Hirdetés
- Egy óra, két rendszer
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Variálhat az apertúrával az S26 Ultra
- A Galaxy S23 is kipróbálhatja a One UI 7-et
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- MIUI / HyperOS topik
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
.-..-. #98648 üzenetére
Túlmerült, megnövekedett belső elleállású akku kímélő emelésének nem az a módja, hogy inkorrekt feszültségeket lökdösni rá, legyen az ólom-savas és a többi. Ez egy elterjed Youtube gánymunka is, amikor 5 V feszültségekkel károsítják a túlmerült cellát.
Mint a TP4056 adatlapja is mutatja, például ezt is felkészítették arra, hogy 2,9 V alatt csak C/10 kímélő áramot adjon az akkura.
Itt 1 A töltőáram az alapbeállítás, 1 Ah kapacitású akkuhoz viszonyítva és 100 mA csepptöltő áram, erre az esetre.
Tehát a labortápon is áramkorlátot kell állítani, végfeszültség lehet 4,2 V. Főleg, ha már kéznél van egy laboreszköz, akkor élni kell vele.
-
Druantia
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék egy hobby szintű kis labort összerakni otthon és épp labortápot keresek. Tudnátok tanácsot adni milyet érdemes venni? Eddig ezeket néztem:
Jesverty
[link]
Korad
[link]Matrix
[link]Matrix
[link]50-60ezernél nem szeretnék többet költeni rá, mert feleslegesnek érzem így kezdésnek.
Egyelőre teljesen átlagos dolgokat csinálnék vele, csak szeretnék kis tapasztalatot gyűjteni elektronikából - kezdésnek szenzorokkal, LoraWAN modulokkal játszanék.
Mekkora teljesítmény és hány csatorna praktikus kezdéshez? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #97768 üzenetére
Fene tudja, lehet, hogy csak "eldugták valahová" , de lehet, hogy tényleg nincs. Sokminden kitellik ezektől a gyártóktól az olcsóság jegyében. A sajátomat megnéztem labortápról, hogy mekkora árammal világít elfogadhatóan, kerestem egy minimum és egy maximum értéket, és megpróbáltam ez alapján méretezni a Li cellához egy előtét ellenállást. Ha jól emlékszem nem túl kritikus az értéke, esetmben egy sima 47 ohmos került be...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #97749 üzenetére
Labortáp esetében nem lehet közvetlenül földelni a negatív oldalt, mert akkor ugyanúgy nem lehetne két tápot sorbakötni, mint ahogy pl. PC-tápokat sem (mert az alsó tápot rövidre zárná, a felső negatívjának a földelése).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Steve_Brown #97739 üzenetére
Sok gyári készülék esetében nem foglalkoznak ezzel, pedig megoldható probléma.
- Az egyik megoldás amit E.Kaufmann kolléga is írt, azaz le kell földelni a készülék egyik (pl. a negatív) kimenetét. Tápegység esetén ennek az a hátránya, hogy ez később akadályozhatja két ilyen egyforma (egyformán földelt) táp sorba-kötését (zárlat keletkezik). A másik ebből fakadó hátrány, hogy két földelt készülék összekötésekor a készülékek között úgynevezett "földhurok" alakul ki ami fokozza a zavarérzékenységet (ami bizonyos esetben hang és képhibákat okozhat)
- A másik megoldás, hogy a negatív ágat egy 300nF.... 470nF körüli X kondenzátorral kapcsolod hozzá a védővezetőhöz. Így ez elvezeti azt a kis kapacitív áramot, és a zavarok jelentős részét is, de elegendő az impedanciája ahhoz, hogy a földhurok káros hatásait mérsékelje. Ezzel a kondenzátorral érdemes párhuzamosan kapcsolni egy rel. nagy értékű ellenállást is (470k ... 1M) ez megakadályozza a készülék (és az X kondenzátor DC) elektrosztatikus feltöltődését is, de elég nagy érték ahhoz, hogy a rajta átfolyó meglehetősen kicsi áram, semmilyen más áramkör működését ne zavarja. Így megszűnik a csipkedés, a lebegő potenciálok, (pl. nem nyírsz ki érthetetlen módon FETeketegy barátommal előfordult ilyen okokra visszavezethetően)
Ez utóbbi módszert alkalmazom pl. a forrasztóállomásom esetében (eddig sikeresen), és a labortápodba is ezt javaslom (ez egyúttal a kapcsolóüzemből eredő zavarokat is csökkenti - legalábbis kapcsolóüzemű táp esetén
)
szerk: készítsek rajzot, vagy elég egyértelmű így leírva ? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Steve_Brown #97733 üzenetére
A zavarszűrő kapacitások képeznek egy feszültségosztót ami a 230 V-ot megfelezi, illetve ráterhelve ez csökkenhet is.
Nem védővezetős készülékeknél is szokott lenni bizonyos zavarszűrő kapacitás, ami primer-szekunder között egy kis áthidalást képez, de szintén nem okozhat emberre veszélyes áramot.
Profi labortáp teljes galvanikus elválasztást / elszigetelést biztosít, kapcsolóüzemű, illetve gazdaságos megoldásoknál lehetnek kompromisszumos konstrukciók is, ez nem hiba általában. A felhasználónak kell úgy konfigurálni az áramkörét, kötni a testelést, meg amit akar, hogy ilyenekre tekintettel legyen.
-
Steve_Brown
senior tag
Sziasztok,
Van egy furcsa jelenség amit egyre többször tapasztalok és nem tudom, hogy én rontok el valamit vagy ez egy teljesen normál jelenség.
Volt nem rég a kezeim között egy aliexpresses AC-DC konverter illetve most vettem aliexpressről egy labortápot. A jelenség az, hogy a labortáp kimenetén a +/- közöt multiméterrel nem tudok semmilyen váltofeszültséget mérni, tökéletesen működik.
De a konnektor védőföldelése és a táp kimenetei között megjelenik 100+ V váltakozó feszültség. Ami még durvább, hogy kikapcsolt eszköznél ha valamelyik kimenetet hozzáérintem a védőföldeléshez akkor egy picit szikrázik is.Ez az inverterrel is így volt, illetve most a labortáppal is így van. Ez így normális működés?
Köszi annak aki segít.
-
válasz
ekkold #97607 üzenetére
Természesen mindenhol megvnnak hidegítő+elkók, 7815 be-ki, 2109 táp lábak között is, mindenhol.
Nincs nyák, vadszerelés van, ennek hozadéka hogy az összes alkotóelem 2-3 centin belül helyezkedik el.
Nem gerjed hanem semmit nem csinál.Holnap megszkópolom, az tart vissza hogy egy régi szkópot tudtam nemrég megvenni és 25 kiló
Semmit nem csinál, nulla V a kimenet.
Ha az IR21096SD, standby lábát lehúzom testre és elveszem, egy pillanatra felszalad a kimenet majd szépen visszamegy.Tekercset azt használom amit az eddigi kísérleteknél is, azzal nem lehet gond, mivel az előző fetes és tranzisztoros kimeneti fokozatokkal is jól működött.
Mérve 59mikrohenry. Webes számolóba egyik 12mikrohenryt adott, másiknál 60-at, harmadik 98-at...
paraszti logikával jó lesz az 59.
Ha gyári 3A/330mikrohenry, 15A/59 az közel jár.
Tudom nem pont így működik de közelítőleg jó lesz a tekercs, meg működött is.
Minden védelemmel el lezs látva, LM358+20mohmos figyelő a kimeneten, bevatkozás az LM feddback lábára. Mnt a gyári step-down konverterekbe.
Csak először induljon el labortápról...Holnap szkóp.
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
Tudnátok nekem ajánlani DC Step Up modult ami tud legalább 50V kimenetet minél több árammal, esetleg van rajta kijelző és áramkorlátozás is?
Labortápnak kellene itthonra hobby célra.
Van egy labor tápom, mely 15V-ot tud 400a-el, ez szolgáltatná neki az energiát, csak sajnos nem tudok vele mondjuk 48 vagy 24V-os eszközöket tesztelni.Köszi.
-
Postas99
senior tag
Sziasztok!
Valami olcsóbb (de nem egyszerűbb) labortápot szeretnék venni.
Rövidzár védett, max DC30V 10A és akkor már sokat mondtam, 6A elegendő. Inkább fontos lenne a megbízható áram és feszültség szabályzás 2-5V között.
többnyire csak ebben a tartományban használnám. Arduino és egyéb cuccokhoz.Itt jön a kérdés.
A most indult Allegro oldalon kinéztem egy WANPTEK TPS3010-at amiről csak jókat olvastam.
Van-e itthon bármi olyan alternatíva vagy más modell ami nagyjából 20-22e Ft körül alakul szállítással együtt, és ajánlott is. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék magamnak kezdőként vásárolni egy labortápot.
300w körülire gondoltam. jó volna ha a kezdő hibáimat megfelelően kezelné
Ezt néztem ki de nem tudom megfelelő lenne-e
Tudnátok ajánlani valamit hasonló árkategóriában? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát #95543 üzenetére
Akkor szerintem teszek vele egy próbát
Beállítottam 3.3V-ra és labortápról nézve gyakorlatilag 3.3V betáptól kezdődően tartja a feszültséget.
Nyilván helytakarékosabb volna egy ilyen, de szerintem a 2.8A nagyon a tűréshatárán lehet ennek az apróságnak.Pötyi:
Nem töltöttem fel képet, de ahogy írtam, semilyen más borda és szellőzés nem játszik. Nem mihez képest, hanem sajnos egyáltalán nincs lehetőség változtatásra.
Tehetek rá akármekkora bordát (de nem tudok), ha a hőt nincs hova elvezetni.
Nem tudok a szellőzésen javítani. Ezért kellene pwm-es megoldás.
Ellenkező esetben az eredeti fesz.stab is megfelene. -
törölt tag
Sziasztok.
Először is:
Nagyon szégyenlem a dolgot, de valahogy egyszerűen nem ugrik be az előtét ellenállás számítás módszere. Ohm törvénnyel (Ohm háromszögnek neveztük anno) tisztában vagyok, mégis gondot okoz most. Talán öregszem ...Egy régi, bontott laptop ventilátort szeretnék használni. Még nem pwm-es, három vezetéke van.
Labortápról próbálva ~3V környékétől indul el, nekem ~4V környékén felene meg a használata.
Azt szeretném meghatározni, hogy mekkora ellenállást (ohm, watt) kellene használnom ahhoz, hogy 1V feszültség essen rajta.
Nem mértem, de a ventilátoron a cimke 5V/0.4A jelzéssel van ellátva.Abban kérnék segítséget, hogy miként kellene ezt kiszámolnom?
(Próbálkoztam, de nekem 2.5 Ohm/0.4W jött ki, ami biztosan hibás) -
Tamy
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #94479 üzenetére
Igen, ismerem/használom ezeket is. Most nem próbáltam, de korábban már játszottam ilyen megoldással is. Már nem emlékszem mi volt a baj, de valamiért ezzel sem ment, valószínűleg a telefon megpróbált több áramot felvenni, de az áramkorlát miatt nem tudott, leesett a feszültség, emiatt leállt a töltés. Gyakorlatilag most is labortápról kínáltam meg 5 V-ról a teszt során.
-
demars
addikt
Van egy kínai labortápom, tök jól működik. Én még wanptek néven vettem, most topshalk az új neve
Van rajta CV és CC tekerő, ezekből 2-2 db (durva és finom beállítás). Szerintem láttatok már ilyet.
Hogy működnek ezek?
Úgy értem, ha beállitom a feszt, 5 V ra, a CV led világít, ha az áram le van tekerve 0 ra, se led, se izzó nem világít (ez ok, értem). Tekerek az áramon , led világít, CC led világít a tápon, egészen addig mig a feszt nem állítom.
Ezek a tápok mindig constans értéket akarnak tartani? Amit utoljára állítottam? Függetlenül attól, hogy áramot vagy feszültséget állitottam.. -
Leteszteltem, van itthon.
12V-be, 5V 1,5A terhelésnél kézemelegnél picit melegebb, 2 ampernél forró az egész panel, kézzel éppenhogy nem megfogható.
Az kb. 55-60C fok, ezt kb. 20 évig bírja.
1,5A a terhelés, a terhelő labortápomon azért csak 4,83V mert 170mV ennyi esik a vacak mérőzsinórjaimon meg a krokodilokon, nem volt kedvem a mérésre összeforrasztgatni mindent.
Megvan az 5V a stepdown kimeneten, a multi mutatja.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #93575 üzenetére
Éppen ezért írtam, hogy inkább az ESR a lényeg, nem elsősorban a kapacitás. Ha pedig még pontosabban akarok fogalmazni akkor a kondenzátor adott frekvencián (a veszteségeivel együtt) mutatott impedanciája.
Feltehetőleg az a 4700uF-os kondi aminek "izzott a lába" sokkal nagyobb ESR-t mutatna, mint a később beépített 4x1000uF - ez pedig pont arra utal, hogy különbség fő oka technológiai, azaz sima elko / low ESR elko közötti különbség. Abban igazad van, hogy felületnek is nyilván van köze a dolgohoz, mert a 4db kondi esetében ez is nagyobb, de ugyanakkor az eldisszipált teljesítmény sokkal kisebb.Viszont a példa kedvéért: egy 10uF-os fóliakondi teljesen más technlógia, és ennek a felülete sem nagyobb, mint egy elkónak. Ugyanakkor teljesen hideggé tett egy kapcsolóüzemű tápot (konkrétan a saját labortápom hálózati tápjában levő elkók melegedése szűnt meg gyakorlatilag teljesen). Ennek pedig egyszerűen annyi volt az oka, hogy a fóliakondi ESR-je drasztikusan alacsonyabb, mint az elkóké.
A konklúzió pedig: kapcsolóüzemű tápba célszerű alacsony ESR-el rendelkező kondenzátort építeni. Meg kell nézni a kondi adatlapján, hogy mekkora áramra lehet használni, és ennek megfelelően (is) kellene méretezni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #93410 üzenetére
Van egy harmadik lehetőség is. Ha A/D átalakítókat használsz. Olyat ami eleve benne van egy MCU-ban, a szorzást pedig szintén el tudja végezni az MCU. Sőt.. valódi effektív értéket és hasonlókat is számolhat ha pl. nem csak sima DC-t akarunk mérni.
Szerintem kb. hasonló korúak lehetünk, pl. sokáig úgy gondoltam, hogy amit meg tudok oldani pár IC-vel ahhoz minek programozni, de sokat változott a világ, nem csak hogy jobb és egyszerűbb sok feladatot MCU-val megoldani, de olcsóbb is.
Amúgy egyetértek, nyilván sokkal többet tanulunk, ha használjuk az agyunkat, és nem csak kínai cuccokból legózzuk össze amit szeretnénk. nálam ez úgy nyilvánul meg, hogy egy barátommal összedolgozva feszegetjük a határokat, olyasmit építünk amit nem lehetne olcsó kínai modulokból megcsinálni.
Pl. D/A konverter kiváltására (labortápba) nemrég terveztem olyan áramkört, ami PWM jelet alakít analóg jellé. Persze erre lehet mondani hogy egy sima szűrő - de... itt jön a határok feszegetése: ugyanis ez kb. 150....200msec alatt beáll a PWM-nek megfelelő feszültség értékre, mindezt úgy, hogy a kimeneti feszültség hullámossága eközben mindössze 0,1µV környékén van (szimuláció szerint, és kb. a gyakorlatban is tudja ezt). A PWM-et egy MCU állítja majd elő 500Hz.....2kHz körüli frekvencián. -
válasz
ekkold #92727 üzenetére
Nem kell neki soha 22V alá menni, egy akkut tölt majd, nem labortáp lesz.
23,5 voltnál kapcsolom be a tápot, de kell az áramkorlát mert az akku akár 50 ampert is vehet épp. Így lemegy a kimenet pl. 23,45voltra ahol beáll a 7-8A töltőáram.
Vagyis ha ilyen segédtápos, ami valószínű mert a primer oldalon a trafóra 6 szál madzag megy, nem fog elfogyni a segédtáp.
Ha időm engedi holnap összütöm az elképzelésemet.
Még mindig nem világos a másik optcsatoló szerepe számomra.
Kell dióda szerinted a kimenet és az akku közé, vagy nem fogja zavarni a szekunder kört a folyamatosan rajta lévő 24-28V? Max. az opto lesz megvezérelve gondolom, a puffereknek nem árthat.
Így oldottam meg régebben mezei step-down modullal egy kis akku töltését és nem volt gond. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Egy Dewalt 12V lézer szintezőt szeretnék labortápról meghajtani, mert nincs akkum hozzá. Van valakinek ötlete mi a harmadik pin a csatlakozón?
Valahol azt írták 47k hőmérő vezetéke, ráforrasztottam egy ellenállást fixen de úgy is semmi. Létezik, hogy ennek valami soros kommunikációja lenne?
ID/TH jelzése van azt akkun a harmadik lábnak.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
ecaddsell #92221 üzenetére
Még jó a LED, de legközelebb azzal is lehet gond. Ha 300 mA alatt terheled, fényerőben lehet, hogy az is megfelel, de kevésbé melegszik, tovább élhet.
Ha labortáppal elindult, akkor be lehet azonosítani a nyitófeszültséget is. Azaz nem kell 36-68 V között szabályozni képes driver, szűkebb tartomány is megfelel. Kell bizonyos mozgástér, hogy követni tudja a hőfokváltozással járó nyitófeszültség-változást, de nem ekkora.
Bár ennek másik oldala, TV-nél is előfordul, hogy pár LED zárlatos lesz a soros körben, akkor milyen jól jön, hogy a driver rugalmasan lejjebb engedi a feszültséget, miközben áramra stabilizál.
Egyébként megterhelted 300 mA árammal? Azzal is lehet szívni, amikor kisebb áramon még jó a LED, nagyobb áramot már nem bír, beleszakad. És direkt megszívat, mert utána kisebb áramon ismét működik és azt hiszed, hogy jó.
-
ecaddsell
aktív tag
Van két fürdőszobai LED lámpánk (Elmark Posseidon 18W) amiből 7 év után a második is tönkrement.
Tavaly mikor az első tönkrement vettem egy újat, jó ha van tartalék alapon (meg akkor időm sem volt vele foglalkozni), de most már látom, hogy ez ilyen minőség.
Gyárilag 30000 óra van megadva rá, jó ha ennek tizedét ment (3000 óra).
Az új ára a cuccnak botrányos, 30k környékén van hirdetve, de ahol kapni is lehet inkább a 40k-hoz van közelebb...Szétszedtem és ahogy sejthető is volt nem a ledek mentek tönkre, hanem a driver (két labortápot sorba kötve kb. 63-64V-ról teljesen jól világít, 300mA-es áramgenerátoros cucc).
Ami miatt ide jöttem, hogy elég speciális kis hasáb a driver, 60x25x25mm és ha készen lehet ilyet kapni akár az Alin akkor inkább vennék egy újat mint javítgassam (minden ilyesmi tápnál az elkok cseréje megoldotta eddig, de itt nem teljesen vannak szabadon az alkatrészek, gusztustalan az egész megoldás).
Valami fekete szilikon szerű dologgal volt kiöntve, azt nagyjából leszedtem, hogy ki tudjam a led vezetékét forrasztani.Amit találtam ilyet pl. Fulgur néven kicsit nagyobb, nem vagyok benne biztos, hogy befér...
-
Dr. Szilikát
őstag
Tapasztaltam bizonyos zavarokat az XL4015 CC/CV modul beszabályzása közben is, amikor váratlanul leáll, mintha nem úgy viselkedne, mint egy igazi CC/CV labortáp. Lehet, hogy az LM358 áramfigyelő valamitől kiakad, pontos okára nem jöttem rá, mindamellett a modul hasznos, ha már belőttük, végzi a dolgát.
Továbbá nálad az FP5139 Soft Start funkciója okozhat még gondot. Nem tudom, hogy 2. lábon 100 nF milyen változást hozna, vagy be kellene avatkozni ennek a lábnak a feszültségébe, de az milyen hátrányos következménnyel járna, mivel eléggé megvariálták, hogy a túláramvédelmet is ez a láb kezeli.
-
daninet
veterán
Oktassatok ki az alábbiból, azt hittem eddig jól tudtam, de mégsem ezek szerint.
Parkside fúró, a 12V akkut (3s1p) többet nem tölti a töltője. Nem is nézegettem a töltőt nagyon, labortáppal 12.6v-ot rácsiptettem a +/- lábra 500mA áramesősséggel és szépen feltöltötte. Nem törődtem vele, elkönyveltem, hogy biztos rossz a töltő. Ma szétcsavaroztam hogy belenézzek és most látom, hogy ez nem a + és - lábakon tölti az akkut hanem a + és T jelzésű lábakon amiről eddig azt gondoltam, hogy a Thermisztor jelölése a T és csak ellenállást mér közötte. De nyilván nem, illetve eddig működött, ugyhogy (és itt jön a spekuláció amiben javitsatok ki) ez egy olyan BMS lehet amin külön töltőcsatlakozó van, hogy gyorsabban lehessen tölteni? Az akkun sem feszültséget sem ellenállást nem mérek a + és T lábak között, ugyhogy gyanitom akkot a BMS makkant meg és marad a +/- lábon töltés táppal amíg meg nem unom? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#17416704 #91180 üzenetére
10,8 V névleges, azaz 12,6 V töltési végfeszültség, amit külső tápról (CC / CV modul, labortáp) is rá lehet akasztani, esetleg lehetne játszani kevesebbel is.
De a töltés inkább azért szokott leállni, mert amikor egyik soros tag belső ellenállása megnő, a töltőáram hatására azon rögtön 4,2 V fölé ugrik a feszültség, viszont 4,25 V-nál a BMS lekapcsolja az egész telepet.
Ez ellen kisebb töltőárammal, azaz finomabb emeléssel lehetne fellépni (a laptop saját szabályzója nem "finomkodik", max. árammal akarna tölteni), de a hibás cella attól úgysem javul meg.
A terhelést is kevésbé fogja bírni, így hamar 2,5 V alá bukik, ott meg azért dob le a BMS.
Ha azt mondod, hogy jelenleg is 2,5 V alatt van valamelyik tag, lehetne éppen külső táppal adni neki, hátha a BMS "szivárogtat" rá annyit, hogy lassan felhúzza. De ez sem jelent megoldást. Szét kellene szedni akkut, mérni, cellákat cserélni.
-
demars
addikt
Létezik kis digitális panelműszer (volt amper mérő) ami negatív feszültséget mér?
Az működne, ha pl szimmetrikus tápnál a negatív ágnál a műszer + pólusára kötöm a nullát a - pólusra a negatív feszültséget (pl -12V)?
Gyári szimmetrikus tápnál (kettős labortápegység) a két ágat külön lehet szabályozni? (Még nem láttam ilyen tápot)
Ha nincs középkivezetéses trafóm két egyforma trafóval megoldható? -
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #90601 üzenetére
Azt láttam, viszont alap hobby célra nem vennék 100k ért még egy labortápot.
Vagy építek egyet próba nyákon, aztán kap egy sufni dobozt. Vagy felhasználok egy PC tápot. Azon van -12V ág.Köszönöm
-
demars
addikt
A kettős tápegység az szimmetrikus tápegység?
Ha egy kapcsolásnál szükségem van pl +3V és -3V ra azt hogy oldjam meg? Egyszerű labortápom van itthon.
Neten van fent több szimmetrikus táp kapcsolási rajz, nem is tűnnek bonyolultnak. Érdemes "építeni" egyet, vagy van más lehetőség is? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Reggie0 #90452 üzenetére
Egy barátommal fejlesztettünk saját labortápot. Sok kitűzött cél között az egyik az volt, hogy a kimeneti kondenzátor a lehető legkevesebb energiát tárolja, hogy az áramgenerátoros üzemmód is a lehető legjobb lehessen. Jelenleg egy 10uF-os foliakondi, van a kimeneten, ennél kisebb kondi már erős kompromisszum lett volna, mert nélküle bizonyos (pl . erősen induktív) terhelések már tudtak gerjedést okozni.
Ez a 10uF már elég egy led kinyírásához. De ha nem sokkal nagyobb feszültséget állítok be, mint a saccolt nyitófesz, akkor már nincs gond, mint ahogy nyilván akkor sem, ha lassan emelem a feszültséget.
Sok gyári cuccba is belenéztem, mindben volt (több-kevesebb) kondi a kimeneten, de táp teljesítmény / kimeneti kondi arány tekintetében jobbak vagyunk mint a gyári cuccok jó része. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
leweegee #90440 üzenetére
Egy terhelés maga is okozhat zajos áramfelvételt, véletlenül még ezeknek a LED-eknek is van valami zaja, ha jól tudom.
Például a FOK-GYEM TR-9178 régi analóg labortáp már csak elég jó, de annak kimenetén is van 22 μF.
TR9-9158 2 x 470 μF
Ez egy analóg táp, 10 μF:
https://www.homemade-circuits.com/laboratory-power-supply-circuit/
Hogy a kapcsolóüzemű labortápokról(?) ne is beszéljünk, ami elvileg labortápként alkalmatlan lenne. Csak jobb híján azok is használatosak, cserébe a kapcsolóüzem egyéb előnyei miatt (tömeg, hatásfok, ár).
Ez egy felemás helyzet, az elméleti ideális áramgenerátor belső ellenállása végtelen, illetve kapacitív, azaz töltéstároló tulajdonságot egyáltalán nem mutathatna. Ugyanakkor kompromisszumot is kell kötni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Janos250 #90434 üzenetére
7 x 4,2 = 29,4 V lenne egy CC/CV modullal vagy labortáppal, a +/- pontokra. Ide megy a terhelés is.
T egy termisztor általában a negatív pontra kötve a másik vége. "A" pont lehetne az elektronikának egy bármilyen kommunikációs pontja. Legegyszerűbb DC-jel vagy ellenállás (mint információt közlő "ohmos" tartalom) kezdve egyvezetékes digitális adatátvitel is lehetséges, amikor az akkuban is egy kis processzort találsz, meg a töltőben is.
Viszont az nem normális dolog, hogy a cellák osztáspontjait nem figyeli, bár olyat láttam már, hogy laza módon csak egy leágazást figyelt az elektronika.
-
PHM
addikt
válasz
leweegee #90432 üzenetére
Sajnos nekem is sikerült pár 1W-os power ledet így tönkretenni.
Labortáp, 100mA áramkorlát, de kb 20V beállított feszültség.
A ledek halványan felvillantak és annyi, többet nem működtek.
Úgy a harmadiknál csaptam a homlokomra.
Azóta 10-12V-tal és 1 Kohmos soros ellenállással próbálom a ledeket.
Megtanultam a saját káromon. hogy némely táp áramkorlátja nem elég gyors. -
válasz
Reggie0 #90428 üzenetére
Támogatom mert így van.
Én módszerem,
beállítom amennyire kell, pl. a 6-7V/30mA, majd egy ellenállást teszek a kimenetre párhuzamosan ezesetben kb. 560ohm és feljebb állítom ennyivel, 10mA-rel a korlátot.
Így a szabályzási tranzienseket lenyeli az ellenállás.
Amúgy is ilyen kis áramoknál az én saját kivitelezésű labortápom már nem a legmegbízhatóbb de így még elmegy. -
leweegee
aktív tag
Ha van labortápod azzal meg tudod nézni, beállítasz 30mA áramot és mondjuk 6 voltot, és ha van a ledek melett ilyen tesztpont akkor ráadod a fesz.-et, ha nincs rajta tesztpont akkor meg lekaparod a festéket óvatosan mellette és úgy mérsz, vagy tűhegyű mérőfejjel támadod meg, akkor kapargatni sem kell. Ha halványabban vagy egyáltalán nem világít a led akkor kuka. A forrasztási hiba nagyon ritka, inkább megfőnek a túl sok áram miatt amivel a gyári driver megtolja. Ha leveszed a prizmát akár cserélni is lehet a rosszat, de ahhoz tudni kell milyen volt rajta. Én ilyenkor a komplett sort újraledezem, és akkor nincs kínlódás a led fajtákkal, nem nyírják ki egymást. Fillérekért van hozzá való 3 vagy 6 voltos led az alin/ebay-en.
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89530 üzenetére
Párhuzamos cellákat nem szokták külön védeni, azok egy tagnak számítanak, vagy mintha egy cella lenne, ilyen szempontból. Ez így működik a laptopoktól kezdve, kerékpárok stb.
#89531 PeachMan
Egy időben csavarbehajtó Ni-Cd 12 V akkuját is töltöttem 24 V-os monitortápról egy ellenálláson keresztül. A beállított áram nem volt sok, valahol 0,1C alatt, így akár 24 óráig is maradhatott rajta.
Ez is áramgenerátoros jellegű meghajtás, azaz relatív nagy a tápforrás belső ellenállása, így képes rugalmasan követni az akku töltődését. Minél nagyobb a forrásfeszültség, annál kisebb az áram változása, az arányok miatt, de a gyakorlatban ezt persze nem lehet és nem is érdemes bármeddig növelni, mivel az ellenálláson túl sok hő veszne el.
Itt a gyakorlatban 24 V-ról töltve, az áram kicsit csökken a töltődés folyamán, de úgy lőttem be, hogy az átlagérték épp alkalmas legyen. Értelemszerűen labortáp vagy CC/CV modul is használható.
Merítésnél az a gond, hogy a leggyengébb soros tag egyszer összeesik 0 V-ra, majd át is fordulhat negatívba, ha nem veszed észre. Az igaz, hogy például autóakkunál is van egy meghatározott alsó szint (10,5 V, ha jól emlékszem), amit betartva, normális esetben egyik cella sem merül túl, de ha egy cella beteg, akkor már nem ilyen egyértelmű helyzet.
Li-ion akkunál ezt a problémát kivédi a BMS.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
johniee #89505 üzenetére
Labortápról is áramgenerátorosan kell meghajtani, azaz max. 1,5 A, de veheted lejjebb is. Elvileg feljebb is, de az nem túl előnyös az élettartamra, illetve nem tudom, a hűtés nálad mennyire van méretezve:
DC forward current ‑ High Efficacy mA 2000
https://pt.mouser.com/datasheet/2/723/XLampXPG2-2327214.pdf
A feszültség lehet 3 V felett, miután azt a LED határolja magának, az adott áramon.
Akkuról is hasonlóan, de itt többféle lehetőség van. Lehet két cella sorosan, amihez BMS is szükséges, majd azt lekonvertálni egy áramgenerátoros driverrel, CC / CV modullal stb.
Szimpla, illetve párhuzamos celláknál a túl kevés feszültségtartalék jelent problémát, noha arra is vannak megfelelő driverek, lineáris vagy kapcsolóüzemű is.
-
johniee
senior tag
válasz
Dr. Szilikát #87648 üzenetére
Sziasztok
Korábban már írtam róla:
Próbáltam 8V-tal tölteni, ahogy gyárilag rá írva vagyon,
ezt az elvileg "VARTA" reflektor-zseblámpát,
amit töltő nélkül, illetve rossz akksival (2V alá merült) kaptam.
https://favourlight.com/products/industrial-light/details/ps80c1n001/
https://hu.mouser.com/new/cree/cree-xlampXPG2/
Elszállt a működtető füsta gyári NYÁKon megégtek az SMD alkatrészek
Hogy próbálhatnám ki biztonságosan a LEDet, hogy működik-e rendesen?
A kis Labortápomról meghajtani 2-3V-tal? vagy több fesz kell neki?
Szeretném megcsinálni 18650 cellákkal (ez is kérdés, hogy milyen BMS kellene)
,hogy használni lehessen[link] #88623Donki Hóte kolléga már írta, hogy
"6 V-os akku esetén a 3 W-os LED-en 0,5 A áram folyik, vagyis olyan kisfeszültségű diódát keress, ami gond nélkül elvisel 0,6 - 0,8 A áramot.
Tehát pl. egy tök közönséges 1N4001 dióda teljesen meg fog felelni a próbálgatáshoz."
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Armagedown #89437 üzenetére
Labortápról javít, az mutatja az áramot.
#89436 hasman
Akkor tovább kell követni a tápvonalat, csatlakozó is szokott korrodálni, de nem ismerem belülről, hogy mik vannak ott. A LED-panel teljes nyitófeszültségét is meg lehet állapítani, teszt vagy a kötések feltérképezése alapján (mennyi soros, mennyi párhuzamos).
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
hasman #89429 üzenetére
Nem tudom, mekkora terhelhetőségű, de vizsgálathoz nem kell 100 mA, elegendő 20 mA is. A feszültség lehet nagyobb, a LED azt maga korlátozza, bár egy kapcsolóüzemű labortáp, szűrőkondival a kimenetén nem ideális ilyen célra. Ilyenkor jobb egy soros ellenállást alkalmazni, hogy a feltöltött kondi okozta impulzus ne károsítsa a LED-et.
Korrekt labortápnál nincs ilyen gond, amelyik lineáris / disszipatív elven működik, mert hiába van beállítva mondjuk 25 V kimenet, ahogy ráakasztod a LED-et, abban a pillanatban lerántja a saját nyitófeszültségére, az adott áramkorlát mellett.
Szakadást, illetve vezetést lehet mérni az egyes LED-ek kivezetései között, amennyiben a rézfólia rajzolata kiütközik a fedőlakk alatt, így az áramkör láthatóvá válik, lekövethető.
Másik lehetőség rákötni a tápot a panelra, majd feszültségméréssel lekövetni, hol tűnik el.
Van olyan is, hogy hegyes mérőcsúccsal belekarcolni a lakkrétegen keresztül a rézbe, de alu PCB esetén óvatosan, mivel itt a rézfóliát egy teflonszerű réteg választja el az alumínium hordozótól, amit átszúrni nem jó.
-
válasz
hasman #89429 üzenetére
Ha van labortápod, akkor nyert ügyed van, állítsd be 20mA-re és ha biztosan sorban van a 20 LED akkor feszültségnek 20x4=80V-ot kellene beállítani, hogy az összes bekapcsoljon. De nekem furcsa lenne, ha az a 20 LED sorba lenne kötve. És nem tudom az elektronika mit szólna hozzá. 🤔
-
hasman
tag
válasz
Dr. Szilikát #89428 üzenetére
ne haragudj, teljesen világos amit írsz, csak azt nem tudom, hogy a szakadást hogy tudom megtalálni.... kaparjam le a lakkot minden led között? Nem feltétlenül szeretném ennyire roncsolni a panelt. A leden keresztül meg nem tudok ellenállást mérni 2 ledre meg a dióda mód nem elég a műszeren hogy pislákolásra bírjak kettőt is... kicsit megakadtam ezzel a dologgal... ha van roncsolásmentes módszer szívesen próbálkoznék vele, de tényleg semmi nem jut eszembe. talán annyi hogy 2 majd 3 ledet kötök közvetlen a labortápra alacsony feszültséggel és nagyon gyenge árammal (teszem azt 100mA) és ahol a szakadás van ott nem világít... talán ez működhet ha korrózió van talán ez a gyenge áram miatt szintén megjelenik. Délután tesztelem.
-
hasman
tag
Kedves fórumtársak!
Segítséget szeretnek kérni, mert megakadtam.
Van egy anycubic wash and cure + mosóm, amit sajnos a hétvégén megöntözött az egyik ügyes szomszéd. Elég hamar észrevettem, kapásból szétszed, kitisztít. Panel nem kapott vizet (kialakítása olyan hogy el van emelve a panel az aljától szellőztetés miatt és a “doboz” teteje takarja így max a pára miatt “ázhat” közvetetten a panel). Ezt követően kb 2 napig szárítás majd próba. Első üzemmódban egy mágnes forgat meg egy elektromotorral, ez tökéletesen üzemel… hurrá!Második üzemmódban 20 db UV ledet kapcsol. Ezek nem világítanak. lelkesedés rögvest lekonyult… Szétszedtem a gépet még jobban megnéztem a ledeket a fedél alatt… ránézésre szép, akkor merjük : dióda módban minden led külön külön indul. Megmér nyák, jön-e áram : 24v körül érkezik. Látom, hogy az egyes forrasztási pontokon vízkő szerű kirakódás van: óvatosan le kapar, majd megfuttat rövid idő alatt nagy hővel (hogy a ledekhez ne érjen a hő) újra próbál, semmi... Labortáp elő: 3v-tol 24 v-ig növelve figyelem történik e valami: áramot sem vesz fel…. Ha valaki tenne egy próbát Újpest környéken ezzel a szarral, szívesen elviszem és megmutatom a hétvégén….
Legjobbakat! -
daninet
veterán
napelem help:
vettem hestore-on egy napelemet, vmax 18.2v terhelés alatt (nyitott fesz 22V körül), max 10W (tehát olyan 0.5A) ha verőfényes napsütés van.
Raktam elé 3 reflektort, kb 2kW összesen, és egy multiméterrel egy 20W-os 30ohm ellenállást sorba kötöttem, hogy lássam a teljesítményét.
Ohm törvény szerint 0.4A körüli értéket kellett volna látnom (ezt labortáppal validáltam) de valójában 20mA-nél több nincs.
Mit rontok el? -
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Van valami kialakult véleményetek, tapasztalatotok az "olcsó, kínai" labortápokról? A munkahelyemen egy ilyen kaliberű, de márkás tápot megemelni sem könnyű, vajon a kínai tápokban van elég anyag?
Attól félek, hogy megveszek egy ilyet, és belül csak egy dupla, kapcsolóüzemű LED-tápegység fogad, nem pedig valami rendes, trafós táp.
Köszi!
-
ttomas2005
csendes tag
Sziasztok!
Sokszor belefutottam már abba a helyzetbe, hogy a random háztartásbeli áramköröket nem tudtam megtáplálni tesztelési célzattal a megfelelő feszültséggel. Gondoltam itt az idő egy egyszerű kis labortáp beszerzésére. Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi linken szereplő 60V 5A 300W-os egységről mi a véleményetek 26K ért Lengyelországból?
Illetve élhető-e az, hogy ezzel a táppal tápláljak meg egy Ts100-as pákát, vagy ehhez inkább használjak valami külön tápot?
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #88454 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a dolog. Találtam egy videót ahol labortáp segítségével hasonlít össze 2 fajta vezérlőt. Ott világosodtam meg... Nekem ugyan nincs labortápom, de összedobtam egy ilyet ☺️
És tökéletes...👍 Engem az zavart meg, hogy azt hittem ha elhagyja a minimum értéket visszakapcsol. De nem. Mivel aznap szinte nem is volt napsütés csak hó, lemerült minimum alá és nem tudta visszatölteni a floating szintig. A mostani méréseim szerint ez az az érték ami visszaváltja a kimenetet. Viszont az is elég magas volt lehet..🤔
Többször is végigjátszottam és működik. Szóval kicsit beszopatt@m magam.
Köszönöm mindenkinek aki segített -
johniee
senior tag
válasz
Donki Hóte #87644 üzenetére
A forrasztóállomásomnak van feszültségszabályzós kimenete, először is meg kell néznem, hogy működik-e a LED
meg hogy milyen fesz-en kapcsol be.
Bár Amperben nem túl sokat bír a cucc.
Lehet, hogy be kéne ruháznom már egy LaborTápra is -
djsixty
csendes tag
Sziasztok!
Nemrég rendeltem "távol keleti barátainktól"
egy, a képen látható modult, amit hobbi célra akartam használni, nem akartam drágább labortápot venni, mert ritkán lenne rá szükségem, nem használnám ki. Sajnos betegség miatt hetekig nem tudtam kipróbálni, csak ott hevert az asztalon a dobozában.
Később rendeltem hozzá egy kis készletet, ami egy alu házból, egy sok csatlakozós, ventilátoros modulból és néhány egyéb alkatrészből áll, így egy egész jó kis labortáp szerű valami jött volna ki belőle.
Összeraktam, kipróbáltam, a ház, a táp, a tartozékok hibátlanok, viszont a hetekkel ezelőtt rendelt modul kimenete zárlatos, így használhatatlan.Igazából senkitől nem várnám, hogy próbálja meg nekem kideríteni, mi baja lehet, nincs is sok értelme, ahhoz túl olcsó és túl bonyolult lenne... ...viszont ha valakit esetleg érdekelne és tudná alkatrésznek használni, ingyen odaadnám, Budapesten a belvárosban.
A tartozékokat megtartom és rendelek hozzá egy másik modult, hátha nagyobb szerencsém lesz.Akit érdekel, írjon nekem privátban és a többit megbeszéljük.
-
demars
addikt
válasz
Dr. Szilikát #87078 üzenetére
Köszi, neked is PHM!
Megérkezett a Banggood -os labortáp is. Van egy rakat cuccom, hétvégén már összeállítok valamit. -
demars
addikt
válasz
lanszelot #87056 üzenetére
Ma megérkezett a könyv amit rendeltem. Nagyon jól leír mindent, érdemes beszerezni.
Számolási példák is vannak benne, illetve alap példa kapcsolások.Megérkezett az utolsó "adag" Kínából (diódák, tranzisztorok). Péntek körül elvileg érkezik a Labortáp is, hétvégén remélhetőleg én is tudok valamit alkotni, mérni.
-
DonThomasino
veterán
MItől függ az hogy egy labortáp képes e akkumlátort tölteni?
Sok helyen olvasom, hogy igen és sok helyen hogy nem ajánlott.
A tranzisztorok karakterisztikájától függ ? -
DonThomasino
veterán
válasz
Intruder2k5 #86933 üzenetére
Ahogy írtad messze nem megy kategória a kettő.
Részemről még nincs is eldöntve, de tény hogy a peaktech nagyon tetszik,
annak ellenére hogy márkáról nincs sok információm.
Ez ugye ha minden igaz egy líneáris dupla táp ventillátor nélkül
és még a 60V is összejön ha sorba kötöm, illetve a 10A is ha párhuzamosan.
Valamint plusz egy fix 5V os kimenet.Amiket te linkeltél szinte mind kapcsoló üzemű szimpla táp.
Ilyen már van nekem, de szeretnék feljebb lépni.
Úgy gondolom, ha egy ilyen komolyabbat megveszek végleg le lesz
tudva a labortáptéma az elkövetkezendő életemben.
Na most ugyanezt valahogy nem érzem a bangoodos kínai csodáknál. -
válasz
DonThomasino #86932 üzenetére
Hát mi tagadás, a másik se sokkal olcsóbb, ráadásul az eredeti terved 60V volt.
Amikor én kerestem itt év elején labortápot, nekem UNI-T-t, és Banggood-ost ajánlottak. Végül mindkettőből vettünk, az UNI-T saját részre, a Banggood-os meg egy ismerősé lett, egyikkel sincs azóta probléma. Sőt a Banggood-os annyival még jobb is, hogy nem megy non-stop a ventilátora, csak ha tényleg szükség van a hűtésre, de olyan még nem nagyon volt. Hasonló most is van Lengyelországból 25k-ért, vagy vannak 60V-osak Kínából, mint ez, vagy ez, de így is megáll 50k alatt. Persze biztosan más kategória a kettő, csak kérdés, hogy neked valóban szükséged van-e arra, ami százezer forinttal drágább.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
tordaitibi #86918 üzenetére
Szép ez a számítás, de valójában ilyet szinte soha nem csinálnak lineáris tápnál. Pl. nekem a 30V 5A-es lineáris labortápom pont teljesen passzív hűtéses, mert kb. 5 voltonként van a trafó szekunder ága leágaztatva és mondjuk 2-7V az extra feszültség amit el kell fűteni.
Komolyabb megoldásoknál meg tippem szerint valami buck konverter van az elején megint, hogy ne kelljen elfűteni az egészet.A lineárisan szabályozható tippem szerint az a megoldás ahol van 1 durva meg egy finom szabályzó és mindkettő lineáris (egységnyi fordulatra egységnyi fesz./áram vált.). Az igazi megoldás rotary encoderekkel lehetne, hogy a finomnak sosincs vége (azaz sosem kell a durvához visszamenni mert a finom eléri a végét). Ilyet megfizethetőben nem láttam.
DonThomasino
Ennél a 6075 nem jobb lenne interface szinten? -
ekkold
Topikgazda
válasz
DonThomasino #86907 üzenetére
Igen. Ami készült az saját fejlesztés egy barátommal közösen - ez nagyon nem kezdőnek való és egyelőre nem publikáltuk a felépítését (120V/15A). [link] [link]
Viszont a hobbielektronika.hu-n forog pár féle labortáp. Két típus van amit sokan megépítettek, esetleg érdemes szétnézned ott. Az előszabályozós 50V/10A-es tápot tudom javasolni (nyilván kisebb áramra is megépíthető). Elég nagy munka ilyesmit összehozni, anyagilag csak akkor éri meg ha a munkaóráidat nem számolod - mert ha a ráfordított időt is nézzük , akkor olcsóbb venni egyet.
-
DonThomasino
veterán
Labortáp építéssel foglakozott már valaki ?
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino #86894 üzenetére
Bár jópár Siglent cuccal van tapasztalatom és ez alapján bátran merem ajánlani (azért az sokat elárul rólunk, hogy a nem profi LeCroy cuccok lényegében átcímkézett vagy más SW-el futó Siglentek), de ezzel a táppal pont nincs közvetlen tapasztalatom.
Ha neked kell a 60V akkor a két kimenetet sorba kell kötni, azaz csak 1 szabályozható lesz.
A tip. labortáp egyébként inkább a 0-30/32V kategória.
Ha sokat kell a 60V lehet mást kell nézni. -
DonThomasino
veterán
Egy megfizethető digitális labortáp vételén gondolkozom.
Van valaki, aki mostanság körbe járta a témát, vagy esetleg használ ilyet
vagy javasol bevált márkát ?
A keret 100-150e már ha ennyiből érdemes ilyet venni. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
lanszelot #86822 üzenetére
Azért gondoltam hogy a 3,7 es akksit feltöltöm és az nem teszi tönkre a ledet, ellenállást, stb
Ez nem egészen így működik, még elemmel is lehet kárt okozni, pláne egy erősebb Li-ion akkuval. Amikor elkezdtem dolgozni az egykori Gelka szervizben, alap dolog volt, hogy az elemes rádiókat labortápról indítjuk. Egyrészt beállítható áramkorlát, ezáltal is véd, továbbá már rutinból láttuk rögtön, mi a normális vagy "kóros" áramfelvétel, esetleg zárlat. Utóbbi esetben nem kínozni, hibát keresni, melegedő alkatrészek, ilyesmi.
Egyébként ezeknél 3,7 V csak a névleges (átlagos) feszültség. Feltöltve 4,2 V és áramra nem gyengék általában. A képeden látszó kis tápmodul viszont zárlatvédett "stabkockákkal" működik (bár én nem nagyon kedvelem ezt az elnevezést, már eleve a "kockával" is vannak gondjaim, mint mértani fogalom, értelmezhetetlen magyar szokás, kockának nevezni bármit, ami nem is az stb.).
A "bread board" már így terjedt el a magyarban, így szoktuk meg. Próbapanel létezett ugyan régen is, de nem ilyen speciális fajta.
-
válasz
aujjobba #86453 üzenetére
Én ez alapján csináltam és nagyon bevált. A rajz jobb oldala.
Kell hozzá segédtáp ami nem árt ha stabilizált, 12V körüli.
Nagyobb, 1A feletti áramoknál a sönt 0,1ohm alatti is lehet.
Nekem így lett egy 0-5A és 1,2V-50V akkukisütőm. Állandó árammal természetesen, én az egészet egybeépítettem egy egyszerű CC-CV 0-30V/5A labortáppal, egy DC fogyasztásmérővel és a kikapcsolást is automatizáltam. Így lett egy teljesen automata töltő-kisütő és kapacitásmérő dobozkám.
A FET nagyobb áramoknál és feszültségeknél, pl. 24V akku 5A kisütőnél iszonyt melegszik ez természetes.
Így én ilyenkor beiktatok még a körbe egy megfelelő 12 vagy 24V fényszóróizzót és így megoszlik a disszipáció. Ennek ellenére nagy borda+ventilátor erősen ajánlott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tillatrilla #85854 üzenetére
Ide írom a választ, mert a témába való és a privát "fórumozást" soha nem kedveltem (nem fórumozás, nem szolgál mások hasznára sem). Meg az is előfordul, hogy olyanokat kérdeznek, ami nekem marginális, viszont más jobban tudhatja, kitapasztalhatta.
Például házi barkácshoz nem szoktam 18650 cellákat rendelni, nekem egyszerűbb bontottakkal szórakozni.
Hogy melyik BMS alkalmas, ezt most így nem nagyon érzékelem, mennyi lehet a motor áramfelvétele. CC/CV modul megfelel:
https://www.aliexpress.com/item/1084552308.html
De ha kijelzőset szeretnél, ez későbbi fejlesztés és jobb is:
https://www.aliexpress.com/item/32717829819.html
Másiknál a réz távtartók részei az áramkörnek, még az árammérő söntnek is, így lazulás / hődilatáció esetén gondok lehetnek, ezért nekem nem volt szimpatikus a konstrukció.
A második viszont egész jó hobbi "labortápként" is. Bár az hátrány, hogy nem két külön kijelzőn látjuk az áramot és feszültséget, így nyomkodni kell, illetve van egy automatikus "lépkedő" funkciója is, de az nem olyan jó, mint egyszerre látni.
Viszont készülékbe építeni fixre, töltőként, elegendő a kijelző nélküli modul is.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Mennyire jellemző, hogy öngyilkos BMS-t terveznek eszközökbe? Gondolok arra, ha egyszer leválasztod az akkukat és újat teszel bele, akkor többet nem éled fel.
Egy Bosch kéziporszívóba vettem 7 új 16850-et, beraktam ponthegesztve, balance vezetékeket helyükre rakva. Minden patent ahogy kell, de se nem tölt, se nem indul. A 7 akku sorba van kötve, 25V-os a készülék. A 25V mérhető az akkuk két végén, jó a bekötés. De mikor be akarom kapcsolni villog az üres akku jel. Az akkuk fel vannak töltve, egy Opus töltőben töltöttem őket. A motor 12V-tól forog labortápon. -
törölt tag
válasz
daninet #84041 üzenetére
Hi!
Azért kicsit több áramot igényel ez a berendezés, mint amit ez a két cella le tud adni. Azok a fetek darabonként 300A-t tudnak, itt meg van 4 is paralell... szóval érted. Labortápról megtáplálni? Nem szabad azzal se viccelni. Legalább 20C-vel terhelhető akkuk kellenek, minimum 5 Ah kapacitással , és nem ilyen limlom bontott 'jóazide cellák. Nekem 12 voltos verzióban van egy hasonló ponthegesztő, egy olyan autó inditóakkut próbáltam vele használni ami még egy autót neccesen de beindított, na ide kevés volt... Gondolhatod milyen áramok csordogálnak akkor. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Van valami ötletetek ezekről a kínai ponthegesztőkről? Vettem egyet, akku megdöglött benne 2 hónap alatt (lion, 0.6v-ot mértem rajta). 5000mah volt ráírva így beledobtam 2x~2600mah lion akkut de nem csinál semmit mikor pöttyinteném csak sípol egyet és villog tovább. Próbáltam direkt labortápról de ugyanez. Túl sok dolog nem romolhat el rajta.
-
válasz
onagyi #83782 üzenetére
Az összes nem lehet rossz, én se értem egyébként mert marékszámra használom ezeket a kis modulokat és nem volt ilyen problémám.
Pláne a nagyobbik step modul, a két hűtőbordás, ebből van a segéd labortápom és beállítom pl. 12 voltra és 5 amperre sem esik csak 0,15 voltot. A CC led nálam is pislákol de az azért mert nálam 5A a beállítható maximum és a 4,96A nagyon közel jár hozzá.
Ha a betápot ideiglenesen kiváltod egy autóakkuval, akkor mi a tapasztalat? -
SMPS táp probléma.
Laptopadapter szerűséget alakítanék át akkutöltőnek.
Gyárilag 16V kimenet, 4,2A áramnál tiltogat.
A szekunder osztót picit meghekkelve 13,8V a kimenőfesz, az áramkorlát felment 4,6 amperre, ekkor tiltogat le a primerköri védelem.Namost. Lehetlen vele akkut tölteni.
Ha lemerült akkut akasztok rá akkor kb. 1 másodperces időállandóval ki-be kapcsolgat, ezt még értem is mert a túlterhelés-zárlat védelem a primerkörben van, itt nem tud pwmz-ni.
Ami a nagyobb gondom, ráakasztok egy 90%-os akkut, 12,5V üresjárási kapocsfeszültség, a labortápomról 13,8 voltnál 3A körül vesz fel.
Ha ezt akkut ráakasztom az adapterre, semmi nem történik, nem tölti, az adapter a 230-as fogyasztásmérő szerint 4-5 wattot vesz fel (ami ugye nagyon messze van az éppen megkívánt 40W körülitől).
Az akku feszültsége semmit nem megy feljebb. Az adapter mintha el sem indulna. És ez így van mert ha ilyankor leválasztom az akkut, akkor a rákötött led egy pillantra elalszik majd beindul az adapter, megjelenik a 13,8V. Ha visszaakasztom az akkut, leáll, lemegy a feszültség 12,5voltra, nem tölt semmit.Ez mi, én nem értem.
-
válasz
baly81 #83623 üzenetére
Litiumnál mindegy, nem is kell neki semmi záró töltés. Van pár cellám, ha egy 4,2V 1C labortápra akasztom lemerítve, elindul nagy árammal a töltés, elég sokáig nagy áramot szopogat a cella. Majd közel a teljes töltöttséghez kezd ez az áram esni, igaz időben elhúzódik de semmi baja nem lesz ettől a mezei töltéstől. Gyakorlatilag a cc-cv modul ugyanezt csinálja mint a labortápom.
A direkt megoldás általános a kisebb teljesítményű rendszereknél, régebben a 15-16 volt csúcsfeszültségű panelt simán egy visszáramdiódán ráakasztották egy 12V ólomakkura és évekig működött így. Semmi nem volt csak a panel, a dióda meg az akku. Minden mást a napelem áramgenerátoros jelleggörbéje intézett.
Persze a mppt-hez képest a töltési idő és a hatásfok a béka segge alatt volt de pofonegyszerű.
-
baly81
aktív tag
Ha már így feljött a napelem, és érdekel benneteket, akkor szeretném bemutatni az én, -igaz, még készülő állapotban lévő- kemping/mobil napelemes cuccomat. Ugyan ez nem épített, mármint a napelem része, de adhat ötletet bárkinek...
A panel egy gyári (Allpowers) 100W-os összehajtható napelem. Ennek 18V-os kimenete és 2 × 2,4 A-es USB aljzata van. Összesen tud 100W-ot, tehát ha csak a 18V-os aljzatot használom, ideális körülmények között ~5A vehető ki rajta. Gondolom ez az adat névleges, még sosem mértem ki mi a maximális teljesítménye. Külföldi fórumokon a 100W-hoz nagyon közeli értékeket tapasztaltak. Szerintem elég hatékony lehet, ugyanis, ha a szobában kiterítem kis fényre is zölden világít a csatlakozók melletti LED. Jó, persze gondom megfelelő fény hiányában a teljesítmény is nagyon alacsony lehetne.
Ezt a panelt egy Tactix bőröndben hurcolászom az alábbi kiegészítőkkel:
» Egy 6A/36V-os buck-boost DC konverter amiről mindent (is) tudok üzemeltetni, illetve tölteni. Ez nem teljesen gyári, én mind a két kivezetését DC csatisra készítettem, kivezettem a hőérzékelő szenzor csatlakozóját, illetve a WiFi modult is beletettem a házba. Továbbá mind a ki-, mind a be- oldala le van védve még egy 5×20-as biztosítékkal. Így az áramerősség miatt, még véletlenül sem csapja szét a dolgokat, ha valaki rosszul állítaná be a konvertert. (Bár, ehhez nem is engedek senkit sem hozzányúlni!
)
» Rém sok DC kábel, vastag keresztmetszettel. Szivargyújtós, hűtőtáskás, akkusaru csipeszes végekkel is. DC toldócsatlakozók, stb.
» Laptop táp (7A), ha hálózati áramról szeretném üzemeltetni a konvertert (pl. egyszerű labortápként)
» 18650-es üzemelésű zseblámpák (4db), fókuszos, + nyélben COB ledes. Piros színű S.O.S vészvillogó funkcióval. + 8 db USB-s lámpastick.
» Rengeteg (~30) DC fej van laptopokhoz és különböző eszközökhöz.
» 18650-es akkuk, és van egy USB-s kétágyas Liitokala töltő is (Li-Ion, Li-Ion HV, Li-Fe, NiMh/NiCd).
» 4 db, több hangsávos, ultrahangos szúnyog és rovarriasztó, (USB töltésű)
» Egy USB-s buck-boost konverter is van a készletben. Ez 24V / 5A-re képes max 20W teljesítményig. Hőérzékelős, tesztelős, átalakítós, mindent figyelő, több szabványt támogató töltésvezérlő van benne.
» Egyebek: alap multiméter, töltőfej, USB kábelek, rögzítők, pót SMD és üvegbiztosítékok, szolár egyenirányítók (10A)....
A Tactix bőröndöt elláttam nyitásra aktív beltér világítással, és térelválasztó szivaccsal.További tervek munkálatok:
» A szivacsot még be kell vonjam szövettel, illetve a buck-boost konverter távirányítójának/hőszenzorának még nincs meg a helye... Bár még éppen elférnek a felső két rekeszben…
» Várom a jó időt, hogy megint mehessek használni!Néhány fotó a cuccról
A bőröndről, illetve a kiterített panelről készült fotón egy CR2032-es elem látható, méretviszonyítás képpen... -
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Sokimm #83128 üzenetére
Ahogy említettem, 1S cellavédőt lehet rendelni, többféle terhelhetőségűt. Párhuzamos cellákat pedig egyként kell értelmezni / kötni.
De akkor már úgy érdemes bekötni, hogy a töltés is átmenjen rajta, így véd a töltőkör hibája, zárlata ellen, vagy az ellen is, ha az vissza akarná meríteni, bármi hiba miatt. Általában 2,5 V alatt kapcsol le a védelem.
#83127 PROTRON
Lehet, hogy nem érintkezett jól a mérésnél, feltehetően nem volt az 0 V-ig merülve. Ilyenkor rá kell kapcsolni a töltést, előbb csak kis áramot szivárogtat, mert a túlmerült akkut nem szabad hirtelen normál árammal tölteni. Később beindulhat rendesen.
Praktikusabb lehet más eszközzel tölteni: TP4056 modul, labortáp stb. Előfordulhat, hogy egy gyenge akku nem bírja a terhelést, károkozás nem valószínű.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
jolti05 #82343 üzenetére
Ez az, hogy a motor tengelyéről nem egyszerű levenni az excentert. Elvileg melegíteni is kellene, hátha besegít a különböző hőtágulás, de akkor is sérülhet a motor, ha megcsúszik a tengely a forgórészben.
Ezért inkább tesztelném a meglévő motort egy akkura kötve vagy labortápra. Áram, melegedés, kommutátor szikrázásának ellenőrzése. Ha jó, akkor felesleges rendelni.
Van lehetőség a vezérlés ellenőrzésére is, leforrasztott MOSFET mellett, illetve látszik ott egy meghajtó tranzisztor is, azt is megnézni, végeredményben a vezérlő jel meglétét, hogy nem károsodott-e a processzor stb.
#82344 DonThomasino
LED-lámpák kapcsán ezt a részét nem ismétlem:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_19962-19962.html
E14 lámpa, a kis méretek okán gyakran kapacitív előtétes, ami további problémák forrása lehet. Egy kondenzátor 50 Hz szinuszra méretezve képvisel bizonyos impedanciát (kapacitív reaktanciát), ami beállít valamennyi LED-áramot.
De ugyanazon kapacitás impulzusokkal, felharmonikusokkal szemben már kisebb impedanciát mutat. Bekapcsoláskor véletlenül a szinusz csúcsára indítasz, rögtön kap egy jó impulzust a LED, amit ugyan mérsékel egy ellenállás, illetve a puffer is, de saját méréseim szerint nem eléggé.
-
válasz
MasterMark #82200 üzenetére
Nem kell, az alap az 5V.
Rénszarvas24,
tutira 12 voltot vár a mini PC? Az ilyesmik eddig nekem 5 volttal mentek. Van-volt 12 voltosom is meg 19 volt tápos is de az Intel Z szériás mini mainboardok jellemzően 5 voltosak.
Ha biztosan 12V kell neki, mérni kéne a betápon. Ha 5V akkor vagy a tápod nem jó vagy a pc nem kommunikál a táppal.
Végső esetben vagy ki kell herélni egy C kábelt és megtápolni 12 volttal, akár egy riasztó vagy autóakkuról,
vagy ki kéne próbálni másik C táppal.
Ha ezek nem vezetnek eredményre , a tápot rendesen megkapja de nem indul akkor lehet tovább bogarászni de addig nincs értelme szalagkábelt meg egyebeket matatni ha nincs meg a 12V.
Mégegyszer leírom, HA valóban 12V kell neki.Én robbantottam fel monitor scaler panelt, a labortápot figyelmetlenségből 37 volton felejtettem mert előtte a backlight ledsorokat teszteltem és ráküldtem az 5 voltos scalerre.
Nagyon szép fényjelenséggel és hangosan köszönt el... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte #82176 üzenetére
Ahogy említettem 12,6 V / 16,8 V stb. végfeszültségű CC/CV töltő kell hozzá csak.
Ilyeneket lehet rendelni akár dugasztöltő formájában is, de egyszerű lehetőség az XL4015 vagy hasonló megoldás, plusz egy laptoptáp. Vagy mint nekem van egy 24 V-os monitortápom is. Vagy valakinek van labortápja, azzal lehet közvetlenül is.
Egy laptop töltése is így működik, van egy külső "nyers" feszültség, ami magasabb, mint a cellák összege. Ezt a laptopban lévő áramkör szabályozza le az akku szintjére.
Többi az akku házába integrált BMS dolga, hogy a feszültség egyenlőtlen eloszlása esetén közbelépjen. Ennek kétféle módja lehet. Vagy szimplán megszakít a BMS, ha gond van.
Vagy 4,2 V felett kisütőellenállást kapcsol a túlszaladó cellára és így igyekszik visszahúzni, de ez inkább a kínai BMS-re értendő, amit balanszírozó funkcióval reklámoznak. Laptop BMS-nél csak láttam már fotón ilyet, hogy előfordulhat, de nem ez a jellemző.
-
válasz
sisi22 #82078 üzenetére
Ezert van a kereso, pl [labortáp] es mar csak 204 talalatbol kell valogatni.
-
Üdv Urak!
Fejembe vettem, hogy kell nekem egy labortáp, mert hát majd jó lesz valamire.
Bár nem vagyok elektronikai szakember, de érdekel a téma, és amatőr szinten konyítok is hozzá, szeretek is ilyenekkel bütykölni, de ezekből kifolyólag csak hobbi célokra kell, viszont akkor sem szeretnék gagyit venni. Elsőként a Nice Power SPS 3010 típusba futottam bele, de Google-el rákeresve első találatok közt Alibaba, Aliexpress, Banggod, meg származási hely, Guangdong, és így tovább, szóval ezek eléggé elriasztottak. Aztán tovább keresve jutottam az Axiomet AX-3005D típushoz, ami igaz csak az 5A-t tud, de tekintve, hogy egyelőre azt sem tudom még mire kell, biztos elég lesz az is.
Cserébe viszont legalább EU-s weboldaluk van, bár magát a gyártót / márkát nem ismerem, na meg ugye 6kg a cucc, én meg az a régimódi vagyok, szeretem ha valamibe van anyag, és nem két stabIC-ből áll egy 20A-es táp.
Szóval mit gondoltok erről, esetleg ismeri valaki?
-
Csabesz666
aktív tag
Sziasztok, van egy pc alaplap, előéletéről semmit sem tudok. Valamiért, a tápból jövő 5v (állandó) nem találom sehol sem a lapon. A lap ezért nem is kapcsolja, a tápot. dióda méréssel megnéztem, a többi feszültségpontokat, ott minden rendben. Labortápot kötve, a stend by 5v pontjára, semennyi ampert nem vesz fel, és dioda mérésben sem mutat semmit a műszer. Milyen alkatrész hibásodhatott meg? A segítséget előre is köszönöm!
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
#85619712 #81313 üzenetére
Sziasztok!
A földelt, pontosabban: I (Első) Érintésvédelmi Osztályú forrasztó pákával kapcsolatban írok.
Ideális helyzetben az a jó, ha földelt a páka.
Gyakorlati TV javítóként pedig azt kell írnom, hogy (általában) nem vezet jóra ha földelt a páka.
Inkább használjunk 24 vagy 12 Voltos pákát, mert az nem fog zárlatot okozni, mikor (szabálytalanul) nem feszültség mentesített berendezést javítunk!
Nyúl és sapka; dilemma, nincs ideális megoldás, mert van olyan berendezés is aminél még a 24 Voltos páka fémrészét is földelem, pedig ez szabálytalan! (de inkább bevállalom, minthogy megpusztuljon az érzékeny smd alkatrész)
Más, anno elektronika bérgyártás, de idepasszol:
ESD védelem, csuklópánt, antisztatikus öltözet, és cipő stb.
Közben pedig dugasz tápról működik a termék, emiatt kb. 80-150 Volt váltoáram van rajta, (a földhöz képest) hozzáérek (ESD védelemmel ellátva) és már meg is pusztulhat a készülék.
Elmondom mint hiba lehetőséget, hogy kéne valami labortáp, nem a készülékhez csomagolt dugasztáppal kéne tesztelni, javítani vállvonogatás a válasz...
-
válasz
rednifegnar #81201 üzenetére
Rövdebb vastagabb vezeték értelmetlen hisz nem azt hanem közvetlenül a söntön eső feszültséget méri. Ez a lényege, 4 vezetékes módszer. A betáp jöhet a 30 centire lévő labortápból, akár Paksról vagy az Amazonas mellől.
A söntön eső az ugyanannyi, függetlenül hogy 50mm2 MCU vagy citerhúr a vezeték, csak az átfolyó áramtól függ. -
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #80731 üzenetére
Gondolom sorbaköti a plusz feszültséget, ellenállást,és a műszert,hogy megemelje a mérőfeszültséget. Én rákötöm direktben "labortápra" áramkorláton keresztül,és emelem a feszültséget.Mikor megemelkedik hirtelen az egyébként 0 áramfelvétel,megvan a mért érték.
-
daninet
veterán
Sziasztok! Csináltam egy kinetikus homokba rajzoló gépet 3d nyomtató alkatrészekből és szeretném dohányzóasztalba építeni. Eddig labortápról ment, az kiírta hogy 12V 1,8A a max áramfelvétele. Ehhez hozzájönne még egy ledszalag ami 12V 1A így 12V 2,8A lenne a max áramfelvételem.
Van itthon kb 30-40db 18650 akkum, 3s elrendezésben csinálnék egy powerbank-ot ennek a konstrukciónak. Hogyan tudom kiszámolni hány cellára van szükségem, hogy legalább 6 órát menjen? -
gaben22
senior tag
Helosztok, remélem nem off topik, kis segítséget szeretnék kérni. Egy univerzális állítható kimeneti feszültségű hálózati tápegységet keresnék, valami jobb minőségűt. 3-12V között legyen állítható (szélesebb tartomány nem gond nyilván). Jó lenne, ha mondjuk 2.5A 12V-on is kimenne. Nem hurcibálni akarom, így nem a legkisebb méretű kell, de labortápegység méret se legyen
. Ár 15k HUF környéke. Ez ok lenne, de szerintem ez egy olcsó kínai itthoni árra "konvertálva".
Amúgy ami miatt inkább kérdezek, mert meggondolatlanul vettem Euronicsban egy liyet (általában nem veszek ilyen helyen semmit), rádugtam 2 vintage calculatorra és nem működtek. Már majdnem elkönyveltem, hogy hibásak, de gondoltam megmérem a kimeneti feszültséget, amikor is nagy meglepetéssel konstatáltam, hogy fordítva volt bekötve a polaritás a manualhoz képest (igen, még a manualt is letöltöttem...). Még szerencse, hogy végül egyik calculatort se ölte meg...
-
válasz
Dr. Szilikát #79627 üzenetére
Na ilyet se láttam még! Labortápom sajnos nincs, de valahogy meg szeretném indítani, mert így nem tudok róla semmit.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
csabyka666 #79618 üzenetére
Fura ötlet mai szemmel, régen voltak divatban ilyen 3 V-os elemek, amiről a papírhengert könnyen le lehetett szedni, nem volt ragasztva (mármint a magyar Perion márka). De ilyenre nem gondoltunk, hogy lehetséges olyan rádiógyár, ami direkt a bontásra biztat.
Egyébként régen rádiószervizben alap volt a labortáp, már csak azért is, mert a zárlat ellen védett, illetve mutatta az áramfelvételt, amiből rögtön levonható volt, hogy mi történik éppen.
Tehát egy ismeretlen esetben elindulunk mondjuk alacsonyabb feszültségről és figyeljük közben az áramot. Elméletben kárt is okozhatnál, ha van valami problémája, rákötsz egy erősebb dugasztápot, ami mondjuk leéget valamit benne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
kemotox #79045 üzenetére
Nem feltétlenül annyival tölt, meg az is lehet, úgy van méretezve a trafó feszültsége, hogy a végén csökken valamennyit az áram, ahogy emelkedik az akkufesz. De lényeg az akku melegedése, ami elárul mindent. Noha betervezik / kihasználják általában azt is, hogy ezek aránylag jól bírják a hőt. Más kérdés, amikor mégis rövidíti az életét.
C/10 áramon 150 % töltést kell bevinni, ami 15 órának felel meg, de ez úgy értelmezendő, hogy ennyit az akkunak akkor is ki kell bírni, ha nem volt teljesen lemerülve. Tehát nincs ugyan kőbe vésve, hogy pontosan 15 óra után kell levenni a töltésről, de 24 óránál tovább nem jó rajta hagyni, illetve ha nagyon melegszik, addig sem.
Vagy szoktam úgy is, hogy C/10 alá veszem az áramot, hőmérséklet legyen legfeljebb langyos, így maradhat 24 órára és kényelmesen felnyomódik.
Mindez labortáp hiányában megoldható egy XL4015 CC/CV modullal és egy 24 V-os monitortáppal is. 18 V névleges --> 15 cella --> 20 V feletti végfeszültség szükséges.
IPC / BC vagy hasonló töltők regeneráló funkciójával is lehet éppen próbálkozni, ami addig tölti-kisüti, míg eléri a legnagyobb Ah-kapacitást. A töltőhöz csináltam kivezetést, de később láttam hasonlót készen is:
https://www.aliexpress.com/item/4000598248910.html
Tehát így a csomagban egyszerre csak egy cellára lehet rácsatlakozni (különben zárlat lenne), míg független / bontott cellákból több is mehet a töltőre. Mindamellett inkább érdekesség, mert igazán beteg cellát nem gyógyít a regenerálás sem, legfeljebb átmenetileg, amint tapasztaltam.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #78133 üzenetére
Nono, a belső kiépítésnél te is tudod hogy a nyákokra forrasztott alkatrészek egyesével is eléggé nagy szórást tudnak mutatni. Hiába néz ki még a nyák is hasonlóan, az ördög azokon az összesen 1-5 dollárnyi alkatrész különbségeken múlik hogy a 10-20k-val többe kerülő műszer tényleg használható.
Én parksideos lakatfogót vettem 2 hete, 4.5k volt, megmaradt készletre bukkantam. Arra kell csak hogy az arányokat felmérhessem, tehát hogy 5 vagy 20 A-al kell számolni adott helyen. Alapjáraton az én példányom is 0,13 A-t mutat üresben.
Még nem "ellenőriztem" labortáppal...
Ha a tényleges adatok érdekelnek, mert valahol meg kell valamit indokolni, ahhoz elkérek egy komolyabbat. Hiába van ráírva hogy 0-600V DC voltage, nem ezzel fogok aksit méricskélni...pedig méretre ugyanakkora mint bármelyik másik.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
#90088192 #77235 üzenetére
Van egy standard áramkorlát is természetesen, ami Li-ion akkunál 1C. Ólomsavas és egyéb akkunál 0,1 C alapesetben. De ennek a kezdeti szakaszban van jelentősége pl. melegedés szempontjából.
Itt az előzményben a 100 % indikálását próbáltam kifejezni és ami érdekes, hogy a kettő nincs is szoros összefüggésben. Azaz, ha eltérő árammal indítunk, akkor sem a töltőáramhoz képest kell kalkulálni a telítettséget, hanem a névleges kapacitáshoz képest, a megadott módon.
Van egy feszültségkorlát is természetesen, de ez ugyanúgy működik, mint amikor egy labortápot beállítunk, adott végfeszültségre és adott végáramra.
Előbb az áramkorlát lép életbe, mert az akku jól ráterhel (CC-szakasz). A feszültség közben emelkedni kezd, de egy szintnél feljebb azt sem engedi a tápegység, ekkor jön a CV-szakasz.
Ebben a szakaszban már csak az akkun múlik, hogy mennyi áramot akar felvenni az adott feszültségről, egy természetes kiegyenlítődési folyamatban. Esetünkben, amikor az áram visszaesett 4,2 V-on tartva 0,1C áramra, akkor van tele (már amelyik 4,2 V végfeszültségű).
Ólom-savas akkunál 0,1C a standard töltőáram és 0,02C az ajánlott végérték / telítési érték 14,4 V-on és 25 °C-ra vonatkoztatva. Hidegben és AGM akkunál 14,7 V.
#77236 hcl
A vezérlő szerinti 100% töltöttség sem jelent feltétlenül telítést.
A töltésvezérlő, mint független hardver, nem foglalkozik ilyen százalékokkal vagy ciklusokkal sem. A százalékok kijelzése lehet téves, szoftveres okból, ha elkalibrálódna valami. Akkor újra lehet kalibrálni, lemeríteni kikapcsolásig, majd feltölteni teljesen, hogy a rendszer érzékelje a 0-100 % tartományt. Már amelyik telefon hajlamos ilyen problémákra. Vagy lehet előprogramozott a feszültség figyelése, amit kalibrálni sem lehet.
Csak ennek nincs köze ahhoz, hogy a töltésszabályzó meghatározott fizikai paraméterek alapján dolgozik, amiket már részleteztem és azok között nincs százalék.
Az akkuba épített védelem sem százalékol (nem is tudna), csak feszültséget figyel.
A legtöbb telefon lazán megy 3,3V-ról, amit már a lítium nem szeret.
De ezt ki mondta, a telefon tervezője mondott ilyet? Adatlapon szerepel valahol?
A fórumos mendemondák terjesztenek mindenféle butaságot, mert még az Apple hivatalos tanácsait sem olvassák el erre vonatkozóan, ahol ilyen kitalációk nem szerepelnek, hogy hűha, nehogy lemerítsd és különben feltölteni sem szabad. Nincs ilyen, ezek laikus mesék csak. Amint írtam, hosszabb távon lehetnek gondok, hónapok, évek alatt.
De amikor egy laikus ilyet olvas, hogy akkut sokáig tárolni nem ajánlott 100 % töltésen, majd levonják belőle, hogy 100 % hűha borzasztó az biztos, ilyennel mit lehet kezdeni? Félreértelmeznek dolgokat, utána még terjesztik is.
Hideggel kapcsolatban, szakirodalomban én úgy olvastam, hogy nem okoz károsodást. Csökken a kapacitás, úgy tűnik, hogy az akku legyengül. De visszamelegedve visszanyeri az eredeti kondíciót.
-
Dr. Szilikát
őstag
Sok táprajzot átnéztem már, de olyan védelem nem szokott lenni, a 3,3 V pedig nem lehet hamarabb, ha a 12 V-ból áll elő minden. Hibavillogás sem feltétel, bizonyos esetekben a hiba jellege is kizárja (pl. nem kap tápot a hibát villogó processzor, akkor nem lehetséges).
Egyébként több más típus is van, ami rendesen elindul labortápról, ez tapasztalat. Ennél mondjuk elképzelhető egy akadály, amit a végére már elfelejtettem (pedig rögtön az elején feltűnt, az optocsatolók sorát tekintve), hogy van egy AC_OFF_DET jelzés is az alaplap felé. Az is lehet, hogy kiiktatható lenne egy átkötéssel.
Mellesleg ez megint olyan dolog, hogy legtöbb TV-nél nem szokás ilyen trükköket alkalmazni, csak ezt feleslegesen túlbonyolították, több szempontból is.
Ami érdekes, láttam már olyan kínai tápot / rajzot is, hogy öröm volt nézni, annyira célszerűen és praktikusan felépítve, csak a valóban szükséges alkatrészekkel (aktív PFC-vel is). De most nem olyanról beszélek, ami már gányolás, illetve szélhámos trükk, hanem ami teljesen vállalható, letisztult technikák.
Újabb hibák a rajzon:
CXA3809 gyári adatlap:
-
Dr. Szilikát
őstag
Ilyen trafók a TV-kben nem nagyon szoktak meghibásodni, gyakorlatilag mondhatjuk, hogy egyáltalán nem. Főbb alkatrészek zárlata pedig kizárja, hogy pillanatra is elindulna.
TV-tápoknál többféle felépítést alkalmaznak, ennél például láthatunk egy trafót, ami 12 V / 5,5 A tápot képez, ezt használják készenlétiként, illetve az alaplap üzemi tápjaként is.
Van egy másik trafó, amivel pedig 120 V-ot állítanak elő a LED-driver céljára. Próbáld először indítani, a háttérvilágítás csatlakozóját lehúzva, hogy akkor mi történik.
A készülék elindítható egyébként labortápról is, ha 12 V-ot kötsz direktben a megfelelő pontra. Nyilván így nem megy a háttérvilágítás, de ettől eltekintve szokott működni a többi része.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Csabesz666 #76972 üzenetére
Pedig épp akartam is írni, hogy a válaszomban említett "labortáp" szótól nem kell megijedni, hiszen a mai világban már minden barkácsoló arc lomtárában úgyis akad ilyen kötelező darab:
https://www.aliexpress.com/item/32821415123.html
Csak azért poénkodok rajta, mert én is elég gyakran ki tudom használni, különböző célokra.
(UZ2085G) valami helyettesítő alkatrész kukázok majd.
Plusz ezeken van még egy lényeges adat:
Meg amúgy is inkább ellenőrizném a működését kiforrasztva, nem sokból tart. Hiszen ezeknél a disszipatív szabályzóknál a forrósodás teljesen normális, amikor a kimenetén zárlat van. Például én nagyobb eséllyel mondanám hibátlannak, noha itt biztosat soha nem lehet tudni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Csabesz666 #76964 üzenetére
Nem feltétlenül tudsz kimutatni zárlatot a betápponton műszerrel, ha az a pont mondjuk csak 0,45 V felett kezd behatárolni, ezzel együtt áramot felvenni, a hibás alkatrész sajátosságai miatt.
Először is lényeges az előzmény, ami a fórumokon soha nincs. Mindig jelenidőben fogalmaznak a páciensek: ez van az van és kész.
Igen, de mi volt? Villámlás? Tápegységben tönkre volt az 5 Vsb, tolja ki az impulzusokat és amiatt szállt el az alaplap? Nem teljesen mindegy, a hibakeresés szempontjából. Csak egy példát írjak: villám volt és pont zárlatos lett a LAN-chip, mekkora véletlen...
Ilyenkor kell rápróbálni a tápegységre egy másik alaplapot, hátha azt is kinyírja? Inkább nem. Jön egy alapos vizsgálat a tápegységre. Jön egy labortáp az alaplapra, miáltal óvatosan elkezded növelni a feszültséget, figyelve közben a felvett áramot is.
Megfelelő kímélő áram mellett figyeled, hol kezd langyosodni valami az alaplapon (a feltételezett zárlat miatt), miután megfújtad fagyasztó spray-vel is, amitől deresedni kezd és hátha kirajzolja a melegedés útvonalát. Vagy figyeled hőkamerával, ha van.
-
And
veterán
Magyarán nincs meg az 5V-os (Vcc1) tápfeszültség terhelés alatt? Miféle tápegységről tolod és mekkora a terhelhetősége? Gondolom a tápfeszek 2-2 pinje között (1-2 és 3-4) rövidzár mérhető - ugye tényleg mérhető? - alapállapotban. Mondjuk nagy áramot nem igényel 5V-ról a panel, 1-200 mA-t az adatlap szerint.
Mod: ha netán valami labortápod van, amin be lehet állítani áramlimitet, nem fordulhat elő, hogy a kijelző túláram vagy rövidzárlat miatt áramgenerátoros (CC-) módba viszi a tápegységet, ezért esik a kimeneti feszültsége?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyönyörű! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 32/512 FHD HUN
- PowerBank ( Magsafe is ) /// Számla + 1 Év Garancia
- PS5 Fat 825GB lemezes // hibátlan állapot // minden tartozékával
- OHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas "Kis Gamer" Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD HUN
- IPhone 15 Pro max 256GB gyári független 2025.07.19. Apple jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest