- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PHM
addikt
így egyszerűbb a lapka topológiája, hisz nem kell a lapkán belül vezetni
a tápáramokat. Minden részegység megkapja külön, több tüskén kersztül
a tápfeszültsége(ke)t, ami minimális hibatűrést is eredményez.
(1-2 láb kiesése nem feltétlen okoz működésképtelenséget.)
Ráadásul így rövidebbek lehetnek az adatutak is. -
-
Köszönöm.
Igazából egy irány elég, de kísérletezgetnék szóval a H-hhidas lenne a befutó.Viszont elég fura ez az adatlap:
[link]1.Model: RS-360 Double Head Vibration Motor
2.Rated voltage: DC 3.7V
3.No-load current: 3.5A
4.Rated power: 12W
5.Suitable voltage: DC 3V-5V
6.Weight: 90g -
lanszelot
addikt
Hello,
Az azért nem jó mert kell egy padló-szerűség.
Mivel a konyhában van, így telibe taposnám, vagy bele botlanék /kicsi konyha/
Én nem tudok elé állni, olyan helyre raknám.A gondom még mindig az, hogy nem értettétek meg mihez nem értek. Amit leírtoknekem azt nem értem.
Megtervezni nem tudom a nyákot, áramkört.
Mint irtam, tudom mire van szükségem, azt is mit kell készítenem.
De a kész eszközt nem tudom megtervezni. Rajz alapján meg tudom csinálni, de nem tudom elkészíteni a rajzot.
Itató felől 1 usb be, másik oldalt 1 usb ki.
A nyákon válik ketté az áramkör egyik az időzítő, másik a mozgásérzékelő, majd ismét össze.
Ezt tudom, de kell e ellenállás, dióda, tranzisztor...stb, ha kell, hova kell, és milyen?
Vázlatot tudom, tervet nem. -
-
Bár ebből sosem vettem, csak eredetit, és túl sok gépben nem is használtam, sosem volt gondom vele.
Már megbeszéltem a kollégával, hogy kap tőlem egyet - ami miatt én vettem annak a fejlesztési fázisa véget ért, és haszontalanná vált. -
-
"Ha nagyon kicsi az áram (pl uA nagyságrendű), valószínűleg magas értékű ellenállás van a bemeneten, és nem biztos, hogy ilyen egyszerű RC taggal meg tudod oldani a feladatot."
Ez pont nem így van ahogy leírtad,
Csak az elmélet végett, pontosan akkor ha az van amit leírtál, akkor a legegyszerűbb méretezni a késleltető RC tagot, mivel az időállandó csak az RC tagok értékétől függ, nem kell beleszámolni a terhelésen folyó áramot és annak az időállandóra gyakorolt hatását.
Mint egy rezgőkör, akkor a legideálisabb a működése ha a kicsatolás végtelen impedancián történik, így nem hat vissza a rezgőkörre. -
fgabor87
tag
Nincs ellenállás, vagy ha van, akkor az már bent van a kamera házában. Én is azon gondolkodtam, hogy vagy simán egy ellenállás, vagy egy ellenállás kondi kombóval kéne kiszűrni az impulzust. Próbálok utánanézni, hogyan is megy a tesztelés, de nem sok infó van róla. Elméletben nem is 12V-on tesztel, hanem jóval alacsonyabb feszültséggel, hogy az izzó még csak fel se villanjon. De pontos adat sehol.
Multiméterem meg szerintem ilyen rövid impulzust nem fog kimérni.
-
-
darvinya
titán
Igen, azok már olyan.
Batman2
Nekem csak 22 éves, amiben csak motor vezérlés van, mint agy elektronika (ECU), ami bőven elég.
Elektromos ablakot is csak azért raktam be előre, mert így menet közben is le tudom húzni az anyós oldalon (nem szeretem közvetlen húzatot).
De ez is egyszerű kapcsolós áramkör, nem okos, hogy lezáráskor automatikusan felhúzza magát.
Szóval rá kell figyelni. -
-
-
Batman2
őstag
Éppen lehetne az is az ok, de akkor a tápegységben szerintem látnám, mérném a hibát, az már ott gondot kellett volna okozzon.
Kicsit utána búvárkodtam tegnap, hogy ezzel a típussal milyen hibákat írtak le és annak mi lehet az oka.
Sok esetben hibásodik meg a LED háttérvilágítás, és bár attól még kellene működnie a TV többi részének, mégis olvastam olyat is, ahol ettől később az egész megkukult.
Illetve olvastam olyat, hogy van benne flash RAM, ami szintén szeret tönkre menni, valszeg akkor el sem indul a benne levő mikrokontroller, illetve a szotver, az valóban járhat ezzel a tünettel, hogy elektronikailag bekapcsolt, de a szoftver nem fut, nem csinál semmi, olyan mint egy számítógép BIOS nélkül, csak egy alkatrész halmaz.
Annyit figyeltünk meg még, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban fordult elő, hogy a kép egy-egy pillanatra szétesett, bekockázódott.Üdv.
-
Szóval ha úgy kötöm be majd a tápot, ahogy a videóban és ha nem eredeti UNO-t használok, akkor nem lesz gond az UNO-val? Mert most kínai gagyit rendeltem UNO-nak, de a shield az frankós. Kezdő vagyok benne, meg nem nagyon értek hozzá, így hát valakit kerítenem kell aki segít bekötni stb. csak az érdekelne, hogy így kössem be én is hogy jó legyen.
-
csubuka
addikt
Köszi, figyelek majd a részletekre
Kissé pihent a teló fiókban, de ha USB-re rakva tölt, akkor még jó az akksi nem (talán van olyan okos, hogy a túlmerített akksikat letiltja...), hogyha nem púpos? A kijelzője repedt és háttérvilágítás halott, nem az a készülék, amit megérné javítani... -
törölt tag
Az lenne ha nem fordítva működne a töltés visszajelző lámpa.
Ha jár a motor akkor sötét. Bár így annyi, hogy a relé húzva záró érintőjét kell bekötni, álló motornál húz a relé, ha be van kapcsolva a lámpa jelez a sípoló. Szerintem tordaitibi írta meg a frankót, oda még relé sem kell.
-
csongi
veterán
Köszi!
Pl ilyennel megoldható?Illetve egyszerűbb megoldás létezhet?
Nem tudok arduinot programozni -
And
veterán
"Tetszik ez a vita, analóg vs. digitális"
Ráadásul - ez nem is neked szól, te valszeg. tisztában vagy vele - ez messze nem analóg versus digitális szembenállásról szól. Manapság a pár száz forintos kontrollerben is benne van egy rakás, analóghoz legalább kapcsolódó (ADC, DAC) vagy 'teljesen analóg' fokozat (például: programozható erősítésű OPA, analóg komparátor, beállítható referencia feszültségforrás - ezek akár közvetlen outputról, nem csak szoftverből olvasható kimenettel is rendelkezhetnek), amely egy csomó analóg körítést kiválthat. A 'fagyás' elleni módszerek közül meg én is első helyen a watchdog-ra gondoltam, bár használni nem nagyon szoktam, sosem volt rá égető szükségem. Mikor program fagyással találkoztam, arról később mindig kiderült, hogy szoftveres eredetű volt a probléma, vagyis 'én voltam a hülye', nem a uC. Bár olyan is előfordult, hogy a fordítóban nem volt lehetséges rendesen lekezelni valamilyen körülményt (tipikus példa: I2C timeout, hiányzó vagy buszról leeső slave-eszköz), ami fagyást okozott, és ilyen esetben nagyon jól jött, ha bele lehetett látni a fordító 'mögé', a spec. regisztereket lehetett közvetlenül piszkálni / olvasni, és ehhez persze nem ártott az adott kontroller adatlapját tanulmányozni, nem csak a fordítót úgy-ahogy ismerni. -
-
Batman2
őstag
Ne haragudj, de elegem van már abból, hogy lassan a WC tartályt is számítógép irányítja, minden okosabb mint az ember.
Nem akarom mikrokontrollerrel megcsinálni, én már csak ilyen hagyományos ember maradok, jobban szeretem a diszkrét elemeket, a hagyományos analóg kapcsolásokat.Üdv.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
+ tordaitibi
Cserélni nem szeretnénk semmit, szóval, ha a meglévő hálózat megbontása nélkül nem lehet pluszba beiktatni, akkor így marad.
Nem vagyok villanyszerelő, hobbista, nem szeretnék a kiépített hálózathoz jobban hozzányúlni, a mágneskapcsolóra még rákötök pluszban egy vezérlőszálat, de max ennyi, ha megoldható, ha nem, akkor tényleg így marad. -
And
veterán
""Annyit tudok, hogy a féltápfeszültséghez feszültségosztó kell két egyforma ellenállásból --> mindkettőn egyforma áram folyik keresztül. Ha tudjuk a kollektoráram értékét, a feszültségosztó másik felén is ekkora áram kell, hogy átfolyjon. Ha a bázisáram 0.283mA, annak a 260x-osa 73.58mA. 4.5V/0.07358A=~60Ω-os ellenállás kell hozzá, hogy nyugalmi helyzetben a kollektoron ~2.5V legyen. Erre írtam, hogy a tranzisztor a kapcsolás szerint nyugalmi helyzetben egy 60Ω ellenállással egyenértékű ellenállásként viselkedik.
Ez a számítási menet két pontban kifogásolható: az első, hogy mint arról szó volt, a _pontos_ bétából - lineáris működést tervezve - egyszerűen nem lehet kiindulni a gyakorlatban, mert olyan nincs. Iskolai feladatokban nagyon jól mutat, a valóságban többszörös arány is lehetséges a gyakorlati B-tartomány minimuma illetve maximuma között (ezért használunk szimpla bázisellenállás helyett bázisosztót, illetve esetleg plusz ellenállást /ill. hidegítésként egy vele párhuzamos kapacitást/ az emitteren). Ezen felül a kiindulási adat általában a szükséges kollektoráram, és abból számítjuk a bázisáramot, nem pedig fordítva. A másik, hogy még mindig ide kevered a szaturációt, pedig azt nem kell. Ha egyszer tudjuk, hogy féltápfeszre van szükségünk a kollektoron, akkor felesleges a tranzisztor adott munkapontbeli helyettesítő / avagy ekvivalens ellenállását számítgatni, mivel a szükséges kollektorellenállás pontosan ugyan akkora lesz, és mi arra vagyunk kíváncsiak: Rc= (Ut/2) / Ic, ami a te induló Ic-értékeddel 34Ω-ra jön ki, 50 mA-es Ic-vel pedig 50Ω-ra.
A szaturációs feszültség annyiban módosíthatja a munkapontot, ha nagyon precízek akarunk lenni, hogy a lehetséges kollektorpotenciál nem 0...5V, hanem csak 0,5...5V lehet, így a nyugalmi kollektorszintet az utóbbi tartomány közepére kell választani. Mivel a hasznos - torzítás nélküli - kimeneti feszültségtartomány ennél jóval szűkebb, ezért ennek sincs akkora jelentősége. -
törölt tag
Szia
Nekem úgy sikerült megérteni, hogy a tranzisztor paramétereket gyakorlatilag egy ellenállás hálózatra hajaznak. A bázis munkapont beállítása feszültség osztóval úgy történik hogyha a kollektor hoz közelebb eső ellenállás mondjuk 9 akkor az emmiterhez eső 10 értékű ha jól emlékszem. Az arányból következik hogy a bázisra 1/10 áram fog folyni a felső ellenálláshoz képest. Ami a legtöbb esetben ųA nagyság rend. Az osztón folyó áram hostabilitast és nagyobb tűrést ad a feszültség ingadozásokra anélkül, hogy komolyabb változás állna be a munka pontban.
A bázis potenciál még 0.7V kell hogy legyen, mert a bemenet egy nyitó irányú SI dióda karakterisztika, vagyis az apja nem lineáris. Ami eszméletlen torzítást okoz, hangfrekvenciás felhasználásban.
-
And
veterán
"Addig jutottam, hogy 5V / 15kΩ= 0.33mA"
Ezt már az elején nem értem, bár sejtem, hogy mire gondoltál: a bázis potenciálja 0,75V körüli (= U_BE, mivel az emitter 0V-on van), így a bázisáram 4,25V / 15kΩ = 0,283mA. Ezzel el is érkeztünk e kapcsolás legnagyobb rákfenéjéhez, ami a munkapont beállítását illeti: a béta paraméter szórásához, ami egyrészt függ az adott példánytól, másrészt valamelyest a munkaponti áramtól is. Vagyis még ugyanazon típus másik példányával is nehéz reprodukálni, nemhogy másik fajtával. Erről bővebb leírás itt: [link].
"Itt elakadtam, mert ha jól gondolom ezzel egyenértékű ellenállás kell az R4-nek, de nem tudom, hogy itt számolni kell-e a tranzisztor feszültségesésével, és ha igen, mennyi az?"
Ez az 'egyenértékűség' sem tiszta. R4-nek akkora ellenállás kell, amekkorán a kollektor árama féltápfeszültséget ejt. Vagyis Rc= 2,5V / 0,05A= 50Ω, már ha ragaszkodunk az 50mA-es munkaponti áramhoz, amit a fentiek értelmében egyetlen bázisellenállással nehéz beállítani, jó esetben trimmelni kell. Esetünkben azért nem annyira lényeges, mert a megcélzott teljesítmény (azaz a kimeneti feszültség tartománya a terhelésen) kellően kicsi, én 0,6..0,65 Vpp értékkel számoltam, mert a szimuláció alapján nem igazán kaphatunk ennél nagyobb torzítatlan jelet az adott körülmények között. Vagyis ha egy kicsit eltolódik a DC-munkapont és ezzel a kollektor potenciálja, az nem akkora gond. A 'tranzisztor feszültségesése' alatt nem tudom pontosan, mire gondolsz.
"Az adatlapot bújva ezt találtam: "Collector-Emitter Saturation Voltage" ami 0.5V, de nekem ez kevésnek tűnik."
A szaturáció telítődést jelent, vagyis azt az U_CE-feszültséget, ami a tranzisztor teljes nyitásakor az eszközön marad. 0,5V Uce_sat annyit jelent, hogy a kollektorköri ellenálláson nem eshet nagyobb feszültség, mint 4,5V (mármint 5V-os tápfeszültség mellett), akármekkora is a bázis- és azzal a kollektoráram. De ennek lineáris üzemben nincs akkora jelentősége, mivel ilyenkor sosem nyitjuk koppanásig a tranzisztort. -
And
veterán
Alapjában a Tina-val szimuláltam
. A legfontosabbra már rávezetted magad, vagyis hogy az eredeti kapcsolás helytelen, a hangszórón DC-áram folyik. A munkapontot próbáltam úgy beállítani, hogy a kollektoron a GND-hez képest közelítőleg Ucc/2 (= 2,5V) legyen, hiszen úgy marad a legtöbb 'hely' a hangszóró kivezérléséhez. Mindezt valami nem túl nagy nyugalmi kollektoráram (50mA) mellett, az eredeti 15k-s bázisellenállást meghagyva. Így a tranzisztor disszipációjára Pd=~1/8 W jött ki, ami tokozástól függően 50..60 °C-os tokhőmérsékletet eredményezne külön hűtés nélkül. Ezek után azt láttam, hogy a megadott bemeneti R2/R1 osztó (C1-gyel kiegészítve integráló, aluláteresztő) osztásaránya / csillapítása túl kicsi volt, a tranzisztorra - tekintve a kontroller felől érkező 5V-os PWM-et - meglehetősen nagy jelet adott, aminek a kimeneten durva torzítás volt az eredménye. Ez az R1 növelésével lett javítva. A kimeneti kapac pedig úgy lett megválasztva, hogy a terheléssel alkotott (felüláteresztő jellegű) RC-tag töréspontja nagyjából 200 Hz legyen.
A 40Ω az eredetihez képest a teljesítményen és a nyugalmi áramon nem sokat változtat, a nyugalmi kollektorpotenciált viszont néhány tized volttal megemeli. A maximális kimeneti teljesítmény 8Ω-os terhelésen 4..5 mW lehet. -
Én a #73756-ra reagáltam.
A linkelt 1 tranzisztoros kapcsolást nem tudom értelmezni, a 15kohm ellenálláson keresztül a tranzisztor teljesen kinyit és ennyit tudok belőle kihámozni.
A bázis oldalt sem értem, pozitvra nem tud jobban kinyitni mert amúgy is le van ültetve, negatívra esetleg zárni tud.
Működik amúgy a kapcsolás? Valaki felhomályosíthatna hogy hogyan. Mármint ha működik.Tisztába vagyok az alapokkal de ez így nem jó sehogy.
Terveztem egyet papíron ceruzával és utána rákerestem a neten,
Google: 1 tranzisztoros erősítő
és ugyanaz jött ki mint amit leskicceltem. Nem lehet csatolókondenzátor nélkül megvalósítani, vagyis igen de ahhoz +- táp kell mert akkor nulla voltra áll be a kimenet, a tápközépre ami ugye 0.
A linkelt megoldás a hangszórógyilkos kategória, már ha egyáltalán szól, valamint feleslegesen fűt a szerencsétlen tranzisztor is.
Itt van a 3 lehetséges és korrekt megoldás, ezeken kívül csak szükségmegoldásos vagy még annak se jó irreális munkapontokról beszélhetünk. -
And
veterán
Az a kapcsolás abban a formában nagyon suta, és igen, a DC-komponenst mindenképp le kell választani a hangszóróról. Amit én tennék:
1.) "Ha átkötném a + ágat a 8 R és a kollektor közé, a - ágat pedig a GND-re, és úgy tennék elé egy kondenzátort, tehát a kondi + lába a 8 R és a kollektor találkozásához, a - lába pedig a hangszóró + ágára kerülne"
Ahogy írtad, de a hangszóró 'polaritása' jelen esetben tökmindegy, az egyik vége pedig GND helyett a tápágra (+5V) is mehet, az sem számít igazán, de utóbbi esetben a vele soros kapacitás polaritását meg kell fordítani (mivel utóbbi esetben a kollektor potenciálja a negatívabb).
2.) A kollektor ellenállása (R4) inkább 47Ω körüli értékre, és
3.) a jelforrással soros (R1) ellenállást inkább 4,7kΩ-ra cserélném.
A többi ellenállás változatlan maradhat. Ezekkel az értékekkel a tranzisztor nyugalmi árama 50 mA körül alakul, a kollektor DC-potenciálja pedig féltápfesz környékére áll be.
A hangszóróval soros kapac értékét min. 100 µF-ra választanám. -
Ne lepődj meg mert kell a kondemzátor.
Logikázd le, ha nem állítod be féltápfeszültségre a kimenetet, akkor hogyan viszed át a színusz pozitív és negatív félhullámát?
Példa,
tápfeszültség +10V
Ha ezt kapcsolod a tranzisztorra és nyitogatod a tranzisztort, akkor csak a pozitív félhullámot képes ráadni a terhelésre, nulla és +10V között.
Megoldás, a tranzisztor kimenetét féltápfeszültségre, azaz a példában 5 voltra beállítva, a probléma megoldást nyer. Ehhez az 5 volthoz képest lesz a pozitív színusz az 5V-10V tartományba, a negatív meg az5V-0V tartományba. Minden ok, csak sajnos a hangszórón folyamatosan féltápfeszültség lesz.
Kondenzátort sorbakötve, az egyenfeszültség leválasztódik, a hangszóró megnyugszik, és mivel a kondenzátor a váltakozó feszültség szempontjávól rövidzárkét viselkedik a hangfrekvencia meg átmegy rajta. -
Sziasztok! Megépítettem a fent említett kapcsolást. Az a gondom vele, hogy folyamatosan egyenáram alatt van a hangszóró, olyan szinten, hogy melegszik a tekercs.
Mondjuk tudtam, hogy a létező legegyszerűbb kapcsolást fogom megépíteni... Miután már beépítésre is került, nem tudom egyben cserélni valami másra, de jó lenne, ha lenne vmi megoldás, vmi kondenzátoros leválasztás például. Csak mivel nekem gyakorlatilag 0 tapasztalatom van erősítő építés terén, azt sem tudom, hogy lehet-e és milyen módon? Továbbá a leírás szerint nem kritikusak a értékek, és mivel nem volt itthon 15k ellenállás, a +5V és a bázis közé 10k ellenállást tettem. Ez okozhatja a fent említett problémát?
Köszönöm a segítséget! -
PHM
addikt
Az analóg stabilizátort úgy kell elképzelni, mint egy változó értékű
soros ellenállást. Úgy változtatja a belső ellenállását, hogy a kimeneten
mindig a kívánt feszültség legyen, függetlenül a terhelőáram nagyságától.
Tulajdonképpen azt is meg lehetne csinálni, hogy a stabilizátort áthidalod
egy ellenállással. Az ellenállást ilyenkor úgy kell megválasztani,
hogy kevesebb áram folyjon rajta, mint a legkisebb fogyasztás.
Ilyenkor a stabilizátor csak a többlet áramot szolgáltatja, kisebb a disszipációja.
Cserébe romlik a szabályzás hatásfoka, de ez amúgy is barkácsmegoldás,
csak szükséghelyzetben alkalmaznám. -
PHM
addikt
Mint írtam volt, a bipoláris tranzisztorok áramvezéreltek, áramot erősítenek.
(Amihez ugye szükséges valamekkora bázisfeszültség.)
Tehát, amikor a tranzisztor nyit, ha emelkedne a kimeneti feszültség,
a stabilizátor csökkenti a kimeneti áramát, ezáltal csökken a 3 ohmos
ellenálláson a feszültség, ami miatt a tranzisztor zárni kezd.
Úgy is el lehet képzelni a kapcsolást, mint egy kvázi darlingtont. -
Steve_Brown
senior tag
Nem tudom uraim. Nekem egy Simson Star stabilizálására kell.
a 2 tekercs egyenirányítva van külön,külön és párhuzamosan kapcsolva, egy kondival szűrve és átküldve ezen ami egy kínia 6V-os aksira van kötve (nyilván van egy dióda, hogy visszafele ne töltsön) és úgy jön rá az összes fogyasztó. Így ezzel tudok telefont tölteni stb.Én az elején megértettem és arra gondoltam, hogy talán az ellenállás miatt nem jön ki a fizikában, hogy akkorát nyisson. De nekem úgyse tud akkorát nyitni mert maximális terhelésen úgyis ~6 volt az output.
-
PHM
addikt
A tranzisztor akkor kezd nyitni, amikor a bázis-emitter feszültség
kb 0,7V fölé kerül. Mivel a bázis és az emitter között van az a bizonyos
3 ohmos ellenállás, innét a dolog már egyszerű matematika és fizika.
A képet árnyalja, hogy a bipoláris tranzisztorok áramvezéreltek, a fetekkel
ellentétben, amik ugye feszültségvezéreltek.
Ez van, amikor előny, s van, amikor hátrány.
Maradva az eredeti kapcsolásnál, a TIP2955-nek nagy áramoknál nem túl nagy
az áramerősítése. Például, ha 10A-t akarnék rajta áthajtani, az kedvezőtlen
esetben 2A-es bázisáramot kívánna. (A BD250 jobb ilyenkor helyette.)
Egy ilyen kapcsolás méretezésénél ezt is figyelembe kell venni. -
PHM
addikt
Kb 240 mA-ig a stabilizátor normál üzemben működik.
Ha a soros 3 ohmos ellenálláson eső feszültség eléri a tranzisztor
nyitófeszültségét, az elkezd nyitni, átvéve ezzel a stabilizátor + terhelését.
Így az IC árama 300 mA alatt marad, a többit a tranzisztor szolgáltatja.
Csak arra kell figyelni, hogy elég nagy legyen a tranyó hűtőbordája,
hiszen nagy áramnál a fölös feszültség javát ő fogja elfűteni. -
PHM
addikt
Sajnos az ónnal való befuttatás sem túl jó ötlet.
Előbb-utóbb befeketedik az oxidtól és bizonytalan lesz a működése.
Mondjuk az ólommentes forrasz talán jó, annak érdemes utána nézni.
Ha van valahol elfekvőben fölösleges, kehes joypad, érdemes megnézni.
Azok legtöbbjében korrekt fémezés van a gombok alatt, esetleg abból
bontva/kivágva/beragasztva megoldható a dolog, ha van hozzá hely.
Az eredeti SNES joypad nem jó erre, abban szitanyomott sávok vannak,
s pont az a bajuk, hogy idővel elkopnak. -
PHM
addikt
Az a fekete anyag valamilyen széntartalmú szitanyomott vezető.
Sajnos kopik, úgyhogy én nem használnám.
Amúgy régebben volt ilyen vezető anyagú nyákjavító toll,
nem tudom, létezik-e még.
Az aranyozás, vagy valamilyen korrózióálló galvanizálás jobb lenne.
Ez talán gyártatott panelnél kivitelezhető. -
radi8tor
MODERÁTOR
Bocs a félrevezetésért.
Én is DC step down konvertert néztem de van kismillió kivitel. A potit azért linkeltem mert szerintem ez megbízhatóbban tartja a helyét, mint a sima tekerős.Egy Apple wifi AP-ről van szó aminek van audio kimenete.
-
-
KFORboy
senior tag
"Például? Ötletem sincs, miben lehet itthon ilyen."
Például úgy kb minden kapcsolóüzemű tápban/adapterben x)
Régebbi nokia töltők, nagyobb adapterek, stb...Most lehet én vagyok lomis, de a 2 polcsornyi elektromos komponenseken felül nekem mindig mániám elrakni ilyeneket, nem engedni másoknak, hogy kidobják... Jó lesz az még valamire (25 év múlva mikor már egy órája borogatsz szét minden eszközt hátha valamelyikből tudsz "kölcsönözni" egy shift registert mert 4 napos ünnep és zárva a lomex)
-
KFORboy
senior tag
Óha... uC-ről átjöttünk a húsvér hardverekhez?
Ha jól sejtem ez egy egér görgőjéhez vagy egyéb "flywheel" -jellegű dologhoz való optikai érzékelő.Elég merész elképzelés, a tranzisztor bias állapota miatt ilyen gyorsaságú "zárás-nyitás" munkákra nemigazán alkalmazható, de egy próbát megérhet, lévén pár forrasztás az egész...
Mindenképpen le kell fedned fényzártra, hogy az összes külső zavaró tényezőt kizárd, de ha már így kókányolsz, túrhatsz valami régi adaptert is amiben tuti van optokupler és az inkább "alkalmas" erre -
KFORboy
senior tag
Elektromanoid
Konkrétan az angol tudásom meg logika kell csak csomó olyan dologhoz amit korábban egy valag IC-vel (555, opamp, logikai kapuk, ltc3780) meg tranzisztorokkal, egyéb komponensek soraival oldottam meg, akár több napnyi matekozás és kísérlet után, vagy még azután SE...
Eleve ez, hogy pár kód és egy potméter és kész a PWM, már wao kategória...
Valahogy sejtettem, de nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű lesz...
Mellesleg már full smd kompatibilis a műhely, tehát nem csak jók de még hely és költséghatékonyak is lesznek a dolgok...Így most 1-2 nap után kicsit haragszom magamra, hogy nem vállalkoztam erre hamarabb, pedig GreatScott videókat se tegnap kezdtem el nézni és ott már évek óta egyértelmű a dolog.
-
KFORboy
senior tag
Köszi
Pont erre volt szükségem
(Legalábbis innen találtam egy oldal hivatkozást ami lépcsőzetesen végig megy a villogtatástól a robotikáig)
Uno meg 5db tiny85 be is rendelve a műhelybe.Pár hét és kész a robot-hadseregem :")
Vagy legalábbis megcsinálom egy két ötletem ahol már nem lehet mindent effektíven tranzisztorokkal meg IC-kel megoldani... -
Amúgy is a belsőből számolja, akármit csinálunk, de ennek nem kéne pár óra alatt ennyit csúsznia. A belsőről após hajt órát is, ami egész pontos.
De jó hogy mondod, én inkább a soros portra tippelek. Elvileg aszinkron, de ahogy elnéztem, az jelentős késést tud okozni a progiban... és sorosra íratom az erednményt...
Mindjárt belerakok egy millis() kijelzést is.@And : A pillanatnyi áramot íratom sorosra, és szögugyanannyi, mint a multiméterem kijelzése. (Kis eltérés volt, de írtam bele korrekciót)
" Ugye kis 'töltéscsomagokat' adogatsz össze a mért mAs mennyiségekből, amiket még az összegzés előtt mAh-ra konvertálsz?"
Utána konvertálom, de igen. Ahogyan a legtöbb példaprogram is teszi. És ez végig float, 3 tizedesre.@Darvinya, Agyturbina : A Max471-nek saját belső söntje van. Maga intéz mindent. Annyi eltérés van, hogy egy 0,5V-ot ejtő Schottky van előtte, de azt korrigálom a programban a feszültség mérésekor.
@Tordaitibi : Ennek a külső tápos verziója volt az, amiből 2 megpusztult nálam
Mértem vele feszt, mondom pontos, betettem dobozba, és onnantól kuka, 5V-ra 18V-t adott, stb.
-
Andris246
tag
Igen mikrovezérlővel pár sor és megvan. De itt a program lefagyás, vezérlő meghibásodást akarom kizárni. Vagyis ha a trigger megszűnik (akkor biztos a vezérlővel lesz vmi) kapcsolja le az egészet a fenébe
Igen van a mikrovezérlőbe watchdog az is használva lesz de ezzel is megakarom biztosítani. Inkább kapcsoljon ki mint hogy az összes kimeneten magas szint legyen. -
Headless
őstag
igen külsőleg kell tölteni
glk312-es töltőnk van de van többféle is. több helyel stb...
elviekben én is összeraktam, kb, hogy veszek egy 9V-os tápot, és valami feszültség szabályozóval egyetemben bekötni fixen egy kiherélt akku házba, és beforrasztani a pólusokat, a kivitelezéssel vannak bajaim
-
Teljesen más az elve és a feszültség sokszorozó kaszkád nagyságrendekkel egyszerűbb mint egy inverter.
Keress rá, Willard, Marx kaszkád. Aktív elemük nincs (hacsak a diódát nem vesszük annak), felépítése dióda, kapacitás és ellenállás, itt rögtön érezhető a maréknyi fet, tranzisztor és egyéb aktív elem hiánya. Ennek jótékony hatása van a megbízhatóságra, üzemidőre.A sokszorozók gyenge pontja a minimális áramterhelhetőség de épp a Nixie csőnél ez nagyon kicsi.
Tv-kben is használatos a nagyfesz. előállítására.Elméletileg (és majdnem gyakorlatilag is) a kaszkád tagjainak szinte korlátlan többszörözésével ultranagy feszültség állítható elő, pl. a részecskegyorsítókban is használatos.
Ehhez képest nézz meg egy boost konverter, egy teljes push-pull inverter rajzot, ne csak amit látsz hanem a benne lévő IC-kben is számold össze az aktív elemeket, +nagyfrekis trafó stb.
-
Nem, hanem a cso 150-200 voltjat allitja elo ebbol.
Kolleganak megfelel barmilyen 12 voltos, 500mA vagy nagyobb, lehet 10 amperes is trafo es utana kotve egy graetz hidat, ha ez nem mukodik akkor 1 darab diodat egyutasan.
Tiszta dc-bol feszultseg sokszorozassal nem lehet nagyfeszt csinalni, de 50 vagy 100 Hz dc-bol igen.
Valoszinileg a Marx kaszkadot hasznalta a tervezo, a Willard sokszorozonak tiszta ac kell a bemeneten. -
-
kovy79
őstag
Köszi, de már próbáltam.
Meg minden más gombkombinációt...
Rohadt idegesítő, mikor átváltod a tárcsát és mindig egy totál irreleváns szám fogad (most épp 2,76A).
Persze, nullázás után oké, de nem értem, ennek az összesített eredménynek mi értelme (nem is igazán összesített, mert ki mértékben változik), sw főleg: miért nem lehet törölni?!?
Leírásában semmi nem szerepel róla, gugli sem segít.
Max kihajítom és tartózkodok a későbbiekben a márkától...
Új hozzászólás Aktív témák
- Gigabyte RTX 2070 8GB / Beszámítás OK!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: i7-12700KF +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!!!
- Manli RTX 3070 8GB - 13 hónap garancia / Beszámítás OK!
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RX 9060XT/9070/9070XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA
- Gainward RTX 2060 Pegasus 6GB Csavarmatricás! / Beszámítás OK!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / GTX 1660Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2132
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest