Hirdetés
- CES 2026: AI séf a Boschtól
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- CES 2026: Boombox került a fejemre
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- Yettel topik
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Apple Watch
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KFORboy
senior tag
válasz
Headless
üzenetére
Mókából most összeraktam egy időzítőt, meg mellé raktam egy olyan buck konvertert ami neked van, lásd kb mekkora...
Igaz, ennél még bőven kisebbre lehet faragni, pláne ha SMD-zek... De úgy összességében látod, hogy elférne abban a dobozba és nem egy nagy húha a dolog.
Még 2 led is van rajta, gombra aktiválódik a másik state aminek idejét a potméterrel lehet szabályozni (hosszabb időre persze másik poti és matekozni is kell) ha letelt az idő, visszatér az eredeti statebe és úgy is marad a kövi gombnyomásig.
A FET-nek hála meg 40V 10A terhelésig hülyebiztos...
-
KFORboy
senior tag
válasz
Headless
üzenetére
Hajjaj...
Az a baj, hogy, icipicit... Öhm...
Pár alapvető dolognak, mint tudás... hiányában vagy.Azt tudom tanácsolni, hogy lapozd fel a Youtubeot és keress egy 555 astable timer-t ami szimpi.
NEM kell nagy kondi ahhoz, hogy kitold a töltési görbe idejét :"), nem csak a kapacitást, hanem a töltési áramerősséget is lehet szabályozni egy ellenállással vagy épp egy potenciométerrel ugyebár...Ha megvan az időzítőd, keress rá és értelmezd a MOS-FET as a switch témakört ugyanitt.
Ha alapokat akarsz kikerülni, utat levágva... Hát lehetséges... bármennyire is célorientált/korlátozott is lesz a tudás de lehetséges, bár ehhez is szükséges a logika, talán még több is mint az egyenes úton járva.
Szerk.: jelen esetben inkább vagy egy kész eszközt kellene venned üzletből, vagy hozzáértővel "gyártatnod" valamit az eszközöket vázolva és az igényeidet...
-
KFORboy
senior tag
válasz
Headless
üzenetére
Inkább egy relét építs be (vagy egy MOS-FET -et), azt meg arduinóval lehet távolról nagyon okosan vezérelni, vagy ha faék egyszerűségű kell, akkor egy 555 timerből építesz astable módban egy időzítőt ideális kondi és töltőellenállás kimatekozásával, az meg majd kapcsolgatja neked két állapot között... sőőőt, ha kicsit bonyolítod akkor a kondi kisülését is tudod korlátozni míg a "flip-flop" másik state-be kerül... így a bekapcsolt állapot és a kikapcsolt állapot közötti idő eltelés tökéletesen szabályozható külön-külön (mint egy adott frekvencián mozgó négyszögjel munkaciklusa)
Egy PNP tranzisztorral tudsz csinálni state invertert, hogy LOW state esetén mondjuk világítson egy LED, hogy ha ránézel; lásd, tuti működik csak épp "alszik" a munkaciklus. -
PHM
addikt
válasz
Headless
üzenetére
Az akkupakkokban mintha nem lenne BMS áramkör, legalábbis én nem látom.
(A képeken sehol nem látom a nyák körvonalait a fólia alatt.)
Ezért én inkább egyedi cellákból építeném meg a pakkot, a megfelelő BMS
áramkör felhasználásával.
Töltőnek pedig direkt lítium cellákhoz valót használnék, olyat, ami a beállított
minimum töltőáram alatt kikapcsol. [link]
A hagyományos, például autó akkuhoz való töltők ide felejtősek. -
KFORboy
senior tag
válasz
Headless
üzenetére
Aliexpressen vannak a Litokala cellák, ezekkel eddig nem volt gáz, kb 700HUF/db az előre forrfülezett.
Aliexpressen van normális minőségbiztosításod, azaz ha az akkuk nem jönnek meg, vagy megjönnek és nem jók vagy megérkezésük után 15-40 nappal van velük baj, dispute-ot nyitsz evidencekkel és visszakapod a pénzed 1 héten belül.Agybajon 40 napig levelezhetsz 1USD-ért is és átvétel után, meg úgy eleve eléggé körülményes minden ilyen support.
Amazon meg nagyon jó supporttal bír, akár fel is hívnak téged ha az kell, de ez a cuccok árába be is van építve ami jelentős 3-5x -ös többletköltség.BMS-t te építesz rá a cellákra, csak nagy gyártók kivételes celláin van dedikált védőáramkör de az csak többnyire a túlmerítés ellen véd (surefire, surefire lámpákhoz) illetve túláram esetén leeég, a töltés/merítés/balanszírozási managementbe nem játszik szerepet.
-
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Headless
üzenetére
ha tutibiztos hogy nem a pedal, akkor ahogy elnezem eleg standard alkatreszek vannak benne, raadasul normal meret. el lehetne kezdeni kiforrasztgatni es megmerni/cserelni oket. nem lehetetlen visszarajzolni sem, mert egy oldalas es jol attekintheto. lehetne latni a mukodesi elvet is es az alapjan celzottan keresni.
(mondjuk az ic helyire kapasbol fogalalatot tennek stb.) -
válasz
Headless
üzenetére
Ennyire minivel még nem volt dolgom,
bár a kapcsolófrekvencia 1MHz környékén van, a méretből ítélve a be és kimeneti szűrőkondik nem lehetnek több pár 100 nanofarádnál.
A gyártó csak tudja hogy mit csinál, ha szerinte elég akkor nem kell semmi pót pufferelés.
Viszont ebből a nudliból 3A, ezt csak a teszt döntheti el, állítsd össze azt az üzemi állapotot ahogy működtetni fogod és ellenőrizd melegedésre.
Ha kézzel épp tapintható akkor max. 55-60 fok körüli, van esélyed hogy dobozolva, nyári melegbe sem lesz több 80-100 fokosnál, azt meg elviekben bírnia kell. Hogy meddig, majd kiderül.
Javítottam már laptopot amit a gazdája hetekig használt eldugult hűtővel, stabil 95 fokos procival. Túlélte.
Természetesen nem árt törekedni a lehető legalacsonyabb üzemi hőmérsékletre.
Egy icipici borda az ic-re ragasztva, vagy az egész nyákot valami hővezető öntapadós fóliaszerű izével (soha nem használtam, nem tudom a pontos nevét) felragasztva a doboz falára, már sokkal hűvösebb lesz. -
Headless
őstag
válasz
Headless
üzenetére
Mégegyszer, bocsánat,
ilyen feszültség szabályozóhoz is szükség van kondenzátorra, vagy ez már tartalmazza?
[link]itt csak beforrasztom lecsavarom a pot metert, hogy megfelelő output legyen és kész vagyok, jól gondolom?
Persze még valami házat kell neki találni, hogy ne a gyári akkukat kelljen szétbombázni. Fából mennyire szabad ilyeneket csinálni? ügye eléggé tűzveszélyes a fa, ha a valami baj történne... és szinte biztos, hogy nem lenne felügyelve, javarészt éjszaka menne. Szóval inkább valami műanyag házat kéne néznem. kontakt pad-nek meg jó aluminium, vagy inkább rézt kéne?más kérdés, mennyire melegednek ezek?
-
Headless
őstag
válasz
Headless
üzenetére
Ahogy nézem
egy ilyen elég lehet.
https://www.hestore.hu/prod_getfile.php?id=5002
ha a Vi=9 V, akkor a tipikus összeköttetés esetén R2/R1=0,28 ha jól számolok, ekkor Vout=7,4 lesz.
Mi alapján döntsem el, hogy mekkora ellenállást rakjak fel? minél kisebb, de azért közel az arányhoz? és inkább nagyobb felé menjen el az arány, így kisebb lesz a fesz.
pl R2=330 mOhm;R1=1,2 Ohm
ebből R2/R1=0,275
így Vout=VIn-1,25*(1+R2/R1)=7,40625 Vvagy most átnézve a bekötést én azt gondolom, minnél nagyobb ellenállás kéne, szerintem. De javítsatok ki ha rosszul gondolom
de az arány szerintem stimmel,
33kOhm/120kOhm mehet.A programozási áram mekkora lesz? gyanítom nagy ellenállásal eléggé kicsi. Szóval elég a feszültségre figyelnem az ellenállás vásárlásakor?
hosszú kábel miatt kell mindkét kondenzátor, ez a dokumentáció szerintinek kell lennie.
Az eszköz nem fogja hiányolni a 3. pint? gondolom töltöttség, termikus adatokat szolgáltatna. de ügye ez így nem nagyon lesz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Mini PC
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Horgász topik
- Spórolós topik
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Okos Otthon / Smart Home
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- További aktív témák...
- Steam Deck OLED 512GB (2024) + 512GB SD kártya Újszerű, keveset használt
- Latitude 5520 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1185G7 MX450 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- 9. generációs Gamer félkonfig, Asrock B365, i5-9400, 16GB, 256GB
- HP EliteDesk 800 G3 TWR i5-7500, 8GB, 256GB
- Dell Optiplex 3070 TWR i5-9400, 8GB, 256GB, WIN11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- ÚJÉVI AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- CTO Bontott 0perces TÜZES EZÜST MacBook Air 13.6" M4 10C/1G 16GB 512GB Gar.: 1 év APPLE világgar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
ekkold