- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #75667 üzenetére
Nekem mint hozzá nem értőnek végtelenül egyszerűbb a digitális cucc. Kikapom a szekrényből(az analóg az vagy 10 kiló és csesző nagy), rákötöm, benyomom az auto gombot és 95% megmutatja amit kell. Ha épp nem akkor mahinálok valamit. Mondjuk én tényleg nem sok mindent csinálok periodikus dolgok mérésén kívül. Bár egyszer már néztem arduino kimenet felfutást különféle kondikkal. Ott hasznos a memória.
Ezzel együtt viszont lehet nekem elég lenne egy kis USB-s szkóp is. De azokról aztán annyi félét hallani, hogy nem mertem bevállalni és nincs notim, szóval pont a mozgathatóságot vesztettem volna el. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #75665 üzenetére
Ha kell a 40Mhz-est elkuldetem, mert sajnos Melbourne-ben maradt. Nem volt hova tennem amikor jottem.
Baratom vigyaz ra, akarom mondani megturi a sajat szemet kupacan -
ecaddsell
aktív tag
válasz
DonThomasino #75657 üzenetére
A szkóp javítást hátráltató dolgok egyébként:
- Valamilyen komponense nem elérhető, tipikusan abból van hiány ami a leggyakrabban meghibásodik...
- A javításhoz egy jobb szkóp kell mint a megjavítandó...
- Megfelelő eszközpark, dokumentáció stb. hiányaEgy régebbi (de nem analóg) Rigol javítására egy jó kis példa itt.
Az analóg talán egyszerűbb, ha nincs elérhetetlen komponens gondja, de cserébe pl. veszélyes feszültség szintek is vannak. -
törölt tag
válasz
Van ket analog szkopom, az egyik egy 40MHz-es, amiert penzt is adtam, Dick Smith a markaja, a masik egy 100MHz-es HP tarolos kivitel, amit ingyen kaptam, mert ki akartak dobni. Mindketto teszi a dolgat, pedig kb egyidosek velem.
Digitalisbol talan Rigolt hasznaltam, de ahhoz azert nekem is kell tovabbkepzes, mert az kepes olyan dolgokra, amit analoggal el sem mertem kepzelni.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Nekem is van egy kis siglent/rigol (hirtelen nem is tudom melyik, annyira ugyan úgy néznek ki), nem rossz, szerintem felesleges lenne nekem egy nagyobb.
Nincs vele semmi gond, konnyu kezelni, nyilván nem egy top cucc, kicsi a memóriája, 8 bites, így a felbontása sem szipiszupi, fourier-t tud, de hát nyilván megintcsak kis felbontáson, de hát ez van. Illetve távol kell tartani a mérendő cucctól, mert oda vagy vissza de érzékenyek egymásra. EEVblog-on szerintem van pár hasznos infó ezekről. Tesztelt pár ilyet, videókat is érdemes megnézni. Van/volt egy öregebb analóg szkóp is, azzal voltak gondok, de nyilván macerásabb egy öreg jószág. Cserébe azért olcsóbbak. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Egy modern digit szkóp bátran használható analóg helyett, effektíve ma már nem is árulnak (OK, 1-2 nagyon kínai kivételével) analóg szkópokat. Azaz ipari használatra ma csak DSO van újonnan.
Az olcsóbb kategóriában kiemelkedik a Siglent ill. a Rigol. Ezeknek érdemes utánanézni, ha komolyabban érdekel a dolog.
Ezekkel a kategóriákkal (low end) a régi nagy nevek (Keysight aka HPAK; Tek, LeCroy) nem is nagyon foglalkoznak pl. low end LeCroy több esetben átcímkézett Siglent min. extra SW módosítással.
A Siglent kereskedelmi forgalomban elérhető ADC-vel ill. FPGA-val működik, ami talán jobb javíthatóságot jelent hosszútávon mint a Rigol ASIC-ja ill. kicsit jobb az analóg front end-je a Rigol esetében nagyobb max. sávszél elérhető (nem éppen olcsón).Azaz ezek a szkópok nagyon nem 1 kaptafára készülnek, ill. mivel az FPGA lényegében teljes HW programozhatóságot jelent a SW-nek is nagy a jelentősége.
A hordozható meg tablet (pl. Micsig.) kategória megint jócskán eltér.Murphy törvénye, hogy minden el tud romlani. Ahol túl sok a hő ott esetleg hamarabb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Öregedés már nem játszik. Maximum kapcsolók kopása. Vagy a teljes exitus.
Digitális szkóp lényege a mintavételezés. Amit nem lát(hat)sz rajta az, ami 2 mintavétel között történik. Egy elég gyors szkópnál, főleg hobbiméréseknél, nem fogsz kiakadni egy ns nagyságrendű tüske elszalasztása miatt. Azt egy nem túl gyors analóg szkópon se látnád.
Hatalmas előnye ellenben a hullámformák memorizálása, ami az analógok között csak a csúcskészülékeknél megtalálható. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #75654 üzenetére
Természetesen nem hobbistának való a Tektronix.
Figyelni? Jó kérdés! Ha a csöves csak a CRT-re vonatkozik, akor a fényerő OK. Ha a szkóp csövekkel van építve, akkor már bonyolultabb a helyzet. A csövek öregednek, míg a félvezetők nem. Az öregedés paraméterváltozással jár. Ezt nem fogod felfedezni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy cserealkatrészt is nehéz vagy egyenesen lehetetlen beszerezni. -
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #75647 üzenetére
RIGOL’s headquarters is in Suzhou China with a R&D center in Beijing. There are three international subsidiaries in Beaverton, OR, United States, Munich, Germany and Tokyo, Japan.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #75652 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Nem egy név a sztárszkópok között. De ha az árát nézzük (400+ USD), az nem rossz egy 50MHZ-es szkóp esetében. Tektronix-hez hasonlítgatni értelmetlen.
-
mezis
félisten
válasz
Ha nem Kínában gyártották, akkor az hamisítvány!
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #74368 üzenetére
Ha egyik sem tetszik, akkor rendes földet építsd ki.
Más nem fog segíteni. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #74366 üzenetére
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #74364 üzenetére
A csoda hangfal a szomszédból, másik fázisról kapja a 230V-ot.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #74362 üzenetére
[link]
A kapcsoló (PWM) ütemű tápegységek terhelés nélkül is időnként töltik a kondenzátorukat. -
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #74031 üzenetére
Van amikor árok kopik abba a kis műanyag felületbe, ami nyomkodja a mikrokapcsolót.
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #74031 üzenetére
Cserés a kapcsoló.Azért próbáld meg valami kontakt spray vagy pertóleum kezeléssel mit csinál? Attól ideiglenesen meg kell javulnia.Évek óta így használom az egeremet
-
atesss
addikt
válasz
DonThomasino #73348 üzenetére
[link]
Én egy ilyen olcsó földhurok leválasztót használtam már több esetben is sikerrel.
Bár volt olyan is ahol nem segített.
Volt projekt ahova kb. csak a biztonság kedvéért raktam be (egy éve még csak kb. 1100Ft volt ugyanitt).
Láttam földhurok leválasztóból valamilyen aktív kivitelt is külföldi oldalon, de az sokszorosába került. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
DonThomasino #73351 üzenetére
Akkor valami zavarszűrési gond okozhatja... így leírás alapján nehéz pontos képet kapni a hibáról
-
qdak
addikt
válasz
Nálam akkor (is) búgott, mikor nem volt rendes földelés.
Lenne egy kérdésem is:
Mivel a bejárati ajtó átkerült átépítésnél, így a külső világítás kapcsolót jó hosszan el kellene vezetnem, de erre sajnálnám a drága 5eres rézkábelem. Gondoltam, mivel vékonyabb rézkábelem van, 12V.DC-230V.AC relével kapcsolnám a kinti világítást, elvileg ~1000 körül megúszom a relét, a többi "ingyen" lenne.
Gondolom nem kell sok egy ilyen relé bekapcsolásához és tartásához, esetleg több dolgot is átkötnék így... -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
A laptop töltő gyári vagy utángyártott?
-
Attix70
aktív tag
válasz
DonThomasino #72613 üzenetére
A második helytelen.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #71264 üzenetére
A hátulján rajta szokott lenni.PL:100 miliamper viszi teljes kitérésbe.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #71206 üzenetére
Digitális Multi Méter.Nem érdemes velük kínlódni.Egy etalon ellenállás hidhoz se egyszerű hozzá jutni.Pár ezer forintért kapsz egy DMM műszert akár autómata méréshatár váltóval.
-
válasz
DonThomasino #71204 üzenetére
Köszi, máris jobb a reggelem
de sajnos rajtam is látszik az idő, pl. a "kiugrottam az ágyból" kifejezés egy lassított felvételre hajaz
A műszerekben lévő előtétellenállásokon bizony fog az idő, öregszenek és elmászik az értékük, valamint maga a mérőmű is öregszik, pontosabban a visszatérítő rugók.
A műszer tökéletesen működhet de a hitelessége, ponossága, a méréstartomány linearitása erősen csökkenhet.
A széttekert-nyomkodott kontakhibás váltókapcsolók is hasonló problémát okozhatnak.
A pontosság egy jó DMM-el ellenőrizhető, ha megfelelő még a pontosság akkor napi szinten jól használhatóak most is ezek az öreg műszerek. -
válasz
DonThomasino #71200 üzenetére
Erre így nem egyszerű a válasz, az EKA beolvadt az EKM-be, az meg később a Ganzba.
Ha nagyon időrendbe akarod szedni, [itt részletesen le van írva] .
Csak szólok, nem Ganz-univo hanem Ganzuniv a műszer pontos neve.
Mivel az Univeka még a Ganzba beolvasztás előtt lett gyártva, így nem Ganz gyártmány.
A Ganzuniv több generációval korszerűbb mint az Univeka. De sokat használtam a különböző változatait '79-86-ig. De régen volt, baszus de megöregedtem. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #71200 üzenetére
Nem.Univóból amúgy is több típus volt.
-
fero02
nagyúr
válasz
DonThomasino #70907 üzenetére
Rakható, csak jól kell bekötni.
De amúgy megéri? 5-10e ft-ról van szó. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70903 üzenetére
A 100mA es Fi mellett bármi lehet egy háztartásban.Nem is érdemes foglalkozni a kérdéseddel.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #70903 üzenetére
"Itt jön be a kérdésed, miért nem old le a FI relé ha a védett áramkörön nincs terhelés?
A FI relé csak áram különbséget tud merni, ha nincs terhelés nincs áram és nincs mit merni, mert a védővezető és a 0 azonos potenciálon van, de amint van áram, és rövidre zárod a 0 és PE(Védővezető) akkor Alternatív útvonalat biztosítasz a PEN vezető fele(Mintha két ellenállást párhuzamosan kötnél, vagyis áramosztót készítesz)."A válasz itt van, ÁRAMOSZTÓ
Vagyis az alternatív útvonal ellenállása annyira nagy, hogy nem éri el az arra haladó áram nagysága, a FI relé leoldásához szükséges határértekét.
Amikor átdugod a porszívót a másik aljzatba megváltoznak az ellenállás viszonyok, és maris leold a FI rele
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70900 üzenetére
Azt a 100 mA es relét kicserélném,amellett meg is halhatsz.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #70898 üzenetére
30 (25) mA-nél kevesebb áram folyt arra messzire az N és a védőföld között. Lusták az elektronok, ők is a legrövidebb utat preferálják.
-
törölt tag
válasz
DonThomasino #70875 üzenetére
Talán a legegyszerűbb magyarázat, hogyan működik a földelés:
Kint a végelosztó hálózaton 4 db vezetek rohangál(Plusz a régi közvilágítás kapcsoló szála is jelen lehet) ami egy vagy több transzformatorban ér véget.
a Nulla(Ami PEN, kombinált 0 és Védővezető) vezető a a transzformator csillagpontja, és a transzformátornál, egy vagy több bazi nagy földelő szondára van kötve.Neked a lényeg: ami bejön az órához Nulla vezető az valójában PEN, ami Nulla és védővezető kombinációja(Bizonyos keresztmetszet felett használható, meghatározott szituációkban)
Ezt szétválasztjuk a házon belül 0 es védővezetőre, de a Potenciál ugyan az.
(A PE vezetőn NEM folyhat üzemszerűen áram, míg a PEN vezetőn igen)A földelő szonda azért kell, mert ha valahol megszakad(nincs rendes kontakt bármilyen oknál fogva) a PEN vezető, akkor a földbe dugott szonda a háznál, és a szonda a trafónál, nem engedik a védővezető potenciálját megemelkedni. Alternatív útvonalat keszit. A másik funkciója, hogy a transzformator csillagpontja, és a TE 0 vezetőd otthon MINDIG a fold potenciáljával legyen egyenlő, ergo nem lephet fel feszültség különbség a földelt készülék borítása és a földön álló személy között.
Itt jön be a kérdésed, miért nem old le a FI relé ha a védett áramkörön nincs terhelés?
A FI relé csak áram különbséget tud merni, ha nincs terhelés nincs áram és nincs mit merni, mert a védővezető és a 0 azonos potenciálon van, de amint van áram, és rövidre zárod a 0 és PE(Védővezető) akkor Alternatív útvonalat biztosítasz a PEN vezető fele(Mintha két ellenállást párhuzamosan kötnél, vagyis áramosztót készítesz).Ebben az esetben a földelő szonda NEM vesz reszt a mutatványban.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70875 üzenetére
Ha nincsen bekapcsolt fogyasztó a körben és a nulla össze van kötve a relé előtt a földel akkor a nulla és a föld gyakorlatilag egy potenciál,ha össze kötöd öket semmi nem történik.Ez változik meg egy fogyasztó hatására.Az áram haladhat a fi relén és a földelésen is.Máris megvan a hiba áram.Vagy ahogy földelés nélküli rendszerekben használják(panel ház)Megfogod a vezetéket,rajtad keresztül lesz hiba áram a relé leold.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #70873 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, de szerintem:
Nincs semmi fogyasztó, összekötöd a földet és a 0-t, nem történik semmi.
Nem folyik semmi se be se ki, nem old le.
Ha van fogyasztó 1A-t eszik. Ekkor összekötöd a földet és a 0-t, akkor befele fázison folyik 1A mondjuk, kifele, meg ha egyenértékűen jó a két ág, akkor 0.5A a földön, és 0.5A a 0-n.
És mivel csak a 0 és a fázis van a fi relére kötve, így 0.5A többletet érzékel, leold.
Ha nagyon nagy a föld ellenállása, akkor lehet, hogy mondjuk csak 0.99A folyik a 0-n, és 0,01A fogyik a föld fele, ami nincs 0.03A, ezért nem old le. De ilyenkor tényleg nagyon szar földnek kell lennie.
Szigorúan szerintem. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70873 üzenetére
Természetesen akkor is oldana.A Fi relét úgy képzeld el mint a mérleg két serpenyője.Ami bejön a fázison annak a nullán kell kimenni,a relén keresztül.Ha a földön vagy rajtad keresztül megy az hiba áram a Fi relé számára,tehát leold.Mindegy hogy a relé előtt mi hogy van kötve.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70870 üzenetére
Szerintem próbáld ki,le fog az oldani.
-
Ribi
nagyúr
válasz
DonThomasino #70870 üzenetére
A föld nem megy keresztül a fi relén, csak a 0.
Vagy mi a zavar?
Ha nem old le, akkor rossz valami vagy túl nagy a földelés ellenállása. Szerintem. -
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70868 üzenetére
A Fi relén van egy teszt gomb,ha azzal működik a relé jó.
Ha nem működik,bármi lehet esetleg nincs is földelés,esetleg hibásan van bekötve a relé.Lehet próbálkozniL:foglalat+100W izzó.Egyik vezeték a fázisra másik a földre.Ha világít a föld elég jó,viszont a Fi bekötése valószínű hibás,ha nem világít és Fi lemegy elvileg rendben.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70866 üzenetére
igen,különösen ha be is kapcsolod a porszívót.
-
kjani18
őstag
válasz
DonThomasino #70863 üzenetére
Önmagában lehet normális, ha nincs terhelve a rendszer. A Fi relé a fázis és a nulla vezetéken folyó áramot hasonlítja össze (normál áramkör), és ha különbség van (ált. 30mA háztartásokban) akkor "megy le". Különbség keletkezik, ha az átfolyó áram egy része a föld felé távozik pl. rajtad keresztül.
Ha nincs rákötve fogyasztó, (nem folyik áram) nincs mi kapcsolja. -
And
veterán
válasz
DonThomasino #70457 üzenetére
Nem tudok olyan oldalról, ami kifejezetten helyettesítés keresésére való (ettől persze még létezhet), de ez nem feltétlenül baj. Ha belegondolsz, neked csak egy adatbázisra van szükséged, ami a legkülönfélébb szempontok szerint szűrhető / kereshető. Maga a 'helyettesítés' is abból áll, hogy az eredetivel a legtöbb paraméterében megegyező, vagy annál jobb adatokkal rendelkező (netán valamely paraméterében gyengébb), a piacon elérhető típust találj. A helyettesítés ezerféle szempontja közül te ismered a számodra fontosabbakat, ezért egy ilyen egy az egyben helyettesítő keresésnek nem is mindig lenne értelme, illetve kizárhat egy csomó olyan típust, amelyek ugyan nem pontosan klónjai az eredetinek, de neked attól még megfelelhetnek.
Ezért javaslom inkább a nagyobb alkatrészáruházak paraméterezhető (tok, polaritás, határadatok, egyéb jellemzők) keresőjét használni, mert ezek a kiváltandó típus adatait ismerve erősen szűkíthetik a szóba jöhető helyettesítők számát. Példák: TME, SOS electronic, Lomex. -
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #70098 üzenetére
Egyszerű mint a faék! ha rosszul kötöd a két hangszórót (egymáshoz képest) elmegy a mély hang,mert ellenkező irányú rezgést hoznak létre.Ekkor megfordítod az egyik hangszóró polaritását.Gyönyörűen hallható a durva különbség! Úgy kell kötni,ahogy jobban szól! Ekkor mozog egy irányba a két membrán.
-
válasz
DonThomasino #70102 üzenetére
Hogyan tudnád multiméterrel megállapítani a polaritást, vagyis hogy adott referenciához (a többi kimenethez) képest nulla vagy 180fok fáziseltérés van?
Sehogy.Multiméterrel mérj rá ne váltakozó hanem egyenfeszültség állásba, a testhez képest. Nem tudsz kárt okozni mert a multi bemeneti ellenállása 1-10mohm.
Ha mindkettőn 6V körüli pozitívot mérsz, akkor az előző hsz.-embe írtak maradnak, ha egyiken sem mérsz semmit akkor szerencséd van , akkor mondom tovább, de ennek a valószínűséger hogy nem bridge hanem mezei csatolókondenzátoros a végfok, kb. nulla.
Ezen mérések alatt legyen bekötve a hangszóró, és legyen lehalkítva a fejegység.
Tudósíts a fejleményekről.Ha megküldöd zenei anyaggal akkor természeesen nem pár millivoltot hanem kivezérlés függvényében akár 10 voltot is mérhetsz a kivezetéseken, ennek feltétele olyan multiméter vagy analóg műszer ami tud legalább 2-3kHz-ig effektív értéket mérni.
Itt ennél a mérésnél a multi használhatatlan mert csak ugrálnak a digitek, analóg sokkal használhatóbb. Mint egy nagyméretű mutatós kivezérlésmérő. -
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #70102 üzenetére
Nincs értelme, hangszóró nélküli kábelen meg nem fogsz mérni semmit.
Kösd be ahogy tetszik, hallgasd meg, nézd meg kifele jön-e a membrán. Ha jó hagyd úgy, vagy próbáld meg a másik irányban. Mindkettőn megfelelően fog működni, nem ront el semmit.
-
válasz
Ne mondjatok a kérdezőnek butaságokat, ha hidalt végfok van a fejegységbe akkor hiába méregetsz mert nem testen hanem 2-2 tranzisztor vagy fet közepére megy mindkét hangszóróvezeték,
és még véletlenül se köss bármelyik kivezetés és a test közé hangszórót. vagy kis ellenállást, nehogy letesteld.
Elszáll a végfok mert tápközépen (6-7V) vannak a kimenetek és erre a legtöbb védelem nem tud reagálni.Hangszóró polaritás, 2-3 volttal megkínálod, 1-2 ceruzaelem, amikor kifelé mozdul akkor az elem polaritásával megegyezik a hangszóró polaritása.
Ha a hátra vezető vezetéket nem lehet a fejegységnél színre azonosítani, a legbiztosabb megoldás ha lehúzod a fejegység csatlakozót és egy pár méteres vezetékkel +multiméterrel kicsipogtatod, a fejegység hátulján, tetején vagy user manualba pontosan le van írva a polaritás.
Ha ezt sem tudod kivitelezni, az első hangszórók után kell menni.
Azaz bekötöd a hátsó egyiket, nyomsz egy zenét amiben dob és kis basszus van és beülsz a B oszlop környékére fülelni úgy hogy keresztbe legyen a fejed, azaz egyik füled az első, másik a hátsó hangszóró felé nézzen.
Ha ellenfázisba dolgoznak, akkor a dob és a baszus elmegy, nem "üt" a dob és az egész olyan zavaros lesz, ha ilyenkpr polaritást fordítasz akkor megjön a basszus és helyreáll a hangkép.
Ha ez megvan, ugyanígy eljárni csak a két hátsó között fülelsz. -
pjen
félisten
válasz
Egy hangfalnál nincsolyan,hogy helyesen,vagy helytelenül.kettőnél,vagy többnél számít,hogy egyfelé mozduljon minden membrán.Ez egy ceruza elemmel megoldható.
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #70094 üzenetére
Nyilvánvalóan le kell kötni a másik oldalt ehhez.
Rákötöd a hangfalra, ha kifele mozog a membrán akkor jó, ha befele akkor meg nem.
Egyébkén tényleg mindegy, az számít hogy ugyanúgy legyen bekötve a többi is.
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #70089 üzenetére
Mért nem mindegy?,ha csak egy hangfalat kötsz rá.
-
fero02
nagyúr
válasz
DonThomasino #70094 üzenetére
Általában a csíkos a negatív. De kipróbálhatod azt is, hogy multiméter szakadásvizsgálójával rámérsz. Egyik pólus a vezeték vége, a másik a kasztnin egy biztos testelési pont. Elvileg a fejegységen keresztül meg fogja mutatni a negatívot.
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #70092 üzenetére
Egyik oldalra kötsz egy elemet, másik oldalt meg megméred, hogy melyik fele melyik.
-
MasterMark
titán
válasz
DonThomasino #70089 üzenetére
"Kilámpázod."
-
pjen
félisten
válasz
DonThomasino #67608 üzenetére
Nem muszáj nyák,veszel perforált panelt,egyik oldalon alkatrészek,másik oldalon ón csík.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Megcsinálja, jó pénzért simán.
Ha van kis időd a projektedre, akkor láss hozzá és tanuld meg az alapokat. Én is ebben vagyok éppen. Egyszeru nyáknál nem pilótavizsgás!
Van pár ingyenes kapcsolási rajz tervező program, amivel nyákot is tdusz ezekből tervezni.
eagle, vagy kicad, de a jlcpcb-nek van online használható programja is. -
Reggie0
félisten
válasz
Van ahol megcsinaljak az egyszerubbeket. Szerintem turboplust probald meg, ok eleg rugalmasak, elolap gavirozast es hasonlokat is vallalnak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #67576 üzenetére
Egynek sikerült megszakadni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DonThomasino #67553 üzenetére
Úgyisnyák lesz.
Én azért kívnácsi lennék a projektre. Esetleg ha elkészül, írj róla pár szót. Vagy keress ha mégis nyák kell, hátha együt tudunk működni. -
Janos250
őstag
válasz
DonThomasino #67540 üzenetére
Én is a már linkelt Jlcpcb.com-ot használtam.
Letöltöttem az Eagle ingyenes verzióját, abban megrajzoltam, kiírattam a fájlokat, a Jlcpcb.com oldalán ott van, miket kell feltölteni. Amikor feltöltöttem, egyből le is ellenőrizte, hogy minden rendben van, és már láttam a nyákom virtuális képét, mintha fotó lenne.
Fizettem, és ennyi.
Jó minőségű lapokat küldtek. Akkor még 5 db. volt a próba nyák darabszáma, de nekem nem is kellett több.Van, aki rajzoláshoz az online easyeda.com[link]-ot pártolja, én azt nem próbáltam, mert korábban már használtam az Eagle-t, így amellett döntöttem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DonThomasino #67547 üzenetére
Én is akarok majd rendelni, de csak pár hét múlva.
Jók ezek a kínai gyártók, de:
- 10-et kell egyszerre rendelni
- mind egyforma kell, hogy legyen
- jlc-nél van valami limit, hogy 1 ember 1 nap 1 rendelés. Vagy terv?
- oké, hogy 2 dollár, de a posta meg 22 ...vagy csak 6, de akkor meg 8 hétig hajózik....
Gondolom, ha csak 1-2 darab kell, akkor ugye minek 10. Főleg egy 100x100-asra rátervezni 3 db-ot, mert akkor az már 30.
Viszont ha magyarba rendeled, akkor lehet a 2 darab ugyan annyi, minhta 30 darabot rendelnél. Ugyan annyi lóvét fizetsz ki.link.
itt ötezer jmf az egyoldalad és 50x50 1 db.mi a projekt amúgy? Esetleg publikáld, hátha másnak is kell. Meg akkor már van némi közösségi minőségbiztosításod...
-
Tamy
senior tag
válasz
Ha csak 1-2 db kell, akkor érdemes körülnézni apróhirdetés oldalakon (pl. hobbielektronika.hu), ott szoktak hirdetni magánszemélyek is, akik vállalnak.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Igen, ha minden nyák egyforma. De ez azt is jelentheti, ha egy 10x10cm-es területre kifér 3-4 féle terv is, akkor akár 30-40 nyák-od is lehet 2 $-ért (plusz szállítás).
-
gyenesmartin
őstag
válasz
DonThomasino #67544 üzenetére
Jlcpcb.com
Jó minőség olcsón. -
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #67544 üzenetére
Pl: eBay- PCB gyártás
-
And
veterán
válasz
Ha csak rajzod van, akkor vagy házilag elkészíted pl. levilágítással + fényérzékeny lakkal kezelt nyákkal, vagy kiadod gyártónak, de akkor előbb elektronikus (gerber) formátumban kell elkészíteni a tervet. Van gyártó, aki ezt a részét is megoldja, de úgy nyilván többe kerül a dolog.
Hazai nyákgyártók elsősorban nem a kötelezően magas darabszám okán, hanem a gyártófilm(ek) költsége miatt drágák, bár ez is relatív. Utánrendelésnél már jóval olcsóbbak.
Kínából pl. 10 példány egyforma mintázatú 100x100 mm-es kétoldalas (mindkét oldalon lötstop és pozíciószita rétegekkel ellátott) nyákot legutóbb < 7 USD + postaköltség (11,5 USD, ilyen alacsony darabszámnál ez a jelentősebb tétel) áron rendeltünk. Ehhez képest két magyarországi cég árkalkulációját elnézve minimum dupla árat kaptam ugyanerre, egyetlen példányra. -
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #67539 üzenetére
Nem izzószál van benne, hanem egy félvezetőmorzsa. Szakadás csak nagy áramoknál jelentkezhet, amikor az anódhoz vezető szál nem bírja a túláramot.Maga a p-n átmenet egyszerűen átüt.
-
darvinya
titán
válasz
Itthoni nyák készítők min. 100db-al foglalkoznak, ami 5×5 méretnél 100Ft/db-ot jelent.
Anno régen tükörképet lézernyomtatóval kinyomtattam, és rávasaltam nyák lapra, ezután vaskloriddal lemaradtam felesleget.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #67537 üzenetére
Ha megszakadnak, rövidre kell/lehet zárni azokat (is).
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #67534 üzenetére
Kérdés, hogy hányból és mennyire voltak "meghajtva" eredetileg árammal. Nagyon csúnya megközelítéssel: 100-ból 3 kiég, a többi mondjuk 3%-kal többet kap.
-
mezis
félisten
válasz
DonThomasino #67528 üzenetére
Van amikor úgy ég ki, hogy zárlatos lesz. Ilyenkor a többi világít -amíg bírja.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #67532 üzenetére
Akkor nem szakadt meg, hanem zárlatos lett. Mérhető.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #67528 üzenetére
Hány voltos?
-
válasz
DonThomasino #67479 üzenetére
Nemhinnem, ez a hackeles kategoria, erre nemhinnem higy lenne kesz megoldas.
Ennyire felsz tole, nem nagy mutatvany. -
válasz
DonThomasino #67470 üzenetére
Pedig nagyon egyszerű.
Rossz ventiről levágod a vezetékeket, a sárgát megcsupaszolod, a többit leszigszalagozod. Ez így eddig kb. már kész is van, 1 perc.
Cpu venti csatlakozó kihúz, a sárga vezetékről valahol középtájon lecsupaszítod a szigetelést, az előbb megcsupaszolt másik sárgát mellésodrod. Ha nagyon tuti akarsz lenni, lecinezed de nem kötelező. Szigetel, mindkét csatit visszadug. próba. Kb. 2 perc az egész.
Így a cpu venti forgásjelét bevezetted a nem létező házhűtő ventilátor csatlakozójába, a bios azt hiszi hogy forog mert megkapja a visszajelzést.
Ha amd akkor a sárga helyett zöldekkel csinálod ugyanezt, ez ritka. De csak a szín tér el, a csatlakozó bekötés ugyanaz. -
törölt tag
válasz
DonThomasino #67460 üzenetére
Természetesen meg lehet javítani, de NEM érdemes SZVSZ
Csere érett, legalább egy 3 PIN-es verziót ha beszerzel és rádugod akkor az segítene.
Ha más nincs, mert olyan hülye méret, forma az egész meg kell nézni ki gyártotta, és valószínű ugyan az a belső van egy másik ventilátorban attól a gyártótól is így csereszabatos LEHET.
Ha bele akarsz merülni az elektronikájába, nem lehetetlen, de rengeteg idegen nyelvű irodalmon kell átrágnod magad SZVSZ.Ha akarsz képeket készíteni Ki is a PWM felelős a ventilátorodon, a gyári adatlap alapján 99% ki lehet deríteni mi a baja, egy kis kísérletezgetéssel. Ha van hozza szerszám, idő és akarat akkor Hajra
ha tudok segítek
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #67455 üzenetére
megesik na
-
Gyula84
veterán
válasz
DonThomasino #67426 üzenetére
félreolvastam
-
A`rpi
addikt
válasz
DonThomasino #67439 üzenetére
Kék és sárga, adat, ott maximum oszcilloszkóppal lehetne mérni. (Ez annyira nem is érdekes ilyen szempontból.) A fekete, és a piros, vezetékről megy feltehetőleg a ventilátorod, itt ha minden igaz egyenáram van, amit megfelelő multiméterrel mérni is tudod ahogy mondottam a fekete, és a piros vezeték között. (DC 20V-os állásban kellene rámérni.)
Egyébként ha az alaplapodra rákeresel, vagy a ventilátor pontos típusára, jó eséllyel kiderül majd a pinout.
-
A`rpi
addikt
válasz
DonThomasino #67436 üzenetére
Feltehetőleg a piros, és a fekete biztosítja a tápellátást, ezeket nem kell átkötni, ha biztosra akarsz menni, rámérsz multiméterrel.
Sárga és a kék lehet a "data", én ezeket kötném át a másik csatlakozóba, megfelelő helyre.
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #67434 üzenetére
Ház venti sem mérhet hőt, mert házon belüli hőmérséklet akár 5x-e lehet valósághoz.
Tehát, ha ventinek nincs közvetlen hőszondája, akkor bizony CPU szabályozza. -
A`rpi
addikt
válasz
DonThomasino #67429 üzenetére
"Levagod a kabelt es a sense jelet vagyis a zold vagy a sarga vezeteket rakotod egy masik mukodo ventilator zold vagy sarga vezetekere."
Igen.
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #67431 üzenetére
És mi változna.
Nem ventilátor méri a hőmérsékletet, hanem CPU-ban.
Fordulatszámot pedig egyszerű felvett W/U√I. -
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #67429 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb ellenállást mérnéni, s amit egyből indít ventinak ellenállását behelyettesíteni.
-
válasz
DonThomasino #67426 üzenetére
Tenyleg frappans otlet,
Levagod a kabelt es a sense jelet vagyis a zold vagy a sarga vezeteket rakotod egy masik mukodo ventilator zold vagy sarga vezetekere. -
A`rpi
addikt
válasz
DonThomasino #67413 üzenetére
A fordulat szám jelet kösd át másik ventillatorból, a megfelelő érintkezőre.
-
válasz
Pontosíts légyszi mert nem értem, azt vettem le hogy el akarod hitetni a bios-sal hogy forog a venti?
Ez esetben, mivel van visszajövő fordulatszám jel, egy négyszöggenerátorral kéne megoldani de ha túl okos a bios, ez se jó mert az általa kért fordulatszámérték és a generált visszajövő nem lesz szinkronban. -
Gyula84
veterán
válasz
ha a tápra kötöd közvetlenül akkor biztos nem veszi észre, vagy csak a + és - szálakat hagyod meg és ugy rakod alaplapra
-
válasz
DonThomasino #67274 üzenetére
Igen.
Ha túlhajtja esetleg, egyszerű feszültségosztó. -
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #66909 üzenetére
Dehogynem, csak most kezd zavaró lenni.
Anno én is próbálkoztam vele, de harmadik napon vittem vissza, mert borzalom.
Ráadásul ráhazudják, hogy sztereó, miközben nem. -
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #66907 üzenetére
Akkor nem változott.
Azzal nem is fogy tudni, ilyen zajos ezek.Ennél sokkal jobb BT-s egységes fejhallgató.
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #66905 üzenetére
Egyszerűen bal-jobb lehallkítással, vagy egy olyan zene, aminél tudod, hogyan van hangszerek, vagy készíteni hang file-t, aminél bal-jobb hangok vannak felváltva.
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #66902 üzenetére
Kérdésem lenne, hogy még mindig Mono RF-es fejhallgatók?
Mert eddig mindegyik olyan volt amit próbáltam, ártól függetlenül. -
Attix70
aktív tag
válasz
DonThomasino #66902 üzenetére
Nem égés (ragasztó), forrasztás során a forraszanyag a vezeték nem blankolt részébe is felkúszik és a vezeték a forraszanyag miatt merev lesz és ezért könnyen törik. Ragasztás után már a puha rész jön ki és az nem törékeny.
-
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
DonThomasino #64813 üzenetére
egy olyan glimlámpa fogyasztása 0,25-0,5W, de sorba van kötve vele még a ledes lámpád is, tehát az eredő ellenállást ez megnöveli. az egész cucc nem fogyaszthat többet fél wattnál
ha 1 wattal számolok az éves 4,38kWh, ami olyan ~200 forint(#64815) izisz!
van rasPi és arduino topik itt PH!-n, forráskóddal biztosan tudnak segíteni! -
R̲e̲m̲
senior tag
válasz
DonThomasino #64809 üzenetére
ja, igen ez ismert hiba ilyen lámpáknál... a lednek elég annyi áram, ami a glimmlámpán átfolyik.
Így értem, mit írtál
az a teljesítmény ígyis-úgyis elmegy, ha nem zavar, hogy pislákol, akkor nincs mitől tartani.
néha a kompakt csöveket is megbolondítja(#64808) darvinya!
más a tápfesz 2,5V vs 1,8V, illetve más a memóriakezelés
a memóriavezérlő nem fogja kezelni, az pedig fix, a chipset ddr1-re van tervezve -
Upo
addikt
válasz
DonThomasino #64799 üzenetére
Tippre a hagyományos izzónak nagyobb az ellenállása, tehát a nagyobb eredő ellenállás miatt nem lesz akkora az áram.
-
GZoli7
senior tag
válasz
DonThomasino #64759 üzenetére
Ez kizárólag a motortól függ.
Uraim!
Valaki képben van régi vinyl lemezjátszóval kapcsolatban?
Szükségem lenne egy előerősítőre, mivel a mai erősítőkben már nem jellemző, hogy lenne.
Eddig ezeket néztem: AD828, TS472, NE5532.
Lehet, hogy teljesen alkalmatlan mind.
Megköszönném a tippet! -
GZoli7
senior tag
válasz
DonThomasino #64738 üzenetére
Az egyik csak néhány másodpercig működik, amíg felpörör a motor. A másik folyamatosan. A fűnyíróban valóban üzemi van.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #61876 üzenetére
Például.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #61859 üzenetére
Nem tudom. Én ezt egyszerűen a kapcsolótábla megszakítóira bíznám (ha vannak). Körülöttem 1 méter sugarú körben 6 elosztó etet valami huszonharminc konnektort. De tudom, hogy 3 métrerre fent a falon fázison ÉS nullán figyeli, hogy milyen marhaságot vagyok képes elkövetnui.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- DUNE médialejátszók topicja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Battlefield 2042
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest