-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #63174 üzenetére
Tesztelni kellene inkább, de ha megnézel 3A-os tápokat ezen a linken:
http://www.lygte-info.dk/info/indexUSB%20UK.html
15 W teljesítményhez nagyobb trafó kellene.
-
chris-v
senior tag
válasz
darvinya #62695 üzenetére
Kernel által linkelt youtube videó alapján az R2 helyére az ellenállás már megvan.
De akkor ezek szerint rosszul gondoltam, hogy a C helyekre is ellenállás kell.
Tehát kondenzátor.
A videón ugyan egy kicsit más a nyák, mint ami nálam van hub, de ott eltérő színűek ezek a kondik. Ott a C1, C2, C3, ugyan olyan színű, és a C5, C7 és a C9 egy másik szín. -
válasz
darvinya #62287 üzenetére
Sok szeretettel várlak, Pécel Tarcsai utca 31/B, kaja és süti lesz, pia nem mert antialkesz vagyok.
Darvinya, mit szedsz vagy szívsz, kérek én is belőle ha drága akkor is.
A földeléshez zárva a fázist, orbitális durranás, eltűnik a drót végéből 1mm és lemegy az óra alatti 25A kismegszakító.
Te tudsz ennél jobb, korrektebb földelést csinálni..?
1 fázisú hálózatnál van a fázis és a nulla, egyiken ami befolyik, az a másikon vissza, itt én ennél szimmetrikusabbat nehezen tudok elképzelni.Várom további okfejtésedet.
-
válasz
darvinya #62285 üzenetére
Ezt légyszi fejtsd ki úgy hogy megértsem,
hogy szimmetrikus, milyen ág lenne túlterhelve, 1 fázisom van, az elmenőbe ott a fi relé és innen 2 azaz kettő kisautomata van.Az egyiken lóg az egész ház (így vettem az ingatlant, nem egy nagy villanyszerelés van benne, és nem akarom átalakítani,minek?)
A másik kisautomatán 1 darab konnektor van, a villanyóradobozba bennt. Összes vezetékhossz ezen az ágon az órától kb. 70 centi. Nem hinném hogy ez egy bonyolult kör,és itt is azt csinálja a fi relé amit leírtam.""Könnyű bedobni FI relét, miközben hálózat kiosztás egyik részét túlterhelik, másikat nem, ""
ezt meg abszolút nem értem, jön a fázis+nulla a villanyórából,megy a firelébe,és ebből megy el minden fogyasztóhoz. Itt mit, hogyan terhelsz túl, vagy asszimetrikusan...?
3 fázisnál is tökmindegy hogy az egyiken épp 25A csordogál, a nullán meg vissza, a másik kettőn meg épp semmi, nemértem. -
kuyarashi
őstag
válasz
darvinya #62160 üzenetére
Kemény. Nekem ilyen (UK-EU átalakítót) küldtek egy külső HDD ház adapteréhez.
Még bedugni sem lehet -a nagy méretű, szögletes profilja miatt- a magyar aljzatok 99.9%-ba. -szerencsére!Belsejében semmi nincs. (Bár nem tudom mi kellene oda... Mondjuk egy marék 500-as szóba jöhetne)
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #62135 üzenetére
Pontosabban az 5 V-ot lehet csökkenteni 2 db soros diódával a pozitív ágban. Feltételezve és ellenőrizve, hogy a negatív a GND. Típus a terhelőáramtól függ, de nem Schottky.
Ha a termisztor nélkül nem működik, azt olyan értékű ellenállással lehet helyettesíteni, amit az akku mutat szobahőmérsékleten a negatívhoz képest a 3. ponton.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #62099 üzenetére
Erre nem válaszolni kell, hanem a csomagodban talált QR-kódot beolvasni (gondolom, elvisz a weboldalra), ahol ki tudod terjeszteni a garanciát 6 hónappal, illetve diszkont kedvezményhez juthatsz.
A szétszedést csak úgy értettem, hogy előbb rákeresve láttam olyan Ranpo lámpát, aminek olyan teteje van, ami egyszerűen levehető, roncsolás nélkül.
De van másfajta is.
(#62100) Samus
Igen, akartam is írni, csak lemaradt, hogy LED-et is működtethet.
-
Attix70
aktív tag
válasz
darvinya #62002 üzenetére
Graetz hídba (4 diódáról beszélünk) szinte mindegy, hogy milyen dióda van (az áramok azért meglegyenek). A dióda vagy jó, vagy nem (nem jellemző az olyan hiba mint a Tranyóknál vagy Feteknél). Egyszerű P-N átmenet.
Annó (kb. 14-éves koromban) még Zener-diódákból is csináltam Graetz hidat. Apámnak a gyűjteményéből szereztem be az alapanyagot. Ő Nescafé-s üvegekben tárolta az alkatrészeket (1984), mindegyik üvegre rárajzolta az alkatrészek "ábrájat". A Zener-es üvegben több volt az alkatrész mint a másik (diódás) üvegben és nagyobbak voltak
Na ezekből csináltam egyenirányítót egy csengőtrafó után. Minden működött de terhelés nélkül is melegedtek a diódák, megkérdeztem a fatert hogy mit rontottam el. Na ez után amit kaptam elindított a saját alkatrészbázis beszerzésére -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #62002 üzenetére
Graetz híbban párban vannak a diódák, ebből 1-et cserélni nem egészséges, még ha működik, később úgy is tönkre megy.
Ez érdekes, ráadásul nem is igaz. Különböző nyitófeszültségek esetén csak a hullámosság csúcsai nem lesznek egyformák, milivoltos különbségekkel. Három fázis egyenirányításnál az eredő már úgyis 90%-nál jobb "simaságot" produkál. Hab a tortán, hogy az akkuk még szeretik is a pulzáló töltést. Keress más voodoo magyarázatot!
-
válasz
darvinya #61994 üzenetére
? Miért cserélnék JÓ diódákat,
van a hídba 6 darab 70amperos Schottky, meg 3 darab 5 amperes, 30V. Más a típus az igaz, de mindegyik nyitófeszültsége 20mV-on belül van.
Eddig kb.30 féle autó generátorába cseréltem 1 diódát, azt ami tönkrement és mind jó lett, tehát tutira nem ez a gond.
Te se cserélsz egy Graetz hídba 4 diódát, ha csak 1 ment tönkre.
Más lesz a baj, de hogy mi arról gőzöm sincs egyelőre. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61980 üzenetére
Csak kicsit keverednek a fogalmak, a kompozitnál egybe van gyúrva minden, 1 szál vezetékbe. Világosságjel, színsegédvivő, H és V szinkronjelek. PAL vagy NTSC rendszerben, SD minőségben.
A hagyományos TV-sugárzás moduláló alapjelét is ez adta, vagy épp adja jelenleg is a kábeles analóg csatornáknál.
Ez 1 db sárga RCA szokott lenni, vagy a SCART-on belül is 1 szál vezeték, illetve másik irányba még egy.
A komponens viszont értelemszerűen komponensekből áll, lehetne akár öt is, mint a D-Sub monitoroknál (RGBHV). De a HD-komponenseket 3 vezetéken oldották meg:
Ennek is lehetne kétféle módja, bár főleg az első terjedt el:
YPbPr --> analóg
YCbCr --> digitális
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61974 üzenetére
Arra van HDMI-kimenetes box is természetesen. A SCART HD-komponens célú felhasználása nem túl ismert, időközben jobban elterjedt a HDMI.
BÚÉK!
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61926 üzenetére
Samsung is van sokféle, az újak közül legjobb, aminek oldalra áll a csatlakozója, ami egyébként is praktikus, falra szerelve. Ennél jó a hozzáférés, csak az igen apró méretek miatt kell észnél lenni.
Kiszakított csatlakozók vannak Samsungnál (is), ami tőből jön ki, hogy azon csodálkozik az ember, nem ment tönkre a galvánlyuk.
(#61927) VIPowER
A fűtőszál képezi az előtétet, pontosabban ellenállásosztót (leágazással). Ez általános megoldás a hajszárító stb. eszközöknél is.
-
bandi94
tag
válasz
darvinya #61900 üzenetére
Az általad emlegetett modellt nem ismerem, én olyat buheráltam szét, amit linkelt a kolléga. De a többiről sem kell sokat várni. Attól, hogy zajtalan, még nem lesz értelme a csőnek benne. Azt a kevés zajt a két műveti erősítőnek lehet köszönni, ami a fülest hajtja. A DAC sem nagy szám, mivel ennek nem az a lényege. Innentől fogva nincs neki túl nagy létjogosultsága, ha a hangminőséget nézzük.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61736 üzenetére
Nem biztos, hogy kell ezzel foglalkozni, a ventilátor belső elektronikája is részben csillapító hatású, hacsak nincs benne párhuzamos kondenzátor, de a szűk helyen nem fér el nagy kapacitás.
Vagy meg kell mérni, hogy ránt-e a feszültségen, esetleg tenni egy puffert a betáphoz, tehát a hőkapcsoló elé. Vagy egy soros korlátozó ellenállást.
Egyáltalán milyen kapcsoló, véletlenül nem csak egy termisztor, mint a régebbi tápegységekben? De az nem kapcsol, hanem szabályoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61734 üzenetére
Ventilátorral párhuzamos kondenzátor nem csökkenti, hanem növeli az áramimpulzust, mert pillanatnyi zárlatot képez, a töltődés ideje alatt. De ahhoz kapacitás is kell, 100 nF semmi ilyen szempontból.
Nekem épp mára égett be egy relé egy mozgásérzékelőben, LED lámpa miatt. Amikor tavaly megkaptam a lámpát, a vizsgálatok során feltűnt, hogy kapcsoláskor / bedugáskor erős szikrát képez, a Graetz-híd és puffer kombináció miatt.
Más esetben szokott lenni egy áramkorlátozó ellenállás, ami ezt mérsékli, de ennél semmi. Gondoltam is, hogy teszek bele, mert a lámpát én is szétszedtem elemzésre, csak ennél kíméletesebb módot találtam rá, tehát nem roncsoltam szét ennyire.
De miután lejjebb vettem a LED-áramot és beüzemeltem, elfelejtődött. Mostanra beérett a dolog, a relé érintkezőjét összeragasztotta a kondenzátor szikrázása és úgy maradt.
Relét felcsiszoltam, ellenállást beépítettem, így már nem szikrázik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61660 üzenetére
Rögzítéshez bőven elég lenne a széle, csak a hőátadás miatt kell a közepe, de az annál fontosabb, mert ezek a LED-ek tűréshatárig kivannak hajtva.
Hűtőcsillagra raktam fel LED-et, amikor csak hővezető pasztát raktam középre, de azt nem is hajtottam ki annyira, hogy túlmelegedjen.
Ezekben a lámpákban épp az a "poén" manapság, hogy míg régebben az izzó kiégett és kuka, ez teret ad a kreativitásra, javítható is, vagy építhető is házilag.
Ebben az esetben a mozgásérzékelő is hasznos tud lenni. Noha nekem már 20 éve fel van szerelve, de azok külön egységet képeznek, ez meg egyben van a lámpával.
Megoldották ezt is egyszerűen, az áramgenerátoros driver látja el táppal a PIR áramkörét készenlétben is. Az áramgenerátor kimeneti feszültsége terhelés nélkül felszökik 30-35 V körüli értékre, terhelve áll be 22,5 V-ra, amikor rákapcsol a LED-sor.
A PIR-hez pedig tartozik egy külön stabilizátor, ami erről a változó feszültségről egyformán működik.
-
kmisi99
addikt
válasz
darvinya #61648 üzenetére
Már ha cserélhető lenne. A laptop billentyűzet szalagkábel általában a komplett billentyűzet alatti fólia folytatása. Csak ugye így kuka a billentyűzet aztán tök jó lenne egy olyan csatlakozó amivel meg lehet toldani akár a régi rossz billentyűzetről levágni a maradék 1cm-t és összetoldani.
-
válasz
darvinya #61626 üzenetére
Az ismerosom gamer gepe 560w tappal se indul ujra, sot 2 mobiltelefon is toltodik rola es meg 7 usb eszkoz log rajta, nemertem....
ne higyj senkinek, csak aki azt mondja hogy ennek igy KELL mukodnie,
meg lehet probalkozni meg 4-5 eszkozt raakasztani, hatha mgjavul szerencsetlen. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61603 üzenetére
Mivel itt a HDD-táp egyenlő az USB-táppal, a boxban is rá lehet mérni a csatlakozó feszültségére, már csak az ellenőrzés kedvéért, vagy értelemszerűen próbálkozni valamilyen külső táplálással, mivel nagy eséllyel az lehet a gond.
Elektronika topik lévén ez elvileg nem abban merül ki, hogy nincs csatlakozó, mert ha nincs, akkor meg kell oldani. Többféle lehetőség mellett kábelt is lehet barkácsolni, hogy az 5 V-ot ne a boxból vegye.
(#61606) tornas
Annyira azért nem érzékeny, elvileg PTC, illetve diódás védelemmel van ellátva, ahogy a Maxwell adatlapon írják is:
-
válasz
darvinya #61598 üzenetére
Ugyanezzel szívtam, és random el is veszítette a külső hdd-t, nem droidos box, hanem wines mini pc, de ez most mindegy.
Mióta külső tápot használok, ezek megszűntek.
A 2A nagyom ki van hegyezve, épp hogy a saját fogyasztást fedezi, max. pendrive, egér ilyenek.
Gondolj bele, 5V mellett 2 , az 10W, ha épp fullon fut a proci, ennek 10-30%-a marad a külső eszközöknek, az nagyon kevés.
Ha külső hdd házon nincs nincs külső 5V lehetőség, iktass be egy usb hubot és azt tápláld meg. -
Sokimm
senior tag
válasz
darvinya #61578 üzenetére
Ha kéretlenül ajánlhatok egy programot a PC-re, akkor itt egy jópofa.
https://justgetflux.com/Sokan megkérdőjelezik az értelmét, nekem mégis tetszik benne 2 dolog: Timeline alapján belőhetem, mikortól sárguljon a monitorom, ezáltal tudom, hogy "x óra múlva fel kellene kelnem", mint valami passzív "ébresztőóra" (lefekvés értesítő) (amit ki is ír egy popup a monitor sarkán is néha).
Illetve az esti monitor előtt finomabbak a fények (nem sokkal sárgítom el a fényt, csak picit), de mivel sajnos nem lehet a fényerőt érdemlegesen csökkenteni a monitoron, így marad a szoftveres kókányság)
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #61576 üzenetére
Lehet, hogy nem a fény színétől, hanem a gagyi
meghajtóelőtét
100Hz-es villogásától fárad ki a szemed.
Azt ugyanis még képes követni a pupilla, a szem gyors kifáradásának árán.
A kompakt fénycsövek 40KHz környékén működnek, így ott ilyen nincs.
Próbálj ki egy normális, "villogásmentes" ledes lámpát.
(Azoknak sem egyenletes a fénye, csak jóval magasabb frekvencián működnek.) -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61568 üzenetére
A kondi középen, a menetes fejbe lóg be elvileg, ilyen deformálódást nem okoz.
Feszegetéssel, alkalmas pengével, csavarhúzóval valószínűleg szétpattintható. Utána láthatóvá válik a panel alja, ami esetleg nem mozdul, mert tartja a beforrasztott vezeték, amit nem lehet látni, hogy hol.
Oldalába vágtam lyukat pillanatpákával és késsel, így jobban lehetett látni, hol fogja a panelt a forrasztás.
Amúgy én sem javítok ilyeneket rutinszerűen, pláne ami nekem volt, csőhibásak lettek egyébként is. Inkább csak a szakmai kíváncsiság, illetve rommá törni sem akartam.
-
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #61371 üzenetére
Fajhőből számolgathatsz.
1L vizet forrásig melegíteni 2kW forralóval ha 90% a hatásfoka akkor 3perc.
Szóval nem megy pillanatok alatt. Hacsak nem melegíted jóval nagyobb energiával, de konnektorba dugós témával sokkal gyorsabban ezt nem tudod megoldani. És a hatásfoka igen jó a vízforralónak. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61367 üzenetére
Azon túl, hogy csak elméleti a felvetés (úgysem tudsz ilyet házilag csinálni), nem is mégy semmire a radiátor indukciós beizzításával.
Lakásfűtésnél a gyorsaságnak nincs különösebb jelentősége, ráadásul egy radiátor természetes légáramlása még mindig gyengébb, mint egy ventilátorral segített elektromos fűtőszál. Ha mindenáron gyorsan szeretnél befűteni (árammal), akkor nincs ennél hatékonyabb.
Az a fajta fűtőtest is jobb az elképzelésednél, amiben van ventilátor is, de azt kikapcsolva is tud működni, csak természetes légáramlással. Abban is gyorsan felizzik a betét. Sürgősebb esetben pedig csak be kell kapcsolni a ventilátort.
(#61370) Teasüti
Ha földeletlen dugasztáp, az nem lehet is földpotenciálon. Zavarszűrő kondenzátor szokott lenni a primer és szekunder oldal között, ami a kimeneti oldalt AC 115 V-ra emelheti, de ez terhelésre leesik, a kondenzátoron keresztül nem veszélyes.
Ha ezt összekötöd akár a PC-ház szintjével (ami a védőföld) akkor azt a szintet fogja felvenni.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #61367 üzenetére
Abban az esetben elég, ha mint írtam elegendően nagy energiát viszel a rendszerbe.
Ha láttál már indukciós főzőlapot, láthatod, hogy az sem azonnal melegíti fel a vizet. Persze igen nagy teljesítménnyel ez is megoldható, de a 0 időt sosem érheti el, mert ahhoz végtelen energia kellene.
-
Ribi
nagyúr
válasz
darvinya #61356 üzenetére
Kicsit szerintem kevered a veszteséget és a hőátadás/hővezetés sebességét ("ellenállását").
Végtelen hőt nem tudsz 0 idő alatt közölni semmivel, emiatt nem tudod 1mp alatt felmelegíteni, nem azért mert nagy a vesztesége.
Ha beleraksz 200 fokos edénybe vizet akkor az edény közelébe kerülő víz felforr és szigeteli a vizet. Emiatt lassul a víz melegedése. Illetve a hővezetés lassú a vízben. Gyorsabb ha körbeforog és a faltól veszi át a meleget mintsem hővezetéssel mint szilárd anyagokban.
Kernel kicsit érthetőbben fogalmaz az én paraszt megfogalmazásomhoz képest. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61356 üzenetére
Amiről te beszélsz, az a hőellenállás (vagy annak reciproka a hővezetés) miatt van. A hőellenállás lényegében lassítja a hőáramlást, de az energiamegmaradás törvényét nem cáfolja meg.
Vagyis az energia nem vész el, csak lassabban továbbítódik. A hőáramlás útjában minden réteg valamilyen hőellenállást képvisel, ezek összeadódnak (mint a különböző félvezetők hűtéseinél is az egyes rétegek).
Az olajradiátorban kis hőellenállású transzformátorolaj közvetíti a betét hőjét.
A ventilátoros fűtőbetét a legjobb hőellenállás szempontjából, mert a ventilátor gyorsítja a hőátadást. Hőtároló kályha is hasonlóan.
De ezzel nem azt mondom, hogy az olajradiátor rosszabb hatásfokú lenne, mert a bevitt villamos teljesítmény mindenképp hővé alakul. Mi mássá, vagy hová tűnne? Az előfordulhat, hogy mondjuk a közelében melegebb lesz, távolabb meg hidegebb, tehát rosszabb hőeloszlással, de a végső energiamérleg ugyanaz.
A radiátor indukciós melegítésével sem tudsz több hőmennyiséget kivenni 1 kWh energiamennyiségből, mint 3,6 MJ.
Ha a szobában lenne egy elektromos vízmelegítő-keringető, ami egy radiátorra dolgozna, abból sem veszne el semennyi hő, hiszen nem tud hová menni, csak a szobába.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61352 üzenetére
Ha fogsz egy elektromos fűtőtestet (akár ventilátoros, akár olajradiátor) abban sincs vízközeg.
De ez egyébként is nagyon hibás érvelés lenne részemről, mivel a vízkeringető rendszerek hővesztesége nem ebből fakad, hanem ami a szobán kívül elszáll.
Ami már bement a szobába, az úgyis azt fogja melegíteni. A víz nem nyel el energiát (már amit nem adna le), nincs például vízbontás sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61349 üzenetére
Indukciós fűtésnek pont szobafűtésnél nincs értelme.
Az indukciós fűtés jobb hatásfoka abban rejlik, hogy az adott villamos teljesítményt közvetlenül az anyagba "sugározzuk", így elmarad a hőátadó közeg vesztesége.
Tehát így lehet kohászkodni, vagy épp vasfazekat direktben melegíteni.
De egy szobai elektromos fűtőtestnél a veszteség fogalma nem értelmezhető, mivel a bevitt teljesítményt úgyis el akarjuk "vesztegetni" 100 %-ban.
Ez olyan jól működik, hogy ha (tegyük fel) 1 %-ot elfűt mondjuk a csatlakozókábel, végeredményben az is a szobát melegíti. Így nem lehet veszteségnek nevezni, bárhol is keletkezik.
Ha a bevitt energia egy része fénnyé alakulna, az a kis rész nem fűtés lenne, de a fűtőbetétek belül sem világítanak, legfeljebb izzanak.
Még egy 100 W-os izzó is szinte 100 W-ot elfűt, ebből nem sok fordítódik a fény előállítására.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61336 üzenetére
Mint az előzményből is látszik, nincs olyan, hogy például mennyi W, hány °C-ra fűt.
15 W teljesítménnyel már forrasztani is lehet, mégsem mondhatjuk, hogy:
15W = 300 °C
Ez mindig attól függ, hogy az adott teljesítmény mennyire koncentrálódik, illetve eloszlik, elvezetődik. Amellett számít a kiindulási hőmérséklet is, ahhoz képest emel valamennyit a bevitt teljesítmény.
Ráadásul az indukciós fűtéshez nagyfrekvencia kell, vagy nem tudom, milyen eszközre gondoltál konkrétan.
Terrárium témához: nem felrakják, hanem lerakják az aljába, gondolom (nem szakterületem).
-
válasz
darvinya #61254 üzenetére
A Jo Isten aldjon mar meg,
ha zartrendszeru lenne, akkor a kollega mi a feneert gorcsolne egy szellozovel? Ami a kazannal egyutt mukodik?
Olyan hogy ''felig zart'' olyan a vilagon nincs.
Nyilt egesteru keszuleke van, konkretan egy Termoteka allo gazkazan, ez le is irta.
Annal meg ott a 130 mm atmeroju kemeny ami boven lefedi a huzatigenyt. -
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61215 üzenetére
Talán nem annyira rugalmas (mivel hővezető adalékkal kevert, jobban morzsolódhat), mégis hasonlóan gumiszerű, mint a Gumiám, FBS és hasonlók, de nem ecetsavas, nem érezni a szagán. Vagyis nem maró hatású a fémekre.
Hűtőbordát ragasztottam vele, tart azóta is, függőleges helyzetben (TV processzor).
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #61212 üzenetére
Az elsőt ismerem, szilikongumi lesz belőle, száradás után.
2. elvileg csak zsír, 4. az Aliexpressen plaster néven szerepel, vagyis valószínűleg köt. Mint a 3. is, de mindez csak következtetés, a silicone szó alapján. Ha igazat írnak.
Konkrétabban ezt ismerem még, de ez más műfaj, vezetőpaszta, ami szintén köt:
https://www.aliexpress.com/item/-/32810209960.html
(#61211) csubuka
Ha kapsz olyat, lehet éppen próbálkozni, mindenesetre itt írnak róla bővebben:
-
VIPowER
őstag
válasz
darvinya #61167 üzenetére
Termotéka 25 ES, és semmilyen szellőztető automatika nincs. Jelenleg két lyuk van a falban. Az nyilvánvaló hogy a szivattyúról venném le a feszültséget. Én CD meghajtóra gondoltam nyitás/zárásra. Ezzel kellene valahogy megoldani. De ha van jobb ötlet meghallgatom.
fero02
Jelenleg még semmi nincs mint írtam.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
darvinya #61147 üzenetére
Nem sokat mond? Konkrétan ott van a kommunikációs protokol. Vagy te arra vagy kíváncsi, hogy milyen szabvány, mert arra csak azt tudom mondani, hogy semmilyen. És ez vonatkozik a fizikai felépítésre is.
Raktak rá egy ilyen kivezetést, gondolom debug vagy mérési pontosság ellenőrzésre, de voltak olyan szemfüles emberek, akik rájöttek, hogy ezen keresztül ki lehet nyerni a mért értéket. Semmi több. -
moha21
veterán
válasz
darvinya #61039 üzenetére
Igen, de a 12V * 2A =24W míg a másik 30 W DC.
Ez 1 fázison cos fi 1-hez közeli érték mellett. Az első esetben 0,104 A effektív értéket jelent míg másodikban 0,13 ampert. A kettő együtt 0,234 A. Persze ez ideális eset a cos fi nem 1 és a feszültség sem 230V.
(#61039) darvinya: "Vezeték keresztmetszetét átfolyó áramra métezzük, nem feszültségre."
Vezeték keresztmetszetet vagy teljesítményveszteségre vagy feszültségesésre méretezünk.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
darvinya #61010 üzenetére
Elméletileg 16A a konyhán kívül max a garázsba kell, szoba 10, világítás 4-6, fürdő igényfüggő.
Egy 10A-es bőven elég a szobába. 6kWal meg úgy sem tudod terhelni, de ahhoz nem kell 6os elosztó sem feltétlen.
Az elektromosság nem játék, hegesztőtrafót, betonkeverőt, meg amúgy sem a tv dugaljról üzemeltetünk. -
válasz
darvinya #61015 üzenetére
Elvi és filozófiai síkra tévedtünk,
tehát a hosszabbító aminek a LEGELSŐ eleme 10-16 amperral terhelhető, a többi része akár 100amperral is,
megoldható, le kell vágni a dugaszt, mert az a korlátozó tényező.
De így meg megszűnik működni.Már asszem volt róla szó nemrég, hogy konnektorokat, dacára a bejövő pl. 3x125 ampernak, 16 amperes kismegszakítóval illik és kell is biztosítani, így az általad említett
mind a 6 lukba 1kW máris életszerűtlen. a negyedik 1kW fogyasztó bedugásakor a kismegszakító leold, folyamatos terhelésnél még hamarabb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Tom Clancy's The Division - Sleeper Agent Edition Xbox One
- IBM Thinkpad T42 15" IPS + Dock II +tartalék alkatrészek
- Precision 7550 15.6" FHD IPS i9-10885H RTX 3000 32GB 512GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 5 5600X +Új RTX 3080 +Új 32-64GB DDR4 +1-2-4TB NVME SSD! GAR/SZÁMLA!
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest