Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65652 üzenetére
R62-t semmiképpen sem zárnám rövidre, az biztosan nem "egészséges" a tápnak, a60-asat pedig nem módosítanám.
A PC tápok rendszerint a +5V-os ágat fegyelik, aszerint szabályozzák a kimeneteiket.
Sőt, tovabb mennék, ez a két ellenállás inkább áramkorlátozó szerepet tölt be, helyette a földelő ellenálláson módosítanék.
Ha magasabb feszültséget szeretnél az eredetinél, akkor növelni kell a földelő ellenállás értékét.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65646 üzenetére
Keresgéltem még tovább erre a 2003-as jelzésű ic-re, de titokzatos egy darab, más sem talál leírást róla.
Viszont itt egy link:
https://sv1oan.wordpress.com/2013/02/24/hacking-an-atx-power-supply/
Ahol pont azt írják le, hogyan kell átalakítani ilyen ic-t használó tápot!
E szerint valóban a 14-es lába a feszültség beállítás, a visszacsatoló csatlakozás.
Sok sikert hozzá.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65642 üzenetére
Szevasz
Én még nem alakítottam át PC tápot, így nincs benne tapasztalatom.
A 2003-as feliratú IC a pwm kontroller, de ezt nem ismerem, a TL494 az ismert típus, arról van is leírás, könnyebb módosítani.
Ennek a 2002-as jelű ICnek szerintem a 14-es lába lehet a szabályozó láb, az ahhoz menő ellenállás osztón kellene módosítani.Üdv.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65642 üzenetére
Ezt a fajtát nem könnyű változtatni mert céláramkör végzi a vezérlést (2003), benne van a túlfesz védelem is (minden feszt figyel).
-
atus72
őstag
válasz
terapeuta007 #65640 üzenetére
Berendelek egyet, meglátjuk, simítani még tudok induktivitással meg kondival ha kell.
-
atus72
őstag
válasz
terapeuta007 #65637 üzenetére
Ezeket megtaláltam, a kérdés hogy van-e ezekkal a típusokkal valakinek gyakorlati tapasztalata?
Tényleg tudják-e ami rá van írva, mennyi a ripple, stb -
Batman2
őstag
válasz
terapeuta007 #65617 üzenetére
Vannak PC táp átalakítási lehetőségek, évekkel ezelőtt is már láttam a neten, de szerintem kicsit nagy ágyú, fölöslegesen nagy méretű és teljesítményű ehhez az alkalmazáshoz egy PC táp.
pl.Itt egy rakás youtube video, hogyan lehet módosítani a PC tápot: [link]
Vannak azért kisebb, változtatható feszültségű kész tápok, vagy ha magad akarsz készíteni, akkor egy közepes, mondjuk 3-4A, 18V-os trafó és egy LM317-es kis táp, potméterrel, így állíthatod a feszültséget, csak arra kis kell nem kis borda hűtésnek.
Üdv.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65611 üzenetére
Párhuzamos celláknál nem kell kiegyenlítés.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
terapeuta007 #65612 üzenetére
Én ilyet használnék/-tam (lásd @Samus is). Kicsi, olcsó, piszokul jó kontaktusokkal. Adatlapja 65A-t (!!!???) ír.
-
Samus
addikt
válasz
Hány pin kell? Ha kettő, akkor a 3 pines IEC C14 (az ATX tápok hálózati csatlakozója) jó lehet. Ha nem beépíthető kell, hanem jó a lengő, akkor akkor az XT30 (komolyabb melókra a nagytesó, XT60) ajánlatos, igazából ekkora áramra ezt ajánlanám csak ezt, ha bonthatót szeretnél. Esetleg XLR csatlakozó, elvileg az is bírja.
-
kjani18
őstag
válasz
-
Samus
addikt
válasz
terapeuta007 #65580 üzenetére
Már bocsánat, de kipróbáltad ezt a sok sületlenséget, amit most leírtál a lithium cellákról? A 3S pakk töltés 15-20 voltról magában, közvetlenül USB-ről, nem robban, stb... 220ról is lehet tölteni nem? Vagy mikróban gyorsabb?
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65574 üzenetére
Hol láttál olyat, hogy USB-ről közvetlen töltenek Li-cellát ? Ne ajánlgassunk olyan dolgot amit nem tudunk biztosan mert a Li cella nem játék, akár robbanhat. Inkább a specifikáció áttekintése után adjunk tanácsot.
LG HE4 2.4 Max. Charge Voltage 4.20±0.05V
Részemről többet ehhez a témához nem kívánok hozzászólni (mert felesleges). -
PHM
addikt
válasz
Te láttál már cellavédő IC adatlapot?
Ezek arra szolgálnak, hogy ha véletlenül elromolna a töltőd,
ne tudd felrobbantani az akkut.
4.25V körül, esetleg kicsit fölötte kapcsolnak ki.
Tehát nem hogy megakadályoznák a teljes feltöltést,
hanem engedik a cellát némileg túltölteni.
Ráadásul a lítium cellát nem ajánlatos feszültséggenerátoros
táppal tölteni. Sem az akkunak, sem a tápnak nem tesz jót.
Szakmai topikban azért illene a marhaságokat kerülni. -
Reggie0
félisten
válasz
Csak eppen az usbs toltok 4.1V-ra vagy 4.2V-ra korlatoznak. Kozvetlen 5V-rol sosem toltenek. Aramot is szabalyoznak. Lasd MAX1811.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65572 üzenetére
Nem feltétlen így van. 12.6V fölé nem lehet menni semmiképpen sem (különben a cellák károsodnak). Az áramkör nem töltőáramkör hanem védelem és balansz áramkör de ezt már korábban leírta PHM fórumtárs.
-
válasz
terapeuta007 #65553 üzenetére
Általában egy mezei 7912 van ott, max. 1A.
-
Samus
addikt
válasz
terapeuta007 #65553 üzenetére
Általában rajta van a tápegység oldalán a táblázatban. Olyan 3-500mA szokott lenni.
-
pjen
félisten
válasz
terapeuta007 #65326 üzenetére
6800 mikrofarád minek ahhoz a pici erőlködőhöz?Nyugodtan oszthatod hárommal.
-
válasz
terapeuta007 #65322 üzenetére
Hidd el en sem epitek meg mar szinte semmit mert pl. egy cc/cv modul vagy egy digitalis voltmero diszkret alkatreszekbol osszeallitasa meg a nyak elkeszitese mazochizmus es anyagilag is tobb mint par 100 forintert megrendelni. De egy ilyet mar csak ujjgyakorlatnak is osszedobnek magamnak az tuti.
A masik hogy nalam meg kallodnak itthon ilyesmi alkatreszek vagyis ingyen lenne.
Hasonlo okokbol csinaltam meg a hazam 3 zonas futesvezerleset hazilag, a gyari eloszor is 25-30 ezer lett volna masreszt az egyeni igenyeimnek nem felelt meg harmadszor jo erzes hogy bar sufnituning, mar evek ota tokeletesen mukodik. Es nem utolsosorban szinte ingyen meglett. Van benne kis kinai modul is persze -
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #65320 üzenetére
Izé…impulzus töltőt nem használnék hangerősítő tápnak, mert szép alapütemes lesz.
-
válasz
terapeuta007 #65320 üzenetére
Es hol marad a topik neve..?
Hobby elektronika.
Nem Megveszem Elektronika.. -
válasz
terapeuta007 #65314 üzenetére
6 alkatresz.
230/24V 10VA transzformator
Graetz
Puffer, par 1000 mikrofarad
7824+2 darab 100nF keramiakondi.
Kell meg halozati kabel es a kimeno tapkabel es nemi zsugorcso valamint egy kicsi hutoborda.
Nalam a.fiokba minden megvan hozza, osszedobni egy bakalitlapon vagy a trafora vadszerelni kotegelokkel kb. 10 perc.Ez az alap, fokozhatod ledekkel extra.dobozzal, halozati kapcsoloval stb.
-
pjen
félisten
válasz
Például egy LM 7824 is egyszerű megoldást jelentene.
-
darvinya
titán
válasz
Kapcsolóüzemű táp a linken lévő.
Itt van 24V-os trafó., vagy 1.5VA 2x12V, 2VA 2x12V, 2.5VA 2.12V, stb.
-
pjen
félisten
válasz
Vannak más szekunder feszültségű trarók is.És van például 723 as IC is.Például a Traconnak van 12-24 V kimenetű trafója kb 3000Ft.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
terapeuta007 #65310 üzenetére
Mire lesz elég az a 3,6W elméleti teljesítmény?
-
didyman
őstag
válasz
terapeuta007 #65310 üzenetére
Ez kapcsolóüzemű.
-
válasz
terapeuta007 #65306 üzenetére
Konkretan nem a tap csinalja, nem kozvetve. A vezetekre, nyakvonalakra szoras es indukcio is kozrejatszik.
A kapcsolofrekvencia tobb 100 esetleg 100KHz es ezek a tuskek a kozos foldvonalon mV nagysagu zavart kepeznek. Ez egy 100x erositesu fokozatnal felerositve megjelenik a kimeneten, hallhato szinten. Differencial bementtel is kikuszobolheto. Regebben is volt a problema de egy relative lassu felfutasu es alacsojy frekvencias szinuszt konnyebb volt likvidalni mint az eles tuskeket. Gyakran eleg volt a foldvezetekbe a jelutba egy 10-100 ohm ellenallas, maris el volt vagva az alacsonyfrekvencias brumm. Meg a hoskorba meg elegge vagtak az erositok es a hangfalak is 50 hertzen.
K;serletezni kell a foldpontok kozositesi helyevel, gyakran par centivel valo athalyezesuk, masik topologia kialakitasa toredekere redukalja a zajszintet.
En par honapja szivtam ugyanezzel, hallgathatatlan volt, teljes aramkori es csomopontok attervezesevel elfogadhatora csokkent a zaj. De elmolyoltam vele egy delutan. -
didyman
őstag
válasz
terapeuta007 #65299 üzenetére
25 V-os, ki tudja, milyen kínai kondit nem jó 24 V-on járatni. A műveleti erősítők sem biztos, hogy szeretik kis terhelőimpedanciával a magas tápfeszültséget. A zaj forrását kellene első körben kitalálni. Ha csak a táp van rákötve, meg a fülesed, a bemenet pedig testre kötött, akkor hallasz zajt? Ha igen, akkor a tápon szedi össze, de nem hiszem, hogy ez lesz a helyzet. Ha ekkor néma csend van, akkor a tápegység földelése, illetve X és Y kapacitásai révén csatolt a PC tápegységével, és ott van egy szép, nagy földhurok, ami a bemeneti jelhez hozzáadódik. Ha van kéznél nem kapcsolóüzemű tápegységed, azzal egyszerűen megkerülhető ez.
-
válasz
Hasonló gondokkal szembesültem amikor amatőr házibulikat hangosítgattam kedvtelésből úgy 10-15 éve és a P3-mas Sound Blasteres cuccom helyett átálltam htpc-re meg laptopra. Ezek iszonyat milyen zajosak, a kis alaplapon minden egymás hegyén-hátán, nem csoda. Megoldás egy normális külső DAC optikai (s/pdif-toslink) kábeles meghajtással. Ha maximalista vagy ezt ajánlom, esetleg megfejelve egy analóg A osztályú füleserősítóvel. Garantálom a sikert.
A DAC itt a fórumon bkercso gyártmánya, keress rá, nem ebay árban van de nagyon jó. Van neki asszem füleserősítővel egybeépített is. Ott van szeren a srác, publikált több nagyon nagyon jó cikket a tápellátás valamint a a jó végfk és nyáktopológia fontosságáról és a digitális zajok csökkentéséről. -
Samus
addikt
válasz
Azt ne feledd, hogy ha már a bemeneten sok a zaj, az erősítés után még komolyabban jelentkezik...
Lehet érdemes lenne Toroid trafót nézned, bár azok nem épp olcsóak... -
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #65289 üzenetére
Hurokgerjedés amit korábban már írtak.
(#65295) terapeuta007: az IC 36V-ot (+-18V) is elbír. A kondik itt a gyenge láncszemek. Amit bírnak az mehet.
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #65295 üzenetére
Akkor 18V max.
-
válasz
Ha ugyanarrol a pc taprol megy mint a jelforras akkor nagyon nehez megoldani.
Nem is annyira a tapvezeteken hanem a foldhurkon keresztul jon be a digitalis zaj.
Ha +5V a tap, elso korben probalkozz egy 7805 a 12 voltra es errol az erositot.
Probald meg a csillagpontos foldhalozat kialakitasat, ha eredmenytelen akkor a testet, a negativot a kimenetrol vedd. Ha igy se akkor passz. Teljesen jo csak a forras vagy a tap galvanikus elvalasztasa lesz. Az elozo modszerek v.melyike talan eredmenyes lesz. Ha nem, marad egy kicsike kulso tap, ennek kapcsolasa egyszeruen mgoldhato hogy a pc-vel egyutt menjen. -
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #65292 üzenetére
Akkor ahogy írták ennyire zajos PC táp, s ezen nem nagyon lehet mit segíteni.
-
válasz
Hát a PC tápok nem a zajmentességről híresek
-
darvinya
titán
válasz
Külön táp trafó vagy kapcsolóüzemű?
-
Samus
addikt
válasz
terapeuta007 #65277 üzenetére
Leírhattad volna, mi ez, de kikerestem, leírás másik eladónál:
About input power: You can use a single 3.7V lithium battery or two series, such as 18650, idle mobile phone battery (to remove the protection board, the proposed capacity of 2000mAh or more) or NiCd / NiMH battery pack, 4V or 6V lead Acid Batteries (6V batteries can achieve the best results)
Simán mehet bele a kettő cella.
-
didyman
őstag
válasz
terapeuta007 #65170 üzenetére
Írj inkább angolul. :-)
-
didyman
őstag
válasz
terapeuta007 #65113 üzenetére
Zajos azért lesz, mert túl nagy a kimenőjel. Ha fülesen nem zajos, akkor nyilván nem lesz az másik végfokra kötve, és ebben az esetben impedanciát kell illeszteni csak. Két ellenállás oldalanként.
-
pjen
félisten
válasz
terapeuta007 #65113 üzenetére
Igen,kipróbáltam,elég randa hangja van+azt külön kell kezelni.Viszont tudja a HDMI CEC -et,körül nézek valami ilyen hang rendszer után.
-
didyman
őstag
válasz
terapeuta007 #65055 üzenetére
7 V-ra nem kötünk, veszélyes a tápra és az alkatrészekre. Felejtsük már el, akármennyien is csinálják így.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
terapeuta007 #65069 üzenetére
Ezért is írtam, hogy gagyi nicd-t ne. Az 50 ciklustól többet nem bírnak (kérdezz meg bárkit akinek van ilyen akkus barkácsgépe, bárhogyan igy használják). Minőségivel semmi gond, de tudtommal nem gyártanak már ilyen akksit csak nimh-t.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #65062 üzenetére
Kibontottam a hibás 5db-ot, de utána, amikor az 5db-ot szedtem szét, abból 2 nem jött ki épségben, elkezdett sercegni.
A maradék 6 sorból is lehet, hogy 1 megsérült, így 6db-ot kell leszednem még, és már csak 1db tartalékom van.
Az a baj, hogy teljesen összetolták a sorokat és úgy hegesztették rá a lemezt, nincs közte 1mm hely sem, hogy legalább a késpenge beférne.
Így is az a trükk vált be valamennyire, hogy egy fadarabot tettem a lemezre, és bekarcoltam, és akkor ott le tudtam törni a hibás sort.
A sorok végéről az 1-1db-nál nem működik ez sem, mert hiába karcolom be, teljesen át kellene vágni, mert a ragasztás miatt nem tudom a másik oldalát hajlítgatni, hogy letörjön.
A lebontott 5db feszültségei: 1,4V, 1,1V, és volt egy 0,1V-os. Lehet, hogy az az 1 nyírta ki az egész sort. Arról a pont hegesztett lemez is elég könnyen lejött.
Marha sérülékeny, a burkolat is lejön a ragasztás miatt.Anyukájukat, hogy nem tudták úgy megcsinálni, mint ami a lifepo4-nél van, hogy menetes-csavaros a vége, és van hozzá távtartó-rendező műanyagból. Az egy szétszedhető, javítható megoldás,
ez pedig egy egyszer használatos gány munka.A töltőről mi a véleményed:
24V 2A Charger
SHC-8100LB is a smart charger for electric bicycle. It is controlled by MCU and can charge all kinds of lithium or lead acid batteries. Various protections are completed. It has Germany TUV-GS、Hermes、SAA、CE 、CB、REACH and other safety certifications. This is a green energy-saving environmentally friendly product.
Model: SHC-8100LB
Brand: STA helyi boltos szerint és az akkuforrás szerint nem jó az ólomsavashoz ez a töltő. "Li-ion-os töltővel nem lehet zselés akkut tölteni."
-
gyenesmartin
őstag
válasz
terapeuta007 #65065 üzenetére
Nicd a nagyobb márkák tudtommal nem gyártanak már. A gagyiknak meg elég erős memóriaeffektusuk van. Vagy még nimh. Ebből viszont csak made in japan (akkor biztos eneloop belsejű lesz).
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #65021 üzenetére
Rátettem a 4,2V-ost két dróttal, és így 1V-ról felfutott elég gyorsan... már 2,8V, de, ha leveszem, akkor elég hamar magától lemegy 1,00-ra. Igaz csak pár percig volt a töltőn.
Megpróbálom kicsit tovább tölteni,aztán, ha nem jó, akkor szétbontom az egészet, megnézzük, hogy mi sül ki belőle.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
terapeuta007 #65016 üzenetére
USB portot nyákra kell ültetni, meg abban sem vagyok biztos, hogy abba be lehet dugni 1,6 mm vastag nyákot. Amúgy méretben pont jó lenne. Nekem olyan kell, ahol a vezeték csatlakozik a nyák szélére: vezeték -> kártya.
Éppen olyan, mint az a Molex EdgeMate. Csak annál kompaktabb méretben.(#65015) darvinya
Köszi, de ezzel nem lettem okosabb.
Tegnap este elég sokat keresgéltem wire-to-board és card edge connector címszavakkal, de JST az sehol nem jött fel. Sőt, nekem olybá tűnik a Molex-en kívül senki nem gyárt ilyet. -
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #65011 üzenetére
Persze, tudom.
-
flegga92
senior tag
válasz
terapeuta007 #65007 üzenetére
Az megvolt, csak nem lett 100-as. Ha üveglap nélkül ujjal nyomkodom, a többi simán veszi, 1-2 gomb nem mindig. Sőt azt sem tudom, hogy ilyen érintős gombot lehet külön kapni? Gondolom ez valamikor réz színű volt, csak keletkezett rajta egy oxid réteg.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #65004 üzenetére
Itt helyben, ahol a kerékpárt vettem. MO-i kisker ár ÁFA-val BFA-val mindennel, de idén már biztos több, mert a 105.000-et 2015-ben mondta. 80.000 volt 2012-ben. (persze ezt én nem vettem meg, nem is fogom, és senkinek nem ajánlom.)
Annyi, hogy ebben benne van az alu doboz, amiben benne van a BMS, két üvegbiztosíték, a töltöttségre visszajelző és a töltő csatlakozó.
Ez a binga:
Ha ma fotóznám, akkor is ugyanígy nézne ki, nincs rajta egy karcolás sem. Ezért nem vágnám szét az akku alu dobozát.
A doboz elején van egy U alaku bemélyedés a váz csövének, a hátulján meg egy sínbe fut bele, így 95mm. A 71mm szélesség is adott, úgy vannak benne a 22650-es cellák. A 285 pedig az alu rész. Ha nagyon megerőszakolnám a dobozt, akkor 298mm férne be magasságra.
Ezért nem fér be két olyan ólom zselés, mert az 151, de nem az a nagy gond, hanem a 95mm-s felén a saruk miatt 100-101mm kell.
Két ilyen ólom zselés 12V-oshoz kellene másik töltő, mert az enyém li-ion-hoz való. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #64994 üzenetére
Egy kérdés:
a hegesztettet mivel érdemes bontani, hogy az akku és a lemez is megmaradjon épségben?Az a 9ah-s ritar épp, hogy nem fér bele, mert annó kereskedő is ezen a vonalon indult el, hogy ő úgyis árul ilyeneket, biztos jó bele valamelyik. Maga az alu doboz egyébként azon a részen nagyobb is picivel, de így sem fér bele a saruval együtt.
Egyébként maga a kerékpár szerintem nem lenne rossz a +tömeggel együtt sem, mert ez lényegében egy 26"-os MTB és középen van az akku. A li-ion kb 2kg, az olom meg 5kg.
Másik töltő is kell hozzá, így durván 10+10+10 meg egy műanyag új doboz és a csatlakozók, egyebek. Max 40K.
Onnan pedig kb. 2 évente 20K-ból meglenne az akku csomag.
Még lehet, hogy ezek a f*s olom akkuk jobb megoldások, mert, ha így elszaródik idő előtt, akkor nem akkora veszteség.LiFePO-ból néztem egy packot az 128.000Ft lett volna töltő nélkül. Ott azért nagyon megszámolja az ember, hogy akkor tényleg bírjon ki 2000 töltést,
de a tapasztalatom az, hogy eddig minden ilyen fölé volt lőve. Akár 2000 töltést is... hát a tornádo-s is 1 évvel hamarabb szokott halni, ez a 500 is inkább 350.
Ha nem megy szét így, akkor is mára mára 10km alatt lenne a hatótávja, úgy meg hiába bír ki több töltést, ha a célnak nem felel meg.285x95x71-be kellene elférni a lifepo-val BMS-el együtt. Elég sz*r, mert régebben voltak csavaros megoldások, de 18650-es vagy 26650-es, de a csavarral már nem fért volna be a 71-be.
Ráadásul azt hiszem az itteni 7x3,7V helyett abból 8x3,2 vagy 8x3,3V kellene. Kisebb a feszültség. Ettől függően pedig más kapacitással lehetne. Vagy kisebb vagy nagyobb, de a nagyobb valszeg nem fér be. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #64994 üzenetére
Úgy viszont nem olyan jó az arány, hogy 210.000Ft volt a bringa:
akkor 2013-ban 80.000Ft-ot mondott a boltos az akkura, de, hogy 5-7 évet kibír. A tornado-k csak 3-at, de abból 3db 40.000.
Erre úgy szétment a li-ion-os akku, hogy csak márciustól novemberig használtam 3 évet, szóval kb 8000km-t bírt.
Kb 2 éve a boltos mondott 105.000Ft-ot az újra, szerintem ma már még több.Szóval, ha nem alakítod át, meg készítesz egyedi cuccokat, hogy lifepo-s legyen vagy valami, meg nem játszik a külföldi rendelés, akkor:
8000km=105.000Ft + a töltésekre az áram, ami azért még egy 10-15.000Ft.
Ennyiből bármilyen motorral is ellehet járni, de van pár autó is, ami elmegy ennyiből, és akkor nem 28km/h a végsebesség. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #64989 üzenetére
Van itt a közelbe egy ugyanilyen kerékpár, ott úgy lett átalakítva, hogy csináltatott egy műanyag dobozt, hogy beférjen két 12V-os ólom, ami a tornádókba való, csak akkor meg új töltő is kell.
Ez [link] az akksi pont nem fér be a dobozba, a saru miatt.
LiFePO-val is az a baj, hogy nem fér be. Már néztem 2 éve egy szerező készletet hozzá, hogy miként lehetne megcsinálni.
A másik probléma, ami a Sony cellával és a LiFePO-val is van, hogy MO-n nincs vagy horror áron van.
Gondolkodtam már azon is, hogy kivágom a motort a francba és normál MTB-ot csinálok belőle, de hátul 170mm-es a villák közti táv és nincs tárcsafék felfogatás, sem V-fék. Agyváltós-kontrás kerékkel, másik lánctányérral és sufni tuning tengellyel lehetne megoldani. Ez a LiFePO-s USD-os árral vetekszik.
Nagy sz**ás ez az elektromos kerékpár téma. Nem éri meg.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #64986 üzenetére
nem tudom, hogy van-e balancer ebbe a cuccba, meg hogy az pontosan mire jó,
de olyan rossz nem lehet a védelem, mert lekapcsolgatta az aksit, amikor elkezdett döglődni.
Így, hogy 1V-os az egyik csoport, így is megy a bringa, csak hamar lemerül, meg gyenge. Nem 25-28km/h a sebesség, hanem elkezdi mondjuk 20km/h-val és folyamatosan csökken a sebesség.Bármilyen cellát rakhatnék bele, ha van balancer, de akkor is csak együtt a 35-öt, nem? Vagy akkor mehetne 5 hasonló?
A töltő ezzel a BMS-es cuccal együtt feltöltötte a többi csoportot valahogy.
Mert annyit talán megérne, hogy néznénk 5 olcsóbb akkut, és megpróbálnám a forrasztásos technikával kicserélni,
ha van értelme.35db-os csomagot nem készítenék, akkor inkább eladnám a bringát, aztán valaki vegyen 50K+-ért bele LiFePO-s csomagot vagy valami.
Azon gondolkodom még, hogy átrendezni nem lehetne? 7x4-be, hogy meglegyen a 29,4V. Akkor csak annyit buknák, hogy 10ah helyett 8ah-s csomagom lenne, nem?
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #64986 üzenetére
Olyat viszont nem találok sehol. Nem nagyon van 22650-es, de, ha még az beleférne, csak 18650-es ugyanilyen értékkel, az sincs.
Pedig biztos van akinek ugyanígy szétment, de van legalább 5 jó közte.Gondolom az is betenne kicsit, hogy az 5 újnak nagyobb lenne a kapacitása, még, ha tök ugyanolyan is, mert ezek már 4-5 éves cellák, kb 350x voltak töltve.
Annyi haszna azért volt a dolognak, hogy így kicsit többet ér a kerékpár, mint gondoltam. Boltban kompletten az alu dobozzal 105.000Ft-ot mondtam 2 éve az új akkupackra.
Egyébként 35 cella van. 7x5.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
terapeuta007 #64984 üzenetére
Annyit nem költenék rá, inkább eladnám a kerékpárt. Egyébként a doboza 285x95x71-es. Szűkösen 297x95x71 hely van.
A 2.-al, ha lenne, aki meghegeszti, ki lehetne cserélni csak a hibás cellát(kat)?
-
Upo
addikt
válasz
terapeuta007 #64972 üzenetére
-
Upo
addikt
válasz
terapeuta007 #64964 üzenetére
Úgy nézem, közösíthetők.
A tda2030 azért tud ám jól torzítani, az sem egy csúcs hangú cucc. Kb. ilyesmi kapcsolás lehet: [link]
Közös gnd-n van mindkét kimenet, elvileg az 1000u csatoló kondi is benne van, közösíthetőnek tűnik.A yamaha chipes szintén közösíthető, az adatlap 12. oldalán a mono módban simán közösítve vannak a kimenetek, illetve itt is említik a fejhallgató üzemmódot.
-
Samus
addikt
válasz
Csak nem akarod elengedni ezt a dolgot. Miért nem keresel direkt fejhallgató erősítőt? Gyors Alis kereséssel találtam 6.5 dollárért DIY szettet, de csöves is van 13 dollár alatt. Utóbbit szívesen meg is hallgatnám. Ezek csináld magad szettek, tehát kapsz egy NYÁKot, egy rajzot, egy maréknyi alkatrészt, és lehet forrasztani. Hozzáértőktől kérdezném, hogy AC12 voltot ír a csöves táplálásához (nem +/-, mert csak két pólusú a csati), egyenfesszel nem is megy?
-
darvinya
titán
válasz
Nemrég raktam be képet kis pam-ról, aminél működik a dolog.
15W-os csak hangszóróhoz van, fülhallgatót/fejhallgatót egyből kinyírja. -
Upo
addikt
válasz
terapeuta007 #64959 üzenetére
Enyhén szólva nem a hangminőségéről volt híres az lm386 már évtizedekkel ezelőtt sem, bár én is építettem annak idején. Az átkosban nem nagyon volt más hasonló elérhető.
Rövid kereséssel is lehet azért találni jobbakat.
Találomra: [link] [link] [link]Vannak class D erősítők is, azok jobban is szólnak, nem tudom mennyire vannak az anyagi csőd határán neked.
[link] [link] [link] [link] -
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64920 üzenetére
bandi94 csak arra próbál utalni, hogy próbálj meg mondatokat írni.
Erre fele ez szokás. -
bandi94
tag
válasz
terapeuta007 #64920 üzenetére
Azt amúgy vágod, hogy nem Messengeren beszélgetsz egy haveroddal?
-
didyman
őstag
válasz
terapeuta007 #64912 üzenetére
"iesmit"
Miért nem írod le azt az "ly"-t? -
Samus
addikt
válasz
terapeuta007 #64913 üzenetére
Egy ideje már követem a sztorit. Pontosan mit is akarsz meghajtani? 150mW elég még egy 600Ohmos DT990-nek is. Van egy Asus Xonar U1 DAC-erősítőm, egy Superlux HD662B fejhallgatóm, de 10%-nál feljebb nem tekertem, mert egyszerűen kelletlen hosszú távon. És ez is csak max 150mW (@32Ohm).
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
terapeuta007 #64915 üzenetére
Inkább várom a különvéleményt
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
terapeuta007 #64912 üzenetére
Egy lapos tvbe?
-
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64909 üzenetére
Előző példát folytatva pont olyan, mintha 1000Wos hifi erősítőt akarnál venni. Ilyet normálisat értelmes áron nem kapsz.
PCben és telefon legtöbbször le tud adni kb 10-30 mW-ot. Mert egy szimpla opa hajt ami igazából nem is erre van kitalálva. Emiatt kell egy erősítő ami ténylegesen erre van és le tud adni mondjuk 100-200mWot. De nem 1Wot. Csak azért hogy legyen? Ennyiért csak xart kapsz. De ha ennyire akarod nosza rajta...Inkább írd le hogy milyen az az "ien baszó nagy fejhalgato" és segítünk, hogy milyen erősítőt vegyél hozzá.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
terapeuta007 #64909 üzenetére
Azért kell a füles erősítő, mert gyakran vonalszintű kimenetet használnak füles meghajtásához is és csoda, hogy nem bírja leadni a basszust az a nyomoronc "vég"fok, Egy tisztességes füleserősítőnek meg nagyon nagy a bemeneti ellenállása és nem cibálja meg úgy a lejátszót/hangkártyát mint egy kisebb ellenállású/impedanciájú cucc. De ehhez nem kell 1 Wattos cumó.
Az enyémre valaki? [link]
-
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64881 üzenetére
De azt még mindig nem tudjuk, hogy minek 1W?
Egy fejhallgató 1mW esetén tud 90-100dB-t. Ez már bőven hangos.
Kb olyan mintha egy 90-100dB-s hangfalat hajtanál 1000W-al. Koncentre lehet jó, de nem otthonra.
Sok fülesre ráírnak 1-2-3W terhelhetőséget, de ennyivel értelmetlen megkínálni. -
Lompos48
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64896 üzenetére
Itt láthatsz különböző kivitelezéső formákat: [link]
-
Samus
addikt
válasz
terapeuta007 #64892 üzenetére
Ez ugyanaz, csak féláron. Itt 3 pin a kimenet (és van plusz bemenet, de minek, ha ott az előlapon az AUX...), ez mehet akkor a TDA 7498-ra? Az a gond, hogy van olyan autórádióm, amiben ilyen a hangszóró kimenet. Tehát közösítenem kellett a negatívot, és az is erősített...
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #64888 üzenetére
Mint szennyeződés, stabilizátor.
Levegő nedvesség tartalma elég a vaspornak, hogy rozsda maradjon belőle. -
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #64886 üzenetére
Ferritgyűrű az préselt vas, ha szilíciumból készülne, akkor már inkább félvezető lenne.
Elég a induktívitást rakni, ugyanúgy szűri a zajt.
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #64881 üzenetére
Attól mert Headset, nem kell neki több Kraft, vagy kΩ-os a fejhallgató része?
Mikrofon amúgy sem arról megy.Ajánlatom 5V-ról üzmelő ≈3W-os PAM kevesebben zajosodik USB táplálásról, mint 12V-os vinyó, venti, stb. fő elemtől.
-
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64877 üzenetére
Amúgy keresztkérdés, minek neked 2W egy füleshez?
Vagyis milyen füleshez kell neked 2W?
Az biztos nincs 1W, sima kis opa nem lesz elég ahhoz.
Talán valamilyen TPA6120-as ampot keress, az le tud adni ennyit elvileg. -
Ribi
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64874 üzenetére
1W sem oldható meg szerintem közösített földdel 12V-al, mert ahhoz peak 8V kellene, vagyis mindenféle veszteség nélkül legalább +-8V (16V). Ha jól számolom.
Kell egy booster. -
kjani18
őstag
válasz
terapeuta007 #64872 üzenetére
Nem valószínü, mert nem közösíthető a kimenete. (nincs közös GND)
-
moha21
veterán
válasz
terapeuta007 #64823 üzenetére
Nem tudtam meríteni sem, mivel a kimenete nem csinált semmit. Az új teszi a dolgát rendesen, de még mindig rejtély, hogy a másiknál akkor hova ment az áram.
(#64826) R̲e̲m̲ : Ezért is dugtam rá elsőnek a sima 1A-es töltőre. És úgy is tett mintha töltene, aztán semmi. Most a másik is úgy tesz, de ennek most működik a kimenete.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #64631 üzenetére
Pc venti. Nem szoktak 3 tekercses vagy annak többszörösét használni, inkább 2 fázist állítanak elő (4) tekercses. A PC ventilátorokat akármeddig le lehet fogni mert van benne védelem erre. Ha nem érzékeli, hogy forog akkor pár másodpercre leáll majd később indítaná magát (ha nem megy akkor rövid próba után megint leáll és így tovább).
-
csubuka
addikt
válasz
terapeuta007 #64631 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm az alapos választ!
Szuper. Igazándiból pár másodperc alatt még ha az egy darab tekercs kapná a teljes áramot nem tudna felmelegedni vészesen tán.
Tehát az "unorhodox" hangos venti kereső megoldásom nem káros végeredményben
-
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64489 üzenetére
Ha már kapott elég töltést és mégis ilyen, valószínűleg a zárlatos cellák feszültsége hiányzik az összegből.
Lehet tolni rá impulzusokat, egy tirisztoros töltő jól jön ilyenkor, de a diódás hullámzó feszültség is alkalmas, mert ha totálkáros az akku, akkor úgyis mindegy szerintem. Ha ettől nem javul meg, mástól sem fog.
De az áram legyen korlátozott (C/10), illetve mélykisült akkunál kezdetben kisebb, kímélő áramon célszerű tölteni.
-
válasz
terapeuta007 #64386 üzenetére
Konkretan valoban nem a sarun van veszteseg.
De mivel ott a legidealisabb eset, mikor csak egy homogen vezetobe folyik a terheloaram, ez felborul, az lesz a kritikus pont, a cinezes, preseles es a mechanikai kontaktus mind csak ront.
Pl. sokat dolgoztam regebben nagyaramu, 1500-2000A vezetekezesek korul (villanymozdony). Es olyat soha nem lattam hogy maga a vezetek felizzik, melegszik, tonkremegy. Ezek a hibajelensegek mindig a csatlakozasoknal jelentkeztek, ergo az a leggyengebb lancszem. Autoba detto ugyanez. -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64362 üzenetére
Vannak vagy voltak egyszerűbb, tranzisztoros primerköri megoldások, melegedő alkatrészekkel.
12 V-os dugasztáp is van, ami alapból szépen melegedik, még ha IC-s is, de elavultabb konstrukció. Vannak kímélőbb áramkörök is, ami mondjuk alig melegszik. Nagyobb teljesítményre, pl. laptop- vagy TV-tápok egyes típusainál vannak burst meghajtások, ami terhelés nélkül csak rövid csomagokban ad kapcsolójelet a trafóra (halk, kattogó hangról is felismerhető lehet), ezeknek elenyésző a fogyasztásuk.
Az USB 5V fix, nem szabályoz semmi töltést.
A telefon szabályozza a töltést, utána következő lépcső a védelem, ami a töltés meghibásodása ellen is véd, vagy épp túlterhelés, túlmelegedés ellen is.
Ez a védelmi lépcső, ha nincs is az akkuba integrálva, de akkor külön illik beiktatni a kettő között, hiszen biztonsági szempontból elég lényeges.
-
darvinya
titán
válasz
terapeuta007 #64339 üzenetére
Érezhető 1000uF hiánya.
Köszönöm
-
Teasüti
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64323 üzenetére
Nem értem.
Mire kell az aksi? Robbantsam fel azt vagy égessem el a nyákot?
A táp jó. DC-DC CC/CV konverter, ami a ledek nyitófeszültségére van beállítva, tehát nem akkufeszültségre.Milyen elgondolásból kéne akkura kötnöm egy zárlatos panelt???
...kössem le róla a ledeket... Te most ugratsz engem?
Ne haragudj de inkább megvárom mit mondanak a szakik!
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
terapeuta007 #64323 üzenetére
kiegészítés: ha direktbe rakotod az autoaksit elotte kösd le rola a ledeket vagy használj ellenallast.
-
válasz
terapeuta007 #64321 üzenetére
Egy játékba akarom beszerelni.
Egy robotról van szó, telefonról lehet távirányítani. Többféle verzió van belőle, van amelyik gyárilag BT hangszóróval érkezik, a miénk nem ilyen, ezt akarom pótolni. Csipogások, zörejek, robot vagy esetleg állathangok fognak szólni belőle. Most a kézben tartott telefonból szólnak ezek a hangok, sokkal fílingesebb, ha a robotból hallatszik a csipogás. Ennyi a titok.
-
válasz
terapeuta007 #64312 üzenetére
Ez lesz a megfejtés, köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! A táplálás nem téma, mert +5V biztosított, nem kell akku.
Rá lehetne kötni erre egy piezo csipogót? A minél kisebb/vékonyabb hangszóró méret miatt. Azt tudom, hogy az magasabb feszültséget és kis áramerősséget igényel. -
Speeedfire
félisten
válasz
terapeuta007 #64298 üzenetére
Mondanak rá egy árat. Amúgy valószínűleg ragasztási gond lesz, sajnos a nagyobb esőknél éreztem a memrán alján, hogy némi víz van. Valószínűleg nincs leégve.
darvinya: Guglit én is tudom használni, de abból nem tudom meg, hogy melyik az ajánlott bolt.
kjani18: Köszi. -
Speeedfire
félisten
válasz
terapeuta007 #64296 üzenetére
Semmiképp se esnek neki magamtól, emiatt vinnem inkább el. De amiket írtál nem túl jó. 1 éve van nálam a szett, nem volt épp túl olcsó. Emiatt nem szívesen dobnam ki.
-
Czimby
addikt
válasz
terapeuta007 #64265 üzenetére
Már meg is rendeltem, azt a hónapot kibírom még.
Azért nem az erősítőtő tápról hajtom mert nem akarom megbontani az erősítőt,
nem épített erősítőről van szó jelen esetben. -
Czimby
addikt
válasz
terapeuta007 #64263 üzenetére
Köszi a vélaszt!
Kernelnek is!Van idehaza step up, step down betárazva meg li töltő panel is.
Azt hittem egyszerűbben megoldható a QC 3 feszültség beállítása, de így inkább felejtős.
Valószínűleg veszek egy 12V-os adaptert az már 2-3dolcsiért van, a legolcsóbb és egszerűbb megoldás a jelek szerint. És step down-al beállítom az áhított feszt.
-
Attix70
aktív tag
válasz
terapeuta007 #64252 üzenetére
LT4320 vagy ha belefér veszteség akkor Schottky Graetz.
-
JóGéza
aktív tag
válasz
terapeuta007 #64252 üzenetére
Mondjuk Graetz-híddal.
-
válasz
terapeuta007 #64196 üzenetére
Trafomeretezes, minel magasabb a fr?kvencia, annal kisebb vasmag kell. Pl. regen a repulogepekbe ezert volt szabvany a 400Hz, negyedakkora suly. Vagy a pc tapok, 100kHz korul 25 dekas transzformator 500 wattot kepes atvinni.
A frekvencia abszolut nem szamit, sot egyenfeszrol is mukodik minden olyan keszulek ami nem motoros, es nem a hagyomanyos lemezelt transzformatorral mukodik.
Pl: telefontoltok, az osszes szamitogep, a 10-15 evnel fiatalabb televiziok, a modernebb keringetoszivattyuk, ujabb akkutoltok, ujabb kombicirko stb.stb. Ezek elmennek 240-340V egyenfeszultsegrol is. -
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64199 üzenetére
Pedig torzítani nem kellene emiatt, ha minden jól van összerakva, kis zúgástól eltekintve. Ugyanez van, amikor a PC-tápra kötöm a végfokot, mármint az alaplappal közösen (külön tápról az sem zúg).
Földfüggetlen, szimmetrikus bemenetű végfokkal lehetne kivédeni elvileg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64196 üzenetére
Ez le van írva sok helyen:
https://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/astable.html
https://electrosome.com/astable-multivibrator-transistors/Trafóméretezés is még külön "tortúra", annak is utána lehet nézni. Egy dugasztápnak nem sokat számít ilyen kis eltérés, mert úgyis csúcsra töltő egyenirányítással kezdődik. Zavarszűrőkör kisebb tápoknál vagy nincs vagy minimális, de az sem játszik sok szerepet, ebben az esetben.
Dióda integrálva van a tokban, még ahol a rajzon nem is jelölik. Anélkül nem lehetne, mert az indukált visszirányú feszültség agyonvágná.
Másik hozzászólásomban nem részleteztem jobban, de a FET-meghajtás természetesen nem csak a meredekségről szól, hanem bizonyos teljesítményt is igényel a gate-kapacitás leküzdése, a nagyobb teljesítményű eszközöknél.
-
Kernel
nagyúr
válasz
terapeuta007 #64193 üzenetére
nem értem a teljesítmeny az mi a mosfeteknél.
Ugyanaz, mint a tranzisztoroknál, vagyis a rajta eső feszültség és az átfolyó áram szorzataként jelentkező disszipációs képesség.
Ezt lineáris szabályzóként a legegyszerűbb elképzelni, de jelen van kapcsolóüzemben is, egyrészt a nem tökéletes meredekség miatti veszteség, valamint a csatorna-ellenálláson eső feszültség miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Autós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- DJI topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- További aktív témák...
- TUF Gaming F15 FX506HE 15.6" FHD IPS i5-11400H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- MSI Prestige 15 i5-1240P/ 8gb ram/512ssd FHD IPS/RTX3050Ti
- Szuper áron DELL XPS 13 9380 /i7-/16 GB Ram/512 GB SSD 4K Touch/IPS/
- Apple Watch Ultra S1 49mm 1év garancia.
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest