V . Procid Vid-jét meglesed a core temppel, (legyen az egyszerűség kedvéért 1,2V), ehez hozzáadod a VDroop értékedet (0,032V) és a biosban Vcore fesznek beállítod az 1,232V körüli feszültséget. Így ha terheled a procid, pontosan a Vid értékén fog menni, ez egy klasszikus "alapfeszes" tuning lesz.
Ha netán a procid FPO-ja L830B550... akkor meg hartár a csillagos ég.Amúgy normálisan belőtt biossal ezt az alapfeszes tuningot MINDEN q9550-es tudja 3,45 -3,5GH -en minimum, de mehet 3,8-ig is.
-
ozzy711
őstag
válasz
laguna82
üzenetére
Láttam már 4 Ghz-es tesztet is, hogy mennyire bírja hosszútávon az jó kérdés, de szerintem az nem órajel, hanem feszültség kérdése.
Az enyém is 3,4 Ghz-n megy egy P45-ös Giga lapban, csak a memória 2D-re van állítva, így 1:1 a Dram arány.
A cpu fesz 1,3 voltra van állítva, de a Vid értékre a Core Temp-nél 1,27-et ír ki, bármit állítok a biosban
.
Minden esetre egy Mugen 2-vel 70 fok fölé nem engedem ( a venti itt rákapcsol egy kis plusz fordulatot ).
Alapban 38 körül megáll a hőmérséklet.
Szerintem 3,4 fölé felesleges menni, mivel már hőmérsékleti-stabilitási gondok jöhetnek, amiket már nehéz megoldani.
Más: nem tudom másnak előfordult-e, de nálam az első mag kb. 5-8 fokkal mindig melegebb a többi háromnál.
Az előző ( q9400 ) procinál is ez volt. Tapasztalat? -
laguna82
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sziasztok!
Sikerült játékokkal is tesztelnem a 3.31Ghz-t és úgy tűnik stabil,mert játék közben sem jelentkezett a kék halál!
Most feljebb állítottam 3.4Ghz-re és teszteltem Prime95-Blend-el és 35 perc után sem írt hibát!

Ezekkel a beállításokkal:
400x8.5 3.4Ghz
(G)MCH Frequency Latch: 333
System Memory Multiplier(SPD):2.40B
Memory Frequency(Mhz): 800 960
DRAM Timing Selectable(SPD): Auto
Cas Latency Time: 6 auto
TRCD: 6 auto
TRP: 6 auto
TRAS: 18 autoCPU Vcore:1.20000V
CPU Termination:1.200V
CPU PLL:1.550V
CPU Reference:0.805V
MCH Core: 1.160V
MCH Reference: 0.800V
ICH I/O: 1.550V
ICH Core: 1.100V
DRAM Voltage: 2.000VElőző hozzászólásomat javítom,mert két értéket "elírtam"!
(G)MCH Frequency Latch: 333
MCH Core: 1.100V
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De

szeretnék egy quad procit mert gondolom jobban meghajtaná(és szeretnék maradni a 775-nél) ezt a karit,ebbe szeretném a segitségeteket kérni.a konfigom:
a proci legmelegebb magja max 69-ig ment fel.
Az elég sok, mivel nekem volt asus p45-ös lapom és ott 1,1V-ról indult.