- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VIPowER
őstag
válasz
#90088192 #71991 üzenetére
Építettem TL494-el, és ATX-es trafóval is ilyet (át kellett tekerni), de annak még rosszabb volt a hatásfoka. Míg ez 1.1 tized A-t vesz fel a 12V-ból 5W led lámpát használva, addig a TL494-es kapcsolás 2A vett fel. 555-el nem lehet visszacsatolást készíteni, ahhoz olyan IC kell ami tudja ezt. (PL TL494) Egyébként nincs borda a Fet-en, egyáltalán nem melegszik, és a trafó sem.
-
válasz
#90088192 #71560 üzenetére
Nullátmenet detektor legegyszerűbben a kimeneti graetz pozitív pontjáról vehető, előtétellenállásal aminek a másik végén 2-3 sorbakötött dióda megy a negatívra. Ezzel egy földelt emitteres npn tranzisztort nyitogatva kész a nullátmenet detektor.
Megfelelően méretezett bázisáram osztóval a diódák is elhagyhatók, a graetz ügyis ejt magán 1,2v körül.
Ha itt nulla van akkor épp nullátmenet van, ha a pozitívból nullába átmenetet detektálod akkor megvan a színusz eleje.
A többi időzítés kérdése, lévén a periódusidő stabil és színuszról van szó.
Vagy a szekunderről egy dióda, itt szoftverből kell megoldani hogy az 50Hz-ből 100Hz-re számoljon viszont zavarmentes jelet kapsz. -
válasz
#90088192 #71549 üzenetére
A lenyeg hogy a tirisztor gyujtasi idejenek szinkronizalva kell lennie a 100 Hz szekunder valtakozoval es a szinuszon kell tologatni a gyujtasi idopontot.
Hogy ezt pic-kel, icvel, tranzisztorral, fakanallal vagy kisbicskaval vitelezed ki, az a mukodes szempontjabol mindegy.Nem art meretezett szekunder feszultseg valamint valamilyen aramkorlatozo, ez lehet nemlinearis elem vagy a transzformator szorasat kell meretezni mert egy a szinusz elejen-tetejen begyujtott tirisztor az begyujt es vezet, nem szarakodik es ezert attol a pillanattol kezdve nem is kapcsolhato ki, azaz aramkorlatozasra igy alkalmatlan.
Vagyis de, de szerintem nem ohajtod elbonyolitani kondenzatoros kenyszeroltassal a muvedet.
-
davidd196
csendes tag
válasz
#90088192 #71374 üzenetére
Köszi. Az egyszerű relére csak rákell kötni a 230at, ha pedig jelet kap akkor bontja az áramkört? Ezek igényelnek külön áramkört? (mert láttam készen lehet kapni olyat) vagy elég magára a relé lábaira kötni?
Ha azt akarom, hogy utána ne is zárjon vissza, akkor bistabil kell igaz? (nem tudom hogy a tűzjelző meddig adja a jelet, bár gondolom addig amíg nincs lekapcsolva.) -
davidd196
csendes tag
válasz
#90088192 #71372 üzenetére
Mezis: nem rossz megoldás és a bioprocesszor viszonylag könnyen programozható, csak ha épp nem vagyok jelen, akkor kéne egy Ai-val ellátott szerkezet ami odaballag helyettem
Még csak tervezem a beszerzését. (Láttam olyat amiben 2 relé van. Gondolom ilyesmi celra)
Ha megvan a 4. Kivezetés, akkor hogyan tovább? -
terapeuta007
aktív tag
válasz
#90088192 #71297 üzenetére
jah és amikor nemmukodott a venti rajta akkor ha 3masodpercnel.tovabb bekapcsolva volt akkor elkezdett fustolni mert a futotekercs kapta az aramot ugyanugy.
(és úgy mértem.meg eggyesével.3masodperc alatt hogy racsiptettem multimetert ahova kell es bedugtam es kihutam.gyorsan.)
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
#90088192 #71297 üzenetére
bekapcsolva mertem a kapcsolo kimeno oldalán.
a kapcsolo kimeno.oldalan a 3 ágból a közepsõ közös. legnagyobb fokozaton 230v es 75v ot mertem ()a 75v valszeg a futotekrcshez megy azert esik le a fesz.)
kozepes fokozaton 125v és 40v .
a kapcsolo bemeno oldalan mindig 230v volt.a kapcsolo valszeg nem csak.kapcsolo mert ra is van irva hogy 125v a kimeneti oldalara.
de ahogy irtam.most egyenlore mukodik a cucc.
-
darvinya
titán
-
hzsolee
őstag
válasz
#90088192 #71031 üzenetére
Köszönöm neked is. Most simán átkötöttem. Ígéretes, mert a standby led világít, az érintőgombra kapcsol, van 3v meg minden. Az érintőgombok panelján volt egy elszabadult vezeték lehet az durrantotta el. Szerinted milyet/mit tegyek oda? Összedobom a kijelzővel így, hátha van még valami geb@sz....
-
válasz
#90088192 #71001 üzenetére
Köszönöm a rajzot! Akkor ez lesz a gond.
Éreztem, hogy valami a töltéssel nem stimmel, mert a belső világításon is észre lehett venni, mikor jár/nem jár a motor. Ezen kívül mikor felkapcsoltam a tompíottat is észrevenni a motor járásán, mikor megterheli a generátor. Na tegnap mikor elkezdte a rásegítés is, akkor tudtam, hogy a töltést meg kell mérni. Érdekes egyébként, mert lehet valamennyit tölt rá, az alapjárat is szórakozott, néha felugrott majd vissza, ezt már 1-2 napja csinálja. Az autót meg használtam városban, indítgatás, fűtés stb, ha egyáltalán nem lenne töltés, már kifulladt volna az akku teljesen. Lehet tölti, csak kisebb teljesítménnyel, vagy nem tudom.
-
válasz
#90088192 #70998 üzenetére
Köszönöm! Biztosíték nincs azt néztem. Csak azt nem értem miért alszik ki a töltésvisszajelző lámpa, ha nincs töltés.
Nálam úgy fér ki a generátor, hogy vagy felfelé, de akkor le kell bontani a klímakompresszort, klímacsoveket stb, vagy lefelé, az opel szervízben is így vették le legutóbb, hogy alul a motort/futóművet tartó keret csavarjait kiszedik, megtámasztják alulról és annyit engednek rajta, hogy kiférjen a generátor. Nagyon elcseszett helyen van.
-
Ribi
nagyúr
válasz
#90088192 #70662 üzenetére
Én is ezt olvastam.
Amikor a tekercs végére 50 ohmot kötöttem, akkor a mért fesz tüskék lentebb mentek olyan 350mV-ra. 100ohm esetén talán 480mV, ha 1k-t raktam oda akkor 500mV-ot mértem (p-p).
Nem tűnt bifilárisnak, simán 1 drót ment körbe. Ezért is fura, mert kb ugyan olyan mindkettő, csak kicsit nagyobb.
Nekem inkább tűnik az elrendezésem CT-nek mint Rogowskinak, de akkor sem értem azokat a tüskéket. Keresek akkor majd még kisebb ellenálllást. -
-
moha21
veterán
válasz
#90088192 #70207 üzenetére
Ne vicceljünk már.
hogy lenne lényegtelen, hogy micsoda egy fogyasztó... Nem véletlenül vannak különböző karakterisztikájú kismegszakítók.
Azért mikor az ember tervez egy lakást, akkor tudja, hogy hol lesz villanybojler ( ami rezisztív fogyasztó ) vagy hol lesz mikrohullámú sütő ( aminek az induktivitása miatt más jellegű kismegszakító kell ). De lehet ez hegesztőgép, körfűrész akármi.
"Ha meg nem a kis feszültségű hálózatra csatlakozik a berendezés akkor meg kb azt csinálsz amit akarsz"
Aha, hát ez azért viccnek is erős.
Az, hogy aljzat az egy dolog, de abból is van elég sokféle.
-
moha21
veterán
válasz
#90088192 #70197 üzenetére
"Ezen karakterisztika fontosabb paramétere az hogy a nominális áram érték hányszorosának kell átfolyni ahhoz hogy a megszakító leoldjon 0.4s alatt."
Villamos hálózat típusa és feszültsége válogatja , hogy mennyi a szükséges előírt leoldási idő, illetve attól is függ végáramkör-e az adott eszköz. Ergo nem mindenütt 0,4s ez az érték. Ezt is figyelembe kell végezni hálózat méretezésénél.
-
pjen
félisten
válasz
#90088192 #70144 üzenetére
Na várjál,azzal kezdtem,hogy sokféle kamera van.Írtam,van olyan ami a koaxon kapja a tápot is,Aztán a kültéri kamerák nagy része törpe fesz ről üzemel,tehát a szabvány 1,5mm alá lehet menni.A földelésrőlLehetőség sincs rá,hogy földeljem.
pedig azért irtam hogyha kell,mert nekem van egy teljesen műanyag házas kültéri kamerám,ami hálózati feszültséggel működik,de kettős szigetelésű.
-
Samus
addikt
válasz
#90088192 #70122 üzenetére
Igen, időközben kipróbáltam, és miután azonosítottam két feketét, konnektorból a feketék közül a fázisra nullát kapcsoltam (multival, áramméresben), beindul a kazán. Tehát jó lesz a termosztát, csak új vezetéket kell húznom hozzá, akkor egy helyről jön majd minden.
fero02: igen, anno linkeltem is, a Wifi részét még nem próbáltam. Az érintőpanel elég esetleges, de van rajta egy vastag védőfólia, még nem vettem le. Egyébként a kijelző szép, a világítás egységes, minden jól látható, szinte minden szögből.
-
-
válasz
#90088192 #69881 üzenetére
Köszi! Na hasonlókat nézegettem tegnap este, csak a nevét nem tudtam belőni. Most gyorsan átfutottam, de hol beszerezhető ez Magyarországon? Tegnap voltam egy "villanyszerelős" boltban, ott láttam hasonlót, de az 250A-es volt, eléggé méretes darab, aztán felesleges is akkora. Az eladó mondta, hogy van 50A-es is, lehet elég lenne nekem, 80A-t úgyis csak akkor vesz fel, ha teljesen leterhelem.
-
-
hódmaci
senior tag
válasz
#90088192 #69751 üzenetére
Igen, én is hangra meg áramra utazok.
Cserélgetem a kondikat és figyelem.
Ezt a kondi cserélgetést untam meg, pontosabban azt a sok kondit pakolgatni egyik polcról a másikra.
Ezért keresnék valami más megoldást.Mit tudom én, valami változtatható értékű kondi nincs ami kis helyet foglal és árban is elfogadható.
Viccet félre téve, valami egyszerűbb megoldást keresnék.Vertigo18:
Mennyi időre van állítva az időkapcsoló része? (kb)
Vagyis ha mozgást érzékel mennyi ideig világít utána?
Illetve ha lenyomod a biztosítékot és vissza, utána is fölkapcsol rögtön?Mert hát az ugyanaz, mint ha áramszünet lenne. -
Ribi
nagyúr
válasz
#90088192 #69354 üzenetére
"Erre azt írod mi van ha nem kell csökkenteni a feszültséget"
Ilyet én sosem írtam, valamit félre értesz.
Azt írtad, hogy az 1:1 trafók is csökkentenek feszt, 5-10V-ot. Mire megjegyeztem, hogy ha jól csinálják meg akkor nem csökkent annyit és akkor megint mit csináljak? Illetve keveset csökkent akkor mi van?
Másik, hogy egy 4-5A-es 1:1 trafó az retek drága és nagy. Pont a fix autotrafó lényege (meg a bucking trafónak) lenne, hogy jóval kisebb is elég belőle ha csak 5-10%-ot akarok csökkenteni. Mivel akkor csak annak az 5-10% fesznek kell 4-5A-t elviselnie.Viszont megtaláltam az elrendezést amit akarok.
A figure 4 mutatja.
Szóval akkor már csak tesztelni kell. Meg nem ártana találni egy 100-150W-os 2x8-12V trafót.(#69355) Agyturbina: Első körben AC kellene, és elgondolkoztam, hogy keresek egy vasmagot és megpróbálok barkácsolni egyet. DChez ahogy nézem kell táp is ami macerásabb, de asszem először a passzív DC elég lesz.
-
Ribi
nagyúr
válasz
#90088192 #69350 üzenetére
Szerintem állj le azzal amit szedsz, mert semmi értelme annak amit írsz...
Más kérdés mindenkinek:
Lakatfogó.
Olyat keresnék amin nincs kijelző, csak rá lehet dugni valamilyen multiméterre, esetleg szkópra. (vagyis passzív)
Vannak igen olcsóak is ahogy néztem. A kérdés, hogy a nagyon olcsóak milyenek? Használ valaki ócóbb félét?
Illetve a méréshatár nekem kicsit feleslegesen nagynak tűnik. Általában 200-600A és mellé 1A/1mV-ot írnak.
Ami multival mérve is kicsit "mérhetetlen". Nincs olyan aminek értelmesebb tartománya van, mondjuk olyan 20A-ig és nagyobb feszt ad ki? Hogy ne mikrovoltokat kelljen méricskélni? -
Ribi
nagyúr
válasz
#90088192 #69337 üzenetére
Viszont ha kapok egy olyan trafót amit jól tekercselnek akkor megszívom
Igen valami ilyen jó lenne, csak hát nem szeretném az ósztráloktól importálni, mert a szállítás drágább lesz mint maga a cucc
mezis: Ez egész addig megy amíg fix a terhelés. Csak nálam nem.
Tegnap teszteltem egy kis trafóval aminek van 15V ága. Működni nyilván működött, csak terhelésen még nem próbáltam. Illetve kell egy hosszabbító, mert amúgy ott zúg mellette a variac akkor nem tudom segít-e egyáltalán -
Black-core
aktív tag
válasz
#90088192 #69107 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget!
Megnézem a táprészt. Wikit már én is átfutottam. A másik oldal az új volt. Az a baj, hogy sehol nem is találom ezt a konkrét gépet. Lehet ennyire ritka lenne? Igazából van még vagy 50 ilyen alaplapom, más játékokkal.. Ha annak van baja, lesz bőséggel alkatrész.
Elvileg gx789. Bele kell ülni. Van benne kormány, meg két pedál,1 monitor. Autos játék ment rajta. Hátha valakinek így beugrik..
-
válasz
#90088192 #69029 üzenetére
Csak elvi síkon kérdezném, tényleg érdekel,
ha a drón folyamatosan húzza az ívet, maga a távvezeték miért nem szikrázik folyamatosan teljes hosszában, ugyanúgy körülveszi a levegő,
aminek a potenciálja nem=a távvezeték potenciáljával, írta fero02.Az én paraszti okoskodásom,
a drónnak vannak hegyes pontjai, nem is egy, itt ezeken kiegyenlítődik a feszültségkülönbség, ugyanúgy mint amikor egy ionizátor hegyes csúcsára egy bizonyos feszültégnél nagyobbat kapcsolunk, az is szép folyamatos koronakisülést produkál. Ezt pótolni kell és ezt teszi az íven keresztül. Ha drón gömbölyű vagy tojásforma zárt egység lenne, vagy körbe lenne véve egy ilyen formájú dróthálóval akkor csak egy szikra lenne a feltöltődés pillanatában, utána megszűnne mert nincs hegyes pont amin elveszíthetné nagyon gyorsan a töltését.
Ez az én okoskodásom, csak elvi kitaláció, lehet hogy nem jó úton járok vele. -
moha21
veterán
válasz
#90088192 #68740 üzenetére
A kérdésem arra irányult, hogy milyen számú felharmonikus tartalom jelent gondot a hálózaton? ( addig míg ezt nem tudjuk addig nehéz szűrni is ).
Feszültségeknél nem tudom, hogy milyen értékeket írsz ( effektív, csúcs, stb? ).
A kontroll trafnszormátor egy töltő?
"DY30-as ha jól írom " nem, ilyen nincs.
A kontroll transzformátor párhuzamosan van kapcsolva a "főtranszformátorral"?
Mivel készülnek a mérések? Milyen műszer és milyen módszer?
Bocsi, de elég keszekusza a történet.
-
Reaper04
aktív tag
válasz
#90088192 #68581 üzenetére
Rendben. Így már értem. Köszi!
Már össze is dobtam relével a dolgot, működik, szuper.
A mikrokapcsoló a relé tekercsét kapcsolja, a relé pedig tovább küldi az elegendő áramerősségű áramot a zárhoz.De, ami még nem tiszta, ez a pici kapacitás a lábak közé, illetve a diódás dolog.
A relé önindukciós hatása öli meg a mikrokapcsolót? Azt hogy?
Szereltem már pár hasonlót, nem értek hozzá... viszont nem tapasztaltam, hogy elromlott volna valamelyik.
Hogy tud elromlani?Most így kötöttem össze: KÉP
-
carl18
addikt
válasz
#90088192 #68584 üzenetére
Oké köszönöm
Igen próbáltam onnozni stb, de megolvadt a kábel. Már többször próbáltam lecsiszolni meg minden, csak az egyik gond hogy már nem elég hosszú. Meg az a fekete kis pöcök ami oda fogta a kábelt már elveszett.
Néha-néha mikor kézzel oda fogtam be tudtam régebben kapcsolni, de folyton megsérült a szalagkábel. Nekem az is elég volna ha csak bekapcsolni tudnám a többi funkció számomra úgy is felesleges.
-
Reaper04
aktív tag
válasz
#90088192 #68576 üzenetére
Szia!
Akkor amit linkeltem mikrokapcsoló, felejtős ahhoz a 2A-s csomagtérzárhoz?
Elfüstölne előbb-utóbb?szerk:
LINK
Itt van pl ez. 250VDC 0,3A , 125VDC 0,6A ...több nincs írva
Az én fejemben most, ha folytatom a sort tovább... akkor ez szépen megy feljebb amíg elérem a 12VDC-t. Akkor ott mondjuk tudna 6A-t (a 125VDC 0,6A-ból)?
Vagy ez így butaság? -
t72killer
titán
válasz
#90088192 #68546 üzenetére
Köszi, jogos
.
Valakinek vélemény a linkelt pwm- belsőről? Csak nekem tűnik soványkának 30Amperhez
?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
#90088192 #68266 üzenetére
Tegnap leellenőriztam és 8 bár alatt kicsivel kapcsol le. Van a kompresszoron egy kapcsolo amit ellehet forditani AUTO-OFF között. Egész pontosan úgy zajlik ez, hogy bekapcsoljuk a kompresszort, befogjuk a furatot, felmegy 8 BAR-ig, aztán lekapcsol a kompresszor, amig a levegő nyomás elnem éri kb a 3 bárt. Ekkor megint feltölt 8 bárra, de itt mikor kiakpcsol a kompresszor a kapcsoló is elfordul OFF állásba. Ekkor ha nem veszük észre, (mert eldugott helyen van a kompresszor), akkor lecsökken a nyomás teljesen 0-ra. És már azon vesszük észre magunkat hogy semmi sem működik. Pár kéept tudnál nekem mellékelni légyszives a lefújó szelepről? Csak hogy betudjam azonosítani.
Közben megtaláltam. Igen pont egyilesmi dolog lehet való oda. Ezek közül milyet érdemes venni? Vagy mi alapján van megkülönböztetve?
-
zsolti_20
senior tag
válasz
#90088192 #68264 üzenetére
Erről lenne szó, kb így néz ki, csak a felső része kicsit másabb.
8báros nyomás van feltűntetve a matricán és az hogy 325 L/MIN.Régeben egy sokkal kisebb kompresszrot használtunk, az valóban nem volt elég a rendszerhez, gyosan le is cserélve. Ez egy ideig jól működött aztán elég fura dolgokat produkált, pl a fentebb említett dolgot.
Közbe eszembe jutott még egy hibajelenség. Amikor kikapcsoljuk a kompresszort és másnap bekapcsoljuk, miközben feltölti a tartályt levegővel a mellé felszerelt alkatrész, talán levegő szelepnek mondanám, rettentő gyorsan löki kifelé a levegőt. Szerintem onnan hiányozhat valami, mivel ha nem fogjuk be az ott levő furatot valamivel, a tartály feltöltése sok idő vesz igénybe.
Mivel ennyivel le van tudva a többieknél, hogy elég befogni és már jó is, nem teszenk semmit azért hogy olyan legyen mint mikro felszerelték.
Sajnos csak találgatni tudok mi lehet az, de belülről menetes, és innen hiányzik valami. A tudásom ezzel kapcsolatban nem sok, de próbálok felzárkózni legalább olyan szintre, hogy a kompresszorhoz tartozó alkatrészeket felismerjem.
-
törölt tag
válasz
#90088192 #68230 üzenetére
Csak benéztem, ez csak a a megszakító szelekciós progi...
Draftsight -
PitLee
őstag
válasz
#90088192 #68212 üzenetére
+ ezeknek van leszerelhető verziójuk, dedikált DIN szabvány csatlakozós tartó konzollal
linkItt vidéken a mezőgazdasági gépeken vannak ilyen tartók, és ha a szállítmány indokolja akkor csak a villogót feldobják rá.
A ledesek egy részé, meg olyan kialakítású, hogy a egy jól szigetelt házban egy átlátszó búrával van és erre lehet felcsavarni a színes búrát + többféle villogó üzemmódjuk is van. -
vtechun
veterán
válasz
#90088192 #67890 üzenetére
Kalibrálni hogyan tudnám? Saját töltőjén nem igazán történik semmi sem. Láttam egy ilyen videót: how to restart recelled laptop battery
Ez működhet? -
-Solt-
veterán
válasz
#90088192 #67521 üzenetére
A szerelőnél van profi akkumulátor tesztelő, nekem csak arra kell ez, hogy rá tudjak nézni alap infókra.
Kis keresgélés után én ezt a kettőt találtam: [link] [link]
Ezekben van hőmérséklet mérő is, így nyáron a klímát is tudom ellenőrizni a buszokban, nem kell még külön digitális hőmérőt is vennem közel ennyiért.
-
Reggie0
félisten
válasz
#90088192 #67453 üzenetére
Is-is. A vezerlojel hianyaban jellemzoen max fordulaton mennek a ventik, a 3 pines venti pedig mehet a 4 csatijara.
(#67456) tordaitibi: Szigoruan fuggoleges tengelynel lehet merni egy hengerben lapattal forgatott folyadek okozta ellenallasvaltozast a tengely es henger palastja kozott, mivel fordulatszamtol fuggo magassagu lesz a kialakulo tolcser
De lehet nyulasmero belyeg a tengelyen ami egy ropsuly altal kifejtett erot meri. Linearis potmetert is lehet a tengely menten kialakitani, amin a ropsuly rugo elleneben csusztatja a szedot. (lasd centrifugal regulator)
-
válasz
#90088192 #67453 üzenetére
Ertelek de az elvi kerdes tovabbra is az ebben az aspektusban hogy FORGO alkatresz hogyan tudatja hogy mennyit forog percenkent. Ez lehetseges feszultsegfigyelessel (dinamo tachogenerator stb.), lehet aramvezerelt, lehet impulzus jelado es lehet pwm jelado. Ellenallas jelado nem.
Ellenallas jelado passziv elemekben van, tomeg, suly mero belyegek, hofokjeladok, hosszusag, pozicio jeladok. Forgo mozgast hogyan detektalsz ellenallasvaltozassal?A BIOS, 4 pin kontra 3 pines ventilator problema nem az en felvetesem, DonThomasino kollega kert tanacsot.
Elmondasa alapjan amit kikovetkeztettem, ki akarja venni a hazhuto ventit mert nem kell a gepbe, de a bios erzekeli hogy hianyzik es hardverhiba miatt megall a postnal, csak kulso beavatkozasra (F1 megnyomasa) lep tovabb es nincs lehetoseg ennek kikapcsolasara.
Erre kert tanacsot, hogyan tudna becsapni a biost hogy azt higgye hogy a venti forog.
A masik forumtars erre ellenallast ajanlott, ez teljesen rossz tanacs mert nem ellenallasvaltozas van mikor porog a venti hanem a fordulatszamaval aranyosan novekvo szamu impulzusokat kuld a bios sense bemenetere. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#90088192 #66217 üzenetére
Hy!
Jól van, de azt hiszem az igények kicsit mások.
Itt mondjuk csak olyan 2x80mA az áramfelvétel, még akár combosabb ellenállással önmagában is megoldhattam volna az RC szűrést, de érdekelt a gyakorlatban is ez a kapcsolás, kíváncsi voltam mit tud.
Kis méretű LC szűrőt amúgy szintén használok, csöves erősítőben anódtáp szűrésre, ahol hagyományos fénycső balaszt és 330uF kondik alkotják az LC szűrést, nagyon jól bevált eddig.
-
válasz
#90088192 #66084 üzenetére
Üdv!
Biztosan így van, ahogy írod, mármint áramköri szinten. Én nem szedtem szét, nem is akarom (a garancia miatt), és annyira nem is vagyok benne a témában.
Az, hogy így viselkedik a lámpa (halványan világít a LED panel), ez a későbbiekben mit jelent? Úgyértem, előbb tönkre fog menni? Mindkét egység ilyen, szóval vagy mindkettő rossz, vagy ez tényleg gyárilag így működik.Napos oldalra nem rakhatom, hát, ezt az egyik esetében tudom csak kivitelezni, mert egy lépcsőházi bejáró dáli és északi ajtaja fölött van a refi, így a délit értelem szerűen jobban süti a nap.
Köszönöm a választ!
-
Reggie0
félisten
válasz
#90088192 #65922 üzenetére
Ezekbol az adatokbol sokmindent nem fogsz kiszamolni, mert S3f=gyok(3)*Uf*If, ami kb. ki is jon. Raadasul a transzformatorok bekapcsolasa kicsit trukkos, mert a bekapcsolaskor az induktivitas valtozik, ezert jellemzoen inkabb fluxusra szeretnek szamolni, a bekapcsolasi aramot a magnesezesi gorbebol lehet szamitani. A droppal emiatt szinten nem mesz sokra, mert az mar allandosult allapotra vonatkozik. De termeszetesen allandosult allapotban uresjaras eseten sem szep szinuszos az aram a magnesezesi gorbe miatt.
Viszont allandosult allapotban valoban ugy van ahogy irod, a droppal lehet szamolni: X=epszilon/100*Un^2/Sn, villamos energetikaban ez egy gyakori keplet a halozat modellezesenel.
Siman az impedancia abszolut erteket, Z=Uv^2/S3f keplettel megkapod, de neked nyilvan a reaktans resz nagysaga is erdekes, ezert emlitetted a dropot.
-
tornas
őstag
válasz
#90088192 #65922 üzenetére
Esetleg kezdésnek tekercsenként (primer) megmérném az ohmos ellenállást DC feszültséggel (szekunder oldal rövidre zárva). Aztán ugyanígy AC feszt adnék a primerre, így meghatározható a teljes impedancia (drop) is. Ebben benne van a tekercs szórt induktivitása is (az ohmos mellett).
-
darvinya
titán
válasz
#90088192 #65868 üzenetére
Csak annyit tettem fel kérdésnek, hogy miért így jelzi ki.
Közben több hasonló méréssel szűrtem le, hogy SW bug-os.Amúgy te is tesztelheted Fulke -t, hogy fonsz kábelt és méred áthúzást, és akkor nálad is ugyanilyen lesz kijelzé.
Viszont nem adtál választ, mire használnád uA-t? -
-
-
válasz
#90088192 #65251 üzenetére
Több dolog nálam nem világos.
15kW fűtésre+ház többi fogyasztója, ahol szerelsz ott lakásonként 100A a betáp...?
250W/m2, én egy120m2 lepukkant putriba lakok, szó szerint az, a fele 1927-be épült, a többi kisméretű tégla, annyit csináltam hogy a padláson 10 centi kőzetgyapot meg az északi fal 10 centi dryvit, valahol E vagy F energetikai besorolásba lehet. És a kondenzációs cirkóm 3 perc után kezd lemodulálni kb. 10-12kW-ra ha fűt, vagyis ha mindent kiokoskodok, bőven 100W/m2 alatt van a hőigény. Mindez -5 fok alatt.
Ahol melózok, egy 20kW áramfelvételű víz-víz hőszivattyú -3 fokig elvisz egy 1500m2 (ezerötszáz, igen) családi házat+100m3 pincei úszómedencét amibe 27-28 fokos a víz télen is. Igaz brutál jól szigetelt ház.Motorok érzékenyek a feszültségre, hát az inverteres technológia épp kiküszöböki ezt, 190 volton ragyogóan működik még. És nincs indításkor 10X áramlökés mint egy kompresszoros hűtőszekrénynél.
A cop az a fűtési az eer a hűtési szorzó, természetesen változik a külső hőmérséklet függvényében, 4-nek vehetjük átlagban, azaz 1kW felvett elektromos teljesítmény 4kW hűtő-fűtő tteljesítményként jelentkezik.
2013 január 1. után a fix értékeket felváltották a szezonális és lokális értékekkel kiigazított számított módszer. A szezonális értéknél figyelembe vettek hidegebb és melegebb napokat is , lokális érték alapján Európát három területre osztották az éghajlat szempontjából és ez alapján egy bonyolult számítási logika alapján jön ki a klíma berendezésre jellemző érték. Csak példának:
A+++ :SEER >= 8,5
A++ : 6,1 <= SEER < 8,5
A+ : 5,6 <= SEER < 6,1
A : 5,1 <= SEER < 5,6
B : 4,6 <= SEER < 5,1
C : 4,1 <= SEER < 4,6
D : 3,6 <= SEER < 4,1
E : 3,1 <= SEER < 3,6A+++ :SCOP >= 5,1
A++ : 4,6 <= SCOP < 5,1
A+ : 4,0 <= SCOP < 4,6
A : 3,4 <= SCOP < 4,0
B : 3,1 <= SCOP < 3,4
C : 2,8 <= SCOP < 3,1
D : 2,5 <= SCOP < 2,8
E : 2,2 <= SCOP < 2,5
Vagyis egy átlagos A, A+ besorolású készülékkel minimum 4x lesz kevesebb a fűtésszámla mint villanyradiátorral és ez már az egész évre vetített mérleg, benne a leolvasztási fázisokkal stb.
A Mitsubishi Zubadan szériája nem kap sokkot és nem esik hanyatt ha -15-20 fokban is kell fűtenie, igaz ilyenkor a cop 1 körüli de mivel kis hazánkban az ilyen napok száma 5-15 évente, a fűtési szezon fennmaradó 200valahány napjában ezt bőven behozza az 5-8 cop értékekkel.Írtad hogy a viszonyítás a 90% hatásfokú villanyradiátor. Mert miért is 90%? Az az egy eszköz amiben a bevezetett villamos energia 3 kilences hatásfokkal, 99,9%-ba hőenergiává alakul. Nem 90 hanem 100%.
-
-
pjen
félisten
válasz
#90088192 #65253 üzenetére
Kiváncsi lennék,honnan veszed amiket ide írsz?A 90 es években építettem,átlagos tégla ház,sima vakolat.A fűrés szerelő 50W/légköbméterrel számolt,legyen jó meleg.Az dúrván 130w/négyzet méter.Másik,az elektromos tervezés.Nem inverteres klímát nem szerelhetsz lakásba,tehát az on-of gépekre jellemző áramlőkések is elmaradnak.Érdekes is lenne,ahogy minden elsötétül,mert bekapcsolt 3 klíma.A 2,5 Kw névleges teljesítményű klímán még sosem mértem 800W nál nagyobb áram felvételt,pedig azzal is fűtök.
-
Attix70
aktív tag
válasz
#90088192 #65251 üzenetére
Értem én de a jellemző teljesítmények (hűtő-fűtő) 2-3.5Kw körül vannak. Biztosan van ettől eltérő teljesítményű is mint ahogy Ferrari autók is vannak az utakon de nem az a jellemző. Nem beszélve az inverteres gépekről mert azok elég szépen vissza tudnak szabályozni.
A COP és vagy az EER értékekkel kell visszaosztani a hűtő fütő teljesítményt és akkor lesz meg a kb. valós teljesítmény felvétele a hálózatból (+ a ventilátorok). -
And
veterán
válasz
#90088192 #64615 üzenetére
Ok, ez világos. Az ofszet egyébként eredendően nem eszközfüggetlen, én is találkoztam már vele, de teljesen rendszerfüggő. Újabb Schneider PLC-k (magát a Modbus-t is az egyik jogelődje, a Modicon hozta létre) esetén például egyáltalán nincs ilyen, okosabb master-eszközök (HMI-k) esetén egyenesen beállítható ez a tulajdonság, attól függően, hogy miféle implementációval rendelkező slave-ekhez kapcsolódnak. Ugyanúgy igaz ez az 1-gyel történő eltolásra (a 0-ás regisztert akkor kapom meg, ha az 1-est kérdezem), ami szintén nem általánosan igaz, vagy legalább kezelhető.
Tehát amit írsz, az a master vezérlő (amelyik kérdez) tulajdonsága, vagy eleve úgy implementálták a slave-et (a töltő gondolom ilyen), hogy hozzáadták a belső regiszter sorszámához ezt a lekérdező / írási funkciókódtól függő 30/40 ezres értéket. Létezik PC-re is ingyenes (a legegyszerűbb esetben parancssoros) Modbus master szimulátor - pl.: Win32 alá a modpoll.exe ([link]) - az képes soros / TCP Modbus kérést indítani, és abban sem kell ezeket a sok tízezres ofszeteket beállítani (csak ha maga a lekérdezett slave teszi ténylegesen ilyen őrült címekre az elérhető regisztereit), a 0-based vagy 1-based címzést viszont képes kezelni. TCP-n viszonylag egyszerű használni, ahhoz nem kell külön illesztő, ha a gépen amúgy is van hálókártya, RS422 vagy -485 soros buszhoz viszont nyilván kell valamilyen interfész a gépre, lehetőleg VCP- (virtuális soros port) driver társaságában.
Példa: ha van egy PLC-m (slave), amiből a master a 10-es című belső 16-bites memóriaregisztert (%MW10) szeretné lekérdezni 3-as funkciókóddal, akkor az teljesen a master implementációjától / címzési rendszerétől függ, hogy nála ehhez milyen (kezdő)címet kell beállítani: lehet az a 10 (0-based), 11 (1-based), vagy akár a 30011-es is, de a valós Modbus-kérésben úgyis a 10-es fog szerepelni, ha minden jól megy. Az említett szimpla parancssoros master-szimulátornál például külön opció, hogy milyen funkciókóddal kérem az adatot, nem kell azt a lekérdezni kívánt regisztercímmel semmilyen formában összegyúrni. -
And
veterán
válasz
#90088192 #64612 üzenetére
Van ahhoz a töltőhöz, vagyis a kommunikációjához bármilyen letölthető dokumentáció? Ezzel a típusnévvel csak ausztrál linket találtam (bár a Logout-on utánanézve ez korántsem lehet véletlen
), amelyen említik ugyan a Modbus RTU/TCP támogatást, de bővebb infót nem találtam róla. Doksi nélkül ehhez nem sokat lehet hozzátenni, mivel a Modbus gyakorlati használatához tudni kell a lekérdezhető és írható regiszterek darabszámát és címeit, a bennük tárolt adatok formátumát és a támogatott funkciókódokat, ezek az információk pedig ugye (slave-) eszköz-specifikusak. Az ofszet alatt nem tudom, mit értesz (ez valami implementáció az adott eszközön?), a '70-es évekből 'visszamaradt' dolgot meg szintén nem vágom, mivel a Modbus - szerencsére - a mai napig gyakori, széleskörűen támogatott és vezérlő (PLC) oldalról viszonylag egyszerűen kezelhető protokoll.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kompakt vízhűtés
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Ford topik
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autóhifi
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad P14s G2 Profi Tervező Notebook -Ryzen 7 Pro 5850U 32/1TB Radeon Pro 4GB!
- iPad Pro 11 hüvelykes( 3. Generációs,2021) wi-fi-cellular 128 Gb sérüléssel
- Google Pixel 9a 128gb - Makulátlan, iPon garancia, akár beszámítással
- Samsung PM9F1 1TB (980 PRO) Gen4 NVMe SSD! 7000-5100MB/s
- SK Hynix PC811 2TB NVMe Gen4 SSD! 7000-6500MB/s
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 512GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3080, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest