-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56884 üzenetére
Azokat én írtam, de csak ciklikus időzítés állítható be vele, tehát nincs belső órája, amihez kötődne az időpont.
Késleltetési idők vannak, amiből lehet T1 és T2 szakasz, ezeket lehet végtelen ciklusra is programozni. Azt nem lehet tudni, hogy mennyire pontos, van-e kvarc időalapja (a panelon nem látszik), így egy pontatlanság halmozódhat a napok múlásával, eltolódhat az idő:
https://www.aliexpress.com/item/-/32783708719.html
http://www.ebay.com/itm/272301579616Ennek van kétgombos változata is, de az csak késleltető, nem végteleníthető.
Legegyszerűbb lenne egy olcsó mikrovezérlő és három FET a kimenetre (nem kell relé), de ahhoz programot is kell írni.
A Cn101A időzítővel kapcsolatban talán nem árt tudni, hogy esetedben nem fontos 12V-ost keresni belőle, mert a táptól függetlenített a relékimenet (nem úgy, mint a konnektorba dugható fajtáknál). Ennyi erővel 230 V-ról is táplálhatod:
-
tvamos
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56710 üzenetére
Szerintem meg arról van szó, hogy hajlékony réz vezeték véget ónozni, és úgy csavaros sorozat kapocsba tenni tilos, mert a forrasztó ón hidegen folyik, meglazulhat a kötés, nem 20-30 év alatt, hanem pár év csak.
Két vezetéket összecdavarni, megforrasztani, és zsugorcsövezni nem hiszem, hogy gond. -
Ribi
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56697 üzenetére
Gugliban lehet ilyeneket találni:
"Nekem megvan a MSZ 2364 szabványsorozat. Az MSZ 2364-520:1997 szabvány 526.fejezete foglalkozik a villamos kötésekkel. (hogy ez még érvényes-e, azt megtudjuk nézni)
Ebben az áll:
"A nem hegesztett vezetékkötéseket továbbra is csak szerelvénnyel szabad megoldani, a csupán vezetékek összecsavarásával készített kötések alkalmazása nem megengedettek. A lágyforrasztások mechanikai igénybevételnek (nem csak húzásnak és hajlításnak, de nyomásnak sem!) nem ellenállóak, ezért alkalmazásuk kizárólag mechanikai tehermentesítésük mellett megengedett. A lágyforrasztás ezen túlmenõen (mechanikai tehermentesítés esetén is) csökkenti a vezetékek terhelhetõségét és fõként a zárlati áramokkal áramokkal szembeni ellenálló képességét is!""Én sem értek hozzá, de mindenhol hasonlót lehet olvasni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56686 üzenetére
Az autós téma, amikor a pozitív sarunál hadonászunk egy villáskulccsal vagy a karos csőkulccsal, igen könnyen testre lehet zárni az akkut. Ha viszont először a negatív sarut bontom, utána már hiába zárom le a pozitívat testre, nem történik semmi.
De pozitív testelésű járműnél (vagyis gyakorlatilag veterán gépeknél) pont fordítva, tehát ez nem is polaritás kérdése, hanem a testelési rendszeren múlik.
Az akku elektronikájánál elvileg csak annyi lenne a lényeg, hogy a két szélső ponton utoljára kapjon tápot, a közbenső mérőpontok sorrendje valószínűleg közömbös. De akkor már egyszerűbb sorban, akár babonából is, mivel ez már bevált, működik.
-
válasz
xxxjjjkkk #56538 üzenetére
Köszi, követem az eseményeket, csak nem jó irányba tartottak a hsz-ek. Mármint morálisan, habár szakmailag is vitathatóan.
Pjen,
bocsi, te voltál az érintett témában az utolsó hozzászóló, és rányomtam a válaszra, nem konkrétan neked címeztem a mondandómat.
Ha már, akkor ugye írtad hogy ez egy szabad fórum, szabad vélemény nyilvánítással.
Jó legyen, akkor mindenki szabadon ajánlhat rossz és mégrosszabb ötleteket garmadával.
És ezeket körömszakadtáig védheti. -
robohw
aktív tag
válasz
xxxjjjkkk #56433 üzenetére
A hőfejlesztő készülékek közül a hősugárzók a nap egy elég jelentős részében üzemelnek.
A gond ott van, hogy egy fali csatlakozó esetében a kötés ugye oldható, ezen felül, a csatlakozó táplálása sem direkt (bár ma már egyre gyakrabb az ilyen), egy kötés minimum van a lakáselosztó és a konnektor között. Ezen kötés terhelése, sorolt (felfűzött) konnektorok esetén bőven meghaladhatja a 10, sőt, akár 16 A-t is. Ha fővezetékes kiépítésű a rendszer, akkor egy bizonyos vezetékszakaszon ennek duplája is. Gondoljunk bele, egy mosógép, ugyanezen körön, éppen akkor kapcsolja be a 2-3 kW-os fűtőszálát, de lehet egy "ártatlan" 1500 Wattos porszívó is a körben, ugyanazon fogyasztási időben.Ennek tetejébe: a feszültségforrás (lakáselosztó) és a teljesítmény-fogyasztó (hősugárzó) között ott lehet, akár 15-20-25 m már terhelt vezeték és legalább két, ki tudja milyen jóságú kötés, amelyből az egyik mechanikailag oldható. Ez utóbbi kötésnek is a pillanatnyi műszaki megfelelősége olyan, amilyen. Ez így együtt már veszélyes.
-
attiati
veterán
válasz
xxxjjjkkk #56342 üzenetére
Dehogy akarok kínai vacakot
És vitatkozni sem. Azért is jöttem tanácsot kérni, hogy mi a jó minőség és hogy van e jó, kapcsolós, 5 csatlakozós elosztó.
Pjen ajánlotta a Tracon-t is, azért kérdeztem rá újra.
Az általa javasolt Kopp is jó lenne és a Legrand is.
De mindegyikről hiányzik a kapcsoló. Amelyiken van, azok meg már csilli-villi designos darabok 3x-os áron.Legrand 6-os elosztó kapcsoló nélkül 2000 ft.
Kopp 6-o elosztó kapcsoló nélkül: 1800 ft
Legrand kapcsolós (és designos) változata: 6000 ft !!!Tényleg nincs kapcsolós 5-ös szerelhető elosztó, normális áron? (ami fapados, nem forgatható, nem designos, de stabil minőségű)
Most ott tartok, hogy 1500 a vezeték, +500 a dugalj, +6000 az elosztófej. Mindezt a kapcsoló miatt.
(egyébként mi ellen véd, ha le van kapcsolva? Dugaljon nem jó a kapcsoló, mert szekrény mögött lesz)
.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56237 üzenetére
Az 5 ös jel alatti diódát már végképp nem értem, de gondolom a "kétnyilas" tranzisztor féléhez van köze.
Bevallom kétvonalas kollektort már láttam Darlingtonok egyezményes jelölésénél, de kétnyilas emittert még nem. Attól függetlenül egy emitterkövetőnek kell lennie.
A dióda egyszerű védelmi szerepet tölt be. Például relé vagy egyéb egy induktív terhelés által generált "rúgásokat" véd ki. Általában a relétekercsekkel szokás párhuzamosan kötni. Ha a terhelés nem induktív, akkor elvan ott magában, mint Micimackó és nem csinál semmit. -
Lompos48
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #56225 üzenetére
Ez csak részben igaz. Hozzátéve ahhoz, amit @Kernel írt: A bemegy/kimegy feltevés igaz, szintekkel mindennel egyetemben. De az optocsatolónak van egy nagy "ütőkártyája", az OPTO. Az pedig a galvanikus összeköttetés hiánya. Egy adott ponton az megszakad és a fény veszi át az átviteli szerepet. És a be-ki akár pár kV potenciálkülönbségen is lehet. Ez az IC ilyet nem tud.
-
Sokimm
senior tag
válasz
xxxjjjkkk #56175 üzenetére
Én találtam egy ilyet: http://hades.mech.northwestern.edu/images/3/3c/Pittman-ELCOM-SL-4443S013.pdf
Ebben a
14. oldalon stimmelnek a vezeték színezések, majd a
15. oldalon stimmel a NEMA 14 szélessége, (csak a csavar elrendezés más, de ezt betudtam külső váltásnak), majd a
15. oldal alján a hossz is stimmel (enkoder nélkül), ami alapján 3442 számon fut a motorom
(Series 3400 ELCOM SL™ Brushless DC Motor with Encoder)
Visszakeresve a táblázatban, találtam két 3442-es motort
3442S003-R3 és
3442S004-R3
Majd rámértem két random vezetékre (ellenállás), és azt dobta, hogy 2.62ohm az ellenállása!
Tehát akkor 3442S003-R3 motor (2.67ohm gyári adat) hoz hasonló a motorom, csak a régi dobozolásban?
(azonos méretű dobozolásban, közel azonos tekercselés lehet nem?)Jó a gondolatmenetem? Mert labortáppal (rövid ideig hozzá érintem) már olyan 3.2V nál már a motor "tart" , viszont leesik a fesz 2.7-re, és 0.8A-t vesz fel. (a táblázat 19.1V ot ír, ami picit soknak tűnik nekem)
Ez normális? Vagyis ezen értékek alapján lehet következtetni valamit arra, hogy a táblázatban szereplő motorral azonos-e az én motorom (csak más külsővel rendelkezik)? -
darvinya
titán
válasz
xxxjjjkkk #56071 üzenetére
Ha tudnám nem kérdeztem volna.
Maga a kábel minőségi, s sokkal amit most árulnak.
Pl: tegnap vettem „SAL High Performance” 0.14/0.18-as ∅3mm-es kábelt, ami csupaszítás után látszott, hogy a réz már kicsit oxidálodott (ennyit minőségről).
Ráadásul műanyag vezető aránya igencsak 3/1, míg amit keresek 1.5/1. -
robohw
aktív tag
válasz
xxxjjjkkk #55908 üzenetére
Én sem vásároltam még 1500 Ft alatt, de jellemzőbb volt a 10-30 K-s eset.
Az viszont már kicsit durva, hogy a 16 K-s 4 bites (amúgy olcsó) komolyabb tétel SRAM helyett 1 biteset (azaz számomra használhatatlant) kapok és amikor visszaviszem, még pofátlanul le is tagadják, holott .a webáruházban még mindig, a mai napig 4 bitesként árulják. Íme:az egy bites (négyesnek hirdetve, árulva):
HM3-65787N-5 (TEM) 64Kbit HIGH-SPE.55ns CMOS SRAM 16Kx4 MEM. DIP-22 3# ł [ 32-09-69 ]És a négyes:
HM3-65789K-5 (TEM) 64Kbit HIGH-SPE.35ns CMOS SRAM 16Kx4 MEM. DIP-24 ł [ 32-07-07 ] ,
Na meg, a webáruházban kinézett ár háromszorosát fizettetik ki velem, arra hivatkozással, hogy az webes ár, akkor .. de lenne más is, hadd ne soroljam.Érdekes. A kontha-nál vagy a hk-nál tényleg minden forintra annyi, amennyinek a webáruházban is hirdetve van. Szóval, amikor a kínaiakban már sokkal jobban bízom mint a lomexben, annak azért oka van.
-
robohw
aktív tag
válasz
xxxjjjkkk #55905 üzenetére
1. Szavam sem lenne, ha ennél meredekebb húzásokat nem követtek volna már el a pénztárcám ellen.
2. Igen, 4 forint és zacskó, na de amikor ott hagyok 110 000 Ft-ot, és a figurának csak egyetlen tételért kell elsétálnia, akkor miért nem vakkantanak, hogy helló, öreg, tíz rugóval olcsóbb lesz, mert nem dolgoztunk meg a pénzünkért?
Ha bemész csak kenyérért a boltba, azon sem gazdagszik meg a boltos, sőt, kifejezetten ráfizet, de a kereskedelem már csak ilyen. Aki meg hülye a kereskedéshez, az menjen el gesztenyét szedni, hátha abban sikerei lesznek. -
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55867 üzenetére
Ez alapvetően csak szabályzás kérdése. Egy áramgenerátoros PWM-táp (vagy LED-driver) is lényegileg azonos felépítésű, csak nem feszültséget stabilizál, hanem áramot. Tehát nem (csak) feszültséget kell figyelni a kimeneten, hanem áramot, annak függvényében visszaszabályozni a primerre. De azt már ugyanúgy, jellemzően egy optocsatolón keresztül. A primer PWM onnan kezdve már nem is "tudja", hogy áramra vagy feszültségre szabályoz.
Az a bizonyos nagy belső ellenállás ilyenkor nem ténylegesen jön létre, hanem csak "virtuálisan", tehát a tápegység úgy szabályoz, mintha áramgenerátor lenne. Épp ezért ugyanolyan jó a hatásfok is, mint egy stabilizált feszültségű PWM-tápnál.
A szóban forgó dugasztáp-kategóriában viszont a tápegység szekunder oldalán nincs áramérzékelés (sönt) egyáltalán, áramstabilizálásra való áramkör sem.
Primeroldalon a kapcsolóeszköz áramát figyelni kell, különben tönkremenne, de azt jobbára csak közelítően lehet megtervezni úgy, hogy bizonyos szekunder terhelésnél korlátozzon. Ez zárlatvédelemre megfelelő, de áramgenerátorként kihasználni nem csak inkorrekt, pontatlan is, nem is mindig lehetséges, például egy visszahajló karakterisztikánál.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55856 üzenetére
Ilyenkor nyer értelmet a régebbi hozzászólás másik témában, amikor valaki gyanútlanul bedugott egy TV-t egy hosszabbítóba, majd csattanás, automata leverése.
Eredmény: TV alaplapján egy D-Sub csatlakozó környéke feketére kiégve, videokártya szintén halott.
Ami elsőre ugyebár majdnem érthetetlennek tűnik, de csak arra tudtam gondolni már akkoriban is, hogy bedugáskor a hosszabbítóban zárlatba ment a fázis és a védőföld, majd valamilyen kerülőúton a monitorkábelen keresztül (is) folyt a zárlati áram.
-
pjen
félisten
válasz
xxxjjjkkk #55856 üzenetére
900ft ért mit vársz?tudom,hogy nem ide tartozik,de bemegy a vevő,megmondod az áratmegkér,hogy tedd félre.Kapja a nyugdíjat,megigéri vissza jön érte.Egy normális 5méteres hosszabbító 5-6 ezer forint.Kinek adod el.Egy szerelhető legrand 3 as elosztó:2600ft,5 fm Mt 3x1,5,800ft+egyvillásdugó=700ft.+szerelés+szállítás.Vagy az ár magas,vagy a fizu kevés.
-
PHM
addikt
válasz
xxxjjjkkk #55790 üzenetére
Azért mérj rá arra a 240 ohmos ellenállásra.
Ha nőtt az ellenállása, a kimenő feszültség csökken, ami szerencsés esetben
kompenzálható a potméterrel.
Az LM317 tulajdonképpen egy 1,25V-os stabilizátor.
A kimenetére és a szabályzó lábra kötött 240 ohmos ellenálláson
1,25V esik, így kapsz egy stabil 5,21 mA-es áramot,ez folyik át a
potméteren, és a potin eső feszültség, +1,25V lesz a kimeneten. -
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55783 üzenetére
Túlterhelt ellenállás nyúlni szokott, nem csökkenni, ott az R2 növekedése viszont épp felfelé szabályozná a feszültséget. De a fémréteg ellenállások elég strapabírók, festék megég rajta, attól még lehet hibátlan.
Stab. IC-k hibája előfordul, amelyik magas hőmérsékleten üzemel, idővel csökkenhet a feszültsége vagy lehal teljesen.
-
tvamos
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55748 üzenetére
Csinaltam ra szimulaciot, abban semm indul el 5V-on, es akkor sem, ha lassan emelkedik a tap. Nekem 8V a minimum ezekkel az alkatreszekkel, ahol mar szepen rezeg. Szerintem annyi kell neki.
Ha ket ellenallast kicserelem 470R-ra, akkor jo lesz. Amugy keves az erosites. -
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55682 üzenetére
A laptopban azért van processzoros elektronika, hogy az Eszközkezelő stb. lekezelje, üzemidőt lehessen kalkulálni és egyebeket, valamint akkun belül adatot tárolni, hogy csere esetén azt is vigye magával az akku.
Egy fúrógépben ilyeneket nyilván nem kell tudni, csak a legfontosabb védelmeket, illetve memória sincs, ami megjegyezne bármit.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
xxxjjjkkk #55682 üzenetére
Szia!
Akku jó lesz bele. Nekem a Parkside-os csavarozómban is ilyenek vannak. Erősebbek, mint a gyári 1300mAh-sak voltak. A védelem nem tudom mennyire szereti, ha kiveszik az akkukat. Ezekben talán még nem olyan elektronika, hogy letiltana.
De ezeket az akkukat ponthegeszteni kell mindenféleképpen. Próbáltam már én is ilyeneket forrasztani, de valószínűleg lehet benne hővédelem, mert utána 0V-ot mértem rajta. -
tvamos
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55542 üzenetére
Nezegettem a Wellereket, de a JBC jobban tetszett, ugyannnyi penzert. (Vegul sikerult egy kiallitasi darabot kifogni, sok varakozas, meg nemi rabeszeles aran.) Legalabb 5 olcso allomast elfogyasztottam regebben, meg vagy 10 pakat, mostmar ragaszkodom ehez a motyohoz. Sajnos nem megy 12, vagy 24V-rol, de hat... ez legyen a legnagyobb bajom.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55451 üzenetére
Azt mondjuk mérni szoktam kapásból, mert a LED-eknek van szórása, az öregedés során nőhet is a felvett áram. Már csak az érdekesség kedvéért sem árt megnézni.
Ha meleg, de nem forró, az pont lehet a tervezett hőmérséklet. Vagy még ki sincs hajtva. Zárt tápoknál (téglatápok stb.) a hűtőlemez közvetlenül a burkolatnak adja át a hőt.
-
darvinya
titán
-
draco31
veterán
válasz
xxxjjjkkk #55252 üzenetére
Úgy néztem, és azt csinálja, amit leírtam. A másik kettőnél pedig jönnek az értékek.
Másik alkatrész, ellenállás. 1Ohm-ot mérek rajta, nekem gyanús. Szín: vörös-lila-ezüst-arany. Ez alapján 2700MOhm-nak kellene lennie. Multival is néztem, és ESR-el is. Akkor ez is kuka? -
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55137 üzenetére
Topikot tudok a fórumon:
https://prohardver.hu/tema/lcd_plazma_es_projektoros_tv_hiba_topic/friss.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #55125 üzenetére
Beázásnál nem is lenne szabad bekapcsolni egyáltalán, mert feszültség hatására az elektrolízistől hihetetlen gyorsan korrodál, szétrohad.
Ha csak a szalagkábel csatlakozása rohad, akkor azt kell rendbe tenni, de volt már olyan, hogy alul a COF hajlatában állt meg a víz, amitől az károsodott.
De ez csak megbontás után derül ki, hogy mekkora a kár.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54964 üzenetére
Van egy kis ecetsav tartalma, ami korróziót okozhat, ezért elvileg nem ajánlott, gyakorlatilag kellő óvatossággal használható. Például ne érintkezzen kritikus fémrészekkel. Száradás után már semleges.
Lehet használni helyette melegragasztót is, vagy a savmentes Heatsink Plaster is alkalmas, ami hasonló szilikonkaucsuk, csak hővezető adalékot is tartalmaz, tehát eredetileg másra való.
-
MineFox54
őstag
válasz
xxxjjjkkk #54737 üzenetére
Így van jelenleg is, de szeretném igényesebben megcsinálni... Illetve az új kábeleimre is szeretnék majd egy nehezebben leszedhető jelölést, hogy ne keljen lábuk.
Az egy dolog hogy színes zsugorcső, de nekem az kéne hogy számokkal meg tudjam jelölni... 24+8 vezetékre kéne...pl.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54640 üzenetére
Wellert utoljára a honvédségi híradós szervizműhelyben használtam, 50W teljesítménnyel jól lehetett forrasztani hőigényesebb dolgokat is.
Amúgy ilyenkor a szlovák pillanatpákára szoktam feltenni az előírtnál rövidebb drótból készült hegyet (akár 50 % is lehet, de volt már rövidebb is), amitől a 75W-os páka tovább erősödik, így jó gyorsan lehet vele izzítani. Tönkretenni pedig köztudottan nem egyszerű, úgyhogy kibírja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54623 üzenetére
A ponthegesztett füleket, ami a párokat egyben tartja, rajta hagytam. Ahhoz forrasztottam vezetékeket, ami oldalt nem látszik a képen, zölddel jelöltem az átkötéseket:
A fülekből azért jó hagyni legalább egy kis darabot, mert ahhoz jobb forrasztani, nem melegszik meg tőle az akku. De forrasztottam már fül nélkül is, jó gyorsan, hogy minél kevésbé melegedjen, nem lett semmi baja. Kis reszelés, gyanta, megfelelő teljesítményű páka, és megoldható.
(#54622) Magnat
FET-eket zárlatra mérni kellene, bár ezek elég sokat bírnak.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54515 üzenetére
Azért egy trafó nem ennyire bonyolult, hogy ne lehetne diagnosztizálni, az meg fizikai képtelenség, hogy 1 Ω terhelésen is tartaná a 14 V-ot (vagy nem tudom, mert konkrétumot nem írsz). Az már 196 W lenne.
Gond nélkül megtáplálna egy autós izzót.
A két szélső láb lehet bekötetlen, az is egyértelműen kimérhető szakadásra, a műszer pedig mutathat valami brummot.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54511 üzenetére
33 Ω terhelés kellene neki, meg azzal is lehet kalkulálni, hogy 220 helyett 230V-ot kap, így lehetne kb. 9,5 V AC.
De amúgy terheléses méréseket én sem szoktam végezni, azt tudom, hogy az üresjárási feszültség simán lehet másfélszeres, ebben a kisteljesítményű kategóriában.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54250 üzenetére
Az N7 bemenete az N8 kimenetéről kap szintet, ami ebben az esetben nullára húzza.
Egy ilyen kapu kimenete két FET lényegében, amivel vagy táp, vagy GND felé tud zárni:
Amikor nullára zár, lehúzza a dióda katódját is. A diódán ugyan esik kb. 0,7V, tehát az anódján ennyivel több alakul ki, de ez még mindig 0 szintnek számít.
Így kb. 0,7 V-ra húzza le az R2-t, ezt kapja egyúttal a többi kapubemenet is.
A diódák logikai VAGY kapcsolatot képeznek lényegében. Bármelyik katód 0-ra megy, leviszi a közös anódokat 0,7 V-ra. Viszont "nem bántja" a többi dióda katódját, mert visszafelé nem tud folyni az áram. Így azok bármilyen szinten lehetnek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #54236 üzenetére
A 148-as ábra áramköre úgy hatástalanít, hogy a diódák bármelyike le tudja húzni nullára az egyik NAND-bemenetet (R2). Innen kezdve a másik bemenet állapota már közömbös, a kimenet csak 1 lehet:
ha az R7 szálát, az IC-k után rákötöm az N3 3as lábára
Csak nem mindegy az N3 kimenet szintje:
- 0 teszt
- 1 éles játék -
-
mezis
félisten
válasz
xxxjjjkkk #53528 üzenetére
Én kék LED-et meg Shottky diódát rendeltem egy marékkal. Rendben megérkeztek. Sok más dolgot is rendeltem, eddig két esetben nem érkezett meg. Egyik esetben pénz visszatérítést kértem és vissza is kaptam a pénzemet (aztán ismét megrendeltem a cuccot, mástól és meg is érkezett), másik esetben a termékhez ragaszkodtam, hogy küldje még egyszer, na az azóta sem érkezett meg. (Igaz az eladó a pénz visszatérítést javasolta.)
Nem csak az eladón múlik a dolog. Már találtam a lakásom közelében postás által elveszített e-bay-es küldeményt.
Kérhetsz csomagkövetést is, de az feláras.Az eladóknak minősítése elérhető (eladások száma, pozitív visszajelzések %-osan).
Az AliExpress-t nem ismerem.
-
didyman
őstag
válasz
xxxjjjkkk #53257 üzenetére
Mit is mondjak, az én forrasztásaim sem olyan mutogatni valóak sokszor. Tudok persze szépen (a végfokomra büszke is vagyok), de általában gyorsan forrasztok, ott meg az a szempont, hogy jó legyen, nem pedig az, hogy szép. Persze nem taknyolás, úgy mondanám, hogy rutinos forraszok.
Volt egy műszaki tanárom, aki azt vallotta, hogy ami nem szép, az nem is lehet jó. Gondolhatod, hogy voltak viták közöttünk erről.
A szerszám azért sokat számít. Jó eszközzel sokkal könnyebb szépen is dolgozni. Volt olyan, hogy 1206-os SMD-t pisztolypákával cseréltem, mert csak az volt kéznél. Sikerült, nem lett csúnya sem, de azért nem olyan jó dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen program, ami...?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- iPhone topik
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest