- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mobil flották
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Yettel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Köszi! Én mint laikus nézegettem és annyi tűnt fel, hogy más az a középső sárga kütyü benne és a kondik száma is eltérő. Az egyik 3,8A-t tud leadni max, a másik 5.0A-t, aminek számomra nincs jelentősége. Csak az egyiket tartanám csak meg és gondoltam legyen az, amelyiknek "minőségibb" a bele, de úgy néz ki akkor, hogy teljesen mindegy.
-
Gézengúz
addikt
No akkor esetleg. Van felesleges kapcsolóm. Kör alakú, fúróval esztétikusan szerelhető. Kívülről kapcsolható lesz. Belerakok kettőt a 3 akksi közé, ha ezzel megszakitom a sorbakötést, akkor rendben vagyunk? Tölthető a Liitokalaval? Persze akkor ez mindig figyelmet igényel majd.
-
HENE
aktív tag
Ok, így már értem. Én azt hittem, hogy egy elosztó szekrény lesz, ott lesz a 3 pólusú kismegszakító és onnan megy az 5 ér (3 fázis, 1 nulla, 1 védőföld) a szauna helyiséghez. De ezek szerint - ha jól értelmezem - kismegszakítók a szauna helyiségbe kerülnének és ott lenne szétválasztva a 3 és az 1 fázis?
-
HENE
aktív tag
Köszi a választ, viszont ki ellentmondást érzek a leírtakban.
'A 3 fáziskismegszakító után nem szerencsés egyéb 1 fázisú fogyasztókat kötni'.
"Elég az 5 ér"Ha csak 5 eret húzatok be a szauna helyisége, akkor arról fog menni az 1 fázisú világítás is.
Vagy ez nem gond, csak számoljak azzal, hogy ha valamelyik fázisban túlterhelés van, akkor mind 3 le fog oldani?
A többi érthető, a sínre én is gondoltam. -
Soja
aktív tag
-
mzso
veterán
Ez nem a szabad szemmel láthatóságot tükrözi. Úgy csak mozgásoknál érzékelni a stroboszkóp hatást. Viszont ráközelítve nagyon jól kimutatja a kamera, videófelvételen is.
"Ha be is fér plusz elkó, a vibrálást legfeljebb csökkenteni,megszüntetni nem tudod."Ezt mire alapozod? Amilyen feszültségekre számítok (max 50V) akár száz µF is beférhetne.
Amúgy csak kb 500Ft volt. LED-esek nem nagyon mennek ez alá, kicsiben sem, sajna.
-
mzso
veterán
-
mzso
veterán
Ah. Kösz az infót. Ilyennel még nem találkoztam. Mindegyik 3V-os volt eddig.
Már csak azt kell kitalálnom hogy csinálok 5-6V-ot.[link]
Amúgy működés közben akad jó pár gyanús LED, és nem azok amelyek kikapcsolva gyanúsak...Közben észrevettem, hogy van felirat is a a két alktrészen: SM2032D
Ami ha minden igaz "The SM2082D is a single channel LED constant current driver"-t jelent. Vagyis akkor gondolom simán áthidalhatom a hibás LED-eket.(#68035) VIPowER válasza
Kösz!
Szerintem a forrasztás vizsgálatához a 60-szoros nagyítóm is kevés, annyira minimális. Alig látszik, hogy ott van.(#68031) mezis
Nem lyukas, csak valami szemcse volt. Megpiszkáltam és lejött.
-
Sokimm
senior tag
A célom egy labortáp alá (logikailag utána) rakható rendszer, amivel meghajtom a mikrokontrollert, míg a motorvezérlőkhöz a labortáp adná a nagyobb feszt.
Közös GND, és 2, max 3 feszültségszint (bizonyos eszközök 3V-ról, valamik 5V-ról mennek).Most csak egy kijáratos a labortáp, azt szeretném "tuningolni".
-
A power bank esetében még akár el is fogadnám, hogy nem túl kifinomult a töltése, tekintve, hogy filléres kínai csoda, de telefonnál elég nehezen hiszem el, hogy elfűtené a felesleges energiát... Ha jól tudom a lítium alapú akksik töltése amúgy is áramgenerátorral történik, ami vmi kevésbé faék egyszerűségű elektronikát feltételez.
-
Köszi a felvilágosítást.
A hőskorba az 5V logikai rendszerek védelmére építgettünk válogatott 5,6V zener-tirisztor párosokat, labortáppal tesztelve szépen működött, a zener válogatásával elég pontosan be lehetett lőni hogy 5,4V felett nyissa a tirisztort az meg zárta az 5V tápot és kiolvadt a bizti. Működött.
A tranzienseket biztos hogy hamarabb lenyeli a szupresszordióda, de egy zener is 100x több védelem a nulla védelemnél.
-
vtechun
veterán
Akkor gyakorlatilag azt az egy ledet, úgymond ki kell iktatni, átforrasztani a feje fölött? Ekkor ugye 20 LED helyett 19 lesz, az egy LED-re eső feszültség akkor változik 5%-ban, ugye? Gondolom, az még nem feltétlenül katasztrófa, de ezt is ki lehetne valamivel “váltani”?
Gyakorlatilag egy 150 ohmos ellenállással. Feltételezve, hogy 3V-ot kell kapni a ledeknek.
Megj: nem akarom ezt megjavítani, csak elméleti szinten, mintegy gyakorlásként érdekel.
-
l1pz
csendes tag
Valami biztos nem jó, mivel egy másik hangszóróval letesztelve se ad semmilyen hangot. Az IC kimenetén nincs feszültség, és nem melegszik már egyáltalán.
Az 1-es pinen viszont van 9 volt, aminek gondolom nem kéne így lennie. Próbanyákra csináltam, a forrsávok között nincs zárlat, azt kimértem.
Emlékszem mikor először összedugtam igencsak meleg lett, nem tudtam megfogni, ki is kapcsolta magát. Azutan hoztam hűtőbordát, utána történt a füstös incidens.
Elméletileg ebben az IC-ben van short-circuit protection meg thermal shutdown, szóval nem tudom hogy nyikkant meg. Már ha persze az romlott el, és nem mégis csak az áramkörrel van valami. Egy a tuti, az hogy egyszer már működött.
Itt van pár kép a cuccról, berajzoltam mi micsoda, meg hogy hogy vannak összekötve.
-
A`rpi
addikt
(#67317) zsolti_20, (#67319) PHM, (#67321) tordaitibi
Köszönöm a válaszokat, az előéletét nem ismerem a készüléknek. Korábban már tapasztaltam más gyártók megoldásainál ugyan ezt. Pioneer CDJ 1000Mk3, Pioneer CDJ 400, ezeken is rendre 110V címke volt, és mentek 230 voltról.
Ennek az oka sok esetben az hogy vagy eleve csak az amerikai piacra szánják, vagy a regionális árpolitikájukat kívánják "védeni" a gyártók azzal hogy ez biza csak 110 voltról üzemel.
Sok esetben a gyártás költsége / raktározás / cserealkatrész biztosítása drágább ha két külön modellt kell a gyártónk rendelnie / nyilvántartania, ezért nem ritka hogy sok eszközbe dual voltage tápegység kerül. Ez esetben nem voltam teljesen biztos a dolgomban, ezért is tettem fel a kérdést itt, de akkor még majd tüzetesebben is átnézem majd a készüléket, mivel csak két kép erejéig bontottam meg a házat, de akkor neki esek majd újra.
-
-
JoolsNOS
veterán
És mi van akkor ha a pirosat csak egy elemmel "hajtom"?
Azért keverek ennyire mert bementem a somogyiba és a nagyon hozzáértő jóember elkezdte mondani, hogy az nem csak úgy van hogy veszek ledet meg ellenállást, hanem mindent ki kell számolni. Mondom magamban, kösz a segítséget...Én hogy számoljam ki ha ő se tudja. -
törölt tag
igen az ellenallasra en is gondoltam nehogy egy rovidzar taccsra tegye. legnagyobb gond hogy le kell szerelnem az egesz cuccot a konzolrol, plusz kicsavarni ezer csavart a burkolatbol hogy hozzaferjek a kanocokhoz. az nem okoz nekem lelki problemat hogy kifurjam egy aljzat es/vagy kapcsolo szamara a burkolatot.
-
pjen
félisten
-
gyenesmartin
őstag
Q15 és q13-nak nem szabad egymásra nyitniuk véletlenül. Azért van felhasználva, a bontóérintkezőjük, hogy csak akkor húzzon, meg az egyik ha a másik már visszament alaphelyzetben.
Valamint ha a q11 hamarabb kapcsolna, mint a q13 akkor a q13 sokkal nagyobb eséllyel menne tönkre. Vagy valami hasonló. -
carl18
addikt
Sajnos ennyire nem értek hozzá és nincsenek ilyen műszereim se. Ezért kerestem valakit aki hátha tud ebbe segíteni.
Annyiból még jó hogy a bekapcsoló gombja még működik csak a kettő között az adat átvitel kéne megoldanom.
Sajnos beázott és nem érintkezett rendesen teljesen szét szedtem és akkor mikor vizesen bekapcsoltam a bekapcsoló gombjánál volt érintkezési hiba. Kidobni meg sajnálom, ezért akartam keresni valami megoldást.
-
kjani18
őstag
Két volt ismerősöm beszélgetése a fürdőszobai konnektor egyik likjának elégéséről:
- Azért az égett el, mert az a fázis, és azon jön az áram.
- Nem igaz! Azért, mert rossz volt a bekötésnél az érintkezés és az amper egy része ott maradt, és ott melegített, nem a mosógépben. -
törölt tag
(#66786) tornas
"Ez egy 8 ohmos termisztor. Könnyedén helyettesíthető bárhonnan."
Köszi. 8D-10 látszik az alkatrészen. A 10-es szám mit jelöl vajon? Milyen áramra méretezzem? Egy ilyenre gondoltam.(#66787) PHM
Megnézem a graetz-et. Köszönöm az izzós tippet. Feltétlenül úgy próbálom majd. Kritikus a 60W? 40W vagy 100W nem lehet? -
törölt tag
A probléma jelenleg az, hogy a zárlat után kivettem az elektronikát és csak ráadtam a tápfeszt. Aztán szétégett a biztosíték és elpukkant a termisztor. Nem tudom milyen irányban kellene elindulnom rendbetenni ezt a tápot.
Mi okozhat zárlatot? Sajnos nem találok rajzot hozzá.Egy speciálisabb fajta monitor, jó lenne rendbehozni.
-
carl18
addikt
Oké köszönöm a gyors választ!
Hála rájöttem hogy a készülék alaplap és hangszórók légmentesen volt szigetelve az a rész nem ázott be, csak a gombok és a hangerő szabályzó.
Most átnéztem, és végül úgy látszik olyan mint a szalagkábel meg lenne sérülve.A kezelő felület gombjai áztak el nagyon, de közelről megnéztem és ott sincs oxidáció.
Érdeklődnék ilyen mini szalagkábel hol lehet találni? ez a pontos típusa AWM 20624 80C 60V VW-1
Minden igaz ha a szalag kábelt kicserélem és minden teljesen kiszárad működni fog rendesen. -
Attix70
aktív tag
Jogos amit írtál, NEM szabad különböző típusú akkukat összerakni! Még az azonos típusú de különböző gyártmányokat se szerencsés (esetleg ha párhuzamos blokkokba ugyanaz az arány a cellák között) összerakni. Sokszor lehet találkozni bontott laptop akkukból készült pakkokkal aminek kb. huszad akkora lesz az élettartama (jó esetben) mint az új cellákból felépítettnek nem beszélve a kapacitásáról + a terhelhetőségről.
-
terapeuta007
aktív tag
Hordozhato cuccba akkuido novelesnek.
Lifepo pakk 3,7Ah.A nicd pakk pedig oszekukazott 1Ah cellakbol van.A lifeponak nyugalmi feszultsege 13,3v.
Nicd pakk feltoltve 15v.
De elvileg lifepo nem vesz fel aramot ha felvan toltodve.
És egy cella 4,2vot is kaphat. 4,2v felett karosodik a cella.
4s nél ez 16,8v.
Forrás:[link]
Lemeritesnel lifepo 12,8v on adja le energiaja 80%-át.
Ha terhelesnel 12v alatt van akkor már nagyon gyorsan lemegy 8v alá a fesz és levág a védelem.ezutan terheles nelkul azert viszamegy 10v fölé a fesz.
Nicd pakkot pedig 9.9v ig szabad meriteni.
Szoval ez igy elmeletileg jo. -
darvinya
titán
Itt most nem az a lényeg, hogy milyen ez a táp, hanem az eszköz ki-é..
Mint írtam, ha szolgáltató-é, akkor biza 500Ft-os táp máris 15.000Ft-ba lesz mérve, mert szolgáltató rádfogja, hogy ezt Te okoztad és hozzányúltál.
Ezáltal kifizettetik veled at egészet szolgáltatói árban.Megéri?
-
jozsi252
veterán
Ha hiszitek ha nem, ez egy zsír új tápkábel! Amikor az előző meghalt, akkor előttem bontotta ki a csomagolásából a szervizes emberke. Szóval ez gyárilag így érkezett! Rakat szar az egész úgy ahogy van. Pár hétig bírta csak.
De mivel a szolgáltató tulajdona így nem nyúlnék én hozzá, megvárom amíg kicserélik. Azért kérdeztem csak hogy lehet-e esetleg bármiféle elektromos hiba ettől, de akkor ezek szerint nem. Csak nem szabad gondolom a fém részhez hozzáérni.
Van amúgy pákám, mert a led szalagokat én szoktam forrasztani, ezt is meg tudnám szerintem ha lenne csati, de mivel a szolgáltatóé így nem akarok belefogni. -
SlyChocolate
senior tag
Csak azért dobtam fel a témát mert ez a végfok van itthon.
Ebből akartam valamit kihozni.
Van egy két hangszorós (4 ohmos) autó rádiós cucc.
Amit jó lenne egy subbal kiegészíteni, testesebb hangzásért.
Ezt jelenleg 12 voltos pc tápról üzemmelem.
Ha van ötlet nyugodtan jöhet.
Olvasgatam a tda-s lomokról is de nagyon lehangolóan írtak róluk..... -
-
- = Zk = -
félisten
Egyébként szerintem jó lesz, csak az aggaszt, hogy mitől ment tönkre
az eredeti akku védelme.
Milyen a töltő? A feliratáról kaphatnék egy képet?hát..
erre ink nem válaszolok.... max annyit, nem volt gyári töltőm hozzá és nem emlékeztem mivel töltöttem anno.. így... khm.. nem, az asus laptop töltő nem töltide rendeltem a netről DC 12V töltőt... [link]
-
Persze, külön töltöm őket (ez a protection board egyébként túltöltés elleni védelmet is biztosítana), és az sem különösebben érdekel, ha a másik (védetlen) cella mondjuk 2V-ra merül, nem képviselnek különösebb értéket ezek a cellák, de azért azt szeretném, ha mégis legalább N alkalommal tudnám használni őket, ahol N > 1.
Azért mutattam meg nektek, hogy hátha vki nálam jobban átlátja ezt a kapcsolást, és észreveszi, hogy mondjuk például ebben a felállásban rákerülhet a teljes 8,4V az 1S védőáramkörre, valamilyen általam előre nem látott okból, amitől mondjuk kigyullad vagy elfüstöl. Elég sokat gondolkodtam, hogy hol is lenne jó megbontani ezt a dupla elemtartót, hogy ne kössem véletlenül mindkét cellát az 1S védelemre, elég összevissza lett, de úgy tűnik, hogy működőképes. -
llacee
őstag
Vettem egy szint illesztőt.
Ezt be tehetem a relé panel elé, hátha segít valamit? -
darvinya
titán
Azért kérdeztem, mert még nem találtam.
Pedig 5W-os lehet, ha csak mostani SMD Cob -ot nézem, csak alsó test kialakítása más.(#64115) gyenesmartin
Kösz, ezt néztem met, de ez nem adna min. 3W-os teljesítményt.
Mind1, megpróbálok kis kínaival konzultálni, hátha gyártásba vennének ilyen kialakítást.
-
-
Teasüti
nagyúr
Ebben szoktam tesztelgetni pár alkatrészes kapcsolásokat.
A reset láb nem szerepel a fenti rajzon, az akkor jelenik meg, ha kézzel adod hozzá az 555 időzítőt.
Alapesetben ugye aktív az IC. Nyilván.
A GND lábat se keresd! -
Teasüti
nagyúr
Nem kell elnézést kérni, félreértés ne essék nem vártam én senkitől, hogy pátyolgasson.
Arra voltam kíváncsi, hogy megbizonyosodtál-e róla, vagy csak úgy találtad magad is?
Bedobva a szimulátorba konkrétan semmit nem csinál a chip, a trigger-t ugye nem húzza fel semmi.
Szóval GND-re kapcsolva konkrétan nem történik semmi. Nincs állapotváltás.
A threshold fel van húzva aztán az ott is marad.
Folyamatos HIGH jelet ad.A linkeden lévő pdf-ben meg nincs benne ez a kapcsolás.
Szóval nem tudni honnan származik, vagy milyen felhasználásból való.
Ellenben az összes retrigger-es kapcsolásban amit eddig láttam, kivétel nélkül mindegyik a töltődő kondit ürítette ki az impulzusra ilyen vagy olyan módon. (Illetve volt egy, ami a reset-et babrálta, de ott meg figyelni kell az időzítésre, mielőtt lekapcsol a kimenet is.)
A fenti kapcsolás nem ezt teszi. Nem tudom mit csinál, mert nálam semmit... de olybá tűnik nincs köze az időzítéshez.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- sziku69: Szólánc.
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550 R5 3600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700 XT 8GB CM MasterBox MB500 700W
- Ventillátorok és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3027
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest