- MIUI / HyperOS topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Yettel topik
- iPhone 17 képernyővédő üvegek mutatják meg a méretkülönbségeket
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
-
ekkold
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Hölgyek, Urak! Eléggé elkanyarodtunk szerintem a hobbi elektronikától, légyszi ne OFF-oljatok tovább. Ha a kamerás témát folytatni szeretnétek, akkor annak megfelelő témában tegyétek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha modellvasút, akkor nem tudom a pontos nevét mert úgy 25 éve nem foglalkoztam sajnos ezzel pedig volt pár komoly terepasztalom,
talán nagyfrekvenciás modellvilágítás a neve.
lényege hogy a két sínre 25-30kHz 12V váltakozóáramot kapcsolnak, az a mozdonyok motorjára semmilyen hatással nincs az induktivitása miatt, az izzók a vagonokba meg állandóan világíthatnak, függetlenül a mozdony táptól. Anno meg is építettem és működött is de ha emlékeim nem csalnak (25 év nem tegnap volt..) a mozdonymotorokkal meg a táptrafóval sorba kellett kötni induktivitásokat..? Már nem tudom. De az biztos hogy szépen működött, az álló és mégis fényárba úszó személyvagonok és mozdonylámpák nagyon jól néztek ki. -
And
veterán
Hogyne: egyenirányító- (Graetz-) híd: [link]
. Mod.: hátránya, hogy a hídon feszültség - két dióda nyitófeszültsége - fog esni állandóan, ezért a kimeneten ennyivel csökkentett feszültséget fogsz kapni a bemenethez képest (Schottky-diódákkal minimalizálható a feszültségesés).
A ledeket a fordított polaritás (záróirányú feszültség) nem teszi tönkre egy bizonyos feszültséghatárig, de nem bírnak sokat, a legtöbb led adatlapján néhány voltos (tipikus pl. 5V) határérték szerepel. -
Csak ha abba belegondolunk,hogy bár mit is csinál a mérő órával azt a szolgáltató nem hagyja annyiba és olyan bírságot szab ki,hogy akár egy adott szakasz összes hiányát/veszteségét ráterhelheti 1 fogyasztóra akinél manipulálást talál.Ez minden szolgáltatóra vonatkozik(víz,gáz,villany)
-
Batman2
őstag
Távirányító !
Most javítottam a saját távirányítónkat !
Meguntam, hogy nem megy a hangerő szabályzás.Előszőr én is a gombokkal kezdtem, és nem értettem, hogy miért nem megy. Átforrasztottam az IC lábait is próba, de semmi.
Aztán a jobban megnézve a penlt felfedeztem pár hibát szakadás kinézetű részt a egyes vezető sávokon.
Átforrasztottam, de még mindíg semmi.
Aztán még egy pöttyöt találtam, ahol viszont tényleg meg volt szakadva a vezető sáv, a védő lakk lekaparása után !
Ezt cinnel összecseppentve már működött is a két, eddig kuka gomb !!Szóval javaslom, alaposan nézdd át, lehet hogy ez a baja.
Üdv.
-
zka67
őstag
Ha jól emlékszem, a modellvasutak egyenáramról mennek és a polaritással tudsz irányt váltani. Ehhez ezt az áramgenerátor kapcsolást ajánlom neked, mert itt csak 0.5V veszik el a hasznos feszültségből. Ehhez még szügséged lesz egy graetz-re is, amin a legtöbb feszültség veszik el.
A ledeket nem sorba, hanem párhuzamosan kösd, ha van rá lehetőség, akkor mindegyikkel köss sorba egy 0,5 ohmos ellenállást az azonos árameloszlás miatt, és szigorúan csak azonos típust használj.
Szerintem 4-5 db led elég egy vagonba, ledenként 10mA-nél többre nem nagyon lehet szükség, hiszen nem csillárt akarsz, hanem vagonvilágítást.
Az áramkört úgy méretezd, hogy annyiszor 10mA (lehet kevesebb is) ahány ledet teszel bele.
Szükséges alkatrészek:
NFET (Fairchild FQP50N06L) jele Q2
NPN tranzisztor (BC337)jele Q1
100kOhm/ 1/4W ellenállás jele R1
méretezett ellenállás amivel a körben folyó áramerősséget határozzuk megEllenállás értéke 50mA-re: R3= 0,5V / 0.05A = 10 Ohm, 0,5W
Ellenállás értéke 30mA-re: R3= 0,5V / 0.03A = 16 Ohm, 0,5WA Graetz-nek a W04-es típust ajánlom, ez 1.5A-es, de a lényeg, hogy ezen max. 1V fesz esik.
Az alkatrészeket be tudod szerezni pl. a Lomex-től, megnéztem, minden kapható náluk.
@Lompos: Ja, hogy ez ilyen drága cucc? Akkor grafit-spray-t neki
-
zka67
őstag
Istenigazából a Grafit-spray lenne a megoldás a távirányítód megjavításához, de valami őrült drága dolog, ennyiért távirányítót is lehet venni.
-
And
veterán
A 7808-as is egy lineár stabilizátor, amely könnyedén gyárt 8V-ot 12V-os bemenetről. Csakhogy te 0..9V-os lehetséges bemenetet írtál, meg 3V-os kimenetet. Egyrészt 0V-ból (amelynél az áram is nulla, ezért a hasznos energiaáramlás eleve kizárt) semmi nem csinál 0-nál nagyobbat, másrészt a megadott tartomány részben (3V-os bemeneti feszültségtartomány alatt) felfelé konverziót feltételez. Erre lineáris megoldás nincs, mivel mint említettem, a lineár stabilizátor egy 'aktív ellenállás', a kimenete a bemenetnél csak kisebb feszültségű lehet. Vannak DC-konverterek, amelyek elő tudnak állítani 3V-ot annál nagyobb és valamivel kisebb értékű bemenetből is, ezek a felfelé- és lefelé is konvertálni képes buck-boost áramkörök. Mással egyszerűen nem megoldható, de ezek felépítése és szükséges körítése kicsit több, mint egy lineáris stabilizátoré, és ezeknek is kell minimális bementőfeszültség, mondjuk 1,5..1,8V.
-
And
veterán
"Főleg azt nem tudtam meg, hogy ez most konkrétan milyen fesz-ből mekkorát csinál. (lm317 to92)"
Az LM317 alapvetően egy változtatható kimenőfeszültségű stabilizátor, tehát a kimenete visszacsatoló ellenállások segítségével beállítható az 1,2..37V-os tartományban. Természetesen ehhez - mivel lineáris, nem kapcsolóüzemű áramkörről van szó - a bemenetére a kívánt kimeneti feszültségnél minimum 1,5..2V-tal nagyobb feszültséget kell adni 100mA-es terhelés esetén (a TO92-es tokkal szerelt LM317L nevű verziónak ennyi a maximális terhelhetősége). Lásd: adatlap.
Mod: "Tehát változó bemenő feszültség esetén 0-9V is fix 3V kimenőm legyen."
Lineáris stabilizátor esetén mindenképp nagyobbnak kell lennie a bemeneti feszültségnek a tervezett kimenetnél, méghozzá minimum a dropout-értékkel nagyobbnak. Azaz LM317-nél (meg a többi hasonlónál) legalább 5V-ot kell neki adni, hogy 3V-ot vegyél ki belőle. Vannak low-drop stabilizátorok, melyek dropout-ja néhány tizedvolt, de akkor is kell minimum 3.x volt tápfesz, tehát a 0..9V-os bemeneti tartományt el is felejtheted. 3V alatti bemenő feszültségből csak felfelé konvertáló (boost) kapcsolóüzemű DC-konverter állíthat elő 3V-ot, de a nullából természetesen az sem.
-
zka67
őstag
Van egy logitech harmony távirányítóm...
Elemcsere csodákra képes. Ha mégsem, akkor beleömlött valami. Nedves ronggyal áttörlöd a nyákot, aztán wc papírral megszárítod, ledörzsölöd róla a kólamaradékot. A gumit is elmosod langyos, szappanos vízzel, megszárítod, kipróbálod. Ha ez sem segített, akkor marad a 2B-s rotringceruza, a gumibakokat szépen besatírozod vele. Ez mondjuk csak ideig-óráig segít.
-
szeva000
addikt
kérdés mekkora áramot akarsz a stableren keresztül hajtani.
Egy 7805 pl 1A-t visz,de már arra is kell hűtés...vagy van a kisebb változata 78L05,ami 100mA-t bír el.az utolsó két számjegy jelzi a stabilizált feszt.Ennek a bemenetére kb jó is az a 10V DC feszültség.
De ez talán a legegyszerűbb....lehet variálni nármivel,szabályozhatóra csinálni....stb.jaa,most nézem..a trafó szekunderét szabályozod???Az úgy nemynyerő ezekre...sztem érdemes lenne egy külön táp akkor és azt stabilizálni vagy ha lehet erről leszedni fix feszt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Nők, nőügyek (18+)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Napelem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- További aktív témák...
- Fotó állvány eladó
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- MacBook Pro 16 2021 M1 Pro 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest